FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 24 november 2020

Belgische klimmers grijpen naast EK-goud op de boulders

Op het Europees kampioenschap sportklimmen in Moskou zijn na de medailles in het speedklimmen ook die in het boulderen vergeven. Nederlandse deelname was er niet, maar er stonden wel twee Belgische vertegenwoordigers bij de beste zes.

Vrouwen
De strijd om de titel bij de vrouwen ging tussen de Russische Viktoriia Meshkova en de Belgische Chloe Caulier, die geweldig begon door de eerste drie boulders te 'flashen': de top bereiken in één poging. Meshkova bleef echter sterk bij en op de laatste boulder had Caulier het iets moeilijker.

De twee behaalden allebei de top, maar het goud ging naar Meshkova: beiden kwamen uit op vier tops in zes pogingen, maar de Russische had uiteindelijk één poging minder nodig om aan vier 'zones' te komen, het halverwegepunt op elke boulder waar een eerste score te verdienen is en wat gebruikt wordt om bij een gelijke stand toch verschil te maken.

Het brons was voor de Servische Stasa Gejo, die met twee tops en vier zones één zone meer had dan de Duitse Lucia Dorffel.

Mannen
De Sloveense favoriet Jernej Kruder, de Belg Nicolas Collin en de Russen Nikolai Iarilovets en Sergei Luzhetskii flashten de eerste boulder, maar alleen de Israëliër Ram Levin haald de top op de tweede, waardoor hij halverwege samen met de vier anderen op één top en twee zones stond.

Op de derde boulder haalde alleen Kruder de top en hij nam zo de leiding over, voor Levin en Luzhetskii - Iarilovets en Collin haalden de zone er zelfs niet. Voor Kruder aan de beurt was haalde niemand de top op de vierde en laatste boulder, waardoor de Sloveen - die de wedstrijd afsloot - verzekerd was van het goud.

Kruder kreeg het op de zware laatste boulder ook niet voor elkaar, maar met twee tops en drie zones pakte hij wel het goud. Zilver was er met één top en vier zones voor Luzhetskii, die één zone meer behaalde dan Iarilovets.

De boulderfinales

Debutant De Sousa stunt met titel op Grand Slam of Darts

José de Sousa heeft dinsdag voor een stunt gezorgd door de titel te veroveren op de Grand Slam of Darts. De Portugees, die debuteerde op dit toernooi, was in de finale in Coventry verrassend met 16-12 te sterk voor James Wade.

De 46-jarige De Sousa verloor de eerste drie legs, maar op 5-5 de stand gelijk met een 130-finish. The Special One sloeg vervolgens zelf een gat een liep uit naar 12-8. De 37-jarige Wade werkte vervolgens één break weg, maar leverde op 14-11 weer zijn eigen begonnen leg in. De Sousa verzuimde de partij meteen te beslissen, maar hij maakte het karwei in de daaropvolgende leg met een imponerende finish van 158 alsnog af.

Voor De Sousa is het zijn eerste titel op een groot televisietoernooi. Voorafgaand aan de Grand Slam of Darts was zijn beste prestatie op dat niveau de derde ronde van het UK Open. Hij ontvangt voor de titel een geldprijs van 125.000 Britse pond (ruim 139.000 euro).

Op weg naar de finale verraste de nummer 34 van de wereld al Dave Chisnall, Michael Smith en Simon Whitlock. In de groepsfase verloor hij overigens nog van Michael Smith. Het darten gaat vrijdag verder met de Players Championship Finals. 

SP draait geldkraan naar jongerenafdeling dicht

Niet alleen Forum voor Democratie heeft problemen met de jongerentak, ook bij de SP is het conflict met ROOD uit de hand aan het lopen. Onlangs koos de ROOD de geroyeerde SP’er Olaf Kemerink als voorzitter en dat pikt het bestuur van de moederpartij niet.

De SP royeerde Kemerink omdat hij ook actief zou zijn voor het Communistisch Platform en dubbellidmaatschap is verboden bij de socialisten. De keuze voor de nieuwe voorzitter van ROOD is volgens het SP-bestuur tegen de spelregels omdat een lid van de jongerenafdeling van de partij ook lid moet zijn van de moederpartij. Het is dus onmogelijk dat iemand die uit de SP gegooid is bij ROOD in het bestuur komt.

Partijvoorzitter Jannie Visscher noemt de ontstane situatie ongewenst. "Dat betekent dat wij de ondersteuning aan ROOD op financieel, administratief, personeel en facilitair gebied zullen opschorten", aldus Visscher die wel open staat voor een gesprek met de jongeren.

De verklaring van de SP:

NVWA maakt rapporten dierenwelzijnsovertredingen varkensslachthuizen openbaar (23-11-2020)

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een aantal rapporten over dierenwelzijnsovertredingen in varkensslachthuizen in de periode 1 augustus 2019 tot en met 31 januari 2020 openbaar gemaakt. Uit deze rapporten blijkt dat er in deze grote varkensslachthuizen niet voor niets permanent toezicht gehouden wordt door dierenartsen van de NVWA. De NVWA heeft in deze periode namelijk 8 keer opgetreden tegen ernstige dierenwelzijnsovertredingen.

Dierenartsen van de NVWA zijn op grote slachthuizen (waar 90% van de dieren wordt geslacht) permanent aanwezig om de aangevoerde dieren te keuren en te controleren of de bedrijven zich houden aan de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid. Als een dierenarts ziet dat deze regels worden overtreden, grijpt hij of zij in. De dierenarts spreekt het slachthuispersoneel aan op de overtreding en zorgt waar mogelijk dat deze direct hersteld wordt om herhaling te voorkomen. Ook maakt de dierenarts een rapport van bevindingen op, waarmee vervolgens een bestuurlijke boete opgelegd kan worden.

