FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 3 november 2020

Celstraf voor Veenendaler die eigen dochter seksueel misbruikte

Een 61-jarige man uit Veenendaal is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 33 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk.

De man misbruikte vijf jaar lang zijn eigen dochter. Het seksueel misbruik begon toen het meisje vijf jaar oud was.

Seksueel misbruik
Het slachtoffer zat naar eigen zeggen in groep 2 of 3 toen haar vader haar voor de eerste keer seksueel misbruikte. Dat was in 2002. Haar moeder draaide toen veel avond- en nachtdiensten. Zodra haar zusje op bed lag, was ze alleen met haar vader. Hij raakte haar aan en vroeg haar seksuele handelingen te verrichten. Dit gebeurde op de bank en onder de douche. Ook moest ze samen met haar vader naar pornofilms kijken. De verdachte heeft een aantal ontuchtige handelingen bekend. Volgens hem is het maar een paar keer gebeurd.

Verklaringen
In de periode tussen 2014 en 2017 heeft het slachtoffer op vier verschillende momenten verklaringen afgelegd over het seksueel misbruik, onder meer bij haar therapeut. Uiteindelijk deed ze in december 2017 aangifte bij de politie. De rechtbank stelt vast dat het slachtoffer steeds hetzelfde heeft verklaard over het seksueel misbruik. Zowel over de handelingen die hebben plaatsgevonden, als de frequentie van het misbruik, de omstandigheden én de locatie waar(onder) dat misbruik kon plaatsvinden zijn de verklaringen van het slachtoffer consistent. Bovendien zijn de verklaringen op onderdelen zeer gedetailleerd. Daarnaast bevestigt de moeder van het slachtoffer dat zij in de ten laste gelegde periode avond- en nachtdiensten draaide en dat de verdachte toen alleen thuis was met de kinderen. De verdachte heeft ook bekend dat hij seksuele handelingen verrichtte bij zijn dochter als zijn vrouw aan het werk was. Op die manier was de kans klein dat hij werd betrapt.

Straf
De verdachte heeft misbruik gemaakt van het overwicht dat hij als volwassene en als vader op het slachtoffer had. Hij had alleen maar oog voor bevrediging van zijn eigen lustgevoelens, zonder zich te bekommeren om de schade die hij daarmee bij zijn dochter aanrichtte. Zij heeft PTSS opgelopen en volgt hiervoor therapie. Dit neemt de rechtbank de verdachte zeer kwalijk. Uit onderzoek blijkt dat bij hem sprake is van een persoonlijkheidsstoornis. Hij bagatelliseert het misbruik en lijkt niet stil te staan bij de gevolgen van zijn handelen. De rechtbank is van oordeel dat de verdachte behandeld moet worden. Daarom wordt een deel van de gevangenisstraf voorwaardelijk opgelegd. De rechtbank legt de verdachte een gevangenisstraf op van 33 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. De officier van justitie had 36 maanden geëist. Maar omdat de redelijke termijn (de periode waarin een verdachte berecht moet worden) met 7 maanden is overschreden, legt de rechtbank 3 maanden minder op.

Vermiste baby Tuana in goede gezondheid aangetroffen in Belgie

De drie maanden oude baby Tuana uit Maastricht, die sinds 22 oktober vermist werd, is terecht. Het meisje werd vanmiddag gevonden in de Belgische Voerstreek. Volgens haar familie en de politie verkeert ze in goede gezondheid. Zo meldt het AD vanavond.

De kinderrechter had de baby uit huis geplaatst, maar het meisje verdween plotseling. De moeder geeft aan al jaren conflicten te hebben met de politie en jeugdbescherming, en was naar eigen zeggen niet op de hoogte van het opsporingsbericht wat de politie afgelopen zondag uit liet gaan. De moeder wil niet reageren op het nieuws dat haar baby is aangetroffen.

Zeer matig Ajax wint bij Midtjylland en klimt naar tweede plaats in groep D

Ajax heeft zijn eerste overwinning van dit Champions League-seizoen geboekt. In een zeer slechte wedstrijd wonnen de Amsterdammers in Denemarken met 1-2 van FC Midtjylland. Ajax is dankzij de zege geklommen naar de tweede plaats in groep D.

Het was lang onduidelijk of Ajax-trainer Erik ten Hag kon beschikken over aanvoerder Dusan Tadic, doelman André Onana, Ryan Gravenberch, Zakaria Labyad, Davy Klaassen en Maarten Stekelenburg. Het zestal testte maandag positief op corona, maar mochten later alsnog afreizen naar Denemarken. Tadic, Onana en Gravenberch begonnen in de basis, terwijl Klaassen, Labyad en Stekelenburg op de bank zaten.

Ajax begon uitstekend aan de wedstrijd tegen FC Midtjylland. Binnen één minuut stond Ajax al op voorsprong dankzij Antony. De Braziliaan rondde een voorzet beheerst af. Na dertien minuten kwam Ajax zelfs al op 0-2. De Amsterdammers kregen een indirecte vrije trap op vijf minuten, die beheerst werd ingeschoten door Tadic.

Na de 0-2 was Ajax het helemaal kwijt. FC Midtjylland kreeg een aantal grote kansen in de eerste helft en de Amsterdammers mochten van geluk spreken dat de Denen daar maar één keer van wist te profiteren.

Na rust kwam Klaassen in het veld voor Ekkelenkamp. Ajax kreeg wel wat meer controle over de wedstrijd, maar bleef slordig spelen. Zowel FC Midtjylland als Ajax kregen weinig kansen, maar halverwege de wedstrijd leek Ajax de wedstrijd de wedstrijd te beslissen. Antony dacht de 1-3 binnen te schieten, maar de Braziliaan bleek (na de de VAR) buitenspel te staan.

Het bleef daardoor spannend in Denemarken en in de laatste tien minuten kwamen er toch weer wat mogelijkheden voor Midtjylland. Tot opluchting van Ajax redde Onana op een vrije trap van Evander, waarna de ploeg van Erik Ten Hag de drie punten binnenhaalde.

Omdat Atalanta met 0-5 verloor van Liverpool, is Ajax naar de tweede plaats in groep D geklommen.

Wereld kwallendag !

Kwallen komen al zeker 600 miljoen jaar in de wereldzeeën voor; ze waren één van de eerste meercelllige organismen. De zeldzame fossielen van kwallen uit die periode laten zien dat het dier al die tijd zo goed als hetzelfde is gebleven. 
Vandaag is het wereld kwallendag #WorldJellyfishDay

Luchtvervuiling door individuele zeeschepen in beeld met Nederlandse satelliet

Kun je vanuit de ruimte meten of een individueel schip teveel vervuilende stoffen uitstoot? Die vraag wil de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) graag beantwoorden.

De eerste resultaten van het onderzoek dat de ILT samen met het KNMI en de universiteiten in Leiden en Wageningen doet, zijn veelbelovend. Het is gelukt om de uitstoot van stikstofdioxiden van een individueel schip zichtbaar te maken. Voor grotere en snellere schepen wordt een zwaardere pluim gemeten. Het kunnen vaststellen van die verschillen is nodig om uiteindelijk te kunnen bepalen of een bepaald schip zich aan de internationale regels houdt.

Steeds minder uitstoot
Zeeschepen mogen vanaf 2020 -ook ver op zee- veel minder zwaveldioxide uitstoten. En vanaf 2021 gelden strenge normen voor nieuwbouwschepen op de Noord- en Oostzee en Baltische Zee voor de uitstoot van stikstofoxiden. De ILT houdt voor Nederland toezicht op deze internationale regels, maar heeft beperkte middelen om een schip in de gaten te houden als het de haven uitvaart. Als satellietbeelden hier een rol kunnen spelen, betekent dat een grote stap in de wereldwijde monitoring en handhaving. Dat zorgt dan weer voor betere naleving van de regels die als doel hebben om luchtkwaliteit te verbeteren en te zorgen voor eerlijke concurrentie in de scheepvaart.

