FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 18 oktober 2021

Random Pics van de Dag #444

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Sien (74) overleden

Sien is helaas niet meer onder ons. De Belgische VRT bracht vandaag dit nieuws. 

36 jaar lang, van 1976 tot 2012, was Sien (voluit Francine Diels) te zien in Sesamstraat. Miljoenen Nederlanders zijn dus groot geworden met Sien op TV. 

Al die jaren was zij de moederfiguur in Sesamstraat en had zij daar een winkel waar de bewoners van Sesamstraat hun boodschappen deden. 

Dag Sien. Bedankt voor al die fijne jaren.

Sien uit Sesamstraat (foto: wikipedia)
Sien uit Sesamstraat (foto: wikipedia)

Apple komt met nieuwe MacBook Pro's

Apple heeft tijdens zijn Unleashed-evenement de nieuwe generatie Macbook Pro's aangekondigd. Dat mocht ook wel eens na vijf jaar.

De nieuwe MacBook Pro's zijn totaal vernieuwd. Intel is de deur gewezen, samen met de Touch Bar. Ervoor in de plaats gekomen is de nieuwe M1-chip, mini-led scherm en een notch in het scherm voor de camera. Ook nieuw is dat elke MacBook Pro nu ProMotion heeft. Daarmee kun je met 120Hz door je Twitter feed scrollen.

Afhankelijk van het model kun je kiezen voor de M1 Pro of M1 Max cpu. Dit zijn snellere versies van de eerdere M1 met meer processorkernen en meer grafische kracht. Ook kun je meer geheugen toevoegen dan met de traditionele M1-chip, tot aan 64GB aan toe.

Vanaf nu is er weer ruimte voor een HDMI-aansluiting en een SD-kaartlezer. Ook keert de MagSafe aansluiting weer terug, wat een heerlijke functie was. De laadkabel wordt daarbij magnetisch aan de MacBook Pro geklikt, zodat deze losschiet als iemand bijvoorbeeld over de kabel struikelt.

De nieuwe 14-inch MacBook Pro is er in Nederland vanaf 2249 euro en de 16-inch versie is verkrijgbaar vanaf 2749 euro. De standaard configuratie worden vanaf volgende week dinsdag geleverd.

Apple kondigt derde generatie AirPods aan

Apple heeft tijdens zijn Unleashed-evenement zijn derde generatie AirPods aangekondigd. Zij hebben een vergelijkbaar ontwerp gekregen als de AirPods Pro, maar zonder siliconen eartips en actieve noisecancellation.

Wel ondersteunen de nieuwe AirPods Spatial Audio, zijn ze zweet en waterafstotend en kunnen zij gevonden worden via het Find My-netwerk. Om nog beter verstaanbaar te kunnen zijn, heeft Apple de AAC-ELD codec toegevoegd, wat voor betere spraakkwaliteit tijdens FaceTime-gesprekken zou moeten leiden.

Ook is de batterijduur verbeterd. Met de nieuwe generatie kun je maximaal zes uur muziek luisteren met een enkele acculading. Met de oplaadcase zou je tot vijf keer de dopjes moeten kunnen opladen. De case kun je nu ook opladen met de MagSafe Charger. Je kunt ze vanaf nu in de Apple shop bestellen voor 199 euro.

'Steeds meer afsplitsingen in lokale politiek; al 150 nieuwe fracties'

In bijna de helft van de gemeenteraden (45,6 procent) zijn de afgelopen 3,5 jaar één of meer raadsleden vertrokken bij hun oorspronkelijke partij om een eigen fractie te beginnen. Dat blijkt uit onderzoek van NRC. Dat betekent dat er nu 150 fracties actief zijn waar kiezers in 2018 niet voor hebben gestemd. Zo meldt AD Politiek

Het oordeel van de rechter, opvallende en belangrijke uitspraken van week 40

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week worden er een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied geselecteerd.

Straf - Celstraf en rijontzegging voor met auto inrijden op groep
5 oktober - Een 28-jarige man is veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf waarvan 5 maanden voorwaardelijk omdat hij op 22 augustus 2020 in Amsterdam met zijn auto op 5 mensen inreed. Bij die actie beschadigde hij ook meermaals een andere auto. Ook krijgt hij een rijontzegging van 12 maanden en moet hij 3.000 euro schadevergoeding betalen. De man en zijn bijrijder zouden tijdens het rijden lachgasballonnen hebben gebruikt en luide politiesirenes hebben afgespeeld. Toen ze hierop werden aangesproken, stapte de bijrijder uit en raakte in worsteling met meerdere omstanders. De 28-jarige man reed vervolgens met de auto op de groep in. Zij moesten wegspringen of -rennen om niet te worden geraakt. De man heeft zich daarmee schuldig gemaakt aan een poging tot zware mishandeling.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5590

