FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 13 april 2023

Random Pics van de Dag #910

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

AZ door nederlaag bij Anderlecht dicht bij uitschakeling in Conference League

AZ is donderdag slecht begonnen aan het tweeluik met Anderlecht in de kwartfinales van de Conference League. In Brussel won Anderlecht met 2-0 van de Alkmaarders.

Anderlecht kwam in de eerste helft op voorsprong door een kopbal van Michael Murillo. AZ kon in de eerste helft daar weinig tegenover zetten, maar in de tweede helft stond er een beter AZ op het veld in Brussel. De ploeg van Pascal Jansen creëerde verschillende kansen, maar waren onzuiver in de afwerking.

Waar het eigenlijk wachten was op de gelijkmaker, maar in plaats daarvan maakte Anderlecht twintig minuten voor tijd de 2-0 via Majeed Ashimeru. Na de 2-0 kwamen de Alkmaarders niet meer tot kansen en bleef het 2-0 in Brussel.

Volgende week is de return in Alkmaar.

NHL: Islanders pakken laatste playoffplek, Penguins na 16 jaar níet in postseason

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL is het reguliere seizoen nog niet helemaal voorbij, donderdagavond staat nog een volle speelronde op het programma en vrijdagavond volgen nog twee duels, maar de belangrijkste dingen zijn bekend: alle playoffplekken zijn inmiddels gevuld.

Voor woensdagnacht was er nog één plekje over, met de New York Islanders en Pittsburgh Penguins als gegadigden. De Islanders speelden thuis tegen de Montreal Canadiens, de Penguins spelen donderdagnacht bij de Columbus Blue Jackets. In New York zorgde Brock Nelson in de eerste periode voor de voorsprong, maar Rem Pitlick trok de stand gelijk.

Kort voor het einde van de periode bracht Hudson Fasching de Islanders op 2-1, Nelson was halverwege de tweede periode goed voor 3-1. Nick Suzuki deed wat terug namens de Canadiens, maar laat in de derde periode gooide Anders Lee de boel op slot: 4-2 en daarmee was het playoffticket definitief binnen voor de Islanders, waardoor de Penguins na zestien opeenvolgende seizoenen níet in het postseason in actie komen.

Maandag 17 april gaan de playoffs van start in de NHL, waarin uiteindelijk toegewerkt gaat worden naar de Stanley Cup Final, die op 3 juni van start gaat.

Feyenoord boekt knappe zege op AS Roma in kwartfinales Europa League

Feyenoord heeft de heenwedstrijd in de kwartfinales van de Europa League tegen AS Roma gewonnen. In de Kuip werd het 1-0 voor de Rotterdammers dankzij een doelpunt van Mats Wieffer.

Feyenoord had het lastig met AS Roma. De ploeg van Arne Slot kon weinig creeren tegen de Italianen, al kreeg het halverwege de eerste helft een goede kans. Na een uitstekende pass van aanvoerder Orkun Kokcü kreeg Sebastian Szymanski een goede schotkans, maar zijn schot ging naast. AS Roma kwam er meermaals dreigend uit met snelle uitbraken. Vlak voor rust kreeg de ploeg van José Mourinho een uitgelezen kans op de 0-1 via een strafschop. Mats Wieffer kreeg de bal op zijn hand, waarna de scheidsrechter de bal op de strafschopstip legde. Gelukkig voor Feyenoord miste Lorenzo Pellegrini de penalty.

In de tweede helft ging Feyenoord beter spelen en zou ook op voorsprong komen. Wieffer liet De Kuip ontploffen. Uit een voorzet van Oussama Idrissi wist de middenvelder te scoren. Naast het aanvallende werk van Idrissi was de Marokkaanse buitenspeler ook verdedigend belangrijk. As Roma leek uit een corner de gelijkmaker te maken nadat Justin Bijlow mis zat, maar gelukkig voor Feyenoord haalde Idrissi de bal van de lijn. Daarnaast was As Roma nog een aantal maal gevaarlijk uit corners en afstandsschoten van onder meer Georginio Wijnaldum, maar het schot van de oud-Feyenoorder ging net over, waardoor het 1-0 bleef in De Kuip.

Omikron-variant 'Arcturus' zorgt voor nieuwe coronagolf in India

Een nieuwe variant van Covid-19 genaamd 'Arcturus' zit achter een nieuwe golf van infecties in India. De Omikron-subvariant XBB.1.16 staat op het punt het land terug te laten gaan naar strengere maatregelen zoals mondkapjes nu het aantal ziektegevallen de afgelopen maand met een factor 13 is gestegen. Arcturus is één van de meer dan 600 Omikron-subvarianten die momenteel circuleren.

De nieuwste Covidvariant is al in meer dan twintig landen ontdekt en leidt tot een golf van nieuwe sterfgevallen in India. Ook in Nepal veroorzaakt de variant een stijging van het aantal besmettingen. Ondanks deze stijging van het aantal positieve testen in Zuidoost-Azië de afgelopen weken, is het aantal doden daar de afgelopen maand met 6 procent gedaald. "Tot nu toe wijzen de rapportages niet op een stijging van het aantal ziekenhuisopnames, IC-opnames of sterfgevallen als gevolg van XBB.1.16", aldus de WHO. Ook is Arcturus niet ziekmakender dan andere Omikron varianten. Er is dus nog geen reden tot paniek, al roept de WHO wel op om extra waakzaam te zijn.

