FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 14 november 2020

Halsema grijpt in bij demonstratie op Museumplein wegens schenden coronaregels

Burgemeester Halsema heeft vanavond ingegrepen bij een grote demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein te Amsterdam. De demonstratie werd georganiseerd door de Vrouwen voor Vrijheid-beweging, maar zij hielden zich niet aan de afstandsregels. Om die reden werd het protest voortijdig afgebroken. Zo meldt AT5 vanavond.

De activisten stonden op het Museumplein omdat zij het oneens zijn met de maatregelen van het kabinet om het coronavirus tegen te gaan. Volgens de Vrouwen voor Vrijheid-beweging is het niet juist dat er vanuit de overheid maar één lijn opgevolgd dient te worden.

De demonstratie was aangemeld bij de gemeente. Wel zijn vooraf voorwaarden gesteld aan de demonstratie, onder andere over het naleven van de coronamaatregelen, zoals de 1,5 meter afstand.

De manifestatie begon vanmiddag rond 16.00 uur met een groep vrouwen die muziek maakten op trommels. De demonstratie zou tot 19.00 uur duren, maar vanwege een toespraak en muziek was er onrust onder de aanwezigen, waardoor de coronamaatregelen niet goed nageleefd werden. De demonstratie is daarom om 18.20 voortijdig afgebroken.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is de groep na het afbreken van de demonstratie uiteen gegaan. Ongeveer 1000 mensen waren bij de demonstratie aanwezig.

COVID-19: Gommers kritisch over mogelijke versoepelingen

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers is kritisch over het kabinetsbesluit om de coronamaatregelen volgende week te versoepelen. In het programma Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 zei hij dat hij bezorgd is over het mogelijke effect. 

'We hebben deze zomer gezien dat het aantal besmettingen toeneemt als mensen meer contact met elkaar hebben. Dus ik hoop dat we geleerd hebben van de zomer, want we gaan nu nog de moeilijke winterperiode in. De maand november en vooral de maand december staan bekend om de verkoudheidsvirussen. Dat wordt echt de kritieke periode, dus ik zou echt voorzichtig zijn op het moment', zegt Gommers, die ook de vaste expert is van het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert over maatregelen tegen de uitbraak. Hij zegt dat het OMT nog geen advies heeft gegeven aan het kabinet over de versoepelingen maar dat het kabinet ook besluiten kan nemen zonder advies van het OMT. Meer hierover valt te lezen op Skipr.

Fraaie finales op EK baanwielrennen, Duitse veteraan slaat dubbelslag

Op het Europees kampioenschap baanwielrennen in Plovdiv zijn onder meer Nederland, Frankrijk en België er vanwege de COVID-19-pandemie niet bij. Dat zorgt voor een wat gehavend deelnemersveld, maar een mooi aantal toppers is er wél en dus zijn er gewoon mooie wedstrijden te zien.

Individuele achtervolging vrouwen
Het was geen al te spannende finale: de Britse Neah Evans was een flink stuk te sterk voor de Italiaanse Martina Alzini, met name in de laatste van drie kilometers. Alzini's landgenote Silvia Valsecchi zorgde wel voor een tweede Italiaanse medaille, zij versloeg Evans' landgenote Josie Knight overtuigend in de strijd om het brons - Valsecchi's tijd was overigens een dikke halve seconde sneller dan de gouden tijd van Evans.

Individuele achtervolging mannen
Ivo Oliveira won al twee keer zilver, net als op het WK van 2018, maar dit keer was het raak: de Portugees werkte de vier kilometer in een mooie finale af in 4:08,116 minuten en klopte de Italiaan Jonathan Milan (4:08,772) daarmee vooral dankzij een sterke tweede helft. In een Russisch onderonsje voor brons bleek Lev Gonov over de langste adem te beschikken, hij klopte de meer ervaren Alexander Evtushenko (4:09,800) met een indrukwekkende 4:07,720 minuten, zelfs nog sneller dan Oliveira's gouden tijd dus.

Omnium vrouwen
De Italiaanse Elisa Balsamo won de scratch, werd zesde op de tempokoers en won de afvalkoers. In de afsluitende puntenkoers domineerde ze en reed ze naar goud, voor de Britse Laura Kenny, die de scratch en afvalkoers als tweede af had gesloten. Brons was er voor de Russische Maria Novolodskaya, die de tempokoers won, verder wat matig presteerde, maar zich door in de puntenkoers een rondje voorsprong op de rest te pakken toch naar het podium reed.

Omnium mannen
De Brit Matthew Walls, die eerder de afvalkoers al won, opende het omnium met plek drie in de scratch, gevolgd door winst op de tempokoers en plek twee op de afvalkoers. In de afsluitende puntenkoers stond er geen maat op Walls, die zo zijn tweede gouden medaille pakte. Zilver was er voor de Wit-Rus Yauheni Karaliok, die tweede en twee keer derde op de eerste onderdelen werd. De jonge Portugees Iuro Leitão, winnaar van goud op de scratch, stond na drie onderdelen op de achtste plek, maar reed een geweldige puntenkoers, pakte dankzij een rondje voorsprong een mooie bonus en sprong naar een knappe bronzen medaille.

Sprint vrouwen
Rusland heeft twee sprintkanonnen: Anastasiia Voinova en Daria Shmeleva, samen goed voor hele reeksen aan wereld- en Europese titels op onder meer de teamsprint en 500 meter tijdrit. De twee streden dit keer tegen elkaar om het goud op de sprint, waarbij Shmeleva de eerste en Voinova de tweede finaleheat won. In de decider was het Voinova die zegevierde en dus kroonde zij zich tot kampioene. De Oekraïnse Olena Starikova was in twee heats om brons te sterk voor de Litouwse Migle Marozaite.

Sprint mannen
Denis Dmitriev leek op voorhand de favoriet in de finale tegen Maximilian Levy: de Rus won olympisch brons in Rio en pakte op WK's twee keer brons, twee keer zilver en in 2017 zelfs goud. De drievoudig Europees kampioen ging er echter in twee heats af tegen de Duitse veteraan, die zo eindelijk zijn eerste individuele sprinttitel pakte. Brons was er voor de Litouwer Vasilijus Lendel, die de verrassende Griek Sotirios Bretas in drie heats op de knieeën kreeg.

Puntenkoers vrouwen
Katie Archibald is een van de absolute gangmakers van de al jaren dominante Britse achtervolgingsploeg, maar alleen kan ze het ook: in de puntenkoers stond er geen maat op de Schotse. Ze pakte met overmacht het goud, voor de Italiaanse Silvia Zanardi en de Poolse Karolina Karasiewicz, die het vooral onderling uitmaakten.

Puntenkoers mannen
De Spanjaard Sebastian Mora is al jaren een van de toppers op de langere onderdelen, zoals de scratch en de koppelkoers. Op de puntenkoers kan hij het ook en van begin tot eind was hij er scherp genoeg bij om niet in de problemen te komen. De Italiaan Matteo Donega pakte het zilver, Daniel Crista uit Roemenië hield de Wit-Rus Raman Ramanau met een prachtige aanval aan het einde nog van de bronzen medaille af.

