Cecile v/d Deeltijd

Terwijl ik de laatste boodschappen in mijn overvolle tas stopte, las ik de handgeschreven briefjes van de Leeuwarder buurtbewoners die iets aan elkaar proberen te verkopen. Advertenties voor kinderschoenen zonder vermelding van de schoenmaat, een hulp in de huishouding die in slordige letters zocht naar werk, een jonge gitaarleraar op zoek naar leerlingen. Daartussen zag ik ineens een heel ander briefje: “Cecile v/d Deeltijd: Wil je me bellen? Koos.”

Het lijkt me niet moeilijk om een voorstelling te maken van Cecile. Cecile is waarschijnlijk een meisje tussen de zestien en twintig jaar die naast haar school of studie bij de Appie werkt om haar make-up en uitgaansgeld te bekostigen. Cecile is hoogstwaarschijnlijk een lief, leuk en aardig meisje, dat zich er helemaal niet bewust van is welk effect ze op mannen heeft als ze naar hen glimlacht vanachter de kassa of wanneer ze onbewust haar kleine achterwerkje potsierlijk omhoog steekt als ze de producten op de onderste schappen spiegelt.

Maar wie is Koos? En waarom laat hij een briefje met zijn telefoonnummer achter op het openbare prikbord, terwijl hij smachtend wacht op het telefoontje van Cecile? Koos kan sowieso geen stoere man zijn, want stoere mannen lopen op Cecile af, maken een praatje en hebben binnen drie minuten haar telefoonnummer ontfutseld. Koos kan natuurlijk wel een verlegen jongetje zijn, die stiekem verliefd is op Cecile maar het haar niet durft te zeggen. Aan de andere kant, Koos is niet zo’n hippe naam onder de leeftijdsgroep waar een normale verlegen jongen onder zou vallen. Of zou hij daarom zo verlegen zijn?

Het briefje kan best van een jaloers (ex)vriendje zijn. Hij is rond de vijfentwintig jaar, heeft een sterk eergevoel en een enorm minderwaardigheidscomplex omdat hij een klein piemeltje heeft. Hij is als de dood dat zijn lekkere Cecile er met een andere vent vandoor gaat. Om haar uit te testen, heeft hij onder de naam Koos een telefoonnummer van zijn vriend opgehangen. Als die arme Cecile zijn vriend belt, hoort hij het meteen en weet hij dat hij zijn (ex)vriendin niet kan vertrouwen. Zodra Cecile belt, slaat hij haar tot moes. De hoer.

De kans dat Koos veertig jaar of ouder is, is ook zeer waarschijnlijk. Koos is vast een vieze oude man die elke dag zijn boodschappen doet bij deze Appie, omdat hij dan het guitige kontje van Cecile kan begluren vanachter een andere stelling. Ook achtervolgt hij haar na haar avonddienst naar huis, maar hij durft haar steeds niet aan te spreken. Koos duikt liever een steegje in om zich stiekem af te trekken. Helaas is het de supermarktmanager opgevallen dat Koos een vieze oude man is en heeft hij hem een supermarktverbod opgelegd, zodat hij Cecile niet meer lastig kan vallen. Koos wist nog eenmaal binnen te sluipen, en liet een briefje achter voor Cecile.

Maar Koos is eigenlijk ook wel een naam voor een respectabele rechercheur met een grote grijze snor. Misschien heeft Cecile wel ontdekt dat haar supermarktmanager lijken verstopt in de vrieskist en probeert ze in het geheim contact te leggen met de politie. Dat is gelukt, maar de politie wil nu verder in contact komen met Cecile zonder dat haar leven gevaar zou gaan lopen. Daarom heeft rechercheur Koos een briefje achtergelaten in codetaal, zodat Cecile giechelend naar haar collega’s het briefje in haar tas kon doen, om thuis in paniek Koos de rechercheur te bellen zodat haar manager nu eindelijk opgepakt zou worden voor alle moorden die hij heeft begaan.

Koos kan iedereen zijn. Is Koos het slachtoffer van pesters die overal zulke briefjes ophangen, zodat Koos steeds door boze managers wordt uitgescholden voor dingen waar hij niets van weet? Is Koos een lieve mongool die echt niet snapt dat Cecile van hem af wil? Wonen er twee geile buurtbewoners vlakbij, die deze briefjes ophangen als onderdeel van hun rollenspel, waarbij “Cecile” in een kassameisjeskostuum wordt ontvoerd door de ervaren “Koos?” Of proberen vriendinnen van Cecile haar aan Koos te koppelen, door te doen of Koos zelf actie onderneemt?

Cecile van de deeltijd, één ding is zeker. Vanaf dit moment zit je niet alleen meer in het hoofd van een of andere Koos. Vanaf nu denken wij allemaal aan jou, en vragen wij ons af hoe dit mysterie af zal lopen.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar trudynielsen1967@yahoo.com. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns