FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 8 november 2020

Random Pics van de Dag #149

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag PSV - Willem II

PSV heeft zondagavond een makkelijke thuisoverwinning geboekt tegen Willem II. In de thuiswedstrijd wonnen de Eindhovenaren met 3-0 onder door twee assists van Denzel Dumfries.

Dumfries en Cody Gakpo zijn hersteld van het coronavirus en keerden direct terug in de basis bij PSV. De Eindhovenaren begon direct goed aan de wedstrijd. Vanuit een dieptepass van Pablo Rosario scoorde Philipp Max en na een goede twintig minuten was de wedstrijd al beslist nadat Mario Götze een voorzet binnen werkte.

Voor rust kon Willem II geen vuist maken, maar in de tweede helft kregen de Tilburgers twee goede kansen op de aansluitingstreffer, maar tot tweemaal toe wist PSV-doelman Yvon Mvogo de 2-1 te voorkomen. Niet veel later kreeg Derrick Köhn direct rood bij Willem II en nam PSV het initiatief weer over. In de slotfase maakte Donyell Malen nog de 3-0.

PSV

3 - 0

Willem II

 14' Max
 22' Götze
 82' Malen
   
 
 Gele kaart: Rosario, (PSV),
 Rode kaart: , Köhn (63) (Willem II)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 0
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Mvogo
Dumfries
Teze
Boscagli
Max
Götze (Mauro Júnior/74)
Sangaré (Kjölö/ 88)
Rosario (Fein/74)
Gakpo (Madueke/ 64)
Zahavi
Malen
  Brondeel
Owusu
Holmén
Peters
Köhn
Llonch
Trésor (Romeny/46)
v.d.Heijden (Saglam/46)
Nunnely
Pavlidis (Nelom/83)
Köhlert

Wales zegeviert op World Cup of Darts na 3-0 zege in finale op Engeland

Gerwyn Price en Jonny Clayton hebben namens Wales de World Cup gewonnen. In de finale tegen Engeland waren ze superieur en versloegen ze de viervoudig winnaar met 3-0.

In de eerste wedstrijd van de finale nam Price het op tegen Michael Smith. De Engelsman kwam via een 68-finish op 1-1, maar kon niet voorkomen dat de zege met 4-1 naar Price ging. Vervolgens mocht Clayton de strijd aangaan met Rob Cross. Deze partij ging met 4-2 naar Clayton. 

In de koppelwedstijd werd het spannend: met een prachtige 142-finish zette Cross de wedstrijd op 3-3 waardoor een beslissende leg nodig was. Nadat Clayton 64 overhield, wist Price de beslissende dubbel te gooien. Het is de eerste World Cup titel ooit voor Wales.

Eerder op de avond wisten Engeland en Wales zonder al teveel moeite de finale te bereiken. Engeland won met 2-0 van België, waarna Wales met dezelfde cijfers won van Duitsland. Michael Smith won in een beslissende zevende leg van Kim Huybrechts, waarna Cross de klus klaarde dankzij een 4-3 zege op Dimitri van den Bergh. Voor Wales wist Price mede dankzij een 116-finish met 4-2 te winnen van Gabriel Clemens en versloeg Clayton Max Hopp met dezelfde cijfers.

World Cup of Darts - halve finales en finale
Engeland 2-0 België
Singles 1: Michael Smith (96.57) 4-3 (88.60) Kim Huybrechts
Singles 2: Rob Cross (94.53) 4-3 (90.59) Dimitri Van den Bergh

Wales 2-0 Duitsland
Singles 1: Gerwyn Price (94.36) 4-2 (90.51) Gabriel Clemens
Singles 2: Jonny Clayton (104.40) 4-2 (93.72) Max Hopp

Finale (best of 5)
Engeland 0-3 Wales
Singles 1: Michael Smith (96.89) 1-4 (95.38) Gerwyn Price
Singles 2: Rob Cross (94.41) 2-4 (105.00) Jonny Clayton
Koppels: Smith/Cross (94.85) 3-4 (103.52) Price/Clayton

Lyon: Neergeschoten priester geen slachtoffer terreur maar van jaloerse echtgenoot

De Orthodoxe priester die tweemaal in zijn buik werd geschoten bij zijn Grieks-orthodoxe kerk in Lyon, was het slachtoffer van een boze echtgenoot met wiens vrouw de priester het bed had gedeeld.

Nikolaos Kakavelakis, een 52-jarige vader van twee kinderen, werd aanvankelijk gezien als het laatste slachtoffer van islamitisch terrorisme in Frankrijk nadat hij op 31 oktober werd neergeschoten met een afgezaagd jachtgeweer. Maar nu Kakavelakis uit zijn coma is ontwaakt kon hij worden gehoord door de Franse recherche, daarbij vertelde de priester dat de man die hem probeerde te vermoorden een liefdesrivaal was.

Nicolas Jacquet, de aanklager van Lyon, verklaarde zaterdag dat de aanvaller 'de echtgenoot blijkt te zijn van een vrouw die een affaire had met het slachtoffer'. Inmiddels is een onderzoek gestart naar "poging tot moord" en zit de minnares van de priester, een 35-jarige vrouw van Russische afkomst, ook in hechtenis, aldus de officier van justitie.

De schutter is een 40-jarige man met de Georgische nationaliteit die dicht bij de Grieks-orthodoxe kerk, in het 7e arrondissement van Lyon, woont. Hij heeft bekend dat hij Kakavelakis neerschoot terwijl de priester zijn kerk op slot deed, en hem daarna voor "dood" achterliet. Na de schietpartij rende de schutter naar huis en dacht dat hij met zijn "crime passionel" weg zou komen, totdat priester Kakavelakis de schietpartij bleek te hebben overleefd. De verdachte is afgelopen vrijdag bij hem thuis aangehouden en heeft nu een 'volledige bekentenis' afgelegd, zijn vrouw werd tegelijkertijd gearresteerd.

Pater Kakavelakis, een Grieks staatsburger die de afgelopen tien jaar priester was in Lyon, had deze baan bij de Grieks Orthodoxe kerk een maand geleden opgezegd en werkte zijn opzegtermijn uit.

De aanval op op de priester in Lyon kwam twee dagen nadat drie mensen bij een terroristische aanslag werden vermoord in de rooms-katholieke Notre Dame basiliek in de Zuid-Franse stad Nice. De dader, van Tunesische afkomst werd neergeschoten door de Franse politie bij zijn arrestatie.

Vorige maand werd onderwijzer Samuel Paty onthoofd door een Tsjetsjeense terrorist nadat hij in zijn klas Charlie Hebdo-cartoons van de profeet Mohammed had laten zien als onderdeel van een les over vrije meningsuiting.

Dit leidde ertoe dat velen dachten dat de aanslag in Lyon ook een verband hield met terrorisme, maar dat is nu uitgesloten door de Franse autoriteiten.

Zie ook:Priester (52) neergeschoten in Lyon, aangehouden verdachte weer vrijgelaten

Mogen reformatorische scholen eisen dat ouders homoseksualiteit afwijzen?