Sinds 1 december 2019 treedt de NVWA strenger op tegen overtredingen van de regels rond dierenwelzijn tijdens transport en bij het doden van dieren. Dat betekent dat de NVWA eerder een boete of andere sanctie oplegt en minder waarschuwt dan voorheen. Daarnaast blijven overtredingen 3 jaar staan. Nieuwe overtredingen in deze periode worden als herhaalde overtredingen bestraft. De boete voor dierenwelzijnsovertredingen in slachthuizen is € 2.500 bij eerste en € 5.000 bij een herhaalde overtreding.

Om dierenartsen in slachthuizen te ondersteunen bij hun werk maakt de NVWA steeds meer gebruik van cameratoezicht. Dit cameratoezicht wordt momenteel in alle grote en middelgrote slachthuizen ingevoerd. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft op 27 oktober 2020 in een Kamerbrief aangekondigd verdere maatregelen te nemen om het toezicht op het dierenwelzijn in slachthuizen te verbeteren.

De NVWA heeft deze rapporten van bevindingen openbaar gemaakt omdat hier met een WOB-verzoek om is gevraagd. De rapporten en het openbaarmakingsbesluit zijn te vinden op Rijksoverheid.nl.

Omdat een aantal bedrijven bij de voorzieningenrechter bezwaar heeft gemaakt tegen deze openbaarmaking zijn 2 rapporten nog niet op Rijksoverheid.nl gepubliceerd. Publicatie van deze rapporten is afhankelijk van de uitkomst juridische procedures.

Weer een autobrand in Deventer, 37ste binnen een jaar

Een autobrand aan de Koningin Julianastraat in Deventer heeft rond 04.00 uur vannacht de buurt wakker gehouden. De brandweer kon de vlammen op tijd doven waardoor het voertuig niet volledig uitbrandde. In een jaar tijd gingen er al 37 auto’s in vlammen op in Deventer. 

Random Pics van de Dag #163

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Man uit Nijmegen bestraft voor stalken ex

De rechtbank veroordeelt een 26-jarige man uit Nijmegen voor de belaging (stalking) van zijn ex-vriendin. Hij krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Daarnaast moet de man een taakstraf van 180 uur uitvoeren. Tot slot mag de man gedurende vijf jaar geen contact opnemen met zijn ex-vriendin.

De man viel zijn ex-vriendin ruim een jaar veelvuldig lastig. Dit bestond vooral uit het - soms met tussenpozen - versturen van een constante stroom van e-mailberichten aan haar. In de maand september 2018 liep dit op tot 51 e-mailberichten in twee dagen tijd.

Kwetsende berichten
De berichten verschilden qua inhoud, maar hadden overwegend een kwetsende en nare inhoud en waren soms ook ronduit bedreigend. Zo meldde de man zijn ex-vriendin aan bij coöperatie De Laatste Wil. Dit is een coöperatie voor levensbeëindiging van volwassenen. Daarnaast stuurde hij een kerstkaart met een zalf voor de behandeling van aambeien naar haar op. Ook is de man ‘s nachts een keer naar de woning van het slachtoffer gegaan. Daarbij bonkte hij op de ramen en schreeuwde bedreigende en intimiderende teksten.

Stopbrief van politie
Door de politie is aan de man een stopbrief uitgereikt waardoor hij wist dat contact – in welke vorm dan ook – niet (meer) mocht. Desondanks is hij doorgegaan met de belaging en is deze zelfs verergerd. Het lastigvallen van het slachtoffer stopte pas nadat de man was aangehouden.

Verminderd toerekeningsvatbaar
De man is onderzocht door een psycholoog en bij hem is een ziekelijke stoornis vastgesteld. Van deze stoornis was ook sprake tijdens het stalken. De psycholoog adviseert om de man verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren. De rechtbank neemt dit advies over.

Straf en maatregel
Kijkend naar de ernstige gevolgen van de belaging voor het slachtoffer - zij is gediagnostiseerd met PTSS, is verhuisd en moest haar studie (tijdelijk) stil leggen - besluit de rechtbank een hogere (voorwaardelijke) gevangenisstraf op te leggen dan door de officier van justitie is geëist, met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast legt de rechtbank aan de man een vrjiheidsbeperkende maatregel op. Dit houdt in dat hij geen contact mag opnemen met het slachtoffer voor een periode van vijf jaar. Doet hij dat toch, dan krijgt hij voor elke overtreding zeven dagen hechtenis.

Project ongedocumenteerden Amsterdam faalt

Een project wat bij menig FOK!ker de aandacht geniet is de opvang van ongedocumenteerden te Amsterdam. GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink heeft daarover de regie.

Vandaag is bekend geworden dat het project langzaam afgebouwd zal gaan worden. Uit onderzoek bleek dat van de 255 ongedocumenteerden er slechts ëën naar land van eerste aanmelding is teruggegaan. Geen enkele keerde terug naar land van herkomst. 

Het project heeft zo'n 3,3 miljoen aan directe kosten met zich meegebracht en waarschijnlijk nog vele miljoenen aan indirecte kosten. 

