FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 2 november 2020

Trump wil Fauci ontslaan

Terwijl de pandemie in de VS onverstoord doorgaat doordat Trump de adviezen van zijn adviseur op medisch gebied in de wind slaat, spreekt Trump de wens uit om diezelfde adviseur te ontslaan. Na de verkiezingen, dat dan weer wel.

Fauci is adviseur van Amerikaanse presidenten sinds Reagan. Van George W Bush heeft hij nog de Presidential Medal of Freedom ontvangen, de hoogste onderscheiding voor burgers in de VS. Trump is blijkbaar minder te spreken over Fauci.

Misschien omdat Fauci in een interview gehakt maakt van het corona-beleid van Trump en aangeeft dat ze in de slechtst mogelijke positie zijn om de winter in te gaan. Uiteraard is het Witte Huis een beetje boos over de verschillende uitspraken in het interview, maar ja, dan hadden ze het maar goed moeten doen. 'Don't shoot the messenger' is een Engels gezegde. Maar blijkbaar denkt Trump daar anders over.

Het Witte Huis is dan ook van mening dat het einde van de pandemie nabij is, Fauci reageert daarop met "not even close".

Zondag hintte Trump naar het ontslaan van Fauci tijdens een rally in Florida. Zijn devote volgers, begonnen uiteraard gelijk te scanderen "Fire Fauci".

Aan de andere kant is de reden bij Trump waarschijnlijk wat simpeler van aard. Met zijn ego zal het feit dat Fauci's 'approval rating' omhoog is gegaan, als enige persoon die geassocieerd wordt met Trump, meer te maken hebben met de wens om deze langzittende adviseur te ontslaan.

Geweldige ontknoping World Cup downhill op mountainbike

In het Portugese Lousã is het korte World Cup-seizoen voor de mountainbikers op de downhill zondag afgesloten. Het werden weer vrij spectaculaire wedstrijden, vooral bij de mannen kwam het tot een prachtige strijd.

De Britse tiener Jamie Edmondson had verrassend de snelste tijd in handen met nog maar drie man te gaan, maar daarbij werd hij wel geholpen door het weer: hij reed nog in droge omstandigheden, daarna begon het langzaam te regenen en dus werd het parcours trager.

Met de drie toppers in aantocht droogde het weer een beetje op en Edmondson's landgenoot Matt Walker dook een dikke halve seconde onder zijn tijd door. Daarmee was de World Cup-strijd gelijk beslist: de jonge Brit was met minimaal een derde plek niet meer in te halen en Walker ging er verrassend met de eindwinst vandoor.

De racewinst zat er echter niet in, want de Zuid-Afrikaanse legende Greg Minnaar, vrijdag goed voor zijn 22e World Cup-zege, knalde meer dan een seconde van zijn tijd af. De Franse uittredend World Cup-kampioen Loïc Bruni denderde nóg iets sneller naar beneden, won met 0,170 seconden voorsprong en sloot een wat matig seizoen zo toch nog mooi af.

Bij de vrouwen sloeg Marine Cabirou een dubbelslag. De jonge Française pakte de overwinning en greep daarmee haar eerste World Cup-eindzege. De Duitse Nina Hoffmann eindigde als tweede, voor de Britse Tahnee Seagrave en Cabirou's concurrente en landgenote Myriam Nicole. De afscheid nemende grootheid Tracey Hannah uit Australië crashte kort voor de finish en werd achtste.

Random Pics van de Dag #144

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Terreuralarm in Wenen na aanval op synagoge

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen heeft er vanavond een schietpartij plaatsgevonden rondom een synagoge in de Seitenstettengasse. Het zou daarna ook nog tot andere vuurgevechten zijn gekomen, onder meer in de buurt van Schwedenplatz. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

<

<

Telstar laat twee punten liggen bij Jong AZ

De Noord-Hollandse wedstrijd in de Eerste Divisie tussen Jong AZ en Telstar is maandagavond geëindigd in een gelijkspel. Het werd 1-1. 

Bij de thuisploeg begon Juan Familia-Castillo in de basis: het was voor de van Chelsea gehuurde linkspoot zijn eerste optreden in dienst van de Alkmaarders. Hij zag hoe zijn ploeggenoot Yusuf Barasi er al na negen minuten 1-0 van maakte. Telstar-keeper Jasper Schendelaar schoot de bal tegen de jagende aanvaller aan, kon dat foutje vervolgens niet meer herstellen en zag hoe Barasi de openingsgoal binnentikte.

Nog voor de rust stond de gelijkmaker op het bord. Na een voorzet van Shayne Pattynama volleerde Ilias Bronkhorst de 1-1 binnen. De ploegen uit Alkmaar en Velsen-Zuid kwamen in de tweede helft nauwelijks tot grote kansen, laat staan doelpunten. Door het gelijkspel blijft Telstar zevende, waar het zich bij een zege definitief had gevoegd bij de clubs in de subtop. Jong AZ staat nog altijd derde van onderen, terwijl concurrenten Jong FC Utrecht en FC Dordrecht bloed ruiken. Die twee laatstgenoemde ploegen spelen dinsdag tegen elkaar.

De andere wedstrijd tussen Jong PSV en SC Cambuur werd alsnog afgelast. Door de huidige corona-situatie bij Jong PSV is het niet mogelijk om voldoende spelers op de been te brengen voor de wedstrijd. 

De Kort (38) nog een jaar langer bij Trek-Segafredo

Wielrenner Koen de Kort gaat nog een jaar door bij Trek-Segafredo. De teamleiding heeft laten weten dat de Nederlandse routinier zijn contract heeft verlengd, mede omdat hij gezien wordt als de wegkapitein, die zijn ervaring op de jongeren kan overbrengen. De Kort (38) is momenteel actief in de Vuelta a España.

Het leek erop dat De Kort voor twee jaar had bijgetekend, maar dat werd later aangepast op de site van de ploeg. "Maar dit is goed nieuws”, zei de renner vanuit Spanje. "Jullie gaan me in elk geval in 2021 nog terugzien.”

Bij de Amerikaanse WorldTour-formatie Trek-Segafredo verlengden vijf renners hun verbintenis. Dat waren verder de Let Tom Skujins en de Italianen Gianluca Brambilla, Jacopo Mosca en Matteo Moschetti. Bij hen ging het om een contract voor twee seizoenen.

"Nu dit bizarre seizoen bijna afgelopen is, vonden we het belangrijk een signaal van vertrouwen naar de renners te sturen”, zegt algemeen manager Luca Guercilena. "Jaar na jaar zien we ons project groeien, met steeds betere resultaten, zeker dit seizoen. We kiezen dan ook voor continuïteit, met een mix van jeugd en ervaring.”

"Jat een fiets in Amsterdam in Call of Duty: Black Ops Cold War"

Steeds meer informatie over het verhaal van Call of Duty: Black Ops Cold War komt naar buiten. Zo zou het verhaal zich 13 jaar na het einde van Black Ops.

Amsterdam gaat een prominente rol spelen in het verhaal. Zo speelt de missie: Nowhere Left to Run in een Amsterdamse kroeg. Welke buurt het is, mag het mij vertellen. En owja, ik wil ook nog eens mijn fiets terug.

'UEFA twijfelt over EK in heel Europa, kampioenschap naar Rusland'

De kans is aanwezig dat het EK niet in twaalf verschillende landen gespeeld gaan worden, maar in één land. De UEFA stelde het toernooi eerder met een jaar uit door de coronacrisis, maar nu die aanhoudt onderzoekt de Europese voetbalbond andere opties om het EK te kunnen spelen. Rusland staat klaar om het EK te organiseren. 

