FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 15 mei 2011

Zes doden bij brand Chicago

Een brand in een appartementencomplex in een voorstad van Chicago heeft in de vroege zondagochtend zes bewoners het leven gekost, onder wie drie kinderen. Ongeveer twaalf mensen raakten gewond.

Verschillende bewoners sprongen uit de vensters van het twee verdiepingen tellende woongebouw om aan de vlammen en de rook te ontsnappen. "Ik heb het raam opengerukt en ben maar met mijn zoontje gesprongen", zei overlevende Elva Renteria volgens de krant The Chicago Tribune.

Finnen winnen wereldtitel ijshockey

Finland is voor de tweede keer in de geschiedenis wereldkampioen ijshockey geworden. In de Slowaakse hoofdstad Bratislava werd Zweden in de finale met 6-1 verslagen. Na de eerste periode was het nog 0-0, na veertig minuten stond er een 1-1 stand op het bord. In de laatste periode maakten Petteri Nokelainen, Niko Kapanen, Janne Pesonen, Mika Pyorala en Antti Pihlstrom het verschil voor de Finnen.

Finland won alleen in 1995 de wereldtitel. In 1992, 1994, 1998, 1999, 2001 en 2007 was het land verliezend finalist. In 2000 en 2006 wonnen de Finnen brons. Ook bij vier van de laatste vijf Olympische Spelen stonden de Finse ijshockeyers op het podium. Goud werd daar nog nooit gewonnen.

Eerder zondag won Tsjechië de strijd om het brons. In een herhaling van de finale van vorig jaar werd Rusland verslagen: 7-4. Na de eerste periode stond Rusland nog met 3-2 voor, maar de Tsjechen bogen dat in de tweede periode om naar een 5-4 stand. Met twee treffers in de laatste periode veroverde de Tsjechische ploeg het laatste eremetaal.

Maaskant pakt landstitel met Wisla Krakow

Robert Maaskant is kampioen van Polen geworden met Wisla Krakow. De Nederlandse oefenmeester won zondag met 1-0 van stadgenoot Cracovia Krakow. Concurrent Jagiellonia Bialystok liet vrijdag al een steek vallen, waarvan Wisla en Maaskant wisten te profiteren. Maor Melikson maakte het beslissende doelpunt.

"Het was de slechtste wedstrijd van dit seizoen, ook door de zenuwen", zei Maaskant tegen Voetbal International. "Het belangrijkste was dat we wonnen. We hebben eerder dan verwacht de titel gepakt."

De Nederlander kreeg een champagnedouche na afloop. "Het was een zwaar seizoen. Vooral in het begin kende we een moeilijke periode. Ik wil grote complimenten geven aan clubeigenaar Bogdan Basalaj en technisch directeur Stan Valckx. Ze bleven kalm ondanks de druk", aldus de trainer die eerder dit seizoen de overstap maakte van NAC Breda naar Polen.

Maaskant is gelukkig met zijn eerste landstitel op het hoogste niveau. "We willen het seizoen afsluiten als een kampioen. Daarna kijken we naar onze volgende doelen; weer kampioen worden in Polen en kwalificatie afdwingen voor de Champions League. Dat is laatste is ons grote doel. Stap één hebben we gezet, de volgende stap moet volgend jaar komen."

Van Persie passeert Bergkamp met treffer

Robin van Persie kon Arsenal met zijn zeventiende competitietreffer niet aan een zege helpen op Aston Villa (1-2). De spits scoorde al zijn doelpunten in de tweede seizoenshelft. Van Persie is met zeventien doelpunten de meest productieve Nederlander in één seizoen bij Arsenal. De Oranje-international neemt het record over van clubicoon Dennis Bergkamp, die in het seizoen 1997/98 zestien keer scoorde voor The Gunners in competitieverband.

De 27-jarige Van Persie had 23 competitiewedstrijden nodig voor de zeventien doelpunten. De spits kon niet voorkomen dat Arsenal moest afhaken in de Engelse titelrace. De formatie van Arsène Wenger kan zelfs nog de derde plaats verspelen aan Manchester City.

The Citizens komen dinsdag nog in actie omdat ze zaterdag de FA Cup-finale speelden. City speelt dan in eigen huis tegen opnieuw Stoke City. The Potters werden op Wembley met 1-0 verslagen in de strijd om de FA Cup. Arsenal heeft nog één duel te gaan in Engeland.

Sneeuw verhindert start Ronde van Californië

De eerste etappe van de Ronde van Californië is zondag vanwege sneeuwval niet verreden. De organisatie had de rit rond het op bijna 1900 meter hoogte gelegen Lake Tahoe al ingekort tot tachtig kilometer, maar de renners wilden geen risico nemen. Ze waren bang voor gevaarlijke situaties op de gladde wegen.

De Ronde van Californië is een achtdaagse etappekoers door de Amerikaanse staat Californië. De editie van 2011 is geen gelukkige, want eerder moest de organisatie vanwege aardverschuivingen de route van een andere rit al verleggen.

De koers gaat nu maandag van start met de tweede etappe. Die is ruim 214 kilometer lang en voert het peloton van North Lake Tahoe naar de Californische hoofdstad Sacramento.

RC Lens degradeert uit Ligue 1

Racing Club de Lens speelt volgend seizoen op het tweede niveau in Frankrijk. Na een 1-1 gelijkspel tegen directe concurrent AS Monaco kan de club zich niet meer in veiligheid spelen. Lens staat twee wedstrijden voor het einde van de Ligue 1 zes punten achter op AS Nancy-Lorraine. De Noord-Franse club speelde twee jaar op het hoogste niveau.

Lens is de tweede club in Frankrijk die degradeert. Eerder al ging AC Arles Avignon ten onder. Voor de laatste degradatieplaats komen nog tien ploegen in aanmerking. AS Monaco staat momenteel achttiende.

Tienduizenden betogen tegen bezuinigingen Spanje

Tienduizenden studenten, leden van maatschappelijke organisaties en werklozen hebben zondag gedemonstreerd tegen bezuinigingsmaatregelen van de Spaanse regering. Ook klaagden de betogers banken en politieke partijen aan voor hun rol in de financiële crisis.

De twee actiegroepen die de betogingen in Madrid organiseerden, hadden demonstranten verzameld onder de vlag 'We zijn geen koopwaar van bankiers en politici'. Behalve in Madrid gingen ook in onder meer Barcelona, Valencia en Sevilla tal van ontevredenen de straat op.

Spanje torst met een werkloosheidscijfer van 21,3 procent het hoogste aantal werklozen van de Eurozone. De haperende economie groeide het eerste kwartaal van dit jaar slechts met 0,3 procent, en de centrale bank heeft rooskleuriger voorspellingen van de Spaanse regering voor de rest van het jaar optimistisch genoemd.

Djokovic klopt Nadal ook in Rome

Novak Djokovic blijft in 2011 ongeslagen. Djokovic won het Masterstoernooi van Rome door Rafael Nadal met 6-4, 6-4 te verslaan. Djokovic is dit jaar al 37 wedstrijden ongeslagen en verloor in totaal al 39 duels op rij niet meer. Zijn zege op Nadal was bovendien de vierde in evenzoveel ontmoetingen.

In de eerste set gingen de twee kemphanen, die ook in de finales in Indian Wells, Miami en Madrid al tegenover elkaar stonden, zeven games gelijk op. Toen kreeg Djokovic Nadal steeds meer op de loop en op zijn eerste breakpunt sloeg Djokovic meteen toe. Nadal liet hem niet lang van zijn voorsprong genieten, maar met een nieuwe break in de tiende game sleepte Djokovic de set alsnog binnen.

Djokovic verslapte na de setwinst niet en brak Nadal in de tweede game van het tweede bedrijf weer. De Spanjaard weigerde op te geven en kwam terug tot 2-2. Vanaf dat moment kreeg Nadal steeds meer grip op het spel van Djokovic, bij wie de vermoeidheid van de zware wedstrijd tegen Andy Murray in de halve finale parten leek te gaan spelen.

Desondanks bleef Djokovic op de belangrijke momenten winnende slagen produceren, zodat Djokovic op service naar 5-4 ging. Toen vond de nummer twee van de wereld nog een extra beetje motivatie en liep uit naar 0-40 op de opslag van Nadal. Die eerste drie matchpunten werkte Nadal nog weg, maar een vierde werd door Djokovic met een formidabele forehand benut.

Gedeukte kampioensschaal op Museumplein

De kampioensschaal van de Eredivisie heeft zondagavond tijdens de festiviteiten rond het kampioenschap van Ajax enige averij opgelopen. De uitbundige selectie van de Amsterdamse club toonde een ietwat beschadigde trofee tijdens de huldiging op het Museumplein.

"Ja, hij is even van het dak van onze bus gevallen", lachte trainer Frank de Boer op het erepodium. "Ik geloof dat toen de volgende bus eroverheen is gereden. Volgens mij lieten Maarten Stekelenburg en Jan Vertonghen de schaal los. Het lijkt inderdaad op het incident met de beker bij Real Madrid", doelde hij op de recente situatie waarbij de spelersbus van de 'Koninklijke' over de Copa del Rey reed.

Doelman Stekelenburg bevestigde later dat hij de schaal met Vertonghen even uit de handen liet vallen. "We moesten hem even loslaten, omdat we tegen een kabel aanreden", grinnikte hij.

Gedeukte kampioensschaal op Museumplein
Gedeukte kampioensschaal op Museumplein (Foto: ANP)

[WTCC] Uitslagen Monza

Rob Huff heeft op Monza beide races in het World Touring Car Championship gewonnen. De Brit stuurde zijn Chevrolet tweemaal als eerste over de finish. Tom Coronel eindigde in de eerste wedstrijd als vijfde, terwijl hij in de tweede race met de vijftiende stek genoegen moest nemen.

Race 1

Huff mocht in de eerste race van poleposition vertrekken en kende de beste start voor zijn Chevrolet-teamgenoten Yvan Muller en Alain Menu. Deze drie rijders zouden gaan strijden om de zege. Menu verschalkte eerst Muller en waagde even later een poging bij Huff. De Zwitser kwam zelfs voor de Brit uit, maar deze sloeg ogenblikkelijk terug, waarbij beide rijders elkaar raakten. Muller zat het duo op de hielen en in de laatste ronde raakte hij Menu die in de vangrail verdween. Huff won hierdoor voor Muller.

Achter de Chevrolets ontspon zich een leuk gevecht dat aangevoerd werd door Tiago Monteiro. Coronel bevond zich ook in deze groep en overstuur van de Nederlander in de Parabolica zorgde er voor dat Gabriele Tarquini Darryl O´Young in kon halen. Hij kon er niet lang van genieten, want de Italiaan viel even later met technische problemen uit. In de laatste ronde ging Monteiro nipt als derde over de streep met Norbert Michelisz en Coronel naast zich.

Race 2

Monteiro mocht de tweede race van poleposition vertrekken, maar de Portugees was de eerste plaats al voor de eerste bocht kwijt aan Huff die meteen Muller op zijn bumper meekreeg. Muller probeerde net als eerder op de dag hij met Menu deed ook Huff uit de race te tikken, maar de Brit wist zijn auto onder controle te houden en met tweetiende van een seconde voorsprong te winnen voor Muller. De Fransman kreeg nog wel een waarschuwing vanwege onsportief gedrag.

De strijd om plaats drie werd pas in de laatste ronde beslecht in het voordeel van Kristian Poulsen. Een leeglopende band van Coronel zorgde er voor dat de Deen de laatste plaats op het podium kon pakken voor Monteiro en Menu. Coronel kwam langzaamrijdend als vijftiende over de meet.

McConaughey, Maguire en Efron in The Paperboy

Matthew McConaughey, Tobey Maguire en Zac Efron gaan spelen in de film The Paperboy. De erotische thriller is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1995 van de Amerikaanse auteur Pete Dexter.

The Paperboy gaat over een verslaggever die terugkeert naar zijn geboorteplaats, om de zaak van een ter dood veroordeelde gevangene te onderzoeken. Lee Daniels tekent voor de regie, schrijft entertainmentwebsite The Hollywood Reporter. Hij maakte eerder Monster's Ball, die actrice Halle Berry een Oscar opleverde, en Precious, die zes Oscarnominaties in de wacht sleepte.

McConaughey, Maguire en Efron worden vergezeld door Sofia Vergara. De Colombiaanse actrice is vooral bekend van haar rol in de comedyserie Modern Family.


McConaughey in The Paperboy (Foto: Novum)

Bosz: "Play-offs een geweldig toetje"

Peter Bosz straalde na afloop van de 3-0 winst van zijn Heracles Almelo op ADO Den Haag. Hierdoor plaatste de ploeg zich erg knap voor de play-offs om Europees voetbal.

"Net als vorig seizoen zijn we na de reguliere competitie nog in de race om Europees voetbal. Daar mogen we erg trots op zijn", vertelde een stralende Peter Bosz na afloop van de wedstrijd.

"Vorig jaar haalde Heracles het niet, nu beginnen we vol zelfvertrouwen aan dit geweldige toetje. Onze start in de competitie was moeizaam, erg wisselvallig. Na de winterstop hebben we een prima serie neergezet, we hebben veel gescoord."

Bosz kan niet wachten tot de play-offs beginnen. In de eerste ronde speelt Heracles daarin tegen nummer vijf FC Groningen. In de andere wedstrijd spelen ADO Den Haag en Roda JC tegen elkaar. De tegenstander lijkt Bosz weinig uit te maken. "Wat mij betreft gaan we er vol voor."

Alec Baldwin toch wel in musical Rock of Ages

Alec Baldwin heeft zich weer aangesloten bij de cast van de musicalverfilming Rock of Ages. De 53-jarige acteur kondigde eerder deze week nog aan uit de productie te stappen wegens medische redenen.

De studiobaas van filmstudio Warner Bros, Jeff Robinov, hield Baldwin echter aan zijn contract. Het was namelijk te kort dag om een vervangende acteur te casten, schrijft de Amerikaanse filmwebsite Deadline. Zodoende was Baldwin donderdag gewoon aanwezig bij de scriptlezing in Miami. Met welke kwaal hij kampt is niet bekend.

In Rock of Ages komen allerlei hits uit de jaren tachtig voorbij. Baldwin neemt in de rockmusical de rol van Dennis, de eigenaar van nachtclub The Bourbon, op zich. Ook Tom Cruise, Mary J. Blige en Catherine Zeta-Jones zijn te zien in de film. Rock of Ages moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


Alec Baldwin toch in musical Rock of Ages (Foto: Novum)

Vrijwilligers COC winnen Jos Brink Prijs 2011

De vrijwilligers van het COC zijn verkozen tot de winnaars van de Jos Brink Prijs 2011. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) reikte de prijs voor homo-emancipatie zondag in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag uit.

De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een persoon, groep of instelling die een fundamentele bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgender personen. De winnaar van de staatsprijs ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro en een kunstwerk.

Naast de vrijwilligers van het COC maakten de Vereniging Orpheus en Boris Dittrich kans op de prijs. De jury, die bestond uit Sonja Barend, Claudia de Breij, Wim van de Camp, Sophie Hilbrand en Erwin Olaf, koos voor de vrijwilligers van het COC vanwege hun 'tomeloze inzet' in de afgelopen decennia.

"Sinds de Tweede Wereldoorlog zetten vrijwilligers van het COC zich in voor de homo-emancipatie in ons land", staat in het juryrapport. Volgens de jury heeft hun werk 'in hoge mate' bijgedragen aan de verbetering van de sociale acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgender personen.