Straf - Gevangenisstraf voor steekpartij op pont en mishandeling
5 oktober - Een 32-jarige man is veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf omdat hij in de nacht van 15 augustus 2020 in Amsterdam ogenschijnlijk vanuit het niets op de pont naar Noord met een mes op een man instak die daarbij ernstig gewond raakte. Het slachtoffer sprong overboord om te ontsnappen. Nadat de pont was aangekomen gooide de 32-jarige man een baksteen naar een andere man en bedreigde twee agenten dat hij datzelfde bij hen zou doen. Uit de psychologische rapportages blijkt dat deskundigen aanwijzingen zien dat dat hij lijdt aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis. De overige feiten bieden de rechtbank echter onvoldoende aanknopingspunten om vast te stellen dat hij daaraan lijdt. Daarom beschouwt de rechtbank hem volledig toerekeningsvatbaar en legt geen tbs-maatregel op. Naast de gevangenisstraf moet hij ruim 3.400 euro schadevergoeding betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5645

Straf - Tbs voor psychotische vrouw die dochter met schaar prikte
8 oktober - Een 30-jarige vrouw is veroordeeld tot tbs en dwangverpleging. De rechtbank legt de tbs op omdat zij in augustus 2020 tijdens een psychose die meerdere dagen duurde, heeft geprobeerd haar 7-jarige dochtertje zwaar lichamelijk letsel toe te brengen door haar (onder andere) meermaals te prikken dan wel te krassen met een schaar. De vrouw is vrijgesproken van moord dan wel doodslag op haar baby en het wegmaken van het lijk van haar baby omdat de doodsoorzaak van het overlijden van de baby niet kon worden vastgesteld.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5695

Bestuur - Burger dupe van meningsverschil lidstaten over verzekering
7 oktober - De Sociale verzekeringsbank (Svb) heeft zich onvoldoende ingespannen om een meningsverschil op te lossen tussen Nederland en Tsjechië op het gebied van de sociale zekerheid. Dit heeft de bestuursrechter beslist. Het gaat om een man met een Nederlandse onderneming die tot 1 februari 2020 in Tsjechië heeft gewoond, nadat hij Nederland op 18 september 2018 had verlaten. Volgens de Nederlandse autoriteiten was hij in deze periode verzekerd in Tsjechië, maar de Tsjechische autoriteiten wijzen naar Nederland. Daardoor was de man in deze periode nergens verzekerd, moest hij ontvangen Nederlandse zorgtoeslag terugbetalen en kon hij geen medische kosten declareren. Europese verordeningen bevatten regels voor het oplossen van dit soort meningsverschillen. Het gaat om complexe materie, maar dit mag niet voor rekening komen van de burger. Daarom krijgt de Svb zes weken de tijd om in elk geval te beslissen in welk land de man als voorlopig verzekerd kan worden aangemerkt.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5673

Bestuur - Beoordeling asielaanvraag mishandelde vrouw moet over
7 oktober - De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid moet opnieuw kijken naar een asielaanvraag van een vrouw uit Oezbekistan die stelt dat zij bij gedwongen terugkeer naar haar geboorteland vreest voor haar leven. Dat heeft de rechtbank bepaald. De vrouw is naar Turkije gelokt waar zij tot prostitutie is gedwongen. Bij terugkeer in Oezbekistan is vervolgens beeldmateriaal van haar online gezet, waardoor zij in haar buurt bekend kwam te staan als prostituee. Zij is vervolgens ernstig mishandeld en bedreigd door buurtbewoners en haar eigen familieleden. De rechtbank gaat niet mee in de stelling van de staatssecretaris dat er geen concrete dreiging is en er geen sprake is van eerwraak. De feiten wijzen ook op ernstige discriminatie waardoor de vrouw niet op maatschappelijk en sociaal gebied kan functioneren. De staatssecretaris moet daarom beter motiveren waarom het niet aannemelijk is dat de vrouw bij terugkeer opnieuw slachtoffer zal worden van ernstig geweld en discriminatie.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBDHA:2021:11022

Kanton - Geen schadevergoeding voor te weinig gehuurde m2
5 oktober - De ex-huurder van een appartement heeft geen recht op schadevergoeding omdat het gehuurde minder groot bleek te zijn dan waarmee werd geadverteerd. De ex-huurder stelde dat sprake was van wanprestatie dan wel bedrog of dwaling, omdat hij had gereageerd op een advertentie waarin een oppervlakte van 65 m2 stond vermeld, terwijl het appartement uiteindelijk 47,5 m2 bleek te zijn. Daar gaat de kantonrechter niet in mee. De ex-huurder had het appartement van tevoren bezichtigd en dat is wat de verhuurder heeft geleverd. Verder heeft de huurder niet aangetoond dat er sprake was van opzet van de verhuurder en ook niet dat hij van tevoren aan de verhuurder kenbaar had gemaakt dat hij een juiste vierkante meterprijs heel erg belangrijk vond. De ex-huurder krijgt wel deels de waarborgsom terug, omdat de vlekken in de keukenvloer (waarvoor de waarborgsom onder andere was ingehouden) gelden als normale slijtage.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5593

