RIAGG boos op spotje van Wilders

MedischHet Regionaal Instituut voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg (RIAGG) afdeling Rijnmond eist dat PVV-leider Geert Wilders onmiddellijk stopt met het uiten van ''valse beschuldigingen'' over de organisatie. Reden voor de eis is een reclamespotje van de PVV waarin wordt gezegd dat het RIAGG miljoenen heeft verspild met projecten in Marokko.

Daarmee wordt gedoeld op de omstreden projecten om in de zomermaanden hulpverleners te stationeren in Marokko. Begin dit jaar liet RIAGG Rijnmond weten gewoon door te gaan met dergelijke projecten ondanks een wettelijk verbod van toenmalig VVD-minister Hoogervorst.

Volgens directeur Jos LamÚ van de locatie RIAGG Rijnmond klopt er niks van hetgeen de PVV in het spotje stelt. ''Sinds twee jaar sturen we twee medewerkers voor zes weken naar Marokkaanse ziekenhuizen. Daar leren ze hoe ze in die cultuur met bepaalde problemen omgaan en zij leren wat van ons. Als onze medewerkers terugkomen, delen zij hun ervaringen weer met de medewerkers hier.'' Ook kost het project volgens hem geen miljoenen maar zo'n 30.000 euro per jaar.

LamÚ heeft Wilders een brief gestuurd met het verzoek de naam van het RIAGG niet meer te bezoedelen. Mocht de PVV er toch mee doorgaan, wordt een stap naar de rechter overwogen.

Overigens zou Wilders in het gewraakte spotje ook zeggen dat de gemiddelde Nederlander in een verzorgingstehuis ''slechter af'' is dan een crimineel in de gevangenis. Ook daar heeft LamÚ kritiek op. Hij vindt dat Wilders' PVV daarmee groepen tegen elkaar opzet. Wilders was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.