Het COC laat in een reactie weten vereerd te zijn met het winnen van de prijs. "Dat Nederland een van de meest homovriendelijke landen ter wereld is, is mede te danken aan al die duizenden mensen die zich de afgelopen 65 jaar voor het COC hebben ingezet", zei COC-voorzitter Vera Bergkamp.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch won de aanmoedigingsprijs voor homo-emancipatie, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt. De prijs is bedoeld om een baanbrekend initiatief op homo-emancipatiegebied als goed voorbeeld voor anderen te stellen. De jury verkoos Marcouch tot winnaar vanwege de 'moed en durf waarmee hij dit voor velen nog gevoelige onderwerp bespreekbaar maakt'.

Het was de tweede keer dat de Jos Brink Prijs werd uitgereikt. In 2009 won hoofdredacteur van de Gay Krant Henk Krol de prijs.

Indiase moslima's wurgen dochters om familie-eer

Twee moslima's zijn in Noord-India gearresteerd omdat ze hun met hindoe-mannen getrouwde dochters zouden hebben gewurgd. Volgens de Indiase politie hadden de dochters zich laten schaken en kwamen ze na de huwelijksplechtigheid thuis in Baghpat om zich weer met hun moeders te verzoenen.

De moeders van de 19-jarige Zahida en Husna (26) hielpen elkaar echter de beide vrouwen om te brengen, zo wijst het voorlopige onderzoek uit. Een van de aangehouden moeders zei volgens de krant Indian Express geen spijt te hebben. "We hebben ze vermoord omdat ze onze gemeenschap te schande hebben gemaakt. Hoe konden ze ervandoor gaan met hindoes? Ze verdienden het te sterven."

Eerder deze week beval het Indiase Hooggerechtshof de doodstraf aan voor moorden uit eerwraak, dat het 'een barbaars en achterlijk' verschijnsel noemde.

Traditioneel zoeken Indiase ouders een huwelijkspartner voor hun kind. Maar nu meer en meer Indiase vrouwen buiten de deur werken, kiezen zij steeds vaker zelf een echtgenoot uit liefde. Het negeren van de partnerkeuze van hun familie kostte de afgelopen jaren in Noord-India volgens een onafhankelijk rapport al negenhonderd mensen het leven.

Kim Cattrall in zonnetje gezet door homo's

Actrice Kim Cattrall is zaterdagavond onderscheiden door de Amerikaanse homo-organisatie Gay & Lesbian Alliance Against Defamation. Ook de film The Kids Are All Right, waarin Julianne Moore en Annette Bening een lesbisch stel spelen, viel in de prijzen.

Cattrall, vooral bekend als de hitsige Samantha Jones uit Sex and the City, kreeg de Golden Gate Award. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een ster die bij heeft gedragen aan de zichtbaarheid van en het begrip voor homoseksuelen. Cattrall zet zich actief in voor homo-emancipatie en steunt de invoering van het homohuwelijk. In Sex and the City had haar karakter een lesbische relatie, in de tv-serie en films komen meerdere homoseksuele personages voor.

Naast Cattrall en The Kids Are All Right, ontvingen ook de documentaire 8: The Mormon Proposition en de Mexicaanse zanger Christian Chavez een onderscheiding. De alliantie reikt elk jaar prijzen uit aan sterren, televisieprogramma's en films die bijdragen aan de emancipatie van homoseksuelen. Onder meer Ricky Martin en de series Glee en Modern Family vielen eerder in de prijzen.


Kim Cattrall in zonnetje gezet door homo's (Foto: Novum)

Famke Janssen speelt niet in eigen films

Famke Janssen is niet van plan in haar eigen films te spelen. Haar regiedebuut ging in Cannes in première, maar de 46-jarige actrice wil haar werk achter de camera niet combineren met acteren. "Ik zou er tijdens de montage niet tegen kunnen. God, daar ben ik weer", vertelt Janssen in een interview met persbureau AP.

Janssen wil als regisseur zo veel mogelijk tijd op de set doorbrengen. "Ik wil niet in de make-uptrailer zitten. Er zijn veel mannen die films regisseren en zelf de hoofdrol vertolken, maar zij hoeven geen twee uur in de make-up te zitten voordat ze klaar zijn. Ik wil enkel op de set zijn, en het was geweldig. Ik heb van elke minuut genoten."

De Nederlandse bedacht het verhaal voor haar debuut Bringing Up Bobby met haar vriend Cole Frates. De film gaat over de Oost-Europee Olive, een rol van Milla Jovovich, die zich door het leven heeft gelogen en bedrogen. Met haar 11-jarige zoontje Bobby probeert ze in het religieuze Oklahoma een nieuw leven op te bouwen. Frates groeide op in die Amerikaanse staat.

Janssen wilde naar eigen zeggen de blik van de buitenstaander visualiseren. "Het is ook erg veel het idee van de American dream, waarvan ik volgens mij een perfect voorbeeld ben. Amerika is het land van immigranten. De mensen die hier komen hebben grote dromen. Dat is ook het verhaal van Olive."

De regisseuse wil haar acteercarrière blijven combineren met het maken van films, naar eigen zeggen 'om de rekeningen te kunnen betalen'. "Ik hoop dat ik die twee nog een tijdje kan combineren. Maar hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het voor een vrouw wordt om rollen te krijgen. Ik wil ook niet mijn toevlucht zoeken in de plastische chirurgie en geobsedeerd raken met mijn uiterlijk."


Famke Janssen speelt niet in eigen films (Foto: Novum)

T. Janssen: "We hebben schandalig gespeeld"

FC Twente-pion Theo Janssen was behoorlijk gefrustreerd na het verlies tegen Ajax. Volgens de middenvelder heeft de ploeg dat aan zichzelf te danken.

Janssen was niet te beroerd om zijn frustratie voor zich te houden. Na afloop van de 3-1 nederlaag maakte hij deze duidelijk kenbaar. Een prolongatie van de landstitel zou volgens Janssen op basis van het slotduel dan ook niet op zijn plaats zijn geweest.

"Het was schandalig hoe wij vandaag voor de dag kwamen. Het leek wel alsof we bang waren. Vooral in de eerste helft was het slecht, schandalig gewoon. Bijna alles ging terug. Een deel van het elftal gaf niet thuis. Dan verdien je het ook niet om kampioen te worden", aldus een zwaar teleurgestelde Janssen tegenover Eredivisie Live.

Een afscheid in mineur voor Janssen, die heeft aangekondigd dat het vrijwel zeker is dat hij bij de Tukkers vertrekt. "Dit was waarschijnlijk mijn laatste wedstrijd voor Twente. Volgende week ga ik met mijn zaakwaarnemer zitten en dan zullen we kijken wat erbij zit."

West Ham ontslaat coach Grant na degradatie

Avram Grant heeft de degradatie van West ham United met zijn baan moeten bekopen. De Israëlische coach van de Londense club werd vandaag ontslagen. Dat meldt de club. Eerder vandaag verloor West Ham met 3-2 van Wigan Athletic waardoor degradatie naar het Championship een feit werd. Tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen neemt assistent-trainer Kevin Keen de taken van Grant waar.

Grant tekende in juni vorig jaar een vierjarig contract bij de Hammers, maar kon de club geen successen brengen. Enkele aankopen in de winterstop ten spijt bleef de club onderin de Premier League bivakkeren totdat op de voorlaatste speeldag de club ten onder ging.

Verbeek: "Dan vraag je om problemen"

AZ plaatste zich vandaag wel voor de Europa League, maar verloor zelf kansloos met liefst 5-1 van FC Utrecht. Reden voor Gertjan Verbeek om toch erg teleurgesteld te zijn.

"We begonnen zo slecht. Dan vraag je om problemen", vertelde de trainer van AZ na afloop op de persconferentie. AZ werd van het veld gespeeld door FC Utrecht, maar werd toch vierde (directe plaatsing Europa League) doordat FC Groningen niet verder kwam dan 0-0 tegen PSV.

"De teleurstelling van deze nederlaag is te groot om echt tevreden te zijn. Op het veld kregen we geen informatie van de wedstrijd in Groningen. En ik ga daarna niet weer die trap van de Galgenwaard op."

Na rust kwam AZ nog wel beter uit het kleedlokaal, en daar hoefde Verbeek naar eigen zeggen weinig voor te doen. "Ze zeiden zelf al dat het slappe hap was. We waren na de pauze beter, maar het zakte toch nog in."

De Boer: "Keihard voor dit succes gevochten"

Ajax greep vandaag na een zinderend competitieslot de zo verlangde dertigste landstitel in de clubhistorie. Frank de Boer kon zijn geluk niet op.

De oefenmeester van de Amsterdammers, die vandaag 41 jaar oud werd, zag zijn ploeg uitstekend spelen en FC Twente met 3-1 verslaan. Na afloop had De Boer niet zoveel trek om de enerverende kampioenswedstrijd in de ArenA uitgebreid te analyseren. "Laten we dat nu even maar niet doen", glunderde hij voor de camera van Eredivisie Live. "Dit duel kon alle kanten op. Maar ik vind wel dat we uiteindelijk verdiend hebben gewonnen."

De Boer gaf wel toe dat zijn ploeg het in de slotfase moeilijk had tegen het aandringende FC Twente, dat alles op alles zette in de laatste minuten. "Het was pompen of verzuipen. We hadden moeite om de wedstrijd goed uit te spelen. Dat is begrijpelijk met zo'n jonge ploeg. We liepen in het laatste deel van de wedstrijd te veel achteruit. Maar nogmaals, laten we daar nu maar niet over discussiëren."

Vooral de fierheid op zijn spelersgroep overheerste bij De Boer, die na afloop een warm bad kreeg. "We hebben keihard voor dit succes gevochten. Het is mooi dat onze voetbalfilosofie al zo snel tot succes heeft geleid. Voor onze fans is dit nog een mooier cadeau dan voor mezelf. Ze hebben zo lang op die dertigste landstitel moeten wachten. En nu is die derde ster binnen. Prachtig gewoon."

[Premier League] Arsenal onderuit tegen Aston Villa

Arsenal heeft weer niet kunnen profiteren van een misstap van een concurrent. Nadat nummer twee Chelsea eerder zondag gelijkspeelde, gingen de Gunners onderuit tegen Aston Villa: 1-2. Darren Bent zette de bezoekers met treffers in de tiende en de veertiende minuut op voorsprong. Robin van Persie scoorde in de 88e minuut tegen nadat een eerder doelpunt van Marouane Chamakh was afgekeurd.

Tottenham Hotspur won de subtopper tegen Liverpool met 2-0. Rafael van der Vaart opende in de achtste minuut al de score, maar moest aan het begin van de tweede helft geblesseerd naar de kant. Luka Modric maakte kort daarna vanaf de penaltystip de 2-0.

Ajax na zeven jaar weer kampioen

Ajax leek lang uit de titelrace te zijn, maar de Amsterdammers hebben toch het kampioenschap veroverd. Op de laatste speeldag passeerde de ploeg van trainer Frank de Boer FC Twente door een 3-1 zege in een rechtstreekse confrontatie. Voor Ajax is het de dertigste landstitel uit de historie.

Ajax en PSV begonnen goed aan het seizoen in de Eredivisie, maar Twente had wat opstartproblemen. De regerend kampioen won wel de Johan Cruijff Schaal door Ajax in de Arena met 1-0 te verslaan, maar speelde vervolgens gelijk tegen Roda JC en sc Heerenveen.

Al snel waren het echter Twente, Ajax en PSV die zich bovenaan de ranglijst nestelden. De Amsterdammers stonden een tijdje bovenaan, maar halverwege het seizoen zakten ze zelfs even weg naar de vijfde plaats. Met het vertrek van Martin Jol als trainer begin december zette de recordkampioen de weg naar boven vervolgens weer in. Na het aantreden van Frank de Boer werd nog maar twee keer verloren in de competitie.

Desondanks was het PSV dat lang de beste vooruitzichten op de titel had. De Eindhovenaren gingen echter slordig om met een voorsprong op Twente van vier punten en liet in 2011 punten liggen tegen ADO Den Haag, Ajax, Twente, Heerenveen en Feyenoord. Die laatste nederlaag in Rotterdam was de doodsteek voor de titelaspiraties van PSV.

De ontmoeting tussen Twente en PSV begin april was het sleutelduel in de strijd om de koppositie. De beide ploegen waren daarin aan elkaar gewaagd, maar Twente was scherper voor het doel. Theo Janssen, al de hele jaargang een drijvende kracht bij de Tukkers, bezorgde Twente met twee goals de zege.

Ajax sloop ondertussen dichterbij door puntverlies van de concurrenten. Op de laatste speeldag moest de kraker tegen FC Twente in de Arena de beslissing brengen. In dat duel toonde Ajax veerkracht na de verloren bekerfinale, waardoor de Amsterdammers na zeven jaar eindelijk de derde ster op hun shirt krijgen.

[Upd] Gewonden bij huldiging Ajax

De huldiging van landskampioen Ajax, die nu nog steeds aan de gang is op het Museumplein in onze hoofdstad Amsterdam, is een grote chaos. 

Ongeveer 80.000 Ajacieden hebben zich verzameld om hun team te huldigen na de 3-1 overwinning tegen FC Twente. De presentator van de huldiging doet zijn best om alles onder de controle te houden, al lukt dat niet echt heel goed. Zo gooide er een toeschouwer een fles op het podium en moeten er constant mensen van het podium worden afgeduwd nadat ze met dranghekken als ladder een poging deden het podium op te klimmen.

Ook klimmen er tal van toeschouwers in de torens die zijn gebouwd middenin het publiek, de huldiging moest daarvoor zelfs stilgelegd worden omdat de torens op instorten stonden. 

Update 20.57 uur
Bij het leeglopen van het plein zijn door verdrukking een aantal supporters gewond geraakt. Ambulances kunnen de gewonden erg moeilijk afvoeren door de drukte. Achter het podium is daarom een noodhospitaal opgericht om de gewonden ter plekke te behandelen. 

Sharapova wint weer eens titel

Maria Sharapova heeft zondag de titel in Rome gepakt. De Russin was na lang oponthoud door regen in de Italiaanse hoofdstad met 6-2, 6-4 te sterk voor Samantha Stosur. Voor Sharapova was het haar eerste zege in een jaar. Vorig jaar was haar zege in Straatsburg haar laatste. Dat toernooi wordt volgende week weer afgewerkt.

Stosur had in het begin weinig in te brengen tegen Sharapova, die via twee breaks uitliep naar 4-0. Daarna deed de Australische wel wat terug, maar vanaf 4-2 liep Sharapova weer uit naar de setwinst. In het tweede bedrijf brak de Russin weer direct, maar nu sloeg Stosur direct terug. Een nieuwe break in de vijfde game was uiteindelijk beslissend.

Facebook-rage eist Australisch slachtoffer

Een Australische twintiger is van zeven hoog te pletter gevallen bij het op Facebook populaire 'planking'. De man wilde zich volgens de Australische politie liggend op zijn balkonbalustrade laten vereeuwigen.

'Plankers' steken elkaar de loef af door zich plat en stokstijf liggend op de meest vindingrijke en soms gevaarlijke plaatsen te laten fotograferen. Via onder meer Facebook tonen en bespreken de deelnemers elkaars foto's.

Het Australische slachtoffer werd eerder aangeklaagd vanwege een foto waarop hij 'plankte' op de kofferbak van een politieauto.

Anderhalf uur gelekte gameplay Star Wars: The Old Republic

De MMORPG Star Wars: The Old Republic komt mogelijk dit jaar al uit. Er is nog geen vaste datum geprikt en heel veel mensen willen dolgraag meedoen met de bèta. Nu is er anderhalf uur van het spel opgenomen en online gezet. Ben je benieuwd, kijk dan via deze link naar het filmpje.

