FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 11 november 2020

Oranje speelt gelijk tegen Spanje, De Boer nog altijd zonder zege

Het Nederlands elftal heeft de vriendschappelijke wedstrijd tegen Spanje met 1-1 gelijkgespeeld. In de Johan Cruijff ArenA kreeg Oranje twee grote kansen op de winst maar zowel Memphis Depay als Luuk de Jong miste.

Oranje moest in de Johan Cruijff Arena al na vijf minuten verder zonder Nathan Aké. De verdediger greep na een terugspeelbal op doelman Marco Bizot naar zijn hamstring en werd gewisseld voor Daley Blind. Na achttien minuten kreeg het Nederlands elftal een nieuwe tegenvaller te verwerken nadat Sergio Canales Spanje op 0-1 zette. De middenvelder werd uitstekend bediend door Álvaro Morata.

Nederland kon in de eerste helft aanvallend weinig tegen de Spanjaarden, maar in de tweede helft sloeg Oranje direct toe. Een voorzet van Owen Wijndal ging aan Calvin Stengs en Luuk de Jong voorbij, waarna Donny Van de Beek bij de tweede paal raak schoot.

Na de gelijkmaker kreeg Spanje een aantal mogelijkheden op de 1-2, maar de grootste kans was voor Oranje. Na een aanval over de rechterkant kreeg Depay de kans om Nederland op 2-1 te zetten, maar die de bal niet langs de Spaanse doelman. Ook Luuk de Jong kreeg de kans om Nederland te helpen aan de overwinning, maar de spits kon niet veel na een matige voorzet van Denzel Dumfries. Zodoende bleef het gelijk tussen Nederland en Spanje.

Na de verloren wedstrijd tegen Mexico (0-1) en de gelijke spelen tegen Bosnië (0-0 en Italië (1-1) is De Boer dus nog altijd zonder zege als bondscoach. Zondagavond wacht weer een kans: dan komt Bosnië op bezoek in het kader van de Nations League.

Random Pics van de Dag #152

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Russische dubbelslag op EK baanwielrennen zonder Nederland

In het Bulgaarse Plovdiv is het EK baanwielrennen van start gegaan. De deelnemersvelden zijn vrij matig, onder meer Frankrijk, Nederland en België doen niet mee en veel landen hebben een B-ploeg aan de start staan. Op de teamsprint voor vrouwen bestonden de teams voor het eerst uit drie in plaats van twee dames, een nieuwigheid.

Scratch vrouwen
De eerste helft van de tien kilometer lange race leverde weinig op, daarna viel Hanna Tserakh uit Wit-Rusland aan. Zij leek het te gaan halen, tot de Russische Diana Klimova aanviel met Martina Fidanza.

De Italiaanse gaf nog een extra dot gas, terwijl Tserakh helemaal stilviel. Heel even leek ze het tóch te halen, maar in de laatste twintig meter ging Fidanze er voorbij naar het goud, voor Tserakh en de Oekraïnse Tetyana Klimchenko.

Afvalkoers mannen
Met nog vier man op de baan leek Matthew Walls eraf te moeten, maar dat werd volgens de jury dan toch de Wit-Rus Raman Tsishkou. De Rus Sergei Rostovtsev was de volgende en pakte brons, waarna de Portugees Iuri Leitão Walls niet meer kon volgen en genoegen nam met zilver, achter de gouden Brit.

Teamsprint vrouwen
Anastasiia Voinova, Daria Shmeleva en Natalia Antonova waren een flinke maat te groot voor het Britse trio Milicent Tanner, Blaine Ridge Davis en Lusia Steele, waardoor Rusland het goud pakte. De Oekraïnse dames versloegen Tsjechië in de strijd om brons.

Teamsprint mannen
Ook hier was Rusland goed voor goud: Denis Dmitriev, Pavel Yakushevskiy en Ivan Gladyshev waren bijna een seconde rapper dan de Tsjechen Tomas Babek, Dominik Topinka en Martin Cechman. Griekenland profiteerde van het kleine aantal deelnemers en versloeg Spanje in de strijd om brons.

“Japanners en Indonesiërs roofden Nederlandse kunst”

Japanners en Indonesiërs hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Bersiap op grote schaal kunst geroofd van (Indische) Nederlanders. Dat toont historicus Louis Zweers aan in zijn zojuist verschenen werk Buit. De roof van Nederlands-Indisch cultureel erfgoed 1942-1950.

Het onderwerp van Zweers’ boek is actueler dan ooit. Een maand geleden presenteerde de Raad voor Cultuur (RvC) nog een opmerkelijke advies, waarin de regering wordt opgeroepen om door Nederland buitgemaakte cultuurgoederen onvoorwaardelijk te retourneren. Critici vinden dat advies “eenzijdig”, onder andere omdat er ook veel van Nederlanders is gestolen, vooral in voormalig Nederlands-Indië. Zweers gaat in zijn boek precies in op dit nauwelijks onderzochte thema. Daarbij legt hij haarfijn bloot dat Japanners en Indonesiërs tijdens de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende Bersiap op grote schaal kunst hebben geroofd van Nederlanders en Nederlands-Indische (staats)instellingen.

Voor (Indische) Nederlanders komen de onthullingen allerminst als een verrassing. Zij weten vaak uit eerste hand hoe Japanners en Indonesiërs de bezittingen van hun eerste generatie plunderden. Nieuw is de gedetailleerde reconstructie van Japanse en Indonesische oorlogsmisdaden die Zweers in zijn boek uitwerkt. Zo verscheepten de Japanse autoriteiten een deel van de wetenschappelijke museale collecties vanuit Batavia naar Japan en werden alle archieven die betrekking hadden op gruweldaden, roof en plundering systematisch vernietigd. Inventarislijsten van in beslag genomen goederen ontbreken daardoor net zoals documentatie over wat Nederlanders bezaten.

Het is de vraag welke gevolgen de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Ingrid van Engelshoven (D66), aan de schokkende onthullingen zal gaan verbinden. De vooruitzichten zijn echter weinig geruststellend. Gisteren werd al bekend dat de minister in ieder geval niet voornemens is om de in Indonesië wegkwijnende VOC-archieven te repatriëren. “We creëren de krankzinnige situatie waarin geldt ‘alles voor Indonesië, niets voor Nederland’ zei Bart Verschoor, bestuurslid van Federatie Indische Nederlanders (FIN) daar toen over. Het lijkt er dan ook op dat Indisch Nederland zich zal moeten voorbereiden op nog een dreun.

Gebrekkige informatievoorziening naar de Tweede Kamer, Pieter Omtzigt licht toe

Het nieuws over de gebrekkige informatievoorziening van Tweede Kamerleden sneeuwde deze week een beetje onder door het geweld van het nieuws rond de presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten en de ontwikkelingen rondom de coronapandemie. Maar de feiten die tijdens een hoorzitting in Den Haag naar voren kwamen zouden toch moeten leiden tot ongerustheid. Meer hierover valt te lezen in een commentaar door het Friesch Dagblad.

