Opgeleide coronaspeurhonden even accuraat als COVID-19-test

De Universiteit van Gent in België heeft met succes zes honden opgeleid om stalen te testen op de aanwezigheid van het coronavirus. "Ze behalen heel goede resultaten met een gemiddelde accuraatheid van 95 procent. De honden zijn perfect complementair met ander coronatesten, met het voordeel dat een coronahond heel snel en goedkoop een grote groep van mensen kan screenen", legt microbioloog Chris Callewaert uit.

Het opleidingsprogramma van de speurhonden heeft klinkende resultaten geboekt. De zes honden die opgeleid werden aan de Universiteit van Gent kunnen ingezet worden om massaal te testen op COVID-19.

"Het is heel goed nieuws. De coronahonden halen heel goede resultaten. Ze hebben een gemiddelde accuraatheid van 95 procent, wat heel hoog is. Daarmee zijn ze geslaagd als COVID-19-test. Het is een betrouwbare coronatest. Er zijn bepaalde voorschriften. Eigenlijk doen de coronahonden het even goed als de PCR-testen", zegt microbioloog Chris Callewaert, onderzoeker aan de UGent.

"De honden zijn perfect complementair, met het voordeel dat een coronahond heel snel en goedkoop een grote groep mensen kan screenen. We zijn nu aan het bekijken hoe we de honden kunnen inzetten om opnieuw naar ons normaal leven te kunnen gaan."

De coronaspeurhonden worden in een afgesloten ruimte geconfronteerd met geurstalen van geteste mensen. "Men neemt een staal af van onder de oksels, de nek of de armen. Men doet dat in een potje en die stalen worden aan de honden gegeven."

In een volgende stap kunnen de honden opgeleid worden om tussen de mensen door te lopen. "Dat vergt extra opleiding. Niet alle honden zijn daarvoor geschikt. Sommige honden zijn snel afgeleid en kunnen daarom niet optimaal reageren."

Het grote voordeel van COVID-19-testen met honden is de snelheid en de kostprijs. "Uit Frans onderzoek blijkt dat de gemiddelde kostprijs van een test door een hond ongeveer 1 euro kost. Bij een sneltest spreek je snel van 30 tot 40 euro per test en de PCR-test kost 70 tot 75 euro. Daarnaast is de test met honden veel sneller dan een sneltest. Een sneltest levert resultaat op na 15 tot 30 minuten, een hond doet dat binnen de minuut", zegt Callewaert.

Volgens de microbioloog zullen er de komende weken nog tientallen of honderden honden opgeleid worden, nu blijkt dat er zulke goede resultaten worden geboekt. "Zo kunnen we deze zomer meewerken om naar een normale toestand terug te kunnen gaan."