Schippers wil meer inzicht kosten medicijnen

De farmaceutische industrie moet meer inzicht geven in de kosten van dure medicijnen, omdat die een steeds groter deel van de zorgkosten opslokken. Die oproep deed minister Edith Schippers van Volksgezondheid in het Chinese Dalian. Daar woont ze de zomereditie bij van het World Economic Forum.

Er komen steeds meer heel dure medicijnen op de markt. Ze zijn vaak bestemd voor een klein aantal patiënten en zijn daardoor zeer prijzig. Maar alleen de industrie kent het kostenplaatje van de geneesmiddelen, aldus Schippers. Zij vindt dat de samenleving recht heeft om te weten hoe de kosten zijn opgebouwd omdat de samenleving deze kosten ook moet opbrengen.

Transparantie in deze zaken krijgen, is volgens haar een kwestie van de lange adem. 'Dit veranderen we niet zomaar, het zal stap voor stap gaan, maar we moeten er nu een begin mee maken.' Ze voert inmiddels al gezamenlijk met België en Luxemburg prijsonderhandelingen met de farmaceutische industrie omdat de landen samen sterker staan.

Volgend jaar, als Nederland voorzitter van de Europese Unie is, wil Schippers het onderwerp hoog op haar agenda plaatsen.

Schippers wil meer inzicht kosten medicijnen
Schippers wil meer inzicht kosten medicijnen (Foto: ANP)