Famke Janssen speelt niet in eigen films

Famke Janssen is niet van plan in haar eigen films te spelen. Haar regiedebuut ging in Cannes in première, maar de 46-jarige actrice wil haar werk achter de camera niet combineren met acteren. "Ik zou er tijdens de montage niet tegen kunnen. God, daar ben ik weer", vertelt Janssen in een interview met persbureau AP.

Janssen wil als regisseur zo veel mogelijk tijd op de set doorbrengen. "Ik wil niet in de make-uptrailer zitten. Er zijn veel mannen die films regisseren en zelf de hoofdrol vertolken, maar zij hoeven geen twee uur in de make-up te zitten voordat ze klaar zijn. Ik wil enkel op de set zijn, en het was geweldig. Ik heb van elke minuut genoten."

De Nederlandse bedacht het verhaal voor haar debuut Bringing Up Bobby met haar vriend Cole Frates. De film gaat over de Oost-Europee Olive, een rol van Milla Jovovich, die zich door het leven heeft gelogen en bedrogen. Met haar 11-jarige zoontje Bobby probeert ze in het religieuze Oklahoma een nieuw leven op te bouwen. Frates groeide op in die Amerikaanse staat.

Janssen wilde naar eigen zeggen de blik van de buitenstaander visualiseren. "Het is ook erg veel het idee van de American dream, waarvan ik volgens mij een perfect voorbeeld ben. Amerika is het land van immigranten. De mensen die hier komen hebben grote dromen. Dat is ook het verhaal van Olive."

De regisseuse wil haar acteercarrière blijven combineren met het maken van films, naar eigen zeggen 'om de rekeningen te kunnen betalen'. "Ik hoop dat ik die twee nog een tijdje kan combineren. Maar hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het voor een vrouw wordt om rollen te krijgen. Ik wil ook niet mijn toevlucht zoeken in de plastische chirurgie en geobsedeerd raken met mijn uiterlijk."


Famke Janssen speelt niet in eigen films (Foto: Novum)