Keirin vrouwen
Starikova liet ook hier zien in uitstekende vorm te verkeren: de Oekraïnse was een maat te groot voor de rest in de finale, waar de Tsjechische Sara Kankovska en de Spaanse Helena Casa Roige het verrassende podium completeerden. De Russinnen Voinova en Shmeleva, toch wel de favorieten, moesten genoegen nemen met een eerste en vijfde plek in de kleine finale, waar een zevende plek in de einduitslag het hoogst haalbare was.

Keirin mannen
Veteraan Levy won in 2012 al olympisch zilver en werd in 2009 zelfs wereldkampioen op de keirin, toch wel zijn beste onderdeel. Net als in de sprintfinale kreeg hij Dmitriev achter zich aan en net als in die finale was de Duitser te sterk, wat hem de zesde Europese titel uit zijn indrukwekkende loopbaan opleverde. Dmitriev pakte het zilver, Bretas pakte een knappe bronzen medaille namens Griekenland, waarmee hij dat op de teamsprint ook al deed.

Hellevoetsluis: man gewond na beschieting, verdachte aangehouden

Een 47-jarige man raakte vanavond gewond toen hij na een ruzie in zijn woning aan de Oostzanddijk in Hellevoetsluis door een andere man werd beschoten. Een verdachte is aangehouden.

Even na half zes kwam bij het alarmnummer de melding binnen dat een man op de Oostzanddijk in Hellevoetsluis was beschoten. De man was bij kennis, maar wel gewond. Tijdens het schieten waren meerdere mensen in de woning aanwezig. De verdachten waren direct na het schieten gevlucht.

De hulpdiensten arriveerden en de 47-jarige bewoner werd overgebracht naar het ziekenhuis. De politie startte een onderzoek en een zoektocht in de omgeving naar de verdachten. Even daarna werd op de parkeerplaats bij het gemeentehuis een man aangehouden.

Later op de avond werd een inval gedaan in een woning elders in Hellevoetsluis, maar daar werd niemand meer aangetroffen. Het onderzoek wordt voort gezet en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. De toedracht van het schieten is nog onduidelijk. Wel zou er aan het schieten een onenigheid in de woning vooraf zijn gegaan.

Dode topverdieners

Elk jaar stelt het Amerikaanse tijdschrift "Forbes" een lijst op van de dode topverdieners: beroemdheden die niet meer leven, maar nog steeds miljoenen verdienen met hun werk. Michael Jackson staat bovenaan - gevolgd door een kinderboekenschrijver.

Zelfs elf jaar na de dood van Michael Jackson verdienen de erfgenamen van de popster veel aan zijn muziek en video's. Het Amerikaanse zakenmagazine Forbes schat dat het werk van de in 2009 overleden "King of Pop" in de afgelopen twaalf maanden ongeveer 48 miljoen dollar heeft verdiend .

Dit is de negende keer dat Jackson, als recordhouder, nummer één is in de "Best Paid Dead Celebrities" -ranglijst, waarin "Forbes" jaarlijks een overzicht maakt van overleden  grootverdieners. De nu gepubliceerde lijst heeft betrekking op het inkomen tussen oktober 2019 en oktober 2020.

Op de tweede plaats staat de kinderboekenschrijver en illustrator Theodor Seuss Geisel, bekend onder zijn pseudoniem "Dr.Seuss" die overleed in 1991. Best-sellers zoals "The Cat with a Hat" en "How the Grinch Stole Christmas" hebben het in San Diego gevestigde bedrijf Dr. Seuss Enterprises $ 33 miljoen opgeleverd.

Kobe Bryant nieuw op de lijst
Net achter Geisel staat de "Peanuts" -schepper Charles M. Schulz , die 20 jaar geleden stierf, met een opbrengst van $ 32,5 miljoen. De schepper van Charlie Brown en Snoopy tekende meer dan 17.000 stripverhalen.

Golfkampioen Arnold Palmer, die in 2016 stierf, belandde op de vierde plaats met een inkomen van circa $ 25 miljoen, vooral door lucratieve advertentiecontracten.

Achter hen staat Elvis Presley (1935–1977), die voor zijn erfgenamen ongeveer 23 miljoen dollar verdiende, voornamelijk via de toeristische attractie Graceland. 

Basketbalster Kobe Bryant, die in januari omkwam bij een helikoptercrash, is nieuw op de lijst van 13 topverdieners. De verkoop van sportkleding en zijn autobiografie brachten ongeveer $ 20 miljoen op aan de kassa.

Na de dood van de 21-jarige rapper Juice WRLD ("Lucid Dreams") december 2019, steeg de verkoop van zijn muziek enorm. Met een omzet van ongeveer $ 15 miljoen staat hij op de zevende plaats.

De andere namen op de lijst zijn: zanger Bob Marley, ex-Beatle John Lennon, popster Prince, Queen-zanger Freddy Mercury, George Harrison en de eerste vrouw op de ranglijst: Hollywoodster Marilyn Monroe.

Politie vindt honderden valse kentekens bij aanhoudingen wegens kentekenfraude

De politie heeft afgelopen week in Amsterdam twee verdachten aangehouden voor het plegen van kentekenfraude. Vervolgens werden er honderden valse kentekens in beslag genomen. Zo meldt AT5.

De verdachten boden kentekens te koop aan via social media. Dit was voor de politie aanleiding voor een zogeheten pseudokoop, waarbij agenten de indruk wekten dat ze de valse kentekens wilden kopen. De twee verdachten werden vervolgens aangehouden nadat ze op een afgesproken plek honderd valse kentekens verkochten.

Na de aanhouding zijn in de woning van een van de verdachten nog eens 350 valse kentekens aangetroffen. De politie laat weten dat de kentekens in beslag zijn genomen en zullen worden vernietigd.

Politie grijpt in bij grote vechtpartij in Nijmegen: meerdere mannen opgepakt

De politie heeft zaterdagmiddag rond 16.00 uur ingegrepen bij een vechtpartij in Nijmegen. Daar gingen meerdere mensen elkaar met stokken te lijf. Zo meldt De Gelderlander.

De politie kwam met meerdere wagens naar de plek van de vechtpartij en kreeg de situatie daar snel onder controle. Een aantal vechtersbazen is meegenomen naar het politiebureau. Niemand raakte gewond.

Verstappen teleurgesteld na tweede plek in kwalificatie

Max Verstappen is teleurgesteld over zijn tweede plek in de chaotische kwalificatie voor de Grand Prix van Turkije. Lange tijd leek Verstappen favoriet voor de pole maar uiteindelijk moest hij toch Lance Stroll voor zich dulden.

