FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 18 november 2020

Nederlands elftal wint in Polen, maar ontbreekt op eindtoernooi Nations League

Het Nederlands elftal heeft de Nations League woensdagavond afgesloten met een overwinning in en tegen Polen: 1-2. Ondanks de zege wist Oranje zich niet te kwalificeren voor de eindronde van de Nations League doordat Italië wist te winnen van Bosnië.

Nederland begon de wedstrijd tegen Polen dramatisch. Al na vijf minuten keek het Nederlands elftal tegen een achterstand aan. Bij een ingooi verloor Hans Hateboer makkelijk de bal, waarna Polen via een snelle counter op 1-0 kwam via Kamil Józwiak.

Ondanks de snelle achterstand herpakte Nederland zich goed en kreeg het enkele kansen op de gelijkmaker, maar die kansen waren niet besteed aan Oranje. Ook Polen kreeg enkele goede kansen en halverwege de eerste helft hadden ze zomaar op 2-0 kunnen staan na een inzet van Przemyslaw Placheta. Zijn schot eindigde gelukkig voor Oranje op de paal.

In het begin van de tweede helft kreeg Polen opnieuw een goede kans om de score te verdubbelen, maar gelukkig voor Oranje wist Polen die niet te benutten. Nederlands elftal had ten opzichte van de eerste helft vervolgens meer moeite kansen te creëren. Na ruim een uur spelen kreeg Oranje eindelijk weer een kans op de gelijkmaker via een schot van Depay, maar de Poolse goalie redde knap.

Toch zou Nederland op gelijke hoogte komen, maar daar had Oranje wel een strafschop voor nodig na een overtreding op Georginio Wijnaldum. Depay zorgde met een overtuigende strafschop voor de 1-1. In de laatste tien minuten liet Frank de Boer zien de wedstrijd graag te willen winnen. Hij bracht Luuk de Jong in voor Daley Blind. Ondanks dat De Jong geen aandeel had in de 1-2 werd er wel direct gescoord uit een corner. Wijnaldum kopte uit die hoekschop via de rug van de Pool Tomasz Kedziora raak in de verre hoek, waardoor Nederland als tweede eindigde in groep A van de Nations League achter Italië.

Random Pics van de Dag #158

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Star Wars: Squadrons krijgt TIE Defenders en B-wings

Hoewel het echt waar heus beloofd had dat er geen DLC naar Star Wars: Squadrons zou komen, komt EA nu toch met een aantal extra schepen waarmee je in multiplayer anderen aan gort kan knallen. Ook komen er nieuwe onderdelen en een nieuwe map naar Squadrons in November.

De November-update bevat boost extension kits voor Fighter en Bombers, terwijl Interceptors en Fighters de nieuwe Ion Rockets krijgen. Ook wordt Fostar Haven, de map die nu alleen nog beschikbaar is in Single Player, herwerkt zodat deze ook speelbaar is in Fleet Battles en Dogfight Modes. Deze update zal beschikbaar zijn op 25 november.

Degenen die uitkijken naar de TIE Defenders en B-wings zullen wat langer moeten wachten: die update komt pas in december, en wordt omgeschreven door EA als "een klein cadeautje voor de kerst". Ook komt met deze update de mogelijkheid om custom matches te hosten.

SQSquadrons

Apple verlaagt afdrage apps voor kleine ontwikkelaars

Apple heeft vandaag het App Store Small Business Program aangekondigd voor de kleinere ontwikkelaars binnen hun App Store. Het belangrijkste nieuws is dat de afdrage van de omzet wordt verlaagd naar 15 procent: een flinke vermindering van de 30 procent die alle ontwikkelaars nu moeten betalen.

Het programma gaat in vanaf 1 januari 2021, en geldt alleen voor ontwikkelaars die minder dan 1 miljoen dollar omzet per jaar maken. Om aanspraak te maken op het Small Business Program moet je over het gehele jaar 2020 minder dan 1 miljoen dollar omzet hebben gemaakt, over alle apps van jouw makelij in de app store. Nieuwe deelnemers van de App Store maken ook aanspraak op het programma, maar zodra zij over de limiet gaan geldt het standaardtarief voor de rest van het jaar - zelfs als men daarna weer onder de 1 miljoen dollar zakt.

Het programma lijkt een tegemoetkoming van Apple te zijn na een flink aantal rechtszaken, aangejaagd door ontwikkelgigant Epic Games. CEO Tim Sweeney heeft al vaker kritiek gehad op het beleid van Apple en sprak van een monopolie: hij wilde dat het tarief verlaagd werd. Epic Games voegde zelf de daad bij het woord door de prijs van V-bucks voor Fortnite te verlagen, buiten Apple's betaalkanalen om. Apple verwijderde daarop prompt Fortnite van de App Store.