In de anderhalf uur zien we gevechten, dialoog tussen personages, jedi-powers en companions. De game wordt ontwikkeld door Bioware en zal de eerste MMORPG van dit bedrijf zijn. De game zelf is al sinds lange tijd in ontwikkeling en in 2008 heeft Bioware aangegeven dat er al twee jaar lang twaalf schrijvers bezig waren met het script van het spel.

Rus verliest finale Saint-Gaudens

Tennisster Arantxa Rus heeft zondag de titel in Saint-Gaudens aan Anastasia Pivovarova moeten laten. De Nederlandse ging in drie sets ten onder: 6-7, 7-6, 2-6. Rus, als derde geplaatst bij het ITF-toernooi in het zuiden van Frankrijk, staat 122e op de wereldranglijst, Pivovarova twintig posities hoger.

Rus begon sterk aan de wedstrijd en nam een 4-0 voorsprong, maar Pivovarova kwam terug en trok de eerste set in de tiebreak naar zich toe. Ook in het tweede bedrijf pakte de Nederlandse als eerste een break voorsprong. Weer kwam de Russin terug en nu was Rus de betere in de tiebreak.

Daarna veranderde Pivovarova van tactiek. De Russin begon aanvallender te spelen en dat leverde direct succes op. Ze brak Rus direct en liep vervolgens uit naar 5-2. Op die stand serveerde Pivovarova de wedstrijd uit.

Uitslagen Eredivisie speelronde 34

Zondag werd de 34e en laatste speelronde in de Eredivisie gespeeld. Ajax werd kampioen door in een rechtstreeks duel FC Twente te verslaan. Een verslag van deze wedstrijd vind je hier. Er werden echter natuurlijk nog meer wedstrijden gespeeld.

Zowel FC Groningen als PSV moest deze wedstrijd eigenlijk winnen. De Eindhovenaren om de tweede plaats en dus voorronde Champions League te kunnen spelen, Groningen om vierde te kunnen worden en dus Europa in te mogen. Beide ploegen leken echter lange tijd vooral te spelen om niet te verliezen. In de eerste helft waren slechts enkele kleine kansjes te zien, waarmee het niet bepaald een vermakelijke wedstrijd was. In de tweede helft leken beide ploegen zich te beseffen dat ze moesten winnen en gingen vol op de aanval spelen. Daardoor regende het nu kansen aan beide kanten. Toivonen miste voor open doel en Kieftenbeld raakte de lat. PSV moest de laatste tien minuten met tien man verder door een rode kaart van Hutchinson. Het veranderde niets aan het spel. Beide ploegen zochten de aanval maar als door een wonder werd er niet gescoord, de wedstrijd eindigde dus in 0-0.

De wedstrijd begon in de Galgenwaard met een indrukwekkend eerbetoon aan verdediger Nesu. Hij raakte afgelopen dinsdag zwaar geblesseerd. Utrecht begon furieus aan het duel en AZ werd compleet overrompeld. Na een kwartier stond het al 2-0 door twee doelpunten van Mertens. Daarna ging de storm liggen en was het duel in evenwicht. In de tweede helft kwam AZ dankzij Martens terug tot 2-1, maar in de laatste tien minuten wist Utrecht uit te lopen tot 5-1. Twee keer Van Wolfswinkel en wederom Mertens zorgden voor de doelpunten. Doordat FC Groningen niet wist te winnen van PSV is AZ ondanks de ruime nederlaag vierde in de competitie, wat recht geeft op Europa League voetbal.

Heracles Almelo moest minimaal gelijkspelen tegen ADO Den Haag om een plek in de play-offs veilig te stellen. Den Haag was al zeker van een plek in de play-offs. Waarschijnlijk hierdoor lag het initiatief bij de ploeg uit Almelo, maar kon hier aanvankelijk niet van profiteren. Ondanks het overwicht wist het nauwelijks kansen te creëren. In de tweede helft veranderde dit. Dankzij een benutte penalty van Overtoom kwam Heracles op voorsprong. In de slotfase waren het wederom Overtoom en Armenteros die de eindstand op 3-0 bepaalden.

Verder is Excelsior er niet in geslaagd de nacompetitie te ontlopen. Ondanks een 1-4 zege op Vitesse eindigde de ploeg als zestiende. De Graafschap speelde zich op eigen kracht veilig door een 1-0 zege op VVV-Venlo. Verder eindigde het duel tussen Roda JC en sc Heerenveen in een 0-0 gelijkspel. Feyenoord sloot een dramatisch seizoen af met een 1-1 gelijkspel thuis tegen NEC. Het al gedegradeerde Willem II nam afscheid van de Eredivisie met een 0-1 nederlaag tegen NAC Breda.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Ajax FC Twente 3-1
FC Groningen PSV 0-0
FC Utrecht AZ 5-1
Roda JC Kerkrade sc Heerenveen 0-0
Heracles Almelo ADO Den Haag 3-0
Feyenoord N.E.C. Nijmegen 1-1
Vitesse Excelsior 1-4
De Graafschap VVV-Venlo 1-0
Willem II NAC Breda 0-1

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Ajax CL 34 22 7 5 73 72-30
2 FC Twente vCL 34 21 8 5 71 65-34
3 PSV vEL 34 20 9 5 69 79-34
4 AZ vEL 34 17 8 9 59 55-44
5 FC Groningen 34 17 6 11 57 65-52
6 Roda JC Kerkrade 34 14 13 7 55 65-50
7 ADO Den Haag 34 16 6 12 54 63-55
8 Heracles Almelo 34 14 7 13 49 65-56
9 FC Utrecht 34 13 8 13 47 55-51
10 Feyenoord 34 12 8 14 44 53-54
11 N.E.C. Nijmegen 34 10 13 11 43 57-56
12 sc Heerenveen 34 10 11 13 41 60-54
13 NAC Breda 34 12 5 17 40 44-60
14 De Graafschap 34 9 11 14 38 31-56
15 Vitesse 34 9 8 17 35 42-61
16 Excelsior NC 34 10 5 19 35 45-66
17 VVV Venlo NC 34 6 3 25 21 34-76
18 Willem II Degr 34 3 6 25 15 37-98

Klik hier voor alle statistieken uit de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

 

Gewonde van kickboksgala van intensive care

De man die zaterdagavond zwaargewond raakte bij een massale vechtpartij na een kickboksgala in Hoorn is zondag overgeplaatst van de intensive care naar een gewone verpleegafdeling van een ziekenhuis in Amsterdam. De toestand van het slachtoffer, een 29-jarige man uit Leeuwarden, is niet langer zorgwekkend. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.

Volgens de politie is uit getuigenverklaringen gebleken dat mogelijk honderd mensen bij de vechtpartij betrokken waren. Behalve de zwaargewonde meldden zich nog zeven anderen met lichte verwondingen en paniekaanvallen in een ziekenhuis. Eén van hen is met een hersenschudding opgenomen.

Voor de sporthal waar het boksgala werd gehouden, zijn meerdere schoten gelost. De politie hield in verband daarmee een 20-jarige man uit Hoorn aan, maar die is na verhoor vrijgelaten. Hij bleek niets met de schietpartij te maken te hebben.

FC Oss promoveert naar Jupiler League

FC Oss is vanmiddag gepromoveerd naar de Jupiler League. De Brabanders werden in Groesbeek kampioen van de Topklasse bij de zondagamateurs, door concurrent Achilles '29 met 0-2 te verslaan. Omdat de andere kampioen van de Topklasse, IJsselmeervogels, niet wil promoveren, is FC Oss nu al zeker van een rentree in de Jupiler League. Gevolg is dat Almere City FC definitief degradeert.

De komende twee weken strijdt FC Oss met IJsselmeervogels nog wel om de landelijke amateurtitel. De winnaar van die tweekamp mag promoveren, maar mag het promotierecht ook doorgeven aan de verliezer. De uitkomst is voor FC Oss dus niet meer van belang als het gaat om promotie.

Vorig seizoen degradeerde de club uit de Jupiler League. De doelstelling was helder: direct promoveren. Dat leek te lukken, want FC Oss verloor slechts één keer. Toch was het nog spannend vandaag. Achilles '29 was bij winst namelijk op gelijke hoogte gekomen met de Ossenaren en dan had een beslissingsduel moeten bepalen wie kampioen werd. Dankzij een treffer van Jean Black voor en Geoffrey Galata na rust werd het echter 0-2. FC Oss speelde lange tijd met tien man, na een rode kaart voor Aziz Moutawakil.

Uitslagen Topklasse zondagamateurs

Vandaag stond de dertigste en laatste speelronde in de Topklasse bij de zondagamateurs op het programma. Alle ogen waren gericht op Groesbeek, waar Achilles '29 en koploper FC Oss elkaar bestreden. Bij winst kon Achilles '29 een beslissingsduel afdwingen, maar FC Oss weerstond de aanval. Door een 0-2 zege zijn de Brabanders kampioen en promoveren zij naar de Jupiler League.

Onderin ging het nacompetitieticket naar FC Hilversum. De ploeg verloor op eigen veld van FC Lienden. Hollandia, dat een punt pakte bij Haaglandia, passeerde Hilversum daardoor dankzij een beter doelsaldo op de ranglijst en verzekerde zich van lijfsbehoud.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Achilles '29 FC Oss 0-2
Argon EVV 2-0
Baronie AFC 1-5
Haaglandia / Sir Winston Hollandia 2-2
FC Hilversum FC Lienden 1-4
JVC Cuijk De Treffers 2-4
Quick '20 Gemert 3-0

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Oss 28 16 11 1 59 49-23
2 Achilles '29 28 15 8 5 53 52-25
3 Argon 28 14 5 9 47 38-34
4 AFC 28 13 6 9 45 59-45
5 De Treffers 28 13 6 9 45 39-39
6 JVC Cuijk 28 11 8 9 41 47-48
7 Haaglandia / W. 28 11 7 10 40 58-43
8 Quick '20 28 11 6 11 39 46-43
9 EVV 28 10 7 11 37 36-34
10 FC Lienden 28 11 4 13 37 50-58
11 VVSB 28 9 5 14 32 34-48
12 Hollandia 28 7 10 11 31 26-34
13 FC Hilversum 28 7 10 11 31 30-43
14 Gemert 28 6 7 15 25 24-43
15 Baronie 28 3 6 19 15 32-59

Treinverkeer Alkmaar plat door losgerukte leiding

Van en naar Alkmaar rijden zondag geen treinen omdat een vrachtwagen met een kraan de bovenleiding aan beide kanten van het spoor kapot heeft getrokken. Volgens een woordvoerder van ProRail is de schade aanzienlijk en duurt het herstellen waarschijnlijk nog de hele avond.

"Het incident komt op een bijzonder ongelukkig moment, nu veel voetballiefhebbers uit de kop van Noord-Holland in Amsterdam zijn om het kampioenschap van Ajax te vieren", legt de zegsman uit. "Het wordt voor hen lastiger om thuis te komen vanavond."

Reizigers die vanaf Amsterdam naar Alkmaar willen, moeten via Zaandam naar Uitgeest of via Hoorn naar Heerhugowaard reizen. Vanuit daar kunnen ze met de bus naar Alkmaar. "Maar op dat traject van Amsterdam naar Hoorn zijn bij Sloterdijk werkzaamheden bezig, dus het duurt allemaal extra lang."

WADA start onderzoek naar lek 'dopinglijst'

Wereldantidopingagentschap WADA start een onafhankelijk onderzoek naar de 'dopinglijst' van de UCI die de Franse sportkrant L'Équipe vrijdag publiceerde. De organisatie wil erachter komen welke bron schuldig is voor het openbaar maken van de lijst van de internationale wielerunie.

Algemeen directeur David Howman heeft laten weten dat het volledig achter de UCI staat. De internationale wielerunie heeft voor de start van de Tour de France van 2010 bij alle renners afgewogen hoe groot de kans op dopinggebruik was. UCI liet eerder al weten dat het een onderzoek ging starten om het lek binnen de organisatie te ontdekken.

Op de 'dopinglijst' kregen de renners van de Tour een beoordeling van nul (helemaal niet verdacht) tot tien (uiterst verdacht). Sporza meldde gisteren dat twee Belgische rennersmakelaars de UCI voor de rechter dagen. De zaakwaarnemers van Jurgen van den Broeck en Kevin Seeldraeyers eisen eerherstel en een schadevergoeding. Beide renners stonden hoog op de lijst van de UCI.

[DTM] Uitslag race Zandvoort

Mike Rockenfeller heeft de DTM-race op circuitpark Zandvoort op zijn naam geschreven. De Audi-coureur bleef Bruno Spengler en Martin Tomczyk voor. Renger van der Zande eindigde op zijn thuiscircuit als dertiende.

Spengler mocht van poleposition vertrekken en kreeg meteen Rockenfeller achter zich aan. Jamie Green mocht als tweede vertrekken, maar viel door een slechte start een aantal plaatsen terug. Mercedes en Audi hielden er verschillende pitstopstrategieën op na, waardoor pas in de 30e ronde duidelijk werd hoe de kaarten geschud waren.

Rockenfeller nam toen de leiding over van Spengler en stond deze niet meer af. Spengler had Green op zijn achterbumper zitten, maar kon een gaatje met zijn Mercedes-teamgenoot slaan. Green werd na een foutje voorbijgereden door Tomczyk die uiteindelijk nipt achter Spengler als tweede over de streep kwam.

Ravage door dronken joyrider (15)

In Venray heeft een dronken 15-jarige joyrider uit Duitsland een ravage aangericht. De jongen reed in de nacht van zaterdag op zondag met de auto van zijn ouders door de Limburgse plaats, waar het gezin op vakantie was.

De joyrider, die vier keer zoveel gedronken had als toegestaan, verloor de macht over het stuur en ramde een elektriciteitskastje en een lantaarnpaal, reed door een heg en knalde tegen een geparkeerde auto. Zijn voertuig kwam uiteindelijk tot stilstand tegen de gevel van een woning.

Door de klap raakte de gevel van de woning ontzet. Ook ontstond binnen in het huis waterschade.

Jongetje (9) dronken achter het stuur

Een 9-jarige jongen uit Groot-Brittannië is gearresteerd voor rijden onder invloed. Toen agenten zijn leeftijd hoorden, moesten ze hem echter laten gaan omdat hij te jong is om verantwoordelijk te worden gehouden voor zijn daden.

De jongen, afkomstig uit het Noord-Engelse graafschap Cumbria, is een van de duizenden kinderen die de afgelopen twee jaar in het noorden van Engeland werden gearresteerd voor onder meer autodiefstal en rijden onder invloed.

'Grote fouten politie bij Love Parade'

De politie in Duisburg heeft rond de Love Parade in juli vorig jaar grote fouten gemaakt. Dat zegt het openbaar ministerie van Duisburg in een rapport, meldt het weekblad Der Spiegel. Er vielen 21 doden en meer dan 500 gewonden toen bezoekers van het dancefeest elkaar bij een nauwe toegangstunnel onder de voet liepen.

Volgens de onderzoekers waren voor de beveiliging bij de toegang tot het festivalterrein maar tweehonderd agenten ingepland, die elkaar bovendien in de middag moesten aflossen. Deze wisseling van de wacht, die oorspronkelijk niet voorzien was, werd volgens Der Spiegel noodzakelijk doordat het ministerie van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen enkele weken eerder had beslist dat agenten niet meer dan twaalf uur achtereen mochten werken.