Civiel - Zoon moet uit woning overleden vader
4 oktober - De zoon van een overleden huurder van Ymere moet de huurwoning verlaten. Zo heeft de voorzieningenrechter beslist. Ymere vernam in juni 2021 van de gemeente, nadat zij de woning in onderzoek had genomen, dat de huurder al medio 2018 was overleden. Zijn zoon voerde aan dat hij met zijn vader samenwoonde en tijdens diens ziekte voor hem had gezorgd. Hij wist niet dat hij binnen zes maanden na het overlijden Ymere had moeten vragen om voortzetting van de huurovereenkomst. Hij vond dat Ymere hem daarop had moeten wijzen. Ymere stelde dat zij niet die waarschuwingsplicht heeft en dat daarnaast een verzoek sowieso weinig kans van slagen had gehad, omdat er sprake had moeten zijn van een duurzame gemeenschappelijke huishouding. Dat wordt bij ouders en kinderen niet snel aangenomen, omdat de normale situatie is dat kinderen uitvliegen. De voorzieningenrechter stelt Ymere in het gelijk. Wel wordt de zoon een ontruimingstermijn van 30 dagen gegund.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:5672

Vrouwe Justitia (Foto-Pixabay)
Vrouwe Justitia (Foto-Pixabay)

Nintendo fansboys disliken Nintendo Switch Online massaal

Nintendo fanboys zijn de ergste in hun soort. Alles wat Nintendo uitpoept wordt door hen op handen gedragen. Kijk maar naar de cijfers van Metroid Dread. Maar er is iets wat zij niet kunnen waarderen....

En dat is betalen om online te mogen gamen. Zelf heel veel betalen om te mogen gamen. Zo bracht Nintendo onlangs het nieuws dat Nintendo Switch Online duurder wordt, en voor wat extra pecunia krijg je nog toegang tot Nintendo 64 en Sega Games (tegen geen extra kosten, wink wink).

Dat schoot natuurlijk bij veel mensen het verkeerde keelgat in. Daarom wordt bij de trailer waarbij Nintendo dit aankondigt massaal het duimpje naar beneden gedaan. Het is zelfs zo erg, dat er tegen 15K aan likes nu bijna 60K aan disklikes wordt gegeven. Yikes...

Colin Powell (84) overleden

De familie van de Colin Powell, oud-generaal en ex-minister in de Verenigde Staten, heeft vandaag bekend gemaakt dat hij op 84-jarige leeftijd is overleden. Volgens de familie had Powell bloedkanker waardoor zijn immuniteit zeer laag was en covid-19 hem fataal is geworden. 

Powell was tijdens de eerste Golfoorlog in 1991 de hoogste militair van de de Amerikaanse Strijdkrachten en was onder de geallieerden een zeer gerespecteerde bevelhebber. Later zag men in de Verenigde Staten hem als kanshebber om de eerste zwarte president te worden. Hij koos echter voor de functie van minister van Buitenlandse Zaken onder president Bush junior. 

In die rol verklaarde hij in 2003 voor de VN dat Irak massavernietigingswapens had. Dit om een aanval op dat land te onderbouwen. De massavernietigingswapens werden echter niet aangetroffen. Powell zag dit als een grote smet op zijn carrière en is daarna niet meer teruggekeerd in de politiek.  

Hij steunde Barack Obama in zijn race naar het Witte Huis. Vanwege Powells vooraanstaande rol in de zwarte gemeenschap was dit een flinke opsteker voor Obama. 

Archieffoto: Colin Powell
Archieffoto: Colin Powell

Verpleeghuis in Staphorst voert mondkapjesplicht weer in

Landelijk hebben verpleeghuizen nog niet veel last van het oplopende aantal coronabesmettingen, behalve in coronabrandhaard Staphorst. Verpleeghuis De Berghorst heeft tijdelijk de mondkapjesplicht en anderhalve-meter-afstandsregel weer ingevoerd. “Iedereen heeft het recht om zelf te beslissen over vaccinatie.”

Staphorst is een van de grootste coronabrandhaarden van Nederland. De vaccinatiegraad in de Biblebelt-gemeente is met 56 procent een van de laagste van Nederland. Dat heeft gevolgen. Het aantal covid-besmettingen stijgt er snel. Op zondag waren volgens het coronadashboard in het afgelopen etmaal 54 mensen positief getest. Dat is vijf meer dan het weekgemiddelde van 49 in de afgelopen zeven dagen. Per 100.000 inwoners bedraagt het gemiddelde aantal positief geteste mensen 312. Dat is veruit het hoogste van Nederland. Ook in de buurgemeente Zwartewaterland en het nabij gelegen Rijssen-Holte loopt het aantal coronabesmettingen op. Lees verder bij Skipr.

Mondkapjes plicht (Foto-Pixabay)
Mondkapjes plicht (Foto-Pixabay)

Wordt verliefd op Minecraft in de Game Pass voor pc

Ow Minecraft, op welk platform kan ik je ondertussen niet spelen. En natuurlijk kon dat allang voor de pc, maar pas nu heeft Microsoft besloten om zowel Minecraft Java, Minecraft Bedrock en Minecraft Dungeons in de Game Pass voor pc te stoppen.

En waarom dan twee edities van Minecraft? Nou, in de Java editie kun je makkelijker mods draaien en de Bedrock editie is crossplay vriendelijk. Zo kun je makkelijk switchen of je graag in je eentje speelt of met vriendjes.

Hier hoort natuurlijk ook een introductiefilmpje bij, dus dat heeft Microsoft gemaakt. De drie games zijn vanaf november te spelen voor iedereen die Game Pass voor pc heeft.