In januari 2019 berichtte AT5 dat de opvang aan ongeducumenteerde al ruim elf miljoen euro heeft gekost. 

https://www.at5.nl/artikelen/190915/opvang-ongedocumenteerden-kost-stad-ruim-elf-miljoen-euro

Sensationele naam nieuwe zeesluis in IJmuiden

In IJmuiden wordt gebouwd aan de grootste zeesluis ter wereld. Zo'n geweldig bouwwerk verdient natuurlijk een bijzondere naam en daarom schreven Rijkswaterstaat en de gemeente Velsen een prijsvraag uit. Mensen zonden massaal hun suggestie in en vandaag werd de naam onthuld en wat een sensationele naam!

Helaas werd het niet de Irma Sluis of Sluisje McSluisface maar in alle wijsheid koos het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Velsen voor één van de vijf beste suggesties die door de omwonenden van de sluis geselecteerd werden. We zullen jullie niet langer de in spanning houden........ de sluis heet:

Zeesluis IJmuiden

We hopen dat jullie al een beetje zijn bijgekomen van deze sensationele keuze. Gelukkig is er ook nog een geweldig filmpje waarin deze keuze onthuld werd:

Nieuwe cinematic voor World of Warcraft

World of Warcraft: Shadowlands is gisteren uitgekomen. De uitbreiding zou eigenlijk vorige maand uitkomen. Met de uitbreiding komen er ook weer nieuwe video's online. 

Dit keer zien we Sylvanas Windrunner in gesprek met Anduin Wrynn. in de cinematic zien we dat Sylvanas Anduin probeert te overtuigen dat alles wat zij gedaan heeft toch echt voor het goede was. World of Warcraft: Shadowlands is uitgekomen op 23 november alleen voor pc.


Veiling van games breekt records

Tijdens een veiling pas geleden zijn er weer wat records verbroken. Zo ging er een Pokémon Red voor de Gameboy weg voor 84.000 dollar. Daarmee is dit meteen het hoogste bedrag ooit betaald voor een Pokémon game. 

Ook werd er een versie van Super Mario Bros. 3 geveild. Deze ging weg voor 156.000 dollar. De versie was tevens speciaal omdat het om een allereerste productie ging. De versies daarna zagen er iets anders uit.

Game
Game

380 kilo vuurwerk en 60.000 euro contant geld gevonden bij politieactie Friesland

Bij een grootschalige politieactie in de gemeente Waadhoeke is maandag zeker 380 kilo vuurwerk gevonden.

Het grootste deel van dit (illegale) vuurwerk werd gevonden in een boerderij in Tzum, maar op twee andere locaties in de gemeente werd ook vuurwerk aangetroffen. Bij de inval zijn in totaal vier mensen aangehouden: drie mannen (19, 45 en 65 jaar) en een 38-jarige vrouw uit de gemeente Waadhoeke. Zo meldt de Leeuwarder Courant.

De politieactie werd opgetuigd na een melding bij Misdaad Anoniem. Naast het illegale vuurwerk en het contante geld werden er ook Henneptoppen en sigaretten aangetroffen. Daarnaast nog tuingereedschappen, een scooter en een landbouwvoertuig welke vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn. De politie heeft aangegeven dat het onderzoek naar aanleiding van de vondst in Waadhoeke doorgaat, en dat de Douane daar ook bij betrokken zal worden.

Fries Film Archief ontdekt oude kleurenbeelden Heerenveen met Abe Lenstra

Bij het Fries Film Archief zijn onbekende kleurenbeelden gevonden van de voetbalwedstrijd Heerenveen-Haarlem uit 1948 met een Abe Lenstra in topvorm die vier keer scoort. De beelden zijn te zien op het YouTube-kanaal van het Friese filmarchief. Samen met andere, onbekende zwart-witbeelden van Abe Lenstra zijn de kleurenbeelden opgenomen in de Fryslân DOK ‘Danser met de bal – 100 jaar Abe Lenstra’ van Piter Tjeerdsma. Deze documentaire is gemaakt voor Abe's honderdste geboortedag op 27 november.

Abe Lenstra wordt als een van de grootste Nederlandse voetballers aller tijden beschouwd. In zijn carrière maakte hij 763 doelpunten in ongeveer 760 wedstrijden.

Hiddema verlaat per direct de Tweede Kamer

Alle onrust binnen Forum voor Democratie van de afgelopen dagen lijkt wederom een slachtoffer te hebben geëist. Zojuist las Kamervoorzitter Khadija Arib de ontslagbrief van Theo Hiddema voor die daarin bekendmaakte per direct de Tweede Kamer te verlaten.

"Ik heb mijzelf politiek arbeidsongeschikt verklaard", zo schrijft Hiddema in de brief. "Vanwege opspelende persoonlijke omstandigheden, verband houdende met goede smaak, eigendunk en arbeidsvreugde."

Voor de zetel van Hiddema is Susan Teunissen maar zij gaf in februari van dit jaar nog aan geen vrijgekomen zetel in de Tweede Kamer in te willen nemen. Volgende op de lijst is Henk Otten, de vroegere grote man achter de schermen van Forum. Na een vechtscheiding van Baudet en Otten verliet hij de partij en startte 'Groep Otten' met een aantal medestanders die de FVD verlieten.

Otten die daarvoor zijn Eerste Kamerzetel op zal moeten geven wil met zijn partij meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen en zal deze stap mogelijk als een mooie kans zien. Voor zijn zetel in de senaat is hoe ironisch, Hiddema de eerste kandidaat. Mocht hij daar vanaf zien dan is Robert Baljeu de eerst aangewezene. Hij is één van de getrouwen van Otten die in 2019 Forum verlieten.