De afgelopen jaren zijn kabinetten terughoudender geworden met het delen van informatie en documenten met de Tweede Kamer. Dat stelden twee hoogleraren maandag vast in de hoorzitting over wat er mis gaat bij organisaties als de Belastingdienst en het UWV. 

Pieter Omtzigt reageert op dit artikel, nadat hij een kort draadje heeft getwitterd waarin hij zijn ongenoegen uit over de beschamende afwikkeling van een zeer kritisch memo over de handelswijze van de Belastingdienst. 

Zaandam: man neergeschoten op klaarlichte dag

Vanmiddag rond 14:30 uur is een persoon gewond geraakt bij een schietpartij op de Zuiddijk te Zaandam. Van de dader(s) ontbreekt elk spoor, een signalement ontbreekt. 

Het slachtoffer was aanspreekbaar maar is met onbekend letsel per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. 
Kort na het voorval is een Burgernetactie opgestart met de dringende oproep om vooral niet naar de plaats van de schietpartij te gaan. 

Celstraf voor schietpartij en poging zware mishandeling op woonwagenkamp

Het Haagse gerechtshof heeft vandaag een verdachte voor twee pogingen tot doodslag, een poging tot zware mishandeling, het hebben van een vuurwapen met munitie en diverse vernielingen veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf. Een van de slachtoffers zal levenslang de gevolgen van de poging tot doodslag ondervinden, terwijl het andere slachtoffer met een kogel in zijn lichaam zal moeten leven.

Op 26 augustus 2017 hebben zich verschillende strafbare feiten voorgedaan om en nabij een woonwagenkamp. De verdachte en de slachtoffers woonden of verbleven daar en hadden een langlopend conflict met elkaar. De verdachte probeerde eerst met zijn auto in te rijden op een van de slachtoffers. Vervolgens ging hij auto’s en andere spullen van hen vernielen. Toen de slachtoffers daarop naar de verdachte liepen, zagen ze dat hij een vuurwapen had, op een knie ging zitten en hoorden zij dat hij, terwijl zij wegrenden, op hen schoot. Een van de slachtoffers werd levensbedreigend geraakt in zijn been. Het andere slachtoffer kreeg een kogel in zijn lichaam die hoogstwaarschijnlijk niet kan worden verwijderd. Het was een warme zomermiddag en avond en er waren veel bewoners buiten, waaronder ook kinderen, die de schietpartij hebben gezien.

De door het gerechtshof Den Haag opgelegde gevangenisstraf is hoger dan die van de rechtbank (5 jaar) en die de advocaat-generaal had gevraagd (6 jaar). Dit komt deels doordat het gerechtshof tot een iets zwaardere bewezenverklaring is gekomen. Verder heeft het Haagse gerechtshof gekeken naar de straffen die in vergelijkbare zaken worden opgelegd.

Tot 8 jaar cel voor schietpartij na mislukte drugsdeal bij tankstation in Nijmegen

De rechtbank veroordeelt 2 mannen en een vrouw voor hun aandeel bij een schietpartij na een uit de hand gelopen drugsdeal in Nijmegen. Een 29-jarige man uit Nijmegen en een 33-jarige vrouw uit Wijchen krijgen voorwaardelijke celstraffen van respectievelijk 3 en 2 maanden, terwijl een 22-jarige man uit Den Haag voor 8 jaar de cel in moet voor onder andere poging tot doodslag.

Op 2 november 2019 vond er een schietpartij plaats bij de ANAC Carwash in Nijmegen. Deze schietpartij ontstond na een mislukte drugsdeal tussen een 22-jarige man uit Den Haag en een 29-jarige man uit Nijmegen. De man uit Den Haag schoot hierbij de 29-jarige man in de auto – vanaf de achterbank naar de bijrijdersstoel – in zijn gezicht. Ook heeft hij de man op zijn lichaam beschoten. De Nijmegenaar liep hierdoor onder andere blijvend letsel en blijvende beperkingen op. De man uit Nijmegen stak op zijn beurt de 22-jarige man een aantal keer met een mes. De 22-jarige man liep hierdoor zwaar lichamelijk letsel op.

8 jaar cel
De 22-jarige man uit Den Haag had daarnaast vals geld bij zich, waarmee hij de drugs wilde betalen. Hij heeft dit valse geld ook vervoerd. De schietpartij vond plaats op klaarlichte dag op een openbare parkeerplaats waarbij de man met zijn handelen geen enkele rekening hield met toevallige omstanders. Zo liep er op het moment van de schietpartij een vader met zijn 2,5 jarige zoontje over dezelfde parkeerplaats. De rechtbank rekent de 22-jarige man dit zwaar aan en veroordeelt hem tot een gevangenisstraf van 8 jaar. Hij moet ook aan de 29-jarige man een schadevergoeding betalen.

Rol man uit Nijmegen
De 29-jarige man uit Nijmegen vervoerde voor de drugsdeal - samen met de 33-jarige vrouw - ongeveer 150 gram heroïne in de auto. In diezelfde auto lag ook een jammer, waarmee hij het mobiel telefoonverkeer en plaatsbepalingen door ontvangst van GPS-signalen tijdelijk kon verstoren. Volgens de rechtbank is verder bewezen dat de Nijmegenaar de 22-jarige Hagenaar een aantal keer met een mes heeft gestoken waardoor zwaar lichamelijk letsel is ontstaan.

De officier van justitie klaagde de man uit Nijmegen aan voor een poging toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Omdat in deze zaak geen sprake is van een poging – bewezen is immers dat het toegebrachte letsel ‘zwaar lichamelijk letsel’ is - spreekt de rechtbank de 29-jarige man vrij van dat feit. Om die reden hoeft hij ook geen schadevergoeding aan de 22-jarige man te betalen.

Ten overvloede merkt de rechtbank op dat als een poging tot zware mishandeling van de 22-jarige man bewezen had kunnen worden zij – net als de officier van justitie - van oordeel is dat de 29-jarige man dan met succes een beroep op noodweer had kunnen doen.

Voor de heroïne en de jammer legt de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden op aan de 29-jarige man. Voor deze voorwaardelijke straf geldt een proeftijd van 2 jaar.

Rol vrouw
In de auto waar de schietpartij is begonnen zat ook de 33-jarige vrouw. Haar kan net als de 29-jarige man verweten worden dat zij samen met hem 150 gram heroïne heeft vervoerd. Zij krijgt voor haar aandeel een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden. Omdat zij in de auto zat, had de schietpartij ook een enorme impact op haar. Nu zij civielrechtelijk gezien haar schadevergoeding onvoldoende heeft onderbouwd, kan de rechtbank deze niet aan haar toewijzen. De rechtbank verklaart haar dan ook niet-ontvankelijk in haar vordering.

Brand en Sweeck winnen Jaarmarktcross Niel

Lucinda Brand en Laurens Sweeck hebben de Jaarmarktcross in het Belgische Niel gewonnen.

Ceylin del Carmen Alvarado en Denise Betsema namen de leiding in de wedstrijd, in de derde ronde kregen ze gezelschap van Yara Kastelijn en Brand. Door het hoge tempo van Brand moest Kastelijn even later lossen. Ook Betsema werd slachtoffer van Brand. In de eindsprint was Brand de betere van Alvarado.