Call of Duty: Vanguard officiële launch trailer in beeld

Op 5 november kan iedereen aan de slag met de nieuwe Call Of Duty Vanguard. Daar hoort natuurlijk ook een launch trailer bij. In de launch trailer zie je even heel, heel snel alle modi voorbijkomen. 

Uiteraard is er dit keer weer een singleplayer, een multiplayer en een Zombie-modus. Vanaf 5 november zullen ook verschillende Vanguard wapens in Warzone te vinden zijn. 


Poep in je broek in Propnight

Het is weer bijna Halloween en wat is er dan beter dan een enge game? Propnight wordt zo game, en jij kan er binnenkort mee aan de slag. 

In Propnight speel je of een seriemoordenaar of als een kind. De seriemoordenaar moet de de kinderen vermoorden, en als kind moet je het zien te overleven. Klinkt je vast bekend in de oren (kuch kuch, Friday the 13th, Predator: Hunting Grounds en Dead By Daylight). Echter, als kind kun je je verstoppen als decorstuk en met een beetje mazzel overleef je de ronde. 

Wil je weten hoe het speelt? Kijk dan de filmpjes hieronder. De open beta begint op 15 november en vanaf 30 november kan iedereen het spel kopen. 


OM: Aangetroffen wapen is moordwapen Peter R. de Vries

Het omgebouwd alarmpistool dat werd gevonden in de vluchtauto na de moordaanslag op Peter R. de Vries, blijkt het wapen te zijn waarmee hij is neergeschoten. Dat maakten de officieren van justitie vandaag bekend op de eerste pro forma zitting in het onderzoek naar de moord op De Vries.

Het wapen werd gevonden in een Louis Vuitton tasje dat in de vluchtauto lag. Naast het wapen trof de politie in het tasje munitie en de bescheiden van de 22-jarige verdachte aan. De auto, een Renault Kadjar, werd snel na de moordaanslag op Peter R. de Vries door een motoragent aan de kant gezet. Het is dankzij een directe grootscheepse en zeer professionele inzet van de politie gelukt om binnen een uur na de liquidatie beide verdachten aan te houden, zeiden de officieren van justitie vandaag op zitting.

De 22-jarige verdachte is volgens het OM de schutter. Zijn 35-jarige medeverdachte zou de vluchtauto hebben bestuurd. Hun betrokkenheid zou blijken uit camerabeelden en getuigenverklaringen in combinatie met aangetroffen goederen en sporen in de Renault Kadjar. In de auto vond de politie naast het moordwapen ook kleding zoals een gecamoufleerde jas en een zwart petje met op de voorzijde goudkleurige letters. Deze kledingstukken en het Louis Vutton tasje passen bij het uiterlijk van de schutter op de camerabeelden van locatie van de moordaanslag en omgeving. Op de patroonhouder van het alarmpistool is DNA van de 22-jarige verdachte aangetroffen. Ook vond de politie in een bigshopper een pistoolmitrailleur van het type Heckler en Koch waarop DNA van de 35-jarige vedachte is aangetoffen.

Voorverkenning
Uit onderzoek blijkt, stelden de officieren van justitie, dat de 35-jarige verdachte ongeveer een week voor de aanslag de parkeergarage in de Lange Leidsedwarsstraat in de gaten hield. Dat zou blijken uit verklaringen van getuigen en camerabeelden die na de moordaanslag zijn bestudeerd. De man op de beelden heeft opvallende tatoeages in zijn nek die volgens het OM overeenkomen met de tatoeages van de 35-jarige verdachte.

Het opsporingsonderzoek naar beide uitvoerders is volgens het OM zo goed als afgerond. Het onderzoek naar de opdrachtgevers en andere betrokkenen is afgesplitst. Een ander politieteam onder leiding van andere officieren van justitie doet dit onderzoek.

Geliefd
Vandaag was het de eerste keer dat het OM ‘in het hart van de rechtsstaat, de openbare zittingszaal’ spreekt over de moord op Peter R. de Vries. De officieren van justitie vandaag op zitting: “Wat deze zaak uitzonderlijk maakt is dat het slachtoffer een alom bekende en door velen geliefde misdaadverslaggever was die bovendien de kroongetuige in het Marengo proces bijstond, wiens broer en advocaat eveneens door hiervoor ingehuurde uitvoerders zijn vermoord. Het heeft er wat ons betreft alle schijn van dat deze moord verband houdt met de werkzaamheden van Peter R. de Vries. Dit alles maakt dat deze zaak bij ons allemaal en in heel Nederland is ingeslagen als een bom.”

De rechtbank heeft de voorlopige hechtenis van beide verdachten verlengd. De volgende pro forma zitting is op 6 december om 10.00 uur. De inhoudelijke behandeling zal naar verwachting in het voorjaar van komend jaar zijn.

Elden Ring is uitgesteld naar februari

Elden Ring is uitgesteld naar 25 februari 2022. Het zou eigenlijk op 21 januari uitkomen, dus het valt gelukkig mee. Ontwikkelaar From Software maakte dit nieuws zelf via Twitter bekend. From Software zegt het uitstel het volgende: "De diepgang en strategische vrijheid van de game heeft onze initiële verwachtingen overtroffen."

Elden Ring is niet lineair, je kunt de gebieden in de open wereld op willekeurig volgorde doen. De game is in de maak voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc.