Het idee van Michel Platini om het EK door heel Europa af te werken in twaalf verschillende landen was ambitieus, maar wordt voorlopig nog geen waarheid. Op dit moment is het niet aannemelijk dat in juni de selecties van 24 deelnemende landen door Europa kunnen reizen voor wedstrijden. Ieder land heeft net weer wat andere regels met betrekking tot corona. Volgens de Franse krant Le Parisien is de kans heel groot dat het toernooi in één land gespeeld gaat worden.

De UEFA zit behoorlijk in de maag met de situatie en weet dat het EK gezien de huidige problemen met het coronavirus onmogelijk in meerdere landen gehouden kan worden. Volgens het Franse dagblad wordt de optie-Rusland serieus onderzocht. De organisator van het WK van 2018 zou eerder zelfs al hebben aangeboden om het EK tijdens de oorspronkelijke periode, afgelopen zomer, te organiseren.

De Russen hebben zich in Nyon opnieuw gemeld voor het EK. Rusland was eerder nog trots op het lage aantal besmettingen, maar dat is de laatste maanden wel opgelopen. Desondanks hoopt het land de UEFA te kunnen overtuigen. De infrastructuur en de stadions zijn nog uitstekend gezien de organisatie van het WK van ruim twee jaar geleden.

Er zijn echter twijfels over de daadwerkelijke impact van de coronacrisis op Rusland. Het Kremlin zou bijvoorbeeld de cijfers over het aantal besmettingen laag houden. De UEFA heeft tegenover Le Parisien nog niks willen loslaten over de stand van zaken rondom het EK.

"Kamp Van Koningsbrugge" komt dicht bij de werkelijkheid

Kamp Van Koningsbrugge is een kijkcijferhit. De eerste aflevering was afgelopen weekeinde op de buis en trok meer dan 1,15 miljoen kijkers. Ze zagen hoe vijftien burgers moesten afzien tijdens een selectie voor het Korps Commandotroepen. Daarnaast start Videoland vanaf vandaag met MARSOF: Special Forces van Nederland. Deze vijfdelige documentaireserie bevat nooit vertoonde beelden van mariniers.

In Kamp Van Koningsbrugge, gepresenteerd door acteur en cabaretier Jeroen van Koningsbrugge, worden de deelnemers fysiek en mentaal voorbereid voor de Special Forces. Doorgaans volbrengt maar vier procent van de burgers de training met succes. “Het programma vertolkt ons werk op een heldere wijze”, vertelt majoor Bart de Graaff, die namens Defensie betrokken is bij Kamp Van Koningsbrugge.

Elf mannen en vier vrouwen, fit en uitgebreid getest, stappen in de eerste aflevering ‘s ochtends nog lachend de bus in. Maar al na de eerste kennismaking op Kamp Bakhuis Roozeboom op de Rucphense Heide komt die grijns niet meer terug. Zeker niet na de woorden van instructeur Ray: “Ik bepaal wanneer er geslapen en gevreten wordt.” Strakke gezichten alom.

Dat strenge hoort erbij, zegt De Graaff: “De Special Forces zijn het laatste redmiddel van Nederland. Deze militairen stellen hun leven in de waagschaal voor de Nederlandse belangen. Bij het programma, maar ook bij de echte training, brengen we mensen in een positie waar ze hun ware aard laten zien. En dat is confronterend. Want in een ontspannen setting kunnen we niet beoordelen of je in een conflictsituatie het hoofd koel kan houden.”

Lomp en sterk
Vanaf het eerste moment worden de deelnemers afgemat. De instructeurs zijn streng, maar blijven motiveren. Zij staan bijvoorbeeld niet te schreeuwen tegen de deelnemers. “We willen niet alleen mensen die lomp en sterk zijn, maar die ook creatief en onconventioneel kunnen denken”, legt De Graaff uit. “Mensen met een beetje verstand prikken dwars door een schreeuwende instructeur heen.”

Centraal staan de vijf kernwaarden moed, beleid, trouw, eer en trots. In de eerste aflevering draait het vooral om eer. De deelnemers worden met onder meer een les terreinwerk, een speedmars en het graven van een put, tot het uiterste gedreven. Dat leidt tot tranen. Daarbij komt de rol van Van Koningsbrugge tot uiting, maar dient ook de eerste afvaller zich aan.

En zo is het ook geregeld bij de echte training, waarvan in Kamp Van Koningsbrugge vooral elementen te zien zijn. De Graaff: “Wat wij doen leent zich goed voor tv, want je ziet pure emotie. Wat we met dit programma vooral willen laten zien, is wat je allemaal moet doen en laten om commando te worden. We schetsen een beeld voor de maatschappij: wie zijn wij, wat doen we, waarom en hoe.”

Verwachtingen
Hoewel Kamp Van Koningsbrugge vooral infotainment is, komt de show volgens De Graaff in veel opzichten dicht bij de werkelijkheid. “Net als bij de echte training kun je je verbazen. Mensen van wie je het in eerste instantie niet verwacht, halen toch de eindstreep. Het grote verschil is wel dat de echte opleiding 1,5 jaar duurt en de kandidaten die nu in acht dagen hebben gedaan.”

Dat het thema leeft onder de bevolking, blijkt wel uit de kijkcijfers. Die stemmen De Graaff tevreden. “Daarnaast heb ik louter positieve artikelen gelezen, maar het allerbelangrijkste is ook dat er vanuit de organisatie positief op wordt gereageerd. Onze mensen moeten het gevoel hebben dat dit programma een deel van hun werk uitbeeldt. Dat stukje erkenning voelt voor ons heel belangrijk.”

Kamp Van Koningsbrugge telt negen afleveringen en is elke zaterdag vanaf 20.35 uur te zien op NPO1. Vraagt dit om meer? Dan is er op de maandag ook nog de Videoland-documentaire MARSOF: Special Forces in Nederland.

Arrestatie van tramschutter
Videoland toont hoe hard het er in het echt aan toegaat. De serie bevat niet alleen unieke beelden, maar ook interviews met mariniers. De actieve en voormalige operators vertellen over verschillende missies, zoals in Afghanistan tegen de Taliban en voor de kust van Somalië in de strijd tegen piraterij. Maar ook in Nederland zijn de troepen ingezet. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Utrecht, bij de arrestatie van de tramschutter.

Normaal ziet de buitenwereld weinig tot niets van deze operaties, die vaak onder de radar plaatsvinden. “Van Special Forces wordt weleens gezegd dat het shadow warriors zijn”, zegt een commandant in de serie dan ook.

De documentaire gaat in op wat de gevolgen zijn voor de mariniers. Hoe is het om een groep potentiele terroristen te pakken? Wat doet dat met je als mens of als vader? Met MARSOF: Special Forces in Nederland wil de marine laten zien wat deze speciale eenheid allemaal doet om Nederland veilig te houden. In binnen- en buitenland.

(beeld: AVRO/TROS)
(beeld: AVRO/TROS)

Theo van Gogh werd zestien jaar geleden vermoord

Het is vandaag zestien jaar geleden dat cineast Theo van Gogh op 47-jarige leeftijd werd vermoord. Op de plek waar dat gebeurde, kwam maandag een kleine groep bijeen om hem te herdenken.


