China censureert Men in Black 3

De Chinese release van Men in Black 3 is korter dan de versies in andere landen. Op verzoek van de Chinese overheid zijn enkele scènes ingekort of verwijderd.

Volgens de Los Angeles Times zijn momenten uit scènes die zich afspelen in Chinatown in New York verwijderd. Hierin is een schietpartij tussen aliens en MiB-agenten in een Chinees restaurant te zien, met aliens vermomd als restaurantmedewerkers. Ook wist Will Smiths personage het geheugen van enkele Chinese omstanders.

Volgens de krant China Southern Daily is de laatste scène mogelijk verwijderd omdat deze gezien kan worden als kritiek op de censuur die China toepast op het internet. De totale lengte van de censuur op Men in Black 3 zou zo'n dertien minuten bedragen.

Volgens de Chinese wet is er een limiet aan het aantal Hollywoodproducties dat kan worden vertoond in Chinese bioscopen. Hierdoor zijn studio's voorzichtig met de verwijzingen naar China in hun films. In dit geval werden de bezwaren van de Chinese overheid pas bekend bij distributeur Sony toen de film al voltooid was.

Het is niet de eerste keer dat een film wordt aangepast voor de Chinese release. Een moment in Mission: Impossible 3 waarin hangende was in Shanghai te zien was, is verwijderd voordat de film in China uitkwam. Scènes van Chow Yun-fat (een acteur uit Hong Kong) in Pirates of the Caribbean: At World’s End werden eveneens verwijderd.

Soms zijn studios pro-actief in de censuur. Zo veranderde MGM de nationaliteit van een slechterik in Red Dawn van Chinees naar Koreaans in post-productie.

Men in Black 3 draait momenteel in 3D en IMAX in de bioscopen. In Nederland staat de film deze week bovenaan de box office lijsten, met een opbrengst van bijna 8 ton. De film stootte hiermee The Dictator van de eerste plek, die 60% minder opbracht dan de week ervoor.