Proces doodgeschoten jogger begint in VS; 'jacht op zwarte' of zelfverdediging?

In 2020 achtervolgden drie mannen Ahmaud Arbery, een zwarte man, terwijl hij aan het joggen was, en schoten hem neer. Ze zouden gedacht hebben dat hij een inbreker was - maar daar zijn twijfels over. Het proces tegen de verdachten begint vandaag in de Verenigde Staten.

Het is 23 februari 2020, een zonnige middag in het stadje Brunswick in de zuidelijke staat Georgia, wanneer de alarmcentrale van de politie een oproep ontvangt. In de uitzending is een verontruste inwoner te horen, Greg McMichael. "Er rent een zwarte man door de straat," schreeuwt de 64-jarige. Hij weet echter niet precies waar ze zich bevinden, zegt McMichael, en dan eindigt de opname abrupt.

De grijsharige, gedrongen man heeft gebeld vanuit zijn pick-up truck. Zijn zoon Travis zit naast hem. De twee zijn achter de rennende man, een jogger, aangegaan: het is Ahmaud Arbery.

Wat er daarna gebeurt, blijkt uit de gsm-video van een buurman die de twee in zijn auto volgde. Arbery lijkt te willen joggen langs de pick-up. Er gaat een schot af. Arbery is te zien worstelen met een man, de zoon van de beller, die een geweer op hem gericht houdt. Een tweede schot wordt afgevuurd, een derde. Arbery stort in.

Een reconstructie door de New York Times van de laatste 12 minuten van Arbery laat zien dat 'de gebeurtenis' al veel eerder aanvangt waardoor een completer beeld ontstaat, dat echter nog meer vragen oproept. Ook het rondkijken van Arbery in een nog in aanbouw zijnd pand staat op beeld.

De reconstructie begint op 1.10.

Politie verzuimt naar gewonde Arbery te gaan
Kort na de schietpartij verschijnt de politie. Maar zij ontfermen zich niet over de zwaargewonde Arbery, maar over de McMichaels, zoals de beelden van een helmcamera van de hulpdiensten laten zien. Arbery leeft nog steeds, hij ademt en beweegt. Maar het duurt enkele minuten voordat iemand zich over hem ontfermt. Arbery sterft.

Dit alles wordt pas meer dan twee maanden na het misdrijf in detail bekend, nadat de genoemde video's openbaar zijn geworden en tot landelijke protesten hebben geleid. Pas nu worden de McMichaels gearresteerd, evenals hun buurman William Bryan, die de misdaad filmde. Ze worden beschuldigd van moord.

Waarom duurde het zo lang? John Perry, een zwarte pastoor in Brunswick, heeft een vermoeden, zo vertelt hij aan NPR radio: "Ik noem het bevoorrechte relaties. Sommige mensen komen in machtsposities en bouwen daar relaties op die hen beschermen op een bepaalde manier." Perry zinspeelt op het feit dat Gregory McMichael een politieagent was en werkte voor het kantoor van de DA. De DA is sindsdien beschuldigd van het belemmeren van onderzoeken naar haar ex-werknemer.

Hieronder de 'Raw police body cam footage' van na de fatale schietpartij op 23 februari 2020:

Advocaat verdachten pleit voor zelfverdediging
De advocaat van de McMichaels, Robert Rubin, ziet geen schuld bij zijn cliënten. Hij zegt tegen de omroep NPR dat het zelfverdediging was. "Er is een man in de buurt die daar niet thuishoort," zegt Rubin. "Niet omdat hij zwart is, maar omdat hij op verboden terrein is." De McMichaels beweren dat ze Arbery een bouwterrein hebben zien binnengaan terwijl hij aan het joggen was. Ze wilden hem vasthouden, zeggen ze, tot de politie arriveerde - zoals een inmiddels afgeschafte wet burgers toestond om te doen. Doordat Arbery zich verzette tegen de 'burgeraanhouding', moesten ze zich verdedigen.

Kevin Gough, de advocaat van de buurman die het misdrijf filmde, voert een ander argument aan: de beschuldiging van institutioneel racisme bij de politie en in het rechtssysteem in de VS wordt steeds luider onder de bevolking. De naam van Arbery voegt zich bij een lange lijst van vermoorde zwarte mannen, meest recent Trayvon Martin, Walter Scott, Breonna Taylor en George Floyd. Volgens Gough moest zijn cliënt als zondebok dienen.

De aanklager zal zich waarschijnlijk beroepen op het feit dat de McMichaels in het verleden racistische opmerkingen hebben gemaakt, volgens getuigen. Of het feit dat hun pick-up truck de Confederatievlag draagt, een symbool van slavernij en racisme. En waarschijnlijk zal ze verwijzen naar het feit dat Arbery een ongewapende gewone jogger was.

Het nutteloze feitje van de dag: Drank met minder gedoe

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Je kan ze door heel het land vinden, de slijterijen van Mitra. Maar wist je dat de naam ontstaan is uit een wens voor minder gedoe? In de jaren '70 wilde Super de Boer, waartoe de slijterijen behoorden, afstoten want ze leken een blok aan het been voor het supermarktbedrijf. Experts raadden het Super de Boer echter af de slijterijen van de hand te doen. Vervolgens besloot de directie alsnog de drankwinkels te behouden maar met 'minder trammelant' en zo ontstond de naam Mitra.

