FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 29 november 2020

Random Pics van de Dag #167

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Biatlete Íberg pakt overtuigende sprintzege

Biatlete Hanna Öberg heeft in het Finse Kontiolahti haar eerste World Cup-zege van het nog prille seizoen te pakken. De Zweedse kandidate voor de eindwinst in de World Cup was zondag de beste op de sprint.

De snelste tijd was aanvankelijk in handen van een andere Zweedse: Johanna Skottheim, die een dag eerder met de derde plek in de individuele wedstrijd haar eerste podiumplek ooit pakte, schoot foutloos en was prima onderweg op de ski's.

De Noorse Marte Olsbu Røiseland was met eveneens tien treffers een goede twintig tellen sneller dan Skottheim, maar de winst ging alsnog naar Zweden: Öberg schoot ook alle schijven om en was maar liefst 23,9 seconden sneller dan Røiseland, toch een van de meer begenadigde langlaufsters in het veld.

Skottheim werd daarna nog van het podium gestoten en wel door Røiseland's landgenote Karoline Offigstad Knotten, die op 37,8 seconden van Öberg binnen kwam en zo haar eerste podium ooit pakte - haar beste resultaat was een dertiende plek in Annecy-Le Grand Bornand vorig jaar.

Verder was er nog een sensationele zesde plek van de Estse Tuuli Tomingas, die twee veertiende plekken in matig bezette wedstrijden in de VS en een 25e plek op het WK als beste resultaat ooit had staan. Namens België noteerde Lotte Lie met één misser de 64e tijd.

Update demonstraties Frankrijk: 98 agenten gewond, 81 arrestaties

Gisteren zijn er in Frankrijk vele demonstraties gaande tegen de wet Securite Globale en tegen politiegeweld. De afgelopen week is in het Franse parlement een wet, Sécurité Globale, goedgekeurd waardoor het verboden wordt om foto's en/of filmopnamen te maken van politieagenten waarbij de agenten duidelijk herkenbaar in beeld zijn. 

De demonstraties zijn op diverse plaatsen uitgelopen tot forse rellen waarbij tot nu toe 37 politie agenten gewond zijn geraakt.  De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, veroordeelde vandaag 'het onaanvaardbare geweld tegen de politie'. Op sociale media circuleren verschillende video's waarop zware mishandelingen van politieagenten te zien zijn.

Zie ook : Franse agenten geschorst na geweld tegen zwarte man

Update 29 november 22.40 uur: Ruim honderdduizend mensen waren gisteren in verschillende Franse steden op de been om te protesteren tegen de nieuwe wet "Securite Globalise" en het gebruik van geweld door de politie. Bijna honderd politieagenten en gendarmes raakten hierbij gewond, volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin. In een tweet stelde hij ' Er zijn 98 politiemensen gewond geraakt. Ik geef ze mijn volledige steun. De daders die dit hebben veroorzaakt moeten worden vervolgd'. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn tijdens deze demonstraties 81 mensen gearresteerd.

In totaal trokken deze demonstraties volgens het Binnenlandse Zaken 133.000 mensen, waaronder 46.000 in Parijs. Volgens de organisatoren van de demonstraties waren er 500.000 deelnemers aan de demonstraties, waarvan 200.000 in de hoofdstad.


Eerdere berichtgeving:

Oud-voetballer Papa Bouba Diop (42) overleden

De Senegalese oud-voetballer Papa Bouba Diop is op 42-jarige leeftijd overleden. Diop maakte vooral naam op het WK van 2002 waar hij drie keer scoorde.

Diop scoorde op dat WK het enige doelpunt in de openingswedstrijd tegen toen nog regerend kampioen Frankrijk. Met Senegal haalde hij uiteindelijk de kwartfinale, waarin het na een verlenging verloor van Turkije.

Diop speelde bij onder meer Lens, Fulham en Portsmouth en sloot zijn loopbaan in 2013 af bij Birmingham City. Hij was al geruime tijd ziek.

Marechaussee voert handhavingsacties uit tegen illegaal crossen

De Koninklijke Marechaussee in Limburg heeft afgelopen weken meerdere handhavingsacties uitgevoerd op de militaire oefenterreinen van Weerter- en Budelbergen. De controles waren gericht op illegaal crossen en overlast.

Acht bezoekers van de oefenterreinen kregen een boete voor illegaal gebruik. Drie bestuurders reden zonder rijbewijs. Ook kreeg een bestuurder een boete voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Daarnaast werden twee crossmotoren in beslag genomen.

De militaire oefenterreinen zijn onder voorwaarden vrij toegankelijk voor onder andere wandelaars en fietsers. Het wordt echter steeds drukker met zowel bezoekers als militairen. De Marechaussee zal daarom de komende tijd meerdere controles uitvoeren op militaire oefenterreinen. De controles zullen te paard, op een bike en crossend worden uitgevoerd.

Uitslag PSV - Sparta Rotterdam

Om 20.00 uur begon in de Eredivisie het duel tussen PSV en Sparta Rotterdam. De Eindhovenaren wonnen de wedstrijd met 1-0.

PSV had de basisopstelling op acht plaatsen gewijzigd ten opzichte van het duel afgelopen donderdag tegen PAOK en dat was te merken. Aanvallend liet het niets zien en het had bij rust zomaar achter kunnen staan als Sparta-speler Thy niet een enorme kans had gemist. Na rust was het niet veel beter, al kreeg PSV nu wel wat kleine kansjes. 

Na bijna tachtig minuten kreeg PSV echter een penalty na een overtreding op Viergever. Keeper Okoye slaagde erin de inzet van Malen te keren maar de doelman was kansloos bij de rebound.

PSV

1 - 0

Sparta Rotterdam

 78' Malen    
 
 Gele kaart: Ledezma, (PSV), Mijnans, Engels, Meijers, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 0
Arbiter: Manschot
Bijzonderheden: Malen mist pen.(78)
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Teze (Dumfries/79)
Baumgartl
Viergever
Hendrix
Götze (Gakpo/64)
Rosario (Sangaré/70)
Fein
Ledezma (Madueke/64)
Mauro Júnior
Zahavi (Malen/64)
  Okoye
Abels
Vriends
Heylen
Pinto
Mijnans (Meijers/79)
Auassar
Smeets (Engels/63)
Harroui (Gravenberch/83)
D.Duarte (Fortes/80)
Thy (Kharchouch/63)

20 jaar euthanasie-wet: de moeilijkste discussie ter wereld

Het is deze week precies twintig jaar geleden dat de Nederlandse Tweede Kamer instemde met een wet die euthanasie mogelijk maakt. Een wereldprimeur. Volgens liberalen en humanisten een baanbrekende stap, in met name geloofskringen letterlijk een doodzonde.

NOS op 3 legt in het onderstaand filmpje uit hoe de euthanasie-wet tot stand kwam, hoe daar door andere landen naar wordt gekeken en waarom het gesprek over euthanasie nog lang niet voorbij is:

Oostenrijkse dubbelrodelaars winnen thuisraces, Duitsers winnen de rest

In het Oostenrijkse Innsbruck is de eerste World Cup van het rodelseizoen ook weer afgesloten. Na de wedstrijden bij de mannen en dubbels op zaterdag was het zondag de beurt aan de vrouwen, gevolgd door een estafette én de sprints in alle drie disciplines - in de sprint gaat het om één run en wordt de tijd pas na enkele bochten gestart, waardoor de start zelf iets minder belangrijk is.

Vrouwen
Vanwege de zwangerschap van Natalie Geisenberger en Dajana Eitberger moest Julia Taubitz vorig seizoen de Duitse eer hoog houden, maar nu beide dames terug zijn lukte dat in run één alsnog prima: Taubitz was de snelste van allemaal. Geisenberger volgde op 0,085 seconden, met de Oostenrijkse Madeleine Egle (+0,090) en de Russische Ekaterina Katnikova (+0,099) er vlak achter. Eitberger gaf 0,156 seconden toe en verder bleven alleen de Oostenrijkse Lisa Schulte (+0,235) en de Letse Eliza Tiruma (+0,242) binnen een kwart seconde van Taubitz.