AppleSBP

Ubisoft wijst managing director van Skull & Bones de deur

Ubisoft pakt door in zijn belofte om de giftige werkcultuur aan te pakken binnen zijn bedrijf. Nadat grote namen zoals Serge Hascoët en Yannis Mallat eerder weg moesten vanwege hun wangedrag kan ook Hugues Ricour van Ubisoft Singapore zijn biezen pakken.

Dat bevestigt Kotaku na een interne e-mail van COO Virginie Haas aan de rest van het bedrijf. Hugues Ricour is vanaf het moment van schrijven geen managing director meer bij Ubisoft Singapore, waar hij onder andere de leiding had over de piraten-RPG Skull & Bones en meewerkte met Assassin's Creed en Immortals Fenyx Rising.

Ubisoft Singapore werd in nieuwsartikelen als een van de ergste gevallen genoemd wat betreft Ubisoft's probleem met seksisme, racisme en pestgedrag op de werkvloer. Ricour zelf werd beschuldigd van ongewenste opmerkingen tegenover vrouwen en van het aanmoedigen van hem zoenen terwijl ze dat niet wilden. Ook had Ricour er een handje van om wraak te nemen wanneer mensen hem aanspraken op zijn wangedrag.

Skullandbones

The last of Us: Part 2 en indiehit Hades leiden nominaties Game Awards

Vandaag heeft The Game Awards de nominaties bekend gemaakt voor dit jaar en niet geheel verrassend leidt RPG The Last of Us Part II in het aantal nominaties. De game van Naughty Dog wist maar liefst 10 nominaties binnen te slepen, onder andere voor beste game. Verrassing is de roguelike Hades: de indie sleepte 9 nominaties binnen.

De andere nominaties voor game of the year naast The Last of Us Part II en Hades zijn Animal Crossing: New Horizons, Doom Eternal, Ghost of Tsuhima en de remake van Final Fantasy 7.  Tevens zijn Hades, The Last of Us Part II, Ghost of Tsuhima en Final Fantasy 7 Remake genomineerd in de drie "grote" catagorieën: game direction, narrative, en art direction.

De Game Awards vinden plaats op 10 december en worden zoals gebruikelijk gepresenteerd door de Canadees Geoff Keighley. Vanwege de coronapandemie zal de gehele ceremonie online plaatsvinden.

Droomtransfer naar Paris Saint-Germain voor handballer Steins

Handballer Luc Steins staat op het punt verhuurd te worden aan Paris Saint-Germain. Zijn huidige werkgever Fenix Toulouse heeft daarover een akkoord bereikt met de handbalclub uit de Franse hoofdstad.

Vanwege blessures is PSG op zoek naar versterking in de opbouw. Door de afwezigheid van een alternatief bij Toulouse leek de overstap voor de 25-jarige Limburger lange tijd ver weg. Volgens de Franse krant L’Équipe hebben beide clubs nu toch overeenstemming bereikt over de verhuur tot het einde van het seizoen. Nooit eerder kwam een Nederlandse handballer uit voor het club van het niveau PSG.

Bokser Moloney bestolen in wereldtitelgevecht: "Ik ben de kampioen!"

We keren voor de boksliefhebbers nog even terug naar het weekeinde, want met name in Las Vegas kregen we een behoorlijk stuk controverse voor de kiezen, met als inzet de WBA-wereldtitel in het supervlieggewicht (-52,2kg).

Die titel was in handen van de Amerikaan Joshua Franco (17-1), die deze in juni na winst op Andrew Moloney won. De Australiër (21-1) kreeg na vijf maanden een herkansing, wederom in het MGM Grand Conference Center in Las Vegas, en stond er goed bij.

Moloney was de bovenliggende partij en na twee ronden was het gevecht al voorbij: Franco's oog was zo enorm opgezwollen dat de dokter het niet meer verantwoord vond om hem door te laten gaan. Het opzwellen van het oog kwam door een per ongeluk uitgedeelde kopstoot, zo oordeelde de scheidsrechter, waardoor het gevecht eindigde in een 'no contest', met Franco nog steeds als kampioen.

Op de beelden was echter duidelijk te zien hoe verkeerd die beslissing was: Franco's oog was open, tot Moloney met een perfect geplaatste linker uithaalde. Er kwamen nog flink wat klappen achteraan, dus het was volkomen duidelijk dat het geen pech was, maar een resultaat van Moloney's prestatie, waardoor de Australiër aangewezen had moeten worden als winnaar en nieuwe kampioen.

Na afloop was de 29-jarige Moloney logischerwijze woedend en dat Franco's team hem nog eens wees op de nederlaag van juni hielp niet mee. "Hij kan met die gordel rond blijven lopen en zich kampioen noemen, maar ik bén de kampioen", aldus de Australiër, die op social media overigens bijval kreeg van zowel landgenoten als Amerikanen en Franco-fans.