Het nutteloze feitje van de dag: Drank met minder gedoe (WikiCommons/G.Lanting)
Het nutteloze feitje van de dag: Drank met minder gedoe (WikiCommons/G.Lanting)

Humberto over aidsuitspraken Baudet: 'Racistisch en homofoob'

Humberto Tan heeft zich gisteravond in zijn talkshow bij RTL in harde bewoordingen uitgesproken tegen Thierry Baudet. De FvD-politicus noemde aids op een FvD bijeenkomst eerder dit weekend 'een ziekte die nauwelijks bestaat' voor blanke hetero's. Tan is er klaar mee en zwijgt niet langer: "Baudet vindt het nodig om al dat leed te bagatelliseren en te overgieten met een racistisch homofoob sausje".

"De broer van Mark Rutte, de broer van Eberhard van der Laan, mijn broer. Alle drie overleden aan de gevolgen van aids, zoals zoveel mannen en vrouwen die zijn overleden aan aids", vertelde Humberto Tan gisteravond aan tafel bij Humberto. Het Aidsfonds wilde niet reageren in de talkshow omdat het de uitspraken van Baudet te afschuwelijk vond.

Baudert reageerde op Twitter op de uitspraken van Tan.

Vanmorgen gevolgd op zijn Instagram door een verdere toelichting:
"Is het domheid of kwade opzet? Hoe dan ook, ik zie dat @humbertotan zijn bizarre, absurde framing ook vandaag weer op insta voortzet. Hier mijn reactie. Ik zeg niet dat AIDS niet bestaat of dat blanke hetero’s het niet kúnnen krijgen. Alleen dat de kans daarop extreem klein is. Dat zijn de feiten, dat blijkt uit statistieken en analyses. Vandaar dat huisartsen en SOA-klinieken er ook nauwelijks nog op testen, tenzij je tot een risicogroep behoort of daar seksueel contact mee hebt gehad. Dus de enorme angst die de GEHELE BEVOLKING in (met name) de jaren ‘90 werd aangejaagd was irrationeel en zwaar overtrokken. Welnu, iets vergelijkbaars gebeurt vandaag de dag met corona (waar ook een specifieke groep, zij het ditmaal een ándere groep, risico van ondervindt). En net als destijds, vinden velen het erg lastig om rationeel naar de werkelijke risico’s te kijken. Net als destijds schieten we wéér in een angstkramp. Dát was mijn punt en daar sta ik 100% achter. Verder - en geheel ten overvloede: liefde voor iedereen, blank of zwart, homo of hetero, jong of oud (maar iedereen die me een beetje kent weet dat). En uiteraard medeleven met de slachtoffers van AIDS, van corona, van framing in de media: medeleven met iedereen. Fijne dag verder allemaal! 🙏❤️🙋🏻‍♂️ "

Hieronder het 'optreden' van Baudet waar Tan op doelde:

De HIV-vereniging reageerde vanmorgen op Twitter:

Olympische vlam ontstoken voor Winterspelen Peking

In Olympia, op het schiereiland Peloponnesos te Griekenland, wordt vandaag het vuur aangestoken voor de Winterspelen van 2022 in Peking.

De vlam zal worden aangestoken in een traditionele ceremonie met behulp van een parabolische spiegel en zonnestralen. Vanwege de coronapandemie zullen slechts enkele genodigden de gebeurtenis in Olympia bijwonen. Ook zal de traditionele fakkeltocht hierdoor met veel minder deelnemers plaatsvinden. De fakkel voor de Olympische Winterspelen wordt vanavond naar de Akropolis in Athene gebracht. De overdracht van het olympisch vuur aan de Chinese organisatoren vindt morgen plaats in het oude Panathinaikonstadion in de Griekse hoofdstad.

Myanmar kondigt vrijlating van ruim 5.600 politieke gevangenen aan

De militaire regering in Myanmar heeft de vrijlating aangekondigd van meer dan 5.600 politieke gevangenen.

Deze gevangenen zijn gearresteerd tijdens de diverse protesten tegen de militaire staatsgreep. De gevangenen krijgen gratie ter gelegenheid van een boeddhistisch festival, zo heeft legerchef Min Aung Hlaing aangekondigd. Hij had eerder in een televisietoespraak verklaard dat ze de orde wilden herstellen.

De protesten bleven aanhouden in Myanmar sinds de democratisch gekozen regering werd afgezet. Tot nu toe zijn duizenden demonstranten gearresteerd. Volgens de VN zijn sinds de staatsgreep in februari meer dan 1.100 mensen gedood door veiligheidstroepen gedood bij de protesten.

IGJ onderzoekt verkoop vaccinatiebewijzen door artsen

De Inspectie Gezondheidszorg en jeugd (IGJ) onderzoekt of Nederlandse artsen tegen betaling vaccinatiebewijzen verstrekken aan ongevaccineerde patiënten. De inspectie zou enkele artsen in het vizier hebben, meldt een woordvoerder aan de Telegraaf.

Met de vaccinatiebewijzen zouden ongevaccineerde patiënten alsnog een geldige QR-code krijgen in de Coronacheck-app. De IGJ houdt rekening ermee dat het om artsen gaat die zelf tegen de invoering van de coronapas zijn. Lees verder bij Skipr.

Drie personen aangehouden na achtervolging en overval in Duitsland

Vannacht zijn drie personen na een korte achtervolging aangehouden bij De Locht in Kerkrade. De bestuurder van het voertuig negeerde een stopteken.

Eerder in de nacht ontvingen de politie van Duitse politie het verzoek om uit te kijken naar de daders van een overval op een tankstation aan de Roermonderstrasse in Kohlscheid in Duitsland. De politie onderzoekt of beide zaken iets met elkaar te maken hebben.

NS test slimme innovaties om vernieling met graffiti tegen te gaan

Camera’s die bij het zien van beweging een signaal afgeven. Sensoren die beweging, geluid van een spuitbus en het vrijkomen van drijfgassen waarnemen, een drone die ingezet wordt om beelden te maken en een nieuwe app voor medewerkers zodat gelijk na het zien van graffiti melding gedaan wordt. Nieuwe innovaties die de NS op verschillende plekken test. Aanleiding is een toename van vernieling van treinen met graffiti.

In 2020 is ruim 142.000 m2 graffiti aangebracht op de buitenkant van de treinen, dat is een toename van 65% sinds 2015. Deze vorm van vandalisme zorgt in de eerste plaats voor toenemende hinder voor reizigers: treinen moeten van het spoor voor schoonmaak en zijn daardoor niet inzetbaar. Ook heeft het invloed op het gevoel van veiligheid. Een trein die heel en schoon is, voelt voor reizigers prettiger. De vernielingen door graffiti kostte de NS in 2020 meer dan 10 miljoen euro.

Samen met de politie werkt de NS aan het verder uitbreiden van de aanpak tegen graffiti. In deze aanpak staat het verzamelen van zoveel mogelijk informatie en het vroegtijdig ontdekken centraal. De meeste graffiti wordt aangebracht daar waar treinen stil staan op de opstelterreinen. Om daar vroegtijdig te kunnen ontdekken dat er iemand op het terrein is en graffiti gespoten wordt, worden de camera’s en sensoren getest.

Graffitidatabank
Ook heeft NS een nieuwe app voor medewerkers ontwikkeld. Zo kunnen zij bij het zien van graffiti meteen melding doen. De meldingen worden verzameld in een databank en automatisch gekoppeld aan de logistieke data van treinen. Om zo bijvoorbeeld de vermoedelijke pleegplaats te achterhalen en gerichter beveiliging in te kunnen zetten. Ook wordt zo geprobeerd om vandalen en vernielingen met elkaar in verband te brengen.

Door het verzamelen en combineren van alle beschikbare informatie ontstaat een landelijke graffitidatabank die inmiddels bestaat uit ruim 2 miljoen foto’s. Met als doel: inzicht krijgen in alle graffiti op treinen, vermoedelijke pleegplaatsen en dit linken aan de mogelijke vandalen. Zodat als er iemand betrapt wordt, iemand ook bestraft kan worden op eerdere vernielingen. Zo blijft geen streep graffiti onopgemerkt.

Gezamenlijke internationale aanpak graffiti
Omdat naast kennis verzamelen, ook kennis delen van groot belang is, trekt de NS hier internationaal gezamenlijk in op. NS is daarom voorzitter van de Internationale werkgroep voor de aanpak van graffiti. Dit is een samenwerkingsverband van alle veiligheidsorganisaties binnen het openbaar vervoer, specifiek treinverkeer.

Verdachten moord Peter R. de Vries voor het eerst voor de rechter

De twee mannen die na de moord op Peter R. de Vries zijn opgepakt, moeten vandaag voor het eerst voor de rechter verschijnen. Het gaat om de 21-jarige Delano G. en de 35-jarige Pool Kamil E, zo schrijft AT5.

De Vries werd op 6 juli in de Lange Leidsedwarsstraat neergeschoten. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed ruim een week later, op 15 juli. Delano G. wordt ervan verdacht te hebben geschoten, Kamil E. zou de vluchtauto bestuurd hebben. De twee verdachten werden nog dezelfde avond opgepakt op de A4 bij Leidschendam.

Stand van onderzoek
Het gaat vandaag om een eerste pro-formazitting, die plaatsvindt in de rechtbank aan de Parnassusweg. De zaak zal nog niet inhoudelijk behandeld worden. Wel zal er gesproken worden over de stand van het onderzoek en over eventuele onderzoekswensen van de advocaten van de twee verdachten.

De zitting is in de rechtbank te volgen, maar dan wel in andere zalen. Daar zijn livebeelden van de zitting te zien. Belangstellenden hoeven zich niet vooraf aan te melden. De rechtbank kan niet garanderen dat er genoeg plek is.

Voorarrest
De twee zitten op dit moment in voorarrest. Ze zijn al eerder in de rechtbank geweest, toen bepaalde de rechter-commissaris dat de twee voorlopig vast zouden blijven zitten. Ze hebben in het verleden al te maken gehad met justitie: G. zat op zijn 17e in jeugddetentie, terwijl er voor E. een arrestatiebevel in zijn thuisland Polen zou liggen.

De strafzaak heeft de naam Iraklia gekregen. De pro-formazitting begint om 10.00 uur.