"Op het moment ben ik teleurgesteld. We hadden vandaag gewoon op pole moeten staan. Als je de hele tijd eerste staat en uiteindelijk alsnog tweede wordt, is dat niet wat je wil", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

"In Q1, toen we in het begin op intermediates reden, hadden we geen grip vergeleken met de andere coureurs. De omstandigheden waren een stuk beter in Q3, maar ik was er niet zeker van om op intermediates de baan op te gaan. We gingen dus eerst op full wets naar buiten. De baan droogde op, dus toen we uiteindelijk wisselden naar intermediates, was het voor ons verschrikkelijk. Ik had gewoon geen grip aan de voorkant, terwijl ik mij wel comfortabel voelde op de full wets. Het liep duidelijk niet voor ons vandaag op de intermediates", zo vertelt de Nederlander.

Verstappen kijkt met vertrouwen uit naar de race van morgen. "In de race morgen kunnen we het goed doen. Lewis Hamilton en Valtteri Bottas staan wat verder weg, dus we zullen het zien. De punten worden morgen pas verdeeld, dus ik hoop dat we een goede race zullen hebben."

Cocu ontslagen bij Derby County

Trainer Phillip Cocu is ontslagen bij Derby County. De Engelse club staat op dit moment 24ste en laatste in de Championship met zes punten uit elf wedstrijden. Ook de assistenten Chris van der Weerden en Twan Scheepers zijn niet meer nodig bij Derby County.

Derby wist dit seizoen alleen de uitwedstrijd tegen Norwich City te winnen. Afgelopen weekend verloor Derby County van Barnsley (0-2), maar bij dat duel ontbrak Cocu al doordat de Nederlandse coach in quarantaine zat.

Voor Cocu was het zijn derde klus als trainer bij een club. Eerder werkte de 50-jarige Nederlander bij PSV, waarmee hij drie keer landskampioen werd. Na het succes bij de Eindhovense club ging Cocu naar Fenerbahçe, maar daar werd hij al snel ontslagen bij de Turkse club.

Het ligt in de lijn der verwachtingen dat Rooney, die tevens assistent-trainer is, Cocu zal opvolgen.

Zwarte Piet op huisbezoek bij woordkunstenaar

Rapper en dichter Akwasi is bij zijn woning in Weesp lastiggevallen door voorstanders van Zwarte Piet, die als Zwarte Pieten verkleed gingen.

Automobilist parkeert op terrein marechaussee en blijkt vuurwapen te hebben

Een 26-jarige automobilist uit Zaandam had gisteren ongetwijfeld veel spijt van het parkeren van zijn auto bij Schiphol, is te lezen op de website van AT5

Hij had geparkeerd op het parkeerterrein van de politiedienst van de Koninklijke Marechaussee. Dat was voor de marechaussees reden om zijn auto te doorzoeken. Ze vonden daarbij een vuurwapen.

De automobilist is daarna aangehouden. Forensische rechercheurs van de Koninklijke Marechaussees gaan het wapen onderzoeken, de man blijft voorlopig in de cel zitten.

Toussaint zwemt wereldrecord bij Swimming League op 50 meter rugslag

Kira Toussaint heeft in Boedapest bij internationale wedstrijden kortebaan op de 50 meter rugslag een wereldrecord gezwommen. De Nederlandse kwam in de halve finales tot een tijd van 25,60 seconden.

Toussaint dook daarmee zeven honderdsten onder de vorige toptijd, die sinds 2014 op naam stond van de Braziliaanse Etiene Medeiros. Daarmee is de 26-jarige rugspecialiste de eerste op een individueel nummer tijdens het tweede seizoen van de International Swimming League.

De International Swimming League is een lucratief zwemtoernooi en bestaat pas voor het tweede jaar. Normaal gesproken zijn het wedstrijden in meerdere landen, maar vanwege corona worden alle wedstrijden in Boedapest gehouden.

Alvarado opnieuw de sterkste

Ceylin del Carmen Alvarado heeft de veldrit in het Belgische Leuven gewonnen. De Rotterdamse versloeg in de sprint Denise Betsema. Bij de mannen won de Belg Laurens Sweeck.

Alvarado en Betsema waren weggereden uit een groep met Lucinda Brand, Annemarie Worst en Manon Bakker. Ondanks een val in de laatste ronde was Alvarado haar landgenote te snel af in de sprint. Voor de 22-jarige veldrijdster was dit al de vierde overwinning van het seizoen. Brand finishte als derde. Zoals vaker dit seizoen was de gehele top vijf Nederlands.

De wedstrijd bij de mannen liep uit op een duel tussen Sweeck en zijn landgenoot Toon Aerts. Ook deze tweestrijd werd in de sprint beslist. Op de derde plaats eindigde Michael Vanthourenhout. Lars van der Haar was op de vijfde plaats de beste Nederlander.

Uitslag vrouwen
1. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
2. Denise Betsema (NED)
3. Lucinda Brand (NED)
4. Annemarie Worst (NED)
5. Manon Bakker (NED)
6. Perrine Clauzel (FRA)
7. Kata Blanka Vas (HUN)
8. Fem Van Empel (NED)
9. Yara Kastelijn (NED)
10. Laura Verdonschot (BEL)

Uitslag mannen
1. Laurens Sweeck (BEL)
2. Toon Aerts (BEL)
3. Michaël Vanthourenhout (BEL)
4. Eli Iserbyt (BEL)
5. Lars van der Haar (NED)
6. Daan Soete (BEL)
7. Vincent Baestaens (BEL)
8. Niels Vandeputte (BEL)
9. Ryan Kamp (NED)
10. Quinten Hermans (BEL)

F1: Stroll verrast iedereen in kwalificatie

Lance Stroll heeft zeer verrassend de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Turkije. De Formule 1-coureur van Racing Point bleef op een nat Istanbul Park Max Verstappen drie tiende voor. Sergio Perez zette de derde tijd neer. Het tot nu toe zeer dominante Mercedes kwam niet verder dan plek zes en negen.

Het regende bij de start van de eerste kwalificatie, maar desondanks werd er groen licht gegeven. Verstappen was in alle trainingen de snelste geweest, maar in het begin van Q1 had de Nederlander het moeilijk. Sterker nog, toen met zeven minuten te gaan de rode vlag gezwaaid werd stond Verstappen slechts zeven duizendste boven de streep.

Nadat de baan iets opgedroogd was mocht het veld weer los. Lang duurde het groen niet, want Romain Grosjean parkeerde zijn Haas in het grind en was klaar. Na een nieuwe groene vlag liet Verstappen zien dat hij wél de snelste is, want de Nederlander reed naar de eerste plek. Verder naar achteren verbeterde bijna iedereen hun tijden, waarna Kevin Magnussen, Daniil Kvyat, Grosjean, George Russel en Nicholas Latifi tot de afvallers behoorden. Laatstgenoemde stond met zijn Williams in het grind en veroorzaakte een gele vlag. Dit kan een aantal coureurs nog een gridstraf opleveren als zij niet voldoende van hun gas zijn gegaan. Rijders in de risicogroep zijn onder meer Stroll, Perez en Lewis Hamilton.

In Q2 stond Verstappen direct vooraan de pitsstraat te wachten op het groene licht. De Nederlander liet op de vrije baan zien opnieuw de snelste te zijn. Daarachter was het stuivertje wisselen, waarbij het verrassend was dat de McLarens van Carlos Sainz en Lando Norris aan de verkeerde kant van de streep terecht kwamen, net als de Ferrari's van Charles Leclerc en Sebastian Vettel de AlphaTauri van Pierre Gasly. Dit zorgde ervoor dat de Alfa Romeo's van Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi verrassend doorgingen.