Moloney is bestolen

In het hoofdgevecht kwam een van 's werelds beste, zo niet dé beste pound-for-pound boksers in actie: Terence Bud Crawford (36-0, 27 KO's) verdedigde zijn WBO-wereldtitel in het weltergewicht (-66,7kg) alweer voor de vierde keer, nadat hij vanaf 2014 ook al tien keer met succes had gevochten om wereldtitels in de twee gewichtsklasses daaronder - in het lichtweltergewicht had Crawford ze zelfs allemaal, waarna hij besloot een nieuwe uitdaging te zoeken.

De Brit Kell Brook (39-2, 27 KO's) was de volgende tegenstander, de voormalig IBF-wereldkampioen die in 2016 van Gennady Golovkin verloor in het middengewicht en in 2017 zijn IBF-wereldtitel in het weltergewicht in kon leveren bij Errol Spence Jr. Tegen Crawford begon hij prima, maar in de vierde ronde was duidelijk dat de Amerikaan twee niveau's beter was en maakte de scheidsrechter er terecht een einde aan.

Crawford vs Brook

Vrouwen in Londen
In Londen stapte Katie Taylor (16-0) weer de ring in, volgens vele de beste boksster op aarde. Ze verdedigde haar WBC, WBA, IBF- én IBO-wereldtitels in het lichtgewicht (-61,2kg) tegen de Spaanse interimkampioene Miriam Gutierrez (13-0), die opvallend dapper partij bood. Kans had ze niet echt, Taylor was veel te sterk en dat vonden de juryleden na tien eenzijdige ronden ook - hoewel één jurylid zelfs een ronde aan Gutierrez gaf.

In het voorprogramma had Terri Harper (10-0) de Britten al doen juichen. Ze verdedigde haar WBC- en IBO-wereldtitels in het supervedergewicht (-58,9kg) tegen Katharina Thanderz (13-0), maar de ongeslagen Noorse interimkampioene was niet tegen haar opgewassen. In de negende ronde opende Harper de aanval nog eens en de scheidsrechter maakte er op dat moment een einde aan.

De hoogtepunten van de prima avond in Londen

'Viruswappie' die Kamerlid Omtzigt belaagde, hoeft niet de cel in, OM gaat in beroep

De rechtbank in Den Haag heeft Danny V. die afgelopen augustus Kamerlid Pieter Omtzigt belaagde op het plein voor de Tweede Kamer een voorwaardelijke celstraf van vier maanden opgelegd. De man, fanatiek aanhanger van Viruswaarheid, hield Omtzigt tegen op straat en riep: ‘Ik zal je doodslaan, vieze kankermongool’. Met de gegeven voorwaardelijke straf wil de rechter voorkomen dat Danny V. in herhaling valt. Het Openbaar Ministerie vindt dit niet passend en gaat in beroep. Meer over deze kwestie valt te lezen in het AD.

COVID-19: Geleidelijk meer ruimte voor reguliere zorg volgens Ernst Kuipers

De druk van covid-patiënten op de reguliere zorg blijft groot, maar neemt wel langzaam en geleidelijk af. De piek van de tweede coronagolf is lager dan de eerste. Maar de tweede golf duurt wel langer. Dat zei Ernst Kuipers van het LCPS in een technische briefing aan de Tweede Kamer.

De hoogste bezetting van covid-patiënten op klinische bedden was begin november. Toen waren er ruim 2.000 covid-patiënten op klinische bedden. De hoogste bezetting van covid-patiënten op de IC was op 3 november. Toen lagen er 609 patiënten met covid op de IC. Op 17 november was dat aantal gedaald naar 576. De daling gaat dus heel langzaam. Het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LPCS) stuurt op een beschikbare IC-capaciteit van 1.350 patiënten. In werkelijkheid liggen er 17 november 1.237 patiënten op de IC, zowel covid als non-covid. Meer hierover valt te lezen bij Skipr.

Steeds meer signalen van ernstige misstanden aan de Europese grens

Vluchtelingen die de Turks-Griekse grens oversteken, lopen het risico om zonder procedure de EU weer uitgezet te worden. Dat is in strijd met EU- en VN-verdragen, maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat deze praktijken stelselmatig voorkomen.

Een 26-jarige Syrische man beweert dat hij, terwijl hij al een verblijfsstatus in Duitsland had, in Griekenland is gearresteerd en de Grieks-Turkse grens is overgezet. Zijn zaak wordt deze week aangekaart bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties door middel van een aanklacht tegen Griekenland.

De uitzetting zou hebben plaatsgevonden in november 2016, vertelt de man aande Britse krant The Guardian, toen hij op stel en sprong vanuit Duitsland naar Griekenland was afgereisd om te zoeken naar zijn elfjarige broertje. Meer hierover valt te lezen bij het Friesch Dagblad.