Tiruma viel in run twee terug achter Cheyenne Rosenthal, de vierde Duitse in het veld. Schulte hield haar plek wel vast en zag Eitberger er 0,177 seconden onderdoor duiken. Katnikova kwam 0,037 achter de Duitse terecht en de lange Egle gooide haar podium dankzij een foutje onderin de baan weg: 0,089 seconden achter Eitberger. De kersverse moeder Geisenberger liet haar klasse zien en pakte met 0,150 seconden de leiding, maar Taubitz vergrootte haar voorsprong nog eens en won met 0,120 seconden voorsprong; een klassiek Duits 1-2-'tje.

Estafette
Na de vijf kleine landen was het de beurt aan de vijf topteams, te beginnen met Madeleine Egle, Jonas Müller en Thomas Steu/Lorenz Koller voor Oostenrijk, die een ruime leiding pakten. Kendija Aparjode en haar broer Kristers Aparjods waren namens Letland íets sneller, maar de World Cup-debutanten Martins Bots en Roberts Plume verloren een kwart seconde. Voor Italië ging het daarna fout: Andrea Vötter kwam iets te laat overeind en sloeg net naast het bordje dat aangeraakt moet worden om de tijd voor de volgende in het team te laten lopen, een diskwalificatie dus.

Ekaterina Katnikova en Semen Pavlichenko pakten namens de Russen een mooie voorsprong, maar Vsevolod Kashkin en Konstantin Korshunov gaven dat weg naar 0,091 seconden achterstand op Oostenrijk, met alleen het sterrenteam van Duitsland nog te gaan. Julia Taubitz pakte een forse voorsprong, Felix Loch hield het nagenoeg exact gelijk en Toni Eggert en Sascha Benecken hielden met 0,030 seconden nog precies genoeg over om de Duitsers de winst te bezorgen.

Sprints
De mannen beten het spits af en ook daar ging de winst naar Felix Loch, die thuisfavorieten David Gleirscher (+0,088) en Jonas Müller (+0,091) het nakijken gaf. Bij de vrouwen werd het wederom een geheel Duits podium: Taubitz was opnieuw de beste, Geisenberger finishte op 0,067 seconden en Eitberger pakte op 0,178 tellen de derde plek.

Bij de dubbels hadden de 'oude' Letse broers Andris en Juris Sics lange tijd de leiding, Eggert en Benecken crashten zowaar, een zeldzaamheid. De Letse zege werd nog wel voorkomen door Innsbruckbazen Steu en Koller, die 0,091 seconden sneller waren. Vlak achter de Letten ging plek drie naar de Italianen Ludwig Rieder en Patrick Rastner (+0,102).

Nederland leidt eerste Special Operations Air Task Group

Je kunt afwachten tot je grote broers jouw problemen oplossen, of je neemt het heft in eigen handen en zoekt de samenwerking met andere kleine NAVO-partners. Dat hebben België, Denemarken en Nederland gedaan. Samen richtten ze een staf op voor de aansturing van luchtsteun tijdens speciale operaties. Een Nederlandse kolonel staat aan het hoofd van deze Composite Special Operations Air Task Group (C-SOATG). Volgend jaar staat de samengestelde eenheid direct stand-by voor de NATO Response Force (NRF).

Een ‘Special Operations’-eenheid is er bij de luchtmacht niet. Terwijl het vliegend materieel wél veelvuldig wordt ingezet om de speciale eenheden van de landmacht en marine te ondersteunen tijdens hun operaties. “Bij het Korps Commandotroepen en de Maritime Special Operations Forces van het Korps Mariniers hebben ze een eigen task group met eigen aansturing”, vertelt de kersverse commandant kolonel Jorrit de Gruijter. “Maar we hadden geen vaste tak die het vliegend materieel aanstuurde binnen een speciale operatie en die communiceerde met de grondcommandant. Dat gold ook voor onze strategische partners België en Denemarken. Als lidstaten alleen waren we daarvoor te klein, maar samen zijn we groot genoeg. Binnen de NAVO is hieraan grote behoefte.”

Kartrekker
Het was echter geen kwestie van ‘even samenvoegen en we staan paraat’. Je hebt te maken met 3 spelers, dus ook met evenzoveel verschillende werkwijzen en materieel. Ruim 2 jaar geleden staken de landen daarom de koppen bij elkaar en schreven een nieuwe doctrine. Basale maar o zo belangrijke elementen, zoals instandhouding van de eenheid en de soort communicatiemiddelen waarmee ze werken, staan er ook in beschreven. De taken verdelen, bleek voor een aantal zaken een goede oplossing. Zo leveren de Denen bijvoorbeeld alle communicatieapparatuur, de Belgen de Force Protection en Nederland trekt de kar en stemt af wie wat doet.

Zelf doen
Uiteraard moest de nieuwe battle staff getest en gecertificeerd worden. Na het opleiden van het personeel in 2019 zou 2020 het jaar van trainen en oefenen worden. “Maar door COVID-19 vielen alle grote oefeningen uit”, vertelt luitenant-kolonel Marco Olivier die vanuit het Netherlands Special Operations Command (NLD SOCOM) de regie voerde op de oprichting. “We besloten zelf een oefening te organiseren. Na 12 weken stond die en vertrokken we naar het Deense Aalborg voor de uitvoering.”

Goede vibe
Hoewel de eenheid elkaar voor het eerst sinds lange tijd zag, was het volgens overste Olivier alsof je op een squadron rondliep. “Daar heb je vaak ook een heel ‘forward leaning’ cultuur. Dit is ook een relatief kleine eenheid met specialisten waarbij iedereen een eigen taak heeft die bijdraagt aan het uiteindelijke product. Dat geeft een hele goede vibe, om het populair te zeggen.” Iedereen bekleedde een plek vergelijkbaar met zijn normale functie. Mensen die luchtoperaties planden of bij intell zaten, deden feitelijk niets anders. “Dan is het makkelijk werken.”

Hybride oorlogssituatie
Het scenario van Trojan Phoenix paste in de huidige ontwikkelingen: een hybride oorlogssituatie met een grote boze vijand en allerlei kleine cellen die ondermijnend optreden. De staf had beschikking over zowel virtuele als fysieke luchtmiddelen om mee te werken. De Amerikanen leverden 2 MC-130 transportvliegtuigen en 4 F-15E jachtvliegtuigen, de Denen een C-130 transporttoestel en vanuit Leeuwarden kreeg de operatie ondersteuning van 3 gloednieuwe F-35’s. Olivier: “In het scenario trainden we de F-35’s in 'digitally aided close air support' met de eenheden op de grond. Communicatie ging dus digitaal in plaats van mondeling via de radio met de Nederlandse commando’s van het KCT en de Amerikaanse SOF-eenheden.”

Coronatesten
Top natuurlijk dat er al zo snel geoefend kon worden, maar ook een beetje vreemd misschien in tijden waarin bijna alle oefeningen aan banden zijn gelegd. “Ten eerste ging het om het inzetgereed krijgen van een capaciteit die we in 2021 echt moeten leveren”, benadrukt kolonel De Gruijter. “Ten tweede hebben we al het personeel getest op corona voordat ze aan de oefening deelnamen. Een aantal Belgische collega’s bleek besmet en kon niet mee. Vervolgens hebben we tijdens de hele oefening met de staf in isolatie gezeten. En voordat we weer naar huis gingen, hebben we al het personeel nogmaals getest.” Al met al was het een geslaagde exercitie: sinds 5 november heeft de nieuwe air battle staff het NAVO-certificaat op zak.

De eersten
“Wij zijn de eersten die binnen de NAVO deze capaciteit tri-nationaal hebben ontwikkeld”, vertelt De Gruijter. “Dat is iets wat met veel interesse wordt gevolgd door andere lidstaten die overwegen om ook multinationaal een SOATG-capaciteit te creëren. Ook om te laten zien dat de NAVO niet alleen maar de Verenigde Staten is, en dat we allemaal ons steentje bijdragen aan de gemeenschappelijk verdediging.”

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

(beeld: Ministerie van Defensie)
(beeld: Ministerie van Defensie)

Oftebro pakt eerste World Cup-zege op noordse combinatie

Het eerste World Cup-weekeinde in de noordse combinatie zit er ook al weer op. In het Finse Ruka werd zondag de derde wedstrijd in drie dagen afgewerkt, net als zaterdag een competitie met tien kilometer langlaufen.