Invloed weersomstandigheden
In deze studie is onder ideale omstandigheden de uitstoot van stikstofdioxides van individuele schepen zichtbaar gemaakt. Het dagelijks en wereldwijd meten van de uitstoot alle schepen, en of die boven de afgesproken waarden ligt, is nog een flinke uitdaging. Weersomstandigheden zoals harde wind en schepen die bij elkaar in de buurt varen maken het geen eenvoudige opgave. Verder is het meten van de uitstoot van zwaveldioxide een stuk moeilijker dan de in deze studie gemeten stikstofdioxides. Op deze uitdagingen richt het vervolgonderzoek zich de komende tijd.

Samenwerking
De ILT is begin 2020 een project gestart om met satellietbeelden wereldwijd toezicht te houden op de tienduizenden zeeschepen die, ver op zee buiten het zicht van toezichthouders rondvaren. Schepen moeten schonere maar duurdere brandstof gebruiken, en nieuwbouw schepen moeten met zeer schone motoren worden opgeleverd. Voor dit project wordt samengewerkt met verschillende partners waaronder de universiteiten van Leiden en Wageningen en het KNMI.

Toelichting op afbeelding in tweet: Satellietbeelden van meetresultaten in de centrale Middellandse Zee. Hoe roder de kleur, hoe hoger de concentraties van stikstofdioxide. In het midden zijn dunne gekleurde (geel/rode) lijnen zichtbaar; dit zijn schepen op zeevaartroutes. Verder te zien: de kustlijnen van Italië en Sicilië, Griekenland (boven) en Noord Afrika (onder) met stedelijke- en industriegebieden zoals (vlnr) Tunis, Tripoli, Benghazi en Athene.

Engels kernafval naar gesloten kerncentrale Duitsland voor opslag

Een overgeladen scheepsvracht van castor-containers met kernafval van de Britse kerncentrale in Sellafield is nu per trein onderweg naar Biblis, een gesloten kerncentrale in Hessen waar men tijdelijk kernafval opslaat. 

De trein heeft vanavond de haven van Nordenham in Nedersaksen verlaten om het kernafval naar Biblis in Hessen te vervoeren. De aankomst wordt morgenochtend verwacht. Tegenstanders van kernenergie hebben demonstraties aangekondigd langs de mogelijke transportroutes. De Duitse politie beveiligt daarom de het spoor in Nedersaksen, Bremen, Noordrijn-Westfalen en Hessen.

Gisteren zijn de zes Castor-containers door een Brits speciaal scheepstransport naar Duitsland getransporteerd.

Weer grootschalige biodieselfraude in beeld bij ILT

Opnieuw is een bedrijf dat verdacht wordt van het op de markt brengen van biodiesel met vervalste certificaten in beeld bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Door grootschalige fraude wordt diesel die helemaal niet duurzaam is geproduceerd als duurzame brandstof geregistreerd. Dit levert de fraudeurs groot financieel gewin op. Maar het zorgt er ook voor dat Nederland werkt aan het halen van milieudoelstellingen terwijl in werkelijkheid van uitstootreductie geen sprake is.

Doorzoeking
Op dinsdag 3 november zijn bij een doorzoeking in het oosten van het land op een bedrijfslocatie en in verschillende woonhuizen digitale gegevensdragers en de administratie in beslag genomen. Er zijn geen aanhoudingen verricht. Dit gebeurt in een nieuw opsporingsonderzoek door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de ILT. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket van het OM.

Certificering nog steeds fraudegevoelig
Ook in het voorjaar van 2019 bracht de ILT fraude met certificering van duurzame biodiesel aan het licht. Uit onderzoek bleek dat door vervalste Proof of Sustainability-certificaten in 2015 38% van de opgegeven CO2-emissiereductie feitelijk helemaal niet werd gehaald. In 2016 lag dit percentage op 27%. De ILT stuurde hierover toen de Signaalrapportage Biodiesel aan staatssecretaris Van Veldhoven. Het huidige opsporingsonderzoek maakt duidelijk dat sjoemelen met biodiesel-certificaten nog steeds mogelijk lijkt.

Europese milieudoelstellingen onder druk
Nederland doet mee aan strenge Europese afspraken om steeds meer duurzame brandstof te gebruiken. Biodiesel die gemaakt is van gebruikt frituurvet veroorzaakt bijvoorbeeld een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot dan gewone diesel. Producenten van biodiesel mogen een duurzaamheidscertificaat Proof of Sustainability’ (PoS) afgeven voor een partij biodiesel die daadwerkelijk uit duurzame grondstoffen bestaat. Ze laten dit registreren dit bij de Nederlandse Emissie autoriteit (NEa). In het ‘Register Energie voor Vervoer’ ligt zodoende vast hoeveel Hernieuwbare Brandstof Eenheden (HBE’s) op de markt komen. Hieruit blijkt of de milieudoelstellingen gehaald worden. Als door fraude zogenaamd duurzame biodiesel helemaal niet duurzaam blijkt te zijn, dan haalt Nederland de uitstootreductie op papier in werkelijkheid helemaal niet. De cijfers die Nederland verstrekt, zijn dan incorrect en de (Europese) doelstellingen worden niet gehaald.

Station Utrecht tijdelijk ontruimd, weer vrijgegeven

Het centraal station van Utrecht is ontruimd door zwaarbewapende agenten. De politie zou op zoek zijn naar een man die iets verdachts of zorgelijks zou hebben gezegd. De NS meldde ook een bommelding, maar een woordvoerder stelt dat die informatie niet klopt.

Volgens ooggetuigen werd in eerste instantie iedereen bij perron 5/7 weggestuurd en vervolgens het gehele station ontruimd. Ook mag niemand het station meer betreden en ligt tot zeker 21.00 uur het treinverkeer stil.

Wie de man is waar naar gezocht wordt is nog onduidelijk, vanwege de recentelijke aanslagen op publieke plaatsen in onder andere Frankrijk en Oostenrijk staan de politiediensten mogelijk op scherp.

Update 20.30 uur:
En het station is weer vrijgegeven, wat er precies aan de hand was is nog niet duidelijk op dit moment. Twee mensen zijn volgens ooggetuigen aangehouden, maar het is niet duidelijk waarom. Ook is onduidelijk wat gezegd zou zijn.

COVID-19: Tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown

Samen is het ons gelukt om de stijging van het aantal besmettingen te doorbreken. We zijn op de goede weg, maar het gaat nog te langzaam. De cijfers moeten sneller dalen om overbelasting van personeel in de ziekenhuizen te voorkomen en om de kwaliteit van de zorg voor alle patiënten te garanderen. Ook willen we de weg terug naar meer vrijheden in ons dagelijks leven bespoedigen. Het kabinet heeft daarom besloten om voor de komende 2 weken, bovenop de huidige gedeeltelijke lockdown, extra maatregelen in te stellen.

Volhouden
Het risico om besmet te raken blijft hoog: op dit moment testen in Nederland 1 op de 6 mensen positief. Dus het volhouden van de maatregelen is cruciaal. Thuisblijven en testen bij klachten. Drukte vermijden en afstand houden. Dit doe je voor jezelf en voor je naasten. Voor de winkeliers die open willen blijven en voor de horeca die weer open wil.

Vanaf 19 november gaan we terug naar de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober. Medio december beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna mogelijk is. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg voor de maatregelen heroverwogen kunnen worden.

Blijf zoveel mogelijk thuis
Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen verder te beperken, grijpen we in op die plaatsen waar risico op overdracht van het virus het grootst is. Het motto voor de komende 2 weken is: blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd niet-noodzakelijke reizen. Reizen en het boeken van reizen naar het buitenland wordt tot half januari afgeraden, tenzij strikt noodzakelijk.

De verscherping van de maatregelen heeft helaas ook impact op ons welzijn en de economie. Maar deze stap is nu nodig zodat zich ook weer sneller een nieuw perspectief aandient: een samenleving waarin we zo goed mogelijk omgaan met het virus. In de zorg en in ons dagelijks leven. Waar we samen kunnen zijn. Met familie en vrienden, tijdens blije en verdrietige momenten. Tijdens het sporten of in een restaurant.

Vanaf woensdag 4 november 22.00 uur tot en met woensdag 18 november gelden de volgende maatregelen.