De Tweede Kamer debatteert morgen over de burgerschapsopdracht van scholen. Een debat over botsende grondrechten. Mogen reformatorische scholen bijvoorbeeld van ouders eisen dat ze een identiteitsverklaring tekenen waarin een homoseksuele levenswijze wordt afgewezen? Nee, zegt een deel van de Kamer. Ja, zei ChristenUnie-minister Arie Slob voorafgaand aan het debat. Trouw besteedt vandaag aandacht aan dit onderwerp door met twee homoseksuele jongemannen in gesprek te gaan over hun reformatorische schooltijd.

Den Haag: Politie schiet bij aanhouding van automobilist na achtervolging

Agenten hielden vanmiddag een automobilist aan na een achtervolging waarbij de automobilist vermoedelijk met opzet tegen het politievoertuig aanreed. Bij de aanhouding werden er schoten gelost door agenten.

Agenten zetten de achtervolging in nadat zij zagen dat de automobilist op de Thomsonlaan door rood reed en vervolgens een stopteken negeerde. Op de Parallelweg kon de automobilist niet verder en keerde om. Nadat hij omkeerde reed de man vermoedelijk met opzet tegen een politieauto. Hierop werd er door agenten twee keer geschoten in de richting van de automobilist. De agent in de politieauto raakte lichtgewond en is in het ziekenhuis behandeld aan zijn verwondingen. De politieauto liep forse schade op.

Ook het voertuig van de automobilist raakte door deze aanrijding zwaar beschadigd. Een stuk verderop op de Parallelweg kwam het voertuig tot stilstand. De verdachte vluchtte te voet uit de auto. Er werd een achtervolging ingezet. Omdat de man weigerde te stoppen werd er een waarschuwingsschot gelost. Op de Naaldwijksestraat kon de man worden aangehouden. Hij raakte niet gewond. De verdachte, een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, is overgebracht naar een politiebureau waar hij zal worden gehoord.

Zoals gebruikelijk wordt er door de politie een intern onderzoek opgestart om te beoordelen of het geweld dat door de agenten gebruikt werd rechtmatig was.

Wanneer mag een agent schieten?
De politie is bevoegd om geweld te gebruiken om haar taak, de handhaving van de rechtsorde, uit te voeren. Het gebruikte geweld moet altijd in verhouding staan tot de situatie en het misdrijf. Dit wordt ook wel ‘proportioneel en subsidiair’ genoemd. Tijdens een gevaarlijke situatie probeert de politie te de-escaleren. Pas op het laatste moment pakt de agent zijn vuurwapen. Hij kan een waarschuwingsschot lossen. Wanneer er sprake is van noodweer heeft een agent vaak geen tijd om te de-escaleren. Hij is dan bevoegd om gelijk te schieten. Een agent mag ook schieten om iemand aan te houden die van een ernstig feit verdacht wordt. In die situaties heeft de agent geleerd op de benen van de verdachte te richten. Wanneer er sprake van noodweer is, mag de agent op de romp van de verdachte schieten.

Celstraf, taakstraf en boete voor geweld tegen verkoper slechte wiet

Een 42-jarige man is veroordeeld tot 120 dagen celstraf voor onder meer het maken van stekende bewegingen met een groot mes naar een man die volgens de dader 'slechte wiet' aan hem had verkocht. Zo meldt AT5.

Dit gebeurde op 30 juli vorig jaar voor een coffeeshop in Amsterdam-Oost. De dader zou boos zijn geworden omdat hij slechte wiet van het slachtoffer had gekocht. Eerst sloeg hij deze man, waarna hij wegliep en zei dat hij 'ging zien'. Even later kwam hij terug met een groot mes waarmee hij stekende bewegingen naar het slachtoffer maakte.

Van de 120 dagen celstraf die de dader zijn opgelegd, zijn er 78 voorwaardelijk. Dit omdat hij vanwege onder meer verslavingsproblematiek verminderd toerekeningsvatbaar is, oordeelt de rechter. Daar bovenop moet hij een taakstraf van 180 uur uitvoeren en een schadevergoeding van 1414 euro aan het slachtoffer betalen.

'Berenactie' SC Heerenveen: Ruim 313 duizend euro voor onderzoek kinderkanker

De ‘berenactie’ van Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa), SC Heerenveen en geneesmiddelenbedrijf MSD heeft ruim 313 duizend euro opgeleverd voor onderzoek naar kanker bij kinderen. Met 15.000 unieke knuffelberen in het lege stadion vroegen de drie organisaties aandacht voor kinderen in Nederland die kanker hebben. Zo valt te lezen in het Dagblad van het Noorden.

Nu zes besmettingen met westnijlvirus gemeld in Nederland

Er zijn tot nu toe zes Nederlandse besmettingen met het westnijlvirus gemeld bij het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Het RIVM bevestigt dat er vijf nieuwe gevallen zijn bijgekomen sinds half oktober. Volgens het ECDC zijn de andere vijf gevallen ook waargenomen in de regio Utrecht. Zo meldt het AD.

Besmetting gebeurt via geïnfecteerde muggen. Het gaat om de gewone huismug. De muggen raken geïnfecteerd doordat zij zich voeden op besmette vogels. Daarna verspreiden deze muggen het virus naar andere vogels en soms ook naar mensen en andere zoogdieren. Onder natuurlijke omstandigheden wordt het virus niet van mens naar mens overgebracht. Maar het is wel mogelijk dat iemand besmet wordt door bloed- of orgaantransplantatie . De belangrijkste maatregel tegen het virus is jezelf te beschermen tegen muggen. Vooral in de schemering, want dan zijn ze het actiefst.

Als je besmet wordt met het virus, duurt het meestal 3 tot 15 dagen voordat je klachten kunt krijgen. De meeste mensen (80%) krijgen geen klachten. Zo’n 20% van de besmette mensen krijgt milde griepachtige symptomen zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn. Slechts een zeer klein deel (1%) krijgt een ernstige ziekte, zoals hersenontsteking (encefalitis) of hersenvliesontsteking (meningitis). Met deze ernstige ziektes is de kans op overlijden 4 tot 14%. Bij mensen van 70 jaar of ouder kan dit stijgen naar 15 tot 29%.

Tussen 30 oktober en 5 november 2020 hebben de EU-lidstaten zeven gevallen van  een infectie met het westnijlvirus (WNV) bij de mens gemeld: Nederland (5), Spanje (1) en Duitsland (1). Deze gevallen zijn gemeld uit gebieden die al waar al eerder besmettingen met het WNV hebben plaatsgevonden. Deze week zijn er geen doden gemeld. De buurlanden van de EU maakten melding van 17 gevallen van WNV-infectie bij mensen, allemaal gemeld door Israël.

Sinds het begin van het muggenseizoen 2020 tot en met 5 november 2020 hebben de EU-lidstaten 315 gevallen van WNV-infectie bij de mens gemeld, daaraan zijn 36 mensen overleden., via TESSy zijn de volgende besmettingen gemeld: Griekenland (143, waarvan 22 zijn overleden), Spanje (77, waarvan 7 zijn overleden ), Italië (66, waarvan  5 zijn overleden), Duitsland (13), Roemenië (6, waarvan 1 is overleden), Nederland (6), Hongarije (3) en Bulgarije (1, welke is overleden).