Het schansspringen kon vanwege de weeromstandigheden in Ruka niet doorgaan en dus werd de zogenaamde Pre-Competition Round van donderdag gebruikt, die speciaal voor een dergelijk 'noodgeval' gehouden wordt. In die ronde werd de dominante Jarl Magnus Riiber echte gediskwalificeerd vanwege een probleem met zijn pak, waardoor hij na zeges in de eerste twee wedstrijden op zondag niet eens mocht starten.

De Duitser Manuel Faißt was de beste op de schans en mocht met achttien seconden voorsprong op de Noor Jens Lurås Oftebro vertrekken. De jonge Oostenrijker Johannes Lamparter volgde op 26 seconden, voor de wat matig langlaufende Est Kristjan Ilves (+0:27) en de Duitser Fabian Rießle, die als een van de sterkste langlaufers met 42 seconden achterstand een uitstekende uitgangspositie had.

Tijdens het langlaufen sloot Oftebro al snel aan bij Faißst, terwijl Lamparter gezelschap kreeg van Rießle, die Ilves achter zich had gelaten. Lamparter en Rießle sloten aan bij Faißt en Oftebro, waardoor er halverwege een kopgroep van vier man was, zonder noemenswaardige concurrentie. Het kwartet vertraagde vervolgens zo sterk dat zelfs Ilves aan kon sluiten, bepaald niet de snelste langlaufer in de noordse combinatie.

Ilves moest in de vierde en laatste ronde wel weer afhaken, waarna Oftebro op het laatste klimmetje de beslissende aanval plaatste. Niemand kon zijn rappe benen volgen en de Noor pakte na zes podiumplaatsen voor het eerst de winst, voor Rießle en Faißt en met Lamparter en Ilves op een alleszins keurige vierde en vijfde plek.

Duel tussen Chelsea en Spurs eindigt in teleurstellend gelijkspel

Het op papier interessante duel tussen Chelsea en Tottenham Hotspur is in een 0-0 gelijkspel geëindigd. In de openingsfase was Steven Bergwijn namens de Spurs dicht bij een doelpunt, maar de ex-speler van PSV schoot net over. Vlak daarna scoorde Timo Werner voor Chelsea maar zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel. Na de eerste twintig minuten kwam het offensief aan beide kanten ten einde. Ondanks het gelijkspel blijft Tottenham Hotspur aan de leiding van de Premier League, concurrent Liverpool profiteerde niet want ook de regerend landskampioen speelde zaterdag gelijk.

Overige uitslagen Premier League zondag
Southampton - Manchester United 2-3
Chelsea - Tottenham Hotspur 0-0
Arsenal - Wolverhampton Wanderers 1-2

Overige uitslagen Premier League zaterdag
Brighton & Hove Albion - Liverpool 1-1
Manchester City - Burnley 5-0
Everton - Leeds United 0-1
West Bromwich Albion - Sheffield United 1-0

Overige uitslagen Premier League vrijdag
Crystal Palace - Newcastle United 0-2

Van Gerwen te sterk voor Van Duijvenbode en staat in halve finale Player Championship Finals

Michael van Gerwen heeft zich verzekerd van de halve finales van de Player Championship Finals door opnieuw een landgenoot te verslaan. Mighty Mike was met 10-5 te sterk voor Dirk van Duijvenbode.

Het toernooi in Coventry is het laatste grote toernooi in aanloop naar het wereldkampioenschap darts, volgende maand in Londen. In de halve finale treft Van Gerwen de Welshman Gerwyn Price, die met 10-9 de Brit Joe Cullen versloeg.

Van Duijvenbode opende sterk en nam een 3-1 voorsprong op de mondiale nummer één. Van Gerwen kwam daarna in een goed ritme en pakte vijf legs op rij. Bij een stand van 9-5 finishte Van Gerwen op 148, en sloot hij af met een gemiddelde van 110. Mighty Mike was zaterdag ook al te sterk in een Nederlands onderonsje. In de achtste finales was hij met 10-7 de baas over Jeffrey de Zwaan.

Van Gerwen schreef dit toernooi al vijf keer op zijn naam. Vorig jaar won hij in de finale van Gerwyn Price met 11-9. Ook in 2013, 2015, 2016 en 2017 was hij de beste. De halve finales en finale worden zondagavond gespeeld. Zondagavond heeft ook de finale van het jeugd-WK plaats. 

Players Championship Finals 2020 - Kwartfinales
Damon Heta (97.63) 8-10 (100.74) Mervyn King
Peter Wright (101.87) 10-6 (102.91) Michael Smith
Gerwyn Price (96.02) 10-9 (96.33) Joe Cullen
Michael Van Gerwen (110.01) 10-5 (103.26) Dirk Van Duijvenbode

Halve finale - vanaf 20.00 uur
Peter Wright v Mervyn King
Gerwyn Price v Michael van Gerwen

Finale
Wright/King v Price/Van Gerwen

FC Barcelona haalt uit tegen Osasuna, Messi brengt eerbetoon aan Maradona

FC Barcelona heeft in de Spaanse competitie een belangrijke overwinning geboekt. De Catalanen wonnen in eigen huis met 4-0 van Osasuna. Lionel Messi luisterde het duel op met een doelpunt en een eerbetoon aan de overleden Diego Maradona.

De wedstrijd begon met een minuut stilte ter nagedachtenis aan Maradona, die afgelopen woensdag op 60-jarige leeftijd overleed. De Argentijnse voetballegende speelde tussen 1982 en 1984 voor Barcelona. Daarna vertrok hij naar Napoli.

Bij Barcelona stond Frenkie de Jong in de basis en mocht ook Sergiño Dest zijn opwachting maken. De Amerikaan klaagde deze week nog over vermoeidheid, maar Koeman heeft vanwege de blessure van Sergi Roberto weinig alternatieven voor de rechtsbackpositie. Lionel Messi en De Jong kregen afgelopen dinsdag nog extra rust en hoefde niet mee af te reizen naar Rusland voor het Champions League-duel met Dinamo Kiev (0-4 winst).

Barcelona kwam in de dertigste minuut voor het eerst tot scoren. Martin Braithwaite kreeg het doelpunt, nadat de VAR de beelden eerst nog had bestudeerd, op zijn naam. In de 40e minuut leken de bezoekers langszij te komen, maar het doelpunt werd vanwege buitenspel afgekeurd. Even later haalde Antoine Griezmann verwoestend uit vanaf de rand van het zestienmetergebied en het stond 2-0.

In de tweede helft ging Barcelona verder met scoren. Zo tekende Philippe Coutinho op aangeven van Griezmann voor de derde Catalaanse treffer. Later mocht ook Messi zijn doelpunt meepikken. De Argentijnse vedette bepaalde in de 73e minuut de eindstand op 4-0. Direct na het doelpunt bracht Messi een eerbetoon aan zijn overleden landgenoot Maradona.

De overwinning is voor Koeman & co uitermate belangrijk. Waar het in de Champions League allemaal voortvarend verloopt, liepen de Catalanen in de voorgaande competitiewedstrijden immers al de nodige averij op.

Uitslag Heracles Almelo - AZ

AZ heeft de uitwedstrijd bij Heracles winnend weten af te sluiten. In Almelo wonnen de Alkmaarders met 1-2.

Het was AZ dat kort voor rust tweemaal wist toe te slaan. Kopmeiners benutte een strafschop en Boadu schoot de bal even later hard in de bovenhoek. Aan de andere kant was er een kans voor Vloet, maar zijn uithaal ging ver naast.

Na rust was het de thuisploeg die feller aan drong, maar AZ bleef gevaarlijker. De 1-2 kwam dan ook onverwachts: Schoof schoot knap raak. AZ gaf in het vervolg niets meer weg, maar deelde de genadeklap ook niet uit.

Heracles Almelo

1 - 2

AZ

 75' Schoofs    41' Koopmeiners (pen)
 44' Boadu
 
 Gele kaart: Bakis, Quagliata, (Heracles Almelo), De Wit, (AZ)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 0
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Brouwer
Breukers (Schoofs/46)
Pröpper (Rente/75)
Knoester
Quagliata
Kiomourtzoglou(Cijntje/74)
Vloet
Bijleveld
Lunding (Burgzorg/57)
Bakis
De la Torre
  Bizot
Svensson (Sugawara/65)
Letschert
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö
Koopmeiners
De Wit
Stengs
Boadu (Gudmundsson/88)
Karlsson (Aboukhlal/68)

Beelden vrijgegeven van F-35 met inert nucleair wapen

In Amerika zijn deze week beelden vrijgegeven van een testvlucht eind augustus, waarbij een F-35 van de U.S. Air Force voor het eerst een B61-12 nucleaire bom afwerpt.