De politie kampte volgens het openbaar ministerie ook met grotere communicatieproblemen dan tot nog toe bekend was. Radioapparatuur viel om de haverklap uit en ook het mobiele telefoonverkeer gaf door de grote drukte problemen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wilde tegenover Der Spiegel niet reageren, 'om het welslagen van het lopende onderzoek niet in gevaar te brengen'. Het openbaar ministerie in Duisburg wilde zich niet over het Spiegel-artikel uitlaten.

'Voetbalelftal Amstelveen viel agent aan'

De groep mannen die zaterdagavond betrokken was bij het schietincident met de agent was een voetbalelftal uit Amstelveen. Ze vierden feest omdat ze kampioen waren geworden. Na een boottocht door de grachten liepen ze op de Weteringschans.

Twee ploeggenoten trapten uit baldadigheid een fiets kapot, net op het moment dat de agent voorbijreed. Andere ploeggenoten hebben verklaard dat het nooit zo uit de hand had hoeven lopen. Toen een jongen werd gearresteerd zou een ploeggenoot de agent met een kampioenschaaltje op zijn rug hebben geslagen, waarop de agent meteen zou hebben geschoten. Aldus het verhaal van de voetbalploeg. Eerder vertelde een getuige aan AT5 dat de groep mannen de agent had aangevallen.

Drie mannen werden geraakt, twee van hen zijn broers. Een van deze broers is het dodelijke slachtoffer.

Dode en gewonden na schietincident politie
'Voetbalelftal Amstelveen viel agent aan' (Foto: Rowin van Diest)

[Giro] Dubbelslag voor Contador op de Etna

Alberto Contador heeft op de vulkaan de Etna de macht gegrepen in de Giro d'Italia. Hij won de etappe door solo over de streep te komen en nam de roze leiderstrui over van Pieter Weening.

Een kopgroep van negen renners reed een groot gedeelte van de dag vooruit mochten samen beginnen aan de beklimming van de Etna. Ze zouden echter uiteindelijk stuk voor stuk gegrepen worden.

De favorieten hielden zich lang rustig. Alleen Rujano plaatste een succesvolle aanval. Op iets minder dan zeven kilometer van de streep was er de aanval van Alberto Contador. Michele Scarponi was de enige die de Spanjaard even kon volgen, maar ook hij moest al snel afhaken en viel terug naar de groep met achtervolgers. Contador raapte alle ontsnapte renners op, waarvan Rujano de enige was die Contador kon volgen.

Pas op anderhalve kilometer van de streep plaatste Contador zijn beslissende aanval en kon zo Rujano afschudden. Bij de achtervolgers probeerden verschillende renners de ontsnappen, maar niemand kwam weg. Contador kwam uiteindelijk solo over de streep, met Rujano op een paar seconden achterstand. Stefano Garzelli won de sprint om de derde plaats, vijftig seconden achter Contador, Vincenzo Nibali werd vierde.

Dennis Menchov en Carlos Sastre zakten door het ijs. Ze eindigden op bijna drie minuten achterstand. Pieter Weening moest zoals verwacht zijn roze trui afstaan. Hij finishte op meer dan zes en een halve minuut.

Uitslag negende etappe:

# Naam Land Ploeg Tijd
1. Alberto Contador Spa Sax 4:54.08
2. José Rujano Ven And +0.03
3. Stefano Garzelli Ita A&S +0.50
4. Vincenzo Nibali Ita Liq z.t.
5. Roman Kreuziger Tsj Ast z.t.
6. David Arroyo Spa Mov z.t.
7. Kanstantsin Sivtsov Wru HTC z.t.
8. Igor Anton ( Spa Eus +0.59
9. John Gadret Fra AG2 z.t.
10. Hubert Dupont Fra AG2 z.t.

Klassement na de negende etappe:

# Naam Land Ploeg Tijd
1. Alberto Contador Spa Sax 33:03.51
2. Kanstantsin Sivtsov Wru HTC +0.59
3. Christophe Le Mével Fra Gar +1.19
4. Vincenzo Nibali Ita Liq +1.21
5. Michele Scarponi Ita Lam +1.28
6. David Arroyo Spa Mov +1.37
7. Roman Kreuziger Tsj Ast +1.41
8. José Serpa Col And +1.47
9. Dario Cataldo Ita Qst +2.21
10. Matteo Carrara Ita Vac z.t.

[Premier League] Chelsea lijdt puntverlies tegen Newcastle

Chelsea heeft het titelverlies in de Premier League niet goed kunnen verwerken. De Londenaren, die Manchester United gisteren landskampioen zagen worden, bleven in de thuiswedstrijd tegen Newcastle United steken op 2-2. Verdedigers Branislav Ivanovic en Alex verzorgden de doelpunten voor Chelsea. Jonas Gutierrez en Steven Taylor scoorden namens Newcastle.

Ivanovic opende al na twee minuten de score met een rake kopbal. Newcastle toonde echter veerkracht en kwam snel weer op gelijke hoogte. Een vrije trap van Ryan Taylor belandde via de rug van Gutierrez achter de kansloze Petr Cech. Hoewel Chelsea daarna het betere van het spel had, kon het elftal van Carlo Ancelotti voor rust geen doelpunt meer forceren.

In het tweede bedrijf werd het duel niet veel beter, maar leek Chelsea wel de overwinning te pakken. Frank Lampard vond met een vrije trap het hoofd van Alex en de Braziliaan knikte zeven minuten voor tijd knap binnen. Newcastle rechtte echter de rug en pakte in de slotfase dankzij een kopbal van Steven Taylor alsnog een punt.

Twee vermoedelijke terroristen gepakt in Tunesië

Twee vermoedelijke leden van Al Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM) zijn zondag in Tunesië gearresteerd tijdens een operatie bij de Libische grens. De twee hadden bomgordels en granaten bij zich. Dat heeft de Tunesische staatstelevisie gemeld.

AQIM heeft Algerije als thuisbasis en hield zich de afgelopen jaren voornamelijk bezig met ontvoeringen en aanvallen in het noordwesten van Afrika. De twee mannen zijn gearresteerd in Remada, een stad in het zuiden van Tunesië.

Het gebied waar de arrestaties plaatsvonden heeft de laatste weken te maken met gevolgen van het geweld in Libië. Duizenden vluchtelingen uit Libië zijn de grens overgestoken naar Remada en andere steden in de regio.

Onlusten bij Israëlische grens

Israëlische militairen hebben op verschillende plaatsen langs de grens het vuur geopend op Arabische betogers. Zeker twaalf mensen kwamen om het leven.

Palestijnen herdenken zondag de 'nakba', de verdrijving van Palestijnen in 1948 tijdens de Israëlische onafhankelijkheidsoorlog. Honderdduizenden Palestijnen sloegen toen op de vlucht of werden verdreven. Op Facebook en andere websites hadden activisten opgeroepen om naar de grens met Israël te gaan als onderdeel van de herdenking van de nakba.

Bij de grens met Syrië probeerden honderden mensen de grens bij de Golanhoogvlakte te bereiken. Het leger opende het vuur om de menigte tegen te houden. Zes mensen kwamen om het leven en tientallen raakten gewond. Een televisiezender toonde beelden van duizenden mensen die bij zich de grens verzamelden en dingen naar het hek gooiden. Tientallen mensen knipten gaten in het hek en duizenden stormden naar de Israëlische kant. Volgens Israëlische media gaat het om Palestijnen die in vluchtelingenkampen in Syrië wonen.

De Israëlische premier heeft een spoedoverleg gehouden met zijn adviseurs. Volgens sommigen in Israël probeert Syrië door het geweld de aandacht van de situatie in eigen land af te leiden. Israël bezet de Golanhoogvlakte sinds 1967. Hoewel Syrië het gebied terug wil, was het decennia lang rustig langs de grens.

Ook bij de grens met Libanon vonden onlusten plaats. Israëlische militairen openden ook daar het vuur toen een grote mensenmenigte het hek op de grens naderde en het begon te vernielen. Vier mensen kwamen om het leven, meldden Libanese veiligheidsdiensten. De Israëlische brigadegeneraal Yoav Mordechai Mordechai zei dat tientallen mensen de grens zijn overgestoken en dat militairen proberen de menigte tegen te houden.

Ook in de Gazastrook is het onrustig. Daar kwamen twee personen om het leven en raakten veertig mensen gewond. Israël bestookte Palestijnse betogers die de grens tussen de Gazastrook en Israël naderden met twee raketten en geweervuur. Veel slachtoffers zijn onder de 18, aldus artsen.

De Palestijnse premier Salam Fayyad zei zondag dat de Palestijnen hopen dat dit het jaar zal worden 'waarin er vrijheid en onafhankelijkheid voor onze mensen komt'. Fayyad herhaalde dat de Palestijnse staat moet worden gesticht op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem.

Ismail Haniyeh, leider van Hamas, zei echter dat de Palestijnen 'goede hoop hebben een eind te kunnen maken aan het zionistische project in Palestina'. De verwijzing van Haniyeh naar de vernietiging van Israël zou wel eens problemen op kunnen leveren voor de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die onlangs na vier jaar de banden met Hamas weer aanhaalde. Hij probeert de internationale gemeenschap ervan te overtuigen dat de islamitische militanten een aanvaardbare politieke partner zijn.

Ook in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever is het zondag onrustig.

Van der Duim wint Future in Napels

Tennisser Antal van der Duim heeft het Futuretoernooi in het Italiaanse Napels op zijn naam geschreven. De Fries was in de finale met 6-2 en 6-4 te sterk voor de Australiër James Lemke.

Van der Duim is de nummer 661 van de wereld, terwijl Lemke met plaats 237 een stuk hoger ingeschaald staat. Van der Duim keerde eerder dit jaar op de tennisbanen terug na hersteld te zijn van een lange periode met veel blessures.

Nieuwe president Haïti beëdigd

De zanger Michael 'Sweet Micky' Martelly is zaterdag beëdigd als nieuwe president van Haïti. De 50-jarige Martelly riep zijn landgenoten op de wet te respecteren, belasting te betalen en mee te helpen aan de wederopbouw van het land. Bij de zware aardbeving van vorig jaar kwamen zeker 300.000 mensen om het leven. Honderdduizenden raakten dakloos.

De ceremonie vond plaats op de plek waar voor de aardbeving het Nationaal Paleis stond. Toen zijn voorganger René Préval de rood-blauwe presidentssjerp afdeed om hem bij Martelly om te doen, viel de stroom uit in het gebouw dat er speciaal voor de gelegenheid was neergezet. De twee lieten zich er niet door uit het veld slaan.

Onder de aanwezigen waren de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton en de speciale VN-gezant voor Haïti Edmond Mulet.


Nieuwe president Haïti beëdigd (Foto: Novum)

Zhang wint wereldtitel tafeltennis

Jike Zhang is wereldkampioen tafeltennis geworden. De 23-jarige Chinees was in de finale in Ahoy in zes games zijn landgenoot Hao Wang de baas: 12-10, 11-7, 6-11, 9-11, 11-5, 14-12.

De titel in het vrouwendubbelspel ging naar Yue Guo en Xiaoxia Li. Zij klopten Ning Ding en Yan Guo met 4-0: 11-8, 11-5, 13-11, 11-8. Li nam met de zege revanche op Ding. Gisteren moest zij in de finale van het enkelspel nog voor haar landgenote buigen.

De Chinese overmacht was tijdens het WK in Rotterdam compleet. In alle vijf de categorieën was de finale een volledig Chinese aangelegenheid.

Uitslagen Eredivisie (15/05/2011) - Europees

Om half drie begonnen negen wedstrijden in de Eredivisie. Voor PSV stond er de lastige uitwedstrijd tegen FC Groningen op het programma, waarbij voor beide teams er iets op het spel stond. Dat gold ook voor de wedstrijden FC Utrecht - AZ en Heracles Almelo - ADO Den Haag. Hieronder vind je de uitslagen van deze wedstrijden.

FC Groningen

0 - 0

PSV

 
 Gele kaart: Enevoldsen, Hiariej, Sparv, Bacuna (FC Groningen)
 Rode kaart: Hutchinson (80/2xg) (PSV)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Kieftenbelt
Ivens
Granqvist
Stenman
Enevoldsen (Matavz/67)
Hiariej (Mamedov/89)
Bacuna
Sparv
Tadic
Andersson (Van Dijk/77)
  Isaksson (Cássio/14)
Manolev
Marcelo
Rodríguez
Tamata
Hutchinson
Toivonen
Engelaar
Lens (Nijland/72)
Berg
Labyad (Bakkal/46)

FC Utrecht

5 - 1

AZ

 10' Mertens
 12' Mertens
 83' Van Wolfswinkel
 85' Mertens
 87' Van Wolfswinkel
   65' Martens
 
 Gele kaart: Demouge (FC Utrecht), Wernbloom, Elm, Viergever (AZ)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 19.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Vorm
Van der Maarel (Van der Hoorn/77)
Cornelisse
Bulthuis
Zullo
Asare
Silberbauer
Van Wolfswinkel
Strootman (Kali/81)
Mertens
Demouge (Maguire/67)
  Romero
Marcellis (Pellè/79)
Moisander
Viergever
Poulsen
Elm
Wernbloom (Martens/46)
Schaars
Benschop (Van der Velden/72)
Sigthórsson
Holman

Heracles Almelo

3 - 0

ADO Den Haag

 72' Overtoom(pen)
 85' Overtoom
 88' Armenteros
 
 
 Gele kaart: Toornstra, Derijck (ADO Den Haag)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.481
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Breukers
Maertens (Reekers/89)
Van der Linden
Looms
Quansah
Overtoom (Rienstra/90)
Fledderus
Douglas
Armenteros
Vejinovic (Plet/67)
  Coutinho
Leeuwin
Derijck
Kum
M. Piqué (Buijs/73)
Radosavljevic
Immers
Toornstra
Verhoek
Bulykin
Vicento (Kubik/73)

Uitslagen Eredivisie (15/05/2011) - Degradatie

Om halfdrie begonnen onderstaande wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

De Graafschap

1 - 0

VVV-Venlo

 6' Poepon
 
 
 Gele kaart: Wormgoor, (De Graafschap),
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.030
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Terol
Wormgoor
Broekhof
J.Buijs
Fränkel
Kujala
Meijer
Rose
Jungschläger (Jansen/90)
Poepon
De Ridder (Bargas/77)
  Gentenaar
Fleuren
De Regt (Ojo/75)
Yoshida
El-Akchaoui
Vujicevic
Kruysen (Toth/76)
Cullen
Musa
Uchebo
Ahahaoui

Vitesse

1 - 4

Excelsior

 62' Riverola
   33' Fernandez
 77' Roorda (pen)
 84' Roorda
 90+3' Vincken
 
 Gele kaart: Pröpper, Büttner, (Vitesse), Bovenberg, Roorda, (Excelsior)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 15.855
Arbiter: V. Hulten
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Yasuda
Kashia
Rajkovic
Büttner
Riverola (v. Ginkel/78)
López (Pröpper/20)
v.d.Struijk
Stevanovic
Bony
Aissati
  Pellatz
Bovenberg
Nieveld
Ramsteijn
Waisapy (v. Steensel/78)
Roorda
Clasie
Koolwijk (Vincken/82)
Fernandez
Bergkamp
Zeegelaar (Lagouireh/56)

Live-verslag: AFC Ajax - FC Twente (15/05/2011)

Op 15 mei 2011 speelden AFC Ajax en FC Twente de belangrijkste wedstrijd van het seizoen 2010/2011. Beide ploegen maakten nog kans op de landstitel. Het verslag van deze wedstrijd kan je hieronder nog eens rustig nalezen!



