FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 16 november 2020

Nieuwe cinematic World of Warcraft: Shadowlands laat covenants zien

Blizzard heeft voor de lancering van World of Warcraft: Shadowlands uit het niets een nieuwe cinematic gepost. In de cinematic, die doet denken aan de oude cinematic van vanilla en The Burning Crusade, worden de vier rijken in de Shadowlands (de Covenants) nog een keer geshowd.

In de Cinematic zien we onder andere de Archons uit Bastion, de Winter Queen uit Ardenweald, De Necropolissen van Maldraxxus en Sire Denathrius uit Revendreth. Als laatste zien we de Jailer, de heerser over de Maw en de big bad guy voor Shadowlands.

Shadowlands komt op 23 november uit, na een korte vertraging. De pre-patch Death Rising is nu al te spelen.

Noorwegen trekt zich twee weken voor de start terug uit organisatie EK handbal

Vanwege het coronavirus heeft Noorwegen zich teruggetrokken uit de organisatie van het EK handbal. Het land zou samen met Denemarken het toernooi van 3 tot en met 20 december organiseren.

Door de strengere maatregelen in Noorwegen is de Noorse handbalbond niet langer in staat het toernooi te organiseren. De Europese handbalbond EHF gaat nu samen met de Deense handbalbond bekijken of het toernooi volledig in Denemarken gespeeld kan worden. Twee weken geleden hebben de Denen al voorzichtig aangegeven dat te kunnen.

Het Nederlandse team, dat is ingedeeld in groep C, zou haar wedstrijden in het Noorse Trondheim spelen. Ook voor de speelsteden Oslo en Stavanger moet een alternatief worden gezocht.

De EHF verwacht dinsdag meer duidelijkheid te kunnen geven.

Zelfs Biden's kankerfonds lijkt puur een geldmachine voor rijke vriendjes

Toen Joe Biden geen vice-president meer was en dus minder invloed kon uitoefenen op vreemde mogendheden om geld binnen te harken, is hij samen met wat vriendjes een fonds ter bestrijding van kanker begonnen. Het leek een nobel doel van de Democraat, die zijn zoon Beau aan hersenkanker verloor.


Joe Biden (links) in een karakteristieke pose (Foto: Alex Wong/Getty Images)

De organisatie had eerder beweerd dat hun belangrijkste doel was om 'kankerbehandeling betaalbaarder en toegankelijker te maken' in plaats van geld in te zamelen om genezing te vinden, maar na een aantal jaar blijkt uit belastingopgaves dat er van de opbrengsten bar weinig aan onderzoek werd uitgegeven. 

Ruim 4,8 miljoen dollar wist het fonds voor dit doel binnen te halen. Een mooi bedrag waar onderzoekers veel mee kunnen doen, maar wat bleek; ruim drie miljoen ging op aan salaris van de Raad van Bestuur. Wie zaten in die Raad? Goede bekenden van de toekomstige president van de Verenigde Staten.

Gregory Simon, adviseur van president Obama, verdiende onder andere bijna een half miljoen dollar. Danielle Carnivall, een andere goedverdienende adviseur van Obama, verdiende bijna drie ton.

Daarnaast ging er in het eerste jaar 56.000 dollar op aan congresbezoeken en 57.000 dollar naar reizen. Bedragen die in het tweede jaar verdubbelden tot verviervoudigden. 

Ging er nog geld naar kankeronderzoek? Nee. De belastinggegevens laten zien dat er van de ruim 4,5 miljoen letterlijk geen ene cent werd uitgegeven aan het doel waar vele mensen hun geld hadden gegeven: het toegankelijker maken van kankerbehandelingen.

Het initiatief lijkt ondertussen door de presidentiële ambities van Biden een stille dood gestorven te zijn. Simon gaf al toe dat zonder Biden maar weinig geld binnenkwam. Het geld is inmiddels op.

Corruptie
Eerder in 2020 werd de familie Biden door president Donald Trump al als 'criminele familie' afgeschilderd, vanwege Biden's vage connecties met buitenlandse bedrijven en zijn politieke invloed als vice-president.

Amerikaans dagblad The New York Post bracht een verhelderende serie artikelen uit over de zoon van Biden, Hunter, waarin gesuggereerd werd dat Biden betrokken was bij schimmige deals met Chinese bedrijven en zijn vader gebruikte als invloedrijk tussenpersoon om lekker veel geld te verdienen.

De toenmalige zakenpartner van Hunter Biden bevestigde die berichten, ondanks dat bijna elke vermelding van dit nieuws door de sociale media werd gecensureerd. Het Twitter-account van The New York Post werd zelfs een aantal dagen offline gehaald.

Twitter haalde een aantal dagen later bakzeil, maar toen was het Biden-nieuws door het 'Streisand-effect' al enkele dagen viral gegaan.

Beschieten ambassade Saoudi-Arabie is terrorisme, verdachte langer vast

Een 40-jarige man uit Zoetermeer die ervan wordt verdacht donderdag te hebben geschoten op de ambassade van Saoedi-Arabië is maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft het voorarrest van de man met 14 dagen verlengd.

De man wordt verdacht van het plegen van geweld tegen een gebouw van een internationaal beschermd persoon, poging moord dan wel doodslag op de bewaker van dit gebouw en bedreiging, alles met een terroristisch oogmerk.

Het terroristisch oogmerk blijkt eruit dat de verdachte met zijn daad zijn wil lijkt te willen opleggen aan de ambassade. De man werd eerder ook al veroordeeld tot een geldboete voor het bekladden van het gebouw.

Het onderzoek is nog in volle gang. De politie is daarin onder meer nog op zoek naar getuigen die de man hebben gezien rond het moment van schieten.

Sanquin versoepelt regels voor doneren plasma door homoseksuelen

Bloedbank Sanquin wil het mogelijk maken dat homoseksuelen ook plasma kunnen doneren. Dat kan nu nog niet. De organisatie laat weten dat dan voor plasmadonatie dezelfde (uitstel)regels gaan gelden als voor bloeddonatie door mannen die seks hebben gehad met mannen. Die mogen tegenwoordig bloed geven als het minstens vier maanden geleden is dat ze seks hebben gehad. 