Big Brother forum geopend - BB2021 vanaf 4 januari

We schrijven 1999. FOK! is nog niet eens begonnen, maar onder de naam fokzine.net komen we online omdat Big Brother voor het eerst op de buis verschijnt. Omdat we dagen en nachtenlang de streams bekijken en verslag doen van dingen die de kijker eigenlijk niet behoorde te weten, zien of horen komt FOK! in een enorme stroomversnelling.

Veronica noemt ons 'illegaal', maar stuurt nadat ze hun eigen forum niet kunnen modereren hun gehele forumuserbase naar het FOK!forum. Users gaan in groepjes naar het Big Brotherhuis voor 'operation message ball' en 'operation message arrow' waarbij wordt geprobeerd tennisballen en pijlen met boodschappen in de tuin van het huis te krijgen.

De jaren erna deden we met BB edities 2 t/m 6 natuurlijk ook mee en toen werd het stil rondom Big Brother. Waar het concept in het buitenland gewoon doorliep waren we in Nederland 'Big Brother moe'.

Maar in het nieuwe jaar is het weer zover; Big Brother komt terug en dús gaan we weer los met het Big Brother 2021 forum.

Big Brother 2021 komt eraan. Kom je ook?

Je vindt het Big Brotherforum hier

Glory: Verhoeven eind januari de ring in tegen Ben Saddik

Kickboksorganisatie Glory heeft bekendgemaakt dat Rico Verhoeven en Jamal Ben Saddik op 30 januari de ring in gaan om te vechten voor de wereldtitel in het zwaargewicht.

De 31-jarige Verhoeven heeft sinds 2014 de titel in zijn bezit. Negen keer wist hij een uitdager de baas te zijn. De Belgisch-Marokkaanse Ben Saddik is de volgende die het aandurft tegen de King of Kickboxing.

De laatste ontmoeting tussen beide kickboksers dateert van december 2017, toen won Verhoeven door een technische knock-out.

COVID-19: 3979 nieuwe besmettingen en 90 doden, totaal 493.744 en 9035

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 3979 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 493.744 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 223 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1399 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 32 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 526 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 90 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 9035 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

RIVM
RIVM

Handbalsters Malestein en Van Kreij in quarantaine

Angela Malestein en Harma van Kreij verblijven tot en met donderdag in quarantaine. Hierdoor missen beide handbalsters de eerste dagen van de voorbereiding op het EK dat voor Nederland op 4 december begint.

Omdat een ploeggenote van Van Kreij bij het Sloveense RK Krim Mercator positief getest heeft op corona moet de opbouwspeelster in afzondering. De Sloveense club speelde afgelopen zaterdag tegen het Hongaarse FTC-Rail Cargo van Malestein. Vanwege deze ontmoeting moet ook de Nederlandse rechterhoekspeelster in quarantaine.

Van Aanholt op radar van Ajax

Volgens Football Insider staat Patrick van Aanholt in de belangstelling van Ajax. De 30-jarige verdediger heeft bij Crystal Palace een aflopend contract.

Om de concurrentie voor te zijn zou Ajax Van Aanholt al in de winter over willen nemen van Crystal Palace. De linksback die in 2007 de jeugdopleiding van PSV verliet voor die van Chelsea sprak recent met zijn huidige werkgever over een contractverlenging maar dat gesprek was vruchteloos.

Van Aanholt zou een alternatief zijn voor Nicolás Tagliafico. De clubleiding houdt er sterk rekening mee dat de Argentijnse linksback komende zomer vertrekt in Amsterdam.

Joost Eerdmans gaat voor lijsttrekkersschap Forum voor Democratie

Joost Eerdmans wil lijsttrekker worden van Forum voor Democratie dat sinds het vertrek van Thierry Baudet een lege plek heeft bovenaan de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. "Ik wil dat die partij een goede lijsttrekker heeft en daar ben ik beschikbaar voor", aldus Eerdmans, zo lezen we in het Parool.

Eerdmans heeft al een indrukwekkende reeks partijen versleten in zijn politieke loopbaan. Via het CDA, Leefbaar Nederland, LPF, EénNL, Leefbaar Capelle, Leefbaar Rotterdam is hij nu uitgekomen bij Forum voor Democratie waar hij tot voor kort op plaats vier van de kieslijst voor de Tweede Kamer stond.

"Het is ook de vraag hoe we dat als partij gaan doen. Komt er een verkiezing voor het lijsttrekkerschap, dan doe ik daaraan mee. Maar het kan ook aan de leden of het bestuur worden overgelaten", aldus Eerdmans.

"We hebben een top 10 en daar valt er een van weg, maar in die top 10 zitten ook nog andere goede mensen. Maar ik loop er niet voor weg. Ik weet wat mijn kwaliteiten zijn en heb twee verkiezingen op rij gewonnen in Rotterdam, ik vind het leuk en hou heel erg van campagnevoeren. Ik hou van debatteren en ben ook verknocht aan deze partij. Er staan veel signalen op groen om dat wel te willen", zo vult de ambitieuze politicus aan.

Eerdmans geeft in de krant aan dat er voor Baudet nog steeds een belangrijke rol in de partij is weggelegd. "Hij is wel van plan om de partij te blijven steunen en dat is goed, want het is zijn partij. Ik denk dat wij verder kunnen met zijn allen. We willen van Forum een groot succes maken en dat gaat ook lukken. De machine staat klaar om links aan te vallen. Er is heel veel energie en ambitie om dat te gaan doen."