Ook in de derde sessie begon Verstappen als snelste, maar er waren een aantal coureurs die op intermediates naar buiten waren gegaan. Deze banden bleken al gauw sneller te zijn, want Perez mengde zich plots in de strijd om de snelste tijd. Verstappen ging net als vele anderen halverwege de sessie naar binnen voor nieuw rubber. Het duurde even voordat de banden op temperatuur waren. Lance Stroll profiteerde hier optimaal van door met een 1.47,765 naar de poleposition te rijden, voor Verstappen en Perez. De rest van de top tien werd gevormd door: Alexander Albon, Daniel Ricciardo, Lewis Hamilton, Esteban Ocon, Räikkönen, Valtteri Bottas en Giovinazzi.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Lance Stroll Racing Point 2:07.467 1:53.372 1:47.765 22
2 Max Verstappen Red Bull 1:57.485 1:50.293 1.48.055 26
3 Sergio Perez Racing Point 2:07.614 1:54.097 1:49.321 21
4 Alexander Albon Red Bull 1:59.431 1:52.282 1:50.448 25
5 Daniel Ricciardo Renault 2:05.598 1:54.278 1:51.595 26
6 Lewis Hamilton Mercedes 2:07.599 1:52.709 1:52.560 23
7 Esteban Ocon Renault 2.06.115 1:53.657 1:52.622 26
8 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 2:01.249 1:53.793 1:52.745 27
9 Valtteri Bottas Mercedes 2:07.001 1:53.767 1:53.258 23
10 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 2:07.341 1:53.431 1:57.226 26
11 Lando Norris McLaren 2:07.167 1:54.945   18
12 Sebastian Vettel Ferrari 2:03.356 1:55.169   18
13 Carlos Sainz McLaren 2:07.489 1:55.410   18
14 Charles Leclerc Ferrari 2:04.464 1:56.696   18
15 Pierre Gasly AlphaTauri 2:05.579 1:58.586   17
16 Kevin Magnussen Haas 2:08.007     10
17 Daniil Kvyat AlphaTauri 2:09.070     8
18 George Russell Williams 2:10.017     9
19 Romain Grosjean Haas 2:12.909     7
DNQ Nicholas Latifi Williams 2:21.611     9

COVID-19: 5941 nieuwe besmettingen en 86 doden, totaal 442.458 en 8443

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5941 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 442.458 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 163 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1530 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 32 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 595 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 86 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 8443 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Partij voor de Dieren: een miljoen nieuwbouwhuizen op landbouwgrond

Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, worden de komende jaren een miljoen nieuwe woningen gebouwd op landbouwgrond. Dat kan door de veestapel met minstens 75 procent te verkleinen, stelt de partij in haar nieuwe verkiezingsprogramma.

Verstappen ook in natte derde training het snelste

Max Verstappen heeft ook in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Turkije de snelste tijd gereden. De Nederlander ging op het natte asfalt van Istanbul Park rond in een tijd van 1.48,485 waarmee hij een halve seconde sneller was dan Charles Leclerc en zelfs anderhalve tel dan Alexander Albon.

In de nacht van vrijdag op zaterdag probeerde de organisatie iets aan de grip van de baan te doen door met straatauto's wat meer rubber neer te leggen. Deze moeite bleek voor niets te zijn geweest, want voor aanvang van de derde training begon het te miezeren. Verstappen voelde zich in deze omstandigheden goed thuis en klokte veruit de snelste tijd.

Veel andere coureurs hadden meer moeite, want het aantal spins en uitstapjes was talrijk, ondanks dat er niet veel ronden werden gereden. Leclerc klokte de tweede tijd, maar tikte in een van zijn runs Esteban Ocon even in de rondte. De Fransman op zijn beurt reed even langzaam omdat voor hem Carlos Sainz te wijd ging. De schade viel mee.

Halverwege de training begon het harder te regenen, waardoor alle coureurs naar binnen doken. Tegen het einde van de training kwamen de AlphaTauri's en de Alfa Romeo's nog even de baan op. Antonio Giovinazzi spinde flink van de baan en raakte zelfs even licht de bandenstapels. Daniil Kvyat legde een fraaie drift neer, maar met fatsoenlijk op het asfalt kunnen rijden had het niets te maken. George Russell, Nicholas Latifi en Lewis Hamilton zetten zelfs helemaal geen tijden neer.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 Max Verstappen Red Bull 1:48.485 6
2 Charles Leclerc Ferrari 1:49.430 9
3 Alexander Albon Red Bull 1:50.059 5
4 Esteban Ocon Renault 1:53.897 9
5 Lando Norris McLaren 1:53.995 7
6 Sebastian Vettel Ferrari 1:54.490 14
7 Sergio Perez Racing Point 1:55.577 6
8 Valtteri Bottas Mercedes 1:55.666 4
9 Kevin Magnussen Haas 1:55.878 4
10 Lance Stroll Racing Point 1:56.824 5
11 Daniel Ricciardo Renault 1:58.475 6
12 Carlos Sainz McLaren 1:59.548 7
13 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 2:02.325 10
14 Pierre Gasly AlphaTauri 2:02.473 7
15 Romain Grosjean Haas 2:04.748 5
16 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 2:06.351 13
17 Daniil Kvyat AlphaTauri 2:09.368 8
18 George Russell Williams Geen tijd 1
19 Nicholas Latifi Williams Geen tijd 1
20 Lewis Hamilton Mercedes Geen tijd 3

Rugbyers ArgentiniŰ boeken eerste overwinning ooit op Nieuw-Zeeland

De rugbyploeg van Argentinië heeft zaterdag historie geschreven door voor het eerst in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland te winnen. In Sydney werd het tijdens de strijd om de Tri Nations 25-15 voor Los Pumas.  De voorgaande 28 ontmoetingen zijn allemaal gewonnen door de All Blacks. 

Alle punten voor de Argentijnen kwamen op naam van Nicolas Sanchez. "Dit is een grote dag voor het Argentijnse rugby”, verklaarde captain Pablo Matera na het duel dat in Sydney werd gespeeld.

De Tri Nations is de tegenhanger van de Six Nations in Europa. Aanvankelijk ging het om een toernooi tussen Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Afrika. Argentinië kwam daar in 2012 bij, waarna de officiële naam The Rugby Championship werd. Zuid-Afrika heeft zich dit jaar vanwege de coronamaatregelen uit voorzorg teruggetrokken, derhalve keert men dit jaar terug naar het Tri Nations format.  

Het was de dertigste keer sinds 1985 dat beide landen elkaar op het rugbyveld troffen, tot zaterdag was de winst altijd voor de drievoudig wereldkampioen geweest. "Heel wat mannen voor ons hebben dit shirt mogen dragen en zij hebben er mede voor gezorgd dat we hier nu staan”, ging Matera verder. "We zijn eraan gewend vaak te verliezen, maar we hebben laten zien dat hard werken loont.”