Het Indiase ministerie van Volksgezondheid heeft deze week oefeningen gehouden om te zien of ziekenhuizen een eventuele nieuwe stroom van COVID-19 patiënten aankunnen. 

VS: abortuspil mifepriston onder voorwaarden toch beschikbaar

Volgens een uitspraak van het hof van beroep zal de abortuspil mifepriston beschikbaar blijven in de VS.

Er zijn echter forse beperkingen voor het gebruik, aldus een woordvoerder van de autoriteit in New Orleans. Voordat de abortuspil wordt ingenomen is een persoonlijk consult bij de arts verplicht. Daarnaast mag de pil maar tot de zevende week van de zwangerschap worden voorgeschreven. Een rechter in de staat Texas schortte afgelopen vrijdag de goedkeuring van de FDA voor de abortuspil op. De Amerikaanse regering diende daarop een spoedberoep in.

Nieuwste trailer The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom nu te bekijken

Nintendo heeft, zoals gisteren aangekondigd, de laatste pre-launch trailer voor The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom uitgegeven. Vooraf waren de verwachtingen hoog, want er was nog best veel onduidelijk over de game. Tot nu dan.

De trailer beantwoord veel vragen die fans van tevoren nog hadden. Mocht je volledig in het duister de game willen spelen, bekijk de trailer dan niet. Wil je hype voelen, bekijk de trailer dan zeker wel, want hij is het waard.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom komt 12 mei uit voor Nintendo Switch.

Rallyrijder Craig Breen (33) overleden

Rallyrijder Craig Breen is donderdagmiddag overleden. De Ierse coureur was in Kroatië met zijn Hyundai i20 bezig met tests voorafgaande aan de Rally van Kroatië van volgende week, en raakte daarbij van de weg. De linkervoorkant van de auto raakte een paal, waarbij Breen dodelijk gewond raakte, slechts 33 jaren jong. Navigator James Fulton raakte niet gewond.

Breen pakte in 2012 met overmacht de wereldtitel in de Super 2000-klasse, terwijl hij in de topklasse in het WK in 2009 al debuteerde. In de eerste jaren reed hij met name voor Ford sporadisch mee, wat met de jaren steeds vaker gebeurde. Na een overstap naar Citroën volgde in 2017 zijn eerste volledige jaar, resulterend in een tiende plek in het WK.

In 2020 werd Breen ondanks slechts twee deelnames negende, een jaar later volgde een achtste plek, inmiddels rijdend voor Hyundai. Vorig jaar deed de Ier, inmiddels terug bij Ford, voor het eerst mee aan elke rally op de kalender, wat hem een zevende plek in het WK opleverde. Dit jaar reed hij dan weer voor Hyundai, waar hij eerder dit jaar in Zweden een tweede plek behaalde in zijn enige optreden van 2023.

Breen pakte negen podiumplekken, de eerste in 2016 in Finland. Er volgden nog zes tweede en twee derde plekken, maar een overwinning zou hij uiteindelijk nooit pakken.

Hyundai heeft uiteraard geschokt gereageerd, wat de rest van de rallywereld donderdag ongetwijfeld ook zal doen op het overlijden van hun collega.

Aan boord bij Breen en Fulton tijdens de Rally van Zweden eerder dit jaar, waar het duo de tweede plek pakte

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 15

Het is een flinke releaseweek in de Nederlandse bioscopen; maar liefst twaalf nieuwe titels zijn vanaf nu te zien in de zalen van de filmtheaters. En vier ervan komen ook nog eens (deels) uit Nederland. Kun jij ontdekken welke?

Air

Over de baanbrekende samenwerking tussen de toen nog jonge Michael Jordan en de pas opgerichte basketbaldivisie van Nike, dat met het merk Air Jordan een revolutie teweegbracht in de sportwereld en de hedendaagse cultuur. De aangrijpende film toont de riskante maar carrièrebepalende gok van een onconventioneel team, de compromisloze visie van een moeder die ziet dat haar zoon een immens talent heeft, en de basketballegende die de grootste aller tijden zou worden.

Return to Seoul

Wanneer haar vlucht naar Tokio wordt geannuleerd, besluit de 25-jarige geadopteerde Freddie spontaan naar Zuid-Korea te vliegen en op zoek te gaan naar haar biologische ouders. Wat begint als een korte trip naar Seoul, wordt een lange reis langs stille dorpjes en bruisende nachtclubs in haar geboorteland dat haar nog volledig vreemd is. Hoe meer de eigenzinnige Freddie opgaat in de Koreaanse cultuur en haar zoektocht, hoe harder ze begint te twijfelen aan wie ze dacht te zijn en wie ze wil worden. Return to Seoulis een energiek drama over een vrijgevochten vrouw op zoek naar identiteit tijdens verschillende fases van haar jonge leven. Na de première in Cannes maakte de film van regisseur Davy Chou een succesvolle tournee langs vele filmfestivals en ontving wereldwijd lovende kritieken.

Suzume

Suzume is het coming-of-age-verhaal van de 17-jarige Suzume. Ze reist af naar verschillende rampgebieden in Japan waar ze deuren moet sluiten die verwoesting veroorzaken. Suzume’s avontuur begint in een rustig plaatsje op het eiland Kyushu (in het zuidwesten van Japan), waar ze een jongeman ontmoet die zegt dat hij een deur zoekt. Op een verlaten plek vindt Suzume te midden van de ravage een losstaande verweerde deur die niet lijkt aangetast door de rampspoed. Omdat de deur Suzume op een mysterieuze wijze aantrekt opent ze hem, waarna er door heel Japan deuren opengaan en alles in hun omgeving verwoest dreigt te worden. Om nog meer rampen te voorkomen moet Suzume de portalen zien te sluiten.