FOK! Wat een weer: laatste rustige dag

herfstbanner

Goeiedag!  

Het weekend zit er alweer bijna op en dat betekent dat we vanaf morgen weer al onze krachten nodig hebben om de baas een pleziertje te doen en inkomsten te verwerven om de vaste lasten te voldoen. Dat even terzijde.  

Op veel plaatsen was het vandaag bewolkt. Ook de opklaringen in het zuiden waren eerder verdwenen dan dat ik had gedacht. Ik had ook niet kunnen vermoeden dat er toch een bandje met regen over ons land zou gaan trekken. Dat er in het noorden een kansje was op regen, dat was wel goed ingeschat. De regen die vanaf de Noordzee een stuk zuidelijker zou trekken was eigenlijk niet voorzien. Dit kwam mede omdat het leek alsof de lucht te droog zou zijn. Daardoor zou eventuele neerslag de grond niet bereiken. Het tegendeel is waar. Hier bij mij viel er zowaar 0,5 mm, maar even ten zuiden van Haarlem kom ik zelfs een melding van 2 mm tegen.

Dit gebiedje met regen trekt verder over het land heen, maar neemt ook in activiteit af. Uiteindelijk zal het dan op de meeste plaatsen weer droog moeten zijn. 

Vannacht klaart het dan weer op. Alleen in het noorden blijft de bewolking nog aanwezig. Er zitten verschillen in de minima, want in het oosten kan het afkoelen tot 3 graden. In het westen is er van afkoeling weinig sprake. Daar zal het vannacht zo'n 10 of 11 graden zijn.

Morgen hebben we dan de laatste rustige dag van de nieuwe week. Het is met 16 tot 18 graden aangenaam zacht en er staat weinig wind uit het zuiden. De zon schijnt, maar de sluierbewolking lijkt vrij hardnekkig te worden. Dus helemaal helder zal het niet zijn. In het noorden moeten eerst nog de lagere wolkenvelden verdwijnen. In de avond gaat het dan regenen.

Tot ziens!  


Sevilla (Foto: Vriend van qltel)
Een prachtig plein in Sevilla. Een bekende van qltel is daar op vakantie. 


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Wereldtitel wordt in laatste rally beslist, Neuville wint in Catalonië

De strijd om de wereldtitel in het rallyrijden zal in de allerlaatste rally van het jaar beslist worden. De beslissing kon in theorie al vallen tijdens de Rally van Catalonië, maar dat gebeurde niet en dus zal Sebastien Ogier óf Elfyn Evans in Monza de champagne mogen ontkurken.

Het gaat wat betreft de titel nog om Toyota-teamgenoten Ogier en Evans, met respectievelijk Julien Ingrassia en Scott Martin als navigator naast zich. De Franse veelvoudig kampioen kon zijn carrière als fulltime-coureur afsluiten door meer dan zeven punten te pakken dan Evans, maar dat leek er nooit echt in te zitten.

Op vrijdag ging de Welshman aan de leiding, maar de Belgische Hyundai-coureur Thierry Neuville nam het heft vanaf de vrijdaglunch in handen en met navigator Martijn Wydaeghe naast zich sloot hij de openingsdag met 0,7 seconden voorsprong als leider af. Evans volgde op plek twee, Ogier stond al op twintig seconden en verder bleven alleen Hyundai-rijder Dani Sordo en Toyota-coureur Kalle Rovanperä in de buurt.

De posities in de top-5 veranderden op zaterdag niet, alleen de verschillen werden hier en daar wat groter. Neuville breidde zijn voorsprong op Evans uit naar zestien seconden, Ogier en Sordo duelleerden om plek drie op 38 en 39 seconden en Rovanperä stond op een dikke minuut. Neuville sloot de dag af met de snelste tijd in de straten van Salou en had alles prima in de hand.

Ook op de beslissende zondag was er voor Neuville weinig aan de hand, hoewel hij voor de allerlaatste proef wat moeite had om zijn auto te starten. Dat lukte echter en de zege kwam niet in gevaar, Evans pakte op 25 seconden de tweede plek en Ogier moest het op de slotdag afleggen in het duel met Sordo, die de derde plek overnam in de stikdonkere openingsproef van de dag.

De afsluitende power stage werd gewonnen door Sordo, voor Neuville, en dat één-tweetje hield Hyundai's hoop op het constructeurskampioenschap in leven. Evans wist Ogier met drie tienden van een seconde van plek drie te houden en pakte zo nog een extra puntje terug in de titelstrijd, waarin hij nu zeventien punten achterstand heeft - men gebruikt overigens hetzelfde puntensysteem als de F1.

Na een paar maanden met regelmatige rallies is het helaas nu wel even wachten: pas op 18 november begint de Rally van Monza, waar de titelstrijd beslist zal worden.

FIFA 22

Ik heb een haat-liefde verhouding met FIFA. Elk jaar probeer ik mijzelf weer te overtuigen waarom ik dit jaar geen FIFA zou kopen. Naar FIFA 21 had ik expres niet gekeken omdat ik wilde wachten op het moment dat FIFA de volle potentie van de nieuwe generatie consoles zou benutten. Dat leek met FIFA 22 zo te zijn, maar mijn verwachten waren misschien iets te hoog gespannen. 

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.