90'
- Het is voorbij! AFC Ajax wordt voor de 30e keer in het bestaan kampioen van Nederland en pakt daarmee ook die felbegeerde derde ster!

90' - De extra tijd bedraagt drie minuten, maar die tijd lijkt voor FC Twente te kort te zijn. De formatie heeft nog twee goals nodig.

88' - Janssen krijgt nog een gele kaart na een overtreding op Vurnon Anita.

87' - Na een vrije trap van Janssen belandt de bal bij Bart Buysse. De verdediger waagt een poging, maar de bal vliegt naast. Vlak daarna krijgt ook Ruiz een kleine kans, maar ook hij scoort niet.

85' - Het heeft er alle schijn van dat FC Twente zich neerlegt bij de landstitel voor Ajax. De Tukkers proberen het nog wel, maar er komt nauwelijks nog iets uit.

82' - Ajax voert zijn laatste wissel door en haalt Ebecilio van het veld. Hij wordt vervangen door André Ooijer, die zijn zesde landstitel uit zijn carrière gaat behalen. Daarnaast kreeg De Zeeuw nog een gele kaart toebedeeld.

78' - DOELPUNT AJAX! Siem de Jong maakt na een counter zijn tweede doelpunt van de middag en lijkt FC Twente de definitieve klap toe te brengen. FC Twente moet nu nog twee keer scoren om de landstitel te prolongeren.

77' - Chadli krijgt een enorme kans na een voorzet van Roberto Rosales. De verdediger lepelt de bal in de doelman, waarna de Belgische speler de bal over het doel kopt.

73' - Bij Ajax kreeg Boilesen last van kramp, waarna trainer Frank de Boer ingreep door hem te wisselen. De verdediger wordt vervangen door Daley Blind. Daarnaast krijgt Anita een gele kaart voor een overtreding op Ruiz.

71' - FC Twente komt steeds vaker in de buurt van het doel van Ajax en voert de druk langzaam maar zeker op. De Tukkers zijn namelijk in staat om anderhalf uur vol gas te geven, waar de relatief jonge ploeg van de Amsterdammers nog wel eens wat moeite mee heeft.

67' - Bij Ajax wordt Sulejmani vervangen voor Eyong Enoh. Ook FC Twente en wisselt Danny Landzaat en brengt Marc Janko voor hem in het veld.

59' - Na een rush over de as van het veld probeert De Zeeuw het eens van afstand, maar zijn vizier staat niet op scherp.

55' - GELE KAART! Douglas van FC Twente krijgt de eerste gele kaart van de wedstrijd, nadat hij Jan Vertonghen onderuit haalt.

52' - Siem de Jong tekent bijna zijn tweede doelpunt van de middag aan, nadat Ebecilio vanaf de linkerzijde voorzet. Direct daarna probeert Christian Eriksen het van afstand, maar komt niet tot scoren.

47' - DOELPUNT FC TWENTE! Direct na de aftrap stormt FC Twente op het doel van Ajax af, waarna Theo Janssen de bal hard achter doelman Vermeer schiet.

46' - DOELPUNT AJAX! Danny Landzaat, middenvelder van FC Twente, kopt de bal achter zijn eigen doelman.

46' - Ajax en FC Twente beginnen ongewijzigd aan de tweede helft in de Amsterdam ArenA. Over 45 minuten weten we welke club zich kampioen van Nederland mag noemen.



45'
- Het is rust in Amsterdam, waar Ajax door een doelpunt van Siem de Jong aan de leiding gaat. Kan FC Twente zich herstellen van de tegentreffer en krijgen we hetzelfde scenario als vorige week tijdens de bekerfinale? We zullen het na de thee weten.

43' - Ebecilio probeert het eens van buiten het strafschopgebied, maar werkt de bal over het doel van FC Twente. Aan de andere kant zorgt Landzaat bijna voor de gelijkmaker, maar Kenneth Vermeer strekt zich uit het voorkomt erger voor de Amsterdammers.

38' - Lorenzo Ebecilio krijgt een goede mogelijkheid, nadat hij Peter Wisgerhof het bos in stuurt. De jonge aanvaller gaat echter voor eigen succes en mist, waar hij de bal beter naar Sulejmani had kunnen schuiven.

35' - Danny Landzaat had de gelijkmaker op zijn slof na een combinatie van Nacer Chadli en Janssen, maar de middenvelder van FC Twente weet de kans niet te verzilveren.

33' - Ajax probeert het via Demy de Zeeuw eens van afstand, maar de middenvelder schiet de bal over het doel.

30' - FC Twente doet nog altijd verwoede pogingen om druk te zetten, maar dit komt niet goed uit de verf. Ook de vrije trappen van Theo Janssen zorgen nog nauwelijks voor gevaar.

23' - DOELPUNT AJAX! Siem de Jong knalt de bal achter Mihaylov na een voorzet van Gregory van der Wiel. De bal ging aan alles en iedereen voorbij, waarna de aanvaller van Ajax de bal binnen schoot.

20' - Sulejmani krijgt een enorme kans in het strafschopgebied van FC Twente, maar de Serviër lepelt de bal uiteindelijk over het doel van Mihaylov.

17' - FC Twente lijkt de druk van Ajax eindelijk een beetje te kunnen weerstaan, maar de Amsterdammers blijven tot nu toe de bovenliggende partij.

10' - Ajax probeert FC Twente op de eigen helft vast te zetten en jaagt na balverlies telkens door. De Tukkers weten nog niet zo goed hoe ze hiermee om moeten gaan.

3' - De eerste mogelijkheid voor Ajax is er via Miralem Sulejmani, die de bal in de handen van keeper Nikolay Mihaylov schiet.

1' - Arbiter van dienst Pieter Vink heeft de wedstrijd in gang gezet. De kampioenswedstrijd tussen Ajax en FC Twente is begonnen! Direct na de aftrap krijgt Bryan Ruiz meteen al een goede kans.

0' - André Ooijer (Ajax) kan vanmiddag voor de zesde keer in zijn carrière landskampioen worden. De verdediger behaalde vijf titels met PSV en mogelijk zijn zesde met Ajax. Alleen Johan Cruijff en Jan Heintze deden het beter. Zij pakten negen titels.

0' - Sinds de oprichting van de Eredivisie is nog geen enkele ploeg, buiten de traditionele top drie (Ajax, Feyenoord, PSV), er in geslaagd om het landskampioenschap te prolongeren.

0' - FC Twente maakt vanmiddag kans op de dubbel. PSV zette deze prestatie in 2005 als laatste neer.

0' - Mocht Ajax er in slagen om vanmiddag met de landstitel aan de haal te gaan, dan heeft de club daar zeven jaar op moeten wachten. In 2004 lukte het Ronald Koeman voor het laatst om de Amsterdammers het kampioenschap te bezorgen.

0' - Opstelling FC Twente: Mihaylov, Rosales, Wisgerhof, Douglas, Buysse, Brama, Landzaat, Janssen, Ruiz, L. de Jong, Chadli

0' - Opstelling Ajax: Vermeer, van der Wiel, Alderweireld, Vertongen, Boilesen, de Zeeuw, Eriksen, Anita, Sulejmani, S. de Jong, Ebecilio

0' - FOK!sport heet je van harte welkom bij het live-verslag van de wedstrijd tussen Ajax en FC Twente. Eén van deze twee ploegen kroont zich vanmiddag tot kampioen van Nederland! Naast dit bericht kan je natuurlijk ook terucht in het topic in het Voetbal-forum van FOK!

Uitslagen Eredivisie (15/05/2011) - Overig

Om halfdrie begonnen onderstaande wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

Roda JC

0 - 0

sc Heerenveen

 
 Gele kaart: Svärd, (Roda JC),
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 15.470
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Prus
De Fauw
Addo
Kah
Hempte
Delorge (Sutchuin Djoum/86)
Svärd
Janssen
Hadouir (Pluim/81)
Junker (Bodor/64)
Skoubo
  Vandenbussche
Gouweleeuw
Djuric
Haglund (Kainz/77)
Janmaat
Elm
Assaidi
Grindheim
Narsingh (Djuricic/90)
Dost
Beerens (Martinus/72)

Willem II

0 - 1

NAC Breda


   89' Jenner
 
 Gele kaart: Gravenbeek, v.d. Heijden, (Willem II), Luijckx, (NAC Breda)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 11.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Kujovic
Lampi
Biemans
Swinkels
Pereira
Gravenbeek
v.d.Heijden
Ippel (Hakola/46)
Levchenko (Janga/18)
Rigters
Lasnik
  Ten Rouwelaar
Janse
Penders
Luijckx
Koenders
Gudelj
Gilissen
Schilder
Kolkka (Bayram/70)
Amoah (Idabdelhay/70)
Lurling (Jenner/79)

Feyenoord

1 - 1

N.E.C. Nijmegen

 43' Castaignos
   12' Schöne
 
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 42.000
Arbiter: V. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder (v. Dijk/82)
Mokotjo
De Vrij (v. Haaren/52)
Bahia
Martins Indi
Meeuwis
Wijnaldum
Fer
Biseswar
Castaignos
Miyaichi (Cabral/46)
  Cillessen
Otten
Nuytinck
Zomer
Amieux (v.d. Eijden/67)
Sibum
Schöne
Davids
George (Ten Voorde/75)
Vleminckx
Goossens

Uitslag AFC Ajax - FC Twente

Ajax is de nieuwe landskampioen van Nederland. In de directe confrontatie met concurrent FC Twente, die in de Amsterdam ArenA werd gespeeld, trokken de manschappen van de jarige Frank de Boer aan het langste eind: 3-1. Siem de Jong had een groot aandeel in de zege van de Amsterdammers en scoorde twee keer.

FC Twente zocht direct na de start van de wedstrijd de aanval en kreeg via Bryan Ruiz meteen een kans. De Costa Ricaan was echter niet scherp genoeg om de kans te verzilveren. In het vervolg nam Ajax, dat gesteund werd door alle aanwezige fans, het heft in handen en zette de Tukkers vast op de eigen helft. Dit leverde vervolgens wat kansen op voor onder meer Miralem Sulejmani.

Uiteindelijk was het Siem de Jong, die na 23 minuten spelen de score opende. De aanvaller werd vanaf de rechterzijde bediend door Gregory van der Wiel, waarna hij de bal achter keeper Nikolay Mihaylov wist te krijgen. Ook in het vervolg van de eerste helft bleef Ajax beter en had het via Lorenzo Ebecilio en Demy de Zeeuw de score kunnen verdubbelen. FC Twente zette daar een poging van Denny Landzaat, na een fraaie combinatie tussen Nacer Chadli en Theo Janssen, tegenover.

De tweede helft ging met flink wat vuurwerk van start. Eerst kopte Denny Landzaat de bal achter zijn eigen doelman, waardoor Ajax de voorsprong verdubbelde. Nog geen minuut later kwam FC Twente terug in de wedstrijd, doordat Theo Janssen de aansluitingstreffer maakte. Dit was tevens het teken voor een zeer boeiende tweede helft, die bol stond van de kansen.

Toch was het uiteindelijk Siem de Jong, die de wedstrijd in de 78e minuut op slot gooide. Na een counter maakte de aanvaller van de Amsterdammers zijn tweede treffer van de middag en bezorgde FC Twente op die manier de genadeklap. Na deze goal probeerden de Tukkers het nog wel, maar de formatie leek zich neer te leggen bij een nederlaag. In de slotfase van de wedstrijd gebeurde er, buiten een paar opstootjes, niet veel meer.

Ajax pakt door de 3-1 zege voor de 30e maal in de historie van de club de landstitel en speelt vanaf volgend seizoen ook met de felbegeerde derde ster op het shirt.

Beleef de wedstrijd van minuut tot minuut via het live-verslag!


 

AFC Ajax

3 - 1

FC Twente

 23' S. de Jong
 46' Landzaat (e.d)
 78' S. de Jong
   47' Janssen
 
 Gele kaart: Anita, de Zeeuw, (AFC Ajax), Douglas, Janssen, (FC Twente)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: n.n.b.
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
van der Wiel
Alderweireld
Vertongen
Boilesen (Blind/73)
de Zeeuw
Eriksen
Anita
Sulejmani (Enoh/67)
S. de Jong
Ebecilio (Ooijer/82)
  Mihaylov
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Buysse
Brama
Landzaat (Janko/67)
Janssen
Ruiz
L. de Jong
Chadli (Bajrami/83)

Berlusconi beschouwt lokale verkiezingen als test

Italië gaat zondag en maandag naar de stembus om nieuwe burgemeesters te kiezen. Premier Silvio Berlusconi heeft eerder al gezegd dat hij de verkiezingen beschouwt als een stem over hoe de Italianen vinden dat hij het doet als hun leider.

De stembussen gingen zondagochtend open en ook maandag kan er nog tot 15.00 uur gestemd worden.

De belangrijkste verkiezingen zijn in Milaan, waar Berlusconi terechtstaat wegens aantijgingen van betaalde seks met een minderjarige, en in Napels, waar het de premier niet gelukt is het nijpende afvalprobleem op te lossen. Ook in Turijn en Bologna vinden burgemeestersverkiezingen plaats.


Berlusconi beschouwt lokale verkiezingen als test (Foto: Novum)

'Misurata in handen van opstandelingen'

Libische opstandelingen hebben de westelijke havenstad Misurata geheel in handen. Ze stellen de opmars naar de hoofdstad voorlopig uit. Dat maakten ze zondag bekend.

Opstandeling Abdel Salam beschrijft de situatie in Misurata als 'bevroren'; de opstandelingen hebben er nu de controle en er vinden geen grote gevechten meer plaats.

De oppositie heeft het grootste deel van oostelijk Libië in handen. Gadhafi heeft de controle over vrijwel het gehele westen, waaronder de hoofdstad Tripoli. Misurata is het enige opstandelingenbolwerk in het westen.

Rangers voor derde jaar op rij kampioen

Glasgow Rangers heeft voor de derde keer op rij de Schotse landstitel veroverd. In de uitwedstrijd bij Kilmarnock hadden de Rangers voldoende aan een punt, maar het elftal van Walter Smith boekte een ruime 5-1 overwinning. De Rangers zijn daarmee voor de 54e keer kampioen van Schotland.

Al na acht minuten zaten de bezoekers op rozen bij Kilmarnock. Door twee doelpunten van Kyle Lafferty en een treffer van Steven Naismith stond het 0-3. Nikica Jelavic schoot vlak na rust uit een vrije trap het vierde doelpunt binnen, waarna Kyle Lafferty zijn derde goal maakte. De eretreffer van James Dayton deed daarna niets meer af aan de overwinning van de Rangers.

Celtic had nog een kleine kans om de titel te pakken en deed in eigen huis wat het moest doen. Gary Hooper, Georgios Samaras, Shaun Malony en Pat McCourt verzorgden de doelpuntenproductie in de 4-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Motherwell. Ondanks die zege moet Celtic genoegen nemen met de tweede plaats achter de Rangers.

[MotoGP] Stoner grijpt winst in Le Mans

Casey Stoner heeft in Frankrijk zijn tweede MotoGP van dit seizoen gewonnen. Op het circuit van Le Mans bleef de Australiër Andrea Dovizioso en Valentino Rossi voor. Jorge Lorenzo werd vierde en blijft de leider in het kampioenschap. Stoner is hem door zijn zege tot op twaalf punten genaderd.

