FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 5 november 2020

Californie: Bultrug 'hapt' twee kajakkers op

Het moet een ervaring zijn geweest die deze twee vrouwen nooit zullen vergeten. Afgelopen maandag werden ze voor de kust van Californië, samen met hun kajak, door een bultrug 'opgehapt'.

Ondanks de gevaarlijke situatie bleven beide dames ongedeerd, gelukkig opende de walvis al snel zijn bek waardoor ze 'loskwamen'. De walvis had de twee vrouwen overigens niet kunnen doorslikken omdat zijn keeldoorgang erg smal is. Daardoor  kan het dier zich alleen met kleine vissen en krill voeden. De kracht van zijn kaken had echter zware verwondingen kunnen veroorzaken.

Feyenoord boekt knappe zege op CSKA Moskou

Feyenoord heeft in groep K van de Europa League goede zaken gedaan. In de thuiswedstrijd tegen CSKA Moskou wonnen de Rotterdammers met 3-1.

Feyenoord en CSKA hielden elkaar in de eerste helft in evenwicht. Beide ploegen kregen wat mogelijkheden, maar tot echt groot gevaar leidde dat niet. Vlak voor rust was Steven Berghuis het dichtst bij een doelpunt. Na een uitstekende pass van Haps passeerde hij doelman Igor Akinfeev, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald.

Na één uur spelen kwam Feyenoord toch op voorsprong. Haps, die vandaag in de aanval stond, tikte binnen uit een voorzet van Berghuis. Daarna ging het snel bij Feyenoord. Binnen tien minuten liepen de Rotterdammers in de Kuip uit naar een 3-0 voorsprong. Vooral het tweede doelpunt van de avond van Orkun Kökçü was een pareltje. Lutsharel Geertruida maakte de derde.

Via een eigen doelpunt van Marcos Senesi deed CSKA Moskou nog wat terug, maar de drie punten bleven in Rotterdam.

Door de klinkende overwinning is Feyenoord met vier punten uit drie duels weer kansrijk om Europese overwintering te bewerkstelligen. Wolfsberger AC, dat vorige week met 4-1 won in De Kuip, verloor met 1-0 bij Dinamo Zagreb, waardoor Feyenoord op de derde plaats staat.

Bokser Davis deelt verwoestende knockout uit in strijd om wereldtitels

Voor de boksliefhebbers keren we nog even terug naar afgelopen weekeinde, met name in de Alamodome in San Antonio werd behoorlijk gevochten en het main event deed zijn naam daar eer aan.

We beginnen maar gelijk met dat main event: Gervonta Davis (23-0, 22 KO's) tegen Leo Santa Cruz (37-1, 19 KO's), met een dubbele inzet. Het ging namelijk om Davis' WBA-wereldtitel in het lichtgewicht (-61,2kg) én om Santa Cruz' WBA Super-wereldtitel in het supervedergewicht (-59,0kg).

Het werd een heerlijk gevecht, waarin nauwelijks onderscheid te maken was. Davis was beter, Santa Cruz was beter en zo ging het door. In de zesde ronde stond Santa Cruz even te lachen...even. Davis werkte hem richting de touwen en met een werkelijk allesverwoestende linkeruppercut maakte Tank in één vreselijke klap een einde aan het gevecht: Santa Cruz ging gestrekt en bleef dat ook minutenlang, waarna hij gelukkig wel voorzichtig overeind kon komen.

Mario Barrios (25-0, 16 KO's) vocht tegen Ryan Karl (18-2, 12 KO's), met als inzet zijn WBA-wereldtitel in het superlichtgewicht (-63,5kg). El Azteca had een dappere Cowboy tegenover zich, maar dapper zijn is niet genoeg. Karl kwam simpelweg tekort en in de zesde ronde maakte Barrios het overtuigend af, waarmee hij zijn vorig jaar veroverde wereldtitel voor het eerst wist te verdedigen.

Davis - Santa Cruz, met de verwoestende beslissing na zo'n 21 minuten in de video

Regis Prograis (24-1, 20 KO's) verloor een ruim jaar geleden een megagevecht tegen Josh Taylor in het superlichtgewicht. Rougarou verloor zijn WBA Super-wereldtitel en greep naast drie andere prijzen, maar tegen Juan Heraldez (16-0, 10 KO's) begon de weg terug. Heraldez was gewoon niet opgewassen tegen het geweld van Prograis, die er binnen drie ronden een einde aan maakte.