Vanwege een valpartij en daarna problemen met de fiets speelde Annemarie Worst geen rol van betekenis. Door slechts als vijfde te finishen neemt Alvarado de leiding in de Superprestige over van Worst.

Bij de mannen zagen we een duel tussen de Belgische kampioen Sweeck, kersvers Europees kampioen Eli Iserbyt en Toon Aerts. Door een lekke band verloor Aerts de aansluiting met het tweetal.

In de slotronde voerde Sweeck de forcing en nam enkele meters afstand van zijn ploeggenoot. Na ruim een uur wedstrijd kwam Sweeck winnend over de streep. Iserbyt volgde op vijf seconden. Op de derde plaats eindigde Aerts.

Uitslag vrouwen
1. Lucinda Brand (NED)
2. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
3. Denise Betsema (NED)
4. Yara Kastelijn (NED)
5. Annemarie Worst (NED)
6. Sanne Cant (BEL)
7. Manon Bakker (NED)
8. Blanka Kata Vas (HON)
9. Laura Verdonschot (BEL)
10. Fem van Empel (NED)

Uitslag mannen
1. Laurens Sweeck (BEL)
2. Eli Iserbyt (BEL)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Lars van der Haar (NED)
5. Corné van Kessel (NED)
6. Michael Vanthourenhout (BEL)
7. Quinten Hermans (BEL)
8. Ryan Kamp (NED)
9. Daan Soete (BEL)
10. Niels Vandeputte (BEL)

Stoffelijke resten Duitse piloot Dalfsen geïdentificeerd

Met de vondst van een herkenningsplaatje is in het laboratorium van de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) de identiteit vastgesteld van de Duitse piloot die tijdens de Tweede Wereld Oorlog met zijn vliegtuig neer is gehaald. Zijn toestel werd vorige week in de gemeente Dalfsen geborgen.

Zwarte 10
Het gaat om de twintigjarige Unteroffizier Otto Tillack. Zijn Messerschmitt 109 jachtvliegtuig, met de rompcode Schwarze 10, steeg op 30 januari 1944 op van de vliegbasis Volkel. Het toestel verdween tijdens hevige luchtgevechten met geallieerde vliegtuigen in de omgeving van Zwolle. Naar nu blijkt dat zijn toestel rond half twee ’s middags crashte in een weiland in het buurtschap Millingen bij Dalfsen. Door de grote snelheid boorde het toestel zich diep in de grond. Alleen een deel van de staart stak nog boven de grond uit. Dit deel werd kort na de crash door Duitse troepen verwijderd.

Ysselsteyn
De Duitse autoriteiten zijn van de identificatie op de hoogte gebracht. Wanneer de onderzoeken van de BIDKL zijn afgerond, zullen de stoffelijke resten van Otto Tillack, in samenwerking met de Volksbund Deutsche Kriegsgräber Fürsorge (VDK), worden bijgezet op de Begraafplaats voor Duitse Militaire Gesneuvelden in Ysselsteyn, Noord-Limburg. Hiervoor zal worden getracht nabestaanden van Tillack op te sporen.

Nationaal programma berging vliegtuigwrakken
In Nederland liggen nog zo'n dertig tot vijftig vliegtuigwrakken uit de oorlog met waarschijnlijk stoffelijke resten aan boord in de bodem. In 2019 is het Nationaal Bergingsprogramma Vliegtuigwrakken van start gegaan. Doel van het programma is vermiste vliegers een graf te geven en hun nabestaanden zekerheid over het lot van hun familielid. Er zijn al enkele geallieerde toestellen met menselijke resten geborgen. Het toestel van Otto Tillack is het eerste Duitse vliegtuig in het Nationaal Bergingsprogramma.

(foto: Ministerie van Defensie)

(foto: Ministerie van Defensie)

Getuigen gezocht na vernieling door projectiel

De politie in Delft kreeg in de nacht van woensdag 10 op donderdag 11 november rond 02:30 uur meerdere meldingen over een harde knal in die gepaard ging met rookontwikkeling. Agenten zochten in de omgeving van de melders en ontdekten vernielingen aan een pand aan de Leeuwenstein. De politie doet onderzoek.

Het pand raakte vermoedelijk door een projectiel beschadigd, onder andere raakte de gevel ontzet en sneuvelden meerdere ruiten. De politie sprak al met een aantal getuigen, maar zoekt meer informatie over de vernieling. De eigenaar van het pand deed aangifte.

COVID-19: 5424 nieuwe besmettingen en 76 doden, totaal 424.819 en 8215

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5424 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 424.819 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 230 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1671 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 36 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 606 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 76 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 8215 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

'Geen transfer voor Depay in winterstop

Volgens de voorzitter van Olympique Lyon mag Memphis Depay in de winterstop niet vertrekken bij de Franse Ligue 1-club. De 26-jarige aanvaller is op het einde van het seizoen transfervrij.

“We hebben veel internationals voor verschillende landen, waaronder Memphis, die een leider is”, aldus voorzitter Jean-Michel Aulas aan RMC Sport. ”Memphis, ik ben niet verliefd op hem, maar ik denk dat hij Lyon naar een niveau kan tillen dat iedereen bij de club nastreeft.”

Depay wordt al maanden in verband gebracht met een transfer naar FC Barcelona. Naar verluidt was de aanvaller tijdens de zomerse transferperiode dicht bij een overstap maar vanwege financiële problemen bij de Catalaanse club ging de transfer toen niet door.

Aulas bestrijdt die geruchten overigens: “Ik was in de zomer de eerste die zei dat hij niet naar Barcelona zou gaan. Niemand luisterde naar me tijdens de transferwindow, omdat iedereen dacht dat hij zou vertrekken. En dat gold niet alleen voor Memphis, we hebben ook Houssem Aouar en Moussa Dembélé behouden. In een jaar zonder Europees voetbal moeten we absoluut goed presteren. Dus Memphis blijft tot het einde van het seizoen.”

Tot dusver scoorde Depay dit seizoen vijf doelpunten in tien competitieduels. Ook was hij goed voor drie assists. 

De Boer voegt Gravenberch toe aan selectie Nederlands elftal

Bondscoach Frank de Boer heeft Ryan Gravenberch toegevoegd aan de selectie het het Nederlands elftal. De middenvelder van Ajax traint vandaag nog mee met Jong Oranje en voegt zich donderdag bij het grote Oranje.

Afgelopen dagen haakten verschillende spelers af voor het oefenduel tegen Spanje en de Nation League-duels tegen Bosnië en Herzegovina en Polen. Mohamed Ihattaren meldde zich af vanwege ziekte en Tonny Vilhena werd positief getest op corona. Steven Bergwijn heeft nog last van een liesblessure.

Het Nederlands elftal speelt woensdagavond om 20.45 uur een oefenduel tegen Spanje, daarna volgen twee Nations League-duels. Zondag 15 november 18.00 uur is in Amsterdam Bosnië en Herzegovina de tegenstander. Drie dagen later staat de uitwedstrijd tegen Polen op het programma.