Theo van Gogh (Foto: BrunoPresse/Getty Images)

Vrijheid van meningsuiting
Met het oog op het hedendaags moslimgeweld in Frankrijk is deze gedenkdag een belangrijke dag om nog maar eens stil te staan bij de in het Westen zo omarmde Vrijheid van Menigsuiting die van alle kanten onder vuur ligt. Van moslims die graag willen integreren, maar blijkbaar wel onder voorwaarde dat de Vrijheid van Meningsuiting beperkt wordt zodra het hun uitkomt, tot linkse lichtgevoelige deugrakkers die vinden dat bijvoorbeeld de term 'sexuele voorkeur' kwetsend is.

De herdenking van de moord op, de bij leven altijd controversiële, Van Gogh vindt elk jaar plaats, maar vanwege de coronacrisis was de opkomst niet zo groot. Desondanks werd er een kleine bijeenkomst gehouden. Dat gebeurde op de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost, de plek waar Van Gogh van het leven beroofd werd door de Marokkaanse moslim Mohammed Bouyeri.

Afgeslacht
Op de desbetreffende dag fietste Van Gogh rond 09.00 uur naar zijn werk, toen hij plotseling werd beschoten. Van Gogh werd geraakt door acht kogels uit een pistool en zijn keel werd doorgesneden met een kukri-machete die daarna tot aan zijn ruggengraat in zijn borst werd gestoken. Vervolgens stak Bouyeri een fileermes in zijn buik met een briefje waarin politica Ayaan Hirsi Ali met de dood werd bedreigd.

Hieruit werd duidelijk dat Bouyeri gekwetst was door de film Submission, part I, die Van Gogh had geregiseerd en waar islamcritica Hirsi Ali de tekst van had geschreven en die hieronder te bekijken is.

Vorig jaar maakte AT5 een uitgebreide reportage om stil te staan bij de vreselijke gebeurtenis. Het was toen exact 15 jaar geleden dat Van Gogh werd vermoord.


De gewraakte film Submission part I (Bron: YouTube)

FOK!boekenclub - lees en discussiŽer ook in november weer mee

Terwijl de wereld langzaam vergaat, een Amerikaanse burgeroorlog dreigt, Mark de restaurants en café's sluit en de onafgebroken herhalingen van Mariah Carey's All I Want for Christmas is You binnenkort weer beginnen, lezen wij gewoon lekker door.

Wegens succes herhaald: de maandelijkse boekenclub. Met in de maand november: Het Jaar dat Shizo Kanakuri Verdween van Franco Faggiani. Een ontroerende roman over een man die, na alles te hebben verloren, zichzelf in de natuur hervindt.

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Lees je mee? In ons boekenclubtopic lees je waar je het boek kunt kopen, mocht je 'm nog niet in bezit hebben, en meng je je in de maandelijkse literaire discussie.

Het jaar dat Shizo Kanakuri Verdween
Het jaar dat Shizo Kanakuri Verdween

Veel leesplezier alvast!

Jongen (14) neergestoken door leeftijdsgenoot bij Calvijn College in Amsterdam

Bij het Calvijn College, Amsterdam, is een 14-jarige jongen neergestoken. De politie is op zoek naar de dader, vermoedelijk een jongen rond dezelfde leeftijd.

Drie ambulances en een traumahelikopter spoedden zich rond 14.30 uur naar het Calvijn College. Het slachtoffer was aanspreekbaar en is met een steekwond naar het ziekenhuis. Meer hierover in het AD.

Snelle Audi haalt politie in bij Zwolle en is rijbewijs kwijt

Een man uit Rotterdam is vanmorgen op de A28 bij Wezep zijn rijbewijs kwijtgeraakt toen hij daar met hoge snelheid een video-auto van de politie passeerde.

Gedurende vier kilometer reed de Rotterdammer gemiddeld 168 kilometer per uur, met pieksnelheden van rond de 200. De politie heeft zijn rijbewijs direct ingevorderd tot aan de rechtzaak. Zijn medepassagier mocht het stuur niet overnemen aangezien zijn rijbewijs al eerder was ingevorderd. Meer hierover in De Stentor.

Amerikanen twijfelen aan peilingen: gaat Biden wel echt aan kop?

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden staat in bijna alle peilingen voor op president Donald Trump. Dat was in 2016 ook het geval met Hillary Clinton, die uiteindelijk verloor van Trump. Veel peilers zeggen hun methodes na 2016 te hebben aangepast, maar sommige twijfelen over hoe correct de huidige peilingen zijn. Meer hierover in Trouw.

Beveiliger Ikea Breda mishandeld na aanspreken klant op coronaregels

Een ingehuurde beveiliger van de Ikea in Breda is afgelopen zaterdag zwaar gewond geraakt aan zijn enkel, bij een vechtpartij met een klant waarbij de beveiliger onderuit getrapt werd. Dat gebeurde nadat hij de klant en zijn twee metgezellen had laten weten dat ze niet met zijn drieën naar binnen mochten. Zo meldt het AD vandaag.

Bij Ikea mag men momenteel met één persoon en hooguit met twee personen samen de winkel betreden. Een woordvoerder stelt 'Het is nu nog even niet de tijd om te funshoppen’. Een groepje van drie personen werd hierop aangesproken door de beveiliger waardoor een ruzie ontstond waarbij de beveiliger hard tegen zijn enkel werd geschopt. Na de schoppartij rende de dader de winkel uit.

De beveiliger moest met de ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht, mogelijk is zijn enkel gebroken. Hij heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. De politie doet nader onderzoek om de dader te achterhalen.

Vanaf vandaag is Baby Shark de meest bekeken YouTube video

De video van het Zuid-Koreaanse kinderliedje Baby Shark is sinds vandaag de best bekeken video op YouTube met meer dan 7 miljard views. Het neemt die positie over van het liedje Despacito. Vanochtend ging Baby Shark van productiemaatschappij Pinkfong de hit van Luis Fonsi en Daddy Yankee voorbij. Zo valt vandaag te lezen in het AD.

aqwsdrftgyhuij

Paniekaanvallen houden Van der Wiel van het veld bij RKC

Gregory van der Wiel heeft last van paniekaanvallen en angstgevoelens. Het is een van de redenen waarom de 32-jarige Amsterdammer nog altijd niet zijn debuut heeft gemaakt bij RKC Waalwijk.

Van der Wiel traint sinds deze zomer mee bij RKC, maar de 46-voudig international heeft nog altijd niet zijn debuut gemaakt bij de ploeg uit Waalwijk. Op zijn eigen website vertelt hij dat hij met mentale problemen kampt.

 "Al meer dan een jaar heb ik te maken met paniekaanvallen en angstgevoelens, iets wat begon toen ik thuis in LA aan het chillen was", aldus de verdediger. "Op dat moment wist ik niet wat er met me aan de hand was en dacht ik dat ik een hartaanval had."

Uit medisch onderzoek bleek dat Van der Wiel fysiek helemaal in orde is. Het probleem bleek mentaal te zitten. Met hulp van RKC, de club waarbij hij afgelopen zomer op amateurbasis aansloot, hoopt hij daarmee te leren omgaan.

COVID-19: 8306 nieuwe besmettingen en 29 doden, totaal 368.147 en 7463

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 8306 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 368.147 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 239 in het ziekenhuis opgenomen., momenteel liggen er 1958 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 47 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 587 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 29 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 7463 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Opnieuw aanhouding in onderzoek fatale mishandeling

Op zondag 1 november heeft de politie opnieuw een verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij de fatale mishandeling van een 73-jarige Arnhemmer. Het gaat om een minderjarige jongen uit Arnhem. Een van de andere verdachten is zondagavond heengezonden. Hij blijft wel verdachte.