Diego Magdaleno (32-3) vocht vorig jaar tegen geweldenaar Teofimo Lopez, die onlangs Vasyl Lomachenko versloeg, en streed twee keer om een wereldtitel. Isaac Cruz (19-1) is minder ervaren, maar wel op de weg omhoog en dat liet hij zien ook: Magdaleno ging in de eerste minuut neer en nog voor die eerste minuut afgelopen was had Pitbull Cruz hem dusdanig aan gort geslagen dat de scheidsrechter het welletjes vond.

Las Vegas
In Las Vegas stapte Naoya Inoue voor het eerst de ring in sinds zijn - anders kan het nauwelijks omschreven worden - epische gevecht tegen Nonito Donaire in november vorig jaar. Monster (19-0, 16 KO's) verdedigde zijn IBF- en The Ring-wereldtitels én zijn van Donaire veroverde WBA Super-wereldtitel - allen in het bantamgewicht (-53,5kg) - tegen de Australiër Jason Moloney (21-1, 18 KO's).

Inoue had gedurende het gevecht alsmaar meer de touwtjes in handen en aan het einde van de zevende ronde maakte de Japanner het af: Moloney stond voor hem en met een uiterst vinnige rechter op de neus mepte Inoue de benen onder zijn lijf vandaan, einde gevecht.

Inoue - Moloney

PSV na rust volledig weggespeeld door PAOK

PSV heeft een flinke nederlaag geleden in de derde groepswedstrijd in de Europa League. De Eindhovenaren stonden bij rust met 0-1 voor, maar stortten na rust volledig in elkaar en verloren de wedstrijd met 4-1 bij PAOK. Door het verlies is PSV nu gezakt naar de derde plaats.

Bij PSV keerde Pablo Rosario terug in de basis en droeg ook direct de aanvoerdersband. De Eindhovenaren hadden in de eerste helft geen enkel probleem met PAOK en kwam via een benutte strafschop van Eran Zahavi. De Israëlische spits kreeg vlak voor een grote kans om PSV op 0-2 te zetten, maar Zahavi faalde.

Waar PSV niks te duchten had van de Grieken was dat in de tweede helft wel anders. In ruim twintig minuten tijd scoorde PAOK liefst vier keer. Stefan Schwab maakte aan het begin van de tweede helft gelijk, in korte tijd gevolgd door doelpunten van Andrija Zivkovic, Christos Tzolis en weer Zivkovic. In de slotfase werd de 5-1 afgekeurd wegens buitenspel. PSV had in de tweede helft geen enkele schotpoging op het doel van de Grieken.

In de andere wedstrijd in groep E was Granada te sterk voor Omonia Nicosia. Na de derde speelronde gaat Granada aan kop met zeven punten. PAOK staat nu tweede met vijf punten. PSV heeft na drie wedstrijden drie punten en is gezakt naar de derde plaats. De volgende Europa League-wedstrijd voor de Eindhovenaren is op donderdag 26 november, thuis tegen PAOK.

AZ verliest bij Real Sociedad

AZ heeft de derde wedstrijd in de groepsfase van de Europa League verloren. Uit bij Real Sociedad, de huidige koploper in Spanje, werd het 1-0.

De Spaanse club domineerde de wedstrijd vanaf het begin. Het kreeg flink wat kansen maar AZ-doelman Bizot keepte sterk bij schoten van Portu en Oyarzabal en een aantal schoten waren slap. In de 59e minuut kwam Real Sociedad op 1-0 door een intikker van Portu.

AZ zorgde pas in het laatste kwartier van de wedstrijd voor gevaar. Doelman Moya werd door Aboukhlal gedwongen door actie en daarna schoot Aboukhlal over.

In de andere wedstrijd in groep F won Napoli bij HNK Rijeka met 1-2. AZ, Sociedad en Napoli hebben nu alledrie zes punten uit drie duels.