Het wapen werd op 3 kilometer hoogte boven een schietrange in Nevada afgeworpen. Bijzonder is dat voor het eerst een vliegtuig met een intern bommenruim een B61 afwerpt tijdens een vlucht sneller dan het geluid.

De bom-zonder-explosieve-lading kwam terecht op de Tonopah Test Range. Dit terrein is van de Sandia National Laboratories die samen met de National Nuclear Security Administration en de Amerikaanse strijdkrachten het modificatieproject voor de B61 uitvoert. De oorspronkelijke B61 bom dateert van begin jaren 60. In meer dan 50 jaar is het wapen al diverse keren aangepast en verbeterd. De versie die nu wordt getest is de versie B61-12, die eenmaal afgeworpen GPS-geleid op zijn doel af gaat.

Eerder dit jaar werden ook testvluchten uitgevoerd, maar dan met de bom aan boord van de F-15E Strike Eagle en de B-2 Spirit bommenwerper. Doel van deze testvluchten was het wapen te certificeren voor gebruik met deze toestellen. Naar verwachting schaft de National Nuclear Security Administration de modificatiepakketten volgend jaar aan.

F1: Uitslag Grand Prix van Bahrein

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Bahrein op zijn naam geschreven. De Brit bleef Max Verstappen en Alexander Albon voor. De race werd ontsierd door een megacrash van Romain Grosjean in de eerste ronde, waarbij de Fransman lichtgewond uit zijn brandende Haas stapte.

Hamilton startte vanaf het circuit in Sakhir vanaf poleposition en was direct goed weg. Achter de Mercedes-coureur sloten Verstappen en Sergio Perez aan. Bottas zakte terug naar plek zes. Verder naar achteren ging het helemaal mis bij Romain Grosjean. De Haas raakte betrokken bij een crash en vloog in brand, waarna direct een rode vlag volgde. Grosjean kon zelfstandig uit zijn auto stappen, maar moest wel naar het medisch centrum met een beenblessure en ook enkele brandwonden.

Uit de herhaling bleek dat Grosjean met de AlphaTauri van Daniil Kvyat in aanraking kwam en hard de muur in ging. De Haas brak compleet in twee stukken, precies bij de benzinetank waardoor de auto in brand vloog. Gelukkig is de veiligheid in de Formule 1 zodanig verbeterd dat de Fransman de crash overleefd heeft. De achterzijde van de bolide stond langs de baan, terwijl de voorzijde in de vangrail geparkeerd stond.

Na een lange reparatie volgde de herstart, waarbij Bottas mocht starten vanaf de vierde plek. In de top veranderde er weinig, maar daarachter had Leclerc een goede herstart door naar plek acht door te schuiven. Voor Lance Stroll was de wedstrijd snel afgelopen, want de Canadees kwam in aanraking met Kvyat en de Racing Point ging op zijn dak, een safety car volgde. Kvyat kreeg hiervoor tien seconden straf. Bottas liep een lekke band op en moest naar binnen voor nieuwe banden, hij zakte terug naar plek zestien.

Leclerc kon niet profiteren van de goede herstart, want de Monegask zakte langzaam maar zeker terug in het veld. Dat gold niet voor de McLarens van Lando Norris en Carlos Sainz die naar voren schoven achter Perez en Alexander Albon die op hun beurt Hamilton en Verstappen niet bij konden houden. Hetzelfde gold voor Bottas die zelfs drie stops nodig had om de race te voltooien. De Mercedes-coureur wist weer de top tien in te komen, maar meer dan plek negen leek er niet in te zitten.

Met nog drie ronden te gaan kwam de safety car opnieuw naar buiten. Perez blies de Mercedes-motor van zijn Racing Point op en legde flink wat olie op de baan, waardoor de wedstrijdleiding geen risico wilde nemen. De race was hierdoor beslist, waardoor Hamilton zegevierde, voor Verstappen en Albon die hiermee een podium pakte. Plek vier was voor Norris, voor Sainz, Pierre Gasly, Ricciardo, Bottas, Ocon en Leclerc.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 2:59:47.515
2 Max Verstappen Red Bull +1.254
3 Alexander Albon Red Bull +8.005
4 Lando Norris McLaren +11.337
5 Carlos Sainz McLaren +11.787
6 Pierre Gasly AlphaTauri +11.942
7 Daniel Ricciardo Renault +19.368
8 Valtteri Bottas Mercedes +19.680
9 Esteban Ocon Renault +22.803
10 Charles Leclerc Ferrari +1 ronde
11 Daniil Kvyat AlphaTauri +1 ronde
12 George Russell Williams +1 ronde
13 Sebastian Vettel Ferrari +1 ronde
14 Nicholas Latifi Williams +1 ronde
15 Kimi Räikkönen Alfa Romeo +1 ronde
16 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo +1 ronde
17 Kevin Magnussen Haas +1 ronde
DNF Sergio Perez Racing Point +4 ronden
DNF Lance Stroll Racing Point +55 ronden
DNF Romain Grosjean Haas +57 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 332
2 Valtteri Bottas Mercedes 201
3 Max Verstappen Red Bull 189
4 Daniel Ricciardo Renault 102
5 Sergio Perez Racing Point 100
6 Charles Leclerc Ferrari 98
7 Lando Norris McLaren 86
8 Carlos Sainz McLaren 85
9 Alexander Albon Red Bull 85
10 Pierre Gasly AlphaTauri 71
11 Lance Stroll Racing Point 59
12 Esteban Ocon Renault 42
13 Sebastian Vettel Ferrari 33
14 Daniil Kvyat AlphaTauri 26
15 Nico Hulkenberg Racing Point 10
16 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 4
17 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 4
18 Romain Grosjean Haas 2
19 Kevin Magnussen Haas 1
20 Nicholas Latifi Williams 0
21 George Russell Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 533
2 Red Bull 274
3 McLaren 171
4 Racing Point 154
5 Renault 144
6 Ferrari 131
7 AlphaTauri 97
8 Alfa Romeo 8
9 Haas 3
10 Williams 0

Derde sprinttitel voor Otterspeer

Hein Otterspeer heeft voor de derde maal in zijn loopbaan de Nederlandse titel sprint bij de mannen veroverd. Zijn 1.08,78 op de afsluitende 1.000 meter in Thialf in Heerenveen was genoeg voor de titel.

De 1.000 meter werd gewonnen door Thomas Krol. Krol kwam in 1.08,34 over de meet. Kai Verbij werd tweede in 1.08,62 en eindigt ook op die plek in het eindklassement. Dai Dai Ntab eindigt als derde in het eindklassement na zijn zesde plaats in 1.09,28.

Kwalificatie EK basketbal: Nederland verliest van Turkije

Het Nederlandse basketbalteam heeft met 71-73 verloren van Turkije. Door het verlies is Nederland nog niet geplaatst voor het EK van 2022.

Oranje keek na het eerste kwart tegen een achterstand van tien punten. Vervolgens kwam Nederland terug in de wedstrijd en waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. In het laatste kwart waren de Turken beter dan het slordige Oranje.

In februari 2021 zijn de laatste twee groepswedstrijden. Op 20 februari is Kroatië de tegenstander en twee dagen later treft Oranje Zweden. De drie beste ploegen uit de groep kwalificeren zich voor het EK.

Stand groep D (*)
1. Kroatië 3-6 (+43)
2. Nederland 4-6 (-3)
3. Turkije 4-5 (-29)
4. Zweden 3-4 (-11)
(*) Nummers 1 t/m 3 naar het EK

Leerdam pakt Nederlandse titel sprint

Jutta Leerdam heeft net als in 2019 de Nederlandse titel sprint bij de vrouwen op haar naam geschreven. Ze won de afsluitende 1.000 meter in 1.14.13 en dat was genoeg voor de titel.

Femke Kok, die de eerste drie afstanden dit weekend won, had voorafgaande de slotafstand drie tienden voorsprong op Leerdam, maar ondanks een sterk begin van haar rit kwam ze niet verder dan 1.15,53.