Samenvatting maatregelen 3 november (geldig van 4 november, 22.00 uur tot en met 18 november)

Groepen:

  • Thuis ontvangt u maximaal 2 personen per dag.
  • Binnen (niet in de thuissituatie) en buiten bestaat een groep uit maximaal 2 personen van verschillende huishoudens.
  • Een huishouden heeft geen maximaal aantal personen.
  • Bij uitvaarten geldt vanaf 9 november een maximum van 30 personen.
  • Bij huwelijksvoltrekkingen geldt een maximum van 20 personen.

Het dagelijks leven:

  • Blijf zoveel mogelijk thuis, ook tijdens feestdagen.
  • Vermijd niet-noodzakelijke reizen.
  • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
  • Draag vanaf 13 jaar een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV. In het voortgezet onderwijs (VO), MBO en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.
  • Alle publiek toegankelijke locaties zijn gesloten. Zoals musea, theaters, sexclubs, casino's, bioscopen, pretparken, dierenparken, zwembaden en bibliotheken.
  • Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk.
    Uitgezonderd zijn:
    Hotels voor hotelgasten
    Uitvaartcentra
    Luchthavens voorbij de security check
    Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie
  • Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 uur. Koopavonden worden afgeschaft.
  • Levensmiddelenwinkels mogen wel later openblijven.
  • Warenmarkten blijven open.
  • Tussen 20:00 uur – 07:00 uur wordt er geen alcohol meer verkocht of bezorgd.
  • Het is niet toegestaan om tussen 20:00 uur en 07:00 uur alcohol op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.
  • Evenementen (binnen en buiten) zijn verboden, met uitzondering van:
    Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties.
  • In de detailhandel worden afspraken gemaakt over strikte naleving van de protocollen. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.

Sporten is alleen nog beperkt mogelijk:

  • Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 2 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan.
  • Uitgezonderd zijn:
    Topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal)
    Voetballers (inclusief overig personeel in 'bubbel') van de Eredivisie en Eerste divisie.
  • Voor kinderen tot 18 jaar (sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan).
  • Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.
  • Groepslessen zijn verboden.
  • Geen publiek bij sport.

Reizen:
Voor reizen in Nederland geldt:

  • Blijf zoveel mogelijk thuis.
  • Vermijd niet-noodzakelijke reizen.
  • Gaat u toch op vakantie? Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres.
  • Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte.

Voor reizen naar het buitenland geldt:

Activision Blizzard verdient 1,2 miljard aan microtransacties in drie maanden

We horen gamers klagen over microtransacties, maar ondertussen zien we in de cijfers van Activision Blizzard waarom uitgevers ervoor kiezen. In de maanden juli tot en met september heeft de uitgever namelijk 1,2 miljard dollar binnengeharkt met het verdienmodel.

Activision Blizzard is vast blij met de microtransacties. Het bedrijf verdiende in totaal 1,95 miljard in het kwartaal met al zijn activiteiten samen, dus de 1,2 miljard uit microtransacties vertegenwoordigt meer dan de helft van de totale inkomsten. Vorig jaar verdiende Activision Blizzard 709 miljoen dollar aan microtransacties in hetzelfde kwartaal.

De Call of Duty-franchise had vooral veel profijt. De inkomsten van microtransacties in Modern Warfare en de Battle Royale-game Warzone waren vier keer hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Bovendien meldde Activision dat de verkopen in dit eerste jaar van Modern Warfare de hoogste zijn in de geschiedenis van Call of Duty en dat tweederde van die verkopen digitaal was.

Slecht nieuws voor de gamers die het verdienmodel verafschuwen: met dit soort cijfers vermoeden wij dat microtransacties niet snel zullen verdwijnen.

Call of Duty: Modern Warfare

Broncode Watch Dogs Legion gelekt

Het lijkt een slechte grap, maar de game waarin je alles hackt, Watch Dogs Legion, is gehackt. Ubisoft was in oktober benaderd door ransomwarebende 'Egregor'. Deze groep had naar eigen zeggen de broncode van de game kunnen stelen door in het interne netwerk van Ubisoft te hacken. Ze dreigden met het releasen ervan als er geen losgeld werd betaald.

Ubisoft heeft niet gereageerd zoals de groep wilde, daarom weten we nu dat de broncode inclusief assets ongeveer 560 GB is. Deze kan al worden gedownload op verschillende privé-trackers. Met de broncode kunnen andere hackgroepen de kopierbeveiliging uitschakelen, en andere ontwikkelaars kunnen met mods komen of de game op andere manieren optimaliseren.

Ubisoft is niet de enige die het slachtoffer is geworden van deze groep. Ook Crytek is gehackt en daardoor kwamen er allerlei interne plannen naar buiten met toekomstige projecten en pitches. Het bedrijf had plannen om Crysis Next, Crysis VR en een nieuwe Ryse te maken. Crytek had ook plannen om Crysis 2 en Crysis 3 te remasteren.

Watch Dogs Legion (Foto: Ubisoft)

De VS staan op de rand van fascisme

De Verenigde Staten kiezen vandaag een nieuwe president. De vraag is alleen of dat het resultaat wel op een democratische manier zal komen. Trump is al maanden bezig met het voorsorteren op het stelen van de verkiezingen. En als hem dat lukt, wordt hij daarmee dus een dictator. Dat het een fascistische dictator zal zijn, laten de parallellen met Hitler zien.

In het boek American Fascism waarschuwt de van origine Duitse schrijver Oliver Markus Malloy voor het opkomend fascisme in de Vernigde Staten. In een blogpost laat de schrijver een groot aantal parallellen zien.

'Groenewegen voor negen maanden geschorst'

Dylan Groenewegen wordt door de UCI waarschijnlijk tot begin mei volgend jaar geschorst voor zijn aandeel in de verschrikkelijke valpartij van Fabio Jakobsen in de openingsetappe van de Ronde van Polen. Dat meldt Wielerflits op basis van bronnen bij de UCI. Volgens de wielersite zal de UCI eind van deze week de schorsing officieel maken.

Drie maanden geleden ging Dylan Groenewegen zwaar in de fout tijdens de eerste etappe van de Ronde van Polen, waarbij Fabio Jakobsen zwaar ten val kwam. Groenewegen dwong de opkomende Jakobsen in de dranghekken, waardoor de sprinter van Deceuninck-Quick.Step zwaar ten val kwam. Sindsdien besloot Jumbo-Visma om Groenewegen niet meer op te stellen in wedstrijden.

Volgens Wielerflits heeft de Internationale Wielerunie UCI Groenewegen nu een schorsing van negen maanden opgelegd, die inging op de dag van het incident. Daardoor mag Groenewegen tot 6 mei 2021 niet koersen. Jumbo-Visma kan wel nog in beroep bij het CAS.

Random Pics van de Dag #145

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Dubbelslag voor Roglic in aparte Vuelta-tijdrit, Carthy en Carapaz houden schade beperkt

Primoz Roglic is opnieuw leider in de Ronde van Spanje. De Sloveen van Jumbo-Visma won nipt de tijdrit met aankomt op de Mirador de Ezero en neemt de leiderstrui over van Richard Carapaz. In het algemeen klassement blijft het nog wel spannend Carapaz en Hugh Carthy.

Vandaag in de Vuelta stond een tijdrit van 33,7 kilometer tegen de klok van Muros naar Mirador de Ezaro op het programma. 32 kilometer vlak en dan een steile klim van 1,8 kilometer met een maximale stijgingspercentage van 29%.

Alexander Edmondson stond even aan kop. De Australiër deed als een van de weinige de klim op zijn tijdritfiets, maar wist toch de snelste tijd te klokken. Lang bleef die tijd niet staan, want Rémi Cavagna was duidelijk sneller dan de Australiër. De Frans kampioen tijdrijden was vooraf, samen met Primoz Roglic, een van de favorieten voor de ritzege, maar al snel werd duidelijk dat Cavagna niet in aanmerking kwam voor de zege. Nelson Oliveira ging onder de tijd van de Fransman door, maar ook de verassende Will Barta was sneller.