Voltallige fractie 50PLUS verdwijnt na verkiezingen uit Tweede Kamer

Zoals te doen gebruikelijk is er ruzie, chaos, haat en nijd bij ouderenpartijen en 50PLUS blijkt die traditie knap overeind houden. Nadat buitenstaander Liane den Haan werd gekozen als nieuwe lijsttrekker werd al duidelijk dat de verhoudingen met de bestaande 50PLUS-politici lastig was doordat Den Haan heel anders tegen een nieuw pensioenstelsel aankijkt. Vandaag blijkt dat geen van de zittende Kamerleden van de ouderpartij na de verkiezingen van maart volgend jaar terug zal keren in het parlement.

Onder leiding van Henk Krol, en na zijn opstappen Corrie van Brenk, streed 50PLUS fanatiek tegen een nieuw pensioenstelsel. Eerste Kamerlid en partijprominent Martin van Rooijen noemde behoud van het huidige pensioenstelsel ‘de ziel van de partij’. Maar nadat partijvoorzitter Jan Nagel ouderenbondvoorzitter Lianne den Haan naar voren schoof als lijsttrekker ontstond er onrust binnen te partij. Den Haan wil namelijk onder voorwaarden best praten over flinke aanpassingen in het pensioenstelsel. "Ik wil minder ‘nee’ en ‘tegen’. Ik wil meer aangeven waar ik vóór ben", zo stelt de nieuwe lijsttrekker lezen we in Trouw.

De huidige Kamerleden zitten duidelijk op een andere lijn en kiezen dus voor een afscheid van de politiek. Léonie Sazias gaf gisteren in het AD al aan uit eigen beweging de Tweede Kamer te verlaten. Sazias wilde eerder nog lijsttrekker van de partij worden en voor haar was door de partij ook een plekje in de top 10 van de kandidatenlijst gereserveerd.

Sazias stopt naar eigen zeggen omdat 'het beter is voor haar gezondheid'. Ze moest vorig jaar vanwege ziekte tijdelijk haar werk in de Tweede Kamer neerleggen. Eerder deze maand kwam de politica in opspraak door een uitzending van Zembla waarin uit de doeken werd gedaan dat haar pensioen B.V. technisch failliet is met een negatief eigen vermogen van ruim 250.000 euro. Een pijnlijk punt voor een parlementariër van de pensioenpartij.

Ook zittend Kamerlid Gerrit-Jan van Otterloo zal de Kamer verlaten na de verkiezingen, zo liet hij vandaag via een persbericht weten. Eerder kondigde Van Brenk al haar vertrek aan nadat ze geen lijsttrekker van 50PLUS werd.

Zware CL-loting voor vrouwen van PSV en Ajax

In de knock-outsysteem van de UEFA Women’s Champions League moet PSV het opnemen tegen FC Barcelona. Ajax treft Bayern München.

PSV debuteert dit seizoen in de Champions League en werd dinsdag tijdens de loting gekoppeld aan FC Barcelona. Bij de Catalaanse club die vorig seizoen de halve finales bereikte speelt Lieke Martens.

Ook Ajax treft met Bayern München een sterke tegenstander. De Zuid-Duitsers werden vorig seizoen in de kwartfinales uitgeschakeld door de latere winnaar Olympique Lyonnais. Momenteel staat Bayern aan kop in de Bundesliga.

Zowel PSV en Ajax waren op basis van de rankings-coëfficiënt ongeplaatst bij de loting. Beide clubs spelen op 9 of 10 december eerst een thuiswedstrijd. Een week later volgt de heenwedstrijd. Vorig seizoen was FC Twente de enige Nederlandse deelnemer. De Tukkers werden toen in de achtste finale uitgeschakeld door VfL Wolfsburg.

Baudet ook weg als voorzitter FVD

Na het lijsttrekkerschap heeft Thierry Baudet ook afstand gedaan van het voorzitterschap van Forum voor Democratie. In een verklaring op de site van Forum valt te lezen dat hij zelf de keuze heeft gemaakt voor het neerleggen van de functie. Eerder lekte al uit dat het draagvlak voor de voorzitterspositie van Baudet al flink onder druk stond.

"Vandaag heeft Baudet dan ook zijn voorzitterschap van het partijbestuur neergelegd. Vice-voorzitter Lennart van der Linden neemt de rol van partijvoorzitter voorlopig op zich. De komende tijd wordt gewerkt aan een goede en zorgvuldige transitie", zo schrijft de partij.

Met het verliezen van de voorzittersfunctie is Baudet vrijwel al zijn officiële macht binnen de partij kwijt. Als voorzitter was hij praktisch onafzetbaar door de leden en zou hij alleen door eigen beweging het bestuur kunnen verlaten. Nu dat gebeurd is, heeft hij geen invloed meer op de samenstelling van de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen en daarmee is ook zijn positie als lijstduwer onzeker.

Er zijn nog diverse opties voor Baudet, zo zou één van de Europarlementariërs plaats kunnen maken voor hem. Bij een vertrek van een FVD'er uit het Europees Parlement heeft hij als eerste recht op die zetel.

De mysterieuze deur van Demon's Souls is geopend

De remake van Demon’s Souls op PS5 bleek een verrassing in petto te hebben. Er was namelijk een mysterieuze deur ontdekt die in de originele game niet aanwezig was. De deur zat op slot dus al snel werd iedereen nieuwsgierig wat er achter die deur zat. 