Shorttrackster Suzanne Schulting veroverde de bronzen plak in het eindklassement. Ondanks een haperende race werd ze in 1.15,77 vierde op de kilometer.

Uitslag FC Groningen - Willem II

Het duel tussen FC Groningen en Willem II is zondag in 1-0 geëindigd. El Messaoudi scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd.

FC Groningen was aanvallend en verdedigend de bovenliggende partij. De Trots van het Noorden kreeg diverse mogelijkheden om op voorsprong te komen, toch duurde het tot de 63e minuut voor er gescoord werd. El Messaoudi was met een afstandsschot trefzeker. Willem II heeft nu al sinds 18 januari geen uitwedstrijd gewonnen.

FC Groningen

1 - 0

Willem II

 63' El Messaoudi    
 
 Gele kaart: , Saglam, (Willem II)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: Geen
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Dankerlui
Itakura
v. Hintum
Gudmundsson (Leal/87)
El Messaoudi
Matusiwa
D. v. Kaam
J. v. Kaam (Suslov/46)
Larsen (Da Cruz/81)
Joosten (El Hankouri/81)
  Brondeel
Owusu
v.d. Heijden
Peters
Nelom
Saglam (Köhlert/84)
Trésor
Llonch
Nunnely
Pavlidis
Gladon

Grosjean overleeft bizarre crash in Bahrein

Romain Grosjean heeft een bizarre crash in de eerste ronde van de Formule 1 Grand Prix van Bahrein overleefd. De Fransman boorde zijn Haas hard in de vangrail, waarna de auto in brand vloog. Hij kon met relatief lichte verwondingen uitstappen.

Grosjean reed vrijwel achteraan na de start op het circuit in Sakhir en zag aan de rechterzijde ruimte om enkele plekken te winnen. Hij zag echter de AlphaTauri van Daniil Kvyat over het hoofd, waarna beide bolides elkaar raakten. Grosjean ging recht de vangrail in, waarna de Haas in twee stukken brak en in brand vloog. Doordat de auto door de vangrail schoof heeft de halo een bijdrage aan de veiligheid kunnen leveren.

Lang was onduidelijk hoe het met Grosjean was, maar de Fransman klom uit de auto en bleef relatief ongedeerd. Wel had hij brandplekken aan zijn handen en enkel. Daarnaast heeft hij mogelijk een rib gebroken, waardoor hij voor de zekerheid naar het ziekenhuis is gebracht voor een uitgebreide medische controle.

Uitslag Feyenoord - FC Utrecht

FC Utrecht heeft zondagmiddag nagelaten Feyenoord de eerste Eredivisie-nederlaag onder Dick Advocaat toe te brengen. De Domstedelingen waren in De Kuip de betere ploeg, maar konden geen einde maken aan de reeks van 24 competitieduels zonder nederlaag. Het werd 1-1.

FC Utrecht kreeg talloze kansen. Feyenoord zette daar vrijwel niets tegenover en het was dan ook niet verwonderlijk dat Utrecht alsnog de trekker overhaalde. Mark van der Maarel toonde zich alert na een hoekschop, waarbij de bal smoorde in het strafschopgebied. Even later had het 0-2 moeten staan in De Kuip. Feyenoord had het aan Marsman te danken dat dat niet gebeurde.

Aan de andere kant viel vervolgens plots de gelijkmaker. Steven Berghuis bracht de bal in, Marcos Senesi kopte door en Lutsharel Geertruida drukte af. Een zeldzaam Rotterdams hoogtepunt in de wedstrijd. Feyenoord heeft nu vijf punten achterstand op koploper Ajax. FC Utrecht bezet de negende plaats in de Eredivisie.  

Feyenoord

1 - 1

FC Utrecht

 65' Geertruida    50' v.d.Maarel
 
 Gele kaart: Wehrmann, (Feyenoord), v.d.Maarel, (FC Utrecht)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Geertruida
Spajic
Senesi
Johnston
Wehrmann (Botteghin/ 90 2)
Teixeira
Diemers
Berghuis
Jörgensen (Bannis/84)
Linssen (Narsingh/70)
  Paes
v.d.Maarel (Mokono/ 79)
Bergström
Hoogma
Warmerdam
Ramselaar (Boussaid/79)
v.Overeem
v.d.Streek (Emanuelson/85)
Gustafson
Kerk
Mahi (Elia/69)

Brand en Vanthourenhout winnen eerste wereldbekercross van het seizoen

Veldrijdster Lucinda Brand heeft de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen gewonnen. De Zuid-Hollands kwam in het Tsjechische Tabor solo over de finish. Later op de middag won de Belg Michael Vanthourenhout bij de mannen.

Na de openingsronde ontstond er een kopgroep van zes vrouwen: Brand, Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst, Yara Kastelijn, Denise Betsema en de Hongaarse Blanka Kata Vas.

Een halve ronde later gaf Brand gas en de kopgroep viel uiteen, enkel Alvarado kon in het wiel blijven. Door een foutje moest ook de regerend Europees en wereldkampioene lossen en kon Brand relatief eenvoudig naar de winst rijden. De strijd tussen Betsema, Worst en Vas werd gewonnen door Betsema.

Brand is bezig met een goede reeks. Vorige week won ze in Merksplas en zaterdag was ze ook al de sterkste in Kortrijk. De 31-jarige Zuid-Hollandse kende in het verleden vele successen op de weg, dit seizoen ligt haar prioriteit bij het veldrijden. Tot dusver boekte ze dit seizoen vijf overwinningen.

Uitslag vrouwen
1. Lucinda Brand (NED)
2. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
3. Denise Betsema (NED)
4. Kata Blanka Vas (HUN)
5. Annemarie Worst (NED)
6. Puck Pieterse (NED)
7. Laura Verdonschot (BEL)
8. Alice Maria Arzuffi (ITA)
9. Anna Kay (GBR)
10. Yara Kastelijn (NED)

Uitslag mannen
1. Michaël Vanthourenhout (BEL)
2. Eli Iserbyt (BEL)
3. Wout Van Aert (BEL)
4. Toon Aerts (BEL)
5. Lars van der Haar (NED)
6. Corné Van Kessel (NED)
7. Quinten Hermans (BEL)
8. Daan Soete (BEL)
9. Kevin Kuhn (SUI)
10. Diether Sweeck (BEL)

Mulder wint 500m, Otterspeer behoudt leiding

Ronald Mulder heeft de tweede 500 meter voor mannen van dit weekend bij het NK sprint in Heerenveen op zijn naam geschreven. Mulder reed een winnende tijd van 34,80.

Dai Dai Ntab werd tweede in 34,85, Hein Otterspeer derde in 34,91. Thomas Krol, de nummer twee tot vandaag, verprutste zijn 500 meter en kwam al vallend in 36,11 over de finish.

Otterspeer behield de leiding in het algemeen klassement. Op de afsluitende kilometer later vanmiddag heeft Otterspeer iets meer dan een seconde voorsprong op Ntab en anderhalve seconde op Verbij.

Kok is wederom Leerdam te snel af op 500m

Femke Kok heeft de 500 meter voor vrouwen gewonnen op de tweede dag van het NK sprint in Heerenveen. Kok, die gisteren ook al de beste was, zegevierde vandaag in 37,52.

Jutta Leerdam liet net als gisteren een prima 500 meter zien en werd tweede in 37,60. Michelle de Jong werd derde in 38,19. Shorttrackster Suzanne Schulting hield haar derde plek in het algemeen klassement vast door vierde te worden in een nieuw persoonlijk record van 38,35.

Het toernooi voor de vrouwen wordt later vandaag afgesloten met de 1.000 meter. Kok heeft dan drie tienden voorsprong op Leerdam.

Kind aangereden tijdens vlucht in Enkhuizen

Een politieman wilde zaterdagavond om 20.35 uur een auto controleren nabij sporthal de Drecht aan het Boendersveld in Enkhuizen. De twee inzittenden stonden stil zonder de verlichting aan te hebben van de auto. De twee hadden klaarblijkelijk geen zin in de controle want ze reden met hoge snelheid weg zonder de verlichting te ontsteken. Ze moesten hierbij om de politieauto heen rijden.