MXGP: Oss vervangt Valkenswaard in 2021

De organisatie van de MXGP heeft de voorlopige kalender voor het seizoen 2021 bekendgemaakt. Het officiële WK motorcross brengt in het weekend van 23 mei een bezoek aan Oss. De wedstrijd in Valkenswaard staat voor het eerst in vijftien jaar niet op de kalender.

Het seizoen is nog maar net achter de rug of de motorcrossfans kunnen alweer uitkijken naar het komende seizoen. Dat seizoen gaat op 3 april van start in Oman.

Circuit De Witte Ruysheuvel in Oss heeft met promotor Infront Moto Racing een contract voor vijf seizoenen afgesloten. Mogelijk dat het Eurocircuit in Valkenswaard in de toekomst weer terugkeert op de kalender.

De Motocross of Nations wordt op zondag 26 september gehouden op het circuit van Imola.

2021 kalender
3 april - Oman, Barka
25 april - Italië, n.n.b.
9 mei - Portugal, Agueda
23 mei - Nederland, Oss
30 mei - Duitsland, Teutschental
13 juni - Rusland, Orlyonok
20 juni - Letland, Kegums
4 juli - Indonesië, Jakarta
11 juli - Indonesië, Semarang
25 juli - Tsjechië, Loket
1 augustus - België, Lommel
8 augustus - Zweden, Uddevalla
22 augustus - Finland, Iitti-KimiRing
29 augustus - Rusland, Igora Drive
12 september - Turkije, Afyonkarahisar
19 september - China, n.n.b
10 oktober - Frankrijk, St. Jean d'Angely
17 oktober - Spanje, Arroyomolinos
31 oktober - n.n.b.
14 november - Argentinië, Neuquen

Fortuna Sittard ontslaat hoofdtrainer Hofland

Fortuna Sittard heeft hoofdtrainer Kevin Hofland ontslagen. De reden voor deze beslissing zijn de tegenvallende resultaten. De Limburgse Eredivisie-club heeft na acht wedstrijden slechts drie punten behaald.

Hofland was sinds februari 2018 als assistent-trainer actief bij Fortuna Sittard. Op het einde van dat seizoen promoveerde de club naar de Eredivisie. Dit seizoen werd de Limburger, die zelf zijn spelerscarrière begon in Sittard, aangesteld als hoofdtrainer. Ondanks een verhoogd budget wist Hofland met de ploeg geen overwinningen te boeken. Ook assistent-trainer Kristof Aelbrecht moet vertrekken.

Voorzitter Isitan Gün, grootaandeelhouder en voetbaltechnisch eindverantwoordelijk: “Dit is extreem pijnlijk, zoveel is duidelijk. Zeker gezien het feit dat we elkaar al zo lang kennen en ik enorm veel respect voor Kevin heb. Hij is een kind van de club en heeft een belangrijke rol gespeeld in onze promotie naar de Eredivisie. Ik geloof ontegenzeggelijk in Kevins kwaliteiten als mens en als trainer, maar in het voetbal moet je soms handelen in het belang van de club waarbij emoties dan even van ondergeschikt belang zijn. Feit is dat de kwaliteit van de selectie niet tot uiting komt in de prestaties van het eerste team. Om die reden is het tijd voor verandering. Ik kan Kevin en Kristof niet genoeg bedanken voor hun harde werk en ik voel me bevoorrecht met hen beiden te hebben samengewerkt. We zijn momenteel in de afrondende fase met de opvolger van Kevin en hopen op korte termijn met de naam van de opvolger naar buiten te kunnen treden.”

OM wil in hoger beroep hogere straffen voor daders schietpartij in Geleen

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep gevangenisstraffen van tien jaar en negen jaar geëist tegen een 38-jarige man uit Geleen en een 31-jarige man uit Eindhoven.

Doodgeschoten
De twee worden verdacht van het om het leven brengen van een 34-jarige man uit Geleen en van het neerschieten van diens vriendin. De 38-jarige verdachte zou daarbij het slachtoffer hebben doodgeschoten. Ook heeft hij diens vriendin met een kogel in haar been geraakt. De 31-jarige medeverdachte spoorde volgens het OM hem met de woorden “schiet dan jongen” daartoe aan. De 31-jarige Eindhovenaar sloeg daarnaast ook nog met een honkbalknuppel in de richting van beide slachtoffers.

Fatale geweldspiraal
Beide verdachten zijn op 28 mei 2019 veroordeeld door de rechtbank Limburg. De vermoedelijke schutter krijgt dan een gevangenisstraf van acht jaar, de andere verdachte zes jaar. Beide verdachten en het OM gaan in hoger beroep. Het OM is het niet eens met de hoogte van de straf.Op de noodlottige avond is veel vooraf gegaan aan de uiteindelijke schietpartij.

Volgens de aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), is de vermoedelijke schutter verantwoordelijk voor het startsein van het geweld. Hij vond dat zijn benedenburen, de slachtoffers, geluidsoverlast veroorzaakten. “Daarom stak hij een vuurwerkbom af op de vensterbank van de woning van de slachtoffers”, aldus de AG in haar requisitoir. “Daarmee wordt het startsein gegeven voor een enorme en uiteindelijk fatale geweldspiraal."

Geen noodweer
De verdachten doen een beroep op noodweer, omdat er ook geweld is gebruikt door de slachtoffers. Zo is er onder meer door hen met messen gedreigd en gegooid. Een beroep op noodweer gaat niet op als verdachten zich aan een situatie hadden kunnen en moeten onttrekken. Ook moet er sprake zijn van verdedigend gedrag door de verdachten.

Volgens de AG is er geen sprake van noodweer. Er is immers eerder sprake van overwegend aanvallend gedrag van de verdachten. “Merkwaardigerwijs hebben zij op geen enkel moment overwogen de politie te bellen, maar ervoor gekozen om bewapend de strijd aan te gaan met de benedenburen. Naar de uiterlijke verschijningsvorm gaan ze zelfverzekerd en welbewust de te verwachten confrontatie met de benedenburen aan. Het gedrag moet naar de kern bezien dan ook als aanvallend worden aangemerkt."
Wijziging standpunt"

In hoger beroep is het standpunt van het OM wel enigszins gewijzigd. De officier van justitie had voor de rechtbank tegen beide verdachten veertien jaar geëist. De AG vindt dat er een verschil moet zijn in de hoogte van de gevangenisstraf voor beiden. Niet vanwege hun aandeel in de schietpartij, wel om een andere reden. “De vermoedelijke schutter is de geweldspiraal gestart. Daarnaast kan bewezen worden dat hij een vuurwapen en munitie in bezit had.”

De AG spreekt van een tragisch verlies voor de nabestaanden.

Het gerechtshof in Den Bosch doet over twee weken uitspraak.

Man (19) krijgt jeugddetentie wegens steekpartij bij speeltuin.