In totaal zitten er nu zes jongeren vast. Drie van hen zijn vrijdag al voorgeleid en blijven langer vastzitten. Twee verdachten worden in de loop van de ochtend voorgeleid aan de rechter-commissaris. Later deze week wordt besloten of de laatst aangehouden verdachte ook wordt voorgeleid.

Europa moet een grotere rol spelen in veiligheid en defensie

Meer Europees handelingsvermogen is noodzakelijk om ook in de toekomst de veiligheid van Europa te verzekeren. De verslechterde veiligheidssituatie, de geopolitieke omstandigheden in combinatie met de coronacrisis vragen daarom. De bouwstenen voor een meer ambitieuze Defensiesamenwerking binnen de Europese Unie (EU) liggen klaar.

Dat zei het kabinet gisteren in reactie op de onlangs verschenen evaluatie van het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid (GVDB) van de EU door de directie Internationaal Onderzoek en Beleidsevaluatie (IOB) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken: “We moeten het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid van de Europese Unie de komende jaren meer handen en voeten gaan geven. De veiligheid van Europa staat immers onder druk. Door meer in te zetten op defensiesamenwerking binnen de EU versterken we juist ook de NAVO, het is niet of-of maar en-en.”

Stroomversnelling
Het veiligheids- en defensiebeleid van de EU is de laatste jaren in een stroomversnelling terecht gekomen. Het heeft ook een prominente plaats in de recent gepresenteerde Defensievisie 2035. Maar de kloof tussen ambitie en realiteit blijft te groot. Door nog meer in te zetten op samenwerking met onze Europese partners, kunnen we de vruchten van schaalvoordelen en verdere taakspecialisatie plukken.

Defensieminister Ank Bijleveld: “We moeten onze defensieplannen beter gaan coördineren. We moeten gebruik maken van het Europees Defensiefonds en de Permanente Gestructureerde Samenwerking om de belangrijkste militaire capaciteitstekorten weg te werken. De EU heeft ook de commandostructuren nodig om ambitieuzere missies te plannen en aan te sturen. Uiteindelijk gaat het om een fair share bijdrage aan zowel de EU als de NAVO. Daar wil het kabinet stap voor stap aan bijdragen.”

De evaluatie van de IOB bevat een aantal waardevolle aanbevelingen voor de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. Daarmee kan Nederland ook in de toekomst een constructieve en invloedrijke rol blijft spelen in de vormgeving van het GVDB. Zo zullen de ministeries meer tijd en middelen investeren in strategische reflectie en overleg en communicatie.

Minister Blok: “Om de veiligheid van Europa ook in de toekomst te garanderen, zijn grote investeringen nodig. Dat vraagt een langdurig politiek en budgettair commitment. Daar wil ik mij samen met de Minister van Defensie voor blijven inspannen.”

Metro rijdt door stootblok heen, blijft hangen op kunstwerk

Op metrostation De Akkers in Spijkenisse is afgelopen nacht een metro door het stootblok gereden. De metro is blijven hangen op een kunstwerk en bungelde zo'n 8 meter boven de grond over een voetpad heen. 

De bestuurder is voor controle naar het ziekenhuis overgebracht. 

Update 12:29 uur
MediaTV meldt dat de bestuurder van het metrostel is aangehouden en wordt verhoord. 

Ruzie over huur mondt uit in drie aanhoudingen

Een conflict over het verhuren van een woning is zondagmiddag uitgelopen op de aanhouding van drie mensen voor onder andere diefstal.

Op zondag 1 november 2020 om 17.30 uur werden verschillende surveillance eenheden naar de Mahlerstraat in Tilburg gestuurd. Daar zou een man in zijn woning vastgehouden zijn en zijn huis zou leeggehaald worden. Hij was ondertussen vrij en had iemand op straat aangesproken. Die had de politie gebeld.

Conflict
De agenten troffen het slachtoffer die de agenten snel mee nam naar zijn woning. Daar waren drie mensen aan het verhuizen van de inboedel van een kamer. Toen bleek dat er een conflict was ontstaan tussen een huurder en verhuurder wat tot resultaat had gehad dat de verhuurder uit de kamer was gezet. Familie was te hulp geschoten om te verhuizen maar dat was uitgedraaid op een ruzie. Daarbij zou er sprake zijn geweest van mishandeling en diefstal van enkele persoonlijke spullen van de aangever. Het drietal, twee vrouwen en een man, is aangehouden. Aan het bureau zijn ze ingesloten en de recherche gaat de zaak onderzoeken.

Meesterscout Bruins Slot (73) overleden

Tonny Bruins Slot is overleden. De voetbaltrainer, bekend om zijn analyses van wedstrijden en tegenstanders, werd vooral bekend als rechterhand van Johan Cruijff. Later werkte hij ook lang samen met Ronald Koeman.

Bruins Slot was als voetballer actief bij DWS, FC Zaanstreek, AZ'67 en Blauw Wit, waarna hij in 1972 scout werd bij FC Amsterdam. Nadat in 1982 de club ophield werd Bruins Slot assistent bij Ajax. In 1985 was hij vijf wedstrijden lang hoofdtrainer nadat Aad de Mos was opgestapt na een conflict met het bestuur. Bruins Slot slaagde erin de Amsterdammers in die korte periode de landstitel te pakken.

Na de landstitel werd Bruins Slot weer assistent bij Ajax onder Cruijff, met wie Ajax in 1987 de Europa Cup II won. Het duo kende een succesvolle samenwerking en geprezen analist vertrok samen met Cruijff naar Barcelona. Ook daar behaalde Bruins Slot onder leiding van Cruijff succes. In de periode bij Barcelona wonnen vier landstitels en in 1992 de Champions League, dankzij een doelpunt van Ronald Koeman.

In 1996 werd Bruins Slot hoofd jeugdopleiding bij PSV en vanaf 1999 toch weer assistent-trainer bij Ajax. Daar kwam hij Ronald Koeman weer tegen als hoofdtrainer. Ook die samenwerking was succesvol en Koeman bleef lang gebruik maken van de diensten van Bruins Slot. Bij Benfica, PSV, Valencia en AZ werkte Koeman samen met hem.

In 2011 keerde Bruins Slot toch weer terug bij Ajax, waar hij onder de trainers Frank de Boer, Peter Bosz, Marcel Keizer en Erik ten Hag de wedstrijdanalyses maakte van de tegenstanders. De wedstrijd tegen Liverpool, van twee weken geleden, was zijn laatste analyse.

Tonny Bruins Slot is 73 jaar geworden.

Bosz dendert met nog altijd ongeslagen Bayer door in Bundesliga

Bayer Leverkusen is de top vier van de Bundesliga binnengedrongen. De ploeg van Peter Bosz won zondag, mede door twee doelpunten van smaakmaker Lucas Alario, met 2-4 bij SC Freiburg en staat nu op twaalf punten uit zes duels, op drie punten van zowel Bayern München als Borussia Dortmund.

Bayer, dat komend weekeinde een thuisduel met Borussia Mönchengladbach speelt, en VfL Wolfsburg zijn de enige clubs die nog geen competitienederlaag hebben geleden.


Het begin van Bayer, waar Daley Sinkgraven een basisplaats had, was niet goed: Sven Bender hief de buitenspelval op en Lucas Höler profiteerde Dankzij twee doelpunten van Alario, die nu zes keer heeft gescoord in zijn laatste vijf officiële duels, ging de ploeg van Bosz toch met een voorsprong de rust in.