De Amerikaan klokte na 33,7 kilometer de snelste tijd en lang leek het erop dat Barta de ritzege zou pakken. Bij de eerste twee tussenpunten was hij nog de snelste, maar op de slotklim van 1,8 kilometer ging Roglic er met één seconde onderdoor, waardoor hij alweer zijn vierde ritzege pakte deze Vuelta.

Naast de ritzege is de Sloveen de nieuwe leider in het algemeen klassement. Carapaz en Carthy weerden zich keurig met een respectievelijke 7de en 3de plaats in de rituitslag, maar ze konden Roglic niet van de rode leiderstrui afhouden. In de stand is Carapaz nu tweede op 39 seconden, Carthy is derde op 42 seconden.

'GP van Nederland op 5 september 2021'

Volgens de Telegraaf wordt de Grand Prix van Nederland op zondag 5 september 2021 verreden. De Formule 1-race op het circuit van Zandvoort verhuist daarmee van begin mei naar het najaar.

Circuitdirecteur Robert van Overdijk wil de nieuwe datum nog niet bevestigen. “Het is aan het management van de Formule 1 om de kalender naar buiten te brengen”, aldus Van Overdijk aan de Telegraaf. De nieuwe datum is een week na de GP van België.

De kalender voor 2021 bevat 23 races en dat is één meer dan de oorspronkelijke kalender voor 2020. De extra race is die op het stratencircuit van Djedda in Saudi-Arabië. Het seizoen wordt geopend op 21 maart in Melbourne, Australië.

Bol en Hassan genomineerd voor titel Atlete van het Jaar 2020

Femke Bol en Sifan Hassan zijn genomineerd voor de titel Atlete van het Jaar 2020. Beide staan op een lijst met tien atletes die gepubliceerd is door atletiekbond World Atletics. De winnares wordt op 5 december bekendgemaakt.

Voor de pas 20-jarige Bol was 2020 de definitieve doorbraak in de internationale atletiekwereld. De Amersfoortse won alle 400 meter horden waar ze aan de start stond, inclusief de prestigieuze Diamond League-wedstrijden in Stockholm en Rome. Met 53,79 seconden heeft ze ook de snelste tijd van het seizoen gelopen.

Hassan draait al langer mee in de atletiek. De 27-jarige regerend wereldkampioene verbeterde het werelduurrecord met ruim vierhonderd meter tot 18.930 meter. Daarnaast liep ze nieuwe Europese records op de 1.500 en 10.000 meter.

Genomineerden voor Atlete van het Jaar
Femke Bol (Nederland)
Sifan Hassan (Nederland)
Letesenbet Giden (Ethiopië
Peres Jepchirchir (Kenia)
Faith Kipyegon, (Kenia)
Laura Muir (Groot-Brittanië)
Hellen Obiri (Kenia)
Yulimar Rojas (Venezuela)
Elain Thompson-Herah (Jamaica)
Ababel Yeshaneh (Ethiopië

Genomineerden voor Atleet van het Jaar
Donavan Brazier (Verenigde Staten)
Joshua Cheptegei (Oeganda)
Timothy Cheruiyot (Kenia)
Ryan Crouser (Verenigde Staten)
Armand Duplantis (Zweden)
Jacob Kiplimo (Oeganda)
Noah Lyles (Verenigde Staten)
Daniel Stahl (Zweden)
Johannes Vetter (Duitsland)
Karsten Warholm (Noorwegen)

Presentje veteranen van overgebleven geld Veteranendag

Door de coronacrisis vond dit jaar slechts een sobere uitvoering plaats van de Nederlandse Veteranendag. Hierdoor is minder geld uitgegeven dan gepland. Besloten is de overgebleven € 680.000 uit te geven aan andere vormen van maatschappelijke erkenning en waardering voor deze groep . Zo krijgen alle geregistreerde veteranen een presentje om hen een hart onder de riem te steken tijdens de coronacrisis.

Voor de besteding van het geld werden de grote veteranenorganisaties zoals het Veteraneninstituut en het Veteranenplatform gevraagd om voorstellen te doen. Ook de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht in zijn rol van Inspecteur der Veteranen werkte mee. Dit leverde naast het presentje de volgende lijst op:

  • De aanschaf van een veteranenvlag en een 1e uitgifte hiervan aan overheidsinstellingen, zoals gemeenten, ministeries en veteranenorganisaties.
  • Een bijdrage aan het project ‘vernoemen van bruggen en viaducten’. Het veteranenplatform steunt dit initiatief. De 1e 7 bruggen en viaducten kregen dit jaar de naam van een omgekomen militair . De komende 2 jaar moeten nog eens 50 bruggen en viaducten worden vernoemd naar gesneuvelde militairen.
  • Een tegemoetkoming in de kosten van activiteiten die veteranen organiseren in bijvoorbeeld veteranenontmoetingscentra en inloophuizen. De Stichting Ondersteuning Veteranenactiviteiten beheert het geld.
  • De aanschaf van een kledingpakket voor alle vrijwilligers (zo’n 300 veteranen) die zich inzetten voor het educatieve programma ‘Veteraan voor de klas’.
  • Een eenmalige bijdrage aan de Stichting Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen. Hiermee wordt een fonds ingericht om grafstenen te betalen voor veteranen die daar begraven liggen.

Dit initiatief gebeurt op verzoek van de Tweede Kamer naar aanleiding van een motie van kamerlid John Kerstens.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Turkije eerste tegenstander voor Oranje op weg naar EK handbal

De Nederlandse handbalmannen starten woensdag met de kwalificatie voor het Europees Kampioenschap van 2022 in Hongarije en Slovakije. Turkije is woensdag om 20.00 uur in Almere de eerste tegenstander.

De laatste keer dat Nederland en Turkije tegen elkaar speelden was in januari 2018. Het thuisduel werd met 26-19 gewonnen, in Turkije ging de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson met 30-27 ten onder.

Naast Turkije en Nederland bestaat groep 5 uit Slovenië en Polen. Op papier zijn de Turken de zwakste deelnemer in de groep. De beste twee landen kwalificeren zich direct voor het EK, de vier beste nummers drie van de acht groepen in totaal kwalificeren zich ook.

Het duel is woensdag om 20.00 uur live te zien via een stream op HandbalNL.tv.

Win een Watch Dogs Legion goodie-pakket

In Watch Dogs Legion staat Londen op de rand van de ondergang. Midden in de groeiende onrust in Londen, heeft een onbekende entiteit genaamd Zero-Day de geheime ondergrondse verzetsgroep DedSec laten opdraaien voor gecoördineerde bombardementen in heel Londen. In de nasleep nemen criminele opportunisten uit alle hoeken van Londen het heft in handen en vullen zij de leegte op die door een verslagen regering is achtergelaten. Als lid van DedSec nemen spelers het op tegen die criminele opportunisten, waaronder huurlingen, cybercriminelen en sadisten. Spelers moeten leden rekruteren voor het DedSec-verzet om het op te nemen tegen deze criminelen, Londen te bevrijden en de identiteit van Zero-Day te ontmaskeren.

Watch Dogs Legion is inmiddels verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Om dat te vieren heeft Ubisoft voor ons een goodie-pakket samengesteld om weg te geven.

Dit zit er in het goodie-pakket:

  • 1 Watch Dogs Legion shirt in maat L
  • 1 Ubisoft Hero (Ded Sec Coronet King of Hearts)
  • 1 Watch Dogs Legion paraplu
  • 1 Watch Dogs Legion steelbook
  • 1 Watch Dogs Legion vlag
  • 1 Watch Dogs Legion sleutelhanger
  • 5 papieren varkensmaskers

Wat moet je hiervoor doen? Antwoord geven op de volgende vraag: hoe heet het ingehuurde militaire beveiligingsbedrijf dat Londen in zijn greep houdt in Watch Dogs Legion? Stuur je antwoord vóór 6 november in via de volgende pagina. De winnaar krijgt persoonlijk een bericht.

Watch Dogs: Legion - Goodie pakket (Foto: Ubisoft)

Markath-DLC is beschikbaar in The Elder Scrolls Online

De uitbreiding Markath is beschikbaar voor The Elder Scrolls Online op pc en Stadia. Het Markarth-verhaalgebied en DLC zal het einde betekenen voor het jaarlange avontuur Dark Heart of Skyrim.