De provincie Pazardzjik in Bulgarije, de provincie Badajoz in Spanje, de regio Utrecht in Nederland en vijf regio's in Duitsland (Barnim, Ostprignitz-Ruppin, Saalekreis, Halle (Saale) en Meissen) zijn gebieden waar men voor het eerst besmettingen van de mens met het WNV heeft waargenomen. Alle andere besmettingen werden gemeld uit gebieden waar tijdens eerdere muggenseizoenen al besmettingen met het WNV bij de mens zijn voorgekomen.

DTM-tijdperk voorbij, titel beslist in allerlaatste race

Op de Hockenheimring in Duitsland is de allerlaatste 'echte' DTM-race verreden, voordat de hele opzet van het kampioenschap en het type auto's volgend jaar totaal op de schop gaat. De titel moest gelukkig nog vergeven worden en dus kende het kampioenschap na vele jaren nog een op papier spannende afsluiter.

Kampioenschapsleider René Rast vertrok vanaf poleposition, drie plekken beter dan Nico Müller, die zestien punten goed moest maken - Mike Rockenfeller en Jamie Green positioneerden zich tussen de twee in, Robin Frijns vertrok als achtste. Bij de start pakte Rockenfeller de leiding over, Rast schoof aan en Müller ging langs Green naar de derde plek, waarna Rast de leiding al snel terugpakte.

Na dik tien minuten ging ook Müller langs Rockenfeller en nog eens tien minuten later kwam hij als eerste van de kemphanen zijn stop maken. Rast kwam iets later binnen en betrad de baan achter Müller, hoewel dat met het oog op het kampioenschap zeker geen probleem was. Het gat naar Müller begon hij in rap tempo te dichten en met twintig minuten te gaan reed hij weer terug naar de eerste plek.

De overwinning van Rast kwam niet meer in gevaar en voor de derde en in principe laatste keer kroonde de Duitser zich tot kampioen in de Deutsche Tourenwagen Masters. Müller eindigde als tweede in de race en de titelstrijd, Green completeerde het podium. Frijns reed een degelijke race en finishte als vijfde in de race en derde in het kampioenschap.

Nederland uitgeschakeld op World Cup of Darts na pijnlijke nederlaag tegen Duitsers

Michael van Gerwen en Danny Noppert hebben. Het Nederlandse duo verloor door de suddendeathleg te verliezen met 2-1 van Duitsland. 

Noppert, die debuteert op de World Cup of Darts, verloor in de eerste partij met 3-4 van Gabriel Clemens. De Duitser kwam goed uit de startblokken en gooide 156 uit voor 2-0. Noppert trok de stand gelijk In de beslissende zevende leg moest Nop zich alsnog gewonnen geven. Van Gerwen trok de stand vervolgens gelijk door Max Hopp met 4-1 te verslaan. De Brabander kwam 2-0 voor, waarna de Duitser terugkwam via een finish van 94. Een tweede break kwam Hopp niet meer te boven.

In het beslissende dubbelspel moesten Van Gerwen en Noppert zich alsnog gewonnen geven. Het werd 4-3. De Nederlanders kwamen 2-0 voor, maar verloren de volgende drie legs. Ze kwamen nog wel op 3-3, maar in de zenuwslopende laatste leg miste Van Gerwen een matchdart, waarna Clemens wel toesloeg.

Het was nog wel de vraag of Van Gerwen aan de oche zou verschijnen. Hij bracht zondagochtend vanwege rugklachten een bezoek aan het ziekenhuis, waar uit onderzoek bleek dat hij last had van een vastzittende zenuw onder de rib in zijn rechterzij. Van Gerwen was uiteindelijk wel voldoende hersteld. 

Ook België, Engeland en Wales staan in de kwartfinales. België won van Canada, Engeland versloeg Oostenrijk en Wales rekende af met Australië. In alle kwartfinales was een beslissende koppelpartij nodig. De halve finales zijn Engeland - België en Wales - Duitsland.

World Cup of Darts 2020 - Kwartfinales
Canada 1-2 België
Singles 1: Jeff Smith (97.57) 1-4 (108.32) Kim Huybrechts
Singles 2: Matt Campbell (97.56) 4-1 (94.42) Dimitri Van den Bergh
Koppels: Canada (85.71) 2-4 (88.75) België

Engeland 2-1 Oostenrijk
Singles 1: Michael Smith (101.54) 3-4 (109.52) Mensur Suljovic
Singles 2: Rob Cross (88.89) 4-3 (83.54) Rowby-John Rodriguez
Koppels: Engeland (82.28) 4-3 (79.88) Oostenrijk

Wales 2-1 Australië
Singles 1: Gerwyn Price (98.04) 4-3 (104.13) Simon Whitlock
Singles 2: Jonny Clayton (99.87) 2-4 (102.25) Damon Heta
Koppels: Wales (98.80) 4-2 (89.38) Australië

Nederland 1-2 Duitsland
Singles 1: Danny Noppert (84.91) 3-4 (88.58) Gabriel Clemens
Singles 2: Michael van Gerwen (87.00) 4-1 (77.24) Max Hopp
Koppels: Nederland (82.42) 3-4 (93.57) Duitsland

Uitslag sc Heerenveen - AZ

AZ heeft een simpele overwinning in Friesland behaald. De Alkmaarders wonnen bij sc Heerenveen met 0-3.

AZ was in de eerste helft de ploeg met de meeste overwicht. Het leverde niet veel kansen op, maar de 0-1 was wel verdiend. Na een hands van Van Hecke benutte Koopmeiners de strafschop. De Alkmaarders bleven de betere ploeg en na een mooie aanval ging de bal via Woudenberg in zijn eigen doel.

Niet lang na de rust besliste AZ de wedstrijd. Karlsson zorgde met een schot in de korte hoek voor de 0-3. AZ speelde de wedstrijd daarna uit, al was het vlak voor tijd  bijna nog 1-3, maar het schot van Van Bergen stuitte via Hatzidiakos en de binnenkant het veld weer in.

sc Heerenveen

0 - 3

AZ

     29' Koopmeiners (pen)
 41' Woudenberg e.d.
 47' Karlsson
 
 Gele kaart: v.Hecke, (sc Heerenveen),
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Floranus
v.Hecke
Bochniewicz
Woudenberg
Kongolo
Batista Meier (Dresevic/46)
J.Veerman
Nygren (Hajal/67)
H.Veerman
v.Bergen
  Bizot
Svensson
Hatzidiakos
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö(Aboukhlal/78)
De Wit
Koopmeiners
Stengs
Gudmundsson
Karlsson (Reijnders/78)

Drommel is de vervanger van de vervanger van Cillessen

Frank de Boer heeft Joël Drommel (23) zondag opgeroepen als de vervanger van de geblesseerde Justin Bijlow. De doelman van FC Twente is door Frank de Boer opgeroepen voor de interland tegen Spanje (oefen), Bosnië en Herzegovina en Polen (Nations League). Eerder haakte ook eerste keuze Jasper Cillessen al geblesseerd af. Drommel is daarmee de vervanger van de vervanger of ook wel momenteel de vijfde doelman van Nederland. 