Na ruim een uur spelen schoot Nadiem Amiri de bal bijna vanuit stand in de bovenhoek en een rake kopbal van Jonathan Tah was het vierde doelpunt van Bayer. Tussendoor maakte Nils Petersen de 2-3 voor Freiburg.

Middle-Earth: Shadow of Mordor verliest online features

Warner Brothers Interactive gaat stoppen met de online features voor Middle-Earth: Shadow of Mordor. Vanaf 31 december kunnen spelers geen gebruik meer maken van de nemesis forge, vendetta-missies, leaderboards en WBPlay Connections.

Het verwijderen van sommige features maakt niet ontzettend veel uit, maar met het verdwijnen van de Nemesis Forge verdwijnt ook de mogelijkheid om je nemeses uit Shadow of Mordor over te zetten naar de sequel Shadow of War. Door het verwijderen van de vendettamissies is straks ook de achievement "repaid in blood" niet beschikbaar, waarbij je een ork moet doden die een vriend op je steam list had afgeslacht. Mocht je die achievement dus nog willen halen, dan heb je nog tot 31 december.

WBPlay wordt ook uit de game gesloopt, maar de epische runes "gravewalker" en "orc hunter" die daar bij hoorden worden straks automatisch gegeven aan alle spelers.

Shadow of Mordor kwam uit in 2014.

Shadowofmordor

Risico's door digitaal thuiswerken bij de rijksoverheid

Een deel van de ambtenaren bij de rijksoverheid heeft behoefte aan duidelijkere communicatie over het veilig gebruik van samenwerkings-ICT zoals berichtenapps en online vergaderdiensten. Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar het gebruik van ICT-middelen tijdens de coronacrisis bij ministeries en de Hoge Colleges van Staat. Sommige ambtenaren gebruiken WhatsApp en privé-e-mail voor het uitwisselen van vertrouwelijke informatie en houden zich daarmee niet aan de veiligheidsrichtlijnen van hun organisaties.

Focus op digitaal thuiswerken
De coronacrisis bracht digitaal werken bij de rijksoverheid in een stroomversnelling. Vrijwel alle circa 175.000 ambtenaren van ministeries en Hoge Colleges van Staat werken sinds maart 2020 zoveel mogelijk vanuit huis. Dat vergde een enorm aanpassingsvermogen van ICT-medewerkers en ondersteunende diensten. De Algemene Rekenkamer geeft een compliment voor de manier waarop ministeries, CIO-Rijk, individuele ambtenaren en dienstverleners als SSC-ICT hebben gereageerd op de coronacrisis.

Duidelijker communiceren over veilig gebruik van ICT
Uit een enquête die de Algemene Rekenkamer hield onder rijksambtenaren en medewerkers van Hoge Colleges van Staat blijkt dat er behoefte is aan meer eenduidige en begrijpelijke communicatie over welke samenwerkings-ICT zij kunnen gebruiken. Een vijfde van de respondenten zegt niet op de hoogte te zijn van de afspraken voor het gebruik van samenwerkings-ICT. 22% is niet tevreden over de communicatie van de afspraken. De meeste onduidelijkheid is er over het gebruik van berichtenapps zoals WhatsApp en online samenwerkingsplatforms zoals MS-Teams, Sharepoint of Dropbox.

7% van de respondenten gebruikt WhatsApp en 16% privé-e-mail voor vertrouwelijke communicatie terwijl dit niet is toegestaan. Een oorzaak daarvan is dat ambtenaren soms niet weten welke applicaties ze wel of niet mogen gebruiken. Zo staat op de interne website van de rijksoverheid dat WhatsApp onder voorwaarden voor werk gebruikt mag worden. Maar bij meerdere ministeries is die berichtenapp nadrukkelijk niet toegestaan.

Voorbeeldfunctie bewindspersonen en topambtenaren
Onvrede over de mogelijkheden van aangeboden IT-applicaties is een belangrijke reden om tegen de afspraken in toch van niet-aanbevolen applicaties gebruik te maken. Ook bewindspersonen en hogere ambtenaren gebruiken niet altijd de voorgeschreven en beschikbare veilige IT-middelen. Dit terwijl hun voorbeeldfunctie van belang is voor het gebruik van veilige IT-applicaties in de rest van de organisatie. Bewindspersonen en topambtenaren geven soms de voorkeur aan populaire berichtenapps zoals WhatsApp, minder veilige tablets en smartphones omdat ze gemakkelijker, sneller en gebruiksvriendelijker zijn dan de sterk beveiligde faciliteiten.

Een voorbeeld hiervan kwam ook tijdens dit onderzoek aan het licht. Een van de ministeries richtte in het voorjaar van 2020 op verzoek van de Chief Information Officer van het Rijk (CIO-Rijk) een extra beveiligde omgeving voor videovergaderingen in. Deze omgeving werd aangeboden voor vertrouwelijke communicatie tussen bewindspersonen maar van dit aanbod werd geen gebruik gemaakt.

Het onderzoek van de Algemene Rekenkamer toont aan dat binnen de rijksoverheid nog stappen gezet kunnen worden naar veiliger gebruik van berichtenapps en mobiele telefoons. Het gebruik daarvan wordt gezien als het grootste risico voor informatiebeveiliging en privacy. Door verkeerd of geen gebruik van aanbevolen ICT-voorzieningen kan informatie in handen van onbevoegden komen.

Wright te sterk voor Wade in finale EK darts

Peter Wright heeft de Europese titel gewonnen. De vijftigjarige Schotse wereldkampioen was zondag in de finale in Oberhausen met 11-4 te sterk voor de Engelsman James Wade.

Wright had in elke pot tot in de finale een gemiddelde van boven de honderd genoteerd. Ook in de finale wist hij boven dat gemiddelde uit te komen. De Schot gooide een gemiddelde van 104.33, tegenover 95.28 voor Wade. Met twee dertiendarters en een vijftiendarter pakte Wright al meteen een comfortabele voorsprong. Vervolgens zorgde een 96-finish ervoor dat hij met een 4-1 voorsprong de eerste pauze in kon gaan. Wade kwam nog terug tot 4-3, maar keek vervolgens toch tegen een 6-3 achterstand aan.

Toch sloot The Machine pakte na de tweede pauze de eerste leg voor 7-4, maar zag vervolgens Wright in een hogere versnelling de eindstreep halen. Wade kreeg nog twee kansen in de dertiende leg, maar zag Snakebite daarna dubbel tien uitgooien voor 9-4. De regerend wereldkampioen besloot de partij daarna op schitterende wijze met een 143 finish gevolgd door een 125 check-out.

Deze titel is voor Wright zijn vierde major-titel. Hij won in 2017 zijn eerste major op de UK Open en pakte dit seizoen de wereldtitel en de eindzege op de Masters. De kleurrijke Schotse darter keert na dit weekend terug op de tweede plek op de wereldranglijst, die hij onlangs was kwijtgeraakt aan Gerwyn Price. 

Michael van Gerwen is nog altijd de nummer één van de wereld. De Brabander verloor bij het EK in de achtste finales. Hij heeft tot en met het WK 600.000 pond te verdedigen. Als het zo door gaat met Van Gerwen kan hij na het WK zijn eerste plek kwijt zijn. Dirk van Duijvenbode was op het EK met een plek bij de laatste acht in de kwartfinales. 

