FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 23 november 2020

Random Pics van de Dag #162

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Geen rechtzaak van bijbelse proporties en de Kraken is ook niet wat het geweest is

Weet u nog, die rechtszaak van bijbelse proporties? Die gaat waarschijnlijk niet door. De advocaat die dat riep maakt geen deel uit van Trump's team. Vorige week had ze het ook over 'I will release the Kraken' en daar sloeg qanon dan weer over door met een Nederlands tintje.

Een rechtszaak van bijbelse proporties, vandaag zou het de dag zijn. Maar helaas, geen mooie show vandaag. Want het team van onze grote vriend Trump liet weten dat Sidney Powell, de advocaat die dit riep, geen deel uitmaakt van het team. Ze mag het dus houden bij het zijn van Michael Flynn's advocaat.

Sidney Powell roept wel vaker iets, zo merkte we vorige week. Toen kondigde ze ook al iets groots aan "I will release the Kraken" zo stelde ze in een interview met Fox Business (7.17 in interview in onderstaande Tweet). Qanon zag dit als een verborgen boodschap en concludeerde dat Rop Gongrijp wel de Kraken moet zijn omdat hij voorkomt in een boek uit 1985 met de titel 'Kraken en computers'...

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Druk op Baudet kwam vooral uit eigen partij

Waar Thierry Baudet in zijn filmpje van Forum voor Democratie bij de mededeling over zijn terugtreden nog repte over 'trial by media' lijkt de druk op zijn positie ook intern enorm was geworden. Baudet koos tot nu toe altijd de kant van de veelbesproken Freek Jansen die zijn rechterhand is. Jansen kwam in opspraak als voorzitter van de JFVD waar talloze antisemitische en racistische berichten gedeeld werden. Daarnaast werd hij eerder beschuldigd van verheerlijking van het Derde Rijk.

Als voorzitter en politiek leider heeft Baudet alle touwtjes in handen binnen de partij en zo plaatste hij Jansen op de zevende plek voor de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. Daarop was de kritiek intern inmiddels zo groot geworden dat Baudet moest kiezen tussen de partij en Jansen.

In een brief van partijprominenten, die ook is ondertekend door de top van de kandidatenlijst (Nicki Pouw-Verweij, Joost Eerdmans en Eva Vlaardingerbroek) werd gevraagd om het ontbinden van de JFVD en het verwijderen van Jansen van de kandidatenlijst, zo schrijft NRC die de brief in bezit heeft. Vanavond zou de partijtop bij elkaar komen naar aanleiding van de brandbrief. Naar het er nu uitziet heeft Baudet dat beraad niet afgewacht en de eer aan zichzelf gehouden.

Meerdere bronnen bevestigden aan het NRC dat Theo Hiddema gisteravond al helemaal klaar was met de 'bullshit' en wilde opstappen. Uiteindelijk besloten prominente partijleden en volksvertegenwoordigers een laatste poging te doen de partij te redden door middel van de brandbrief. Die brief heeft er dus in geresulteerd dat Baudet zijn rechterhand Jansen niet heeft laten vallen en zelf een stap terug doet. De groep wilde dat de JFVD opgedoekt zou worden en dat er een breed crisisoverleg zou komen "waar alle fractievoorzitters, de top 10 Tweede Kamerkandidaten en het bestuur bij aanwezig zouden zijn".

Niet alleen de top van de kieslijst (op Baudet na) staat achter de brandbrief, ook vanuit de fracties in de Eerste Kamer, de provinciale fracties en het Europees Parlement is er steun voor de brief. Ingewijden vertelden al aan NRC dat het lastig zou zijn om tot een oplossing te komen. "Thierry laat Freek en de jongeren niet vallen", zo werd er aan de krant verteld. Dat is nu ook uitgekomen met het vertrek van Baudet als politiek leider.

Als Baudet aanblijft als voorzitter zal zijn macht binnen de partij nog altijd groot blijven. En aangezien hij hij door de leden vrijwel niet af te zetten is zal deze soap nog lang niet afgelopen zijn.

Turncommentator Van Zetten per direct weg bij de NOS na ophef over uitspraken

Hans van Zetten heeft op eigen initiatief per direct afscheid genomen van de NOS. De turncommentator kwam in opspraak na uitspraken over zijn rol in een zaak naar grensoverschrijdend gedrag uit 2011.

Het sportblad Helden Magazine heeft onlangs onderzoek gedaan naar de rol van Van Zetten bij turnvereniging Pro Patria. Van Zetten heeft geprobeerd een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag te beïnvloeden. Daarnaast heeft hij ook ongepaste en kwetsende uitspraken gedaan over de betrokken turnsters Verona van der Leur, Suzanne Harmes en Gabriella Wammes.

Voor de NOS waren de uitspraken reden om met Van Zetten in gesprek te gaan. In dit gesprek heeft de 72-jarige oud-(bonds)coach aangegeven per direct te stoppen met het commentaarwerk voor de NOS.