Drommel zat anders dan Bijlow niet in de voorselectie van Oranje, waarin vier keepers waren opgenomen. Naast de geblesseerd afgehaakte Cillessen maken ook Tim Krul en AZ-goalie Marco Bizot deel uit van de selectie. Bijlow viel af, werd opgeroepen, maar moest zich vervolgens geblesseerd afmelden nadat hij uitviel tegen FC Groningen in de warming-up.

Drommel, die eerder dit seizoen al minuten maakte in Jong Oranje, is door zijn goede spel dit seizoen beloond en mag zich melden in Zeist. Oranje speelt komende woensdag de vriendschappelijke interland tegen Spanje in de Johan Cruijff Arena. Daarna wachten de wedstrijden in de Nations League, waar Bosnië en Herzegovina en Polen de tegenstanders zullen zijn.

Als hij tijdens de komende interlandperiode in actie komt, is Drommel de eerste speler sinds Quincy Promes (in 2014) die uitkomt voor Oranje terwijl hij onder contract staat bij FC Twente. De keeper kwam in het verleden al vier keer uit voor Jong Oranje en is sinds eind 2017 de eerste keeper in Enschede.

Roglic wint de Vuelta; Ackermann sprint naar ritzege in Madrid

Pascal Ackermann heeft de slotrit in de Ronde van Spanje gewonnen. De Duitser van BORA-hansgrohe was in een sprint net wat sneller dan Sam Bennett en boekte zijn tweede ritzege in deze Vuelta. Primoz Roglic eindigde veilig in het peloton en mag zich voor het tweede jaar op rij eindwinnaar van de Vuelta noemen.

De etappe van vandaag rondom Madrid was 140 kilometer lang. Na de vele plichtplegingen met onder meer de felicitaties voor Roglic en de nodige foto's kon er in de laatste dertig kilometer gekoerst worden voor de overwinning op het plaatselijke parcours.

Ondanks een aanval van Tim Wellens samen met Willie Smit, Dmitriy Gruzdev en Gonzalo Serrano was een massasprint nooit in gevaar. In de laatste lokale ronden bepaalde Deceuninck-Quick Step het tempo, maar in de laatste ronde nam BORA-hansgrohe van het over van het Belgische team. Het Duitse team trok de sprint aan voor Ackermannm, die net wat sneller was dan Bennett, en zo deze Vuelta zijn tweede ritzege pakte.

Roglic won het eindklassement met 24 seconden voorsprong op Richard Carapaz, Hugh Carthy maakt het podium vol. Roglic won naast het eindklassement ook de groene trui voor de beste sprinter. De Sloveen van Jumbo-Visma won vier etappes en werd ook nog eens drie keer tweede.

De bergtrui werd gewonnen door Guillaume Martin (Cofidis), die overtuigend dat nevenklassement won. De witte jongerentrui ging naar Enric Mas (Movistar). Het ploegenklassement ging, niet geheel verrassend, naar Movistar.

Wereldkampioen Gajser sluit MXGP-seizoen in stijl af

Tim Gajser heeft de MXGP van Garda Trentino in Italië gewonnen. De Sloveense motorcrosser die afgelopen woensdag de wereldtitel veiligstelde sluit daarmee het seizoen in stijl af.

Romain Febvre won de eerste race. Achter de Fransman finishte Gajser als tweede. De derde plaats was voor Jeremy Seewer uit Zwitserland.

In de tweede race was de top twee omgekeerd en omdat die race de doorslag geeft mag Gajser zich dagwinnaar noemen. De Fransman Gautier Paulin finishte in zijn laatste wedstrijd op de derde plaats. Brian Bogers eindigde het 2020-seizoen sterk en finishte als vijfde. In de eindstand van het WK werd hij tiende.

Uitslag Feyenoord - FC Groningen

Feyenoord heeft in de Eredivisie een moeizame overwinning geboekt op FC Groningen. In de Kuip werd het 2-0.

Feyenoord kreeg vlak voor de wedstrijd een tegenvaller te verwerken toen keeper Bijlow geblesseerd moest afhaken. Zijn vervanger Marsman had het in de eerste helft opvallend druk. Groningen was de bovenliggende partij waarbij de grootste mogelijkheid voor Balk was, zijn schot raakte de lat. Namens Feyenoord zag Diemers een goal afgekeurd worden.

Vlak na rust kwam de thuisploeg tegen de verhouding in toch op voorsprong. Geertruida kopte raak een hoekschop. Groningen ging daarna op jacht naar de gelijkmaker maar slaagde er niet in grote kansen te creeeren. die waren er wel bij Feyenoord, waar onder anderen Malacia de paal raakte. Uiteindelijk werd het 2-0 na een benutte penalty van Berghuis.

Feyenoord

2 - 0

FC Groningen

 50' Geertruida
 84' Berghuis(pen)
   
 
 Gele kaart: Berghuis, (Feyenoord), Dankerlui, Balk, Matusiwa, (FC Groningen)
 Rode kaart: , Dankerlui (84) (FC Groningen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Geertruida
Spajic
Senesi
Malacia
Diemers (Teixeira/46)
Toornstra
Kökcü (Bannis/89)
Berghuis
Linssen (Wehrmann/81)
Haps
  Padt
Dankerlui
Dammers
Itakura
v.Hintum
El Messaoudi
Matusiwa
Joosten (Suslov/66)
D.v.Kaam
Gudmundsson (El Hankouri/61)
Balk (J.v.Kaam/66)

Uitslag Vitesse - FC Emmen

Door een 3-1 zege op FC Emmen blijft Vitesse in het spoor van Ajax. Ondanks een rode kaart voor Bazoer wonnen de Arnhemmers eenvoudig van de laagvlieger uit Drenthe.

Vitesse kwam op voorsprong via een door Tannene benutte strafschop. Diezelfde Tannane zorgde een kwartier later via een afstandsschot voor de 2-0. Bazoer kreeg na een onbesuisde actie direct rood. Ondanks een man minder bleef Vitesse de betere ploeg en vlak voor rust bracht Openda de 3-0 op het scorebord.

In de tweede helft waren de bezoekers wel gevaarlijker. Na bijna een uur spelen zorgde De Leeuw voor 3-1. Carty was dicht bij de aansluitingstreffer maar hij schoot naast.

Voor Vitesse was dit de vijfde overwinning op een rij en na acht wedstrijden staat men net als Ajax op 21 punten. FC Emmen wacht nog steeds op de eerste overwinning.

Vitesse

3 - 1

FC Emmen

 9' Tannane(pen)
 26' Tannane
 44' Openda
   58' De Leeuw
 
 Gele kaart: , Wiedwald, Tibbling, Veendorp, Carty, v. Rhijn, (FC Emmen)
 Rode kaart: Bazoer (29) (Vitesse),
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: Geen
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Dasa
Doekhi
Bazoer
Rasmussen
Wittek
Tannane (Darfalou/73)
Tronstad
Bruns (Touré/62)
Openda (Vroegh/61)
Broja (Buitink/61)
  Wiedwald
Bijl
v. Rhijn
Araujo
Veendorp (Sidibe/76)
Cavlan
Tibbling (Carty/46)
Pena
Chacón (Bernadou/57)
Laursen
De Leeuw

36 aanhoudingen in de strijd tegen mobiel banditisme

Tijdens een internationale actie tegen rondtrekkende bendes die vermogensdelicten als diefstal en inbraak plegen (mobiel banditisme), heeft de politie in Nederland 36 verdachten aangehouden en 27 auto’s in beslag genomen.