NASCAR: Zenuwslopende strijd om vier plekken in finale op minibaan Martinsville

Op het kleine baantje van Martinsville is zondagavond de voorlaatste race van de NASCAR Cup Series verreden. Daarin werd bepaald welke vier coureurs komende zondag in de seizoensfinale in Phoenix nog kunnen strijden om de titel, zij vormen de zogenaamde Championship Four.

Acht coureurs konden vooraf de Championship Four nog halen, hoewel Joey Logano er al zeker van was. Kevin Harvick stond er uiterst riant voor, Denny Hamlin en Brad Keselowski hadden ook een ruime puntenmarge. Alex Bowman, Chase Elliott, Martin Truex en Kurt Busch hadden een topresultaat nodig, Busch moest sowieso winnen.

Keselowski en Truex vertrokken vanaf de eerste rij en zonder bijzondere zaken reed men richting de geplande competition caution, met Truex en Elliott voorop bij de herstart. Een tik van Aric Almirola tegen teamgenoot Clint Bowyer zorgde voor een korte caution, maar met Truex en Elliot op kop konden we gewoon weer door.

Harvick in de problemen
Hamlin kwam naar voren in de slotfase van de stage en pakte de stagewinst, voor Bowman en Keselowski, maar Kyle en Kurt Busch reden bij de herstart voor stage twee op kop. Richting de helft van de stage kreeg Harvick na een duel met Matt Kenseth met een lekke band te maken, waardoor hij flink terugviel en ineens fors in de playoffproblemen kwam.

Toch had Harvick wat mazzel: Brennan Poole ging de muur in en veroorzaakte een caution. Elliott, Hamlin, Truex en de Busch Brothers bleven tijdens de caution voorin, Harvick verloor alsmaar meer plekken en de winnaar van maar liefst negen races dit jaar leek steeds meer achter het net te vissen.

Hoogtepunten van de Truck Series-race

Niet veel later spinde Corey LaJoie, wat Harvick een kans gaf om zijn ronde achterstand ongedaan te maken...ware het niet dat Timmy Hill nét daarvoor ook op een ronde was gezet en dus de best geklasseerde gelapte coureur was, dus kreeg Hill het rondje terug en niet Harvick. Met Hamlin voorop werd het groen weer gezwaaid, ook Logano en Ryan Blaney meldden zich.

Elliott domineerde het restant van de tweede stage en pakte de stagewinst en bijbehorende punten, voor Truex, Hamlin, Blaney en de nog altijd meestrijdende Kurt Busch. De pitstops zorgden niet voor veel verandering, Elliott en Truex bleven voorop, gevolgd door de gebroeders Busch, Logano, Blaney, Bowman, Hamlin en Keselowski - hoewel Hamlin terugviel, want hij kwam een tweede keer binnen om te controleren of de linkervoorband goed vast zat.

Elliott krijgt het zwaar
De eerste bijna honderd ronden van de tweede helft van de race vonden zonder noemenswaardige zaken plaats, Elliott ging aan de leiding tot een klapban van Hill voor een caution zorgde en Harvick reed nog altijd in de problemen. De caution ging niet best voor Elliott: de stop liep al niet lekker, maar een van de monteurs sprong te snel over de pitmuur en Elliott moest als straf achteraan aansluiten bij de herstart...ware het niet dat de monteur zijn fout rap herstelde door de pitmuur even aan te raken.

Logano en Truex vertrokken vooraan, Elliott kon 'gewoon' op de derde rij beginnen - dat was wel een reddingsboei voor Harvick, want Elliott viel zo ineens weer buiten de vier beschikbare finaleplekken. Een probleem voor Joey Gase zorgde met honderd ronden te gaan voor een volgende caution, waarna Logano en Blaney de leiding pakten tijdens de pitstops; Elliott viel met opnieuw een matige stop terug en Harvick werkte zich na tweehonderd ronden éindelijk terug in de ronde van de leider.

Hoogtepunten van de Xfinity Series-race

Dit keer viel Keselowski flink ver terug, want hij had te hard gereden in de pitstraat, werd gestraft en viel daarmee virtueel buiten de boot voor de vier plekken. Het was razendspannend en leider Truex reed zo weer in de vier beschikbare posities, terwijl Keselowski en Harvick exact gelijk stonden in de strijd om het laatste plekje..tot William Byron zestig ronden voor het einde de muur in ging en voor een caution zorgde.

De strijd laait op
Ondertussen maakte LaJoie geen stop, waardoor hij bij de herstart op kop reed. Truex, die móest winnen om in de playoffs te blijven, ging er wel snel voorbij en dat gold ook voor Elliott, die ook móest winnen om nog kampioen te kunnen worden. Logano volgde, met daarachter Bowman, die óók moest winnen, net als de op plek zes rijdende Kurt Busch.

Het duurde niet lang voor Elliott de leiding pakte, met groot gevolg in de virtuele stand: Elliott naar de Championship Four, Truex eruit, terwijl Harvick en Keselowski vochten voor de vierde en laatste plek daarin. Met nog 25 rondjes te gaan stonden de twee nagenoeg gelijk, waarbij Harvick achter Hamlin reed, die zo zelf ook flink in de problemen begon te komen. Truex kwam ondertussen met een probleem naar binnen, zijn kansen waren voorbij.

Zinderende slotfase
Ondertussen stak Harvick voorbij Hamlin naar de elfde plek, waardoor het met twintig ronden te gaan tussen Hamlin, Harvick en Keselowski om telkens één of twee posities ging wat betreft de beslissing voor de laatste twee Championship Four-tickets. Met vijf ronden te gaan vocht Harvick zich langs Matt DiBenedetto naar plek tien, maar daarmee kwam hij ten opzichte van Hamlin alsnog één positie tekort.

Elliott reed ruim voor de rest en kon - als een caution uitbleef - aan het feest. Keselowski zat ook precíes goed, maar Harvick móest een plek winnen. In de allerlaatste bocht volgde een do-or-die-actie op Kyle Busch, die hij uit wanhoop in de rondte tikte...maar daarbij ging Harvick zelf ook rond en dus ligt hij er met negen zeges in 2020 alsnog uit. Hamlin eindigde als elfde en dat was genoeg, zeker na de actie van Harvick.

Zo trekken we dus naar Phoenix en zijn de mannen in de Championship Four bekend: Joey Logano, Chase Elliott, Brad Keselowski en Denny Hamlin. Wie van hen zondag - vanaf 21.00 uur live op Ziggo Sport - op de hoogste positie eindigt mag zich de nieuwe kampioen noemen.

Hoogtepunten van de Cup Series-race

Het is officieel de warmste 2 november ooit gemeten

Om 01:10 uur steeg de temperatuur in De Bilt naar 17,5 graden en daarmee is het officieel de warmste 2 november ooit gemeten. Het vorige record was 17,4 graden en werd gemeten in 2014. Het warmterecord van vandaag is alweer het elfde datum-warmterecord van het jaar. Het vorige datum-warmterecord was op 21 oktober. Inmiddels is de temperatuur in De Bilt opgelopen naar 18,2 graden en het kwik stijgt vandaag nog verder.

In het hele land is het uitzonderlijk zacht voor november en naar verwachting kan de warmte in grote delen van het land datum-warmterecords verbreken. In het zuidoosten kan het met meer dan 20 graden zelfs een warme dag worden, maar ook op de Wadden en langs de westkust staan records op het spel. Mogelijk wordt het zelfs officieel de warmste novemberdag ooit gemeten. Daarvoor moet het in De Bilt warmer worden dan 19,0 graden.