Black Lotus

Nadat zijn beste vriend omkwam tijdens een gezamenlijke missie zwierf special forces-officier Matteo Donner (Rico Verhoeven), kampend met schuldgevoel, de wereld rond. Terug in Amsterdam belandt hij tussen explosies, rondvliegende kogels en crashende auto’s in een eenmansoorlog in de straten en op de grachten van de stad. Donner heeft daarbij maar één doel: het ontvoerde dochtertje van zijn gestorven vriend redden.

Joyland

Joyland is het oudste pretpark van Lahore, de hoofdstad van de Pakistaanse provincie Punjab. Het is een plek waar mensen zoals Haider en zijn zwangere echtgenote Mumtaz graag even al hun zorgen vergeten. Zij leeft dagelijks met de druk die de patriarchale samenleving van Pakistan haar oplegt – ze moet een zoon ter wereld brengen – en hij loopt rond met een groot geheim. Haider werkt namelijk stiekem als achtergronddanser bij Biba, een transvrouw die optreedt in een exotische dansclub. Als hij ook nog eens verliefd wordt op haar, barst er een cultuurclash los die zijn conservatieve omgeving op losse schroeven zet.

The Quiet Girl (An Cailín Ciúin)

The Quiet Girl vertelt een universeel verhaal over het vinden van je eigen plek, gezien door de ogen van de jonge Cáit. Zowel de Ierse taal als het prachtige landschap kleuren haar wereld. Ierland 1981. Met opnieuw een kind op komst, is er voor de jonge, introverte Cáit (Catherine Clinch) niet voldoende plek bij haar ouders. Ze wordt voor een zomer naar familie op het platteland gestuurd, waar ze liefdevol wordt opgevangen door tante Eibhlín (Carrie Crowley). Cáit's stugge oom Seán (Andrew Bennett) heeft meer moeite moeite met haar aanwezigheid. Langzamerhand ontdekt Cáit dat er ook in dit huis geheimen zijn. Toch bloeit ze open, maar aan elke zomer komt een einde. 

Nayola

Het magisch realistische Nayola vertelt het verhaal van drie generaties vrouwen die geraakt worden door oorlog. Nayola laat haar pasgeboren dochter achter bij haar eigen moeder om de vader te zoeken die soldaat is in het leger. Nayola's zoektocht voert haar door een vreselijke verwarrende oorlog en een verscheurd land. In het heden zijn de sporen van de oorlog nog voelbaar en voert Nayola's tienerdochter haar eigen vrijheidsstrijd tegen het regime.

The Kingdom Exodus

Karen, een slaapwandelaar en obsessieve kijker van de oude The Kingdom-serie, probeert wanhopig antwoorden te vinden op de onopgeloste vragen van de televisieserie uit de jaren negentig. Als ze op een nacht in een diepe slaap verkeert, dwaalt ze de duisternis in om uiteindelijk voor de deur van het ziekenhuis te belanden. Daar wordt de poort tot The Kingdom een laatste keer geopend…

The Pope's Exorcist

The Pope's Exorcist is geïnspireerd op de authentieke documenten van pater Gabriele Amorth, hoofd exorcisme bij het Vaticaan. De film, met in de hoofdrol Oscar®-winnaar Russell Crowe, volgt Amorth bij zijn onderzoek naar het angstaanjagende verhaal van een bezeten jongen. Uiteindelijk komt er een eeuwenoud complot aan het licht dat het Vaticaan uit alle macht geheim probeerde te houden.

Estación Catorce

Geen enkele trein stopt nog op Estación Catorce, in San Luis Potosí, Mexico, hoewel er elke dag goederentreinen voorbij denderen over de spoorlijn die het dorpje in tweeën deelt. De kleine Luis, 7 jaar, woont er met zijn ouders, broertjes, zusje en zijn grootmoeder. Estación Catorce dompelt ons geleidelijk onder in de wereld van Luis en gebruikt zijn onwetendheid en nieuwsgierigheid om niet alleen vragen te stellen over de opvoeding van kinderen, maar vooral over hoe we verwachten dat kinderen zich perfect gedragen als de volwassenen om hen heen het tegenovergestelde doen.

Holding Up the Sky

Als de sjamanen stoppen met dansen en het leven in het regenwoud haar evenwicht verliest, zal de hemel naar beneden vallen en alles verpletteren.’ Die wijsheid wordt door de Yanomami in Brazilië van generatie op generatie doorgegeven. Maar goudzoekers vervuilen de rivieren, de sjamanen sterven, het regenwoud verdwijnt en de aarde warmt op. Davi Kopenawa, stamhoofd en woordvoerder van de Yanomami, vecht al veertig jaar zonder ophouden tegen de kolonisatie van zijn land. Hij waarschuwt de westerlingen dat wanneer de hemel neervalt, ook zij zullen verpletterd worden. Waarom luisteren ze niet?

