Culemborg krijgt 2 weken noodverordening

De noodverordening die gisteren van kracht werd in de wijk Terweijde in Culemborg blijft ook de komende twee weken nog gelden. Hierdoor kan de politie mensen die niet in de wijk thuishoren wegsturen of zelfs oppakken. Er zijn ook betonnen afzettingen geplaatst om de brandgangen van de wijk moeilijker bereikbaar te maken, zodat mensen niet meer zo makkelijk achter de huizen kunnen komen. Verder is er ook een samenscholingsverbod uitgevaardigd voor vier of meer personen.

Volgens de burgemeester van Culemborg, Ronald van Schelven, moet er zo snel mogelijk teruggekeerd worden naar een normale situatie in de wijk. Verder noemt hij de gebeurtenissen "verschrikkelijk".

Er zijn tot nu zeven personen aangehouden waarvan er nu alweer vier vrij rondlopen. Deze vier relschoppers blijven wel verdachten. Eén persoon blijft langer vastzitten. De vijf verdachten waren allen betrokken bij het incident waarbij een personenauto op een aantal buurtbewoners inreed, waaronder een vijftienjarig meisje. De andere twee herrieschoppers worden verdacht van geweldpleging.

De gemeente Culemborg had maatschappelijke groepen gevraagd om feesten te organiseren in de verschillende wijken in de stad. Voor deze feesten was geld beschikbaar gesteld. De politie-inzet in Culemborg tijdens de jaarwisseling was volgens de burgemeester groter dan ooit tevoren. Ondanks deze en andere maatregelen liep het op sommige plaatsen toch weer helemaal uit de hand.

Gisteravond moest de ME weer ingrijpen in Terweijde omdat de pleuris weer uitgebroken was. Hierbij sneuvelden enkele ruiten en raakten ook enkele personen gewond. Ook vanavond zal de ME patrouilleren in de wijk.