Kickbokser Jamal Ben S. opgepakt bij Sky ECC-operatie

De bekende Marokkaans-Belgische kickbokser Jamal Ben Sadik behoort tot de verdachten die bij een operatie rond het door de georganiseerde misdaad geliefde communicatiemiddel, de Sky ECC-cryptofoon zijn opgepakt. 

Ben Sadik zou in januari voor een derde maal tegen zwaargewicht en kickbokskampioen Rico Verhoeven staan, maar een rugblessure gooide roet in het eten. Blijkbaar verkocht zijn bedrijf Sky ECC-telefoons, iets dat overigens niet strafbaar is. Ook werd de Marokkaanse-Belg gesponsord door Sky ECC.

Lees ook: Versleutelde berichtendienst Sky ECC gekraakt: dertig aanhoudingen

Bij de politie-actie zijn één miljard criminele berichten onderschept en de politie spreekt dan ook van een 'harde klap voor de criminelen'. "Veel gebruikers van EncroChat zijn vorig jaar overgestapt naar Sky ECC. Het bedrijf is inmiddels wereldwijd de grootste aanbieder van crypto communicatie met zo’n 70.000 gebruikers. In Nederland zijn ongeveer elfduizend Sky-accounts toegewezen aan Nederlandse gebruikers."

De server is dinsdag in beslag genomen en naar aanleiding hiervan zijn tientallen personen aangehouden, waaronder dus Ben Sadik. Onder de verdachten zijn ook twee advocaten.