De rechtbank veroordeelt een 19-jarige jongen uit Elst voor een poging tot doodslag en legt aan hem een jeugddetentie van 24 maanden op, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

De jongen stak op 8 juni 2020  na een woordenwisseling bij een speeltuin het slachtoffer meerdere keren met een mes. Het slachtoffer liep hierdoor diepe (steek)verwondingen op in zijn nek, rug en arm, waaronder een slagaderlijke bloeding. Het slachtoffer werd direct met een traumahelikopter naar het ziekenhuis vervoerd en daar meerdere keren geopereerd. Zonder dit snelle ingrijpen had hij het vermoedelijk niet overleefd.

Poging tot doodslag
De rechtbank vindt - net als de officier van justitie - dat van poging tot moord geen sprake is geweest. Hoewel er in het dossier aanwijzingen zijn voor een vooropgezet plan, heeft het achtervolgen en het steken van het slachtoffer binnen zo’n korte tijd plaatsgevonden dat van kalm beraad en rustig overleg - nodig voor voorbedachte raad - niet gesproken kan worden.
Omdat de slagaderlijke bloeding potentieel dodelijk was, oordeelt de rechtbank dat sprake is van poging tot doodslag.

Verminderd toerekeningsvatbaar
De jongen is onderzocht door een psycholoog. De psycholoog stelde vast dat de jongen leidt aan ADHD en een licht verstandelijke beperking heeft. De jongen functioneert sociaal- en emotioneel gezien op een kinderlijk niveau en de combinatie van zijn problematiek maakt hem kwetsbaar. De jongen was tijdens het incident onvoldoende in staat om de gevolgen van zijn handelen te overzien, de schade van zijn handelen vooraf in te schatten en zijn impulsen te controleren. De psycholoog adviseerde de rechtbank om de jongen als verminderd toerekeningsvatbaar te beschouwen. De rechtbank neemt dit advies over.

Jeugdstrafrecht toegepast
De rechtbank past - kijkend naar de jonge leeftijd en de persoon van de jongen - in lijn met de adviezen daarover in deze zaak het adolescentenstrafrecht (jeugdstrafrecht) toe. Vanwege de brutaliteit van het zinloze geweld vindt de rechtbank alleen een langdurige jeugddetentie passend. Zij legt daarom de maximale jeugddetentie van 24 maanden op. Omdat de rechtbank de jongen verminderd toerekeningsvatbaar verklaart en hij niet eerder met politie en justitie in aanraking is gekomen, legt de rechtbank een deel van de jeugddetentie voorwaardelijk op. De rechtbank vindt het daarnaast belangrijk dat de jongen gaat werken aan zijn problematiek en het vergroten van zijn vaardigheden om met stresssituaties om te gaan. Dit om herhaling in de toekomst te voorkomen. Daarom verbindt de rechtbank aan het voorwaardelijk deel - onder andere - de bijzondere voorwaarden dat de jongen mee moet werken aan ambulante behandeling en hij begeleid zal gaan wonen.

Schadevergoeding
Tot slot moet de jongen aan het slachtoffer – die mogelijk voor de rest van zijn leven last houdt van de gevolgen van de steekpartij - een schadevergoeding betalen van ruim 30 duizend euro. De rechtbank verklaart de vordering van het slachtoffer voor het overige deel (dat voornamelijk zag op toekomstige schade) niet-ontvankelijk. Als het slachtoffer die schade vergoed wil krijgen, dan kan hij daarover een procedure starten bij de civiele rechter.

Groenewegen voor negen maanden geschorst door UCI

Dylan Groenewegen is door de internationale wielerunie UCI voor negen maanden geschorst. De wielrenner van Team Jumbo-Visma heeft de straf gekregen voor het veroorzaken van een massale valpartij in de eerste etappe van de Ronde van Polen begin augustus. Bij de valpartij raakte Fabio Jakobsen zwaargewond.

In de massasprint op 6 augustus week Groenewegen te veel van zijn lijn af en dwong landgenoot Jakobsen in de hekken. Als gevolg van de verwondingen werd Jakobsen twee dagen in coma gehouden. De 24-jarige sprinter van Deceuninck–Quick-Step liep zware verwondingen op aan zijn gezicht. Groenewegen, die zelf een gebroken sleutelbeen opliep, werd door zijn ploeg direct op non-actief gezet.

De straf van negen maanden gaat met terugwerkende kracht in zodat Groenewegen vanaf 7 mei 2021 weer mag deelnemen aan wedstrijden. De sprinter en zijn ploeg gaan niet in beroep tegen de straf.

“De valpartij in de eerste etappe van de Ronde van Polen zal voor altijd een zwarte bladzijde in mijn carrière blijven”, vertelt Groenewegen op de website van Team Jumbo-Visma. “Tijdens de sprint ben ik van mijn lijn afgeweken. Dat spijt me, want ik wil een faire sprinter zijn. De gevolgen waren heel ongelukkig en ernstig. Daar ben ik mij zeer bewust van en hoop dat dit voor elke sprinter een wijze les is. Ik volg het nieuws van Fabio's herstel op de voet. Ik kan alleen maar hopen dat hij op een dag weer volledig zal kunnen terugkeren. Door de disciplinaire zaak met de UCI af te ronden wordt duidelijkheid gecreëerd en dat stelt mij in de gelegenheid weer vooruit te kijken. Daar ben ik blij om, ook al is 7 mei nog ver weg. Ik prijs me gelukkig met de steun die ik daarbij krijg van Team Jumbo-Visma, mijn familie en vrienden. Samen zullen we zowel mentaal als fysiek naar die dag toewerken.”

Mensen, muggen, vogels.. allemaal besmettelijk

Vogelgriep, grijpt om zich heen..

Van het NVWA:

Ziekteverschijnselen van vogels bij vogelgriep
Na infectie worden vogels snel ziek. Vaak al binnen enkele uren tot 3 dagen. De eerste symptomen zijn:

algehele duidelijke sloomheid
de dieren maken geen geluid meer.
In een later stadium is het volgende te zien bij deze dieren:

ademhalingsproblemen
plotselinge sterfte
daling water- en voeropname
legdaling
windeieren en bleke schalen
diarree
zwelling en blauwkleuring van kam, lellen en poten
oogontstekingen
zenuwverschijnselen

Voor particulieren: Ik heb dode wilde (water)vogels gevonden. Bij wie kan ik dit melden?

  • Op dezelfde plek 1 of 2 dode wilde eenden, zwanen of ganzen gevonden? Of minder dan 20 andere wilde vogels? Meld dit bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) Meld bij DWHC alléén dode wilde vogels en géén dode hobbykippen of hobbyvogels..
  • Op dezelfde plek 3 of meer dode eenden, zwanen of ganzen gevonden? Of meer dan 20 andere wilde vogels op 1 plek? Meld dit bij het Landelijk meldpunt voor dierziekten via telefoonnummer (045) 54 63 188.
  • Dode hobbykippen of hobbyvogels? Meld dit bij uw dierenarts. De dierenarts kan zo nodig de dode dieren onderzoeken (kosten zijn voor uw rekening). Als de dierenarts het niet vertrouwt, kan de dierenarts een dierziektemelding doen bij de NVWA via het Landelijk meldpunt voor dierziekten, (045) 54 63 188.

