Gruwelijke onthoofding Oekraïense krijgsgevangene schokt de wereld

Op sociale media is dinsdagavond een video verschenen waarin een Russische soldaat met een mes het hoofd van een levende Oekraïense krijgsgevangene afhakt. De Oekraïense geheime dienst beloofde de daders op te sporen. 

Op de beelden is te zien hoe een man met bedekt gezicht en een witte band zoals door Russische soldaten wordt gebruikt om zichzelf te identificeren, de gevangene vasthoudt en vervolgens zijn hoofd eraf hakt. Terwijl de man in het Oekraïense legeruniform het uitschreeuwt van de pijn, juichen verschillende omstanders de man met het mes toe: "Snij hem af! Breek zijn ruggengraat! Heb je nooit een hoofd eraf gehakt?" Wanneer het hoofd van het lichaam wordt gescheiden, hoort men een man, die niet op de foto staat, zeggen: "Stop het verdomme in de zak en stuur hem naar de commandant." 

Volgens berichten in de media werd de video voor het eerst gepubliceerd op het Telegram-kanaal van Vladislav Pozdnyakov. De Rus is de grondlegger van de extremistische beweging 'Men's State', die de ideeën van patriarchaat, racisme en nationalisme vertegenwoordigt. Het is niet bekend waar, wanneer en door wie de video is opgenomen. Vanwege de groene bladeren aan de bomen op de achtergrond van de video kan worden aangenomen dat deze afgelopen zomer is gemaakt.

Het Kremlin heeft vraagtekens gezet bij de authenticiteit van de onthoofdingsvideo van een Oekraïense krijgsgevangene. "Allereerst leven we in een wereld van vervalsingen en daarom moeten we de authenticiteit van de opnames controleren", aldus Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov tegen persbureau Interfax. Nadat de video bekend werd, beschuldigde de Oekraïense president Zelenskyy Moskou van oorlogsmisdaden en riep hij op tot wereldwijde reacties.

Dit zijn "verschrikkelijke foto's", gaf Peskow toe. Maar eerst moet worden vastgesteld of de moord daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Dan moet worden nagegaan door welk land het misdrijf is gepleegd, zei hij.

De VN-mensenrechtenwaarnemingsmissie in Oekraïne zei 'geschokt' te zijn door de video. Een verklaring verwees ook naar een andere video die sinds het weekend online circuleert en waarop onthoofde lijken te zien zijn, vermoedelijk van Oekraïense soldaten. De VN-missie riep op tot onderzoek om "de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen".

De EU-commissie in Brussel zei dat ze geen informatie had over de authenticiteit van de video. Als het echt is, zou het doden van een krijgsgevangene "een ernstige schending van de Geneefse Conventie" zijn en zou het "opnieuw de totale minachting van Rusland voor het internationaal recht, en in het bijzonder het internationaal humanitair recht" tonen, benadrukte commissiewoordvoerster Nabila. Massrali. Alle daders en medeplichtigen van oorlogsmisdaden moeten ter verantwoording worden geroepen.

"Dit is een video van Rusland zoals het is"
De Oekraïense president Zelenskyy riep de wereld op om te reageren. "Dit is een video van Rusland zoals het is", benadrukte het staatshoofd in een videoboodschap. Het is geen toeval en ook geen op zichzelf staand geval. Terreur moet verliezen. Niemand zou het begrijpen als leiders niet op de video reageerden. "We moeten nu handelen!". 

De Oekraïense geheime dienst is een onderzoek gestart. "We zullen deze monsters vinden. Indien nodig zullen we ze vinden waar ze ook zijn: ondergronds of in het hiernamaals", beloofde SBU-chef Vasyl Malyuk. De minister van Buitenlandse Zaken van Kiev, Dmytro Kuleba, noemde Rusland "erger" dan de terreurgroep Islamitische Staat (IS) gezien de brutale moord. Hij riep op tot uitzetting van Rusland uit de Verenigde Naties.

Een andere video toont de lichamen van onthoofde Oekraïense soldaten
Ondertussen vestigde de Amerikaanse omroep CNN de aandacht op een andere video die gemaakt zou zijn in de fel omstreden stad Bakhmut. De video zou afgelopen zaterdag op de Russische Telegram-kanalen zijn gepubliceerd. Op beelden is te zien hoe de onthoofde lichamen van verschillende Oekraïense soldaten naast een vernield pantservoertuig liggen. Ze zijn gedood door een mijn, zegt de vermoedelijke Russische soldaat die het filmt en lacht: "Toen hakte iemand hun hoofd eraf."

Het is niet de eerste keer dat video's van de marteling van Oekraïense krijgsgevangenen opduiken. Begin maart circuleerde online een video van een Oekraïense krijgsgevangene die werd doodgeschoten na het roepen van "Glorie voor Oekraïne!".  

Eind juli vorig jaar publiceerden Russische Telegram-kanalen een video waarin te zien is hoe Russische soldaten de geslachtsdelen van een Oekraïense gevangene afsnijden met een mes en de man vervolgens doden. In november baarde een andere video opzien waarin vermoedelijke Wagner-huurlingen een deserteur met een voorhamer doodden.

Een voormalige Wagner-huurling weet zeker dat hij de dader kent.
Een Russische ex-huurling zegt in de gruwelijke video voormalige kameraden als de daders te herkennen, volgens burgerrechtenactivisten. Het videomateriaal is naar Andrei Medvedev gestuurd, de ex-huurling die enkele maanden geleden naar Noorwegen vluchtte en momenteel in Zweden wordt vastgehouden, aldus de oprichter van de Russische burgerrechtenorganisatie Gulagu.net, Vladimir Ossechkin. Medvedev luisterde en bekeek de beelden meerdere keren aandachtig, en hij herkent daar duidelijk zijn voormalige collega's, strijders van de Wagner-huurlingengroep in, zei Ossechkin. Medvedev, die zelf vocht voor de beruchte Russische huurlingengroep, zou de mannen op basis van "karakteristieke roepnamen en hun manier van spreken", hebben geïdentificeerd. 

Een minuut stilte
De Oekraïense president Zelenskyy riep tijdens een evenement op tot een minuut stilte naar aanleiding van de gefilmde oorlogsmisdaden. "Ik vraag je nu om de Oekraïense soldaat te herdenken met een minuut stilte, van wiens dood we gisteren allemaal getuige waren", zei Zelenskyy tijdens een rondetafelgesprek over Oekraïne tijdens de voorjaarsbijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank. 

Hij stond ook stil bij de andere slachtoffers van de Russische aanvalsoorlog. "Oekraïne gaat momenteel door een storm van emoties", zei de Oekraïense president. Het Russische leger is bezig dit niveau van geweld en wreedheden in heel Oekraïne tot hun werkwijze te maken en is daar trots op. "Er moet nu eens een einde komen aan de lange geschiedenis van Russische straffeloosheid", vervolgde Zelenskyy. Elke dag sterven in Oekraïne "mannen, vrouwen, volwassenen en volwassenen" door toedoen van Rusland.