Markarth neemt spelers mee naar de wildernis van The Reach om een groep onwaarschijnlijke bondgenoten samen te brengen om de strijd aan te gaan met de Vampire Lord en zijn eeuwenoude leger. Binnen de DLC en gratis update van het basisspel kunnen spelers The Reach en de Arkthzand Caverns verkennen en aan de slag gaan met nieuwe quests, personages, uitdagingen, de Vateshran Hollows solo arena, het Item Set Collection-systeem en meer.

In Update 28 zitten nieuwe features en bug fixes voor alle spelers. Het belangrijkste voor veel spelers is de Item Set Collection. Met deze nieuwe feature kun je gevonden ESO-itemsets toevoegen aan je Collections en deze later weer craften als je die echt eens nodig hebt. Dit nieuwe systeem stelt spelers in staat om plaats vrij te maken in hun inventory, bank of coffer space aangezien bijna elke set in Tamriel nu veilig opgeslagen kan worden in Collections.

Markath en de gratis Update 28 zijn live op pc en Stadia. Xbox One en PlayStation 4-spelers kunnen vanaf 10 november het avontuur beginnen af te sluiten, en hun inventory en bank eindelijk eens opruimen.

COVID-19: 7776 nieuwe besmettingen en 113 doden, totaal 375.890 en 7576

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7776 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 375.890 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 364 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 2044 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 59 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 609 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 113 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 7576 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

RIVM
RIVM

Donderdag meer info over endgame in Outriders

Square Enix laat weten dat de vierde aflevering van de Outriders Broadcast deze week op 5 november wordt uitgezonden. Deze nieuwe OUTRIDERS Broadcast biedt spelers nieuwe informatie over de endgame die ze kunnen verwachten in de game.

De vierde uitzending biedt spelers een eerste blik op Expeditions, de post-campaign-content die elke Outrider zwaar zal beproeven. Daarnaast gaat de Broadcoast dieper in op de vierde klasse, de Technomancer, en worden enkele van de meest gestelde vragen uit de community beantwoord. De aflevering wordt uitgezonden op donderdag 5 november om 18:00 uur op Twitch.

Outriders verschijnt op 2 februari 2021 voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One, en pc, en later in 2021 voor Google Stadia.

Jurassic World Evolution uit voor Switch

Jurassic World Evolution: Complete Edition is uit voor Switch, en dat laat Frontier Developments weten door een launchtrailer online te zetten.

In Jurassic World Evolution: Complete Edition bouw je dinosaurusparken in Las Cinco Muertes (The Five Deaths), een keten van vijf eilanden met verraderlijke weersomstandigheden. Spelers beginnen met het sturen van opgravingsteams om gefossiliseerde overblijfselen op te sporen, en geven vervolgens de opdracht aan begaafde wetenschappers om het kostbare DNA dat erin zit te extraheren en te bio-engineeren, waardoor dieren die millennia lang zijn uitgestorven nieuw leven worden ingeblazen.

Jurassic World Evolution: Complete Edition bevat elke DLC dat sinds de release op andere platformen is uitgebracht. In The Secrets of Dr. Wu vind je de nieuwe dinosaurussen Ankylodocus en Spinosaurus. In Jurassic World: Fallen Kingdom verhuis je dieren na een ramp op het eiland en in Jurassic World Evolution: Return to Jurassic Park helpen bekende NPC's je met de wederopbouw van het originele park. De stemmen van Alan Grant, Ellie Sattler en Ian Malcolm zijn ingesproken door de acteurs die ze op het scherm tot leven hebben gebracht. Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, BD Wong en Bryce Dallas Howard zijn nog eens in de rol van de bekende films gekropen.

Daarnaast is er de challenge-modus, die een aanpasbare moeilijkheidsgraad introduceert, de aanpasbare sandbox-modus om zo zonder financiële beperkingen te spelen en vier Dinosaur Packs en de Raptor Squad Skin Collection, die nog meer dinosaurussen toevoegen.

Horizon in actie in Apex Legends

Met de lancering van Apex Legends Season 7 - Ascension in zicht, laat Respawn zien wat de nieuwe Legend Horizon nu allemaal kan. Deze Schotse wetenschapper, ooit verloren gewaand in de krochten van de ruimte, is teruggekeerd om de Legend van Olympus te worden.

Ze is een meester op het gebied van zwaartekracht door gebruik te maken van haar tactische Repulsion Star voor een zwaartekrachtlift of haar ruimtepak dat haar door de lucht laat bewegen. Horizon geeft squads niet alleen het voordeel van hoger terrein, maar beschermt ook zichzelf tijdens de landing. Met haar robotische metgezel en bondgenoot N.E.W.T. kunnen spelers een zwart microgat creëren om vijandelijke squads uit dekking te trekken en ze vast te houden voor de kill.

Donderdag 5 november start Apex Legends Season 7 - Ascension op de PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam en Origin.

Verdachte van vermissing Celine langer vast

De 31-jarige man uit Den Haag, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning van de 15-jarige Celine uit Berghem, wordt beschuldigd van drie strafbare feiten. Hij is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalde dat de man nog zeker veertien dagen langer vast blijft zitten.

De recherche heeft uitgebreid onderzoek gedaan in de zaak. Naast digitaal onderzoek is met een flink aantal getuigen gesproken, net als met Celine en de verdachte. Uit onderzoek blijkt niet dat Celine tegen haar wil bij de man was.

Vermissing
De Hagenaar pikte Celine op de vrijdag van haar vermissing op met zijn auto in haar woonplaats Berghem. Ze reden daarna door naar het huis van de verdachte. Uit onderzoek is gebleken dat zowel Celine als de verdachte op de hoogte waren van het feit dat er naar het meisje werd uitgekeken. Desondanks werd er geen contact opgenomen met de politie.

Verdenkingen
De 31-jarige man wordt verdacht van het onttrekken van een minderjarige aan het ouderlijk gezag. Verder wordt hij verdacht van het hebben van seks met Celine, een minderjarige. Daarnaast werden op de telefoon van de verdachte enkele seksueel getinte video’s gevonden, die de politie aanmerkt als kinderporno. De man wordt dus ook verdacht van het bezit van kinderporno.

AMBER Alert
Woensdagavond werd een AMBER Alert verspreid om Celine terug te vinden. Nog diezelfde avond werd het meisje gevonden in de woning van de verdachte. Persofficier van justitie Janine Kramer over de inzet van een AMBER Alert: “In Nederland worden ieder jaar zo’n veertigduizend meldingen van vermissing gedaan bij de politie. Daar zitten ook veel minderjarigen tussen. Iedere keer is het een afweging welke middelen er worden ingezet. Vaak keren vermiste personen weer vanzelf terug, maar nu gebeurde dat niet. Wij maakten ons grote zorgen om het welzijn van Celine en omdat andere middelen niet leidde tot haar locatie, kozen wij uiteindelijk voor de inzet van een AMBER Alert.”

Privacybelangen
Kramer wijst verder op de privacybelangen van de betrokkenen in deze zaak: “De vermissing kreeg enorm veel aandacht. Toen Celine terecht was, deed de politie een oproep om de foto’s van haar en de verdachte te verwijderen. Het is goed dat veel mensen daar gehoor aan gaven. Het is nu tijd om in alle rust verder onderzoek te doen. Met het oog op de privacy van het meisje, haar familie en de verdachte, zullen ook wij na vandaag terughoudend zijn met het delen van nieuwe informatie.”

Eis OM in hoger beroep: 20 jaar cel voor medeplegen moord op Tjeerd van Seggeren

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van twintig jaar geëist tegen een 36-jarige vrouw. Zij wordt verdacht van het samen met een ander plegen van een moord op haar toen 37-jarige echtgenoot Tjeerd van Seggeren.