Ondanks vluchtpoging buitenland, 13 jaar cel voor doodslag op buurman in Soest

Een 30-jarige man uit Soest is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 jaar. De man bracht in augustus 2017 zijn bovenbuurman om het leven en vluchtte vervolgens naar het buitenland.

Op 12 augustus 2017 krijgt de politie een melding binnen over het gewonde slachtoffer. Als agenten gaan kijken, blijkt de destijds 57-jarige man door geweld om het leven te zijn gebracht. De sporen die vervolgens bij het onderzoek op de plaats delict worden gevonden, leiden naar het appartement van verdachte. Daar worden bloedsporen van het slachtoffer aangetroffen. In het appartement van het slachtoffer wordt bovendien DNA van de verdachte gevonden.

Strafbaar
Aanleiding voor de confrontatie tussen verdachte en het slachtoffer was vermoedelijk geluidsoverlast. Verdachte is na het delict direct gevlucht naar zijn geboorteland Azerbeidzjan. Er zijn aanwijzingen dat verdachte kampte met psychische problemen, hij liep hiervoor in een traject van de gemeente Soest. Maar omdat verdachte is gevlucht naar een land dat zijn onderdanen niet uitlevert aan Nederland, was het niet mogelijk om onderzoek naar zijn psyche te doen. De rechtbank kan daarom niet vaststellen of verdachte leed aan psychische problemen die zijn gedrag destijds hebben beïnvloed en houdt verdachte daarom volledig verantwoordelijk voor zijn daden.

Straf
Verdachte heeft met zijn gruwelijke daad het slachtoffer zijn kostbaarste bezit ontnomen, namelijk het leven. Door te vluchten heeft verdachte geen enkele verantwoordelijkheid genomen voor zijn daden en dat neemt de rechtbank hem zeer kwalijk. De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 13 jaar, conform de eis van het Openbaar Ministerie. Ook moet verdachte een schadevergoeding betalen aan de familie van het slachtoffer.

‘Vereniging van helden’ zelf onderscheiden

De Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheiding (VDMD) heeft de Koninklijke Erepenning gekregen. Zo werd haar 50-jarig jubileum voorzien van extra glans. Volkomen terecht, volgens Arthur van Dijk, Commissaris van de Koning in Noord-Holland. “Uw vereniging is werkelijk uniek.”

‘Daden laten Leven’, is het motto van de VDMD. De vereniging zet zich in voor maatschappelijke erkenning, herkenning en waardering van alle dragers van militaire dapperheidsonderscheidingen. Dan kan het gaan om een Bronzen Leeuw, een Bronzen Kruis, het Kruis van Verdienste, of het Vliegerkruis. Het werk van de VDMD is hard nodig, volgens Van Dijk, want “waardering voor uitzonderlijke inzet, dapperheid, of heldenmoed, is niet vanzelfsprekend. Zeker niet in Nederland, een land met een relativerende inborst.”

Ruim 800 onderscheidingen
De VDMD heeft na de Tweede Wereldoorlog ruim 800 dapperheidsonderscheidingen behandeld. Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer somde de aantallen op: “665 voor de strijd in voormalig Nederlands-Indië, 31 voor de missie in Korea, 31 voor de missie in Nederlands Nieuw-Guinea en 92 voor de diverse missies na 1993, tot en met Mali.”

De verhalen vertellen
Namens minister Ank Bijleveld-Schouten sprak de Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer waardering uit voor de VDMD. Hij noemde daarbij in het bijzonder de inspanningen om de verhalen van dragers te vertellen, zoals in de portrettenreeks die deze zomer in première ging. “Deze verhalen over moed, trouw en opofferingsgezindheid inspireren en bemoedigen ons”, aldus Bauer. “Ze maken ons trots en geven ons hoop.”

Daarom kreeg de VDMD nu eens zelf een onderscheiding. Niet meer dan logisch volgens Bauer: “U bent in feite een vereniging van helden.”

KNVB Beker in december hervat zonder amateurclubs

De TOTO KNVB Beker wordt hervat zonder amateurclubs. Via een tussenronde in december gaat het toernooi vervolgens verder via het oorspronkelijke schema.

Door de beperkingen vanwege corona mogen amateurclubs momenteel nog geen wedstrijden spelen. Daarom heeft de KNVB besloten om de amateurclubs uit het toernooi te halen.

De profclubs spelen op 15, 16 en 17 december een ingevoegde tussenronde. De loting hiervoor is komende zaterdag, waarbij negen clubs vrijgeloot zijn. Eind januari gaat het toernooi dan verder met de achtste finales.

Zowel prof- en amateurclubs krijgen een financiële vergoeding voor de niet gespeelde wedstrijden. Het prijzengeld voor de negen amateurclubs die sowieso de volgende ronde hadden bereikt wordt verdeeld over de 26 amateurclubs in die nog in het toernooi zaten. Bovendien zijn deze clubs automatisch toegelaten tot de volgende editie van het toernooi.

