Schoonmaak terrein Chemie-Pack duurt tot vijf jaar

Het schoonmaken van de bodem en het grondwater op het terrein van het begin dit jaar afgebrande Chemie-Pack in Moerdijk gaat drie tot vijf jaar duren. De gemeente en de provincie Noord-Brabant hebben een akkoord bereikt over de bodem- en grondwatersanering, die 38,2 miljoen euro gaat kosten, melden zij donderdag.

Bij de brand zijn chemicaliën en bluswater met chemische stoffen op het terrein, in de omgeving en in het grondwater terechtgekomen. Hoe langer wordt gewacht met het aanpakken hiervan, hoe verder de chemicaliën zich kunnen verspreiden. Het regenwater wordt sinds januari opgevangen en opgeslagen.

Moerdijk voert de bodemsanering uit, de provincie schiet de hiervoor benodigde 38,2 miljoen euro voor. Met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wordt nog gesproken over een bijdrage van het rijk.

Chemie-Pack is financieel aansprakelijk gesteld, maar het bedrijf is eind augustus failliet verklaard. Woensdag werd echter bekend dat het familiebedrijf een doorstart maakt. De provincie en gemeente stellen donderdag dat het blijft proberen de kosten voor het opruimen en saneren op Chemie-Pack te verhalen.

De gemeente heeft een plan van aanpak opgesteld. Eerst worden de overgebleven restanten gesloopt en wordt het terrein opgeruimd, wat zo'n drie maanden gaat duren. De kosten hiervoor worden geraamd op drie miljoen euro. Op 15 september wordt de gemeenteraad gevraagd om toestemming voor deze werkzaamheden. Als dit gedeelte is afgerond, wordt als eerste het grondwater gesaneerd.