VN: Tijger met uitsterven bedreigd

De wereld heeft 'ongelofelijk gefaald' bij de bescherming van tijgers in het wild. Het dier, dat een belangrijk symbool is in veel culturen en religies, staat op het punt uit te sterven. Dat heeft Willem Wijnstekers, de secretaris-generaal van de Conventie voor de Internationale Handel in Bedreigde Soorten (CITES) vandaag gezegd op een conferentie in de golfstaat Qatar.

Twintig jaar geleden leefden er nog honderdduizend tijgers in het wild in Azië, inmiddels zijn er nog slechts 3200 dieren over, aldus Wijnstekers. Hij riep de deelnemende landen op strategieën te bedenken om uitsterven te voorkomen en samen te werken met internationale organisaties, zoals Interpol, om een eind te maken aan stroperij en de illegale handel in van tijgers afkomstige producten.

Stropers jagen op tijgers vanwege de huid en bepaalde onderdelen van het lichaam, die worden gebruikt als decoratie of in traditionele medicijnen.

Op de conferentie zal niet alleen worden gesproken over tijgers, maar bijvoorbeeld ook over de stijging van de handel in neushoornhoorns. In totaal zullen er 42 voorstellen worden besproken.

Later deze week komt een voorstel voor een exportverbod op de Atlantische blauwvintonijn ter tafel, een netelige kwestie waarin de Aziatische landen en Europa de degens zullen kruisen. Europa en de Verenigde Staten zijn voor een exportverbod, maar Aziatische landen, waar de blauwvintonijn een belangrijk ingrediënt in de traditionele keuken is, zijn fel tegen het verbod. Japan heeft al gezegd dat het een eventueel verbod eenvoudigweg zal negeren.

Ook een voorstel om de handel in rood en roze koraal, dat wordt gebruikt om dure juwelen te maken, te reguleren kan mogelijk zorgen voor verdeeldheid tussen de 175 deelnemende landen.

VN: Tijger met uitsterven bedreigd
VN: Tijger met uitsterven bedreigd (Foto: Novum)