Door agenten gedode man (36) liep met mes in buurt van kinderdagverblijf Den Haag

De 36-jarige Hagenaar die gisteren tijdens een incident in Den Haag is neergeschoten door de politie en later in het ziekenhuis overleed, liep compleet verward met een mes rond in de buurt van een kinderdagverblijf. De kinderen hebben niks meegekregen van de situatie, vertelt een begeleidster. ,,Ze sliepen.” Zo meldt de Stentor.

Winnaar een Assassin's Creed Valhalla goodiepakket

Vorige week heeft Ubisoft voor ons een goodie-pakket samengesteld om weg te geven om te vieren dat Assassin's Creed: Valhalla uit is. Wat moest je hiervoor doen? Antwoord geven op de volgende vraag: Hoe heet de broer van Eivor? Het antwoord is Sigurd. Uit de vele antwoorden had onder andere Appeleter het goed. Gefeliciteerd!

Assassin's Creed: Valhalla - Goodiepakket (Foto: Ubisoft)
Assassin's Creed: Valhalla - Goodiepakket (Foto: Ubisoft)

Na acht jaar (!) keert vermiste poes Bella terug bij haar baasje

Acht jaar nadat ze van huis wegliep, is poes Bella weer opgedoken. Het diertje ging er in 2012 vandoor bij haar baasje aan de Krayenhofflaan in Nijmegen. Nu blijkt dat ze al die tijd in een zijstraat heeft geleefd. Zo meldt de Gelderlander.

Dankzij de Dierenambulance Nijmegen is Bella weer herenigd met haar baasje.

Zestien Nederlandse deelnemers in Dakar Rally

Voor de 42e editie van de Dakar Rally hebben zich 288 deelnemers ingeschreven, waaronder zestien uit Nederland. De Dakar Rally wordt van 3 tot en met 15 januari gehouden in Saudi-Arabië.

Met Paul Spierings en Olaf Harmsen staan bij de motoren slechts twee Nederlands deelnemers aan de start. Bij de quads zijn er, net als vorig jaar, geen Nederlanders.

Bij SSV’s, een klasse voor lichte 4x4 voertuigen, neemt opnieuw de equipe Kees Koolen/Jurgen van den Goorbergh deel. In deze klasse verder Gert-Jan van der Valk/Branco de Lange.

De vertrouwde gezichten Bernhard ten Brinke en Erik van Loon zien we terug met hun Toyota’s. En, hoe kan het ook anders, Tim en Tom Coronel zijn met ‘The Beast’ ook weer van de partij.

Bij de vrachtwagens zien we in totaal negen Nederlandse teams aan de start. Bekendste namen zijn Martin van den Brink (Mammoet Rallysport), Gert Huzink, Pascal de Baar (beide Riwald) en Maurik van den Heuvel (Dakar Speed).

Nederlandse deelnemers
Motoren
#25 Paul Spierings
#115 Olaf Harmsen

Auto's
#306 Bernhard ten Brinke/Tom Colsoul
#313 Erik van Loon/Sébastien Delauney
#347 Tim Coronel/Tom Coronel

SSV's
#416 Kees Koolen/Jurgen van den Goorbergh
#454 Gert-Jan van der Valk/Branco de Lange

Trucks
#506 Martin van den Brink/Wouter de Graaff/Daniel Kozlovsky
#511 Gert Huzink/Rob Buursen/Martin Roesink
#515 Pascal de Baar/Jan van der Vaet/Stefan Slootjes
#519 Maurik van den Heuvel/Wilko van Oort/Martijn Rooij
#523 William de Groot/Edwin van den Langenberg/Harrie Schuurmans
#525 Richard de Groot/Mark Laan/Jan Hulsebosch
#528 Alexander Koot/Wesley van Groningen/Remco Aangeenbrug
#529 Mitchel van den Brink/Richard Mouw/Wilfred Schuurman
#537 William van Groningen/Co de Wit/Jaco van Groningen

Oud-doelman Doesburg (77) overleden

Oud-doelman Pim Doesburg is op 77-jarige leeftijd overleden. De Rotterdammer kwam in zijn 25-jarige profloopbaan uit voor Sparta en PSV. Ook stond hij acht keer in het doel van het Nederlands elftal.

Doesburg maakte in 1962 bij Sparta zijn debuut in het betaalde voetbal. Vijf seizoenen later vertrok hij naar PSV. In 1970 keerde hij terug op Het Kasteel, tien jaar later kwam hij weer uit voor PSV. In 1987 beëindigde hij na een recordaantal van 687 wedstrijden in de Eredivisie zijn carrière.

Tussen 1967 en 1981 kwam hij acht keer uit voor Oranje. Na zijn actieve carrière was hij keeperstrainer bij Sparta, Feyenoord en het Nederlands elftal.