Het slachtoffer wordt op 9 juli 2017 na een bezoek aan een festival in De Westereen dood gevonden in een weiland aan de plaatselijke Buterwei. Onderzoek wijst uit dat hij met geweld om het leven is gebracht. Een moordwapen is nooit gevonden. Wel is zodanig uitgebreid onderzoek gedaan naar alle mogelijke scenario’s, dat in de ogen van de politie en het OM maar een mogelijkheid overeind blijft.

Oom van de verdachte
Op 11 juli 2019 veroordeelt de rechtbank in Leeuwarden de uit Duitsland afkomstige vrouw tot een gevangenisstraf van 20 jaar. Een straf overeenkomstig de eis van de officier van justitie. De verdachte gaat in hoger beroep.

In het hoger beroep zijn vijf getuigen gehoord. Ook is de verdachte in het Pieter Baan Centrum onderzocht en heeft er op 20 oktober jl. een schouw plaatsgevonden op en nabij de plek waar het slachtoffer is gevonden. Eveneens is een brief ingebracht die vermoedelijk is geschreven door een dit jaar overleden Duitse man; de oom van de verdachte. Daarnaast is een melding van de Duitse politie ter sprake gekomen. In die melding zegt iemand benaderd te zijn voor een waarschijnlijk criminele klus. De melding is gedaan door de broer van de vermoedelijke briefschrijver.

Verschil in postuur
Net als de officier van justitie komt de aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), in deze zaak tot een andere conclusie dan de rechtbank. Na een uitgebreide bestudering van het zeer lijvige dossier concludeert de AG dat de verdachte samen met iemand anders Tjeerd van Seggeren moet hebben vermoord. “Ik merk daarbij op dat de rechtbank in de overwegingen om te komen tot de conclusie dat verdachte Tjeerd heeft omgebracht, geen enkel woord heeft gewijd aan de verschillen in postuur en de (on)waarschijnlijkheid dat verdachte inderdaad in staat was of moest worden geacht om met het moordwapen (een ijzeren staaf, red.) Tjeerd het dodelijke letsel toe te brengen.”

Twee verdachte personen
De verdachte ontkent enig aandeel in de moord. Echter, op basis van al het verzamelde bewijsmateriaal kan het volgens de AG niet anders dat de verdachte samen met de inmiddels overleden broer van haar vader de moord heeft gepleegd. Waarbij de verdachte haar man in het weiland heeft opgewacht. Dat blijkt volgens het OM uit alle aanwezige telecomgegevens en de gevonden sporen in de auto van de verdachte. Ook eerdere verklaringen van de verdachte, de moeder van haar en die van de inmiddels overleden man dragen niet bij aan hun onschuld. Daarnaast heeft een getuige op die avond twee verdachte personen zien lopen nabij de plek waar het slachtoffer gevonden is.

Wraak en geldelijk gewin
De AG vermoedt dat naast wraak, verdachte en slachtoffer hadden geen goed huwelijk, geldelijk gewin het motief is geweest voor het ombrengen van de vermogende Van Seggeren. “Dit betekent namelijk dat verdachte een groot belang heeft om de waarheid te verdoezelen. Niet alleen tegenover de notaris of de verzekerings­maatschappij, maar ook tegenover haar schoonfamilie en de vrienden en kennissen van Tjeerd. Zij had ervoor kunnen kiezen om na lezing van het vonnis van de rechtbank te zeggen: ik heb gegokt en ik heb verloren, ik leg mij erbij neer. Dit zou ook in het belang van de kinderen zijn. Maar nee, tegen beter weten in, blijft zij volhouden onschuldig te zijn.”

Na afloop van de behandeling ter terechtzitting zal het gerechtshof in Leeuwarden de datum voor de uitspraak bepalen.

Wakker Dier: 'De supers zijn varkenshaas-verslaafd'

Tien supermarkten blijven stunten met keurmerkloze varkenshaas, ondanks de afspraak om hier al zo’n vier jaar geleden mee te stoppen. Dit blijkt uit de Kiloknaller Monitor van Wakker Dier. Alle supermarkten spraken af om vanaf 2016 alleen nog varkensvlees met minimaal één Beter Leven ster te verkopen. “De supers, vooral Plus, lijken wel varkenshaas-verslaafd,” verzucht Anne Hilhorst van Wakker Dier.

De supermarkten ondertekenden in 2013 het convenant Varken van Morgen. Daarin spraken zij af om vanaf 2016 geen varkensvlees meer te verkopen zonder minimaal een ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Maar ruim de helft van de aanbiedingen met varkenshaas heeft nog altijd geen keurmerk (51 procent). De Kiloknaller Monitor keek naar de eerste drie kwartalen van 2020.

Kiloknaller Plus
Opvallend is dat Plus het meest kiloknalt met varkenshaas, terwijl zij zich graag profileert als de meest verantwoorde supermarkt. Plus had in de afgelopen drie kwartalen 23 keurmerkloze varkenshaas-stunts. Nummer twee Deen volgt met elf stuks. Daarna komt Aldi met negen stuks.

Zonder kilokknallers
Albert Heijn en Spar hadden de eerste negen maanden van dit jaar geen kiloknallerhaas in de aanbieding. Albert Heijn zelfs al niet meer sinds medio 2016. Hilhorst: “Het kan dus ook anders,” zegt Hilhorst. “De supers moeten dit snel oplossen. De meerderheid schendt het convenant en blijft ordinair kiloknallen met dit leedvlees.”

Haas vs. speklap
Varkenshaas is opvallend vaak zonder keurmerk in de aanbieding. Ander varkensvlees heeft vaker wel een keurmerk. Zo hebben speklappen en karbonades in de aanbieding altijd een dierenwelzijnskeurmerk. Dit komt omdat er uit één varken heel wat speklappen en karbonades gesneden kunnen worden, maar slechts twee varkenshaasjes. “Elk bakje met twee keurmerkloze varkenshazen staat voor één varken met een rotleven. De supermarkten schuiven hun mooie principes opzij zodra er een aanbieding lonkt,” concludeert Hilhorst.

Kiloknallercampagne
Kiloknallers zijn Wakker Dier al jaren een doorn in het oog. In de strijd om het marktaandeel, proberen de supermarkten klanten van elkaar af te troggelen met goedkoop vlees. De dieren betalen hiervoor de prijs. Bijvoorbeeld varkens van honderd kilo die nog geen vierkante meter ruimte per dier krijgen. “Supermarkten treden de onderlinge afspraken met voeten. Ze blijven spelletjes spelen over de ruggen van de dieren,” zegt Hilhorst.

Noodzaak extra opvangplekken asielzoekers en huisvesting vergunninghouders steeds urgenter

Er zijn nog altijd extra opvangplekken nodig voor asielzoekers. De locaties van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) raken vol en het aantal asielzoekers met een verblijfsvergunning dat wacht op een woning wordt steeds groter. Provincies en gemeenten spannen zich in om meer opvangplekken te vinden, maar die inspanningen ‘renderen vooralsnog niet voldoende’. Dat schrijven staatssecretaris Broekers-Knol (Asiel en Migratie) en minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) dinsdag namens de Landelijke Regietafel Migratie en Integratie aan de Commissarissen van de Koning en de burgemeesters.

Om te zorgen dat er toch voldoende opvangplekken zijn, gaat het COA op korte termijn tijdelijk extra inzetten op het gebruik van meer commercieel vastgoed zoals hotels en vakantieparken. Ook wordt het programma van eisen op opvanglocaties tegen het licht gehouden. Op die manier kunnen bijvoorbeeld extra plekken op een locatie komen tijdens een verbouwing. Samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid wordt de logeerregeling benut om meer vergunninghouders te laten logeren en zo een goede start te laten maken met hun integratie en participatie. Daarnaast worden scenario’s uitgewerkt voor als deze inzet op korte termijn onvoldoende blijkt. Daarbij is crisisnoodopvang, in samenwerking met de veiligheidsregio’s, het uiterste redmiddel, mits dit uiteraard met inachtneming van de RIVM-maatregelen kan worden georganiseerd.