Pedrosa en Dovizioso kenden de beste start, maar Stoner stelde al snel orde op zaken en reed onbedreigd naar de zege. De overwinning van de Australiër werd echter overschaduwd door een omstreden aanrijding tussen Pedrosa en Marco Simoncelli. De Spanjaard en de Italiaan waren in gevecht om plaats twee, waarbij Simoncelli Pedrosa voorbij stak. Een bocht later waren de rollen omgedraaid en leek Pedrosa zijn plaats terug te pakken, maar Simoncelli remde extreem laat en ging de bocht in, terwijl Pedrosa hier al zat. De Spanjaard raakte het achterwiel van de Italiaan en kwam ten val. Pedrosa greep meteen naar zijn rechtersleutelbeen dat gebroken bleek te zijn. Simoncelli kreeg voor zijn actie een drive-through penalty.

Dovizioso, Lorenzo en Rossi streden daarna om de tweede plaats. Een spannend gevecht waarbij Lorenzo een foutje maakte, wijd ging en met de vierde stek genoegen moest nemen. Rossi leek zijn Ducati naar de tweede stek te sturen, maar de Honda van Dovizioso bleek uiteindelijk sneller te zijn.

Tweederde: Stop met meedoen aan Songfestival

Uit onderzoek van Fok.nl blijkt dat twee derde van haar bezoekers wil dat Nederland stopt met deelname aan het Eurovisie Songfestival. Nederland behaalde de afgelopen zeven jaar niet de finale en is daarmee recordhouder. Ruim 6200 mensen gaven hun mening in de poll over dit onderwerp.

Slechts 4,4 procent van de respondenten vindt dat de TROS op dezelfde voet verder moet gaan. De TROS nam de organisatie van de Nederlandse selectie voor het muziekfestijn twee jaar geleden over van de NOS. Kans op verandering is er overigens niet echt. TROS-directeur Peter Kuipers: "De act moet wel dicht bij de TROS staan."

De optie om nu eens een A-artiest te sturen kon bijna 27 procent van de respondenten waarderen, maar die kans lijkt gezien de uitspraken van de TROS klein. In de reacties bij de gehouden poll worden de wildste ideeën voor namen en alternatieven geroepen.

FOK! besteedde in een speciaal forumonderdeel de afgelopen weken veel aandacht aan het Songfestival en de inzendingen van alle landen. Ook de halve finales en de ontknoping zaterdagavond werden druk gevolgd op het forum. De reacties op de organisatie door de TROS waren ook hier niet mals.

Huidji See wereldkampioen 10-ball

De Nederlander Huidji See is wereldkampioen 10-ball geworden. De poolbiljarter klopte in de finale de Chinees Jianbo Fu met 11-8. Eerder had hij de Japanner Yukio Akakariyama al met 9-6 verslagen.

Het is voor Huidji See zijn eerste grote titel. Eerder dit jaar werd hij al derde bij het Europees kampioenschap 9-ball. In 2007 stond de Nederlander in de finale van straight pool, maar verloor deze.

Songfestival: TROS gaat op zelfde voet door

Ondanks het slechte resultaat van de Nederlandse inzendingen voor het Eurovisie Songfestival de afgelopen jaren, wil de TROS op dezelfde voet door gaan. "Als er een trend te zien is, kunnen we ons daar bij aansluiten. Maar de act moet wel dicht bij de TROS staan", zegt directeur Peter Kuipers.

De 3JS waren afgelopen week de slechtst scorende act op het liedjesfestijn terwijl Sieneke vorig jaar niet hoger kwam dan een veertiende plaats bij de halve finale. Voor volgend jaar wordt onder andere de naam van Thomas Berge genoemd. Hoe het liedje wordt gekozen dat volgend jaar namens Nederland een poging mag wagen, is nog niet bekend.

Meer Songfestivalnieuws vind je op het FOK!forum.

[Moto2] Marquez sterkte in Le Mans

Regerend wereldkampioen in de 125cc Marc Marquez heeft zijn eerste zege in de Moto2 te pakken. De Spanjaard bleef op Le Mans Yuki Takahashi en leider in het kampioenschap Stefan Bradl voor.

Bradl mocht van poleposition beginnen en voerde in de beginfase een groep rijders aan die bestond uit Thomas Luthi, Takahashi, Julian Simon, Aleix Espargaro, Simone Corsi, Bradley Smith en Marquez. Laatstgenoemde reed eerst aan de staart van de groep en vocht zich langzaam naar voren. Halverwege de race plaatste Luthi een aanval op Bradl, waardoor laatstgenoemde zelfs terugviel naar plaats vier.

Met nog zes ronden te gaan greep Marquez na een gevecht met Luthi de leiding en reed weg bij de vier overgebleven concurrenten. Takahashi pakte de tweede stek, voor Bradl, Simon en Luthi.

[F3 Euro] Uitslag Race 3 Zandvoort

Marco Wittmann heeft de derde race van de Formule 3 Euroseries op Zandvoort gewonnen. De Duitser bleef in Nederland Felix Rosenqvist en Nigel Melker voor. Roberto Merhi werd vierde en blijft hiermee het kampioenschap leiden.

Wittmann mocht van poleposition vertrekken en hield deze plaats ondanks aandringen van Rosenqvist vast. De Zweed was bij de start Melker voorbijgestoken en probeerde meteen ook Wittmann te verschalken. De Duitser gaf een ronde later ook geen krimp toen Rosenqvist in de Tarzanbocht naast hem kwam. Daarna waren er geen inhaalpogingen meer en wist Wittmann et anderhalve seconde voorsprong te winnen.

Uitslag race 3

Pos. Rijder Team Tijd
1 Marco Wittmann Signature-Plus 40:02.351
2 Felix Rosenqvist Mücke Motorsport +1.345
3 Nigel Melker Mücke Motorsport +2.080
4 Roberto Merhi Prema Powerteam +6.881
5 Daniel Abt Signature-Plus +18.824
6 Laurens Vanthoor Signature-Plus +24.714
7 Jimmy Eriksson Motopark Academy +25.928
8 Carlos Munoz Signature-Plus +26.416
9 Kuba Giermaziak STAR Racing Team +35.203
10 Kimiya Sato Motopark Academy +35.876
11 Gianmarco Raimondo Motopark Academy +41.559
DNF Daniel Juncadella Prema Powerteam +22 Ronden


Stand na Zandvoort

Pos. Rijder Team Punten
1 Roberto Merhi Prema Powerteam 127
2 Marco Wittmann Signature-Plus 104
3 Felix Rosenqvist Mücke Motorsport 94
4 Nigel Melker Mücke Motorsport 93
5 Daniel Juncadella Prema Powerteam 88
6 Laurens Vanthoor Signature-Plus 58
7 Carlos Munoz Signature-Plus 46
8 Daniel Abt Signature-Plus 35
9 Kimiya Sato Motopark Academy 26
10 Jimmy Eriksson Motopark Academy 26
11 Gianmarco Raimondo Motopark Academy 16
12 Kuba Giermaziak STAR Racing Team 10
13 Tom Dillmann Carlin Motorsport 0
14 Jazeman Jaafar Carlin Motorsport 0
15 Carlos Huertas Carlin Motorsport 0
16 Sandro Zeller Jo Zeller Racing 0

[125cc] Viñales klopt Terol in laatste bocht

De nog maar zestien jaar oude Maverick Viñales heeft in Le Mans in de 125cc-klasse voor een verrassing gezorgd door de zege te grijpen. De jonge Spanjaard klopte in de laatste bocht zijn landgenoot Nicolás Terol voor. Efrén Vázquez eindigde op ruime afstand als derde. Jasper Iwema eindigde niet in de punten.

Terol startte sterk en nam een mooie voorsprong op de rest van het veld, maar Viñales reed het gat dicht en gezamenlijk bouwden ze een mooie voorsprong op. Beide Spanjaarden gaven elkaar af en toe de leiding, maar in de laatste ronden barstte de strijd echt los. Terol leek de zege binnen te hebben, maar Viñales zette zijn Aprilla in de laatste bocht naast die van Terol en won uiteindelijk met een verschil van 0,048 seconden.

De strijd om de derde plaats ging tussen Vázquez, Héctor Faubel, Johann Zarco, Jonas Folger en Sandro Cortese, waarbij Vázquez uiteindelijk de sterkste bleek te zijn. Iwema kwam niet in de buurt van de topplaatsen. De Nederlander kende in Frankrijk een slechte start en viel terug naar de 28e plaats. Hij wist nog wel op te klimmen naar de achttiende plaats, maar verder dan dat kwam hij niet.

Vluchtende Agent 47 in concept-art

Afgelopen week is Hitman: Absolution aangekondigd en zal het vijfde spel worden in de Hitman-serie. Het spel dat ontwikkeld wordt door IO Interactive staat gepland voor een release in 2012. Er is niet heel veel bekend maar er zijn al wel twee stukken concept art vrijgegeven.

De concept art, die bevestigd is door een medewerker van IO Interactive, toont niet het uiteindelijke resultaat van het spel. Op de twee plaatjes zien we Agent 47vluchten voor wat op de politie lijkt en een overzicht van één van de steden waar we waarschijnlijk een bezoek aan gaan brengen. In dit nieuwe deel van de serie zal Agent 47 op een gevaarlijke missie gaan om de waarheid boven tafel te halen. 47 is namelijk verraden door zijn vertrouwenspersonen en wordt nu opgejaagd door de politie.

Hitman: Absolution staat gepland voor een 2012 release voor PS3, Xbox 360 en PC.

Hitman: AbsolutionHitman: Absolution

Ooievaarsnest met jongen geroofd

Bij het ooievaarsstation De Lokkerij in het Drentse De Wijk is dit weekeinde een ooievaarsnest met jongen ontvreemd. Dit zei de eigenaar van het station zondagochtend. De man heeft aangifte gedaan bij de Algemene Inspectiedienst (AID) en melding gedaan bij de politie.

Het nest zat op een schoorsteen van een huisje vlakbij De Lokkerij. "Niemand had last van het broedende paar, omdat het huisje nauwelijks werd bewoond", zei de eigenaar. Het is de derde keer dat van dat huisje een nest is ontvreemd. "Eén keer zaten er eieren in, en één keer was het nest nog leeg. Schrijnend dat er nu jongen van 2,5 week oud in het nest zaten."

Binnenstad Enschede is vol

De binnenstad van Enschede is vol. Het advies van de gemeente is niet meer naar het centrum van de stad te komen.

Dat meldde een woordvoerder van de gemeente Enschede zondagmiddag. Eerder sloot de politie de Oude Markt al af. In het centrum zouden ongeveer 20.000 supporters staan. Het advies van de gemeente is naar alternatieve locaties te reizen.

Voor het stadion van FC Twente, de Grolsch Veste, zijn nog wel toegangskaarten beschikbaar om de wedstrijd op een groot scherm te zien. Ook in omliggende plaatsen staan grote schermen, zodat fans de wedstrijd gezamenlijk kunnen zien.

Haase uitgeschakeld in Nice

Robin Haase is er niet in geslaagd om het hoofdschema van het ATP-toernooi in Nice te bereiken. De Hagenaar moest in de beslissende ronde van het kwalificatietoernooi zijn meerdere erkennen in Andreas Haider-Maurer. De Oostenrijker versloeg de best geplaatste Nederlander op de wereldranglijst met 6-3, 0-6, 6-4.

Haase begon stroef aan het duel met Haider-Maurer en leverde in de eerste set bij 4-3 zijn opslag in. Nadat de Oostenrijker de set had gepakt, schakelde Haase een tandje bij en liet zijn opponent in het tweede bedrijf kansloos. Haider-Maurer vocht zich echter terug in de wedstrijd en forceerde in de derde set een beslissende break. De nummer negentig van de wereld serveerde de wedstrijd vervolgens eenvoudig uit.

'Amazon-servers gebruikt voor hacken PSN'

Het is mogelijk dat bij de hack-actie van het PSN servers zijn gebruikt uit de Cloud-dienst van Amazon. Volgens een bron met verstand van IT-zaken is er iemand geweest die een server heeft gehuurd bij Amazon en met die server de hack-aanval op Sony geholpen heeft.

De persoon die de server via de website van Amazon gehuurd heeft, heeft dit met valse gegevens gedaan. Amazon heeft de bewuste account al verwijderd en wil er verder niet op reageren. De FBI is bezig met een onderzoek naar de diefstal van gegevens via het netwerk van Sony en zal hierbij mogelijk via de rechter de gegevens van Amazon willen hebben.

Het PSN is momenteel nog in onderhoud maar de laatste patch is al te downloaden. In Amerika kunnen mensen momenteel weer online met hun console. Europa zal later vandaag nog volgen.

Oranje onder 17 verovert Europese titel

Het Nederlands elftal onder de 17 jaar heeft zondag de Europese titel veroverd. Het jeugdteam was in de eindstrijd met 5-2 te sterk voor Duitsland. Voor Oranje vonden Tonny Trindade de Vilhena (2), Memphis Depay, Terence Kongolo en Kyle Ebecilio het net.

Oranje onder 17 stond voor de derde keer in de historie in de finale van het EK. De Duitsers waren twee jaar geleden nog te sterk in de eindstrijd en ook in 2005 moest Nederland genoegen nemen met de tweede plaats.

Maradona mogelijk aan de slag in Arabische Emiraten

Diego Maradona gaat mogelijk in de Verenigde Arabische Emiraten aan de slag. De 50-jarige Argentijn was gisteren op bezoek bij Al Wasl, de nummer vier van de nationale competitie. Maradona werd vorige maand nog in verband gebracht met San Lorenzo uit zijn geboorteland.

De voormalig bondscoach van Argentinië heeft sinds het WK in 2010 geen functie als trainer meer aangenomen. In Zuid-Afrika reikten de Zuid-Amerikanen tot de kwartfinale, maar vanwege een conflict met de Argentijnse voetbalbond vertrok Maradona na het mondiale eindtoernooi.

Al Wasl is sinds maart op zoek naar een trainer, nadat Sergio Farias aan de kant was gezet. Een woordvoerder van Al Wasl wilde nog niet op de berichten reageren, maar gaf wel aan dat de club mogelijk vandaag nog met een verklaring komt.

Ophef in Delft over fietsende 'Arabier'

Een verklede student heeft zaterdag in Delft voor commotie gezorgd. Hij fietste in een wit gewaad door de studentenstad.

Een voorbijganger zag rond 11.00 uur een man over de Schieweg fietsen die er 'opvallend en afwijkend' uitzag. Diverse politie-eenheden gingen op zoek naar de man met het witte gewaad, maar al snel kwamen berichten binnen dat het ging om een verkleedpartij.

Even later werd duidelijk dat bij een studentenvereniging aan de Oude Delft tot 10.00 uur een feest aan de gang was geweest, waarbij de studenten zich als Arabier hadden verkleed. Hierop werd de zoekactie afgeblazen.

Woning Sittard beschadigd door explosie

Een woning in Sittard heeft zondagochtend schade opgelopen door een ontploffing. Niemand is gewond geraakt. Onduidelijk is wat er precies is gebeurd. De politie stelt een uitgebreid onderzoek in.

De bewoners van een pand aan Aan het Broek werden rond 04.50 uur gewekt door een luide knal. De deur en de gevel van de woning bleken flink beschadigd te zijn. Ook twee auto's liepen schade op.

Grote brand in bedrijfspand Beverwijk

In Beverwijk is zondagochtend een grote brand uitgebroken in een bedrijfspand aan de Zuiderkade. Volgens een woordvoerster van de Veiligheidsregio is de brand kort voor 10.30 uur ontstaan in een garage.