De politieman reed door via een parallelweg achter de auto aan. Toen de politieman om de bocht kwam rijden van de Havikshoek trof hij een hoop mensen op straat en commotie. De vluchtende auto had een aanrijding veroorzaakt waarbij een jongetje van 8 jaar gewond was geraakt. Hij was terecht gekomen tussen de vluchtende auto en het portier, waar hij net aan het instappen was. Hij raakte gewond aan zijn gezicht. De jongen moest vervoerd naar het ziekenhuis. Naast de schrik lijkt het letsel gelukkig mee te vallen.

Bij de aanrijding zijn naast de vluchtende auto twee auto’s beschadigd geraakt. De vluchtende auto was in geen velden of wegen meer te bekennen, die was na de aanrijding doorgereden.

De vluchtende auto betrof een blauwe Peugeot 206 met de letters NN in het kenteken. Getuigen worden opgeroepen zich te melden via 0900-8844. Mocht u op een andere manier weten wie bij de aanrijding betrokken is dan horen wij dat ook graag. Dat kan ook anoniem, bel dan misdaad anoniem via 0800-7000. De politie neemt ook graag kennis van eventuele beelden, ook van het Boendersveld.

Woning burgemeester Hoogerheide beschadigd door vuurwerkbom

Zondagmorgen vroeg is de woning van de burgemeester van de gemeente Woensdrecht beschadigd door een vuurwerkbom. Er raakte niemand gewond.

Rond 01.15 uur hoorden de burgemeester en diverse omwonenden een grote knal. Door een vuurwerkbom is de voordeur opgeblazen en ontstond een flinke schade aan de voorzijde van het huis en de garage. Ook een auto, die op de oprit stond, raakte zwaar beschadigd. Een reactie van burgemeester Steven Adriaansen: "Ik ben enorm geschrokken net als de omwonenden in de buurt. Ik tast volledig in het duister van de oorzaak en ik hoop dat het onderzoek van de technische recherche snel duidelijkheid geeft. De recherche pakt de zaak zeer serieus op."

Woning burgemeester beschadigd door vuurwerkbom
Woning burgemeester beschadigd door vuurwerkbom

Actievoerders Extinction Rebellion bekladden H&M in Amsterdam met groene verf

Actievoerders van Extinction Rebellion hebben het H&M-filiaal aan het Rokin vanochtend beklad met groene verf, zo is te lezen op de website van AT5

Voor de kleur groen is gekozen om de 'groenwasserij' van de winkelketen te symboliseren, aldus de actiegroep. Ze menen dat H&M zich met een nieuwe collectie in zegt te zetten voor duurzame mode, maar dat dit maar om een klein gedeelte van het aanbod geldt. Bij de rest van de producten ontbreekt het volgens Extinction Rebellion aan duurzaamheid, waarmee de winkelketen zich 'groener' zou voordoen dan ze daadwerkelijk zijn.

Enkele leden van de actiegroep kwamen, schaars gekleed, de winkel binnen en plakten hun handen met lijm vast aan de ramen. De politie is inmiddels ter plaatse. Door cola over de handen van de demonstranten te gieten, hebben ze hen los kunnen krijgen. 

Langlaufers KlŠbo en Johaug pakken eindwinst Ruka Triple

In het Finse Ruka is het eerste World Cup-weekeinde voor de langlaufers alweer afgesloten. De derde en laatste etappe van de Ruka Triple was een achtervolging in vrije stijl, tien kilometer voor de vrouwen en vijftien voor de mannen. Starten gebeurde op basis van de verschillen in het klassement, dus de eindwinst ging naar degene die als eerste de finish passeerde.

Vrouwen
Therese Johaug vertrok als eerste en kreeg een groepje achter zich aan met de Zweedse Frida Karlsson, haar rap sprintende landgenotes Maja Dahlqvist en Linn Svahn en de Russinnen Tatiana Sorina en Natalia Nepryaeva. Johaug liep seconde na seconde verder uit op het kwintet, dat gezelschap kreeg van een vierde Zweedse, Ebba Andersson. Johaug kwam geen moment in de problemen, zoals ook al werd verwacht, en schreef een overtuigende nieuwe zege op haar naam.

De strijd om plek twee kende wel de nodige actie en in de laatste kilometer waren Sorina, Andersson en Karlsson plotseling los - Svahn, Dahlqvist en Nepryaeva waren afgehaakt. Sorina sprintte naar de tweede plek, voor Andersson en Karlsson, met Rosie Brennan en de jonge Helene Marie Fossesholm op indrukwekkende vijfde en zesde plekken. Svhan en Dahlqvist finishten als zevende en achtste, nadat de sprintspecialistes in de slotfase af moesten haken.

Mannen
Johannes Høsflot Klæbo vertrok als eerste, 26 seconden voor de Rus Alexander Bolshunov, die al snel gezelschap kreeg van de vijf tellen later vertrokken Noor Emil Iversen. Een halve minuut daarachter vonden Alexey Chervotkin en Iivo Niskanen elkaar snel, maar het leek al niet heel waarschijnlijk dat die Klæbo zouden kunnen bedreigen.

Bolshunov en Iversen kwamen beetje bij beetje dichterbij Klæbo, Niskanen en Chervotkin kregen bijna gezelschap van de Brit Andrew Musgrave en de Rus Evgeniy Belov. Na vijf kilometer zaten Bolshunov en Iversen nog op vijftien seconden van Klæbo, met Niskanen en Chervotkin daar twintig tellen achter, gevolgd door Belov en Musgrave. Halverwege sloten de twee achtervolgers aan bij Klæbo, terwijl Niskanen en Belov op 25 seconden aansloten bij Musgrave en Chervotkin.

De drie vooraan bleven vervolgens tot in de laatste halve kilometer samen, waarna Klæbo op het slotklimmetje de aanval opende. Dat was teveel voor de andere twee en de Noor won de wedstrijd op fraaie wijze, voor Bolshunov en de uitgepierde Iversen. Hans Christer Holund finishte zowaar nog als vierde, ruim voor Niskanen en Musgrave, nadat hij vanaf plek zestien naar voren was gekomen.

Uitslag Vitesse - Fortuna Sittard

Vitesse heeft zich zondag goed hersteld van de misstap in de vorige speelronde. De Arnhemmers wonnen het thuisduel tegen Fortuna Sittard met 2-0. Beide doelpunten vielen in de slotfase.

Ondanks het overwicht in de wedstrijd kwam Vitesse niet tot scoren, dat kwam mede door goed verdedigend werk van Fortuna Sittard. Vitesse was via Bero, Tannane en Broja dicht bij de 1-0. Namens de bezoekers was er een grote kans voor Hansson maar doelman Pasveer stond in de weg.

In de laatste twintig minuten werd er dan alsnog gescoord. Een hoekschop van Tannane werd door Darfalou binnengekopt. Uit een vrije trap van diezelfde Tannene scoorde Broja.

Vitesse

2 - 0

Fortuna Sittard

 72' Darfalou
 84' Broja
   
 
 Gele kaart: , Janssen, Jach, Rienstra, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: Geen
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Dasa
Doekhi
Rasmussen
Cornelisse
Wittek
Bero
Tannane (Vroegh/87)
Tronstad (Darfalou/63)
Broja (Buitink/86)
Openda (Bruns/76)
  v. Osch
Angha
Rienstra
Janssen (Jach/70)
Cox
Hansson
Tekie
Smeets (Moutoussamy/85)
Seuntjens
Flemming
Polter (Semedo/70)

COVID-19: 5609 nieuwe besmettingen en 25 doden, totaal 518.910 en 9349

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5609 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 518.910 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 112 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1194 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 18 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 506 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 25 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 9349 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Fun met Funda #222 - Wazige kitsch in Best

In Best staat een riant optrekje te koop. Met een sfeervolle inrichting! En mocht je het kopen, dan nermen ze die inrichting gelukkig mee...

En wat doe je als je een huis van 2.950.000 euro wil verkopen? Dan nodig je een makelaar uit met een telefoon uit 1985 om de foto's te maken. Je hoeft je brilleglazen niet op te poetsen of naar een webwinkel te gaan voor een nieuwe monitor. Kijk maar eens mee.

Biatleet B° slaat terug en pakt eerste zege van het seizoen

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft zijn eerste World Cup-overwinning van het seizoen te pakken. Na zijn tweede plek op zaterdag was de dominante Noor in het Finse Kontiolahti met afstand de beste op de sprint.