Nieuw-Zeeland wilde zich juist herstellen van een nederlaag vorige week tegen Australië. In 2011 verloren de All Blacks voor het laatst twee keer op rij. Nieuw-Zeeland ging vorige week met 24-22 onderuit tegen Australië. Volgende week neemt Argentinië het op tegen Australië.  

Temperatuur al 663 dagen niet onder -5 graden geweest

Voor winterliefhebbers zijn het zware jaren. Al 663 dagen is het in De Bilt niet meer kouder geweest dan -5 graden en daarmee is de langste periode zonder matige vorst een feit. Het vorige record was 662 dagen en liep van 1 april 2013 tot en met 22 januari 2015. In de winter van 2014 was de laagste temperatuur op het hoofdstation -3,1 graden. Nog nooit was de laagste minimumtemperatuur in een winter zo hoog.

21 januari 2019, dat is de laatste datum dat het nog matig heeft gevroren in De Bilt. Het koelde die nacht af naar -8,1 graden. Sindsdien is het niet meer kouder dan -5 graden geweest. De laagste temperatuur van 2020 tot dusver bedraagt -4,3 graden en werd gemeten op 25 maart. Daarmee was het kouder dan tijdens de wintermaanden december, januari en februari.

Slechts in twee jaren was er tijdens het winterseizoen geen enkele keer matige vorst in De Bilt, namelijk in 2014 en 2020. Wanneer ook deze winter zonder matige vorst verloopt is dat een unicum. Sinds het begin van de metingen in 1901 is het nog nooit voorgekomen dat de temperatuur twee jaar op rij niet lager is geweest dan -5 graden.

Langste periode zonder matige vorst in De Bilt: zo bijzonder is het
Een periode van 365 dagen, oftewel een heel jaar zonder matige vorst in De Bilt is bijzonder. Sinds de metingen begonnen zijn er slechts negen van zulke periodes van minimaal 365 dagen geweest. In die top-9 springen 2019-2020 (663 dagen en dit loopt voorlopig nog flink op) en 2013-2015 (662 dagen) er met kop en schouders bovenuit. Op nummer drie staat namelijk de periode 5 december 1989 tot en met 31 januari 1991. Met 423 dagen is dat maar liefst 239 dagen minder dan de nummer twee.

In een normale winter is matige vorst in Nederland heel gebruikelijk, maar we leven niet meer in ‘normale’ tijden. Door de opwarming van het klimaat wordt het aantal dagen met matige vorst namelijk snel minder. Dat betekent dat in de toekomst vaker zeer lange periodes zonder temperaturen van -5 graden of lager zullen voorkomen. De huidige winters zijn wat dat betreft een voorbode op het winterweer van de toekomst: een maandenlange herfst.

BraziliŰ te sterk voor Venezuela, Uruguay wint ruim in Colombia

Brazilië heeft ook het derde duel uit de Zuid-Amerikaanse kwalificatiereeks voor het WK 2022 in Qatar gewonnen. In São Paulo werd Venezuela met 1-0 verslagen. De vijfvoudig wereldkampioen dankte de zege aan een doelpunt van Liverpool-aanvaller Roberto Firmino in de 66e minuut.

Brazilië speelde zonder de geblesseerde sterspeler Neymar. De ploeg heeft als enige een perfecte score na drie wedstrijden. Dinsdag volgt een uitwedstrijd tegen Uruguay, dat met 0-3 won bij Colombia door goals van aanvallers Edinson Cavani, Luis Suárez en Darwin Núñez. Het was voor de 73-jarige Óscar Tabárez zijn honderdste overwinning als bondscoach.

Het aanstaande duel in Montevideo houdt de gemoederen bezig in Zuid-Amerika. "Duels met Uruguay zijn altijd oorlog”, zei de Braziliaanse verdediger Marquinhos. "We moeten goed voorbereid zijn, want het wordt hoe dan ook een moeilijke wedstrijd.” De Braziliaanse bondscoach Tite zag tegen Venezuela hoe zijn ploeg Neymar miste. Die heeft vorige maand in het duel uit de Champions League met Basaksehir een liesblessure opgelopen. Ook dinsdag is de ster van Paris Saint-Germain er vrijwel zeker niet bij.

Chili boekte de eerste overwinning door Peru met 2-0 te verslaan. Arturo Vidal maakte beide doelpunten voor de thuisploeg in Santiago. De aanvoerder deed dat al voor de rust. Achter Brazilië (9 uit 9) staat Argentinië (7 uit 3) tweede. Daarna volgen Ecuador en Uruguay met ieder zes punten uit drie duels. De eerste vier landen plaatsen zich rechtstreeks voor het WK. Nummer vijf speelt een play-off.

Maatschappelijke Diensttijd op meer plekken voor meer jongeren

De maatschappelijke diensttijd (MDT) krijgt er 50 nieuwe projecten bij en wordt daarmee voor nog meer jongeren beschikbaar. De projecten komen ook in gebieden waar nog geen of weinig MDT-plekken waren. Zo wordt het netwerk van MDT-projecten steeds fijnmaziger en het volgen van een maatschappelijke diensttijd voor jongeren laagdrempeliger. Met de nieuwe projecten die zijn gehonoreerd door ZonMw komen er zo’n 22.000 plekken voor jongeren bij.

Jongeren kunnen MDT doen in hun eigen omgeving
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: “Met een MDT kunnen jongeren hun talenten ontdekken en zich ontwikkelen, mensen ontmoeten die ze normaal niet zouden tegenkomen en tegelijkertijd onze samenleving een beetje beter en mooier kunnen maken. Het is dus heel mooi dat door deze 50 nieuwe projecten meer jongeren de mogelijkheid krijgen om hun MDT te doen in hun eigen omgeving.”

De nieuwe projecten
Wie weten beter welke projecten aansluiten bij jongeren dan jongeren zelf? Daarom heeft het zogenoemde jongerenpanel een belangrijke stem in welk project gehonoreerd wordt. De nieuwe projecten sluiten goed aan bij hun interesses en wensen, en zijn ook heel divers. Zo kunnen jongeren bijvoorbeeld op een sportieve manier een bijdrage leveren voor hun wijk, of ze kunnen zich inzetten voor natuur en duurzaamheid in Nederland. Dit zijn een aantal van de nieuwe projecten:

ZOOFF Your Life
Het MDT-jongerenpanel was razend enthousiast over het project ZOOFF Your Life. Hier worden jongeren verbonden aan organisaties die staan te springen om hun input. Ze gaan werken aan maatschappelijke vraagstukken als: hoe maak je sport aantrekkelijk voor de echte bankhanger? Welke activiteit brengt jongeren met en zonder beperking met elkaar in contact? Of hoe maak je lezen leuker voor kinderen op de basisschool? De jongeren kijken op de werkvloer, gaan in gesprek met professionals, denken met elkaar na over oplossingen, geven advies en het belangrijkste: ze voeren met elkaar één van hun adviezen uit in de praktijk. Bijvoorbeeld door het organiseren van een voorleesmiddag.