Deze actie, TRIVIUM genaamd, is door de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid internationaal georganiseerd en naast Europol namen er in totaal 13 verschillende landen aan deel. De meeste landen hebben naast de real-time informatie uitwisseling zelf ook acties uitgevoerd in de strijdt tegen mobiel banditisme.

Aanhoudingen
Er zijn tijdens deze actie 36 verdachten aangehouden voor uiteenlopende feiten.
Zo werd er in Veendam tijdens een controle in de auto van twee Georgiërs uit het AZC Ter Apel een geprepareerde tas en nieuw elektrisch gereedschap aangetroffen. Deze personen kwamen zowel in Nederland als in Duitsland voor ter zake verschillende winkeldiefstallen. De verdachten hadden geen logische verklaring over de herkomst van het gereedschap en gezien de geprepareerde tas, de antecedenten en het feit dat er geen logisch verhaal was over de herkomst van dit gereedschap, zijn de verdachten aangehouden op verdenking van heling dan wel winkeldiefstal. Een van de mannen verbleef inmiddels onrechtmatig in Nederland en zal 11 november uit Nederland worden verwijderd.

In Zuidoost Nederland werd een Belgische auto gecontroleerd. In dit voertuig werden inbrekerswerktuigen en goederen aangetroffen waarvan het vermoeden bestond dat deze van een inbraak afkomstig waren. Hierop werd de bestuurder uit België als verdachte aangehouden. Bij onderzoek bleken de goederen afkomstig van meerdere inbraken in Limburg. Bij de internationale bevraging bleek dat het voertuig gezocht werd door de Duitse autoriteiten in verband met meerdere inbraken in Duitsland.

In Noordwest Nederland werd een Spaans voertuig gecontroleerd. De status van de auto was onduidelijk. De specialisten op het gebied van buitenlandse kentekens en documenten boden ondersteuning bij deze controle. Hieruit bleek dat het om een gestolen voertuig ging. De verdachten, twee personen met een Nederlandse nationaliteit zijn hierop aangehouden. Uit de internationale bevraging bleek dat het voertuig zeer recent in Spanje was gestolen en dat de Nederlanders worden verdacht van meerdere voertuigdiefstallen in Spanje. Een geval van Europees mobiel banditisme met Nederlandse daders dus.

Op de A28 bij Wezep werden de twee Georgiërs uit het AZC Ter Apel in een auto met Frans kenteken aangehouden als verdachten van heling of diefstal. Zij hadden 27 spotjes en 9 schakelmaterialen voor een waarde van bijna 1000 euro bij zich waarvan ze de herkomst niet konden verklaren. Eén van hen verbleef al niet meer rechtmatig in Nederland en zal na de strafrechtelijke afhandeling van deze zaak worden verwijderd. De man was ook in andere landen onder verschillende aliassen bekend.

De gestolen spotjes en ander materiaal
De gestolen spotjes en ander materiaal

Overige bijzondere aanhoudingen
Een auto met een Brits kenteken werd gecontroleerd omdat volgens de politiesystemen deze auto mogelijk betrokken was bij kentekenfraude en tanken zonder betalen. Het bleek inderdaad een zogenaamd spookvoertuig te zijn; de auto stond nergens geregistreerd. De bestuurder kwam verder overeen met de verdachte op de beelden van het tanken zonder te betalen waarop contact is gezocht met een officier van justitie. Deze gaf opdracht de man aan te houden voor deze feiten. Bij de insluiting werd de verdachte met zijn vingerafdrukken langs de ID-zuil gehaald. Hieruit bleek dat de verdachte een valse naam had gebruikt en dat hij ook gezocht werd voor valsheid in geschrifte.

Bij de controle van een andere auto bleek dat de bestuurder zeer recentelijk was veroordeeld voor een gevangenisstraf van 6 jaar en dat hij hiervoor moest worden aangehouden.

Bij Schiphol werd een auto gecontroleerd waarin drie personen zaten die al vaker met de politie in aanraking zijn geweest in verband met het plegen van meerdere diefstallen. Bij de controle bleek dat de bestuurder ook nu nog gezocht werd voor winkeldiefstallen in Nederland. Hij is hiervoor aangehouden en ingesloten. De bestuurder had bovendien geen geldig rijbewijs en reed onder invloed van alcohol. Hierop is de auto ook in beslag genomen. Een vrouwelijke inzittende werd aangehouden omdat ze in Roemenië nog een gevangenisstraf van 7 jaar moet ondergaan.

Bij een controle van een Franse auto in het Limburgse Elsloo werden in een professioneel ingebouwde verborgen ruimte bijna zes kilo hasj aangetroffen. De twee Franse inzittenden van 18 en 27 jaar zijn aangehouden.

Belangrijke internationale informatie
Tijdens de interventies op de wegen en op het spoor kon er ook real-time informatie met verschillende landen en Europol uitgewisseld worden. Deze informatie is gebruikt bij de interventies maar ook om de dossiers tegen enkele aangehouden verdachten uit te breiden en het internationale karakter van deze dadergroepen aan te geven.

Enkele voorbeelden:
België meldde dat er een inbraak was geweest waarbij een Nederlands voertuig is weggereden. Dat kenteken is door het Operationeel Centrum van de Landelijke Eenheid op verzoek van de Belgische autoriteiten direct in de ANPR opgenomen. Het voertuig passeerde een ANPR-voertuig van de actie Trivium in de richting van Amsterdam. De auto is gecontroleerd en de personen die in het voertuig zaten waren vermoedelijk betrokken bij de inbraak in België. Op verzoek van de Belgische autoriteiten zijn deze twee Nederlandse mobiele bandieten aangehouden.

Buiten de Triviumactie om zijn drie Roemenen aangehouden voor de diefstal van katalysatoren. Met behulp van de real-time informatie uitwisseling van Trivium bleek één van de verdachten gesignaleerd te staan in Duitsland en Groot Brittannië voor diefstallen van buitenboordmotoren. Deze landen zijn geïnformeerd over de aanhouding in Nederland en geadviseerd een verzoek te doen de verdachte over te leveren na de strafzaak in Nederland.

Pinnen met de pas van het werk: bijna 17.000 euro weg

Het is altijd belangrijk de kas te controleren, wanneer iemand een gezamenlijke bankpas in handen krijgt. Dat bleek ook maar weer bij een instelling voor gehandicaptenzorg. Een 28-jarige vrouw uit Rotterdam stond vrijdag terecht omdat ze voor bijna 17.000 euro aan privé-uitgaven had gedaan.

De vrouw was één van de begeleiders van de bewoners. Daarom had ze een pas om voor de bewoners en de gemeenschappelijke woning uitgaven te kunnen doen. De zorginstelling had een systeem waarbij twee begeleiders elkaar controleerden. Maar dat was niet nodig, had de vrouw – die één van de controleurs was – tegen haar collega gezegd.