Nu is er eindelijk iemand die het voor elkaar heeft en echt terecht was de hype niet echt helaas. Je moet namelijk Ceramic Coins sparen en ruilen met Sparkly the Crow. In ruil voor de coins krijg je een sleutel die de deur open maakt. Daar ligt dan armor gebaseerd op de Penetrator boss. Jammer, dat het niet wat spannender was.


Rode Kruis: sinds corona maken jongeren zich meer zorgen over klimaat

Driekwart van de Nederlandse jongeren tussen de 18 en 35 maakt zich redelijk tot grote zorgen over klimaatverandering. Voor ruim één op de vijf zijn deze zorgen sinds de start van de coronacrisis toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Jongeren zien aandacht voor klimaatverandering kleiner worden door de coronacrisis. Daarnaast geven ze aan dat door de coronamaatregelen nog duidelijker is geworden wat het effect van menselijk gedrag op het klimaat is. Ze hebben de afgelopen tijd gezien dat de lucht helderder en rivieren schoner zijn geworden doordat er bijvoorbeeld minder vliegverkeer is.

Jongeren zijn goed op de hoogte van de gevolgen van klimaatverandering. Ruim acht op de tien zegt de gevolgen ongeveer tot goed te weten. Ruim 80 procent realiseert zich dat klimaatverandering impact heeft op natuurgeweld zoals stormen, overstromingen en natuurbranden. Toch denkt ruim de helft dat het ook impact kan hebben op aardbevingen, terwijl dat niet het geval is. Negen op de tien ziet in dat klimaatverandering niet alleen iets is van de toekomst. We ondervinden nu al de gevolgen.

Ruim driekwart zet zich zelf al in om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Zo verbruikt zeven op de tien minder water en produceert 74 procent minder afval. 43 procent van de ondervraagde jongeren is van mening dat zijn of haar eigen gedrag van invloed is op de mate waarin mensen wereldwijd getroffen worden door natuurrampen. De groep die denkt dat de invloed van hun gedrag in Nederland te merken zal zijn is iets kleiner: 37 procent.

Natuurrampen
Terwijl de aandacht voor het klimaat kleiner wordt, neemt het aantal klimaatgerelateerde natuurrampen fors toe. Uit het World Disasters Report van het Rode Kruis dat vorige week verscheen, blijkt dat inmiddels meer dan vier op de vijf natuurrampen klimaatgerelateerd is. “Het Rode Kruis deelt de zorgen van jongeren over het klimaat. In de eerste zes maanden van de pandemie zijn meer dan 50 miljoen mensen getroffen door zowel corona als klimaatgerelateerd natuurgeweld. Zoals er tijdens de coronacrisis snel en ingrijpend is gehandeld, moet dat ook gebeuren voor klimaatverandering,” aldus Maarten van Aalst, directeur van het Rode Kruis Klimaatcentrum.

FOK! Wat een weer: droog

Het is in de noordwestelijke helft zwaar bewolkt en in het uiterste noordwesten kan lokaal even lichte regen vallen. Elders zijn er ook enkele opklaringen aanwezig. In de loop van de ochtend en middag breekt van het zuiden uit de zon steeds vaker door. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 8°C in het noordoosten tot lokaal 11°C in het zuiden. De zuidenwind blijft matig, langs de kust en boven het IJsselmeer vrij krachtig, aan de noordwestkust krachtig, 6 Bft.

In de nacht naar woensdag wisselen velden met hoge bewolking en opklaringen elkaar af. Het blijft droog. De minimumtemperaturen lopen uiteen van enkele graden boven het vriespunt tot 6°C langs de kust. De zuid- tot zuidoostelijke wind neemt af naar zwak tot matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5 Bft.

Woensdag overdag zijn er wolkenvelden waarbij de zon af en toe te zien is. Het blijft droog. In de loop van de middag neemt van het westen uit de bewolking toe en aan het einde van de avond kan het in het noordwesten gaan regenen. De maximumtemperaturen variëren van 7°C in het noorden tot 10°C in het zuiden. De wind is matig, in het noordwestelijk kustgebied mogelijk vrij krachtig, en draait in de middag naar zuidwest. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

Het was lekker zonnig vandaag. Prima wandelweer dus (Foto: FOK!)
Het was lekker zonnig vandaag. Prima wandelweer dus (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

NFL: Chiefs winnen mooie strijd met Raiders, Steelers naar 10-0

In de NFL hebben de Kansas City Chiefs een mooie zege bij kunnen schrijven, alweer de negende in tien wedstrijden voor de regerend kampioenen. Op bezoek in Las Vegas werden de Raiders met 31-35 geklopt in een duel tussen de topploegen in de AFC West.

Josh Jacobs bracht de thuisploeg met een touchdown snel op voorsprong, Chiefs-quarterback Patrick Mahomes bediende Tyreek Hill voor een 3-yard touchdown, maar een 17-yard pass van Raiders-quarterback Derek Carr op Nelson Agholor zorgde in de slotseconden van het eerste kwart voor 14-7.

In het tweede kwart was het Clyde Edwards-Helaire die met een korte rush voor een gelijke stand zorgde, gevolgd door Daniel Carlson's 35-yard field goal - de enige van de wedstrijd: 17-14. Edwards-Helaire rende vanaf 14-yards een volgende touchdown binnen in het derde kwart en zorgde zo voor 17-21.