Real Sociedad

1 - 0

AZ

 58' Portu    
 
 Gele kaart: D.Silva, (Real Sociedad), Gudmundsson, Druijf, Druijf, Svensson, (AZ)
 
Arbiter: Beaton (Sch)
 
Opstelling:   Opstelling:
Moyà
Sagnan
Elustondo
Le Normand
Monreal
Portu (Januzaj/76)
Guevara
Merino (Zubimendi/76)
D.Silva
Oyarzabal (Barrenetxea/89)
Isak (Willian José/62)
  Bizot
Svensson
Hatzidiakos (Letschert/70)
Koopmeiners
Wijndal
Midtsjö
Stengs (Velthuis/71)
De Wit (Druijf/62)
Gudmundsson (Aboukhlal/63)
Boadu (Evjen/62)
Karlsson

Feyenoordsupporters bekogelen agenten met zwaar vuurwerk, drie arrestaties

Feyenoordfans hebben vanavond voor onrust gezorgd in de binnenstad van Rotterdam. De voetbalsupporters hebben agenten met zwaar vuurwerk hebben bekogeld. Zo meldt het AD vanavond.

Volgens een woordvoerder van de Rotterdamse Politie is het korte tijd erg rumoerig geweest in het centrum van Rotterdam. De ME heeft samen met politieagenten wapenstokken moeten gebruiken om supporters uit elkaar te drijven, waardoor de rust in de binnenstad langzaam weer is terugkeerd. Er zijn drie personen aangehouden.

Godfall laat zich nog één keer zien in launch trailer

Godfall is waarschijnlijk de next-gen titel waar we het meest van hebben gezien. Vlak voor launch krijgt de game nog één trailer in vorm van de launch trailer.

De trailer toont gameplay en teaset enkele van de systemen, waaronder het moeten craften van nieuwe wapens. Gearbox zelf noemt de game een 'looter-slasher melee action-RPG' en dat komt wel aardig in de buurt.

Overigens onthult de trailer ook dat de game tijdelijke exclusiviteit heeft op PlayStation 5 (en pc). Pas na 12 mei 2021 mag de game worden uitgebracht voor andere consoles. Godfall komt op 19 november uit, samen met PlayStation 5.

Random Pics van de Dag #147

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Het grootste coronaspreekuur- medicijnen en vaccins

Vanavond heeft om 19.30 uur ‘Het Grootste Coronaspreekuur – medicijnen & vaccins’ plaats gevonden, een online talkshow waarin dé experts op het gebied van coronamedicijnen en -vaccins gedurende ruim twee uur diverse vragen van de kijker hebben beantwoord.

‘Wanneer werkt een medicijn tegen corona goed genoeg?’, ‘wat zijn de behandelmogelijkheden?’ en ‘hoe kan een coronavaccin veilig zijn, als het proces nu zo snel gaat?’. Het coronavirus houdt Nederland sinds maart in zijn greep, en nu de eerste behandelingen beschikbaar zijn en we dichter bij een vaccin komen, neemt ook het aantal vragen toe. Tijdens deze live-uitzending gaf medicijnautoriteit CBG de kijkers de mogelijkheid om vragen te stellen die bij hen leven. Dé experts op het gebied van coronamedicijnen en -vaccins zaten klaar om antwoord te geven en gingen de discussie aan over de onderwerpen die op dit moment spelen. Dit alles onder leiding van Jeroen Pauw en Ajouad el Miloudi.

Te gast zijn o.a. Hugo de Jonge (VWS), Diederik Gommers (NIVC), Jaap van Dissel (RIVM), Ton de Boer (CBG), Leonoor Wijmans (CBG), Agnes Kant (Lareb) Jaron Harambam (KU Leuven), Miriam Sturkenboom (UMC Utrecht) en Enny Das (Radboud Universiteit).


Star Wars Jedi: Fallen Order naar EA Play en Game Pass Ultimate

Zoals eerder aangekondigd gaat de catalogus van EA Play, voorheen EA Access, toegevoegd worden aan het aanbod van Xbox Game Pass Ultimate. Dat gaat volgende week gebeuren, samenvallend met het uitkomen van de Xbox Series X|S, 10 november dus.

Niet geheel toevallig voegt EA op diezelfde datum een nieuwe titel toe aan hun service: Star Wars Jedi: Fallen Order. De makers van de Titanfall-serie Respawn Entertainment bracht deze game eind vorig jaar uit. Ook leden van Xbox Game Pass Ultimate profiteren dus mee van deze toevoeging.