Tot bij één van de bewoners een keer het budget werd overschreden. Toen werd een grote controle gedaan en bleken er opvallende uitgaven te zijn. Een cliënt van 52 bijvoorbeeld die een cadeaubon van 300 euro bij een babywinkel had aangeschaft.

De vrouw had lang vol kunnen houden dat alles in orde was en dat ze niet gecontroleerd hoefde te worden, maar werd uiteindelijk dan toch helemaal doorgelicht. Het bleek dat ze al 2,5 jaar uitgaven voor zichzelf had gedaan met de pas van de woongroep. Schade, bijna 17.000 euro.

Bij de zorginstelling is ze direct ontslagen. Vrijdag kwam haar strafzaak bij de rechter voor. Omdat de vrouw niet is komen opdagen, werd haar zaak bij verstek behandeld. Het Openbaar Ministerie eiste een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. De rechter legde een gelijke straf op, behalve dat de voorwaardelijke gevangenisstraf werd verminderd tot 1 maand.

Iserbyt pakt Europese titel veldrijden, brons voor Van der Haar

De Belg Eli Iserbyt is in Rosmalen Europees kampioen veldrijden geworden. Na een slechte start wist Lars van der Haar alsnog op een derde plaats te finishen.

De 23-jarige Belg nam samen met zijn landgenoot Michael Vanthourenhout de leiding in de wedstrijd. Met Laurens Sweeck op plaats drie leken de Belgen af te stevenen op goud, zilver en brons, echter dat was buiten Van der Haar gerekend.

De veldrijder uit Woudenberg was slecht gestart en had zich naar voren moeten rijden. Eenmaal aangesloten bij Sweeck bleek de Nederlander over de betere benen te beschikken. Na winst in 2015 en zilver in 2017 is dit de derde medaille voor Van der Haar op het EK.

Iserbyt wist in de slotfase Vanthourenhout van zich af te schudden en zijn eerste Europese titel in de elite categorie te winnen.

Uitslag
1. Eli Iserbyt (BEL)
2. Michael Vanthourenhout (BEL)
3. Lars van der Haar (NED)
4. Laurens Sweeck (BEL)
5. Toon Aerts (BEL)
6. Daan Soete (BEL)
7. Felipe Orts (SPA)
8. Quinten Hermans (BEL)
9. Joshua Dubau (FRA)
10. Vincent Baestaens (BEL)

Suzuki pleegt geweldige coup in MotoGP

De Grand Prix van Europa in de MotoGP heeft een heuse Vorentscheidung in de strijd om het WK opgeleverd. Op het Spaanse asfalt van Valencia werd een heuse coup gepleegd.

Pol Espargaro vertrok op zijn KTM voor de tweede keer van poleposition, Alex Rins en Takaaki Nakagami stonden ernaast, WK-kanshebber Maverick Viñales vertrok vanwege een motorwissel vanuit de pitstraat. Espargaro behield de leiding bij de start, voor de Suzuki's van Rins en WK-leider Joan Mir.

Nog in de eerste ronde ging een van de titelfavorieten onderuit: Fabio Quartararo kende al een slecht weekeinde en schoof tot overmaat van ramp ook nog eens het grind in, samen met Aleix Espargaro. Rins nam ondertussen de leiding over van Pol Espargaro en Miguel Oliveira kwam knap naar de vierde plek.

Mir drukte zijn Suzuki ook rap langs Espargaro's KTM, Franco Morbidelli en Andrea Dovizioso - virtueel vierde en zesde in het WK - reden op de zevende en achtste plek. Zo kabbelde de race verder voort, waarbij Rins, Mir en Espargaro een gaatje sloegen naar Oliveira, Nakagami en Johann Zarco, die Jack Miller, Alex Marquez en het duo Dovizioso/Morbidelli achter zich had.

Met tien ronden te gaan verschalkte Mir teamgenoot Rins, waardoor Mir - met ruim twee races te gaan nota bene de WK-leider - voor het allereerst in zijn leven 'echt' aan de leiding ging in een MotoGP-race, in Oostenrijk werd de race met Mir op kop stilgelegd.

Voorin reed Mir zich los van teamgenoot en inmiddels naaste WK-concurrent Rins, die Espargaro wel achter zich aan bleef houden. Marquez gleed in de strijd met Brad Binder om plek negen onderuit, terwijl Binder naar voren bleef gaan en ook Zarco én Dovizioso te grazen nam.

In de laatste ronde kwam Mir's allereerste overwinning niet meer in gevaar, Rins completeerde de coup van Suzuki en Espargaro finishte als derde. Nakagami werd vierde, voor Oliveira, Miller, Binder, Dovizioso en Zarco. Morbidelli werd slechts elfde, Viñales en Quartararo finishten als dertiende en veertiende.

In het WK heeft Mir ineens een ruime voorsprong op de rest, over een week kan hij het beslissen. Rins springt naar de derde plek in het WK, achter Quartararo, terwijl Suzuki in de strijd om het constructeurskampioenschap de leiding in handen pakt na het eerste 1-2'tje ooit in de MotoGP voor het Japanse merk.

Uitslag FC Utrecht - Ajax

Ajax heeft zondag de traditioneel lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht met 0-3 gewonnen. Davy Klaassen, Dusan Tadic en Quincy Promes maakte na rust de doelpunten voor de Amsterdammers.

Na een eerste helft met weinig grote kansen opende Ajax na één uur spelen de score via Klaassen vanuit een snelle aanval. Tien minuten later besliste Tadic de wedstrijd vanuit een strafschop. In de blessuretijd maakte invaller Promes nog de 0-3.

Door de zege blijft Ajax koploper in de eredivisie, al kan Vitesse op gelijke hoogte komen als ze winnen van FC Emmen.

FC Utrecht

0 - 3

AFC Ajax

     62' Klaassen
 71' Tadic (pen)
 90+1' Promes
 
 Gele kaart: , Tadic, (AFC Ajax)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Paes
v.d.Maarel
St.Jago
Hoogma (Dalmau/81)
Warmerdam
Maher
Gustafson
v.Overeem (Boussaid/72)
Kerk
Mahi (Sylla/72)
Elia (v.d.Streek/67)
  Onana
Mazraoui (Klaiber/88)
Schuurs
Blind
Tagliafico
Klaassen
Labyad (Promes/73)
Gravenberch
Antony (Neres/46)
Traoré (Álvarez/73)
Tadic

COVID-19: 5703 nieuwe besmettingen en 44 doden, totaal 410.065 en 8004

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5703 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 410.065 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 149 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1697 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 36 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 598 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 44 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 8004 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Verdachte aangehouden in zaak vermiste zwangere Sumanta Bansi

De politie Noord-Holland heeft zondagochtend een 34-jarige man uit Rijswijk aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de vermissing van Sumanta Bansi uit Hoorn. Het laatste levensteken van de Hoornse dateert van 18 februari 2018.

In november 2018 werd de in Suriname geboren vrouw bij de politie opgegeven als vermist. Het onderzoeksteam stelde vrij snel vast dat de destijds 22-jarige vrouw meer dan vermoedelijk het slachtoffer is geworden van een misdrijf en hoogstwaarschijnlijk niet meer in leven is. Haar lichaam is echter nog altijd niet gevonden ondanks meerdere zoekacties op verschillende locaties in het Robbenoordbos en in het water langs de Afsluitdijk.
De recherche doet onderzoek naar de rol die verdachte mogelijk heeft gespeeld in deze zaak.