Baudet niet vervolgd voor ‘treintweet’

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft besloten de heer Thierry Baudet niet te vervolgen vanwege zijn ‘treintweet’. Op 31 januari van dit jaar twitterde hij dat vriendinnen van hem waren lastiggevallen door vier Marokkanen in een trein. Vervolgens riep hij in de tweet ook op om het land te redden en op Forum voor Democratie te stemmen. Er werd vier keer aangifte tegen hem gedaan wegens discriminatie.

Het OM heeft zorgvuldig de criteria van de Hoge Raad ten aanzien van groepsbelediging nagelopen en is van mening dat de tweet inhoudelijk onvoldoende concreet is om te kunnen oordelen dat er een negatieve conclusie over Marokkanen als groep wegens hun ras wordt getrokken. Daarnaast meent het OM dat de tweet niet in strafrechtelijke zin de grenzen van hetgeen je als politicus in het kader van een maatschappelijk of politiek debat moet kunnen zeggen, overschrijdt. Het OM is daarom van oordeel dat de tweet niet strafbaar is.

De aangevers en de heer Baudet zelf zijn geïnformeerd over de beslissing van het OM.

COVID-19: 4628* nieuwe besmettingen en 84 doden, totaal 461.612 en 8698

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4628 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 461.612 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM. *Let op! Door een storing zijn er vandaag 1000 positieve tests minder gemeld.

Van de gemelde patiënten zijn er 192 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1528 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 27 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 559 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 84 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 8698 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Vijf minderjarigen aangehouden voor 'Happy Slapping'

In een onderzoek naar meerdere openlijke geweldplegingen zijn gisteren vijf minderjarige verdachten aangehouden, is te lezen op de website van AT5. Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan Happy Slapping, waarbij willekeurige mensen, zonder enige aanleiding, werden geslagen en de mishandeling ook nog werd gefilmd.

Deze openlijke geweldplegingen hebben plaatsgevonden in de periode van 21 augustus tot 7 oktober in de omgeving van het Osdorpplein en Tussen Meer in Nieuw-West.

De willekeurige slachtoffers werden in de meeste gevallen van achteren benaderd en eerst op het achterhoofd geslagen. Degenen die de klappen uitdeelden, vaak in groepsverband, vluchtten hierna. Vaak maakten zij hierbij gebruik van een fiets.

Uit het lopende onderzoek is gebleken dat er los van de incidenten die bij de politie in onderzoek zijn, er nog meerdere andere mishandelingen hebben plaatsgevonden. Van deze incidenten is geen aangifte gedaan. De politie roept daarom op om van deze mishandeling toch nog aangifte te doen.

Man (30) neergeschoten bij Krugerplein in Amsterdam-Oost

In de nacht van dinsdag 17 op woensdag 18 november is kort na middernacht een 30-jarige man het slachtoffer geworden van een schietincident op het Krugerplein. Het slachtoffer is met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Een onderzoeksteam van de recherche onderzoekt de zaak. De politie heeft in de directe omgeving van het Krugerplein nog diezelfde nacht twee verdachten kunnen aanhouden. Het betreft hier een 24-jarige en een 21-jarige, beiden uit Amsterdam. Hun betrokkenheid bij het misdrijf wordt onderzocht.

Coureur Ehrlacher pakt WTCR-titel na strijd in Aragon

Yann Ehrlacher heeft zich gekroond tot nieuwe kampioen in de World Touring Car Cup. De 24-jarige Franse coureur van Cyan Racing Lynk & Co verdedigde in het zesde en laatste raceweekeinde zijn voorsprong met verve.

Voorafgaand aan de laatste drie races ging het tussen Ehrlacher en de Argentijn Esteban Guerrieri in de Honda van ALL-INKL.COM, waarbij de racedag in de vroege ochtend begon op een vochtig circuit. Guerrieri en teamgenoot Nestor Girolami vertrokken vanaf de zestiende en twaalfde plek en reden op de regenbanden in no-time naar plek twee en één.

Girolami leek de zege lange tijd niet aan zijn om de titel strijdende teamgenoot af te staan, net zoals Guerrieri eerder in het seizoen de destijds nog leidende Girolami een oor aannaaide, maar in de laatst bocht ging hij van het gas en gaf hij zijn ruime voorsprong weg. Guerrieri won, Ehrlacher eindigde als zesde en had nog altijd de beste papieren voor de titel.

Race één

In race twee moest Guerrieri wegens zijn matige kwalificatie wederom achterin beginnen, maar dit keer ging het fout. Hij kwam al in de eerste ronde in felle gevechten terecht en liep dusdanig veel schade op dat hij uitviel: einde titelstrijd en Ehrlacher's zesde plek was genoeg om zich tot kampioen te kronen, terwijl diens oom, teamgenoot en veteraan Yvan Muller de race won.