Mijn Grote Broer

Eind 2019 maakt Arie op 22-jarige leeftijd een einde aan zijn leven. Niemand zag het aankomen, zelfs zijn jongere broer Gijs en ouders niet. Een onwezenlijke en verwarrende tijd breekt aan voor het gezin, waarin ze proberen te begrijpen wat Arie heeft gedreven tot zijn dood. Hebben ze signalen gemist? Hoe kon er een kant van Arie zijn die zij helemaal niet kenden? En waarom heeft hij zijn duistere gedachten niet aan hen toevertrouwd? Al opkrabbelend uit het diepe dal van het rouwproces, ontdekt Gijs samen met zijn ouders steeds meer over de mentale gesteldheid van zijn broer en de zware gevoelens waar hij al enige tijd mee worstelde. De film biedt een zeer intieme kijk op het leven van de achtergebleven gezinsleden, die vol verwarring, verdriet, maar ook humor en hoop hun leven weer proberen op te pakken.

Opnieuw duur medicijn voor zeldzame ziekte niet vergoed

Opnieuw wordt een nieuw geneesmiddel voor een zeldzame ziekte niet in de zorgverzekering opgenomen, omdat het te duur is, meldt zorgminister Ernst Kuipers. Het gaat om Libmeldy, een eenmalige gentherapie voor kinderen met een zeldzame, erfelijke stofwisselingsziekte (metachromatische leukodystrofie).

Een behandeling met Libmeldy kost 2,9 miljoen euro per patiënt. Nederland heeft samen met België en Ierland onderhandeld met de leverancier van het middel, het Britse bedrijf Orchard Therapeutics, over een lagere prijs. Het Zorginstituut Nederland adviseerde een korting van 60 tot 85 procent. De leverancier was daar echter niet toe bereid, schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Meer hierover bij Skipr

Biden blundert door rugbyteam met paramilitair leger te verwarren in speech

Joe Biden verwarde het rugbyteam All Blacks met het paramilitair leger Black and Tans tijdens een speech in een pub tijdens zijn bezoek aan Ierland. Biden leek de rugbyploeg uit Nieuw-Zeeland te verwarren met voormalige groep van Britse soldaten die als versterking werden ingehuurd tijdens de Ierse onafhankelijkheidsoorlog. De Black and Tans stonden bekend om hun geweld en represailles tegen Ierse burgers en hun eigendommen.

De Amerikaanse president gaf de toespraak woensdagavond in de Windsorpub in Dundalk, waar hij een eerbetoon bracht aan zijn verre neef Rob Kearney.

'Creepy' mensachtige AI-robot spreekt meerdere talen

Een nogal creepy mensachtige robot genaamd Ameca gaat viraal vanwege zijn vermogen om meerdere talen vloeiend te spreken.

Ameca is ontwikkeld door de Britse startup Engineered Arts en spreekt verschillende talen, van Japans tot Frans, en heeft een aantal realistisch ogende gezichtsuitdrukkingen. De technologie erachter is vergelijkbaar met die van ChatGPT, waardoor ze ook gemakkelijk op vragen kan reageren. Het 'mensachtige' maakt echter veel mensen bang om te zien hoe capabel robots in de toekomst zouden kunnen worden

Trump klaagt kroongetuige Cohen aan voor 500 miljoen dollar

De voormalige Amerikaanse president Trump heeft zijn voormalige advocaat Cohen aangeklaagd.

In een civiele rechtszaak die is aangespannen in de staat Florida, beweert Trump dat Cohen zijn wettelijke verplichtingen jegens hem heeft geschonden. Dat melden meerdere Amerikaanse media unaniem. Volgens Trump heeft Cohen zich niet gehouden aan een geheimhoudingsverklaring en in plaats daarvan vertrouwelijke informatie doorgegeven en onwaarheden verspreid. Trump eist 500 miljoen dollar van Cohen ter compensatie.

De advocaat is een kroongetuige in de vervolging tegen Trump voor een mogelijk verkeerd geboekte zwijggeldbetaling aan pornoactrice Stormy Daniels. Cohen gaf toe de vrouw in opdracht 130.000 dollar te hebben betaald.

Inflatie daalt naar 4,4 procent in maart

Consumentengoederen en -diensten waren in maart 4,4 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS. In februari was de inflatie 8,0 procent.

Het CBS publiceert naast het algemene inflatiecijfer maandelijks ook wat de inflatie is exclusief de prijsontwikkeling van energie (gas, elektriciteit en stadsverwarming) en brandstof. In maart waren consumentengoederen en –diensten exclusief energie en motorbrandstoffen 8,1 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In februari was de prijsstijging op jaarbasis eveneens 8,1 procent.

De inflatie wordt elke maand gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De CPI geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de Nederlandse huishoudens. Een inflatie van 4,4 procent in maart 2023 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 4,4 procent hoger zijn dan in maart 2022. De inflatie van 4,4 procent in maart komt dus niet bovenop de inflatie van 8,0 procent in februari.

Prijsdaling energie en motorbrandstoffen
De afname van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkeling van energie. In maart was energie 36,5 procent goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. In februari waren de prijzen 2,9 procent lager.

Motorbrandstoffen hadden ook een neerwaarts effect op de inflatie. De prijzen waren in maart 20,8 procent lager ten opzichte van een jaar eerder. In februari waren motorbrandstoffen 9,4 procent goedkoper. In maart 2022 betaalden consumenten gemiddeld 2,29 euro voor een liter Euro 95, dit jaar betaalden consumenten gemiddeld 1,81 euro. Een liter diesel kostte in maart vorig jaar gemiddeld 2,12 euro, dit jaar was dat 1,63 euro.