Brennauer wederom winnaar Madrid Challenge

Net als vorig jaar heeft Lisa Brennauer de Madrid Challenge gewonnen. In de laatste etappe van de driedaagse koers stond ze haar leidende positie niet meer af.

De etappe vandaag ging over iets meer dan 100 kilometer en er waren onderweg zeven bonificatiesprints. Lorena Wiebes pakte bij de eerste vier sprints veel seconden,maar Brennauer deed dat ook,waarna Wiebes zich niet meer met de sprints ging bemoeien.

Het was vervolgens Elisa Longo-Borghini die 30 kilometer solo voorop reed maar zij werd teruggepakt. De rit werd vervolgens beslist door een massasprint en daarin was Elisa Balsamo Wiebes de baas.

Bijna duizend kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen bij De Lutte

Het Grensoverschrijdend Politieteam (GPT) heeft zaterdag 7 november een man van 22 uit Loosdrecht een 19-jarige man uit Velserbroek aangehouden. Ze kwamen vanuit Duitsland en werden bij de afrit van De Lutte gecontroleerd. In hun auto vond de politie 968 kilo illegaal vuurwerk, waarna de mannen werden aangehouden. De mannen zitten nog vast.

Het GPT bestaat uit medewerkers van Politie Oost-Nederland, de Koninklijke Marechaussee en collega’s uit Duitsland. Rondom de grens werken zij in duo’s bestaande uit Nederlandse en Duitse teamleden, zodat er zowel in Nederland als in Duitsland direct actie kan worden ondernomen als dat nodig is.

Ook titelstrijd Moto2 blijft zeer spannend, Bendsneyder in de punten

Ook in de Moto2 is de strijd om de wereldtitel nog altijd bijzonder spannend. Op het Spaanse asfalt van het circuit van Valencia werd zondag de Grand Prix van Europa verreden en die maakte de titelstrijd alleen maar spannender.

De race begon met poleposition voor Xavi Vierge, met Joe Roberts en WK-leider Sam Lowes ook op de eerste startij. Roberts pakte bij de start de leiding, voor Vierge en Marco Bezzecchi, terwijl Lowes wat plekken inleverde.

Voor Roberts was het al snel klaar: de Amerikaan schoof vanaf de leiding het grind in, Bezzechi pakte de eerste plek en kreeg Remy Gardner achter zich aan. Die haakte in de ronden daarna dan wel weer af, waardoor Bezzecchi alleen op kop ging, met Lowes, Jorge Martin en dan Gardner erachter.

Op plek vijf begon Vierge de aansluiting met Gardner te verliezen, waardoor de achter hem rijdende Enea Bastianini - de uitdager van Lowes in het WK - er echt voorbij moest. Die noodzaak verminderde tien ronden voor het einde: WK-leider Lowes gleed onderuit, uitgerekend in het jaar waarin hij zijn vallende ziekte eindelijk onder controle had.

Met vier ronden te gaan was het allemaal vrij overzichtelijk: Bezzecchi reed alleen op kop, Martin reed alleen op plek twee en Gardner reed alleen op plek drie, met daarachter Lorenzo Baldassarri, Bastianini en Hector Garzo - Luca Marini, derde in het WK, kwam daar langzaam bij aansluiten.

In de voorlaatste ronde pakte Bastianini de vierde plek over van Baldassarri en die hield hij vast. Bezzecchi pakte de overwinning, voor Martin en Gardner, terwijl Marini de zesde plek nog overnam van Garzo. Bo Bendsneyder reed ook weer mee en wist zowaar eindelijk eens in de punten te finish: veertiende.

WK-strijd Moto3 gaat naar razendspannende ontknoping

Op het circuit van Valencia is de titelstrijd in de Moto3 weer behoorlijk opgelaaid. Met nog twee races te gaan, volgende week ook in Valencia en daarna in Estoril, gaat het om enkele puntjes. Eerst wachtte de Grand Prix van Europa, die werd zondag verreden op het Spaanse asfalt, waar het eindelijk droog was.

John McPhee vertrok vanaf poleposition, naast Raul Fernandez en Celestino Vietti en met WK-leider Albert Arenas direct achter zich. Vietti pakte bij de start de leiding, voor Alonso Lopez, Fernandez, Arenas, Riccardo Rossi en Ai Ogura - McPhee viel flink terug.

Al snel ging het fout voor Vietti: met een highsider werd hij van zijn machine geslingerd, waardoor Arenas even van zijn gas ging. Lopez knalde achterop hem en ging ook onderuit, Arenas bleef overeind, maar had dusdanig veel schade dat hij naar binnen kwam. Ogura reed zo naar plek twee en kon daarmee virtueel de leiding in het WK overnemen.

McPhee ging niet veel later ook het grind in, terwijl Fernandez voorin een gaatje begon te slaan naar Tony Arbolino, Sergio Garcia, Ogura en de zoals altijd naar voren komende Darryn Binder. Ondertussen reed Arenas met meerdere ronden achterstand wel weer rond, waarbij hij de op plek vijf rijdende Binder hinderde. Het leverde hem een verdiende zwarte vlag op, wat hem over een week wel eens in forse WK-problemen kan brengen.

De race kabbelde zo verrassend gezapig voort voor een Moto3-race, hoewel de voorsprong van Fernandez in de slotronden toch wat kleiner werd ten opzichte van Arbolino, Garcia en Ogura. Fernandez hield wel stand en wist na zes polepositions éindelijk zijn eerste overwining bij te schrijven. Garcia finishte als tweede, Ogura klopte Arbolino, werd derde en verkleinde zijn achterstand in het WK naar drie punten op Arenas.

Vuelta: Etappe 18 - De laatste koers van het jaar

Het is zowaar gelukt: de Tour de France haalde Parijs, de Giro d'Italia haalde Milaan en de Vuelta a España gaat vandaag Madrid halen, het mag gerust een wonder heten in COVID-19-jaar 2020. Enfin, Primoz Roglic gaat er met de winst vandoor na de fraaie ontknoping van zaterdag, vandaag wordt het wielerjaar op topniveau afgesloten.

De heren beginnen de 140 kilometer lange slotetappe bij de paardenrenbaan van Madrid, waarna men een beetje rond gaat toeren in de omgeving - men zal ongetwijfeld een keer een glas heffen onderweg, net zoals dat in de Tour gebeurt. Vervolgens wordt koers gezet naar het finishgebied, waar een paar lokale rondjes van enkele kilometers afgewerkt worden om het dan in vermoedelijk een massasprint af te maken.