Race twee

Race drie ging wat de titel betreft niet echt ergens meer om, Ehrlacher behield zijn tweede plek en viel zijn jonge teamgenoot Santiago Urrutia niet echt meer aan, waardoor de Uruguayaan zijn eerste overwinning pakte. Muller schoof nog op naar plek twee in het kampioenschap, voor Jean-Karl Vernay en Guerrieri, die na zijn geweldige start dus een uitvalbeurt én een achttiende plek kende, alsnog een dramatisch weekeinde.

Tom Coronel kwam er niet aan te pas, de Nederlandse veteraan - dit jaar wel goed voor een overwinning - sloot de titelstrijd als elfde af.

Race drie

Eerste beelden Cyberpunk 2077 op Xbox One X en Xbox Series X

CD Projekt Red heeft vandaag een video uitgebracht waarin Cyberpunk 2077 voor de allereerste keer op consoles wordt getoond. De gameplay is afkomstig van de Xbox-versie van de game.

In de Night City Wire-aflevering zien we gameplay-beelden van Cyberpunk 2077, vastgelegd op Xbox One X en Xbox Series X waarbij de laatstgenoemde console alleen gebruik maakt van backwards compatibility. Binnenkort verschijnt er ook een PlayStation gameplay-video van Cyberpunk 2077. De datum waarop deze video verschijnt wordt binnenkort onthuld via de officiële kanalen van de game.

Cyberpunk 2077 verschijnt op 10 december 2020 voor pc, Xbox One, PlayStation 4 en Google Stadia. De game zal ook speelbaar zijn op Xbox Series X | S en PlayStation 5. Op een later moment komt er een gratis upgrade voor Cyberpunk 2077-bezitters, waarbij volledig wordt geprofiteerd van de volgende generatie hardware. Deze upgrade wordt dan beschikbaar gemaakt voor bezitters van de Xbox One- en PlayStation 4-versies van de game.

Season Pass voor Immortals Fenyx Rising gedetailleerd

Ubisoft heeft in een nieuwe trailer gedetailleerd weergegeven wat we van de Season Pass van Immortals Fenyx Rising mogen verwachten. De Season Pass bevat drie DLC-pakketten.

In de eerste DLC, A New God, reist Fenyx als volwaardige God af naar Olympos om daar uitdagingen te voltooien die door bekende Goden (Aphrodite, Athena, Ares en dergelijke) zijn geplaatst. Uiteindelijk moet je het opnemen tegen Zeus zelf.

In de tweede DLC, Myths of the Eastern Realm, speel je als een nieuwe held: Ku. Deze DLC laat de Griekse mythologie voor wat het is en wijkt af naar Chinese mythologie en vindt wederom plaats in een nieuw gebied met nieuwe vijanden.

De derde en laatste DLC, The Lost Gods, plaatst je weer in de schoenen van Fenyx. De wereld wordt geteisterd door rampen, nadat enkele Goden Olympos hebben verlaten. Fenyx wil ze terughalen, maar Zeus verbiedt het om contact te leggen met de afgewijkte Goden. Hiertoe besluit Fenyx de hulp in te roepen van een mens genaamd Ash. Deze DLC verandert de gameplay door de game af te laten spelen vanuit een top-down isometrisch oogpunt.

Immortals Fenyx Rising komt 3 december uit voor vrijwel elk platform.

FOK! Wat een weer: Bewolkt, maar ook kans op zon

Overdag trekt de bewolking in de ochtend noordwaarts weg en volgen er flinke perioden met zon. Het blijft overal droog. In de avond neemt van het westen uit de bewolking toe en laat in de avond volgt af en toe regen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 13°C in het noorden tot lokaal 16°C in het zuidoosten. De zuidwestelijke wind is matig, langs de kust (vrij) krachtig, 6 Bft.

In de nacht naar donderdag zijn er wolkenvelden en neemt van het noordwesten uit de kans op buien steeds verder toe. De minimumtemperatuur komt omstreeks 9°C uit. Er staat een matige, aan de kust krachtige tot harde zuidwestenwind, mogelijk is de wind af en toe stormachtig, kracht 8, met kans op zware windstoten.

Donderdag overdag is het wisselend bewolkt en komen er buien voor, vooral in het noorden mogelijk met onweer. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 11°C. Er staat matige tot vrij krachtige westenwind, aan de kust is de wind hard, mogelijk tijdelijk stormachtig. Verder kunnen er vooral bij buien (zware) windstoten voorkomen, boven land vooral in de kustprovincies tot ongeveer 75 km/uur, aan zee tot 90 km/uur. In de middag draait de wind naar noordwest en in de avond neemt de wind duidelijk af. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

De zeedijk in Nieuw-Vossemeer (Foto: Charged)
De zeedijk in Nieuw-Vossemeer (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Omzet industrie bijna 8 procent lager in derde kwartaal

De omzet van de industrie lag, mede door de effecten van de coronacrisis, 7,9 procent lager dan een jaar eerder. De negatieve omzetontwikkeling was wederom het grootst voor aardolieproducenten. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de industrie.