Nieuwe meetmethode energieprijzen
Vanaf verslagmaand juni 2023, waarvan op 30 juni de snelle raming wordt gepubliceerd, gebruikt het CBS een nieuwe methode om energieprijzen te meten in de CPI. Bij de huidige methode wordt de prijsontwikkeling gemeten op basis van nieuwe contracten. Bij de nieuwe methode worden transactiedata van energieleveranciers gebruikt, zodat er ook rekening kan worden gehouden met de tarieven van al langer lopende energiecontracten. Dit zorgt voor een nauwkeuriger inflatiecijfer. Het CBS publiceerde op 2 maart een update van het onderzoek naar de nieuwe methode om energieprijzen te meten.

Inflatie eurozone daalt
Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in maart 4,5 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, in februari was dat 8,9 procent. De inflatie in de eurozone daalde van 8,5 procent in februari naar 6,9 procent in maart.

Verschil CPI en HICP
Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. Daarnaast maken de meeste landen nog een eigen, nationale prijsindex.

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP in tegenstelling tot de CPI geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren. Dit is echter niet het enige verschil. In een publicatie worden deze verschillen verder toegelicht.

Dashboard consumentenprijzen
Het dashboard consumentenprijzen toont de inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) en voor een aantal groepen consumentengoederen en -diensten. Meer prijsindicatoren zijn te vinden in het prijzendashboard. De persoonlijke inflatiecalculator geeft inzicht in de ontwikkeling van de consumentenprijzen voor een individueel consumptieprofiel.

Gruwelijke onthoofding Oekraïense krijgsgevangene schokt de wereld

Op sociale media is dinsdagavond een video verschenen waarin een Russische soldaat met een mes het hoofd van een levende Oekraïense krijgsgevangene afhakt. De Oekraïense geheime dienst beloofde de daders op te sporen. 

Op de beelden is te zien hoe een man met bedekt gezicht en een witte band zoals door Russische soldaten wordt gebruikt om zichzelf te identificeren, de gevangene vasthoudt en vervolgens zijn hoofd eraf hakt. Terwijl de man in het Oekraïense legeruniform het uitschreeuwt van de pijn, juichen verschillende omstanders de man met het mes toe: "Snij hem af! Breek zijn ruggengraat! Heb je nooit een hoofd eraf gehakt?" Wanneer het hoofd van het lichaam wordt gescheiden, hoort men een man, die niet op de foto staat, zeggen: "Stop het verdomme in de zak en stuur hem naar de commandant." 

Volgens berichten in de media werd de video voor het eerst gepubliceerd op het Telegram-kanaal van Vladislav Pozdnyakov. De Rus is de grondlegger van de extremistische beweging 'Men's State', die de ideeën van patriarchaat, racisme en nationalisme vertegenwoordigt. Het is niet bekend waar, wanneer en door wie de video is opgenomen. Vanwege de groene bladeren aan de bomen op de achtergrond van de video kan worden aangenomen dat deze afgelopen zomer is gemaakt.

Het Kremlin heeft vraagtekens gezet bij de authenticiteit van de onthoofdingsvideo van een Oekraïense krijgsgevangene. "Allereerst leven we in een wereld van vervalsingen en daarom moeten we de authenticiteit van de opnames controleren", aldus Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov tegen persbureau Interfax. Nadat de video bekend werd, beschuldigde de Oekraïense president Zelenskyy Moskou van oorlogsmisdaden en riep hij op tot wereldwijde reacties.

Dit zijn "verschrikkelijke foto's", gaf Peskow toe. Maar eerst moet worden vastgesteld of de moord daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Dan moet worden nagegaan door welk land het misdrijf is gepleegd, zei hij.

De VN-mensenrechtenwaarnemingsmissie in Oekraïne zei 'geschokt' te zijn door de video. Een verklaring verwees ook naar een andere video die sinds het weekend online circuleert en waarop onthoofde lijken te zien zijn, vermoedelijk van Oekraïense soldaten. De VN-missie riep op tot onderzoek om "de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen".

De EU-commissie in Brussel zei dat ze geen informatie had over de authenticiteit van de video. Als het echt is, zou het doden van een krijgsgevangene "een ernstige schending van de Geneefse Conventie" zijn en zou het "opnieuw de totale minachting van Rusland voor het internationaal recht, en in het bijzonder het internationaal humanitair recht" tonen, benadrukte commissiewoordvoerster Nabila. Massrali. Alle daders en medeplichtigen van oorlogsmisdaden moeten ter verantwoording worden geroepen.

"Dit is een video van Rusland zoals het is"
De Oekraïense president Zelenskyy riep de wereld op om te reageren. "Dit is een video van Rusland zoals het is", benadrukte het staatshoofd in een videoboodschap. Het is geen toeval en ook geen op zichzelf staand geval. Terreur moet verliezen. Niemand zou het begrijpen als leiders niet op de video reageerden. "We moeten nu handelen!". 

De Oekraïense geheime dienst is een onderzoek gestart. "We zullen deze monsters vinden. Indien nodig zullen we ze vinden waar ze ook zijn: ondergronds of in het hiernamaals", beloofde SBU-chef Vasyl Malyuk. De minister van Buitenlandse Zaken van Kiev, Dmytro Kuleba, noemde Rusland "erger" dan de terreurgroep Islamitische Staat (IS) gezien de brutale moord. Hij riep op tot uitzetting van Rusland uit de Verenigde Naties.