Nog één keer dit jaar heeft Rellende_Rotscholier een uitgebreide voorbeschouwing in elkaar gedraaid, hier te vinden en alweer de 60e in nog geen 2,5 maand, een prestatie van formaat. De etappe begint om half twee, een uur later kunnen we kijken - het niet-boeiende deel missen we dus. De finish staat tussen vijf en half zes gepland, vroeger dan normaal in verband met de in november vroeg invallende duisternis.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

ADO Den Haag ontslaat Rankovic

ADO Den Haag heeft per direct afscheid genomen van trainer Aleksandar Rankovic. Na het met 4-2 verloren duel tegen FC Twente van zaterdag mocht de trainer zijn spullen pakken. In acht duels haalde Rankovic met ADO Den Haag vier punten en die staan daarmee op de zestiende plaats in de eredivisie.

Het was deze week al onrustig bij ADO Den Haag. Woensdag besloot de club in te grijpen in de technische staf door Michele Santoni en Rick Hoogendorp terug te zetten naar de jeugdafdeling. Dit gebeurde nadat er voor de wedstrijd tegen PSV geruchten naar buiten kwamen dat de positie van Rankovic op het spel zou staan.

De spelersgroep stond nog wel achter Rankovic. Toch heeft de club nu besloten afscheid te nemen van de coach, die bezig was aan zijn eerste klus als hoofdtrainer in het betaald voetbal.

FOK! Wat een weer: best lekker weer

Vanochtend komt er eerst plaatselijk (dichte) mist voor, maar deze mist lost in de eerste helft van de ochtend op. Daarna wordt het zonnig, in de middag neemt de bewolking van het zuiden uit toe en in de avond breidt deze bewolking zich ook over het noorden uit. Het blijft vrijwel overal droog. De wind komt uit het zuidoosten en is zwak tot matig. De middagtemperatuur loopt uiteen van 12°C in het noordelijk kustgebied tot 17°C in het zuiden.

In de nacht naar maandag is het wisselend bewolkt. Het blijft op de meeste plaatsen droog en plaatselijk ontstaat mist. De temperatuur daalt naar waarden tussen 3°C in het noorden en 11°C in het zuidwesten. De wind is zwak en komt uit een zuidoostelijke richting. In het noordelijk kustgebied is de wind matig.

Maandag overdag zijn er perioden met zon. Het blijft vrijwel overal droog. De middagtemperatuur ligt tussen 14°C in het noorden en 18°C in het zuidoosten en daarmee blijft het erg zacht voor de tijd van het jaar. De wind is zwak tot matig en komt uit het zuidoosten. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

Charged maakte een trainingsronde in de buurt van Cuijk.
Charged maakte een trainingsronde in de buurt van Cuijk. .

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

MotoGP-pole Pol Espargaro in Valencia

Voor de tweede keer dit seizoen en tevens de tweede keer in zijn toch alweer zeven jaar lange MotoGP-carrière heeft Pol Espargaro zich op poleposition gezet. Dat deed de Spaanse KTM-coureur voor de Grand Prix van Europa, de eerste van twee races op het circuit van Valencia.

Onder inmiddels droge omstandigheden was Espargaro 0,041 seconden sneller dan Alex Rins op zijn Suzuki. Takaaki Nakagami gaf op de LCR Honda 0,096 seconden toe, maar lag even later wel in het grind. Johann Zarco parkeerde zijn oude Ducati op een fraaie vierde plek, naast de Suzuki van WK-leider Joan Mir en Pol's broer Aleix Espargaro op de Aprilia.

Jack Miller, Miguel Oliveira en Franco Morbidelli vullen zondag de derde rij, voor Brad Binder, nummer twee in het WK Fabio Quartararo en Andrea Dovizioso. De fabrieks-Yamaha's vielen weer eens vies tegen: Valentino Rossi en Maverick Viñales vertrekken als 17e en 21e.

In de Moto2 was de poleposition een prooi voor Xavi Vierge, die Joe Roberts met 0,181 seconden het nakijken gaf. De Britse WK-leider Sam Lowes zat daar dan weer twee duizendsten achter en start vanaf de derde plek. Zijn voornaamste uitdager, Enea Bastianini, start slechts als vijftiende, één plek achter de keurig gekwalificeerde Bo Bendsneyder.

De jongelingen in de Moto3 trapten de kwalificatiedag af en op het natte Spaanse asfalt bleek John McPhee de snelste. De Schot was 0,371 seconden sneller dan kwalificatiespecialist Raul Fernandez, terwijl Celestino Vietti de eerste rij completeerde. WK-leider Albert Arenas start vanaf de vierde stek, concurrent Ai Ogura - die in het WK nipt voor Vietti staat - start als achtste.

De Moto3 trapt de racezondag om 11.00 uur af, gevolgd door de Moto2 om 12.20 uur en de MotoGP om 14.00 uur, waarna ook de jonkies in de Red Bull Rookies Cup weer de baan betreden.

Allerlaatste 'echte' DTM-race gaat titelstrijd beslissen

Op de Duitse Hockenheimring is het laatste weekeinde in de DTM zoals we dat kennen zaterdag geopend met de eerste van twee races. Volgend jaar gaat alles totaal anders zijn, GT-wagens in plaats van toerwagens bijvoorbeeld, maar eerst moet de 'echte' DTM nog een laatste kampioen krijgen.

Kampioenschapsleider René Rast vertrok vanaf poleposition, met zijn enige overgebleven rivaal Nico Müller ernaast en Robin Frijns op de achtste plek. Müller pakte bij de start de leiding in handen, Rast volgde en de safety car kwam al snel de baan op: Harrison Newey en Marco Wittmann gingen via het grind de bandenstapel van bocht één in.

Na een forse periode achter de safety car konden we door en Müller bleef daarbij de leider, voor Rast en Sheldon van der Linde. Frijns kon geen stappen naar voren zetten en kwam als eerste zijn pitstop maken in de hoop er zo nog iets van te kunnen maken. Rast opende ondertussen de aanval op Müller en ging na een paar minuten alsnog weer naar de leiding.

Na een half uur kwam Müller als eerste van de twee kemphanen binnen, waarbij hij Jamie Green voor wist te blijven - de veel eerder gestopte Frijns kwam precies tussen de twee terecht. Rast kwam een ronde later binnen en werd te grazen genomen door Müller én Frijns, die zijn Zwitserse teamgenoot daarmee flink wist te helpen - ook Green ging voorbij Rast.

Frijns kon het op zijn beduidend oudere banden dan weer niet bolwerken: Green passeerde hem, Rast pakte hem terug en ook Van der Linde ging er soepel voorbij. Rast had het tempo ondertussen te pakken en met negen minuten te gaan nam hij de eerste plek weer terug. Kort daarop ging Timo Glock de baan af en de veteraan zorgde er daarmee voor dat de safety car de baan betrad.

Frijns kwam nog maar eens binnen, niet geschoten is immers altijd mis en veel te verliezen had hij niet. De herstart volgde met zes ronden te gaan, waarbij Müller Rast móest verschalken, anders was de Duitser opnieuw kampioen. Müller sloeg dan ook toe en ruim twee ronden voor de finish was hij wederom de leider, wat Rast dan wel weer kansen gaf voor de volgende ronden.

Rast trok in de slotronde alles uit de kast, maar het was niet genoeg en Müller pakte de winst, voor Rast en Green, waardoor de beslissing zondagmiddag vanaf 13.30 uur zal vallen. Frijns eindigde als zevende en kan ook mathematisch geen kampioen meer worden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.