Uitstroom naar gemeenten
Ook komt er extra inzet om sneller asielzoekers met een verblijfsvergunning uit te laten stromen naar gemeenten. Dit zijn mensen die bijvoorbeeld zijn gevlucht voor oorlog of vervolging en in Nederland een veilig verblijf krijgen. De verwachting is dat komend half jaar (januari tot en met juni 2021) 13.500 van deze vergunninghouders in een gemeente gehuisvest moeten worden. Hetzelfde aantal wordt verwacht voor het aansluitende halfjaar. De toename van de zogeheten taakstelling wordt mede veroorzaakt doordat de Immigratie- en Naturalisatiedienst een achterstand van ruim 15.000 asielzaken wegwerkt. De afgelopen jaren schommelde de halfjaarlijkse taakstelling tussen 5.500 (in de tweede helft 2019) en 23.000 (ten tijde van de hoge asielinstroom).

Ondersteuningspakket gemeenten
Deze aantallen stellen gemeenten voor een enorme opgave, mede ook door het tekort aan woningen. Daarom is een ondersteuningspakket samengesteld dat ziet op opvang, huisvesting, inburgering en integratie. Dit pakket wordt de komende tijd door de betrokken ministeries, de VNG en het IPO verder uitgewerkt en zal worden vastgelegd in een Integrale Uitvoeringsagenda. Op die manier kunnen al deze zaken integraal door de betrokken partijen worden benaderd en opgepakt.

In elk geval wordt de komende tijd samen met medeoverheden gewerkt aan tussenvoorzieningen of doorstroomwoningen om mensen tijdelijk op te vangen. Lokaal kunnen gemeenten, woningcorporaties en huurdersorganisaties prestatieafspraken maken over het uitbreiden van de woningvoorraad, bijvoorbeeld voor het huisvesten van specifieke doelgroepen zoals alleenstaanden en grotere gezinnen. Het ministerie van BZK zet zich in om de samenwerking via prestatieafspraken te stimuleren.

Daarnaast wordt bekeken of een financiële impuls kan worden gegeven aan gemeenten die snel vergunninghouders huisvesten. Het geld dat normaal door het ministerie van Justitie en Veiligheid uitgegeven wordt aan het COA vanwege langdurig verblijf, zou dan naar de gemeente kunnen. Gemeenten hoeven voor huisvesting niet alleen te kijken naar sociale huurwoningen, maar kunnen vergunninghouders ook onderbrengen in verbouwde kantoorpanden, flexwonen of kamerverhuur.

Northwave uitgeroepen tot Reservistenwerkgever 2020

Northwave is gisteren uitgeroepen tot Reserveristenwerkgever van 2020. Het bedrijf, gespecialiseerd in integrale informatiebeveiliging, kreeg de voorkeur boven 25 andere genomineerden.

De leiding van het IT-bedrijf ontving de prijs gisteravond op het eigen kantoor. Staatssecretaris Barbara Visser sprak de winnaar digitaal toe. Zij bedankte Northwave voor de ruimte die het bedrijf geeft aan reservisten om zich te ontwikkelen.

“De 2 reservisten die deze organisatie hebben voorgedragen gaven beiden aan dat de combinatie van Defensie en hun baan binnen dit bedrijf hun werkgeluk verhoogt. De medewerking die reservisten krijgen binnen deze organisatie krijgen, is een voorbeeld voor andere bedrijven.”

“Met behoud van integriteit en veiligheid van informatie, zetten de Cyber-reservisten van Northwave bijvoorbeeld hun opgedane ervaring zowel in voor Defensie als voor het eigen bedrijf. Daarmee helpen zij Nederland op twee manieren een stukje veiliger te maken.”

Groei van aantal reservisten
Eervolle vermeldingen waren er voor Feenstra, Jumbo Supermarkten en Youngster. Ook bij deze bedrijven krijgen reservisten de ruimte om een bijdrage te leveren aan de maatschappij. In Nederland zijn momenteel 6.500 reservisten, een groei van 23 procent ten opzichte van 3 jaar geleden.

Visser: “Die groei hebben we deels te danken aan het feit dat steeds meer mensen ervaren hoe mooi het is om een bijdrage te leveren aan de Nederlandse krijgsmacht. Maar zeker ook aan allerlei vormen van samenwerking die we met werkgevers zijn aangegaan. Het is een mes dat aan 2 kanten snijdt.”

Alle bedrijven die meededen waren genomineerd door de eigen medewerkers, die naast hun werk daar ook reservist zijn. “Het toont dat zij niet alleen tevreden en dankbaar zijn, maar ook trots”, zo richtte Visser zich tot alle genomineerden.

Het was de 7e keer dat de reservistenprijs werd uitgereikt. Vorig jaar was het Douane Landelijk Tactisch Centrum uit Rotterdam de winnaar.

Vier doden bij aanslag in Wenen door IS-aanhanger

Bij de aanslag in Wenen waar gisteren op zes plekken is geschoten zijn vier dodelijke slachtoffers gevallen. Ook zijn er nog vijftien gewonden waarvan meerdere er slecht aan toe zijn.

Gisterenavond rond 20.00 uur werd op meerdere plaatsen waaronder cafe's, restaurants en op straat door meerdere terroristen het vuur geopend op willekeurige burgers. Het is nog steeds onduidelijk hoeveel aanslagplegers er waren. Er is één terrorist doodgeschoten door de politie, hij zou een aanhanger zijn van terreurbeweging IS en een nepbomgordel hebben gedragen.

Naar aanleiding van de terroristische aanslag worden op verschillende plekken huiszoekingen gedaan, meldt het Oostenrijkse persbureau APA. Ook zijn er meerdere mensen aangehouden. Waar de huiszoekingen zijn en wat de verdenkingen zijn tegen de opgepakte mensen, is niet bekendgemaakt.

De aanslag gebeurde op de laatste avond voor de nieuwe lockdown die in gaat in Oostenrijk in de strijd tegen COVID-19 waarin restaurants enkel nog afhaal zullen zijn en er een avondklok tussen 20.00 uur en 06.00 uur gaat gelden.

Vuelta: Etappe 13 - Tijdrijden met een muurtje

De derde en laatste week van de Vuelta a España gaat beginnen en daarmee begint tevens de laatste week van het toch rare wielerseizoen 2020, in elk geval wat het hoogste niveau betreft.

De renners krijgen 33,7 kilometer voor de kiezen en dan weet je hoe laat het is: tijd voor een tijdrit! Het profiel daarvan is nogal makkelijk te omschrijven, dat kan zelfs zonder woorden: ___/

Rellende_Rotscholier beschrijft de hele route hier wél met woorden, het komt erop neer dat het grotendeels vlak is, waarna de finish bovenop een vreselijk zwaar muurtje ligt, de Mirador de Ézaro, met zelfs een klein stukje aan 28%, por favor.

Om 13.47 uur trapt Mickael Delage de tijdrit af, op TV kunnen we om 14.35 uur inschakelen, een minuut voor medefavoriet Remi Cavagna start. Esteban Chaves opent de top-20 om 15.58 uur, daarna zit er steeds twee minuten tussen.

Primoz Roglic is om 16.34 uur de voorlaatste, Richard Carapaz vertrekt om 16.36 uur. Men verwacht dat er een kleine 50 minuten gereden moet worden, dus om kwart over vijf zitten we wel naar ploeterende klassementstoppers te kijken.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Zwaar gevallen Jakobsen kan over enkele weken weer voorzichtig fietsen

Het herstel van Fabio Jakobsen van de Belgische formatie Deceuninck - Quick-Step na zijn zware val in de Ronde van Polen verloopt voorspoedig. De Nederlandse sprinter liet via Instagram weten dat zijn herstel na de zware valpartij naar wens verloopt.

Begin augustus week sprinter Dylan Groenewegen in de Ronde van Polen op volle snelheid van zijn lijn af waardoor Fabio Jakobsen in de dranghekken belandde. Jakobsen raakte bij de valpartij zwaargewond, vooral in het aangezicht was er veel schade. Vier weken geleden onderging hij een reconstructie van zijn boven- en onderkaak.

