Baudet ook weg als voorzitter FVD

Na het lijsttrekkerschap heeft Thierry Baudet ook afstand gedaan van het voorzitterschap van Forum voor Democratie. In een verklaring op de site van Forum valt te lezen dat hij zelf de keuze heeft gemaakt voor het neerleggen van de functie. Eerder lekte al uit dat het draagvlak voor de voorzitterspositie van Baudet al flink onder druk stond.

"Vandaag heeft Baudet dan ook zijn voorzitterschap van het partijbestuur neergelegd. Vice-voorzitter Lennart van der Linden neemt de rol van partijvoorzitter voorlopig op zich. De komende tijd wordt gewerkt aan een goede en zorgvuldige transitie", zo schrijft de partij.

Met het verliezen van de voorzittersfunctie is Baudet vrijwel al zijn officiële macht binnen de partij kwijt. Als voorzitter was hij praktisch onafzetbaar door de leden en zou hij alleen door eigen beweging het bestuur kunnen verlaten. Nu dat gebeurd is, heeft hij geen invloed meer op de samenstelling van de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen en daarmee is ook zijn positie als lijstduwer onzeker.

Er zijn nog diverse opties voor Baudet, zo zou één van de Europarlementariërs plaats kunnen maken voor hem. Bij een vertrek van een FVD'er uit het Europees Parlement heeft hij als eerste recht op die zetel.