Van het RIVM:

Wat zijn de klachten van vogelgriep bij mensen?
Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of conjunctivitis (oogontsteking). De ziekte verloopt meestal mild, maar vooral in Azië zijn er verschillende typen vogelgriepvirus die bij mensen heel ernstig kunnen verlopen.

Live: Kijk mee of onze vragen mbt COVID-19 aan Mark en Hugo worden beantwoord

We mogen weer vragen stellen over de aanpak van corona COVID-19 aan Mark Rutte en Hugo de Jonge.
Een selectie van de vragen zal aankomende woensdag rond 11.15 uur op YouTube en Feestboek worden beantwoord.

Voor degenen die geen Twitteraccount hebben, wil ik de vragen plaatsen op Twitter.

Dus brand los!


Update 11 november 10.50 uur: Heb de laatste vraag erbij geplaatst, 
(en er door jullie vragen volgers bij gekregen :-D ) zal de livestream erbij plaatsen.


Update 11 november 0.30 uur : Ik heb de serieuze vragen gesteld aan Hugo en Mark. Wel een aantal vragen ingekort ivm het maximaal aantal letters wat mag worden gebruikt in een tweet , hieronder een overzicht.
Nu maar kijken om 11.15  of we antwoorden krijgen.

Yakuza: Like a Dragon maakt de straten van Yokohama onveilig

Sega heeft Yakuza: Like a Dragon uitgebracht. Om dit te vieren is er een nieuwe launch trailer uitgebracht met de song “Here Comes the Hotstepper” van Ini Kamoze.

Yakuza: Like a Dragon heeft een dynamisch RPG party-systeem, de nieuwe omgeving van Yokohama en, voor het eerst, (optionele) Engelse stemmen met stemacteurs als George Takei, Kaiji Tang, Elizabeth Maxwell, Andrew Morgado en anderen. Spelers kunnen zich als Ichiban een weg door de straten van Yokohama knokken met een nieuw turn-based RPG-gevechtssysteem. In de stad zijn ook diverse mini-games te beleven, inclusief kartracing, slagkooien, arcades en karaoke.

Ichiban Kasuga (gespeeld door Kaiji Tang) is lid van de yakuza. Ichiban gaat op jacht naar de waarheid nadat hij op mysterieuze wijze werd verraden door zijn clan en vrijwillig een 18-jarige celstraf heeft uitgezeten voor een misdaad die hij niet heeft begaan, om zijn patriarch en vaderfiguur Masumi Arakawa (gespeeld door George Takei) te beschermen. Ichiban verzamelt een bonte bende personages om zich heen, waaronder de corrupte agent Adachi (gespeeld door Andrew Morgado), voormalig verpleegster Nanba (gespeeld door Greg Chun) en Saeko (gespeeld door Elizabeth Maxwell), een gastvrouw met een missie. Samen met zijn bondgenoten moet Ichibon hogerop klimmen om de held te worden die hij nooit had verwacht te worden.

Yakuza: Like a Dragon is beschikbaar voor Xbox Series X|S, Xbox One, PlayStation 4, Steam en Windows 10. Spelers die de game bezitten voor Xbox One, kunnen via Smart Delivery een versie voor de Xbox Series X|S krijgen. De PlayStation 5-versie komt later, want Microsoft kon een time-exclusive regelen voor hun nieuwe console.

Wees een viking in Assassin's Creed Valhalla

Assassin’s Creed Valhalla is uitgekomen, daar hoort dus een launchtrailer bij om dat te vieren. In de game speel je Eivor, naar eigen keuze een man of vrouw die graag met bijlen speelt.

In Assassin’s Creed Valhalla leiden spelers Eivors clan van Noormannen, nadat zij verdreven zijn uit Noorwegen door eindeloze oorlogen en afnemende grondstoffen in de negende eeuw na Christus, over de ijzige Noordzee naar het rijke, maar gebroken Engeland. Spelers mogen in vikingstijl vechten met een vernieuwd vechtsysteem dat spelers de mogelijkheid biedt om in beide handen een ander wapen te hanteren. Tevens introduceert de game tal van nieuwe features, waaronder raids, het uitbouwen van een nederzetting en toegang tot tal van uitrustingsmogelijkheden om haar, tatoeages en meer aan te passen. Politieke allianties, strijdbeslissingen en dialoogkeuzes beïnvloeden de wereld van Assassin’s Creed Valhalla, waardoor spelers beslissingen moeten afwegen om hun thuis en de toekomst van hun clan te beschermen.

Assassin’s Creed Valhalla is verkrijgbaar voor Xbox Series X, Xbox Series S, Xbox One, PlayStation 4, Stadia, Amazon Luna, Windows via de Epic Games Store en de Ubisoft Store, en als onderdeel van Ubisoft+, Ubisofts abonnementsservice. Tevens is de game verkrijgbaar voor PlayStation 5 vanaf de release van deze console op 19 november. Spelers die Assassin’s Creed Valhalla op de huidige consoles aanschaffen, ontvangen een gratis next-gen upgrade voor de Xbox Series X of PlayStation 5. Hun progressie en in-game content blijft behouden tussen de huidige en volgende generatie consoles dankzij het nieuwe Ubisoft Connect-ecosysteem.

Wil je meer weten dan kun je natuurlijk onze review lezen.

Nieuwe corona-behandeling met bloedplasma kan starten

Sanquin Bloedbank en plasmaproducent Sanquin Plasma Products (SPP) hebben de afgelopen maanden uit gedoneerd bloed 4.000 doses met antistoffen tegen het coronavirus geproduceerd. Dit medicijn is nu klaar om ingezet te worden. Het zal in eerste instantie worden toegepast om besmetting en ziekte bij mensen met een verzwakt immuunsysteem te voorkomen.

Daarbij gaat het bijvoorbeeld om kankerpatiënten en mensen die net een transplantatie hebben ondergaan. Ook komt er een onderzoek om in kaart te brengen hoe effectief dit medicijn is om besmetting van kwetsbare ouderen te voorkomen, bijvoorbeeld na contact met een besmet persoon.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge stelde eerder dit jaar 10 miljoen euro beschikbaar voor het inzamelen van plasma en het daar uit ontwikkelen van een plasmaproduct met antistoffen tegen Covid-19.

Minister De Jonge: “Sindsdien hebben duizenden mensen die hersteld waren van corona plasma gedoneerd. De antistoffen uit dat bloed zijn door SPP omgezet in dit nieuwe middel. Knap werk, en veel dank aan iedereen die bloed doneerde. Nu snel door naar de volgende stap: starten met deze innovatieve behandeling.”

Een werkgroep van Sanquin en medische specialisten uit het gehele land boog zich de afgelopen periode over de vraag welke groep als eerste in aanmerking zou moeten komen voor toediening van de antistoffen. De werkgroep adviseert het middel preventief in te zetten, altijd onder toezicht van een behandelend arts. Het gaat dan om het beschermen van mensen met een verzwakte afweer, zoals patiënten die midden in een oncologisch behandeltraject zitten of mensen die net een transplantatie hebben ondergaan. Ook kwetsbare ouderen hebben vaak een verzwakte afweer. Deze groepen zijn extra vatbaar voor een besmetting met het coronavirus en hebben het meeste baat bij een preventieve behandeling met antistoffen.