MDT|Missie 030
In het project MDT|Missie 030 gaan jongeren aan de slag met het verlagen van drempels. Ze werken aan sociale vraagstukken en opgaven die inspelen op situaties in de samenleving. Denk daarbij aan vraagstukken als: kunnen we het skatepark gebruiken als we zelf de bewaking doen? Hoe kunnen de zwembadjes in de wijk deze zomer toch open? Of kunnen we niet altijd een boodschappendienst voor mensen in de wijk aanbieden? Met het project MDT|Missie 030 wordt MDT binnen de gemeente Utrecht verder uitgebreid. Het is volgens de beoordelingscommissie een mooi voorbeeld van hoe MDT uitgerold kan worden in gemeenten.

Challenge Up!
Jongeren gaan bij Challenge Up! aan de slag met persoonlijke ontwikkeling, maar vooral: met een toffe uitdaging. Zo kunnen ze bijvoorbeeld activiteiten organiseren voor jongeren met een beperking, filmen of presenteren bij het jongerenplatform Jongin Lelystad of iemand helpen met taal of rekenen. Tijdens de workshops, trainingen en bedrijfsbezoeken in het programma doen jongeren waardevolle kennis en vaardigheden op voor hun toekomst, zoals bijvoorbeeld leren samenwerken.

Uitspraak in de zaak Nicky Verstappen te volgen via livestream

Vrijdag 20 november doet de rechtbank Limburg in Maastricht uitspraak in de strafzaak tegen Jos Brech., de man die onder meer wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen. Publiek kan de uitspraak volgen via een livestream.

Vanwege de coronamaatregelen is het gerechtsgebouw in Maastricht, en dus ook de zittingszaal, niet toegankelijk voor het publiek. Publiek kan de uitspraak wel online volgen via de deze link.

De zitting op 20 november start om 13.30 uur. De rechtbank begint met het bespreken van een openstaand punt van de laatste zittingsdag. Dan zal het onderzoek ter terechtzitting gesloten worden en vervolgens zal de rechtbank uitspraak doen. Vanaf het moment van sluiting onderzoek start de livestream. Dit zal tussen 13.45 en 14.00 uur zijn.

Fatale medicatiefout was schuld van verpleegkundige

De rechtbank heeft vrijdag een een 24-jarige verpleegkundige veroordeeld voor dood door schuld. Zij heeft een medicatiefout gemaakt waardoor een patiënt in november 2017 is overleden. De rechtbank legt haar een voorwaardelijke taakstraf van 80 uur op, met een proeftijd van 1 jaar. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De verpleegkundige diende het slachtoffer medicatie toe die voor een andere patiënt was bestemd. Op de spuit stond de naam van het medicijn, de naam van die andere patiënt en de voor epidurale toediening vereiste gele sticker ontbrak. De morfine die in de spuit zat, mocht ook niet worden toegediend via een epiduraal infuus. De verpleegkundige negeerde handmatig de waarschuwing van het systeem over deze medicatiefout en sloot de spuit aan. Door deze medicatiefout kwam het slachtoffer te overlijden.

Tekortgeschoten in haar taak
De verpleegkundige kende de risico’s van het toedienen van verkeerde medicatie, zeker via een epiduraal pomp. Kijkend naar haar bijzondere zorgplicht en in de wetenschap dat niet volledig volgens het ziekenhuisprotocol werd gehandeld, schoot de verpleegkundige op meerdere momenten te kort in haar taak fatale fouten te voorkomen.

Schuld in het strafrecht
Niet elke fout die iemand maakt, valt onder het strafrecht. Een moment van onoplettendheid is daarvoor ook niet genoeg. Het moet gaan om grove of aanmerkelijke onvoorzichtigheid, onachtzaamheid of nalatigheid. Het uiteindelijke gevolg van de fout bepaalt niet de mate van schuld, omdat het gaat om de aard en ernst van de fout zelf. Voor verpleegkundigen geldt een zorgplicht. Ze zijn opgeleid en aangesteld voor zorgvuldig werken, vooral met medicatie. Veiligheidsvoorschriften, zoals ziekenhuisprotocollen over het bereiden en toedienen van medicatie, zijn bedoeld om fouten te voorkomen.

Fouten op 3 concrete momenten
De vrouw heeft op 3 concrete momenten zelf kunnen en moeten merken dat zij een fatale medicatiefout ging maken: bij het ophalen van de spuit die door een collega was klaargemaakt en die er al uren lag, bij het scannen van het polsbandje van de patiënt en de spuit en na de foutmelding die ze vervolgens ongelezen weg klikte en bij het aansluiten van de spuit. Op elk van deze momenten kon de vrouw - door eenvoudigweg te kijken naar de spuit - zien dat zij een spuit pakte met daarin medicatie die niet voor het slachtoffer bedoeld was, dat op die spuit de naam van een andere patiënt stond en dat de medicatie in die spuit nooit via een epiduraal infuus toegediend mag worden.

Foutmeldingen
De vrouw kende de ziekenhuisprotocollen en ze wist dat deze op de afdeling Heelkunde op een aantal onderdelen niet (altijd) werden nageleefd. Ook niet door haar. Dit heeft er niet toe geleid dat zij extra handelingen uitvoerde ter controle van haar eigen werk. Ze wist ook dat er verschillende soorten foutmeldingen in het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) zijn. Uit getuigenverklaringen volgt echter ook dat andere collega’s bij foutmeldingen wel degelijk extra opletten en controleren wat er aan de hand is.

Onzorgvuldig gewerkt
Uit onder meer het calamiteitenrapport van het ziekenhuis blijkt dat onzorgvuldig is gewerkt met betrekking tot de spuit met morfine. Daardoor was het voor de verpleegkundige mogelijk een spuit te pakken waarin morfine zat (en wat ook op de sticker stond). Binnen de afdeling Heelkunde was verder het niet gebruikelijk epidurale toediening van medicatie door een tweede verpleegkundige te laten controleren, terwijl het protocol dat wel voorschrijft.

Werkdruk
Over de werkdruk in het ziekenhuis in het algemeen en de drukte op de afdeling in het bijzonder die avond zijn verschillende verklaringen afgelegd. Door meerdere getuigen is de werkdruk op de afdeling in het algemeen als hoog beschreven. De bezetting op de afdeling was de bewuste avond goed, ook gelet op de ervaring. De verpleegkundige maakte geen overbelaste indruk. Zij had die avond de zorg over 5 patiënten, waarbij als maximum 7 wordt gehanteerd. Niet gebleken is van andere bijzondere gebeurtenissen, calamiteiten en dergelijke die avond voorafgaand aan het pakken, scannen en toedienen door de verpleegkundige van de verkeerde spuit.

Al deze omstandigheden nemen de verwijtbaarheid van fouten niet weg.
De verpleegkundige had een eigen verantwoordelijkheid, ook al was ze relatief onervaren, ook al ging er die dag meer mis als het gaat om de morfinespuit, ook al komen (verschillende soorten) foutmeldingen in het EPD voor en ook al werd er op de afdeling niet steeds volgens het protocol gewerkt. Zij heeft immers op meerdere momenten nagelaten basale controles uit te voeren, te weten: het lezen van het etiket op de spuit, het controleren op de aanwezigheid van de gele sticker en het lezen van het rode waarschuwingssignaal kort voor de toediening. Handelingen die weinig tijd of inspanning vragen.

