Omikron-variant 'Arcturus' zorgt voor nieuwe coronagolf in India

Een nieuwe variant van Covid-19 genaamd 'Arcturus' zit achter een nieuwe golf van infecties in India. De Omikron-subvariant XBB.1.16 staat op het punt het land terug te laten gaan naar strengere maatregelen zoals mondkapjes nu het aantal ziektegevallen de afgelopen maand met een factor 13 is gestegen. Arcturus is één van de meer dan 600 Omikron-subvarianten die momenteel circuleren.

De nieuwste Covidvariant is al in meer dan twintig landen ontdekt en leidt tot een golf van nieuwe sterfgevallen in India. Ook in Nepal veroorzaakt de variant een stijging van het aantal besmettingen. Ondanks deze stijging van het aantal positieve testen in Zuidoost-Azië de afgelopen weken, is het aantal doden daar de afgelopen maand met 6 procent gedaald. "Tot nu toe wijzen de rapportages niet op een stijging van het aantal ziekenhuisopnames, IC-opnames of sterfgevallen als gevolg van XBB.1.16", aldus de WHO. Ook is Arcturus niet ziekmakender dan andere Omikron varianten. Er is dus nog geen reden tot paniek, al roept de WHO wel op om extra waakzaam te zijn.

Het Indiase ministerie van Volksgezondheid heeft deze week oefeningen gehouden om te zien of ziekenhuizen een eventuele nieuwe stroom van COVID-19 patiënten aankunnen.