Per wanneer plasma kan worden gedoneerd is nog niet duidelijk, zo zegt een woordvoerder van Sanquin. Maandag staat een gesprek gepland over het onderwerp met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en homobelangenorganisatie COC en patiëntenverenigingen. Volgens de zegsman is over een maand of twee duidelijk wanneer deze verandering in kan gaan. Meer hierover in Skipr.

25 jaar cel in hoger beroep voor terroristische aanslag Amsterdam CS

Een 21-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot 25 jaar cel voor het plegen van een terroristische aanslag in Amsterdam. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. Het Openbaar Ministerie had de hoogst mogelijke straf van ruim 26 jaar gevangenisstraf geëist, de straf die de rechtbank eerder oplegde.

De man, een vluchteling uit Afghanistan, stak eind augustus 2018 in de Westtunnel van station Amsterdam Centraal met een groot vleesmes in op twee nietsvermoedende Amerikaanse toeristen. Hij was vanuit zijn woonplaats in Duitsland naar Amsterdam CS gereisd om in Nederland slachtoffers te maken met een mes dat hij speciaal daarvoor had gekocht. De reden hiervoor was een cartoonwedstrijd die Geert Wilders over de profeet Mohammed had uitgeschreven.
Het hof spreekt van een laffe aanval. Het is te danken aan het pijlsnelle ingrijpen van de politie dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen. De man werd binnen tien seconden door twee politiekogels uitgeschakeld.

Trauma
De slachtoffers hebben de steekpartij overleefd. Zij hebben via livestream-verbindingen vanuit de VS de rechtszaak kunnen volgen. Beiden hebben door de messteken zenuwbeschadigingen opgelopen, wat voor één van hen betekent dat hij waarschijnlijk nooit meer normaal zal kunnen lopen. De slachtoffers ervaren nog dagelijks psychische klachten door de aanslag. Ook op twee politiemannen hebben de gebeurtenissen een blijvende indruk gemaakt, zo bleek uit hun verklaringen bij de rechtbank en het hof.

Lange gevangenisstraf
Terroristische aanslagen vervullen de maatschappij met afgrijzen. Zij veroorzaken grote onrust en gevoelens van onveiligheid, en volstrekt onschuldige slachtoffers worden opgeofferd om een zogenaamd hoger doel te bereiken. Daders van dergelijke mis­drij­ven kunnen dan ook slechts met zeer langdurige gevangenisstraffen worden bestraft, mede om te voorkomen dat anderen vergelijkbare misdaden zullen plegen.

Pas in hoger beroep zei de man dat hij spijt heeft van zijn daden. Het hof was daar niet van onder de indruk en zag het als een manier om minder straf te krijgen. Dat het hof toch tot een iets lagere straf kwam dan de rechtbank en door het Openbaar Ministerie was geëist, heeft te maken met straffen die in vergelijkbare zaken worden opgelegd. Ook de jonge leeftijd van de man speelde mee. Daarnaast is hij, anders dan bij de rechtbank, vrijgesproken van het bedreigen van de betrokken politiemannen.

Hoge schadevergoedingen
De man moet aan de slachtoffers totaal bijna 3 miljoen euro schadevergoeding betalen. Vooral het zwaarst getroffen slachtoffer heeft veel medische kosten moeten maken en loopt inkomen mis. Door het hof is bepaald dat de slachtoffers in totaal bijna een kwart miljoen euro aan smartengeld moeten krijgen voor hun pijn en verdriet.

Zaltbommel: Veroordelingen nalatigheid bij kraanongeval met als gevolg 2 doden

Twee personen en een bedrijf zijn door de rechtbank Overijssel veroordeeld voor hun rol bij een dodelijk ongeval met een hoogwerker in 2016 in Zaltbommel. Bij dat ongeval kwamen twee personen om het leven en raakte een derde persoon zwaar gewond. De rechtbank oordeelt dat er sprake is van nalatigheid. Twee mannen zijn veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur. De hoofdaannemer moet een boete betalen van 30.000 euro.

Tijdens werkzaamheden aan een bedrijfspand langs de A2 in Zaltbommel is gepoogd om een spandoek op te hangen aan het pand op 12 tot 15 meter hoogte. Tijdens de werkzaamheden raakte de werkkooi waar op dat moment drie personen in zaten los van de hoogwerker en viel naar beneden. Twee personen zijn daarbij overleden, de derde raakte zeer ernstig gewond. De machinist (56), de verhuurder van de kraan (49) en de hoofdaannemer zijn vervolgd.

Onvoorzichtig, onachtzaam en nalatig
Uit onderzoek is gebleken dat een zogenoemde hydraulische stift niet volledig vastzat. De machinist checkte vooraf niet goed (genoeg) of de stift vastzat. Hierdoor kon de werkkooi losraken. Ook heeft hij de handleiding niet gelezen en een aantal veiligheidsmaatregelen niet genomen. Zo bracht hij de handmatige borgpen niet aan. Bovendien had de man weinig tot geen ervaring met het werken op een verreiker met werkkooi. De rechtbank spreekt van aanmerkelijk onvoorzichtig, onachtzaam en nalatig handelen. De verhuurder van de kraan is veroordeeld voor het leveren van een kraan die niet tijdig gekeurd was, in slechte staat was en hij heeft de machinist onvoldoende geïnformeerd over de werking van de kraan. Het bedrijf kan worden verweten dat het onvoldoende toezicht hield op zijn medewerkers en op de kwaliteit van ingehuurde arbeidsmiddelen, om te voorkomen dat er cruciale fouten worden gemaakt en/of ernstige ongelukken gebeuren op de arbeidsplaats.

Verwijtbaar gehandeld
Hoewel de twee mannen en het bedrijf nooit de opzet op de dood van de twee werknemers hadden is het wel aan hun schuld te wijten dat er twee mannen zijn overleden en een derde zwaar gewond raakte. Zij hebben bepaalde procedures niet in acht genomen en niet gehandeld zoals van hen mocht worden verwacht. Ze handelden verwijtbaar. De rechtbank is van oordeel dat een forse werkstraf passend en geboden is. Bij het bepalen van de straffen heeft de rechtbank rekening gehouden met de ernst van het feit, maar ook met de persoonlijke omstandigheden van de verdachten. Omdat er sprake is van een overschrijding van de redelijke termijn legt de rechtbank hen geen 220 uur werkstraf op maar 200 uur.

