Moskee gaat dagelijks oproepen tot gebed: "De buurt kan ook rekening met ons houden"

De inwoners van de Zwolse wijk Aa-landen zijn onaangenaam verrast nu de buurtmoskee besloten heeft om dagelijks meerdere gebedsoproepen te laten horen. Sinds vrijdag heeft de moskee een viertal luidsprekers op het dak van de al jaren in aanbouw zijnde moskee Masdjied-E-Awliya geplaatst van waaruit in het Arabisch de oproep tot gebed te horen is.

De imam vindt de ophef overtrokken. "Het mag al sinds de jaren 80. Het is 2021, Nederland is een multicultureel land. Wij houden rekening met iedereen. Ook met de buurt, door de oproep voor het vroegste ochtendgebed over te slaan. Maar dan moet de buurt ook rekening met ons houden", zo klinkt Imam Mohammed Cherief Goelab zalvend.

Bewoners van een nabije woonwijk, die nota bene op 500 meter van de moskee staat, vinden het maar extreem. Boos zijn ze niet, maar wel verbaasd. Geen van de klagers wil met de naam in de krant, 'om gezeur te voorkomen'.

"Ik heb nu opgelet en hoor inderdaad de moskee, ook in de kamer met de ramen dicht. Eén keer per week een oproep om naar de moskee te komen kan nog, maar dit gaat ook mij te ver", aldus een inwoonster van Zwolle.

Qua communicatie zat het met de coronacrisis flink tegen, aldus de imam die toch wel direct weer in de slachtofferrol sprong. "Ja, dat zou misschien wel beter hebben gekund, het informeren van de buurt. Door corona is het natuurlijk wat lastig een bijeenkomst te houden. Anderzijds is het niet nieuw dat we als islamitische gemeenschap kritiek krijgen."

'Waarom dan toch?', was een vraag die blijkbaar even niet in hem opkwam.

Hij nodigt de klagers uit in de moskee, om te laten zien hoe alles in zijn werk gaat en dan kunnen ze 'de moskee van adviezen voorzien'. Nutteloze raad, zo blijkt een tel later. "Maar de gebedsoproep blijft. Wat andere moskeeën doen is aan hun."

"Wij zijn gelovigen en hebben ook rechten. De azan is voor moslims heel belangrijk. Het is jammer dat mensen negatief reageren op een gebedsoproep van twee minuten. We doen er niemand pijn mee. Het is ook geen oproep tot geweld, wat sommigen denken. Allah is de allergrootste en Mohammed zijn profeet, dat wordt gezegd. Het mag zes keer per dag, maar we doen het vier keer. Als het straks langer licht wordt en de laatste oproep later op de avond komt, laten we die ook vallen. Dan zijn het er nog maar drie per dag."

Dat de imam wel degelijk rekening houdt met de omgeving moet blijken uit het feit dat hij 'tot het streepje gaat' wat betreft geluidssterkte. Of dat het streepje van standje 1 of 11 is, blijft onbekend.

Een bezorgde inwoner vat het probleem prachtig samen: "We horen ook weleens koeien loeien, maar dat is toch anders."