Naast het direct beschikbaar maken van de preventieve toepassing voor kwetsbare patiënten adviseert de werkgroep ook een onderzoek te starten naar de effectiviteit van de antistoffen als preventief medicijn bij ouderen in verpleeghuizen. De werkgroep adviseert dit te toetsen in verpleeghuizen waar de COVID-19 infectiedruk hoog is. Minister De Jonge stelt hier zowel financiering als een voorraad van het medicijn voor beschikbaar. ZonMw zal dit onderzoek op korte termijn uitzetten. De eerste resultaten worden vervolgens in de zomer van 2021 verwacht.

Sanquin heeft momenteel ruim 4.000 doses van het bloedplasma beschikbaar. De verwachting is dat een patiënt elke maand behandeld moet worden. De voorraad is dus beperkt. Sanquin en SPP zetten de productie voort en de verwachting is dat er in januari nog 4.000 doses beschikbaar komen. Het blijft daarom belangrijk dat mensen bloed doneren; juist ook mensen die recent hersteld zijn van een corona-besmetting.

The Falconeer vliegt uit

Uitgever Wired Productions en ontwikkelaar Tomas Sala hebben de launchtrailer voor The Falconeer uitgebracht, die nu beschikbaar is voor Xbox Series, Xbox One en pc via Steam en GOG.

In de game word je een Falconeer en vlieg je door de lucht aan boord van een krachtige Warbird. Ontdek geheimen die verloren zijn gegaan aan de zee terwijl je je aansluit bij of verzet tegen verschillende facties en clans verspreid over de Grote Ursee. Er zijn meerdere Falconeer-klassen met individuele statistieken, wapens en warbirds die kunnen worden geüpgraded door gevechten te winnen, speurtochten te voltooien, geheimen te ontdekken of Mutagens of Chants toe te passen. Gebruik oceaan-thermiek en energie om te duiken, te ontwijken, te rollen en te draaien.

"Het ontwikkelen van The Falconeer is voor mij een reis die jaren in de maak is; het is zo'n zeer persoonlijk spel en ik kan niet wachten tot spelers dit oppikken'', zei maker Tomas Sala in een persbericht. "Of het nu op pc of Xbox is, neem alsjeblieft de tijd om te genieten van de wereld van The Great Ursee en alles wat het te bieden heeft, ik weet zeker dat je ervan zult genieten."

Take-Two Interactive koopt Codemasters

Uitgever Take-Two Interactive en Codemasters zijn eruit en hebben overeenstemming bereikt over een overname. Naar verwachting zal Take-Two Codemasters in het eerste kwartaal van 2021 officieel hebben ingelijfd.

Take-Two is van mening dat het voordelen kan opleveren voor Codemasters door gebruik te maken van de wereldwijde distributie- en marketinginfrastructuur van Take-Two, samen met de operationele kernexpertise van Take-Two op het gebied van live operaties, analyse, productontwikkeling en merk- en prestatiemarketing. Het management van Codemasters blijft zitten waar het zit, maar dan onder de paraplu van Take-Two. Codemasters heeft dan weer heel veel kennis als het gaat om racegames, zoals Dirt, Grid, Onrush en de F1-games.

Natuurlijk vliegen de complimenten over en weer:

"We zijn buitengewoon verheugd om deze aanbevolen transactie met de Raad van Codemasters aan te kondigen", zei Take-Two Interactive voorzitter en CEO Strauss Zelnick in een persbericht. "Codemasters heeft een gerenommeerde geschiedenis in het creëren van enkele van de meest geliefde en commercieel succesvolle racefranchises in onze branche, en we geloven dat hun aanbod zeer complementair zal zijn met onze sportportfolio en de groei van onze organisatie op de lange termijn verder zal versterken. Bovendien kijken we ernaar uit om de senior management- en ontwikkelingsteams van Codemasters te verwelkomen in onze Take-Two-familie en om onze visie te delen om entertainmentervaringen van de hoogste kwaliteit te leveren en het meest innovatieve, creatieve en efficiënte bedrijf in onze branche te zijn.''

Codemasters-voorzitter Gerhard Florin voegde toe: "Met een leidende positie in sportgames is de Raad van Bestuur van Codemasters er vast van overtuigd dat het bedrijf zal profiteren van de brede mogelijkheden van Take-Two die het succes van Codemasters op lange termijn zullen helpen voortstuwen. Door dit bod aan aandeelhouders aan te bevelen, gelooft de Raad van Bestuur van Codemasters dat dit in het beste belang is van alle belanghebbenden in de Vennootschap. Het bod van Take-Two weerspiegelt het geweldige werk dat het managementteam heeft verzet sinds de notering op AIM in 2018 met € 200p en levert een uitstekend rendement op voor aandeelhouders in slechts twee en een half jaar."

Meer inzicht in verwachte drukte in trein met de Treinwijzer

Reizigers kunnen vanaf vandaag hun treinreis vooraf aanmelden via de Treinwijzer. Door je reis aan te melden krijg je meer inzicht in de verwachte drukte in de trein en krijg je een seintje als de trein drukker lijkt te worden of uitvalt. Zo helpt NS, in een tijd waarin het reisgedrag sterk veranderd is, reizigers die het lastig vinden om drukte in te schatten. Zo kunnen ze bepalen welke trein ze het beste kunnen nemen. De aanmeldservice is te vinden in de NS-app.

“Door de gedeeltelijke lockdown vervoeren we natuurlijk minder reizigers dan gebruikelijk”, vertelt Tjalling Smit, Raad van Bestuur van NS. “Toch weten we uit onderzoek dat er nu reizigers zijn die uit angst voor drukte een ander vervoersmiddel kiezen, terwijl reizen met de trein op een veilige en comfortabele manier kan”. Met de Treinwijzer wil NS zo veel mogelijk zorgen bij reizigers wegnemen zodat de trein een aantrekkelijk vervoersmiddel blijft. NS verwacht dat de aanmeldservice nog belangrijker wordt na de lockdown zodra er meer mensen met de trein reizen.

Werkgevers
Diverse grote werkgevers hebben al interesse getoond in de aanmeldservice “Het is belangrijk dat medewerkers die niet thuis kunnen werken dat op verantwoorde wijze op locatie kunnen doen. De reis naar de werkplek toe maakt daar onderdeel van uit”, aldus Linda Voortman, wethouder Personeel & Organisatie van de gemeente Utrecht. Ook Siemens ziet voordelen bij de aanmeldservice: “Als technologiebedrijf zijn we groot voorstander van praktisch toegepaste en laagdrempelige technologie. In dit geval om het reizen per trein veiliger plaats te laten vinden, wat naadloos aansluit bij hetgeen we nu in de Nederlandse markt uitrollen op het vlak van het boeken van een veilige werkplek,” vertelt Dirk De Bilde, CEO Siemens Nederland N.V.