Een andere video toont de lichamen van onthoofde Oekraïense soldaten
Ondertussen vestigde de Amerikaanse omroep CNN de aandacht op een andere video die gemaakt zou zijn in de fel omstreden stad Bakhmut. De video zou afgelopen zaterdag op de Russische Telegram-kanalen zijn gepubliceerd. Op beelden is te zien hoe de onthoofde lichamen van verschillende Oekraïense soldaten naast een vernield pantservoertuig liggen. Ze zijn gedood door een mijn, zegt de vermoedelijke Russische soldaat die het filmt en lacht: "Toen hakte iemand hun hoofd eraf."

Het is niet de eerste keer dat video's van de marteling van Oekraïense krijgsgevangenen opduiken. Begin maart circuleerde online een video van een Oekraïense krijgsgevangene die werd doodgeschoten na het roepen van "Glorie voor Oekraïne!".  

Eind juli vorig jaar publiceerden Russische Telegram-kanalen een video waarin te zien is hoe Russische soldaten de geslachtsdelen van een Oekraïense gevangene afsnijden met een mes en de man vervolgens doden. In november baarde een andere video opzien waarin vermoedelijke Wagner-huurlingen een deserteur met een voorhamer doodden.

Een voormalige Wagner-huurling weet zeker dat hij de dader kent.
Een Russische ex-huurling zegt in de gruwelijke video voormalige kameraden als de daders te herkennen, volgens burgerrechtenactivisten. Het videomateriaal is naar Andrei Medvedev gestuurd, de ex-huurling die enkele maanden geleden naar Noorwegen vluchtte en momenteel in Zweden wordt vastgehouden, aldus de oprichter van de Russische burgerrechtenorganisatie Gulagu.net, Vladimir Ossechkin. Medvedev luisterde en bekeek de beelden meerdere keren aandachtig, en hij herkent daar duidelijk zijn voormalige collega's, strijders van de Wagner-huurlingengroep in, zei Ossechkin. Medvedev, die zelf vocht voor de beruchte Russische huurlingengroep, zou de mannen op basis van "karakteristieke roepnamen en hun manier van spreken", hebben geïdentificeerd. 

Een minuut stilte
De Oekraïense president Zelenskyy riep tijdens een evenement op tot een minuut stilte naar aanleiding van de gefilmde oorlogsmisdaden. "Ik vraag je nu om de Oekraïense soldaat te herdenken met een minuut stilte, van wiens dood we gisteren allemaal getuige waren", zei Zelenskyy tijdens een rondetafelgesprek over Oekraïne tijdens de voorjaarsbijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank. 

Hij stond ook stil bij de andere slachtoffers van de Russische aanvalsoorlog. "Oekraïne gaat momenteel door een storm van emoties", zei de Oekraïense president. Het Russische leger is bezig dit niveau van geweld en wreedheden in heel Oekraïne tot hun werkwijze te maken en is daar trots op. "Er moet nu eens een einde komen aan de lange geschiedenis van Russische straffeloosheid", vervolgde Zelenskyy. Elke dag sterven in Oekraïne "mannen, vrouwen, volwassenen en volwassenen" door toedoen van Rusland.

Steeds meer statushouders hebben betaald werk

Het aantal statushouders met betaald werk is in 2022 toegenomen, vergeleken met het jaar ervoor. Van de statushouders die in 2014 een verblijfsvergunning kregen, had 45 procent medio 2022 een baan. Dat blijkt uit nieuwe cijfers uit het onderzoek Asiel en integratie 2023 van het CBS.

Het CBS onderzoekt elk jaar in opdracht van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Justitie en Veiligheid hoe het asielzoekers vergaat die vanaf 2014 naar Nederland zijn gekomen.

Minder verblijfsvergunningen voor Syriërs en Eritreeërs
Vanaf 2014 tot en met juni 2022 hebben bijna 285.000 asielzoekers zich gemeld bij het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA). De meesten komen uit Syrië en Eritrea. Andere grote groepen asielzoekers zijn afkomstig uit Irak, Afghanistan, Turkije en Jemen. De laatste jaren neemt het aantal asielzoekers uit die laatste twee landen toe.

Van deze 285.000 asielzoekers kregen ruim 215.000 een verblijfsvergunning. Meer dan de helft daarvan werd verleend aan Syriërs en 16 procent aan Eritreeërs. In de eerste helft van 2022 kregen meer asielzoekers een verblijfsvergunning dan in de vier jaar daarvoor. Het aandeel verleende verblijfsvergunningen aan mensen uit Syrië en Eritrea daalde. Aan asielzoekers uit Turkije en Jemen zijn meer asielvergunningen verleend. Zodra asielzoekers een verblijfsvergunning krijgen, zijn zij statushouder.

Statushouders steeds sneller aan het werk
Het aandeel statushouders met een baan neemt toe naarmate zij langer in Nederland zijn. De afgelopen jaren vinden statushouders die recent een verblijfsvergunning kregen ook steeds sneller een baan. Zo had bijna 20 procent van de asielzoekers die in 2019 een verblijfsvergunning kregen, na tweeënhalf jaar een baan. Van de groep statushouders uit 2014 was dat 11 procent. In coronatijd kwamen statushouders minder gemakkelijk aan een baan, vooral omdat zij vaak flexibele contracten hebben en in kwetsbare bedrijfstakken werken, met name in de uitzendbranche en de horeca.

Eritreeërs en Afghanen het vaakst aan het werk
Van alle statushouders hebben Eritreeërs het vaakst betaald werk. Na zevenenhalf jaar heeft iets meer dan 60 procent van deze groep een baan. Dat is meer dan statushouders met een andere nationaliteit. Afghanen vinden het snelst een baan: bijna 1 op de 3 heeft na tweeënhalf jaar werk. Dat is bijna drie keer zoveel als het gemiddelde voor alle statushouders. Na zevenenhalf jaar heeft bijna de helft van alle Afghaanse statushouders een baan, meer dan het gemiddelde voor alle statushouders (44 procent).