Maandag liet hij op Instagram weten dat de draadjes verwijderd werden. "Het herstelproces gaat goed. Het getransplanteerde bot moet de komende vier maanden sterker worden en aan elkaar groeien. De volgende operatie staat gepland in 2021. Over een paar weken moet ook mijn bekken genezen zijn en even sterk zijn als voor de val. Vanaf dan kan ik langzaam weer de fiets op en beginnen trainen", geeft Jakobsen aan op zijn Instagram-pagina.

Tadic, Onana en Gravenberch alsnog naar Denemarken

Elf spelers van Ajax 1 en Jong Ajax zijn besmet met het coronavirus, zo meldt De Telegraaf. Daardoor kent trainer Erik ten Hag grote personele problemen in aanloop naar de Champions League-wedstrijd van Ajax op dinsdag, uit tegen FC Midtjylland. Onder meer André Onana, Davy Klaassen, Dusan Tadic en Ryan Gravenberch ontbreken in de wedstrijdselectie bij Ajax.

Ajax reist met een selectie van zeventien spelers af naar Denemarken. Naast Onana, Klaassen, Tadic en Gravenberch ontbreken ook Maarten Stekelenburg en Zakaria Labyad in de wedstrijdselectie. Doordat Stekelenburg en Onana ontbreken in de wedstrijdselectie is Kjell Scherpen de enige doelman bij Ajax.

De club zou nog hopen op vals-positieve test, en zou de positieve gevallen nu met een sneltest opnieuw aan het testen zijn. In geval van een negatieve test zouden deze spelers dan op de wedstrijddag dan alsnog naar Denemarken kunnen afreizen.

Wedstrijdselectie: Scherpen, Schuurs, Mazraoui, Blind, Martínez, Tagliafico, Klaiber, Timber, Álvarez, Ekkelenkamp, Neres, Antony, Promes, Traoré, Huntelaar, Brobbey, Jensen.

Update 7.09

Ajax heeft goede hoop dat het dinsdagavond in het Champions League-duel met FC Midtjylland toch gewoon kan beschikken over Andre Onana, Ryan Gravenberch en Dusan Tadic. Het drietal landde maandagavond in Denemarken en Ajax hoopt dat ze dinsdagavond alsnog kunnen spelen tegen FC Midtjylland.

Nederland geeft terracotta voorwerp uit Ifé-gebied terug aan Nigeria

Een uniek en zeldzaam terracotta hoofdje uit het Ifé-gebied in Nigeria werd op Schiphol onderschept door de Douane en wordt nu namens de Nederlandse overheid teruggeven aan Nigeria. De secretaris-generaal van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Marjan Hammersma, overhandigde maandag het voorwerp aan de Tijdelijk Zaakgelastigde, de heer Kabiru Musa. Het voorwerp is de eerste formele teruggave van Nederland aan een land dat partij is bij het mondiale UNESCO-verdrag 1970 dat de bestrijding van de illegale handel in cultuurgoederen regelt.

Het terracotta voorwerp is ongeveer 16 cm hoog en stelt een jonge vrouw of meisje met in knotjes gevlochten haar voor. Aan de stijl van het kopje is goed te zien dat het een aardewerk voorwerp uit het Ifé-gebied in Nigeria is. Het kopje werd door de Douane aangetroffen in een zending die was bestemd voor een Nederlandse particulier. De documenten die bij invoer van het voorwerp zaten, bleken niet te kloppen. Nigeria heeft de authenticiteit van het terracotta kopje bevestigd en om formele teruggave verzocht.

Ifé aardewerk
Ifé-aardewerk is beschermd en bedreigd erfgoed. Handel in deze voorwerpen is verboden. Dergelijke objecten worden aangetroffen bij archeologisch onderzoek of constructiewerkzaamheden, maar ze kunnen ook zijn gestolen uit musea of illegaal opgegraven en uitgevoerd. De objecten die in Ifé zijn aangetroffen, dateren uit de 12de tot de 15de eeuw. Voor zover bekend werd dit type voorwerpen op altaren gebruikt of in een grafcontext. De artistieke en ambachtelijke kwaliteit van het aangetroffen kopje, in combinatie met de karakteristieke lijnpatronen die het hele gezicht bestrijken, maken het voorwerp zeer herkenbaar als een Ifé kunstvoorwerp. Objecten van deze kwaliteit zijn zeer zeldzaam.

Samenwerking Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed en Douane
De Inspectie werkt al 30 jaar samen met de Douane op het gebied van respectievelijk handhaving en controle op in- en uitvoer van cultuurgoederen. Dankzij de ervaringen van de afgelopen jaren en de gezamenlijk vastgestelde risico indicatoren, zijn de Nederlandse autoriteiten steeds succesvoller geworden in het onderscheppen van kwetsbare categorieën cultuurgoederen. Zo zijn in 2019 archeologische voorwerpen getraceerd en teruggegeven aan Oekraïne; een aantal andere zaken is nog in onderzoek.

UNESCO-verdrag 1970
Nederland is sinds 1 juli 2009 partij bij het UNESCO-verdrag 1970 dat de bestrijding van de illegale handel in cultuurgoederen moet tegengaan. Eén van de verplichtingen in het verdrag is dat aangesloten landen elkaar bijstaan wanneer onrechtmatig uitgevoerde voorwerpen worden ontdekt en om de nodige stappen te nemen om deze terug te geven aan het land van herkomst. In 2020 en 2021 wordt door UNESCO en de bij het verdrag aangesloten landen en instellingen stilgestaan bij het 50-jarig bestaan van het verdrag.

FOK! Wat een weer: droger en frisser

In de ochtend is het zonnig en droog. In de middag neemt van het westen uit de bewolking toe en trekt een gebied met buien van zuidwest naar noordoost over het land. De meeste buien vallen waarschijnlijk in het noordwestelijk kustgebied. Ook in de avond kunnen er vooral in de kustprovincies enkele buien voorkomen, later in het noordwesten met kans op onweer en hagel. De maxima liggen rond 12°C. De wind is zuid tot zuidwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, in de kustgebieden en boven het IJsselmeer naar krachtig tot hard, 6-7 Bft, in de middag langs de noordwest kust tijdelijk stormachtig, 8 Bft. In het noordwestelijk kustgebied is er dan kans op zware windstoten van 75-90 km/uur.

In de nacht naar woensdag zijn er in het noorden wolkenvelden en enkele buien. In het zuiden komen brede opklaringen voor en blijft het droog. De minimumtemperaturen variëren van lokaal 3°C in het zuidoosten tot 9°C in het noordwesten. De wind is boven land zuidwest, langs de kust west. In het noorden is de wind matig tot vrij krachtig, in het zuiden zwak tot matig.

Woensdag overdag zijn er vooral in de ochtend perioden met zon, in de middag zijn er meer wolkenvelden maar de zon zal nog steeds af en toe te zien zijn. Het blijft op de meeste plaatsen droog en het waait minder hard dan de afgelopen dagen. De westenwind is in het noorden matig, in het zuiden neemt deze af naar zwak. De middagtemperaturen komen uit rond 12°C. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

Een vriend van me maakte deze foto vandaag in Berlijn
Een vriend van me maakte deze foto vandaag in Berlijn

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Jachtvliegtuigen gaan weer de duisternis in

Jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht vliegen vanaf gisteren doordeweeks weer in de avonduren. Zij testen tot en met 11 december onder meer sensoren en geavanceerde nachtzichtapparatuur.

De oefeningen vinden voornamelijk plaats boven zee, maar testen is ook noodzakelijk boven de grond. Er wordt gebruik gemaakt van de militaire vlieggebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant.

De trainingen gebeuren in het duister omdat er zogenoemde Night Vision Goggles worden gebruikt. Hierdoor ziet de vlieger alles in groentinten. Ook is het zicht beperkt, omdat het net lijkt alsof de vlieger door 2 kokers kijkt.

Van maandag tot en met donderdag wordt er tot 22.30 uur gevlogen. Vrijdags gebeurt dat alleen overdag.

Informatie
De bemanningen van transportvliegtuigen en helikopters trainen overigens het hele jaar door in de avonduren. Meer weten over vliegbewegingen? Kijk dan op luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766.

Vragen of hinder van de vluchten? Maak het kenbaar via luchtmacht.nl/geluidshinder.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.