De omzet nam in het derde kwartaal in het binnenland af met 7,8 procent en in het buitenland met 8,0 procent. De afzetprijzen lagen in het derde kwartaal 4,8 procent lager dan een jaar eerder. Na de maatregelen die halverwege maart werden genomen om het coronavirus te bestrijden, zetten industriële producenten vooral in de maanden april en mei van het tweede kwartaal minder om dan een jaar eerder. In het derde kwartaal is het omzetniveau deels hersteld ten opzichte van het vorige kwartaal, maar was de omzet nog steeds flink lager dan een jaar eerder.

Omzet derde kwartaal lager voor meeste industriële bedrijfstakken
In de meeste industriële bedrijfstakken lag de omzet, mede door de effecten van de coronacrisis, in het derde kwartaal van 2020 lager dan een jaar eerder. De voornaamste negatieve omzetontwikkelingen zijn te zien in de raffinaderijen en chemie (-18,3 procent) en de transportmiddelenindustrie (-10,4 procent).

In de raffinaderijen en chemie hebben voornamelijk de aardolieproducenten minder omgezet dan een jaar eerder (-38,9 procent). De afzetprijzen lagen in de aardolie-industrie 31,1 procent lager dan in het derde kwartaal van 2019. De omzet nam in de raffinaderijen en chemie ook af voor producenten in de chemische industrie, de farmaceutische industrie en de rubber- en kunststofproducentenindustrie.

Het omzetniveau van de producenten in de transportmiddelenindustrie is in het derde kwartaal, na een flinke omzetafname in het tweede kwartaal, deels hersteld. Er is nog wel minder omgezet dan een jaar eerder, voornamelijk door een lagere omzet bij de producenten van auto’s, opleggers en aanhangwagens (-12,1 procent). De omzetontwikkeling is voor deze producenten in het derde kwartaal minder negatief dan een kwartaal eerder, toen de omzet ruim halveerde ten opzichte van een jaar eerder. In september zetten de producenten van auto’s, opleggers en aanhangwagens zelfs weer iets meer om dan een jaar eerder.

Voor enkele branches lag de omzet hoger dan een jaar eerder. De omzet is gestegen voor de hout- en bouwmaterialenindustrie (+4,5 procent) en de voedings- en genotmiddelenindustrie (+1,8 procent). In de hout- en bouwmaterialenindustrie was de toename het grootst voor producenten van bouwmaterialen, met 6,2 procent meer omzet. De buitenlandse omzet van deze producenten nam toe met 28 procent.

Trump ontslaat topfunctionaris Krebs nadat deze verkiezingsfraude ontkent

Donald Trump heeft Chris Krebs, de hoogste cyberveiligheidsfunctionaris van het land, ontslagen via Twitter. Trump beschuldigde Krebs zonder bewijs dat die ‘zeer onjuiste’ verklaringen had verstrekt over de integriteit van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Meer hierover in de Gelderlander.

De ambtenaar stond aan het hoofd van het agentschap voor cyberveiligheid en infrastructuurveiligheid van ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

Fietsende aanrander sloeg al bij 21 vrouwen toe in Alkmaar

De politie is dringend op zoek naar een serie-aanrander die sinds begin september vrouwen belaagt in Alkmaar. Er hebben zich inmiddels al 21 vrouwen bij de politie gemeld die vermoedelijk slachtoffer van de man zijn geworden, zo meldt het programma Opsporing Verzocht. Ook gisteren sloeg de man weer toe. Meer hierover in het AD.

Corrupte havenarbeiders helpen bij invoer cocaïne in Vlissingse haven

In Vlissingen worden steeds meer havenarbeiders geronseld om te helpen bij de invoer van cocaïne. Een deel van de havenmedewerkers heeft nauwe banden met het criminele circuit. Dat werd dinsdagavond duidelijk in een uitzending van Opsporing Verzocht. Vlissingen is in verhouding met Rotterdam en Antwerpen een veel kleinere haven en daardoor aantrekkelijk voor criminelen. Meer hierover in het AD.

De haven van Vlissingen wordt al jaren gebruikt om cocaïne uit Zuid- en Midden-Amerika het land binnen te smokkelen. Uit onderzoek  van de politie blijkt dat hierbij havenmedewerkers betrokken zijn. Een typisch voorbeeld van ondermijning dat laat zien hoe criminelen facilitators in de bovenwereld nodig hebben om criminaliteit te plegen. Een aantal verdachten is aangehouden, maar veel van het geld dat ze hiermee hebben verdiend is nog zoek.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.