Vroeg in het vierde kwart kwamen de Raiders weer langszij: Carr en Darren Waller combineerden voor 24-21. Het ging weer op en neer, want Le'Veon Bell scoorde vanaf 6 yards voor de Chiefs (24-28), gevolgd door een korte touchdown van Jason Witten voor de Raiders (31-28).

In de laatste halve minuut knalde Mahomes de bal strak de endzone in, waar Travis Kelce wachtte voor een 22-yard touchdown en 31-35. De Raiders zetten nog één keer een aanval op, maar safety Daniel Sorensen plukte de bal uit de lucht en bezorgde de Chiefs daarmee definitief de winst.

De Pittsburgh Steelers maken het hele seizoen al indruk en dat was nu niet anders: de Jacksonville Jaguars liepen tegen hun negende nederlaag in tien duels aan. Touchdowns van Chase Claypool, Benny Snell en Eric Ebron hielpen de Steelers naar 3-27 en alweer een 10-0 record.

De New Orleans Saints moesten het tegen de Atlanta Falcons doen zonder Drew Brees, hun legendarische quarterback kampt met een klaplong en een gebroken rib. Taysom Hill verving hem en dat ging prima: na een 10-9 ruststand rende hij zelf de twee beslissende touchdowns de endzone in voor de 24-9 zege.

Met nog een paar weken te gaan wordt het volgen van het playoffverhaal ook weer interessant, dat is nauwelijks beter te doen dan hier.

Uitslagen NFL week 11
Seattle Seahawks - Arizona Cardinals 28-21
Cleveland Browns - Philadelphia Eagles 22-17
New Orleans Saints - Atlanta Falcons 24-9
Washington Football Team - Cincinnati Bengals 20-9
Carolina Panthers - Detroit Lions 20-0
Jacksonville Jaguars - Pittsburgh Steelers 3-27
Baltimore Ravens - Tennessee Titans 24-30 OT
Houston Texans - New England Patriots 27-20
Denver Broncos - Miami Dolphins 20-13
Los Angeles Chargers - New York Jets 34-28
Indianapolis Colts - Green Bay Packers 34-31 OT
Minnesota Vikings - Dallas Cowboys 28-31
Las Vegas Raiders - Kansas City Chiefs 31-35
Tampa Bay Buccaneers - Los Angeles Rams 24-27

De Sousa en Wade staan in finale Grand Slam of Darts

James Wade en José de Sousa staan in de finale van de Grand Slam of Darts bereikt. De Engelsman won in een thriller met 16-15 van Dimitri Van den Bergh. De Portugese debutant was met 16-12 te sterk voor Simon Whitlock, die zondag Michael van Gerwen uitschakelde. De finale begint dinsdag om 19.00 uur in het Engelse Coventry gespeeld. 

Voor de 37-jarige Wade is het de derde keer dat hij in de finale staat van de Grand Slam of Darts, dat normaal gesproken in Wolverhampton wordt gespeeld, maar vanwege corona is verplaatst. In 2016 verloor hij van Van Gerwen en zes jaar eerder was Scott Waites te sterk. De Sousa debuteert in de finale van een televisietoernooi. Het bereiken van de derde ronde bij de UK Open was dit jaar zijn beste resultaat bij een major.

Wade stond tegen Van den Bergh de hele wedstrijd achter. The Machine kwam van 9-13 terug 14-14. Van den Bergh, eerder dit seizoen winnaar van de World Matchplay, gaf vervolgens ook een 15-14-voorsprong uit handen en miste een matchdart. Wade kreeg zijn kans en sloeg toe.

De Sousa bereikte eerder op de avond als eerste Portugese darter ooit de finale van een groot toernooi. De nummer 34 van de wereld begon stroef de halve finale, maar liep vanaf 8-8 gestaag weg bij Whitlock.

De darters zijn nog niet klaar. Dit weekeinde wordt de Players Championship Finals (27-29 november) gespeeld. Op 15 december gaat het WK van start.

Geldboete voor vals testrapport Covid-19 sneltesten

Inzek International Trading B.V. uit Apeldoorn, handelend onder de naam Biozek, en eigenaar Z. H., hebben een door het Openbaar Ministerie (OM) aangeboden transactie in de vorm van een geldboete van in totaal 30.000 euro betaald. Het bedrijf en zijn eigenaar betalen de boete vanwege het verstrekken van vervalste testrapporten aan de Inspectie Gezondheid & Jeugd, behorende bij Covid19-sneltesten.

Inzek is leverancier van onder meer Covid19-sneltesten. Deze producten worden onder eigen naam verkocht, maar zijn door Inzek ingekocht bij de daadwerkelijke producent in China. Inzek verkocht de testen internationaal, veelal aan grootschalige afnemers en aan tussenpersonen die het verder verkochten. Aan haar eigen afnemers deed zij voorkomen alsof zij zélf de producent was van deze testen.

Het strafrechtelijk onderzoek startte naar aanleiding van informatie van buitenlandse autoriteiten. Bij een tweetal naar Inzek te herleiden zendingen met Biozek COVID19-testen werd informatie aangetroffen welke mogelijk niet correct zou zijn. Tijdens het onderzoek van de FIOD werd tijdens het verdere onderzoek onder meer geconstateerd dat Inzek enkele testrapporten van voornoemde testen had gewijzigd. In april van dit jaar vond een doorzoeking plaats bij Inzek en werd verdachte H. aangehouden.