Bø schoot tien keer raak en was veruit de snelste op de ski's, waardoor het na dertien deelnemers al zo'n beetje gedaan was. De strijd om plek twee was spannender en ging tussen twee Zweden: Sebastian Samuelsson (+44,1 seconden) was met één misser net iets sneller dan zijn verrassende landgenoot Martin Ponsiluoma (+47,9), die ook één keer mis schoot.

Buiten de twee Zweden bleven verder alleen de Noor Vetle Sjåstad Christiansen (+51,9) en de Sloveen Jakov Fak (+53,1) binnen een minuut van Bø. De verrassende winnaar van zaterdag, Sturla Holm Lægreid, noteerde dit keer een achttiende plek. Thierry Langer (1+0) was op een fraaie 33e plek de beste Belg, Florent Claude (2+0) werd 40e en Tom Lahaye-Goffart (1+2) 81e.

Schumacher vergroot leiding in Formule 2-kampioenschap

Op het Sakhir Circuit in Bahrein is het Formule 2-kampioenschap in een voorzichtige plooi gelegd. Een van de twee overgebleven titelkandidaten, Callum Ilott, kwam in de problemen en scoorde helemaal niks, waardoor Mick Schumacher het volgende week af kan maken.

Door de omgekeerde top-8 van de race van zaterdag vertrok Robert Shwartzman vanaf poleposition, naast Marcus Armstrong en voor Yuki Tsunoda en Nikita Mazepin, met kampioenschapsleider Mick Schumacher en diens rivaal Callum Ilott op de plekken vijf en zeven. Shwartzman behield de leiding bij de start, maar Tsunoda verschalkte Armstrong en opende ook gelijk even de aanval op de leidende positie.

Tsunoda kon na een ronde echter al afhaken: in de schermutselingen had hij een langzaam leeglopende band opgelopen en zo schoof Armstrong terug naar twee, voor Jehan Daruvala, Schumacher, Mazepin, Jack Aitken en Ilott. Mazepin was lekker bezig en in no-time ging de Rus voorbij Schumacher en Daruvala naar de derde plek, waarna een spin van debutant Theo Pourchaire - met zijn 17 jaar de jongste F2-coureur ooit - voor een safety car zorgde.

Onder meer Aitken kwam gelijk naar binnen voor een niet-verplichte bandenwissel en bij de herstart ging het in de podiumstrijd fout: Schumacher verremde zich, Ilott kon daardoor geen kant op en knalde tegen Daruvala aan. De Indiër ging in de rondte en lag eruit, Ilott viel ver terug en moest een pitstop maken en Schumacher kwam op de vijfde plek terecht. Schwartzman en Armstrong reden nog altijd vooran, voor Mazepin en Pedro Piquet.

Halverwege verremde Armstrong zich, waardoor Mazepin de tweede plek over kon nemen - ook Piquet kwam er niet veel later langs. Ilott kreeg ondertussen ook nog eens een drivethroughpenalty, waarmee enige hoop op punten definitief vervlogen was. In de voorlaatste race sloeg het noodlot toe voor Pedro Piquet: de zoon van voormalig F1-wereldkampioen Nelson Piquet kwam er op één zevende plek het hele jaar geen moment aan te pas en zag zijn verrassende derde plek door het putje gespoeld worden nadat zijn auto de geest gaf.

De overwinning van Shwartzman kwam niet meer in gevaar, Mazepin pakte de tweede plek en Louis Deletraz schoof ineens nog op naar plek drie. Armstrong finishte als vierde, voor Zhou Guanyu en Christian Lundgaard, die Schumacher nog naar de zevende plek verwees. Zijn voorsprong op Ilott valt daardoor nog wel mee, maar als hij een normaal weekeinde kent moet hij de titel kunnen pakken.

Cyberpunk 2077 heeft nu al pornoparodie

De release van Cyberpunk 2077 zorgt voor veel opwinding, op meerdere manieren. Rafal Jaki, business development director bij CD Projekt Red, tweette dat er nu al een pornofilm is voordat de game uberhaupt uit is. Geheel in stijl met het thema is de film ook nog eens in VR.

"Ik denk dat nabootsen het beste compliment is?" merkt Jaki droogjes op in een tweet, met een promoplaatje van de film Cyberpunk 2077 XXX parody. In een opeenvolgende tweet schrijft Jaki dat het niet de eerste keer is dat de pornoindustrie interesse heeft in games van de Poolse ontwikkelaar: eerder verscheen er ook de kaskraker The Bitcher, met als tagline "The Dildo of Destiny has Two ends".

Kadabra mag weer gebruikt worden voor PokÚmonkaarten

Na een langslepend juridisch gevecht tussen Nintendo en de mentalist Uri Geller mag de psychic-type Pokémon Kadabra vanaf vandaag weer gebruikt worden in Pokémonkaarten. Twintig jaar lang heeft Geller volgehouden dat de Pokémon te veel op hem leek, maar zegt op twitter nu van juridische stappen af te zien waardoor Nintendo vrij baan heeft.

Hoewel de Engelse namen van Kadabra en de verwante Pokémon Abra en Alakazam verwijzingen zijn naar magie, zijn de Japanse namen voor de Pokémon gebaseerd op beroemde goochelaars. Kadabra's Japanse naam is Yungerer (ook geschreven als Yungeller en Yun Geller), wat een verbastering is van Uri Geller. Ook Kadabra's lepel lijkt een verwijzing te zijn naar de iconische truc van de goochelaar, die beweert lepels te kunnen buigen door middel van telekinese.

Uri Geller was niet gecharmeerd door de verwijzing en klaagde Nintendo aan in 2000, waarin hij eiste dat de Pokémon niet meer zou worden gebruikt in de kaartensets. Om diezelfde reden is Abra ook nauwelijks verschenen in het kaartspel, omdat Abra nauwelijks nut heeft als hij niet kan evolueren. Alakazam is nog wel verschenen, omdat de regels uitzonderingen hebben waardoor geëvolueerde Pokémon direct gespeeld kunnen worden.

Uri Geller lijkt dus nu van gedachten te zijn veranderd. Geller zegt dat zijn verzoek gehoord is door twee vertegenwoordigers van Nintendo, maar wanneer Kadabra weer een comeback maakt valt nog te bezien.

Twee uit twee voor schansspringer Eisenbichler

Schansspringer Markus Eisenbichler heeft ook de tweede individuele World Cup-wedstrijd van de winter gewonnen. De Duitser was in het Finse Ruka de beste in de eerste van twee wedstrijden aldaar, waar zondagmiddag om 15.30 uur Nederlandse tijd weer gesprongen wordt.

In de eerste ronde wist vooral Markus Eisenbichler te overtuigen. De winnaar van de openingswedstrijd sprong een aanzienlijke voorsprong bij elkaar ten opzichte van de Pool Dawid Kubacki en de Japanner Yukiya Sato, terwijl met name de Pool Piotr Zyla, de verrassende Sloveen Bor Pavlovic, de Noor Halvor Egner Granerud en de Duitser Pius Paschke nog enigszins kans hadden om met een dijk van een tweede sprong nog voor het podium te gaan.

Paschke kwam na zijn tweede sprong achter de Noor Robert Johansson terecht, maar Granerud sprong vervolgens naar de leiding en Pavlovic vestigde zich achter beide Noren. Zyla bleef wel vóór Granerud, terwijl Sato met een matige sprong achter beide heren eindigde. Kubacki kwam net te kort en nam plek twee in, waarna Eisenbichler zijn zege kracht bij kon zetten met nog een heerlijke tweede sprong. Zyla werd zo tweede, voor Kubacki.

Call of Duty: Black Ops Cold War

Ik zou op dit moment niet in de schoenen van de developers van Treyarch willen staan. Infinity Wards had verleden jaar met hun Call of Duty: Modern Warfare een dijk van een game neergezet en daarom mede de lat hoog gelegd voor Treyarch’s Call of Duty: Black Ops Cold War. Maar na het spelen van de eerste demo’s was ik teleurgesteld in de game. Na een weekend lang alleen maar schieten, schieten en nog eens schieten, ben ik tot de conclusie gekomen dat het eigenlijk geen opvolger is, maar meer een broertje van Modern Warfare is dan een waardige opvolger.