Voorspelling
De afgelopen weken heeft NS de voorspelling voor drukte in treinen verbeterd en aangepast op de coronasituatie. Met de input van reizigers via de aanmeldservice wordt de voorspelling nog nauwkeuriger. “Voor elke reis die je aanmeldt, kunnen we bij je volgende reis weer een betere voorspelling doen. En je helpt er ook andere reizigers mee”, aldus Smit. NS hoopt daarom dat zoveel mogelijk reizigers Treinwijzer gaan gebruiken.

Zorgvuldig getest
NS vraagt reizigers al langer hun reis aan te melden als proef met een beperkte groep reizigers op het traject Amsterdam-Zandvoort en wanneer reizigers een fiets meenemen. Daardoor is de techniek achter de Treinwijzer bijna 200.000 keer getest. Op basis van ervaringen en feedback van reizigers is de Treinwijzer ontwikkeld. Reizigers zijn niet verplicht om Treinwijzer te gebruiken.

Kijk voor meer informatie op ns.nl/treinwijzer

FOK! Wat een weer: rustig, maar somber

Goeiedag.

We beginnen met een slechte mededeling. Mijn stamkroeg en die van Monique in Haarlem is failliet gegaan. Ik en Monique spraken er regelmatig af voor een versnapering, al dan niet met een bittergarnituur erbij. Het was een gezellig café, maar de coronacrisis heeft de zaak de das om gedaan. Daar ben ik heel bedroefd om.  

Het weer kende gisteren diverse gezichten. In het noorden en deels oosten was het de hele dag mistig en kil bij maxima van slechts 6 tot 8 graden. In een strook over het midden en westen scheen de zon nog behoorlijk en liep het kwik op tot 13 graden. In het zuiden werd het echter bewolkt en in Zeeland en Zuid-Holland is inmiddels wat regen gevallen. In Limburg liepen de maxima op tot 16 graden. 

Vandaag starten we overal met bewolking, nevel of mist. Die mist kan in het noorden opnieuw vrij hardnekkig zijn. Ik denk echter dat de zon het de komende dag overal moeilijk heeft en dat de gordijnen ook in westen en midden gesloten blijven. Het blijft op de meeste plaatsen wel droog, al is een beetje motregen niet uitgesloten. De temperaturen liggen tussen de 10 in het noorden tot 14 in het zuiden. Er staat weinig wind. Misschien dat die aan zee later op de dag wel even aanwakkert tot kracht 5 uit een zuidelijke richting.

Ook de komende dagen heeft de zon het vaak moeilijk en is het vrij zacht voor de tijd van het jaar. 

Tot ziens!  

 

Meer weer op FOK!

Natuurgebied de Reef (Foto: FOK!)
Natuurgebied De Reef. Collega Jippie geniet van de natuur met een mooie blauwe lucht. (Foto:Jippie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Planet Coaster: Console Edition is beschikbaar

Frontier Developments heeft de launchtrailer voor Planet Coaster: Console Edition uitgebracht. De pretparkgame is nu beschikbaar voor Xbox Series X|S, Xbox One en PlayStation 4. PlayStation 5 volgt wanneer de console op 19 november beschikbaar is.

Planet Coaster: Console Edition bevat het basisspel van pc inclusief alle gratis updates die in de afgelopen jaren op pc zijn verschenen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld zakkenrollers in je park kunt hebben, een vuurwerkshow kunt maken, staff kunt trainen en hotels, restaurants en een schiettent kunt plaatsen. Er zijn twee nieuwe tutorials gemaakt en alle nieuwe content is ook geïntegreerd in de carrière-modus.

Nieuw is de Frontier Workshop. Met deze community-tool kun je jouw gemaakte creaties of blauwdrukken delen met de rest van de wereld die Planet Coaster speelt. Of als je niet zo creatief bent: je kunt door de gemaakte spullen browsen, downloaden om te gebruiken in je eigen park, of inspiratie opdoen om toch zelf wat in elkaar te gaan zetten. Deze zijn dan weer te gebruiken in een van de verschillende modi, zoals de career-, sandbox- en challenge-modus.

Mocht je nu willen spelen op de Xbox One en PlayStation 4 omdat de beschikbaarheid van de nieuwe consoles nogal een probleem is, dan kun je later nog gratis upgraden. Spelers die een digitale versie hebben gekocht kunnen de next-gen patch gratis downloaden door in te loggen op hun next-gen console met het PSN- of Xbox-account waarop ze de game gekocht hebben. Als je de fysieke versie hebt gekocht dan kun je het schijfje in de next-gen console doen en krijg je de patch ook voor nop.

Tetris Effect is nu connected op Xbox en Windows

Publisher Enhance Games en ontwikkelaars Monstars en Resonair hebben de launchtrailer voor Tetris Effect: Connected uitgebracht. De game is uitgekomen voor Xbox Series, Xbox One en pc. Het is los te koop of als je Gamepass hebt nu te spelen.

Tetris Effect: Connected voegt een multiplayer-uitbreiding toe aan de singleplayer-modi waar Tetris Effect om bekend staat, met geheel nieuwe coöp- en competitieve online en lokale multiplayer-modi. Er is een "Zone Battle", die de een-op-een Tetris-gameplay verandert door het tijdrovende Zone-mechaniek dat bekend is geworden in Tetris Effect. In de nieuwe "Connected" coöpmodus verbinden maximaal drie spelers letterlijk hun Tetris-speelvelden met elkaar kunnen om zo als één te spelen. Er zijn meer dan 30 verschillende podia, elk met zijn eigen muziek, geluidseffecten, grafische stijl en achtergrond die allemaal veranderen terwijl je speelt.

Vrouw raakte het spoor bijster..

Een vrouw in Malaga, Spanje, reed met haar auto meer dan anderhalve kilometer op en over metro- en treinrails. Ze stopte pas toen ze drie banden aan gort had gereden op treinrails. De bestuurster bleek 3 x het maximaal toegestane alcoholpercentage in haar bloed te hebben. Het treinverkeer liep meer dan 2 uur vertraging op. 

Politie verwacht een hennepplantage maar treft een kleine witlofkwekerij aan

De bewoonster van een huis in Geleen keek vandaag vreemd op toen er plotseling agenten voor haar deur stonden. De politie dacht in haar woning een hennepkwekerij aan te treffen omdat het energiebedrijf stroomdiefstal vermoedde. Dat bleek de politie flink mis te hebben: het ging om een witlofkwekerijtje in een kelder. Zo meldt het AD.

Jongen (13) aangehouden voor steekpartij : 14-jarig slachtoffer zwaargewond

Een 14-jarige jongen is dinsdagavond zwaargewond geraakt na een steekpartij in de omgeving van het Rotterdamse metrostation Zuidplein. Later op de avond hield de politie een 13-jarige jongen aan als verdachte. Zo meldt het AD.

Volgens de politie ging een ruzie aan de steekpartij vooraf. Mogelijk zijn er, los van de dader, nog andere personen bij dit incident betrokken.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1060
preview
WarioWare: Move It!
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
©FOK.nl e.a.