Van Zetten: “In retrospectief vind ik de zinnen hard en mogelijk kwetsend, en sowieso niet passend voor waar ik als oud-coach en bondscoach voor sta. Ik heb jullie geweldige turnprestaties jarenlang op tv met veel passie van duiding voorzien. Miljoenen kijkers genoten mee. En dan verdienen jullie het zeker niet dat ik mij zo laatdunkend heb uitgelaten over jullie getuigenissen eind 2011. Voor die beschreven uitlatingen bied ik mijn oprechte verontschuldigingen aan.”

Maarten Nooter, hoofdredacteur van NOS Sport: “De gedane uitlatingen passen op geen enkele manier bij alles waar wij als NOS voor staan. De vakkennis van Hans als turncommentator staat volstrekt buiten kijf, maar ons vak gaat ook over geloofwaardigheid. Anno 2020 zitten we nog volop in de onthullingen over misstanden in de turnwereld. Daar moet een NOS-commentator onbevangen en met respect over kunnen spreken en oordelen. En dus is dit een wijs besluit, hoe jammer het ook is dat het na 34 jaar zo afloopt.”

“De NOS is Hans veel dank verschuldigd voor zijn werk bij het kunstrijden, maar vooral het turnen. Zijn vakkennis, zijn karakteristieke stem en zijn legendarisch geworden commentaar - "Hij staat, ik sta, het is ongekend" - zijn en blijven onderdeel van het collectief geheugen van de Nederlandse sport.”

Hans van Zetten met zijn legendarische commentaar tijdens de Olympische Spelen in 2012 (Bron: Youtube)

Thierry Baudet stopt als partijleider FVD

Het rommelde natuurlijk al bij het Forum voor Democaratie, maar de kogel is door de kerk; Thierry Baudet ziet af van zijn plek op de kieslijst en trekt zich terug als lijsttrekker bij de partij.

"Ik zie af van mijn plek op de kieslijst. Ik stel mijn positie ter beschikking. Ik blijf in de Kamer", zo vertelde Baudet voor de camera van Forum. Daarbij gaf hij aan wel beschikbaar blijft als lijstduwer voor de partij. Ook is het aannemelijk dat hij aanblijft als partijvoorzitter. Mochten leden hem alsnog af willen zetten dan zouden er ruim 32.000 partijleden aanwezig moeten zijn tijdens de ledenvergadering.

Baudet gebruikt in zijn verhaal grote woorden en heeft het over 'trial by media' als reactie op de feiten die de afgelopen dagen aan het licht kwamen. Parool, NRC en GeenStijl schetsen een ontluisterend beeld hoe antisemitische en racistische berichten gedeeld werden en hoe klokkenluiders die de onfrisse berichten aan de kaak stelden de partij moesten verlaten. Verzenders van de dubieuze berichten konden zelfs na de incidenten in de partij carrière maken.

Dit alles gebeurde onder de ogen van JFVD-voorzitter Freek Jansen (die zelf al eerder in opspraak kwam vanwege verheerlijking van het Derde Rijk). Diezelfde Jansen is de rechterhand van Baudet en door de partijleider op plaats 7 voor de komende Tweede Kamerverkiezingen geplaatst. Intern groeide de weerstand tegen zijn plek op de kieslijst en het lijkt er op dat Baudet door terug te treden loyaal blijft aan Jansen.

Ongetwijfeld wordt deze soap nog vervolgd.

Hieronder kun je zijn volledig statement aanhoren, even doorspoelen naar 3 minuut 25

Van der Breggen en Van der Poel genomineerd voor Vélo d'Or

Anna van der Breggen en Mathieu van der Poel zijn genomineerd voor de Vélo d’Or, de prestigieuze internationale prijs voor beste wielrenner van het jaar.

De Vélo d’Or wordt sinds 1992 elk jaar uitgereikt door het Franse wielermagazine Vélo Magazine. Uit de vijftien genomineerde renners kiezen wielerjournalisten hun favoriet.

De belangrijkste wapenfeiten van Van der Breggen waren de wereldtitel in de wegwedstrijd en bij het tijdrijden. Ook op het EK won ze goud op het individuele onderdeel tegen de klok. Verder won ze het eindklassement van de Giro d’Italia en de klassieker Waalde Pijl. De 30-jarige Nederlandse is samen met de Française Pauline Ferrand-Prévot de enige vrouw onder de genomineerden.

Met het winnen van de Ronde van Vlaanderen won Van der Poel dit jaar zijn eerste monument. In oktober won hij een rit en het eindklassement in de BinckBank Tour. Enkele weken daarvoor won hij ook al de zevende etappe van Tirreno-Adriatico.

De favoriet voor het winnen van de Vélo d’Or is Primoz Roglič, outsiders zijn Wout van Aert en Tadej Pogačar.

