Beter vroeg doodgaan

Veel ouderen verkopen hun te grote woning en gaan van de overwaarde in een (te) duur appartement wonen. Stel je gaat met pensioen, leeft met een partner en je hebt ongeveer 1400 euro netto AOW samen. Je partner heeft ook altijd gewerkt en samen heb je 1250 euro pensioen. Dat is opgeteld 2650 euro netto per maand. Het appartement dat je gaat huren is 1820 euro inclusief. Het is luxe en van alle gemakken voorzien. Goedkoper kan bijna niet omdat de sociale huur voor hun uitgesloten is gezien hun inkomsten. Dus nog zo’n kleine achthonderd euro om de rest van te doen.

Nu wil het heldere CEO licht bij de DNB bank, mijnheer Knot, het vermogen dat in je huis zit en zat belasten in box 3 van je aangifte. De valkuil van deze aristocraat is deze: er werd geadviseerd om je aflossingsvrije hypotheek snel af te lossen omdat deze hypotheken een blok aan je been kunnen worden wanneer je huis onder water staat en je het moet verkopen. En nu dan dat belasten van je harde werken om extra af te lossen. Deze aristocraat en kapitalist weet precies hoe het moet, het zijn bloedhonden met de scherpste financiële neus die er bestaat.

Nog even terug komen op het oudere stel dat naar een duur appartement moet verhuizen. Ze hebben hun huis goed verkocht en strijken zo’n slordige 150.000 euro nieuw spaargeld op. Als ze verstandig zijn doen ze iets meer dan 300 euro per maand bij de huur van hun appartement. Dit moet wel, anders is er niet rond te komen

Ik smeer het dan uit over 20 jaar, wellicht worden ze 85 jaar. Wat nou vermogen, Knot! Deze ouderen kunnen ook blijven wonen waar ze wonen. Betalen hun huis langzaam af en hebben straks zeer lage kosten. Maar dan. Mijn schoonvader wilde zo graag nog een keer naast zijn vrouw liggen in de laatste maanden van zijn leven. Het bleek niet meer mogelijk. Hij heeft het niet goed gedaan. Bleef te lang in zijn reeds afbetaalde huis wonen, brak zijn heup en moest uiteindelijk naar een verzorgingstehuis na complicaties, waar hij ook kort na bewoning overleden is. En nu heeft mijn schoonmoeder haar heup ook gebroken en het wordt een hele tour het oude huis aan te passen.

Het bovenstaande stel is mijn situatie, alleen de inkomens zijn wat anders. Trapliften? Rolstoelen? Mijn huis is er niet geschikt voor. Het is een kut dilemma en het is ook een kut samenleving aan het worden met kapitalisten die er een kunst van hebben gemaakt de woningmarkt te verzieken met hun zucht naar meer geld.

Conclusie? Ouderen bewonen huizen die goed geschikt zijn voor gezinnen. Straks voor de vele tienduizenden buitenlandse gezinnen die vaak veel groter zijn dan de Nederlandse gezinnen. En de Nederlanders zonder huis? Tja, vraag het eens aan de Groen Links raadsleden van Amsterdam, die weten het wel. Nee, het zou beter zijn wanneer onze ouderen vroeg zouden kunnen sterven. Ze hebben geen functie meer en kosten alleen maar.