Volgens verdachte had Inzek het Europese alleenrecht om de COVID19 testen in Europa te verhandelen. Ook zou er een overeenkomst met de daadwerkelijk Chinese producent zijn waarin staat dat Inzek mocht doen voorkomen dat zij de producent was van de testen. De testen werden door de daadwerkelijke producent in China voorzien van het Biozek logo en Inzek/Biozek distribueerde de testen vervolgens als eigen testen onder haar Europese en internationale afnemers. Om naar de eigen afnemers te doen voorkomen dat Inzek/Biozek zelf de ontwikkelaar en producent was had verdachte eigenhandig het bij de sneltesten behorende testrapport aangepast, waarbij onder meer de namen van de onderzoeker en reviewer van het rapport waren aangepast. Verdachte stelt dat dit is gedaan om te voorkomen dat zijn afnemers rechtstreeks gingen afnemen bij de Chinese fabrikant. In het opsporingsonderzoek is vastgesteld dat de uitslag van het originele testrapport door verdachte niet is gewijzigd.

Geen controle toezicht meer mogelijk
Bij het wijzigen van de testrapporten gaat het om het wijzigen van de naam van de producent en de namen van onderzoekers. Door dit rapport vervolgens aan derden, waaronder de toezichthouder IGJ, te verstrekken zijn deze onjuist geïnformeerd. Dergelijke informatie is essentieel voor het vormen van een oordeel over de betrouwbaarheid van het onderzoek en/of de uitkomsten van de testresultaten. Het aanpassen van dergelijke informatie levert een strafbaar feit op, de autoriteiten horen juist te worden geïnformeerd en dienen een zelfstandig oordeel te kunnen vormen over de verstrekte informatie.

Passende afdoening
Het OM ziet het betalen van een geldboete van in totaal 30.000 euro door Inzek en Z.H. als een passende afdoening voor de valsheid in geschrifte. In de zittingzaal had de officier een soortgelijke straf geëist.

NOS op 3: Wat als er een Covid-19 vaccin is ?

Twee farmaceuten - Pfizer en Moderna - claimden afgelopen weken dat hun vaccin voor zo'n 95 procent beschermt tegen corona. "Het is een geweldige dag voor de wetenschap en de mensheid", zei Pfizer-ceo Albert Bourla in een persbericht. Gisteren claimde AstraZeneca dat hun vaccin een bescherming van 70% biedt.

Het kabinet laat er geen gras over groeien en wil dat mensen zich vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar al kunnen laten vaccineren.

Betekent dat dat we dan ook ons normale leven weer terug krijgen? NOS op 3 legt uit:

Minister Grapperhaus: ook vervoeren van vuurwerk wordt verboden

Ook het vervoeren van vuurwerk wordt verboden. Dat betekent dat als iemand met vuurwerk al lopend of in de auto over straat gaat, die persoon in overtreding is. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus na afloop van het Veiligheidsberaad gezegd. Handhavers gaan hierop controleren. Meer hierover in het DvhN.

De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's wilden graag dat het bezit van vuurwerk ook zou worden verboden, maar dat is volgens de minister ”net een brug te ver. Dat ligt juridisch te ingewikkeld”. Het kopen van vuurwerk in België en Duitsland en dan naar Nederland (laten) transporteren is ook niet toegestaan. Hier zal op worden gehandhaafd.

Actrice Corrie van Gorp (78) overleden

Actrice Corrie van Gorp is zondag op 78-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie maandagavond bekendgemaakt. Van Gorp overleed in Rotterdam in haar slaap. Zo meldt het AD.

De in Rotterdam geboren Corrie van Gorp was bekend als danseres, zangeres, actrice en comédienne. In 1975 speelde Van Gorp een van de hoofdrollen in de musical Een kannibaal als jij en ik van Freek de Jonge en Bram Vermeulen. Hetzelfde jaar was zij voor het eerst te zien in een revue van André van Duin. Samen met Frans van Dusschoten vormden zij jarenlang een populair revuegezelschap. Twee bekende typetjes die Van Duin en Van Gorp samen vertolkten, waren meneer en mevrouw De Bok.

André Van Duin bezorgde Van Gorp ook een aantal carnavalhits en filmrollen. Haar grootste succesnummers waren Zo slank zijn als je dochter (1977), Alie van de Wegenwacht (1980) en Ik ben tamboer (1981). Tol Hansse en Clous van Mechelen maakten de elpee Corrie van Gorp (1978) voor haar, met daarop onder andere de single Een Hollandse Boerenmeid.

Nadat Van Gorp zich uit het theater had teruggetrokken, woonde zij jarenlang in het buitenland. Ook heeft zij in de jaren tachtig in Noordwijk, Zuid-Holland, gewoond. Later woonde zij in Rotterdam.

Machtsoverdracht aan regering-Biden kan officieel beginnen

De machtsoverdracht in de Verenigde Staten aan de nieuwe regering van de verkozen president Joe Biden kan officieel beginnen. Dat schrijft Emily Murphy, het hoofd van de Amerikaanse overheidsdienst General Services Administration (GSA), in een brief. Meer hierover in de Gelderlander.

Donald Trump heeft inmiddels ook getweet dat hij Murphy zijn akkoord heeft gegeven om de papieren voor de overdracht te tekenen. Trump voelt zich hiertoe gedwongen in het belang van de VS omdat Murphy volgens Trump onder druk is gezet en werd bedreigd. De juridische strijd wat betreft de verkiezingsuitslag is volgens Trump nog niet beslecht. Maar de presidentiele tweet is als een eerste publiekelijke actie te beschouwen dat wijst op een mogelijke aanvaarding van zijn verkiezingsnederlaag.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1057
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
©FOK.nl e.a.