Ubisoft maakt pc-specs Immortals Fenyx Rising bekend

Ubisoft maakt de pc-specs bekend die nodig zijn om Immortals Fenyx Rising te spelen. Zoals verwacht zijn de vereisten niet al te zwaar, maar dat mag je zelf beoordelen.

De game draait in een aangepaste versie van de 'Anvil Engine', heeft geen cap geplaatst op FPS en biedt multi-monitor ondersteuning. Immortals Fenyx Rising komt op 3 december naar vrijwel elk platform.

Immortals Fenyx Rising pc specs

Eerste gameplay getoond van Destruction AllStars

Sony heeft via een nieuwe trailer de eerste gameplay getoond voor Destruction AllStars, de Destruction Derby-titel die recentelijk is uitgesteld tot februari en komt naar PlayStation Plus.

Daarnaast is bekend op welke wijze je de game kunt spelen. Er zijn bij launch vier modi om te spelen. Mayhem is de bekende 'classic deathmatch': vernietig zoveel tegenstanders binnen de tijdslimiet.

Daarnaast is er Carnado (Ranked Mayhem als het ware), Stockpile (team-based capture & control) en Gridfall (Battle Royale met zestien spelers). De trailer kun je hieronder bekijken.

De vogelgriep slaat hard toe bij brandganzen in Noordoost-Friesland

De vogelgriep verspreidt zich snel onder wad- en watervogels in het buitendijks gebied bij Holwerd, Blije en Ferwert. De afgelopen dagen zijn vele tientallen dode watervogels, waaronder brandganzen, aangetroffen.

De zieke vogels maken een bedwelmde indruk en lijken hun oriëntatie te verliezen. Zo valt vandaag te lezen in de Leeuwarder Courant.

Reddingswerk na aardbeving Turkije gestopt

Duizenden reddingswerkers uit heel Turkije hebben na de aardbeving van afgelopen vrijdag nog 107 mensen uit ingestorte gebouwen weten te redden. Gisteren zijn ze gestopt met zoeken. Zo meldt Trouw.

Dinsdag, ruim negentig uur na de aardbeving, haalden reddingswerkers nog het driejarig meisje Ayda levend uit het puin, onder luid applaus van omstanders. Bij de aardbeving zijn 114 mensen om het leven gekomen en meer dan duizend mensen gewond geraakt.

Philipsen troeft Duitsers af in langste Vuelta-etappe

Jasper Philipsen heeft de vijftiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. In de langste etappe van de Vuelta was de 22-jarige Belg de snelste van het uitgedunde peloton. De renner van UAE-Team Emirates won voor de Duitsers Pascal Ackermann en Jannik Steimle. Primoz Roglic blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

In de lange etappe van Mos naar Puebla de Sanabria over 230 kilometer was het wachten tot een vroege kopgroep de ruimte kreeg van het peloton. Na verschillende aanvallen reden er dertien renners weg en namen een voorsprong van zes minuten en het leek dat dit de juiste kopgroep zou zijn voor de ritzege, maar BORA-hansgrohe dacht daar anders over en zette de achtervolging in.

Zeer snel daalde de voorsprong van de kopgroep en toen ook NTT Pro Cycling en Trek-Segafredo zich bemoeide met de achtervolging kwam de kopgroep in zicht van het peloton. Op het moment dat de kopgroep bijna was gegrepen reed Mattia Cattaneo daaruit weg en de Italiaan bouwde zijn voorsprong weer uit naar de minuut, maar ondanks zijn sterke inzet haalde hij het niet, waarna er gesprint kon worden voor de dagoverwinning.

In de sprint, die lichtjes omhoog liep, was Jasper Philipsen de snelste. De jonge Belg rekende overtuigend af met Pascal Ackermann en Jannik Steimle.

In het algemeen klassement veranderde niets. Primoz Roglic blijft leider, voor Richard Carapaz en Hugh Carthy.

Voorwaardelijke celstraf en taakstraf voor man die naar Syrië wilde voor Jihadstrijd

Een 25-jarige man uit Utrecht is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een taakstraf van 200 uur. De man wilde in 2017 afreizen naar Syrië om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie. Zijn doel was om mee te doen aan de gewapende Jihadstrijd.