Ook de nacht brak records
Met 18,2 graden in De Bilt hebben we niet alleen een warmterecord voor de maximumtemperatuur gebroken. Het was in De Bilt officieel ook de warmste novembernacht ooit gemeten. Het vorige record voor de nachtelijke uren stond op 17,3 graden en werd gemeten op 9 november 2015 om 00:00 uur ’s nachts. Elders is het in de geschiedenis in november tijdens de periode zonder daglicht nog warmer geweest. Zo had Maastricht op 1 november 1968 om 23:00 uur een temperatuur van maar liefst 18,5 graden. Ook daar zijn we inmiddels overheen.

Het gaat hierbij wel om de temperatuur die is gemeten in de avond en nacht, wanneer de zon onder is. Dit staat niet gelijk aan de minimumtemperatuur. De minimumtemperatuur wordt in november bepaald tussen 01:10 en 01:00 uur de volgende dag. De hoogste novemberminimumtemperatuur in De Bilt is 14,5 graden en deze waarde werd gemeten op 4 november 2010.

Dat deze waarde veel lager is dan de hoogste nachtwaarde heeft ermee te maken dat minima in deze tijd van het jaar niet altijd in de nacht vallen. De zon is minder krachtig dan in de zomer, waardoor de temperatuur voornamelijk wordt bepaald door hoe warm de lucht is die naar ons land wordt geblazen. Hierdoor kan een minimumtemperatuur bijvoorbeeld ook om 13:00 uur ’s middags vallen.

Warmste 2 november met wind en regen
Het is wel erg zacht, maar het weer nodigt niet uit om lekker buiten te zitten. Het is bewolkt, erg winderig en bovendien kan het af en toe regenen. Wie buiten in beweging is kan de warmte wel goed merken. Als je tegen de wind in fietst krijg je het sowieso al snel warm, maar bij deze temperaturen is het verstandig om niet voor een winterjas te kiezen.

De warmte is na vandaag voorbij. De middagtemperatuur daalt naar normale waarden van 10-12 graden. Ook de nachten worden frisser en later in de week is er kans op nachtvorst en mist.

Rode Kruis schaalt coronahulpverlening in Nederland verder op

Het Rode Kruis schaalt de coronahulpverlening in het Koninkrijk der Nederland verder op. Ruim een half jaar na het lanceren van zijn Nationaal Actieplan ziet de hulporganisatie tijdens deze tweede coronagolf dat er meer hulp nodig is. De hulp wordt opgeschaald op het gebied van medische ondersteuning, voedsel, onderdak en psychosociale hulp. Daarom heeft de hulporganisatie zijn Nationaal Actieplan herzien. Het Rode Kruis verwacht tot mei 2021 nog ruim 48 miljoen euro nodig te hebben om de coronahulpverlening voort te zetten en op te schalen. Giro 7244 staat open om geld in te zamelen voor deze hulpverlening.

Het Rode Kruis heeft de afgelopen negen maanden 350.000 keer mensen geholpen in de strijd tegen het coronavirus. ,,We zitten middenin de tweede coronagolf en wij zien dat mensen in deze tijd banen verliezen, te weinig te eten hebben en soms zelfs geen dak boven het hoofd hebben. We verwachten dat de meest kwetsbaren in onze samenleving de gevolgen van deze coronacrisis nog tijden zullen voelen”, concludeert Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis. ,,Eerder dit jaar zijn we onze grootste nationale hulpoperatie gestart sinds de Watersnoodramp in 1953. We zien niet alleen dat de coronacrisis lang aanhoudt, maar ook dat de gevolgen van de crisis grote groepen hard treffen. Daarom schalen we onze hulpverlening substantieel op.”

Voedselhulp
Door de sociaaleconomische gevolgen van de coronacrisis zijn er steeds meer mensen die zichzelf en hun gezin niet meer kunnen voorzien van voldoende eten. Het Rode Kruis helpt mensen die voedselhulp nodig hebben, maar niet in aanmerking komen voor hulp van andere organisaties, zoals de voedselbank. Op dit moment krijgen ruim 3.000 mensen per week voedselhulp via het Rode Kruis. Uit een steekproef onder de partnerorganisaties waarmee het Rode Kruis voedselhulp verleent, blijkt dat de nood voor voedselhulp ten opzichte van de eerste golf is verdubbeld. De partnerorganisaties geven aan dat zij steeds vaker nee moeten verkopen aan mensen die voedselhulp nodig hebben. Momenteel hebben zij, zelfs met steun van het Rode Kruis, niet genoeg geld om hen te voorzien van eten. Daarom wil het Rode Kruis deze vorm van hulp verder uitbreiden.

Medische ondersteuning
Corona zet de Nederlandse zorgsector al maanden onder grote druk. Kon de eerste golf nog met man en macht verwerkt worden, nu tijdens de tweede golf blijkt de sector nogmaals overbelast. Op allerlei plekken ondersteunen vrijwilligers van het Rode Kruis de zorg in Nederland en de vraag naar deze hulp neemt toe. Vrijwilligers helpen bijvoorbeeld in zorgcentra met personeelstekorten. Zij focussen zich op hand- en spandiensten, zoals cliënten helpen bij het eten en drinken of toezicht houden in gezamenlijke huiskamers. Zo kan het medische personeel zich richten op hun medische taak. Ook ondersteunt het Rode Kruis bij huisartsenposten, vervoert coronapatiënten en ondersteunt de GGD in de coronateststraten en bij bron- en contactonderzoek. De afgelopen negen maanden was het Rode Kruis actief in 65 zorgcentra. Er is nu weer een toename in aanvragen voor medische ondersteuning.

Onderdak
Het aantal dak- en thuislozen is in tien jaar tijd verdubbeld, op dit moment zijn er zo’n 40.000 daklozen in Nederland blijkt uit cijfers van het CBS. Het Rode Kruis verwacht ook dat het aantal mensen dat op straat leeft en hulp nodig heeft door de coronacrisis toeneemt. Nu de wintermaanden voor de deur staan, bereidt de hulporganisatie zich voor om hulpverlening aan deze groep mensen uit te breiden. Zij kunnen niet zelfstandig in quarantaine gaan en missen de meest basale hygiënische voorzieningen. Ook ziet het Rode Kruis ruimtegebrek in de daklozenopvang ontstaan. De eerste winteropvanglocaties gaan binnenkort alweer open.

Psychosociale zorg
Daarnaast zal het Rode Kruis psychosociale ondersteuning bieden aan mensen die in deze tijd met vragen lopen of een luisterend oor nodig hebben. Nu er weer meer mensen in quarantaine zitten, is er een toename van telefoontjes naar de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888).

Derde kwartaal ruim drie kwart minder luchtvaartpassagiers dan jaar eerder

In het derde kwartaal van 2020 reisden bijna 5,5 miljoen reizigers van en naar de vijf nationale luchthavens in Nederland. Dat zijn 17,6 miljoen reizigers minder dan in het derde kwartaal van 2019, een afname van 76,3 procent. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020 is het aantal reizigers verzesvoudigd. De hoeveelheid vervoerde goederen door de lucht daalde in deze periode met drie procent tot 401 duizend ton. Het aantal vluchten in het handelsverkeer was in het derde kwartaal ruim de helft lager dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Het aantal luchtvaartpassagiers nam na de versoepeling van de maatregelen tegen het coronavirus in het derde kwartaal toe ten opzichte van eerdere maanden. Van de 5,5 miljoen passagiers die in de maanden juli, augustus en september het luchtruim kozen, reisden 4,5 miljoen via Amsterdam Schiphol, bijna 83 procent van het totaal aantal passagiers. Via Eindhoven, Nederlands tweede luchthaven, reisden 724 duizend passagiers, 13 procent van het totaal. De drie andere luchthavens, Rotterdam The Hague, Maastricht Aachen en Groningen Eelde, waren in het derde kwartaal samen goed voor iets meer dan 4 procent van de passagiers.