Organisatie demonstratie Amsterdam: geen beëindiging, alleen muziek moest uit

De organisatie van een protest op het Museumplein in Amsterdam van afgelopen zaterdag, zegt dat de demonstratie niet voortijdig is beëindigd door de politie. Wel heeft de politie gevraagd om de muziek op het einde van het protest uit te zetten, zo zegt organisator Romy Quint van Vrouwen voor Vrijheid. Zo meldt AT5 vandaag.

'We waren om 18.15 uur klaar met het volledige programma en we wilden gaan opruimen en de dj gooit nog een deuntje erin. Maar dat laatste ding was niet echt de bedoeling, want dan zou het weer te gezellig kunnen worden. Dus toen vroeg een politie-agent of de muziek uit kon en die hebben we uitgezet', vertelt Quint. Dat er zou zijn ingegrepen om de demonstratie te beëindigen klopt volgens haar niet.

De gemeente en politie kwamen na het protest met een gezamenlijk statement waarin staat dat een toespraak en de muziek leidden tot onrust onder de bezoekers van het protest en dat daardoor de geldende coronaregels niet goed nageleefd werden. 'De demonstratie is daarom om 18.20 voortijdig afgebroken, 40 minuten voor de eindtijd', zo staat er in het statement. De organisatie heeft het protest afgebroken, op voorspraak van de politie. Maar dat klopt volgens Quint niet. 'Er werd gevraagd of een liedje dat na afloop gedraaid werd uit mocht, dat is wel iets anders dan een event afbreken'.

Zo'n duizend mensen sloten zich zaterdag bij het protest aan. Er werd gedemonstreerd tegen de huidige coronaregels, zoals de 1,5 meter afstand. 'We willen opstaan voor ons vrijheden en burgerrechten.' Volgens Quint werden de coronaregels tijdens het protest niet overtreden.

Een woordvoerder van de politie zegt de lezing van de organisatie te begrijpen. En hoewel de organisatie heel meewerkend was, is er wel besloten tot een vroegtijdige beëindiging. 'In de aanvraag stond dat ze tot 19.00 uur doorgingen, dus wij houden daar ook rekening mee en op het moment dat die muziek dan weer aanspringt, dan moeten we er maar vanuit gaan dat dat niet de bedoeling was. Maar dat was voor ons wel de reden om in te grijpen. Wij hebben gezegd: muziek nu uit, demo is nu afgelopen.'

Zie ook :Halsema grijpt in bij demonstratie op Museumplein wegens schenden coronaregels

BOA Bond: Dit jaar ook geen carbidschieten, er komen teveel toeschouwers op af

Naast het afsteken van vuurwerk is ook carbidschieten dit jaar hoogst ongewenst, stelt de Nederlandse BOA Bond. De veiligheidsregio’s moeten dat niet toestaan, omdat het niet ongevaarlijk is en omdat er traditiegetrouw altijd groepen toeschouwers op het knalfeest af komen. Zo meldt DVHN vandaag.

Dat maakt van carbidschieten rond de jaarwisseling onder de huidige maatregelen om verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, een illegaal gebeuren. Daarnaast kan een groep  aangeschoten jongelui die staan te kijken naar het carbidschieten als bedreigend worden ervaren door de handhaver die er op af moet om het naleven van de coronamaatregelen te controleren.

25 maanden cel voor 'vegan streaker' na brandstichting bij eendenslachterij Ermelo

De rechtbank veroordeelt een 35-jarige man uit Culemborg tot een gevangenisstraf van 25 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De man stichtte op 28 mei 2020 brand bij een eendenslachterij in Ermelo.

De man stak op 28 mei 2020 midden in de nacht een vrachtwagen en vrachtwagentrailers van de eendenslachterij in brand. Hierdoor hebben de bewoners van zes omliggende huizen hun woning moeten verlaten. Met de brandstichting bracht hij de bewoners ernstig in gevaar aangezien een brand zich snel en onbeheerst kan ontwikkelen. De rookontwikkeling alleen al kan levensbedreigend zijn. Dat bij deze brand geen slachtoffers zijn gevallen is niet aan de man te danken.

Onvoldoende bewust van risico’s voor de omgeving
Uit het rapport van de reclassering komt naar voren dat de man met de bijnaam ‘vegan streaker’ een vooraanstaand figuur is in de wereld van dierenactivisten. Als gevolg van zijn acties is hij meerdere keren in contact gekomen met politie en justitie, in zowel binnen- als buitenland.

Er zijn geen aanwijzingen dat de man doelbewust personen en/of dieren in gevaar wil brengen. Maar hij aarzelt niet om materiële schade te veroorzaken om zijn doelen te bereiken. Hierbij lijkt hij zich onvoldoende bewust van bijkomende risico's voor de omgeving en de impact op slachtoffers. De man heeft spijt betuigd en gebruikte niet eerder in deze mate geweld. Daarom schat de reclassering het de kans dat hij nog een keer geweld zal gebruiken laag in.

Proeftijd en schadevergoeding
De rechtbank vindt dit een ernstig delict en vindt daarom een gevangenisstraf passend. De rechtbank legt 10 maanden cel voorwaardelijk op met een proeftijd van 3 jaar. Dit is een stok achter de deur, om te voorkomen dat verdachte opnieuw strafbare delicten pleegt. Daarbij moet de man een schadevergoeding van ruim 5000 euro betalen aan de eendenslachterij.

Random Pics van de Dag #156

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Schade aan voorvleugel zorgde voor terugval Stroll

Na een veelbelovende start en eerste deel van de Grand Prix van Turkije leek Lance Stoll op weg naar een overwinning. Na de pitstops zakte de Racing Point-coureur echt weg en kon hij niet meer het tempo rijden wat hem vooraan de race hield. Dat Stroll uiteindelijk als negende over de finish kwam, komt door schade aan de onderkant van de voorvleugel, zo meldt het team.