Van Gerwen verslaat De Zwaan; Van Duijvenbode met grote cijfers naar kwartfinales

Michael van Gerwen heeft zich zaterdag in Coventry geplaatst voor de kwartfinales van de Players Championship Finals. De titelverdediger besliste in de derde ronde het Nederlandse onderonsje met Jeffrey de Zwaan in zijn voordeel: 10-7. Ook Dirk van Duijvenbode staat in de kwartfinales.

Van Gerwen begon goed aan zijn partij en had in de vierde leg de eerste break te pakken. Hij verzuimde daarna op 5-1 te komen, waarna De Zwaan via een 142-finish terugbrak. Vervolgens kwam Van Gerwen 8-3 voor, maar De Zwaan gaf niet op en kwam terug tot 8-6. Uiteindelijk gaf Van Gerwen de wedstrijd niet meer uit handen. Hij miste nog een matchdart op 9-6, maar sloeg een leg later wel toe. 

Er staat sowieso een Nederlander in de halve eindstrijd bij de Players Championship Finals, want bij de laatste acht neemt Van Gerwen het op tegen zijn landgenoot Dirk van Duijvenbode. Titan haalde in de derde ronde met 10-1 uit tegen Luke Woodhouse. Hij leek op weg naar een whitewash, maar in de negende leg kwam de Engelsman toch nog op het scorebord.

De Players Championship Finals is het laatste toernooi in aanloop naar het WK van komende maand in Londen. Het evenement wordt wegens de coronaregels in Coventry in plaats van Minehead gehouden. De kwartfinales, halve finales en finale worden zondag afgewerkt.

Players Championship Finals 2020 - Achtste finales
Michael Smith 10-7 Jose de Sousa
Gerwyn Price 10-6 Luke Humphries
Peter Wright 10-9 Callan Rydz
Michael Van Gerwen 10-7 Jeffrey de Zwaan

Joe Cullen 10-8 Ian White
Damon Heta 10-7 Ross Smith
Mervyn King 10-5 Karel Sedlacek
Dirk van Duijvenbode 10-1 Luke Woodhouse

Kwartfinales zondag vanaf 14.00 uur op Videoland
Damon Heta v Mervyn King
Peter Wright v Michael Smith
Gerwyn Price v Joe Cullen
Michael Van Gerwen v Dirk van Duijvenbode

FOK! Wat een weer: zondag zon-dag

Op veel plaatsen is het bewolkt en in het zuidwesten komt eerst nog mist voor. Van het oosten uit breiden opklaringen zich langzaam uit. In de loop van de ochtend komt de zon dan ook op steeds meer plaatsen tevoorschijn, maar vooral in het westen en zuidwesten kan de bewolking hardnekkig zijn. In de middag schijnt vrijwel overal de zon. Met een middagtemperatuur van ca. 4°C wordt het een vrij koude dag. De oostenwind is zwak tot matig.

Komende nacht neemt van het westen uit de bewolking toe. Verder landinwaarts is het nog vrij helder en kunnen nog enkele mistbanken ontstaan. De wind ruimt naar zuid tot zuidwest en is matig. De minimumtemperatuur varieert van rond het vriespunt vlak aan zee tot -4°C verder landinwaarts.

De bewolking trekt overdag oostwaarts en in de ochtend gaat het in het westen af en toe regenen. In de loop van de middag en avond trekt een regengebied van noordwest naar zuidoost over het land. De maximumtemperatuur wordt pas in de loop van de avond bereikt en loopt uiteen van 5°C in Zuid-Limburg tot 10°C aan zee. De wind ruimt later op de dag naar west tot zuidwest en is matig, aan zee vrij krachtig, later mogelijk krachtig. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

Gisteren een molen bij Westzaan. Vandaag dezelfde plek, maar dan zonder de molen..  (Foto: Charged)
Gisteren een molen bij Westzaan. Vandaag dezelfde plek, maar dan zonder de molen in beeld.. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Auto met vijf mensen rijdt Nieuw-Venneps kanaal in

In Nieuw-Vennep is gisteravond laat een auto met vijf mensen in de Hoofdvaart gereden. De auto raakte van de weg en reed dwars door een hek heen, waarna het voertuig in het water belandde. Zo meldt het AD.

Drie inzittenden konden zelf uit de auto komen, twee anderen moesten door de brandweer uit het voertuig geholpen worden. Deze twee moesten worden gereanimeerd, ze zijn er slecht aan toe. Er kwamen twee traumateams en negen ambulances naar de plaats van het ongeval Alle vijf inzittenden zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Riiber blijft ongenaakbaar op noordse combinatie

Op de noordse combinatie is in het Finse Ruka de tweede World Cup-wedstrijd van het seizoen afgewerkt. Dat werd wat de winst betreft wederom niet echt spannend: er is er maar één de beste en dat was zaterdag niet anders.

Bepaald niet voor het eerst sprong de dominante Noor Jarl Magnus Riiber naar de winst op de schans en daarmee was hij gelijk de topfavoriet. De Japanner Akito Watabe hield de schade beperkt tot veertien seconden voor het langlaufen, waarna waren de gaten al groter: 38 seconden naar de Duitser Manuel Faißst, 48 seconden op Akito's minder goed langlaufende broer Yoshito Watabe en daarna volgden nog de Oostenrijker Franz-Josef Rehrl (+0:49), de Duitser Eric Frenzel (+0:56), het Oostenrijkse toptalent Johannes Lamparter (+1:04) en de ijzersterk langlaufende Duitser Johannes Rydzek (+1:22).

Op de lange latten voegden Frenzel, Faißt en Rehrl zich al rap samen en dat trio haalde Watabe in de eerste helft van de tien kilometer bij, inmiddels wel een kleine minuut achter Riiber. Dat was na 7,5 kilometer nog altijd het geval en zij streden om plek twee: Riiber's zege kwam geen seconde in gevaar. Op het slotklimmetje opende Frenzel de beslissende aanval, Watabe hield Rehrl en Faißt toch nog van zich af en completeerde het podium.

Urk: jongeren bekogelen ME met flessen en stenen, tien aanhoudingen

Het was gisteravond opnieuw raak op Urk. Groepen jongeren verzamelen zich de hele avond rond het Wilhelminapark. Een deel van hen treiterde bewust met zwaar vuurwerk. Tien mensen zijn aangehouden. Zo meldt de Stentor.

Dit weekend gelden extra maatregelen op Urk, aangekondigd door de gemeente in samenspraak met de politie en het OM. Preventief fouilleren is een van de extra maatregelen.
Desondanks pleegden jongeren vernielingen, werd er brand gesticht en met zwaar vuurwerk gegooid. Er heerste bij vlagen een grimmige sfeer.

De ME heeft op Urk moeten ingrijpen om de openbare orde te herstellen, hierbij is de ME bekogeld met stenen en flessen. 

Biatlete Wierer wint thriller bij seizoensopening

Biatlete Dorothea Wierer heeft haar eerste overwinning van het seizoen binnen. In het Finse Kontiolahti werd de internationale biatlonwinter afgetrapt met de individuele wedstrijd over vijftien kilometer en met vier schietbeurten, met daarbij één strafminuut per misser.

Het werd een uiterst spannende strijd tussen tweevoudig regerend World Cup-kampioene Wierer en de Duitse Denise Herrmann. Laatstgenoemde begon met een misser, maar trof daarna ietwat verrassend vijftien keer doel. Wierer schoot alle twintig schijven omver, maar in de slotronde leek ze een grote voorsprong uit handen te geven. Van een dikke halve minuut bleef nauwelijks nog iets over, maar toch was het genoeg: aan de finish bleek ze 0,8 seconden sneller dan Herrmann, die wel plek twee op kon eisen.

Achter het strijdende duo werd het een Zweedse strijd om de derde plek, die verrassend werd gewonnen door Johanna Skottheim. Ze schoot foutloos en finishte op 24,1 seconden van Wierer, exact tien tellen voor Elvira Öberg (1+0+0+0), die de foutloze Linn Persson dan weer nipt voor wist te blijven. De Française Anaïs Bescond eindigde als zesde, voor Elvira's oudere zus en olympisch kampioene Hanna Öberg. Namens België eindigde de voormalige Noorse Lotte Lie (0+0+0+1) op een 45e plek.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
©FOK.nl e.a.