Strafrechtelijke fout en strafoplegging
Door haar handelen is het slachtoffer komen te overlijden. Het intreden van de dood is met heftige verschijnselen gepaard gegaan. Bij de nabestaanden is onnoemelijk veel verdriet veroorzaakt. Hun indrukwekkende verklaringen op zitting hebben hiervan blijk gegeven.

Een schuldigverklaring zonder strafoplegging is niet aan de orde. Daarvoor is de fout die de verpleegkundige maakte te ernstig. Generale preventie is hier ook een strafdoel: een verwijtbaar ongeoorloofd onachtzame taakvervulling kan ook een strafrechtelijke fout opleveren en tot strafoplegging leiden.

Een geldboete past niet bij een zaak als deze en een gevangenisstraf ook niet. Een taakstraf wel. De rechtbank houdt rekening met het feit dat op de betreffende ziekenhuisafdeling op meerdere momenten door meerdere mensen niet volgens de veiligheidsprotocollen werd gewerkt. Verder zijn de gevolgen van de medicatiefout ook voor de verpleegkundige ingrijpend geweest. Gevolgen die zij niet heeft gewild, maar die wel aan haar schuld te wijten zijn.

Zij moet verder in de wetenschap dat het slachtoffer door haar handelen is overleden. Daarnaast is haar contract niet verlengd, heeft zij een jaar niet kunnen werken en moest zij delen van haar opleiding daarom opnieuw doen. Het grote tijdsverloop tussen haar eerste verhoor en de uiteindelijke strafrechtelijke afdoening is groot geweest. De redenen daarvan zijn haar grotendeels niet aan te rekenen; de redelijke termijn van afdoening binnen 2 jaar is overschreden.

Geen beroepsverbod
Vanwege de aaneenschakeling van onzorgvuldigheden die hebben geleid tot de toediening van verkeerde medicatie heeft de rechtbank overwogen een beroepsverbod op te leggen, ook al is dat niet door de officier van justitie geëist. De rechtbank legt zo’n verbod echter niet op. De redenen daarvoor zijn het forse tijdsverloop, het feit dat de vrouw delen van haar opleiding opnieuw heeft gevolgd en de omstandigheid dat zij op haar huidige werkplek als verpleegkundige volgens haar werkgever goed functioneert.

Specialistische zoekteams Defensie vinden bewijsmateriaal in drugszaak

Specialistische zoekteams van Defensie zijn deze week ingezet voor het Openbaar Ministerie. De zogenoemde Advanced Search Teams (AST) hebben op meerdere locaties in Brabant en Noord-Limburg belastend materiaal gevonden voor een strafrechtelijk onderzoek vanwege drugscriminaliteit. Inmiddels zijn er 3 verdachten aangehouden, mogelijk volgen er meer.

Defensie ondersteunde het Openbaar Ministerie en werkte nauw samen met de FIOD en de politie. Maandag zijn onder meer 2 vuurwapens, munitie, administratie, mobiele telefoons, verdovende middelen (amfetamine) en hardware voor de productie van synthetische drugs in beslag genomen.

Daarnaast ging het om dure horloges, meer dan 50.000 euro, personenauto’s, een boot met een trailer en een busje met aanhanger. Ook is een niet werkend drugslab aangetroffen, evenals een hennepdrogerij en henneptoppen.

Bosgebied uitgekamd
Verder is gisteren en vandaag een bosgebied in Venlo uitgekamd. Ook hierbij waren militairen van de specialistische zoekteams betrokken. Er zijn aanwijzingen dat er op meerdere plekken in de doorzochte locaties synthetische drugs zijn geproduceerd, zoals blijkt uit zichtbare verkleuringen en ook vanwege de geur die er nog hangt. Op meerdere plekken zijn bovendien jerrycans gevonden.

De actie is op touw gezet nadat de politie eerder dit jaar was gestuit op professionele drugslaboratoria voor het fabriceren van synthetische drugs. In relatie hiermee zijn nu woningen, bedrijfspanden en een bosgebied doorzocht. De militaire teams zochten vooral naar geheime ruimten. Eenmaal gevonden doorzochten ze die.

Unieke capaciteit
De Advanced Search Teams van Defensie vormen een unieke capaciteit binnen de Nederlandse overheid. Zij hebben door de jaren heen veel kennis en ervaring opgedaan tijdens missies en operaties in het buitenland en in Nederland zelf over het onderkennen en doorzoeken van ruimtes. De teams bestaan uit gespecialiseerde militairen en apparatuur.

Amsterdam stopt met opvang van deel ongedocumenteerde asielzoekers

De gemeente Amsterdam stopt met de opvang van een deel van de ongedocumenteerde asielzoekers. De opvang was een onderdeel van de pilot voor zogeheten Dublinclaimanten. Dit zijn vreemdelingen die zich in een ander EU-land geregistreerd hebben, maar de procedure daar niet hebben doorlopen en toch naar Nederland zijn gekomen.

De pilot was bedoeld om ongedocumenteerden te bewegen terug te gaan naar het EU-land waar ze geregistreerd stonden of om terug te keren naar het land van herkomst. Dat is niet gelukt, blijkt uit een evaluatie van het Verwey-Jonker Instituut.

In totaal hebben 157 ongedocumenteerden meegedaan aan de pilot. Van die groep is maar een persoon teruggekeerd naar het EU-land waar hij als eerst een handtekening heeft gezet. Daarnaast zijn 77 mensen doorgestroomd naar een asielprocedure in Nederland, wat mogelijk is na 18 maanden omdat de asielaanvraag in het eerste land dan komt te vervallen.

Negatieve ervaringen
Redenen voor de ongedocumenteerden om niet terug te keren naar het eerste EU-land waar de vreemdeling geregistreerd stond, was onder meer vanwege de slechte ervaringen in het eerste EU-land. Het grootste deel van de ongedocumenteerden is als eerste aangekomen in Italië, maar de Dublinclaimanten hebben negatieve ervaringen met de Italiaanse opvang- en medische faciliteiten. Ook speelt mee dat in Italië de werkvergunningen voor vreemdelingen in de praktijk tijdelijk zijn, waardoor de ongedocumenteerden geen toekomstperspectief ervaren.

Daarnaast concludeert het Verwey-Jonker Instituut ook dat de samenwerking tussen de verschillende betrokken organisaties niet altijd goed verliep. Bij de pilot was naast de gemeente ook onder meer Vluchtelingenwerk betrokken, de GGD, Dienst Terugkeer & Vertrek en zorginstantie HVO-Querido.

'Pilot geen oplossing'
'Het is teleurstellend om vast te stellen dat deze pilot niet de oplossing heeft geboden waar wij in de eerste plaats van uitgingen', zegt wethouder Rutger Groot Wassink. 'Tegelijkertijd heeft de pilot ons een hoop geleerd over de Dublinclaimanten, een groep die wij voorheen minder goed in beeld hadden.'