"Tijdens een controle na de race ontdekten we schade aan de onderkant van Lance Stroll's voorvleugel die een belangrijke bijdrage leverde aan de bandenproblemen die hij ondervond tijdens zijn tweede en derde stint op de intermediates", zo deelt het team op Twitter.

"Lance meldde slechte bandenprestaties, aanzienlijk onderstuur en 'graining' vanaf ronde 17 in de race. Pitten voor een nieuwe set intermediates in ronde 36 loste het probleem niet op omdat de 'graining' nog erger werd", zo vult Racing Point aan.

"Een van de stroken aan de onderkant van de voorvleugel was losgeraakt en zo vast komt te zitten dat de blokkering van luchtstromen een aanzienlijk verlies van neerwaartse druk aan de voorkant veroorzaakte. Het resulterende verlies van downforce aan de voorkant droeg bij aan de grotere 'graining'. Gegevens tijdens de race bevestigden dat er een aanzienlijk verlies aan neerwaartse kracht aan de voorkant was - maar zonder zichtbare schade aan de bovenkant van de voorvleugel", zo legt het team het probleem uit.

"Gecombineerd met het gebrek aan grip op de baan, was het moeilijk om te bevestigen of de gegevens correct waren. Na de race, toen de auto terugkeerde naar de garage, ontdekten we de schade en blokkering aan de onderkant van de voorvleugel", aldus Racing over de problemen bij Stroll.

Voltallige raad van commissarissen van Eredivisie CV stapt op

De voltallige raad van commissarissen van de Eredivisie CV is afgetreden. Dat wordt bevestigd op de officiële kanalen van de Eredivisie. Volgens RvC-voorzitter John Jaakke is er bij 'een aantal Eredivisie-clubs' onvoldoende vertrouwen in de raad.

De Telegraaf schrijft dat het aftreden volgt op een stemming onder de clubs uit de Eredivisie: elf clubs zouden voor het vertrek hebben gestemd en zeven tegen. De Eredivisie CV is het commanditaire vennootschap dat de belangen behartigt van alle achttien Eredivisieclubs.

Het besluit is volgens De Telegraaf genomen tijdens een vergadering op maandagochtend. Jaakke zou in de ogen van de kritische clubs geen leiderschap hebben getoond tijdens de coronacrisis en te ver afstaan van de betaaldvoetbalorganisaties in de Eredivisie.

Hij werd 'solistisch optreden' verweten bij de aanstelling van de inmiddels alweer vertrokken Eredivisie-directeur Matthijs Manders, die door de clubs ongeschikt werd geacht, en diens opvolger Jan de Jong.

Het was de bedoeling dat Jaakke sowieso zou vertrekken als er een nieuwe belangenvereniging wordt opgericht, waarin zowel de Eredivisie als de Keuken Kampioen Divisie met alle clubs worden opgenomen.

Die vereniging moet volgende maand het licht zien. Volgens de krant kwam de kritiek op Jaakke vooral vanuit clubs uit het 'rechterrijtje' in de Eredivisie: men vond dat de voorzitter zich te weinig liet zien en hun belangen niet behartigde.

"De kwaliteit en de continuïteit heeft het ons inziens verloren van de animositeit en emotie", zegt Jaakke, voormalig voorzitter van Ajax, in een reactie op de website van de Eredivisie. "Er zijn goede plannen in voorbereiding. Ook over governance en besluitvorming. Desondanks wenste een aantal clubs niet te wachten op de verdere discussie daarover."

"Dit is, zeker in deze tijd, naar onze mening een ongewenste situatie voor het betaald voetbal. Het betaald voetbal staat voor grote vragen en uitdagingen. Dan moet er vertrouwen zijn en dat is er bij een aantal clubs onvoldoende."

Naast voorzitter Jaakke treden medecommissarissen Peter Fossen (PSV) en Oege Boonstra af. De clubs gaan met elkaar in overleg over de nieuwe samenstelling van de RvC. De dagelijkse leiding van de Eredivisie CV blijft in handen van Jan de Jong.

Opvallend was dat de positie van de RvC-leden maandag het eerste vergaderpunt was: toen duidelijk was er geen draagvlak meer was voor Jaakke, werd niet meer gesproken over de andere agendapunten. "Het was daardoor de kortste vergadering in de geschiedenis van de Eredivisie CV", aldus De Telegraaf.

COVID-19: 4873 nieuwe besmettingen en 45 doden, totaal 452.701 en 8531

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4873 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 452.701 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 173 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1557 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 29 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 573 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 45 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 8530 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Hard oordeel SCP: decentralisatie is niet goed gelukt

Meer participatie in de samenleving voor mensen die dit niet (helemaal) op eigen kracht kunnen; dat was het streven toen vijf jaar geleden gestart werd met de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, de Jeugdwet en de Participatiewet. De resultaten blijven in de praktijk achter bij de verwachtingen van deze decentralisatie. De deelname van mensen met een beperking aan de samenleving is niet toegenomen, er zijn nog steeds knelpunten in de jeugdzorg en de kansen op werk voor mensen met een arbeidsbeperking zijn nauwelijks verbeterd. Dit concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in ‘Sociaal domein op koers? Verwachtingen en resultaten van vijf jaar decentraal beleid’. De verwachtingen van het nieuwe beleid waren te hoog gespannen, bijvoorbeeld over de zelfredzaamheid van mensen en een zorgzamere samenleving. Gemeenten behalen nog geen betere resultaten dan het Rijk. De betrokken ministeries zijn nu aan zet om realistische doelen te stellen en regels beter op elkaar af stemmen.

Een aantal kwetsbare groepen krijgt te weinig prioriteit
Er gaat ook veel goed. In het sociaal domein worden veel mensen geholpen door hun gemeente. Tegelijk is het zorgelijk dat in de huidige praktijk een aantal kwetsbare groepen aan het kortste eind lijkt te trekken. Lichte hulpvragen krijgen voorrang omdat deze goedkoper zijn op te lossen. De hulp aan specifieke kwetsbare groepen lukt niet goed. Zo zijn er lange wachttijden voor jongeren met complexe problemen en zijn de baankansen afgenomen voor mensen die aangepast werk nodig hebben. Ook wordt de hulpverlening aan mensen met meerdere problemen belemmerd door ingewikkelde regelgeving.

