Regisseur slaapt slecht door succes Matterhorn

Diederik Ebbinge weet af en toe niet goed waar hij het zoeken moet. Zijn speelfilmregiedebuut Matterhorn werd opgestart als kleine televisiefilm maar verovert zo langzamerhand de Nederlandse bioscopen. Dit weekend won de film de Publieksprijs tijdens het International Film Festival Rotterdam. "Ik slaap nog slechter dan tijdens de opnames omdat de adrenaline door m?n lijf giert", zegt hij tegen Novum Nieuws.

"Ik begon met het idee dat de film op de VPRO werd uitgezonden", zegt Ebbinge, vooral bekend als lid van cabaretgezelschap De Vliegende Panters. "Toen distributeur Cinéart de film zag, wilden ze hem ook in bepaalde filmhuizen uitbrengen. Daarmee wordt het dus ineens een bioscoopfilm. Dan wordt hij ook nog geselecteerd voor de IIFR Publieksprijs en als ik die dan ook nog win, ben ik natuurlijk dolgelukkig."

De film wordt ook aangeboden aan distributeurs in het buitenland, waardoor ook internationaal succes in het verschiet ligt. Zo krijgt Matterhorn nog een screening tijdens het filmfestival van Berlijn, dat donderdag van start gaat. Tegelijkertijd met het festival vindt een internationale filmmarkt plaats waar distributeurs naar nieuwe films kunnen shoppen.

Matterhorn is een kleine tragikomedie met Ton Kas en René van 't Hof in de hoofdrollen. Kas speelt de eenzame Fred, die sinds de dood van zijn vrouw alleen woont in een godvrezend Hollands dorpje. Dan verschijnt de zwakbegaafde zwerver Theo op zijn stoep, de rol van Van 't Hof. In een opwelling laat Fred Theo bij hem logeren. Hoewel Fred eerst nog hard en neerbuigend naar Theo is, groeien de twee steeds dichter naar elkaar toe en groeit het wederzijdse begrip.

Ebbinge, Kas en Van 't Hof zijn geen vreemden van elkaar. De twee acteurs speelden al samen een scène in Ebbinges korte film Succes uit 2008. Daarna liet de regisseur hen een langere scène spelen in Gewoon Hans uit 2009. "Vanaf dat moment was het duidelijk dat zij de hoofdrollen moesten vertolken in mijn eerste speelfilm", zegt Ebbinge. Hij noemt deze samenwerking een schot in de roos en durft zich nu voor het eerst een volwaardig filmmaker te noemen.

De regie van een speelfilm smaakt naar meer. "Ik ben momenteel bezig met een scenario voor een nieuwe film, een psychologische thriller", vertelt Ebbinge enthousiast. "Dat hoop ik dit jaar af te hebben zodat ik volgend jaar zomer kan beginnen met filmen."


Regisseur slaapt slecht door succes Matterhorn (Foto: Novum)