Verhoging belasting door chemiebrand valt mee

De verhoging van de waterschapsbelasting voor huishoudens in West-Brabant als gevolg van de brand in januari het Moerdijkse bedrijf Chemie-Pack, lijkt mee te vallen. Dat blijkt uit een voorstel van het waterschap Brabantse Delta.

Een gemiddeld huishouden met een koophuis betaalt volgend jaar in het voorstel 1,80 euro meer waterschapsbelasting. Een gemiddeld huishouden met een huurhuis is dertig cent meer kwijt. Voor agrariërs in de regio stijgen de lasten gemiddeld met 16,60 euro.

Eerder sprak het waterschap nog de verwachting uit dat de extra lasten voor de gemiddelde huiseigenaar zouden kunnen oplopen tot enkele tientjes en voor boeren tot honderden euro's. Omdat op die aankondiging veel protest kwam, heeft het waterschap de eigen financiën nog eens goed onder de loep genomen. Daaruit bleek dat 'met pijn en moeite' nog bijna vijf miljoen euro bezuinigd kon worden.

Brabantse Delta is 11,5 miljoen euro kwijt aan de gevolgen van de brand in januari. Chemie-Pack, dat moest opdraaien voor de kosten voor het opruimen van het verontreinigde bluswater, werd in augustus failliet verklaard.

Na aftrek van de rijksbijdrage blijft voor het waterschap een kostenpost van 6,25 miljoen euro over. Daarvan wordt 4,75 miljoen bezuinigd binnen de eigen bedrijfsvoering. De rest, anderhalf miljoen, wordt verspreid over de komende vijf jaar doorberekend in de belastingtarieven.

Het algemeen bestuur moet zich nog over het voorstel buigen. De uiteindelijke beslissing wordt op 7 december genomen.