Er zijn meerdere explosies gehoord. In het pand zijn verscheidene bedrijven gevestigd, onder meer een bandenopslagplaats. Er trekken zwarte rookwolken in de richting van Zaanstad. Er wordt onderzocht of ze giftige stoffen bevatten. De brandweer is met groot materieel uitgerukt om de brand te bestrijden.

Grote brand in bedrijfspand Beverwijk


Grote brand in bedrijfspand Beverwijk


Grote brand in bedrijfspand Beverwijk


Grote brand in bedrijfspand Beverwijk


Grote brand in bedrijfspand Beverwijk


Grote brand in bedrijfspand Beverwijk
Grote brand in bedrijfspand Beverwijk (Foto's: Rowin van Diest)

'Robert De Niro speelt oplichter Bernard Madoff'

Robert De Niro kruipt wellicht in de huid van meesteroplichter Bernard Madoff. De Amerikaanse televisiezender HBO werkt aan een film over Madoff en wil de 67-jarige acteur als hoofdrolspeler.

HBO heeft de filmrechten van het boek The Wizard of Lies: Bernie Madoff and the Death of Trust binnengesleept, schrijft entertainmentsite The Hollywood Reporter. De Niro en zijn zakenpartner Jane Rosenthal, die samen filmbedrijf Tribeca Productions opzetten, tekenen voor de productie. De verwachting is dat de acteur ook de rol van Madoff op zich neemt.

De 73-jarige Bernard Madoff kreeg in 2009 een gevangenisstraf van honderdvijftig jaar opgelegd. Hij lichtte duizenden investeerders voor in totaal miljarden dollars op.

De Niro verbond zich eerder deze week al aan een ander project. Met Diane Keaton speelt hij in de komedie Gently Down the Stream een onlangs gescheiden echtpaar dat besluit voorlopig de schijn van een gelukkig huwelijk op te houden.

De Amerikaanse acteur bevindt zich momenteel op het filmfestival in Cannes, waar hij de jury leidt die de prijzen uitdeelt.


'Robert De Niro speelt oplichter Bernard Madoff' (Foto: Novum)

Slachtoffer politievuur 31-jarige man

Het schietincident waarbij zaterdagavond een politieagent in Amsterdam het vuur heeft geopend, heeft het leven gekost aan een 31-jarige man uit Amsterdam. Dat liet het Openbaar Ministerie (OM) zondag weten. De twee gewonden, een man uit 1983 en een uit 1985, liggen nog in een ziekenhuis. Ze zijn buiten levensgevaar.

Het incident had zaterdagavond plaats rond 22.15 uur op de Spiegelgracht in het centrum van de hoofdstad. Het OM kon nog niet zeggen wat er zich precies heeft afgespeeld en waarom de agent heeft geschoten. Of de mannen gewapend waren, is ook nog onduidelijk. De agent wordt momenteel volgens de procedures gehoord door de rijksrecherche. Die doet ook onderzoek in deze zaak.

Dode en gewonden na schietincident politie

Dode en gewonden na schietincident politie

Dode en gewonden na schietincident politie

Dode en gewonden na schietincident politie
Slachtoffer politievuur 31-jarige man (Foto's: Rowin van Diest)

Honderd man bij vechtpartij op kickboksgala

Bij de vechtpartij tijdens een kickboksgala in Hoorn waren zaterdagavond zo'n honderd mensen betrokken. Volgens een politiewoordvoerder is uit getuigenverklaringen gebleken dat de vlam in de pan sloeg toen twee kickboksers zich onsportief zouden hebben gedragen. Daarna begon het publiek zich actief met het gevecht te bemoeien.

De vechtpartij zette zich buiten voort. Er vielen drie gewonden, van wie nog één persoon op de intensive care ligt. Buiten de sporthal waar het vechtgala werd gehouden, is geschoten. De politie heeft een 20-jarige inwoner van Hoorn gearresteerd die mogelijk enkele schoten heeft gelost. Er raakte daarbij niemand gewond.

Burgemeester Onno van Veldhuizen liet weten te betreuren dat het sportgala uitmondde in een grote vechtpartij. "Ik leef mee met de gewonden en hun familie en de mensen die dit hebben moeten aanschouwen. De bezoekers van het sportgala zullen enorm zijn geschrokken. Het zal grote indruk hebben gemaakt", aldus de burgemeester op de website van zijn gemeente.

Politie pakt 15 personen op na mishandeling

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Lelystad vijftien personen aangehouden die mogelijk betrokken zijn geweest bij mishandeling van een 35-jarige man uit Lelystad. Hij is in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Dat heeft de politie zondag laten weten.

Na een melding van mishandeling troffen agenten in de wijk de man aan met een bebloed hoofd. Hij gaf aan dat hij in elkaar was geslagen door een onbekend aantal personen op een feestje in de wijk Baai. Alle verdachten, elf mannen en vier vrouwen in de leeftijd van 22 tot 53 jaar, waren aanwezig op het feest. De vier vrouwen zijn direct weer vrijgelaten, de elf mannen worden nog verhoord. De politie vermoedt dat relationele problemen de aanleiding zijn voor de zware mishandeling.

Politie pakt 15 personen op na mishandeling
Politie pakt 15 personen op na mishandeling (Foto: ANP)

Nederland maakt zich op voor ontknoping Eredivisie

In de binnensteden van Amsterdam en Enschede wordt zondagmiddag grote drukte verwacht. Tienduizenden voetbalsupporters komen samen om in stadions en op pleinen de ontknoping van de Eredivisie te volgen. Ajax en FC Twente maken in een rechtstreeks duel uit wie kampioen van Nederland wordt.

De wedstrijd wordt gespeeld in een uitverkochte Amsterdam ArenA. Supporters die naar Amsterdam komen, moeten rekening houden met extra reistijd. Op de A10, A2 en A9 kan het druk worden. Ook treinreizigers moeten door werkzaamheden eerder vertrekken.

Bij Amsterdamse winst volgt zondagavond de huldiging op het Museumplein. Zowel de NS als het GVB zet extra voertuigen in om supporters van het stadion naar de binnenstad te vervoeren. Het Parool maakt een speciale kampioenskrant.

In Enschede wordt de wedstrijd op de Oude Markt, het Van Heekplein en Het Ei van Ko vertoond. Ook is de Grolsch Veste, het stadion van FC Twente, open. De gemeente adviseert supporters vooral met het openbaar vervoer te komen. Er worden extra bussen ingezet van en naar het centrum.

Mocht Twente zich tot kampioen kronen, dan worden de festiviteiten doorgezet op het Van Heekplein. Zondagavond maakt het team een rijtoer met open bus door de stad. Ongeacht de afloop van het duel met Ajax worden de spelers maandag gehuldigd bij de Grolsch Veste.

Palletbrand Zevenbergen mogelijk aangestoken

De grote brand in Zevenbergen waarbij zaterdag honderdduizenden pallets, enkele vrachtwagens en een pand in as opgingen, is mogelijk aangestoken. De politie laat zondag weten brandstichting niet uit te sluiten.

De oorzaak van de brand aan de Koekoeksedijk, die rond 13.50 uur buiten uitbrak, is nog niet bekend. Rechercheurs zijn rond 10.00 uur begonnen met het (sporen-)onderzoek. De medewerkers en eigenaren van twee palletbedrijven worden verhoord.

Niemand raakte gewond en er kwamen geen chemische stoffen vrij. Ruim honderd brandweerlieden en twintig (blus-)voertuigen wisten te voorkomen dat de brand oversloeg naar nabijgelegen boerderijen. De hal van een naastgelegen chocoladefabriek werd nat gehouden.

Bewoners in de directe omgeving van Zevenbergen en Langedijk kregen vanwege de rookontwikkeling het advies om ramen en deuren te sluiten. Tientallen agenten zetten wegen af om het publiek op afstand te houden. Het sein brand meester werd om 17.45 uur gegeven, maar het nablussen heeft nog tot 04.00 uur geduurd.

Zevenbergen valt onder de gemeente Moerdijk, waar begin dit jaar het chemische bedrijf Chemie-Pack in vlammen opging.

Dury vertrekt als coach AA Gent

Francky Dury vertrekt als trainer bij AA Gent. Gent ging dit weekend met 3-2 onderuit tegen Racing Genk en bleef daarmee voor de negende maal in de play-offs zonder overwinning. Gent werd in de reguliere competitie derde en bezet nu plek vijf.

Dury had bij Gent nog een verbintenis voor twee jaar. De 53-jarige coach zit komende dinsdag, tijdens het laatste duel in de play-offs tegen Club Brugge, nog wel op de bank.

Nederlanders klaar met steun Griekenland

Nederland moet weigeren nog verder mee te werken aan het steunprogramma voor Griekenland. Dat vindt 58 procent van de bevolking. De helft (51 procent) wil zelfs dat Griekenland uit de eurozone wordt gezet. Dat blijkt uit een enquête van Peil.nl.

Gemiddeld vindt ruim 60 procent dat de EU de hand op de knip moet houden. Bij de PVV'ers vindt 90 procent verdere steun aan de Grieken uit den boze. Bij aanhangers van de SP en de VVD is dat respectievelijk 69 en 64 procent. Bij de andere partijen is het minder dan de helft.

Maar de eurolanden staan nog niet klaar met een pot extra geld, zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vrijdag. Griekenland moet eerst maar laten zien dat het drastisch kan en wil bezuinigen. De Jager benadrukte dat het voor Nederland van het grootste belang is dat Griekenland niet instort, want dat zou Nederland tientallen miljarden per jaar kosten.

Het steunpakket bedraagt vooralsnog zo'n 110 miljard euro. Van de Nederlanders denkt 72 procent dat de Grieken dat nooit terug kunnen betalen en 85 procent verwacht dat meer landen in soortgelijke problemen komen. Ruim vier op de tien vinden dat Griekenland uberhaupt niet gesteund had moeten worden.

Bijna de helft lijkt het een goed idee als Nederland met Duitsland en enkele andere economische sterke landen zich met een nieuwe sterkere munt losmaken van de rest van de EU. Ook hier zijn de kiezers van PVV, SP en VVD de enigen die zich hier in meerderheid achter stellen. Terugtrekking uit de EU lijkt 28 procent een goede stap.

De helft van de Nederlanders vindt dat Nederland de gulden nooit had moeten opgeven. Dat was volgens opiniepeiler Maurice de Hond in 2005 nog een op de drie.

De situatie in Griekenland kan de komende tijd invloed hebben op de electorale verhoudingen in Nederland, stelt De Hond. Niet alleen omdat het de economie kan aantasten, maar vanwege de forse meerderheid die tegenstander is van meer steun aan dat land. In de peiling van zondag zijn er echter nog geen verschuivingen. VVD, CDA en PVV houden samen 71 zetels, de PvdA 22, de SP 20, D66 15 en GroenLinks 10. Ook de kleinere partijen blijven stabiel.


Meeste Nederlanders klaar met steun Griekenland (Foto: Novum)

Been betreurt vertrek Bruins en Meeuwis

Middenvelders Luigi Bruins en Marcel Meeuwis spelen volgend seizoen niet meer in het Feyenoord-shirt. Dit tot teleurstelling van coach Mario Been, die ze er graag bij had gehouden.

Het tweetal, dat over een aflopend contract beschikte, moet vertrekken uit Rotterdam, omdat Feyenoord er alles aan wil doen een spits te contracteren. Dat zegt Mario Been tegen RTV Rijnmond. "Bruins en Meeuwis moeten vertrekken omdat de prioriteit ligt op het halen van een spits en een linksback. Ik had Meeuwis er graag bijgehouden. Bruins ook trouwens, want dat blijft een goede voetballer'', aldus de Feyenoord-trainer.

Ook Rob van Dijk is na de zomer geen Feyenoorder meer. De 42-jarige doelman krijgt eveneens geen nieuw contract en dat terwijl Feyenoord slechts de beschikking heeft over drie jeugdige keepers, Erwin Mulder, Darley en Kostas Lamprou. Mulder wordt van die drie zeer waarschijnlijk de eerste keus.

Ook neemt Feyenoord afscheid van huurlingen Krisztián Simon en Søren Larsen. De twee aanvallers kwamen in de winterstop naar De Kuip, maar konden nimmer overtuigen. Simon kwam acht keer binnen de lijnen en Larsen zes. Beiden troffen geen doel.

De filosofie van de Sniper in Red River

De Operation Flashpoint-serie staat erom bekend een oorlogs-simulatie te zijn. Niet rondrennen met je mes om vijanden neer te steken of met je submachinegun van honderden meters ver een vijanden neer schieten. Het gaat er een stuk realistischer aan toe. Zo ook het snipen.

In onderstaande trailer is de sniper van Operation Flashpoint Red River aan het woord. Hij legt uit wat hem tot een goede sniper maakt en hoe je als sniper moet denken.

Ophef over geheime publicatieverboden

In Groot-Brittannië groeit de ophef over superinjunctions. Tv-sterren, topvoetballers en andere bekende Britten kunnen bij de rechtbank speciale vonnissen vragen om publicatie over een schandaal te verbieden. De pers mag zelfs geen letter schrijven over zo'n verbod, een superinjunction.

De geheime verboden bestaan al langer, maar kwamen vorige maand in het nieuws door de prominente BBC-presentator Andrew Marr. Hij biechtte op dat hij in 2008 zo'n superinjunction had gekregen om te voorkomen dat de pers zou schrijven over zijn buitenechtelijke verhouding.

Het gonst nu van de geruchten welke sterren nog meer superinjunctions hebben gebruikt om slippertjes, vechtpartijen en ander fout gedrag te verhullen. Vooral op Twitter gaan de wildste verhalen en ontkenningen. De Britse society-figuur Jemima Khan bestreed op Twitter geruchten dat ze intieme foto's van haar en tv-presentator Jeremy Clarkson zou hebben tegengehouden.

De laatste tijd groeit de kritiek dat de regeling vooral de rijken en beroemden bevoordeelt. "Het is klassenjustitie", vindt media-advocaat Mark Stephens. De kosten van ruim 100.000 pond (110.000 euro) zijn niet voor iedereen te betalen, stelt hij. Volgens hem zijn er zo'n tweehonderd superinjunctions uitgevaardigd in de laatste drie à vier jaar. Maar door anonieme twitteraars zijn die amper te handhaven.

Wellicht gaat er wat veranderen. De hoge Britse rechter Lord Neuberger leidt een onderzoek naar het gebruik van superinjunctions. Dat moet uitwijzen of de publicatieverboden de vrijheid van meningsuiting beperken.

Lille klopt PSG in bekerfinale

Lille heeft de Franse beker gewonnen. In Parijs werd in de finale Paris Saint-Germain met 1-0 verslagen. Een minuut voordat de verlenging zou beginnen, maakte de Pool Ludovic Obraniak het winnende doelpunt.

Het is voor de zesde keer in de clubhistorie dat Lille de Coupe de France in de wacht sleept. De laatste keer was echter al meer dan vijftig jaar geleden. Voor Lille kan het een droomseizoen worden. De club heeft een goede kans om na de beker ook de landstitel te winnen. Met nog drie wedstrijden te spelen bedraagt de voorsprong op Olympique Marseille vier punten.


Lille klopt PSG in bekerfinale (Foto: Novum)

Ajax - FC Twente LIVE op FOK!sport

Vandaag staat voor Ajax en FC Twente de belangrijkste wedstrijd van het seizoen op het programma. Beide ploegen maken nog kans op de landstitel en zullen dus alles moeten geven. FOK!sport is er vanmiddag vanaf het begin bij en verslaat het duel middels een live-blog.