Werk steeds belangrijker
Statushouders beginnen vaak als oproepkracht of met een ander tijdelijk contract en werken tegen een relatief laag uurloon. Naarmate ze langer aan het werk zijn, krijgen ze steeds vaker een contract voor onbepaalde tijd. Hun uurloon is dan hoger en ze maken meer uren.

Ook de sociaaleconomische positie van statushouders is merkbaar verbeterd. Zo is hun uitkeringsafhankelijkheid flink gedaald en is werk vaker hun belangrijkste inkomstenbron. In 2016 was een uitkering de belangrijkste inkomensbron voor 60 procent van de statushouders die in 2014 een verblijfsvergunning kregen. Bij Eritreeërs was dit iets meer dan 80 procent. Maar vijf jaar later, zeven jaar na het verkrijgen van hun verblijfsvergunning, is inkomen uit werk de belangrijkste inkomstenbron.

NBA: Zinderende play-induels tussen Thunder - Pelicans en Bulls - Raptors

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn er in zowel de Eastern als Western Conference nog twee teams over die mogen strijden om één playoffplek. In de play-ins speelden de nummers negen en tien van beide conferences woensdagavond tegen elkaar: de verliezers liggen eruit, de winnaars spelen tegen de verliezers van de eerdere duels tussen de nummers zeven en acht, met als inzet het laatste playoffplekje.

Eastern Conference
De Chicago Bulls togen naar Canada om in de Scotiabank Arena tegen de Toronto Raptors te spelen. In het eerste kwart had de thuisploeg de overhand, de Bulls kwamen vroeg in het tweede kwart even terug, maar daarna liepen de Raptors in rap tempo weg. Halverwege het derde kwart stonden er zelfs negentien punten voorsprong op de borden, dus er leek niks aan de hand, maar in het vierde kwart ging het alsnog helemaal fout voor Toronto.

De Bulls raakten op dreef en met ruim zes minuten te gaan was het uiteindelijk Alex Caruso die met een drietje voor de gelijke stand zorgde: 91-91. Patrick Beverley bezorgde Chicago vervolgens zelfs een voorsprong, en hoewel een fraai shot van Fred VanVleet nog voor 100-100 zorgde, gaven de Bulls het niet meer weg: twee vrije worpen van Nikola Vucevic met elf seconden te gaan gooiden de boel met 105-109 definitief in het slot.

Voor de Raptors is het seizoen daarmee voorbij, de Bulls spelen vrijdagnacht in Miami tegen de Heat, een wedstrijd die om 01.00 uur Nederlandse tijd begint, met als inzet een plekje in de eerste ronde van de playoffs tegen de Milwaukee Bucks.

Western Conference
De New Orleans Pelicans kregen bezoek van de Oklahoma City Thunder, een wedstrijd waar het juist vanaf het begin spannend was en dat ook bleef. Aan het eind van het derde kwart liep OKC even weg naar een wat ruimere voorsprong, maar de Pelicans trokken de boel in het vierde kwart weer gelijk en zo werd het in de slotfase een kwestie van constant heen en weer schuiven.

Met een minuut te spelen stonden de Pelicans op 114-112, maar via Shai Gilgeous-Alexander en twee vrije worpen van Josh Giddey werd het 114-117. Brandon Ingram liet een vrije worp liggen voor de thuisploeg, Luguentz Dort maakte er twee voor de Thunder en Gilgeous-Alexander maakte het af door in de laatste 2,1 seconden twee keer twee vrije worpen allemaal raak te schieten: 118-123.

De Pelicans zijn voor dit seizoen uitgespeeld, Oklahoma City mag het vrijdagnacht vanaf 03.30 uur op gaan nemen tegen de Minnesota Timberwolves. De winnaar van dat duel speelt dan in de eerste playoffronde tegen de Denver Nuggets.

CL: Real en Milan openen met thuiswinst op Chelsea en Napoli

In de kwartfinales van de Champions League zijn ook de openingswedstrijden in de andere twee duels gespeeld, na Benfica - Inter Milan en Manchester City - Bayern München van dinsdagavond. Woensdag stonden Real Madrid - Chelsea en AC Milan - Napoli op het programma.

Napoli begon uitermate agressief en kreeg in de eerste minuut al twee grote kansen, kort daarop gevolgd door een loeihard schot van Piotr Zielinski, maar AC Milan-keeper Mike Maignan hield zijn doel schoon. Even later was het Rafael Leão die aan de andere kant een kans liet liggen, maar Ismaël Bennacer rondde nog voor rust een prachtige Milanese aanval af: 1-0.

In de tweede helft werd een fraaie kopbal van Eljif Elmas nét over het doel getikt door Maignan en na zo'n vijf kwartier spelen kwam Napoli op uiterst dubieuze wijze met tien man te staan: professioneel aansteller Theo Hernandez schreeuwde weer moord en brand nadat André-Frank Zambo Anguissa voor de tweede keer een licht tikje aan hem bezorgde, wat Anguissa voor de tweede keer geel opleverde.

In de slotfase deed Napoli nog een paar pogingen, maar Maignan hield het doel schoon bij een stevige poging van Giovanni di Lorenzo, de daaropvolgende corner én een harde kopbal van Mathias Oliveira, dus AC Milan won met 1-0.