De verdachte plaatste in ieder geval vanaf mei tot begin juni 2017 berichten op Facebook die onder andere gingen over de gewapende Jihadstrijd in Syrië. Hij deed dit onder een valse naam. Ook reageerde hij op verschillende berichten. Uit zijn berichten en reacties komt naar voren dat hij zich het radicaal extremistische gedachtegoed van de gewapende Jihadstrijd eigen heeft gemaakt. Hij bekeek er op internet ook video’s over. In chatberichten had hij het over zijn wens om in Syrië ‘op Jihad te gaan’ en daar ook voor te sterven. Daarvoor trof hij ook voorbereidingen. Zo zocht hij contact met een persoon of personen in Syrië die hem konden helpen de grens over te komen en informeerde hij naar een reisroute. Ook was hij bezig met een paspoortaanvraag.

Geen grootspraak
Volgens de verdediging van de verdachte was het allemaal grootspraak en was de man nooit van plan om écht af te reizen naar Syrië. Maar hier gaat de rechtbank niet in mee. Uit alle berichten van de verdachte blijkt dat hij niet alleen sprak over een vertrek naar Syrië, maar dat hij ook daadwerkelijk op zoek is gegaan naar manieren waarop hij dat kon doen. Verder blijkt uit WhatsAppgesprekken die hij voerde met een goede vriendin, dat zij ook écht dacht dat hij naar Syrië zou gaan en daar wilde sterven.

Veroordeling
De rechtbank komt tot de conclusie dat de verdachte naar Syrië wilde om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie en mee wilde doen aan de gewapende Jihad. Een strijd waarin terroristische misdrijven worden gepleegd, waaronder martelingen, moord, verkrachtingen en brandstichtingen. De rechtbank neemt het de verdachte kwalijk dat hij de bedoeling had om hier een bijdrage aan te leveren. Volgens de reclassering is in deze zaak sprake van een kwetsbare verdachte die door verschillende omstandigheden delicten pleegt. De verdachte zou momenteel voor het eerst openstaan voor hulp. Het advies van de reclassering is om hem een (deels) voorwaardelijke celstraf op te leggen en daarnaast in te zetten op die hulp en begeleiding. De rechtbank neemt dit advies over en legt een forse, geheel voorwaardelijke, gevangenisstraf op van 6 maanden met een proeftijd van 2 jaar. Omdat de rechtbank vindt dat naast de voorwaardelijke straf ook direct een voelbare reactie moet komen, wordt verdachte ook veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur. Deze straffen komen overeen met de eis van de officier van justitie. Daarnaast legt de rechtbank de verdachte ook nog een taakstraf op van 60 uur, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het plegen van een woninginbraak begin dit jaar in Utrecht.

Landmacht zet legergroene ‘wachtkamers’ neer bij voedselbank

De landmacht heeft tijdelijk 3 legertenten bij de voedselbank in Amersfoort neergezet. De plekken bieden bescherming bij slecht weer. Militairen van de Nationale Reserve hebben het onderdak voor voedselbankklanten vandaag geplaatst. Dat gebeurde op verzoek van de gemeente.

Tot nu toe schuilden veel mensen onder elkaars paraplu als ze bij de voedselbank op hun beurt moesten wachten. Met het oog op verspreiding van het coronavirus was dat ongewenst. Met de hulp van Defensie is het nu mogelijk de gewenste 1,5-meter afstand te houden en toch droog te staan. De landmacht maakt graag een uitzondering voor de Voedselbank en stelt de tenten beschikbaar tot de instelling een alternatieve oplossing heeft.

130.000 kilo levensmiddelen
Defensie heeft voedselbanken al vaker geholpen, onder meer door levensmiddelen te schenken. Die waren eigenlijk bedoeld voor militairen die gepland stonden voor allerlei oefeningen. Doordat die vanwege het Covid-19-virus werden afgelast, waren rantsoenen, maar ook verse groenten en zuivelproducten overtollig. Dat ging naar hulpverlenende instanties zoals het Leger des Heils en de Voedselbank. In totaal ging het om meer dan 130.000 kilo.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Celstraf en rij-ontzegging voor veroorzaken dodelijk ongeluk Noord-Scharwoude

De rechtbank Noord-Holland heeft een 21-jarige man veroordeeld tot een celstraf van vier maanden waarvan twee maanden voorwaardelijk voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval in Noord-Scharwoude op 6 februari dit jaar. Daarbij kwam een 67-jarige vrouw om het leven. Ook krijgt de man een rij-ontzegging van twee jaar en een taakstraf van 200 uur.