Via het live-blog worden de mensen, die niet in de gelegenheid zijn om te kijken, toch op de hoogte gehouden van de gebeurtenissen in de Amsterdam ArenA. Ben je dus niet in staat om de wedstrijd via Eredivisie Live of een ander medium te volgen; Stem dan af op FOK!sport en mis helemaal niets van de spannendste wedstrijd van dit seizoen.

Voorbeschouwing: Ajax - FC Twente

Voor Ajax en FC Twente is het vandaag een belangrijke dag. Beide ploegen strijden nog mee om de landstitel in de Eredivisie, maar belangrijker nog; de beslissing valt in een onderling duel. FOK!sport blikt middels deze extra voorbeschouwing vooruit op wellicht de belangrijkste wedstrijd van dit seizoen.

Ajax

Aanvankelijk zag het er naar uit dat Ajax de strijd om de landstitel al vroegtijdig moest staken, maar niets bleek minder waar te zijn. De andere titelpretendenten, FC Twente en PSV, morsten te veel punten, waardoor de Amsterdammers in de staart van de competitie weer aan konden haken. Het verschil met tegenstander FC Twente is maar één punt, waardoor de ploeg van trainer Frank de Boer móet winnen om de 30e landstitel uit de historie van de club in de wacht te slepen.

De Boer hamerde vooral op de spelhervattingen, die Ajax morgen niet te veel mag weggeven. "We moeten niet onnodig hoekschoppen weggeven. Overtredingen in de buurt van ons eigen strafschopgebied zijn ook niet handig. Daarbij moeten we natuurlijk voorkomen dat hun lange jongens makkelijk raak kunnen koppen. Bij de verschillende spelhervattingen zullen we slimmer moeten reageren."


Frank de Boer versus...


Daarnaast hoopt de trainer uiteraard op de landstitel. "Het is voor een aantal jonge spelers van ons een voordeel geweest dat ze vorige week eerst de bekerfinale hebben gespeeld. Ze weten nu beter wat het is om onder zo'n grote spanning te spelen. En vergeet ons publiek niet. Dat is toch een enorm voordeel."

Ajax beschikt voor het duel tegen FC Twente over een vrijwel fitte selectie. Mounir El Hamdaoui is er als enige niet bij, vanwege een hamstringblessure. Alle andere selectiespelers zijn fit en tevens inzetbaar.

FC Twente

FC Twente heeft zich vanaf het begin van de competitie al gemengd in de strijd om het landskampioenschap en kan tegen Ajax zijn tweede landstitel op rij winnen. Vorig seizoen sleepten de Tukkers voor het eerst de titel in de wacht. Dit resulteerde uiteindelijk in een enorm volksfeest, waardoor zelfs de A1 urenlang moest worden afgesloten. Deze problemen zullen dit seizoen echter niet meer voorkomen, aangezien de selectie met een helikopter naar huis gaat.

Volgens Michel Preud'homme moet FC Twente vooral koelbloedig blijven. "In het verleden hebben we bewezen onder grote druk onszelf te kunnen blijven. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit ons nu ook lukt. De sfeer is op de juiste wijze ontspannen. Veel spelers weten hoe ze met deze omstandigheden moeten omgaan."


... Michel Preud'homme!


Daarnaast wil de oefenmeester het spelbeeld van FC Twente niet te veel wijzigen. "Voetballen zoals we altijd doen, dat is het uitgangspunt. Ik verwacht dat we daartoe in staat zijn. Natuurlijk kan er een situatie ontstaan dat verdedigen de enige optie is. Als dat aan de orde is zullen we onze maatregelen nemen."

FC Twente kan, net als Ajax, over een vrijwel fitte selectie beschikken. Het enige twijfelgeval is Oguchi Onyewu. Hij heeft last van een buikspierblessure, maar reist zeer waarschijnlijk wel af naar Amsterdam. Daarnaast zijn Luuk de Jong, Theo Janssen en Roberto Rosales weer pijnvrij. Eerder deze week had het trio nog last van lichte pijntjes.

Historie in de Amsterdam ArenA

Ajax en FC Twente treffen elkaar morgen voor de vierde keer dit seizoen. De Tukkers wonnen dit seizoen twee confrontaties met de Amsterdammers. Daarnaast werd er één keer gelijkgespeeld. Het is de Amsterdammers er dus alles aan gelegen om in eigen huis van FC Twente te winnen en daarmee de landstitel veilig te stellen.

De laatste onderlinge ontmoeting in de Amsterdam ArenA resulteerde in een 3-0 zege voor Ajax. De doelpunten werden destijds gemaakt door Demy de Zeeuw, Marko Pantelic en Dennis Rommedahl. Voor de laatste zege van FC Twente in Amsterdam moeten we een aantal jaar terug, namelijk naar 2005.
 
In dat jaar wonnen de Tukkers voor het laatst van hun Amsterdamse concurrent (1-2). Blaise N'Kufo en Sharbel Touma waren destijds verantwoordelijk voor de doelpunten van FC Twente. Julien Escudé redde de eer voor de Amsterdammers met een treffer.

Wedstrijdinformatie

Het duel tussen Ajax en FC Twente wordt morgenmiddag in de Amsterdam ArenA gespeeld en staat onder leiding van arbiter Pieter Vink, die de wedstrijd om 14:30 uur in gang zet. Hij wordt in Amsterdam bijgestaan door zijn assistenten Boonman en Lobbert. De heer Van Sichem fungeert als vierde man.

Discussieer hieronder alvast over de mogelijke opstellingen en de uitslag!

Finaleplaats Djokovic na thriller tegen Murray

Novak Djokovic is ontsnapt aan zijn eerste nederlaag van het jaar. De Serviër sloeg zich na een ware titanenstrijd met 6-1, 3-6, 7-6 (2) langs Andy Murray en bereikt daarmee de finale van het tennistoernooi van Rome. Daarin is zondag nummer één van de wereld Rafael Nadal zijn tegenstander.

Djokovic had tot aan de halve finale in Rome nauwelijks noemenswaardige tegenstand gekend en ook tegen Murray verliep het aanvankelijk vlotjes. Na de eerste set slopen er echter wat foutjes in het spel van de Serviër en daarvan profiteerde Murray direct. De Schot won de set en mocht in de derde bij 5-4 gaan serveren voor de wedstrijd.

Murray kwam weliswaar tot op de twee punten van de overwinning, maar wist de klus niet te klaren. Djokovic brak terug, sleepte een tiebreak uit het vuur en bleek daarin over de langste adem te beschikken. De nummer twee van de wereld brengt zijn ongeslagen reeks daarmee op 38 wedstrijden, zes minder dan recordhouder Guillermo Vilas. De Argentijn leverde die prestatie in 1977.


Finaleplaats Djokovic na thriller tegen Murray (Foto: Novum)

Botsingen moslims en christenen in Egypte

Opnieuw zijn in Egypte op grote schaal moslims en christenen met elkaar slaags geraakt. In het centrum van de hoofdstad Caïro vielen in de nacht van zaterdag op zondag zeker 65 gewonden volgens meldingen van de nieuwszender Al Jazeera. Er zijn volgens de autoriteiten vijftien arrestaties verricht.

De gevechten waren rond het hoofdkwartier van de staatstelevisie, waar Egyptische christenen al enige tijd demonstreren. Jongeren uit de buurt belaagden de christelijke betogers en bij botsingen tussen beide groepen werd met molotovcocktails gegooid. Politieagenten en militairen hebben met behulp van traangas en schoten in de lucht de orde hersteld, meldden de autoriteiten.

Botsingen moslims en christenen in Egypte
Botsingen moslims en christenen in Egypte (Foto: ANP)

Uitbater coffeeshop Carpe Diem opgepakt

De uitbater van coffeeshop Carpe Diem in Helmond is zaterdagochtend opgepakt op verdenking van het witwassen van crimineel geld. De 45-jarige man uit Helmond had van de politie het verzoek gekregen zich te melden, wat hij zaterdagochtend deed. Hij werd op het politiebureau gearresteerd, meldt de politie.

De politie wil in het kader van het onderzoek op dit moment niet meer informatie bekendmaken.

Dinsdag werden in het kader van het onderzoek de coffeeshop en twee kantoren van dienstverleners in de regio Eindhoven doorzocht. De coffeeshop werd 1 december voor vier maanden gesloten door burgemeester Fons Jacobs van Helmond nadat er twee aanslagen waren gepleegd en de zaak meerdere keren was bedreigd.

De exploitant stapte daarop naar de rechter, maar die bepaalde dat Jacobs bevoegd was de zaak te sluiten vanwege dreiging van verstoring van de openbare orde. Een nieuwe aanslag zou ernstig gevaar opleveren voor bezoekers van de coffeeshop, oordeelde de rechter. In maart sloot de gemeente Carpe Diem definitief op grond van de Wet Bibob.

Jacobs ontving eind vorig jaar zelf ook bedreigingen aan zijn adres. Die hadden te maken met de vergunning die hij had gegeven aan Carpe Diem. Hij werd bewaakt en moest maandenlang onderduiken.

Van Arum haalt versterkingen naar AGOVV

Het definitieve trainerschap van Hans van Arum bij AGOVV Apeldoorn is bijna rond. Binnenkort behaalt hij zijn diploma Coach Betaald Voetbal.

"Ik ben officieus geslaagd. Ik heb alle onderdelen met succes afgerond, maar de KNVB maakt dat pas bekend rond de diploma-uitreiking", aldus de voormalige speler van onder meer Willem II en Vitesse tegenover De Stentor. Van Arum is echter al aan de slag gegaan bij AGOVV.

De oefenmeester heeft bekend gemaakt dat hij twee talenten van Vitesse naar de Jupiler League-club heeft gehaald. Het gaat om Just Berends en Jerry van Ewijk, alhoewel over de laatstgenoemde nog geen volledige zekerheid is.

"Just komt sowieso, maar Jerry moet nog wel tekenen", zo meldt Van Arum over de versterkingen. Berends is een 19-jarige verdediger uit Vaassen. Van Ewijk is een vleugelaanvaller. "Hij zit bij Oranje onder 19", zo meldt Van Arum over Van Ewijk.

Atelier Totori komt naar Amerika en Europa

Uitgever Gust heeft aangekondigd dat het RPG-avontuur Atelier Totori naar Amerika en Europa zal komen deze herfst. De game zal op de PS3 uitkomen onder de naam Atelier Totori: The Adventurer of Arland en zal een vervolg zijn op Atelier Rorona: The Alchemist of Arland die vorig jaar oktober uitkwam in Europa.

Het spel zal zich vijf jaar na Atelier Rorona afspelen en hierin volgen we Totori die opgeleid wordt door Rorona. Totori is op zoek naar haar moeder en zal daarbij een hoop avonturen beleven. Atelier Totori: The Adventurer of Arland is het twaalfde deel in de Atelier-serie.

Atelier Totori
Plaatje uit Japanse versie Atelier Totori

Veel klachten na brand Vlaardingen

De grote brand bij een afvalverwerkingsbedrijf in Vlaardingen heeft zaterdagavond voor veel rook- en stankoverlast gezorgd. Bij DCMR Milieudienst Rijnmond zijn tot nu toe 55 klachten binnengekomen.

Bij de brand gingen twee loodsen waarin plastic en hout lag opgeslagen in vlammen op. Daarbij kwam veel rook vrij. De brandweer heeft beide loodsen gecontroleerd laten afbranden. Volgens de brandweer zijn er geen gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen vrij gekomen.

Toch kwam uit de hele omgeving klachten binnen. De meesten hadden last van de stank. Een aantal van hen had ook last van prikkende ogen. Behalve uit Vlaardingen belden er mensen uit Schiedam, Rotterdam, Barendrecht en uit de omgeving van Zwijndrecht en Dordrecht. Er werd aangeraden om ramen en deuren gesloten te houden.

SOA:p (381) - 'Soppen'

Vorige keer in 'SOA:p':
Sjaak koopt een biologische bos wortelpeterselie met wurmen erin. Bo doet zijn eerste heteroseksuele ervaring op, terwijl Anita haar teennagels lakt. Voorts heeft barman Van der Ziel een lastige aandoening aan zijn linkeroor, waardoor hij de noodkreet van zijn vrouw Pruttie niet hoort. Het onechte kind van Tinus blijkt een negertje te zijn, dat door niemand wordt geadopteerd. Tineke ondergaat een tepelcorrectie. Leopold heeft tijdens zijn pelgrimstocht naar Talinn een stormachtige relatie met de plaatselijke heilsoldate. Albert kakt zijn broek vol.

Sony start PlayStation Network weer op

De Japanse onderneming Sony heeft zondag een begin gemaakt met het opnieuw opstarten in fasen van het netwerk van PlayStation. Dit heeft de tweede man van de elektronica- en amusementsgigant, Kazuo Hirai, meegedeeld. Sony ontdekte 19 april dat het netwerk werd gehackt.

Hackers kregen daarmee toegang tot de gegevens van zo'n 77 miljoen mensen die gebruikmaakten van het PlayStation Netwerk en online computerspelletjes. Onder de gestolen informatie bevinden zich onder meer bankgegevens en creditcardnummers, ook van Nederlanders. De onderneming kreeg felle kritiek dat ze te laks en laat reageerde op de inbraak.

Sony heeft zich verontschuldigd en zal gratis spelletjes ter beschikking stellen als gebaar naar gedupeerden. Het weer in gebruik nemen van het netwerk gebeurt per land en moet deze maand worden voltooid.

Baas IMF opgepakt wegens seksueel misdrijf

De directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Fransman Dominique Strauss-Kahn, is zaterdag door de politie van New York uit een vliegtuig gehaald en aangehouden. Hij wordt ervan beschuldigd in een hotel in New York een schoonmaakster seksueel te hebben misbruikt, berichtten media in New York.

Strauss-Kahn is een voorman de Socialistische Partij in Frankrijk en geldt als een van de belangrijkste politici in Frankrijk die het op kan nemen tegen de huidige president Nicolas Sarkozy in de presidentsverkiezingen van 2012.

Azerbeidzjan wint songfestival, 3JS allerslechtste

Azerbeidzjan heeft het Eurovisie Songfestival gewonnen. Met 221 punten voor het nummer 'Running scared' gezongen door Ell/Nikki lieten ze Italië en Zweden achter zich. Italië nam voor het eerst sinds jaren weer deel aan het festival en werd beloond met een tweede plaats. De Zweed Eric Saade behaalde de derde plaats.

Opvallend is dat de 3JS allerlaatste waren in hun halve finale. Bovendien scoorden ze met slechts 13 punten het allerslechtste van alle deelnemende landen. TROS-commentator Jan Smit riep eerder nog dat de 3JS het goed hadden gedaan en dat het niet aan de Volendammers lag. Smit noemde eerder ook Spanje als gevaarlijke outsider, maar deze eindigde op de 23e plaats van de 25 landen die in de finale optraden.

 
Het winnende nummer.

Nagenieten van het liedjesfestijn kan natuurlijk op het FOK!forum!

Dode na schietincident politie Amsterdam

Bij een schietincident waarbij een politieagent heeft geschoten, is zaterdagavond in Amsterdam een persoon om het leven gekomen, twee anderen raakten gewond. Dat heeft een woordvoerster van de politie gezegd.

Het incident vond plaats op de Spiegelgracht en gebeurde rond 22.15 uur. De zegsvrouw kan nog niets zeggen over de toedracht. De rijksrecherche onderzoekt de zaak.

Dode en gewonden na schietincident politie

Dode en gewonden na schietincident politie

Dode en gewonden na schietincident politie

Dode en gewonden na schietincident politie
Dode en gewonden na schietincident politie Amsterdam (Foto's: Rowin van Diest)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.