Niet alle hulpbehoevenden zijn in beeld
Er is op dit moment onvoldoende zicht op mensen die wel problemen hebben, maar niet aankloppen bij de gemeente of hulpverlenende instanties. De verwachting dat gemeenten problemen eerder kunnen signaleren dan het Rijk, omdat ze dichter bij hun burgers staan, blijkt in de praktijk weerbarstig. Hoewel de meeste gemeenten sociale wijkteams hebben opgezet, komen die er niet altijd aan toe om problemen bij mensen actief op te sporen. Door de coronacrisis wordt veel psychische en financiële druk verwacht bij kwetsbare groepen. Naar verwachting zal dit de hulptaak van de gemeente nog eens extra verzwaren.

Verwachtingen van zelfredzaamheid en de zorgzame samenleving niet realistisch
In de decentrale aanpak werd ook meer van mensen zelf verwacht: eigen kracht, zelfredzaamheid en meer voor elkaar zorgen. Het onderzoek laat zien dat de verwachtingen van het Rijk en de ervaringen van de praktijk niet overeenkomen. Juist mensen die hulp vragen kunnen het niet altijd zelf. Ook blijkt dat mensen het vaak moeilijk vinden om anderen uit hun omgeving om hulp te vragen of er is niemand om hen te helpen. Het percentage mensen dat mantelzorg geeft aan mensen met een beperking is sinds de decentralisaties niet toegenomen.

Het Rijk kan gemeenten in staat stellen om kwetsbare burgers beter te ondersteunen. Hiervoor doet het SCP een aantal aanbevelingen:

Reken jezelf niet rijk
Bij de overheveling van taken naar de gemeenten werden de bijbehorende budgetten direct gekort. Het onderzoek laat echter zien dat gemeenten minder mogelijkheden hebben om het goedkoper te doen dan vooraf werd gedacht. Dit komt doordat de verwachte ‘eigen kracht’ of hulp uit eigen netwerk niet altijd mogelijk of voldoende is. Daarnaast leidt investeren in preventie en lichte voorzieningen, zoals sociale wijkteams, niet onmiddellijk tot afname van het gebruik van zware en dure voorzieningen.

Werk op rijksniveau beter samen
De drie gedecentraliseerde wetten in het sociaal domein verschillen behoorlijk in karakter. Dat komt deels doordat ze door verschillende ministeries ontwikkeld zijn. Gemeenten die in de lijn van elke afzonderlijke wet willen handelen, hebben soms moeite om tegelijkertijd de verwachtingen van de decentralisaties te realiseren. Daarnaast is de aansturing en de communicatie vanuit de ministeries richting gemeenten grotendeels verkokerd gebleven. Voor een goede werking van het sociaal domein op decentraal niveau, zou daarom ook op centraal niveau, meer dan nu gebeurt, met een integrale blik naar de drie wetten gekeken moet worden.

Hanteer een brede definitie van het sociaal domein
Verbinding van de drie terreinen met andere onderdelen van het sociaal domein en flankerende wetten is belangrijk en wordt in de gemeentelijke praktijk ook vaak gemaakt. Zo komen verbindingen met bijvoorbeeld schuldhulpverlening, (passend) onderwijs en medische of langdurige zorg veel voor. Het is van belang om samenwerking over die schotten heen te realiseren, waarbij duidelijk moet zijn waar de regie is belegd.

Verminder complexiteit van regelgeving
Het sociaal domein is - nog steeds - een complex systeem voor veel betrokken partijen. Burgers weten niet altijd waar ze hulp kunnen krijgen. Voor aanbieders en werkgevers zijn de administratieve lasten soms toegenomen, omdat ze moeten samenwerken met meerdere gemeenten in plaats van een centraal orgaan. Meer aandacht zou uit moeten gaan naar goede informatievoorziening en vereenvoudiging van procedures.

Liverpool ziet nog eens twee basiskrachten geblesseerd terugkeren

De zorgen voor Liverpool-manager Jürgen Klopp stapelen zich op tijdens deze interlandperiode. Joe Gomez liep afgelopen week al een zware knieblessure op tijdens een training met het Engelse nationale team en is na een operatie maanden uit de roulatie.

Nu voegen ook Andy Robertson en Jordan Henderson zich bij het forse aantal geblesseerde (basis)spelers van de regerend kampioen van Engeland.

Het werd zondagmiddag al duidelijk dat Robertson tijdens interlandverplichtingen voor Schotland een blessure had opgelopen.

De linksback van Liverpool moest verstek laten gaan tijdens het Nations League-duel met Slowakije (1-0 nederlaag) wegens hamstringklachten, opgelopen in de beslissende EK-kwalificatiewedstrijd tegen Servië.

Robertson deed 120 minuten mee in Belgrado, maar speelde vanwege de klachten geen rol meer in de strafschoppenserie die Schotland uiteindelijk een plek op het EK zou bezorgen.

Later op de zondag raakte ook Henderson geblesseerd tijdens het Nations League-duel tussen België en Engeland (2-0). De aanvoerder van Liverpool werd in de rust vervangen door Harry Winks, ogenschijnlijk door een spierblessure.

Het lijkt erop dat de blessure niet al te ernstig is en dat Henderson uit voorzorg gewisseld werd, maar de exacte ernst moet maandag tijdens tests duidelijk worden. Er wordt gevreesd dat de thuiswedstrijd van Liverpool tegen Leicester City van komende zondag te vroeg komt voor Henderson.

Het betekent dat de personele problemen voor Klopp nóg groter worden. Virgil van Dijk is maanden uit de roulatie na een operatie aan zijn knie, Trent Alexander-Arnold ontbreekt de komende weken met een kuitblessure en ook Fabinho en Thiago Alcántara zijn al een tijdje niet inzetbaar.

Daar bovenop komt nog eens dat Mohamed Salah afgelopen week bij de Egyptische nationale ploeg positief getest werd op het coronavirus en mogelijk dus ook het duel met Leicester City moet missen.

Liverpool ontvangt Ajax op 1 december in het kader van de groepsfase van de Champions League. Het team van Klopp won elk van de eerste drie groepsduels en is ook in de Premier League goed van start gegaan. Met zeventien punten uit acht duels staat Liverpool op een derde plaats, met een punt minder dan koploper Leicester City.