Het ongeval gebeurde 's avonds in het donker op de N245 (Schagerweg), op de kruising met de Wagenweg. Daar geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. De verdachte reed op de Schagerweg en werd kort ervoor ingehaald door een auto, waarna de verdachte op zijn beurt deze auto weer inhaalde met zeer hoge snelheid. Politieonderzoek bij detectielussen 560 meter voor de kruising, wees uit dat hij daar minstens 177 kilometer per uur gereden moet hebben.

Hoe hard de verdachte op het kruispunt zelf reed, kan niet exact worden vastgesteld. Op ongeveer 170 meter voor de kruising, kreeg hij vrij zicht op de oversteekplaats. Aannemelijk is geworden dat de verdachte op dat moment nog een snelheid had van 156 kilometer per uur en niet heeft geremd.

Toen het slachtoffer vanaf de Wagenweg de Schagerweg wilde oversteken, reed verdachte met een veel hogere snelheid dan de toegestane 80 kilometer per uur tegen de auto van het slachtoffer. Door die hoge snelheid kon hij niet meer uitwijken of zijn auto op tijd tot stilstand brengen. Het slachtoffer is aan de gevolgen van de aanrijding overleden.

Verweer
De verdediging voerde aan dat de verdachte ter hoogte van de kruising niet meer te hard reed en dat het slachtoffer op het laatste moment overstak. Dit acht de rechtbank niet aannemelijk omdat de verdachte zelf verklaarde alleen het gas los te hebben gelaten na de inhaalactie en een getuige geen remlichten heeft zien oplichten. Als de verdachte de toegestane snelheid had gereden en had geremd toen hij het slachtoffer zag oversteken, had hij de aanrijding kunnen voorkomen, concludeert de rechtbank.

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de verdachte met zijn rijgedrag in zeer ernstige mate tekort is geschoten in de zorgplicht die hij als verkeersdeelnemer heeft tegenover andere weggebruikers. Hij heeft enorm leed veroorzaakt voor de nabestaanden. De rechtbank rekent de verdachte aan dat hij is blijven volhouden dat hij niet te hard heeft gereden.

In de strafoplegging heeft de rechtbank ook meegewogen dat de verdachte jong is en dat hij de rest van zijn leven zal moeten leven met het gegeven dat zijn rijgedrag de dood van een ander heeft veroorzaakt.

Belgie: Jongens wilden agenten aanvallen met mes, terreurdaad verijdeld

Twee jongens (16 en 17 jaar) hebben een aanslag met een mes op politieagenten voorbereid. Het plan was om één of meerdere politiekantoren aan te vallen, maar de Belgische politie verijdelde de tereurdaad en pakte ze op nabij Luik. Het duo had al een videoboodschap opgenomen waarin trouw werd gezworen aan Islamitische Staat. Zo valt te lezen in het AD.

COVID-19: Mondkapjes in publieke binnenruimtes verplicht vanaf 23 november?

Het dragen van mondkapjes in de openbare binnenruimte wordt vanaf maandag 23 november landelijk verplicht. Dat zei de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb vandaag in de Rotterdamse gemeenteraad. Zo valt te lezen in het AD.

Dat Aboutaleb, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, nu een datum noemt, is opvallend. Minister Hugo de Jonge heeft dat namelijk nog niet gedaan.

COVID-19: 6996 nieuwe besmettingen en 87 doden, totaal 390.488 en 7769

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6996 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 390.488 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 261 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1905 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 35 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 607 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 87 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 7769 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Puiflijk

In Puiflijk (gemeente Druten) is bij een bedrijf met legpluimvee vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van vogelgriep. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf ligt één ander bedrijf. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden het besmette bedrijf en het bedrijf dat binnen het 1 kilometer gebied ligt geruimd. Op het besmette bedrijf gaat het om circa 100.000 leghennen. Het andere bedrijf heeft 115.000 opfokleghennen. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

COVID-19: Kabinet wil noodtoestand invoeren voor avondklok

Het aantal besmettingen met COVID-19 is in sommige delen van het land zo hoog dat het kabinet overweegt een noodbevoegdheid te activeren om zo een avondklok in te kunnen stellen. Het zou gaan om een bevoegdheid uit de uit de Wet Buitengewone Bevoegdheden Burgerlijk Gezag.

