Duitsland: dit jaar 750.000 asielzoekers

Duitsland houdt dit jaar rekening met flink meer vluchtelingen dan tot nu toe werd aangenomen, meldt de NOS. De vorige prognose ging uit van 450.000 vluchtelingen die zich dit jaar aandienen, maar dat cijfer is nu bijgesteld naar 750.000. Dat is ruim drie keer zo veel als vorig jaar.

De nieuwste prognose is zelfs een verdubbeling ten opzichte van de eerste schatting, begin dit jaar. Dat de prognoses er zo naast zaten, komt door een piek in aanmeldingen deze zomer. Alleen al in juli vroegen bijna 80.000 mensen asiel aan. Volgens de Duitse immigratiedienst was dat meer dan ooit.

'Groter probleem dan Griekse crisis'
Zondag zei bondskanselier Angela Merkel dat de vluchtelingenkwestie voor de EU een groter probleem kan worden dan de Griekse economische crisis. Duitsland worstelt met het grote aantal vluchtelingen. Deelstaten klagen bij de regering dat ze de stroom niet aankunnen. Ze eisen meer geld en hulp bij het vinden van opvangcentra. Ook zijn er diverse geweldsincidenten tegen asielzoekers en tussen asielzoekers onderling.

Van alle vluchtelingen die in Duitsland een asielaanvraag doen, komt meer dan 40 procent uit de Balkan. Zij maken praktisch geen kans op een verblijfsvergunning: 99,8 procent van de aanvragen wordt afgewezen. De Duitse regering zendt filmpjes uit op tv in onder meer Servië, Kosovo en Albanië om economische vluchtelingen af te schrikken.

'Eerlijker verdelen'
De VN-commissaris voor vluchtelingenzaken pleit voor een betere verdeling van vluchtelingen over Europa. In een interview met de krant Die Welt zegt hij: 'Het kan niet zo zijn dat Duitsland en Zweden de meerderheid van alle vluchtelingen opnemen zoals nu. We moeten de verantwoordelijkheid over meerdere schouders verdelen.' Nederland kent momenteel een toestroom van wekelijks 1.700 asielzoekers.