In het Santiago Bernabéu was het na een ruime twintig minuten raak: Dani Carvajal legde een heerlijke steekpass neer bij Vinicius, die de bal niet lekker raakte, maar wel goed genoeg om hem precies voor de voet van Karim Benzema te leggen, 1-0. Thibaut Courtois hield Real vervolgens op voorsprong door een grote kans van Raheem Sterling op de gelijkmaker te stoppen.

Real kreeg vervolgens de grotere kansen, maar echt spectaculair was het allemaal niet. In de tweede helft ontsnapte Rodrygo, waarna Ben Chilwell hem opzichtig neerhaalde: rood, gevolgd door een door Kepa gestopte vrije trap. Na vijf kwartier werd de boel beslist: een rollertje kwam voor de voet van Marco Asensio, die bij zijn tweede balcontact hard over de grond uithaalde en de eindstand op 2-0 bepaalde.

FOK! Wat een weer: de rust keert weder

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

De rust keert dus weder maar dat zegt niet dat het gelijk 20 graden, zonnig en droog is. Vanochtend kan er nog een buitje vallen en is het bewolkt, wel gaan we steeds meer de zon zien. De zuidwesterwind heeft een varierende kracht tussen 3 Bft in het land tot 7 Bft aan de kust. Ook vanmiddag kan er nog een buitje vallen maar er is steeds meer ruimte voor de zon. Het wordt van 9 graden op de wadden tot 13 graden in het zuidoosten.

Vanavond is het onbewolkt en daalt de temperatuur flink, tot het vriespunt in het oosten des lands, aan de kust blijft het nog 6 graden. De wind draait naar het zuiden en is dan zwak tot matig. Morgen droog, zonnig en 14 graden, na het weekend loopt de temperatuur op tot misschien wel 20 graden tegen het eind van de week. Maar eerst, morgen. Tot dan!

De lente is in aantocht  (Foto: DJMO)
De lente is in aantocht (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Random Pics van de Dag #909

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

OLVG Lab laat in 2024 robot bloed prikken

OLVG Lab gaat een aantal autonome bloedafnameapparaten in gebruik nemen. Het is daarmee de eerste Europese instelling die de robot van de Nederlandse onderneming Vitestro inzet. Het doel is om voor een veilige en efficiënte bloedafname te zorgen.

De bloedprikrobot combineert kunstmatige intelligentie, echogeleide 3D-reconstructie en robotica om helemaal zelfstandig bloed af te nemen, van prikken tot pleister plakken. OLVG Lab en Vitestro werken sinds 2018 samen aan het project. De technologie is eerder getest in het OLVG ziekenhuis, met goede resultaten voor zowel patiënten als medewerkers. Lees verder bij Skipr

Ruim driekwart wielrenongevallen komt door gedrag renners'

John Degenkolb nam Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen weinig kwalijk na zijn val in Parijs-Roubaix. Zijn val was een ongelukkige uitkomst van een racesituatie met uiteindelijk een pijnlijke schouder tot gevolg.

Hoewel de situatie met Van der Poel en Degenkolb een racesituatie was, speelt veel vaker het gedrag van wielrenners een rol bij het ontstaan van wielrenongevallen. Wielrenners vinden dat 77 procent van de ongevallen worden veroorzaakt door gedrag. Dit blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Wielrenners geven daarbij een ander (41 procent) iets vaker de schuld dan zichzelf (36 procent). Niet opletten, stuurfouten maken, te hard rijden, en het niet verlenen van voorrang zijn gedragingen van wielrenners waardoor het wel eens fout gaat.

Met mooi fiets weer in het verschiet, kan het aantal wielrenners in Nederland op de weg weer gaan toenemen. Om ongevallen te voorkomen is het belangrijk dat wielrenners bewust blijven van hun eigen gedrag, én alert blijven op het gedrag van andere verkeersdeelnemers. Hierdoor kunnen ongevallen en letsels voorkomen worden.

Geen schadevergoeding voor vader Ruinerwold-zaak

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is van oordeel dat de vader in de Ruinerwold-zaak geen recht heeft op schadevergoeding voor de tijd die hij in voorlopige hechtenis heeft gezeten.

Op 4 maart 2021 besloot de rechtbank Noord-Nederland (ECLI:NL:RBNNE:2021:671) om het openbaar-ministerie bij de vervolging van de man niet-ontvankelijk te verklaren. Volgens de rechtbank liet de medische toestand vervolging niet toe en kon hij zich in het proces onvoldoende verweren.

Gelet op deze beslissing van de rechtbank heeft de vader om schadevergoeding gevraagd voor de tijd die hij in zijn strafzaak ten onrechte in voorlopige hechtenis zat.

Geen gronden van billijkheid
Ondanks dat de strafzaak tegen verzoeker is geëindigd zonder dat hem een straf of maatregel is opgelegd acht het hof, net als de rechtbank, in deze zaak geen gronden van billijkheid aanwezig voor vergoeding van de schade.

Het hof is van oordeel dat een sterke verdenking van het plegen van zeer ernstige strafbare feiten bij een verdere vervolging in de strafzaak tot een veroordeling zouden hebben geleid. De straf die waarschijnlijk zou worden opgelegd zou veel langer zijn dan de duur van de voorlopige hechtenis. Het hof wijst het verzoek af.

De vordering tot vergoeding van de kosten van indiening en behandeling van het verzoekschrift vindt het hof toewijsbaar.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.