Deze wet geeft de overheid noodbevoegdheden die bestaande wetgeving en burgerrechten kunnen inperken. De wet is opgesteld om gebruikt te kunnen worden in rampscenario's als oorlogen en dijkdoorbraken, of in dit geval dus een virusuitbraak.

Artikel 8 in die noodwet maakt het mogelijk om een avondklok in te stellen middels een koninklijk besluit waarmee er buiten het parlement om een besluit kan worden gemaakt.

Het kabinet heeft het besluit nog niet officieel aangekondigd , naar alle waarschijnlijkheid zal de avondklok worden gebruikt in regio's met een zeer hoge besmettingsgraad. Momenteel zijn dit de regio's Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid (Dordrecht), Midden- en West-Brabant en Twente (de zwarte gebieden op onderstaande kaart).

Besmettingsgraad Veiligheidsregio's (RTL Nieuws)
Besmettingsgraad Veiligheidsregio's (RTL Nieuws)

FOK! introduceert Marblelous: Unleash your creativity

Marblelous FOK!

Met trots kan FOK! de samenwerking met Marblelous aankondigen! Al maanden hield user Atmoz (Stephan van Lümig) jullie in spanning over zijn nieuwste project, maar nu is het dan eindelijk zover! Atmoz: "Marblelous is ontstaan in het begin van de Corona-crisis. Omdat m’n beide bedrijven (Best Escape Maastricht + Thuisbioscoop Limburg) door Covid-19 dicht waren, moest ik wat anders gaan verzinnen. Ik ben namelijk de laatste die bij de pakken gaat neerzitten en daarom ben ik met Marblelous begonnen."

Marblelous is een knikkerbaan die doormiddel van zuignapjes overal bevestigd kan worden en tevens boordevol techniek zit. Zowel op software, elektronica en mechanica gebied. Je kunt het overal in huis opbouwen: op de keukenwand, op het aanrecht, aan/op het keukeneiland. Op de vloer, in de woonkamer, speelkamer, in de tuin, tijdens een gezellige avond met vrienden aan de tafel op en aan drankflesjes, glazen, bakjes met nootjes, etc... Daarnaast is Marblelous eenvoudig uit te breiden met dagelijkse voorwerpen zoals papieren rietjes (goedkoop, makkelijk te krijgen én beter voor het milieu!), kabels en wasknijpers. Marblelous integreert op een speelse wijze naadloos met je dagelijks leven.

Atmoz: "Er zijn diverse mechanismes die de knikker weer omhoog brengen waardoor je een oneindige “loop” krijgt. Zo hebben we The Wheel, The Pump, The Spiral en The Teleporter. Deze laatste "transporteert" de knikker van het ene gedeelte van de baan naar het andere gedeelte. De spiraal is ook in water te gebruiken zodat je gave onderwater-banen kunt maken. Via een speciaal mechanisme worden de knikkers weer automatisch uit het water gehaald.

Marblelous is aanstuurbaar via een Smartphone App, maar ook via alle bekende “smart-assists” (spraakbesturing). Ook werkt het samen met bijvoorbeeld Philips Hue en Sonos: zodra er een rode knikker over de finish gaat krijg je een “red team wins deuntje” via Sonos te horen en gaan de Philips Hue lampen even rood knipperen om op die manier te “vieren” dat de rode knikker gewonnen heeft :-)"

Dezelfde “finish-component” kun je inzetten om de rondetijden door te sturen naar de Smartphone App, om zo een echte race tegen de klok of tegen vrienden te kunnen houden. De snelheid van de knikker tijdens de finish wordt ook teruggekoppeld. Marblelous is tevens te koppelen aan bestaande “home automation” systemen. Op die manier kun je Marblelous bijvoorbeeld gebruiken om je deurbel te verlengen: stel je bent in de tuin aan het BBQ’en en hoort daar normaal de deurbel niet. Dan kun je de “starter” van Marblelous meenemen en deze bijvoorbeeld boven een pannendeksel hangen. Zodra de bel gaat laat onze “starter” een knikker vallen, "ping" op de deksel --> deurbel gaat!