Voormalig PSV-voorzitter Harry van Raaij (84) overleden

Harry van Raaij is overleden, zo meldt PSV maandag. De voormalig voorzitter van de Eindhovenaren is 84 jaar geworden. Van Raaij was tussen 1996 en 2004 voorzitter van de club uit Eindhoven en beleefde in die periode grote successen.

Van Raaij was sinds 1990 erelid van PSV, de club waar hij tussen 1984 en 1996 in twee periodes penningmeester was. Van Raaij werd in 1996 aangesteld als voorzitter en was bij PSV onder meer verantwoordelijk voor de uitbouw van het Philips Stadion en De Herdgang.

Als voorzitter maakte hij vier landstitels mee. Daarnaast won de club onder zijn bewind eenmaal de KNVB Beker en vijf keer de Nederlands Super Cup. Van Raaij vertrok in 2004 als voorzitter, maar bleef altijd aan de club verbonden. Hij is tot aan zijn dood wedstrijdn van PSV blijven bezoeken, zo melden de Eindhovenaren op de clubwebsite.

"Hij spreekt over PSV alsof het een kind van hem is. Soms is de oud-voorzitter kritisch, veel vaker spreekt hij vol liefde over de club die hem zo na aan het hart ligt."

"Te allen tijde is hij eerlijk en oprecht. Van Raaij is altijd de bestuurder van de mensen gebleven", meldt PSV.

Als penningmeester maakte Van Raaij naam door in 1988 via een slimme financiële constructie de toen nog onbekende Braziliaan Romário naar Eindhoven te halen. In zijn tweede periode als penningmeester, tussen 1993 en 1996, haalde hij Ronaldo naar PSV.

Andere spelers die in zijn periode bij PSV speelden en voor veel geld verkocht werden zijn Mark van Bommel, Jaap Stam, Ruud van Nistelrooij, Arjen Robben en Mateja Kezman.

Verkiezingsfraude eindelijk echt gevonden: 1500 valse stemmen

Na intensief controleren is het dan eindelijk zover, eindelijk is er verkiezingsfraude gevonden!

In de Forest and Bird's verkiezingen voor vogel van het jaar in Nieuws Zeeland is er alweer gesjoemeld. Alweer? Ja, dit is niet de eerste keer dat het gebeurd! 1500 stemmen die te koppelen waren aan fraude waren uitgebracht voor de nationale vogel, de Kiwi.

Kiwi
Kiwi

Op een vroege maandagmorgen waren de stemmen uitgebracht en in de middag kwam de fraude aan het licht. De stemmen waren uitgebracht voor de kleine gevlekte kiwi. De organisatie geeft aan dat wanneer je van de kleine gevlekte kiwi houdt, dat je dan vooral campagne ervoor moet voeren. Maar vervalste stemmen willen ze niet meer zien, "verkiezingsfraude is niet de weg van de kiwi" aldus de organisatie.

Dit was echter niet de eerste keer dat er verkiezingsfraude aan het licht kwam in deze verkiezing. Eerder kregen de aalschover (2018), witwangreiger (2017) en de kokako (2015) de steun van valsspelers.

De kakapo, een soort papegaai die niet kan vliegen, is de winnaar dit jaar. De kakapo is vermoedelijk de vogel die het oudste kan worden van allemaal met een gemiddelde leeftijd van 90 jaar. Desondanks wordt hij zeer bedreigd en leeft hij enkel nog op eilanden zonder vijanden. In 1995 waren er nog 49 exemplaren in leven, een plan om de vogel van uitsterven te behoeden lijkt te werken, in 2012 waren er 126.

Kakapo
Kakapo

Container vol fietsen en onderdelen in beslag genomen, 'eigenaar' aangehouden

Agenten hebben tientallen fietsen, fietsframes, velgen en andere fietsonderdelen gevonden in de tuin van een woning in Amsterdam. Het vermoeden is dat de fietsen en onderdelen van diefstal afkomstig zijn. De politie moest zoveel materiaal in beslag nemen dat er een vrachtwagen met container nodig was om alles af te kunnen voeren, is te lezen op de website van AT5.

Agenten zagen afgelopen vrijdag een grote hoeveel fietsen bij de woning staan. Bij drie van die fietsen bleek het hoefijzerslot doorgeslepen te zijn. Het registratienummer van een gloednieuwe bakfiets werd gecontroleerd en de fiets bleek als gestolen gesignaleerd te staan.

Heling
'Op vrijwel hetzelfde moment komt er een meneer uit een schuurtje gekropen welke ons vraagt "what the fuck" wij in zijn tuin doen met "zijn fietsen"', zo schrijft de politie op Facebook. De man is aangehouden op verdenking van heling.

In de tuin werden 18 complete fietsen gevonden, 35 dure racefietsframes, 58 racefietsvelgen en ontelbare onderdelen. In het schuurtje vonden de agenten ook nog eens een handelshoeveelheid van vijf soorten harddrugs.

De enorme hoeveelheid fietsen en onderdelen is naar een opslagterrein van de politie gebracht. De gestolen bakfiets is terugbezorgd bij de rechtmatige eigenaar.

210 miljoen voor extra hulp op school

Het kabinet trekt 210 miljoen euro uit waarmee basisscholen, middelbare scholen en mbo-instellingen extra hulp kunnen inschakelen in deze coronatijd. Met dit geld kunnen scholen extra bevoegd personeel inzetten, ondersteuners laten meehelpen en meer gastlessen mogelijk maken, bijvoorbeeld op het gebied van sport, techniek en cultuur.

"Het is goed dat de scholen zoveel mogelijk openblijven, dat is belangrijk voor de ontwikkeling van leerlingen. Vanwege corona is de druk op met name leraren en schoolleiders extra groot, bijvoorbeeld als hun collega’s in quarantaine moeten. Met dit geld willen we proberen verlichting te bieden in de klas," zegt minister Arie Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs.