Het gewicht van door de lucht vervoerde goederen daalde van 413.000 ton in het derde kwartaal van 2019 naar 401.000 ton in het derde kwartaal van 2020. Het gewicht van de vervoerde luchtvracht van en naar Azië nam in deze periode met 9,5 procent toe, tot 201.000 ton; de luchtvracht tussen Nederland en de niet-EU landen in Europa daalde met 28,3 procent tot 37.800 ton.

Vliegtuigen maximaal half vol met passagiers in de laatste 6 maanden
Naast de stijging van het aantal passagiers in het derde kwartaal van 2020 ten opzichte van een kwartaal eerder, steeg ook de bezettingsgraad van de passagiersvluchten. Deze hield in de eerste 2 maanden van dit jaar gelijke tred met die van 2018 en 2019 (gemiddeld 76 procent). In de maanden daarna waren de vliegtuigstoelen steeds minder bezet. In april 2020 waren de passagiersvluchten, met gemiddeld 29 passagiers per 100 stoelen, het minste bezet. In de zomermaanden juli en augustus steeg de bezettingsgraad naar respectievelijk 52 en 51 procent om vervolgens in september op 41 procent uit te komen.

Verschuiving aantal luchtvaartpassagiers binnen Europa
In 2020 is niet alleen het aantal passagiers gedaald, maar ook het aandeel per bestemming is veranderd. Reisden in het derde kwartaal van 2018 en 2019 26 procent van alle luchtvaartpassagiers van en naar een bestemming buiten Europa, in het derde kwartaal van dit jaar was dit aandeel gehalveerd tot 13 procent. Tussen Nederland en de andere landen binnen de Europese Unie reisden in het derde kwartaal van 2020 76 procent van alle passagiers tegenover 63 procent in 2018 en 2019. Alleen van en naar de niet-EU landen in Europa bleef het percentage luchtvaartpassagiers vanuit Nederland in deze 3 jaar met 11 procent gelijk. In de zomermaanden van 2020 koos 87 procent van de luchtvaartpassagiers een bestemming in een Europees land, terwijl dit in de overeenkomstige periode in 2018 en 2019 74 procent was.

FOK! Wat een weer: zacht en winderig

In de ochtend is het aanvankelijk op de meeste plaatsen droog met slechts hier en daar wat lichte regen of motregen. Tegen het einde van de ochtend begint het in het westen en noordwesten te regenen. In de middag trekt dit regengebied van west naar oost over het land. In de loop van de middag breekt van het westen uit de zon nog even door. Met maximumtemperaturen van 16°C in het noordwesten tot 19°C in het zuidoosten is het bijzonder zacht. In de loop van de middag stroomt van het westen uit minder zachte lucht binnen en daalt de temperatuur naar 12°C. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, in de kustgebieden en boven het IJsselmeer krachtig tot hard. In het noordwestelijk kustgebied is de wind mogelijk enige tijd stormachtig en kunnen er zware windstoten voorkomen van 80-90 km/uur. In de loop van de middag neemt de wind af.

In de nacht naar dinsdag klaart het breed op en blijft het op de meeste plaatsen droog. De minima lopen uiteen van 6°C landinwaarts tot 10°C vlak aan zee. De zuidwestenwind neemt geleidelijk af naar zwak tot matig, langs de kust vrij krachtig en in het Waddengebied krachtig.

Dinsdag overdag is het aanvankelijk zonnig en droog. In de middag neemt van het westen uit de bewolking toe en trekt een gebied met buien van west naar oost over het land. Ook in de avond kunnen er vooral in de kustprovincies enkele buien voorkomen. Met maxima rond 12°C wordt het beduidend minder zacht dan vandaag. De wind is zuid tot zuidwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, in de kustgebieden en boven het IJsselmeer krachtig, in de middag langs de kust mogelijk even hard, 7 Bft. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

Aan de rand van het Purmerbos...  (Foto: pukeko)
Aan de rand van het Purmerbos... (Foto: pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Allerzielen

Het is vandaag Allerzielen, de jaarlijkse – van oorsprong rooms-katholieke – dag waarop de overledenen worden herdacht.

Vaak zijn er rond Allerzielen allerlei mogelijkheden georganiseerd om stil te staan bij overleden dierbaren. Op begraafplaatsen kent men de zogenaamde lichtjesavonden, hierbij is een begraafplaats versierd met honderden waxinelichtjes, kaarsen en/of lampjes waardoor een heel aparte sfeer ontstaat. Daarnaast houden kerken speciale diensten waarbij dierbare overledenen worden herdacht.

Door de coronamaatregelen zijn veel van deze lichtjesavonden en speciale diensten afgelast of anders georganiseerd, wat een gemis voor velen is.  

Vandaag besteedt dagblad Trouw aandacht aan de levensverhalen van een klein aantal van de Nederlandse coronadoden. Met deze verhalen herdenkt Trouw alle slachtoffers. In Nederland zijn er tot nu toe minstens 7400 mensen aan COVID-19 overleden.

COVID-19: Waarom we nog geen goed overzicht op de positieve tests hebben

Gistermiddag  was er eindelijk een duidelijke afvlakking te zien van het aantal positieve COVID-19 testuitslagen door het RIVM.

Helaas kunnen we bij deze afvlakking nog geen voorzichtig vreugdedansje doen, want de dagelijkse RIVM cijfers geven nog geen compleet beeld van het werkelijke aantal positieve uitslagen COVID-19 testen in Nederland.

Bert Slagter (uit de expertgroep Red Team)geeft in onderstaand twitterdraadje duiding waarom we nu geen compleet beeld van de uitgevoerde COVID-19 testen in Nederland hebben.

COVID-19: Strengere coronamaatregelen verwacht

Gistermiddag heeft een afvaardiging van het Kabinet en het OMT in het Catshuis een langdurig overleg gehad over een eventuele aanpassing van de coronamaatregelen. Hoewel de besmettingscijfers dalen, is het duidelijk dat de dagelijkse RIVM cijfers verre van volledig zijn. De uitslagen van de COVID-19 testen door de commerciële teststraten wordt immers niet volledig door de GGD en het RIVM meegenomen.

De eerste maatregelen zijn al gelekt aan RTL en De Telegraaf, morgen en dinsdag vindt er verder overleg plaats waarna er waarschijnlijk weer het nodige gelekt gaat worden.
Dinsdagavond volgt dan een persconferentie met Mark Rutte en Hugo de Jonge waarbij de eventuele aangepaste coronamaatregelen zullen worden gepresenteerd.

Vanavond (maandag) komen de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's ook weer bij elkaar voor overleg met minister Ferd Grapperhaus. De verwachting is dat er in bepaalde regio's ook strengere coronamaatregelen gaan gelden.

De tot nu toe uitgelekte mogelijk aangepaste coronamaatregelen zijn:

  • Maximale groepsgrootte buiten gaat van 4 naar 2 personen
  • Musea, bibliotheken, theaters en bioscopen gaan voor twee weken dicht
  • Negatief reisadvies tijdens de kerstvakantie 
Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.