Google past wereldwijd beleid aan na klacht CBP

Onder druk van de Nederlandse privacywaakhond College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) geeft Google eigenaren van een draadloos netwerk over de hele wereld de optie om uit een databank te blijven. Als veel mensen hiervoor kiezen, kan dat locatiebepalende diensten van Google onbruikbaar maken, meldt de New York Times. Een Kamermeerderheid vindt de maatregel niet voldoende, meldt BNR.

Het CBP had Google in april op de vingers getikt omdat het internetbedrijf gegevens van zo'n 3,6 miljoen wifirouters in Nederland had opgeslagen. Dat gebeurde tussen maart 2008 en mei 2010 met auto's die foto's maken voor de Google-dienst Street View. Het Google-besturingssysteem voor mobiele telefoons Android gebruikt de gegevens onder meer voor locatiebepaling van telefoons en om reclame van bedrijven in de buurt te tonen. Volgens het college is het verzamelen van de gegevens in strijd met de privacywetgeving. Het college legde Google een dwangsom van 750 duizend euro op. Die had kunnen oplopen tot een miljoen euro, als Google niet binnen drie maanden aan de eisen zou voldoen.

Google zegde in september toe alle wifigegegevens die in Nederland zijn verzameld te vernietigen. Ook kregen mensen in Nederland al de optie om aan te geven dat zij hun gegevens niet willen delen. Daarmee voldeed het bedrijf al aan de eisen van het CBP.

Mensen met een wifirouter kunnen wereldwijd aangeven dat ze niet willen dat hun gegevens worden verzameld door '_nomap' achter de naam van de router te zetten. Dat schreef veiligheidsadviseur bij Google Peter Fleischer maandag op zijn blog. Hij hoopt dat dit een universele code wordt die door alle bedrijven wordt gebruikt. Apple, dat op dezelfde wijze als Google data verzamelt, weigerde volgens de New York Times hierop in te gaan.

Een Kamermeerderheid vindt de oplossing die nu is gekozen niet voldoende, meldt radionieuwszender BNR woensdag. CDA, VVD, PVV, PvdA en D66 vinden het volgens de zender de omgekeerde wereld dat gebruikers zelf iets moeten doen om uit het bestand te blijven. Google zou gebruikers moeten vragen of zij in het bestand mogen worden opgenomen. CDA en PvdA zouden binnenkort met een motie komen.

In Europa is het verzamelen van de gegevens controversieel, maar analisten betwijfelen dat veel mensen in de Verenigde Staten maatregelen zullen nemen om uit de databank te blijven. "Ik denk dat eigenaren van een wifinetwerk hun locatie juist graag in het bestand hebben", zegt veiligheidsanalist bij Forrester Research Chenxi Wang in de krant. "Het doet hen op geen enkele manier kwaad."