In april 2021 stopt de pilot definitief. De deelnemers van de pilot in de stad zullen geleidelijk uitstromen. Zo hoopt de gemeente te voorkomen dat mensen in de winter op straat belanden.

De gemeente blijft nog wel opvang bieden voor 500 ongedocumenteerde asielzoekers, wat onderdeel is van het coalitieakkoord: 'Een nieuwe lente, een nieuw geluid'. Tot deze groep behoren mensen die al een ruime tijd in Nederland wonen en van wie de asielaanvraag meer dan een keer in afgewezen.

FOK! Wat een weer: kans op mist en regen

Het is meest bewolkt en van het zuiden uit valt er af en toe wat (mot)regen. In het noorden en oosten komen er ook enkele opklaringen voor. In deze opklaringen is op enkele plekken nevel en mist ontstaan. In de loop van de ochtend lossen nevel en mist langzaam op, het laatste in het noorden. In de middag breekt de zon vooral in het zuiden door, in het noorden kan het de hele middag bewolkt blijven. De maximumtemperatuur varieert van 12°C in het Waddengebied tot 16°C in het zuidoosten van het land. De zuid- tot zuidoostenwind is zwak tot matig en neemt in de loop van de dag aan zee en in het IJsselmeergebied toe naar vrij krachtig.

Komende nacht komen er naast opklaringen ook wolkenvelden voor waaruit soms wat lichte regen of motregen kan vallen. De minimumtemperatuur ligt rond 11°C. De wind is zuid tot zuidwest en matig, aan de westkust en op het IJsselmeer vrij krachtig, in het Waddengebied krachtig, 6 Bft.

Morgenochtend is het in het zuidoosten wisselend bewolkt en is ook de zon nog even te zien. In het westen komt meer bewolking voor en kan soms wat regen vallen. In de loop van de dag raakt het van het westen uit overal geheel bewolkt en gaat het (soms stevig) regenen. In de avond vallen er van het westen uit enkele buien, mogelijk met onweer en hagel. De temperatuur varieert van 14°C in het westen en noorden tot ca. 16°C in het zuidoosten. De zuidenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig, mogelijk hard, 6-7 Bft. In de loop van de middag wordt de wind zuidwestelijk en kunnen er vooral in het westen van het land zware windstoten voorkomen. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

Lichtstraal in Purmerend (Foto: Pukeko)
Een mooie zonnestraal vanuit Purmerend. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Verstappen domineert lastige dag in Turkije

Max Verstappen heeft de vrijdag voor de Grand Prix van Turkije op overtuigende wijze afgewerkt. De Formule 1 is tijdelijk terug op het circuit van Istanbul, waar een nieuwe asfaltlaag is neergelegd.

Die asfaltlaag zorgde voor nogal gladde omstandigheden, zeker in combinatie met onder meer een lage baantemperatuur. In de eerste training was het spekglad en waren de verschillen enorm: Verstappen was de snelste, voor teamgenoot Alexander Albon en verder bleven alleen de Ferrari's van Charles Leclerc en Sebastian Vettel en de AlphaTauri van Pierre Gasly binnen anderhalve seconde.

In de tweede training was het allemaal iets normaler, maar Verstappen was nog altijd veruit de snelste: ruim vier tienden voor Leclerc, met de Mercedes-coureurs Valtteri Bottas en Lewis Hamilton op bijna zes en ruim acht tienden van een seconde. Vrijdagavond werd met straatauto's flink gereden op het Turkse circuit, in de hoop zaterdag iets meer grip te hebben.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Turkije

# Coureur Auto Tijd Verschil Ronden
1 Max Verstappen Red Bull Racing Honda 1:35.077   29
2 Alexander Albon Red Bull Racing Honda 1:35.318 +0.241s 27
3 Charles Leclerc Ferrari 1:35.507 +0.430s 26
4 Pierre Gasly AlphaTauri Honda 1:35.543 +0.466s 26
5 Sebastian Vettel Ferrari 1:35.620 +0.543s 29
6 Daniil Kvyat AlphaTauri Honda 1:36.738 +1.661s 27
7 Lando Norris McLaren Renault 1:37.216 +2.139s 21
8 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing Ferrari 1:37.503 +2.426s 21
9 Valtteri Bottas Mercedes 1:37.629 +2.552s 23
10 Esteban Ocon Renault 1:38.428 +3.351s 23
11 Nicholas Latifi Williams Mercedes 1:38.508 +3.431s 18
12 Sergio Perez Racing Point BWT Mercedes 1:38.612 +3.535s 22
13 Lance Stroll Racing Point BWT Mercedes 1:39.484 +4.407s 21
14 Romain Grosjean Haas Ferrari 1:40.025 +4.948s 25
15 Lewis Hamilton Mercedes 1:40.225 +5.148s 12
16 Kimi Räikkönen Alfa Romeo Racing Ferrari 1:41.035 +5.958s 23
17 Kevin Magnussen Haas Ferrari 1:41.854 +6.777s 21
18 Daniel Ricciardo Renault 1:45.156 +10.079s 20
19 Carlos Sainz McLaren Renault 1:46.462 +11.385s 12
20 George Russell Williams Mercedes 1:49.256 +14.179s 17

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Turkije

# Coureur Auto Tijd Verschil Ronden
1 Max Verstappen Red Bull Racing Honda 1:28.330   37
2 Charles Leclerc Ferrari 1:28.731 +0.401s 45
3 Valtteri Bottas Mercedes 1:28.905 +0.575s 43
4 Lewis Hamilton Mercedes 1:29.180 +0.850s 39
5 Alexander Albon Red Bull Racing Honda 1:29.363 +1.033s 42
6 Daniil Kvyat AlphaTauri Honda 1:29.689 +1.359s 43
7 Pierre Gasly AlphaTauri Honda 1:29.944 +1.614s 43
8 Sebastian Vettel Ferrari 1:30.022 +1.692s 41
9 Lance Stroll Racing Point BWT Mercedes 1:30.297 +1.967s 38
10 Lando Norris McLaren Renault 1:30.735 +2.405s 39
11 Sergio Perez Racing Point BWT Mercedes 1:31.104 +2.774s 38
12 Esteban Ocon Renault 1:31.380 +3.050s 36
13 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing Ferrari 1:31.493 +3.163s 39
14 Carlos Sainz McLaren Renault 1:31.498 +3.168s 40
15 Daniel Ricciardo Renault 1:31.660 +3.330s 35
16 Kimi Räikkönen Alfa Romeo Racing Ferrari 1:31.932 +3.602s 43
17 George Russell Williams Mercedes 1:32.302 +3.972s 39
18 Romain Grosjean Haas Ferrari 1:32.570 +4.240s 33
19 Kevin Magnussen Haas Ferrari 1:32.807 +4.477s 37
20 Nicholas Latifi Williams Mercedes 1:33.488 +5.158s 40
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
©FOK.nl e.a.