Extra personeel
Minister Van Engelshoven: “We zien dat de werkdruk van het personeel in het mbo de afgelopen maanden hoog is opgelopen. Het onderwijs in het mbo gaat zoveel mogelijk fysiek door, maar de anderhalve meter moet daarbij in acht genomen worden, waardoor er meer lessen gegeven moeten worden om alle studenten goed les te geven. Met deze financiële ondersteuning maken we het voor mbo-scholen mogelijk om extra personeel in te kunnen zetten en verlichten we de werkdruk.”

Lesuitval
Scholen en mbo-instellingen moeten vaker fysiek en afstandsonderwijs combineren, dat kan veel van de organisatie vergen. Ook moeten leraren vaker thuisblijven vanwege klachten of ziekte. Dat kan leiden tot meer lesuitval of zelfs het naar huis sturen van klassen of het sluiten van een instelling. Vooral voor kwetsbare leerlingen en studenten kan dat negatief uitpakken.

Ondersteuning
Met 210 miljoen euro extra krijgen scholen en mbo-instellingen een tegemoetkoming in de kosten die zij moeten maken voor vervanging van bijvoorbeeld docenten. Vervanging is niet altijd makkelijk te vinden, vanwege het personeelstekort. Gebruikmaken van bijvoorbeeld regionale vervangingspools kan een oplossing zijn voor scholen. Ook kan de druk op leraren verlicht worden door meer ondersteunend personeel in de school. Zij kunnen bijvoorbeeld helpen bij het handhaven van de coronaregels op het gebied van schoonmaak of toezicht.

Bijlessen
De middelen komen per januari 2021 beschikbaar, schoolbesturen worden zo snel mogelijk over de spelregels geïnformeerd. Dit is een uitwerking van de zogenoemde coronabanen, die de minister van Sociale Zaken onlangs aankondigde. Eerder trok het kabinet al 282 miljoen euro uit om leerachterstanden in te lopen, bijvoorbeeld door extra bijlessen en zomerscholen. Van die regeling is goed gebruikgemaakt door scholen.

Alle berichtgeving voor slachtoffers in één online overzicht

Vanaf het moment dat slachtoffers van een misdrijf aangifte doen bij de politie ontvangen zij van verschillende organisaties informatie over hun zaak. Al die informatie van politie, Openbaar Ministerie (OM), Slachtofferhulp Nederland, Centraal Justitieel Incassobureau en Schadefonds Geweldsmisdrijven is vanaf vandaag voor het slachtoffer op één centrale plek te vinden. In de persoonlijke online omgeving MijnSlachtofferzaak wordt aan de hand van een tijdlijn de voortgang van de zaak getoond en kunnen slachtoffers berichten van de organisaties eenvoudig terugvinden.

“Slachtoffers van bijvoorbeeld geweld, fraude of stalking hebben al genoeg aan hun hoofd. Ze krijgen te maken met verschillende organisaties die allemaal hun eigen stukje informatie sturen waardoor je al snel het overzicht kan kwijtraken. We moeten het voor slachtoffers makkelijker maken in plaats van moeilijker. Daarom ben ik blij dat we met MijnSlachtofferzaak weer een extra stap hebben kunnen zetten om die mensen met een heftige ervaring een beetje te ontzorgen.” aldus minister Dekker (Rechtsbescherming).

In MijnSlachtofferzaak kunnen slachtoffers met hun DigiD inloggen en staat alle informatie overzichtelijk bij elkaar: de correspondentie met de betrokken organisaties, informatie over de rechten van slachtoffers, de hulp die zij kunnen krijgen en wat de verschillende organisaties voor slachtoffers doen. Ook worden de antwoorden gegeven op veelgestelde vragen over de online omgeving. Voor de totstandkoming van MijnSlachtofferzaak zijn Politie, Slachtofferhulp Nederland, Openbaar Ministerie, Centraal Justitieel Incassobureau, Schadefonds Geweldsmisdrijven en de Justitiële Informatiedienst bij elkaar gebracht. Deze laatste partij is verantwoordelijk voor de techniek achter het portaal. MijnSlachtofferzaak blijft ook in de toekomst in ontwikkeling. Bekeken wordt of extra functionaliteiten kunnen worden toegevoegd, en of bijvoorbeeld ook nabestaanden via het portaal inzage kunnen krijgen in hun zaak.

Meerjarenagenda slachtofferbeleid
De ontwikkeling van MijnSlachtofferzaak is onderdeel van een brede aanpak van het ministerie van Justitie en Veiligheid om slachtoffers een betere positie te geven in het strafproces. In deze zogeheten Meerjarenagenda slachtofferbeleid staan onder anderen plannen voor een verschijningsplicht voor verdachten van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven en spreekrecht voor slachtoffers tijdens tbs-verlengingszittingen. De wet die dat regelt is recent aangenomen door de Tweede Kamer. Daarnaast kreeg de politie meer personeel om slachtoffers de bescherming te geven die ze nodig hebben, en wordt het aantal slachtoffercoördinatoren die aanspreekpunt zijn en ondersteuning bieden tijdens de strafzaak bij het OM verdubbeld.

Werknemers bij pensionering voor het eerst gemiddeld boven 65 jaar

De gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers is in 2019 verder gestegen naar 65 jaar en 1 maand, 4 maanden hoger dan in 2018. Met pensioen gaan voor de 65e verjaardag komt steeds minder voor. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Van het begin van deze eeuw tot en met 2006 lag de gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers rond 61 jaar. Deze steeg vanaf 2007 onder invloed van regelgeving en wetswijzigingen om werknemers te stimuleren langer door te werken. Het aandeel werknemers die voor hun 65e verjaardag met pensioen gaan is sindsdien sterk gedaald.

Ook het feit dat de AOW-leeftijd vanaf 1 januari 2013 geleidelijk is verhoogd, speelt een rol. In 2019 kregen personen vanaf 66 jaar en 4 maanden een AOW-uitkering. Werknemers van 45 tot 65 jaar geven zelf aan minder lang te willen doorwerken: gemiddeld 64,5 jaar in 2019. Een vrij grote groep geeft aan niet te weten tot welke leeftijd zij willen doorwerken.

