Wat is jouw geheim?

“Wat is je geheim?” Je kunt je haast geen grotere dooddoener bedenken als het gaat om de vreselijkste vragen die je op een feestje kan stellen. Of het nu gaat om een mooi uiterlijk of een bepaalde mate van zakelijk succes, je kunt meestal helemaal niets met deze ingedekte jaloezievraag. Ieder artikel over een belegen huwelijk in het lokale sufferdje vraagt dan ook de clichévraag hoe ze zo lang samen konden zijn. Oude mensjes proberen dan nog braaf iets te antwoorden, als in: “We zijn nog steeds verliefd”, maar dat gelooft toch bijna niemand. Niemand wil eigenlijk echt het antwoord weten op de vraag: “Wat is je geheim?” Van gelukkige mensen leer je niets.

Maar stel eens dat je het omdraait?

“Welkom bij een nieuwe aflevering van ‘Wat is jouw geheim?’. Vandaag gaan we op pad bij de 64-jarige Koos die al jaren beroepswerkloze is, bezoeken we de gescheiden Ria en ontdekken we wat er misging in het zakenleven van Tom. Wat is er bij hen misgegaan? Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Maar we beginnen deze aflevering in de plaatselijke bakkerij van Muntendam, waar Patricia zich iedere dag volvreet.”

Patricia is een dik wicht van 26 jaar. Misschien heeft ze nog een heel leven voor zich. Misschien ook niet. Met haar tweehonderd kilo is ze niet te missen. Iedereen kent de kwabben van Patries. “Patricia, wat is jouw geheim?” Patricia zet haar chocoladetaart met een zucht neer en likt haar vingers af. “Ik wil graag op gewicht blijven. Door goed te blijven eten en zo min mogelijk te bewegen lukt mij dit prima. De truc is om zo veel mogelijk calorieën weg te kanen. Met name de avondgerechten helpen mij om mijn kwabbeltjes goed rond te houden.” “Maar waarom doe je het?” “Om me lekker te voelen. Zolang ik geen echte emoties heb, kan ik lekker slapen en ontloop ik mijn jeugdtrauma’s.” “Geweldig Patricia, wat een goede tip!”

Ondertussen, in hartje Rotterdam, zit Koos op de bank met de afstandsbediening in de hand. “Koos, hoe heb jij het weten te presteren om al twintig jaar werkloos te zijn?” “Sssssst!”, zeg Koos, terwijl hij zijn Teleshopping kanaal harder zet. “Ik wil eerst weten hoe dit ei gepeld wordt zonder te knoeien!” Als de demonstratie wordt onderbroken door de reclame, zucht hij diep. “Weet je, eerst wilde ik wel werken. Maar ik moet er nu niet meer aan denken. Ik solliciteer niet meer dan ik verplicht ben en schrijf bewust met veel spelfouten op te hoge functies. Nog twee jaar en ik mag met mijn welverdiende pensioen. En nu kop dicht, kut, want het begint weer.”

In de zonnestudio in Amsterdam ontmoeten we de gescheiden Ria. “Ria, hoe ben jij een gescheiden vrouw geworden?” De rimpelige oude tang ontbloot haar tandvlees, waar nog een laatste bruine tand losjes bungelt. “Waar zalt ik eens beginne?” In de ondertiteling: “Ik ben na een leven als alcohol- en drugsverslaafde afgekickt en ik vond mijn ware liefde in een zeer gewelddadige man. We hadden niets samen, behalve de seks. Na drie jaar hebben we het opgegeven en ben ik me op mijzelf gaan richten. Vind je me geen lekker jong ding tegenwoordig? Ik koop mijn kleding het liefst bij de Christine. Het is lekker dat alleen de foute mannen op me vallen, want zo hoef ik nooit meer een langdurige relatie!”

Tot slot komen we uit bij Tom uit Eindhoven. Het bedrijf van Tom is twee jaar geleden over de kop gegaan, zijn huis is geveild en hij zit in de schuldhulpverlening om alles af te lossen. “Heb je een sigaret voor me? Ik heb te weinig weekgeld…” Tom steekt er eentje op. “Wat is jouw geheim? Hoe heb je het zo ver geschopt?” Tom haalt zijn schouders op. “Je moet gewoon alles aanpakken. Maximale leningen, eindeloze investeringen. Ik heb alleen maar zelfstandig gewerkt: netwerken is zo overschat. Ook heb ik me gestort op wat iedereen al doet. Origineel zijn is vragen om problemen. Heb je trouwens ook sigaren? Die Cubaanse, dat zijn de lekkerste…”

“Dit was ‘Wat is jouw geheim?’ van deze week. Wil je ook jouw geheim delen, of ken je iemand anders die lekker in de put zit? Deel het met ons, en wie weet kom jij in de volgende uitzending!”

Van gelukkige mensen leer je niets. Van de ongelukkigen misschien nog minder. Maar stiekem zijn die verhalen veel leuker. Daarom zijn er ook zo veel programma's over gemaakt.