Binnenkort gaat de Kickstarter-campagne van start. Voor FOK!kers die hun emailadres achterlaten op deze pagina, staat er een earlybird korting van maar liefst 25% klaar!


(Alle prototypes in bovenstaande video zijn op dit moment nog zelf met 3D-printers gemaakt. Zodra Marblelous op Kickstarter komt zal alles professioneel met spuitgiet-techniek worden geproduceerd)

Vuelta: Etappe 15 - Lange heuvelrit

De renners in de Vuelta a España kregen gisteren een vrij lange heuvelrit voor de kiezen, vandaag wordt dat wat opgeschroefd: meer en zwaardere heuvels en een langere etappe.

Het gaat om 230 kilometer en zeker in de laatste 180 kilometer is het non-stop op en neer. Zo krijgen de renners dan drie beklimmingen van de derde categorie achter elkaar, later volgen er nog twee.

De laatste ligt op een kleine twintig kilometer, waarna een afdaling richting Puebla de Sanabria volgt. Het is een wat lastige slotkilometer, zeker na een dag als vandaag waarin het constant op en neer is gegaan.

Rellende_Rotscholier beschrijft alles in detail, dus daar verwijzen we gewoon naar. Goede kans op wind en regen vandaag, de heren mogen er om 10.21 uur aan beginnen. De TV kan weer tegen half drie aan, de finish ligt tussen vijf en kwart voor zes, ongeveer.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

FOK! Wat een weer: kans op mist

Er zijn brede opklaringen en op meerdere plaatsen komen mistbanken voor. Met name in het zuidoosten komt er lokaal dichte mist voor. De mist lost in de tweede helft van de ochtend op. Later vanochtend en vanmiddag is het licht bewolkt, maar in het noorden van het land drijft bewolking van zee binnen. Het blijft droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 11°C. De wind is zwak tot matig uit het zuidwesten. In het Waddengebied neemt de wind toe naar vrij krachtig.

Tijdens de nacht naar vrijdag zijn er vooral in de noordelijke helft wolkenvelden. Elders is het helder en ontstaat er op veel plaatsen mist. De minima lopen uiteen van 8°C in het noorden tot rond het vriespunt in het zuiden van het land. Er staat een zwakke wind met een zuidelijke voorkeursrichting.

Vrijdagochtend kan het in het zuiden nog lang grijs en nevelig blijven. Elders zijn er wolkenvelden en komt ook de zon af en toe tevoorschijn. De maximumtemperatuur komt uit rond 11°C, in gebieden met hardnekkige mist blijft de temperatuur aanvankelijk achter. Er staat een meest zwakke wind uit een voornamelijk zuidoostelijke richting. (Bron: KNMI)


 

 

Meer weer op FOK!

Purmerbos (Foto: Pukeko)
Het mooie Purmerbos in de herfst. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zimbabwe: sancties voor de VS als de verkiezingen oneerlijk zijn

Ja, je leest het goed. Zimbabwe bedreigt de Verenigde Staten met sancties, als de verkiezingen niet eerlijk worden gehouden.

Meer precies, richt Zimbabwe zich op president Trump en waarschuwt hem dat ze sancties aan zullen kondigen als de verkiezingen niet eerlijk gehouden worden. Hoewel het grappig klinkt, en het dat ook is, zit er wel een geschiedenis achter.

De VS heeft als gewoonte om andere landen met sancties te dreigen en op te leggen wanneer de verkiezingen in een land volgens de VS niet eerlijk zijn verlopen. Aan het begin van deze eeuw kreeg Zimbabwe dan ook daadwerkelijk sancties opgelegd (door de VS samen met de EU) voor de verkiezingen in dat land in 2000. Nu onder Trump is het blijkbaar tijd om de gunst terug te geven.

Wat de sancties precies in moeten gaan houden is niet bekend, meer Afrikaanse landen houden de verkiezingen in de VS om dezelfde reden in de gaten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.