Spielberg tilt politiek drama over verkiezingen heen

Steven Spielberg heeft besloten zijn politieke film Lincoln pas na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar uit te brengen. De regisseur wil met zijn verhaal over de tweede verkiezingsstrijd van de negentiende-eeuwse Republikeinse president de komende verkiezingen niet beïnvloeden, zegt hij in de Amerikaanse krant Orlando Sentinel.

"We laten de film heel bewust pas na de verkiezingen van komend jaar uitkomen", zegt de 65-jarige filmmaker, die al jaren de Democratische partij steunt. "Ik wilde niet dat de film werd ingezet om politiek te bedrijven." De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn volgend jaar op 17 december.

Lincoln gaat over de strijd van Abraham Lincoln tegen de zuidelijke staten van Amerika die zich verzetten tegen de afschaffing van de slavernij. Zijn verkiezing tot president leidde in 1861 tot het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog, die vier jaar duurde. Lincoln werd in 1865 vermoord.

De film, met Tommy Lee Jones, Daniel Day-Lewis en Joseph Gordon-Levitt, wordt opgenomen in Richmond, Virginia. "De gebouwen daar lijken erg op het Washington van tijdens de burgeroorlog", zegt Spielberg. Lincoln verschijnt volgend jaar eind december in de Verenigde Staten, een Nederlandse datum is nog onbekend.


Spielberg tilt politiek drama over verkiezingen heen - W8!! (Foto: Novum)