Een derde van de nieuw gepensioneerde werknemers in 2019 was jonger dan 65 jaar
Het aandeel werknemers die voor hun 65e verjaardag met pensioen gingen, daalde van 88 procent in 2006 naar 34 procent in 2019. In 2006 was ruim een kwart 59 jaar of jonger, in 2019 was dat aandeel afgenomen tot 5 procent. Het aandeel werknemers die 65 jaar of ouder zijn op het moment van pensionering is toegenomen. Ruim 65 procent van de werknemers die in 2019 met pensioen gingen was 65 jaar of ouder, terwijl dat in 2006 nog 12 procent was.

Aandeel gepensioneerden onder de bevolking stabiel
In 2019 waren in Nederland bijna 3,2 miljoen personen gepensioneerd. Tussen 2001 en 2014 steeg het aandeel gepensioneerden in de totale bevolking van 15,1 naar 18,3 procent. Mede door de verhoging van de AOW-leeftijd is het aandeel gepensioneerden onder de bevolking vanaf 2014 stabiel.

Het aandeel 55- tot 65-jarigen dat is gepensioneerd, is vanaf 2006 substantieel afgenomen. Vorig jaar was 5 procent van alle 55- tot 65-jarigen met pensioen, in 2006 was dat nog bijna 19 procent. In de totale bevolking nam het aandeel 55- tot 65-jarige gepensioneerden af van 2,3 procent in 2006 tot 0,7 procent in 2019.

Nieuwe drones voor politietaken

De politie zet in 2020 forse stappen in het professioneel vliegen met drones voor politietaken. Verder worden de proeftuinen UAV (Unmanned Aerial Vehicles) uitgebreid naar de gebiedsgebonden politie (GGP). Dit jaar gaat één basisteam ermee werken.

Drones bij politie
Drones zijn een waardevolle aanvulling op bestaande middelen die de politie ter beschikking heeft. Hiermee benut de politie technologische trends- en ontwikkelingen op het gebied van bemande en onbemande luchtvaart en zorgt het voor betere operationele inzet van de politie binnen de kaders van de wet. De acht operationele proeftuinen die het korps nu kent, zijn vooral bij specialistische diensten als Bijzondere Zoekingen en Verkeer Ongevallenanalyse. Daar is in 2019 Openbare Orde en Veiligheid bijgekomen. Zij zetten drones in bij bijvoorbeeld demonstraties en festivals. Dit jaar komt daar GGP bij, waarvoor één basisteam wordt geselecteerd. Volgend voorjaar komt daar nog een basisteam bij.’

Ondersteuning operationele inzet
Drones zijn goed in taken die voor de mens gevaarlijk, vies of moeilijk vol te houden zijn en kunnen daarnaast taken effectief en efficiënt uitvoeren. Het werk van de politie vraagt om moderne technologische hulpmiddelen die ingezet kunnen worden bij het voorkomen en opsporen van strafbare feiten, handhaving van en toezicht op de openbare orde en veiligheid. De professionele inzet van drones draagt daarom bij aan een betere operationele inzet van de politie. Hierdoor zijn de toepassingen in de opsporing, handhaving, forensisch onderzoek en verkeersongevalsanalyse eindeloos.

Toename drone inzet
Eind 2017 had de politie 10 operationele drones. Op dit moment heeft de politie circa 60 operationele drones en de verwachting is dat dit aantal de komende jaren gaat groeien naar meer dan 100 drones. In heel 2019 waren er 556 operationele inzetten en in 2020 (jan t/m sep) waren er 790 operationele inzetten. De verwachting is dat operationele inzetten in de toekomst gaan toenemen. Door de groeiende behoefte aan drones heeft de politie een Europese aanbesteding in de markt uitgezet.

Maximale inzet binnen de kaders van de wet
De maatschappij kan er op vertrouwen dat de politie professioneel en volgens de wet- en regelgeving vliegt met drones. Door de combinatie van nieuwe wetgeving in 2020 en het inzetten van opleiding en training, kan en mag de politie vanuit beroepsmatig gebruik in principe overal in Nederland vliegen met drones.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

FOK! Wat een weer: zacht en wisselvallig weer

Gegroet!

Ja, dat was me gisteren wel weer een Stephan-weertje. Ik kondigde het zaterdag al aan dat er een actieve storing over zou gaan trekken en zo gezegd, zo gedaan. Rond het middaguur begon het te regenen en het was een uitgebreide regenzone, het feitelijke koufront passeerde rond een uur of 5 mijn omgeving. Daarna trok het systeem snel noordoostwaarts. Er viel dus flink wat regen. Over het algemeen viel er op de meeste plaatsen tussen de 7 en 10 mm, maar het koufront leverde nog wat extra's op. Op een paar plaatsen viel er zo'n 15 mm. 

Ondertussen is het eerste front vrijwel het land uit, maar er ontstond nog een tweede die over de zuidoostelijke helft van het land trok. Ook daar viel het even met bakken uit de lucht. 

Vandaag zien we dat het overwegend bewolkt is. In de ochtend passeert er nog een zwakke storing met wat regen. In de middag klaart het in het westen wat op en zien ze daar de zon nog even. In het binnenland lijkt dat niet te gaan lukken en kan er de hele dag wat neerslag vallen. De wind is matig tot vrij krachtig. Aan zee misschien wel krachtig. De maxima liggen lager dan gisteren met ongeveer 12 graden.

Dagrecords zijn er wel gebroken, maar niet in De Bilt. In het oosten werd het nog zo'n 17 graden, maar De Bilt kwam niet verder dan 15,7.

Tot ziens!  

 

Meer weer op FOK!

Wandelenz (Foto: DJMO)
IK denk niet dat veel mensen zin hebben om met regen en wind in de bagger te gaan wandelen. DJMO deed het wel.  

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Trump geeft toe dat Biden heeft gewonnen

Trump heeft een soort van toegegeven dat Biden heeft gewonnen.

Trump geeft aan dat Biden heeft gewonnen, maar wel vanwege gemanipuleerde verkiezingen.

 

Iedereen met een beetje oog voor eerlijke verkiezingen zou zeggen dat Biden heeft gewonnen ondanks gemanipuleerde verkiezingen, maar goed het is waar we het momenteel mee moeten doen.

Is toch weer een stapje dichterbij het toegeven.

Laatste reviews en specials
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
special
Random Pics van de Dag #944
©FOK.nl e.a.