Genomineerden Vélo d’Or
Wout van Aert (BEL)
Julian Alaphilippe (FRA)
Sam Bennett (IRE)
Anna van der Breggen (NED)
Remco Evenepoel (BEL)
Caleb Ewan (AUS)
Pauline Ferrand-Prévot (FRA)
Jakob Fuglsang (DEN)
Filippo Ganna (ITA)
Tao Geoghegan Hart (GBR)
Marc Hirschi (ZWI)
Daniel Felipe Martínez (COL)
Mathieu van der Poel (NED)
Tadej Pogačar (SLO)
Primoz Roglič (SLO)

NEO: The World Ends with You aangekondigd

Square Enix kondigt NEO: The World Ends with You aan, een nieuw deel binnen het universum van TWEWY dat oorspronkelijk uitkwam voor Nintendo DS.

In NEO verken je een stylistische recreatie van Shibuya, waarin je als Rindo vecht om te overleven en de geheimen van het dodelijke 'Reaper's Game' op te lossen. De game speelt als een Action RPG en is aangekondigd voor Nintendo Switch en PlayStation 4 met een release in de zomer van 2021.

VoetbalTV hoeft boete Autoriteit Persoonsgegevens niet te betalen

VoetbalTV heeft een boete van €575.000 van de Autoriteit Persoonsgegevens gekregen, maar hoeft die van de rechtbank niet te betalen. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft volgens de rechtbank onvoldoende uitgelegd waarom VoetbalTV geen gerechtvaardigd belang heeft bij het opnemen en uitzenden van amateurwedstrijden.

De Autoriteit Persoonsgegevens moet van de rechtbank nog onderzoeken of het belang van VoetbalTV bij het opnemen en uitzenden van wedstrijden in overeenstemming is met de privacyregels.

Videoregistraties
VoetbalTV maakte sinds 2018 in opdracht van amateurvoetbalclubs videoregistraties van wedstrijden. Daarnaast was het ook een sociaal platform waar de ruim 500.000 gebruikers wedstrijden terug konden kijken, analyseren en delen met anderen. Ook konden trainers gebruik maken van een analysetool. Het platform is in september 2020 failliet verklaard.

Commercieel belang
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft VoetbalTV in november 2019 een boete opgelegd van € 575.000, omdat het platform door de opnames inbreuk maakt op de privacy een groot aantal betrokkenen, onder wie veel minderjarige voetballers. Om deze opnames te mogen verzamelen en verspreiden, is volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming AVG (de vernieuwde Europese privacywet van 2018) een zogenaamd gerechtvaardigd belang nodig. Dat heeft VoetbalTV niet, stelt de Autoriteit Persoonsgegevens. VoetbalTV heeft alleen een commercieel belang bij het maken en uitzenden van de beelden en dat is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens onvoldoende.

In strijd
VoetbalTV is het daar niet mee eens. Volgens hen is er zeker een commercieel belang, maar gaat het doel van het platform verder dan dat. Het verspreiden van de beelden heeft ook een journalistieke en informatieve invalshoek en maakt de sport beschikbaar voor een bredere doelgroep. Het hebben van een commercieel belang sluit volgens de AVG een gerechtvaardigd belang niet uit, zo stelt VoetbalTV.

Onderzoek
De rechtbank gaat niet mee in het standpunt van VoetbalTV dat de beelden ook journalistieke waarde hebben. Daar hebben de wedstrijden simpelweg te weinig nieuwswaarde voor. Wel is de rechtbank van oordeel dat het hebben van een commercieel belang het gerechtvaardigd belang niet in de weg hoeft te staan. Het is volgens de rechtbank aan de Autoriteit Persoonsgegevens om verder onderzoek te doen naar alle belangen van VoetbalTV, en deze af te wegen tegen de schending van de privacy van betrokkenen. Dat is nu nog niet gebeurd, en de Autoriteit Persoonsgegevens had de boete daarom ook niet mogen uitreiken. 

Ontslag van rechtsvervolging na dodelijke schietpartij in Geleen

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak over een burenruzie die eindigde in een dodelijke schietpartij. De schutter en zijn medeverdachte zijn beiden ontslagen van alle rechtsvervolging omdat zij handelden uit noodweer. De schutter wordt wel veroordeeld voor verboden wapenbezit. Eerder legde de rechtbank Limburg gevangenisstraffen van respectievelijk acht en zes jaar op.

Op 22 april 2018 stak de latere schutter vuurwerk af, waardoor hij een ruit van het huis van zijn buren (een man en een vrouw) vernielde. De buren belden de politie, maar waren dusdanig emotioneel en onder invloed van alcohol dat die hun aangifte niet kon opnemen. Enige tijd later zijn de buren – bewapend met grote messen – tot driemaal toe het portaal van het appartementencomplex van de schutter binnengedrongen en hebben zij op zijn voordeur ingestoken en hem met de dood bedreigd. Ongeveer twee uur nadat het vuurwerk was afgeschoten wilde de schutter om veiligheidsredenen samen met drie anderen zijn huis verlaten. De ruzie liep toen uit de hand en is er geschoten op de buurman, die daarbij dodelijk werd geraakt. Bij een tweede schot raakte de buurvrouw gewond.

Beroep op noodweer
De ruzie is vastgelegd op camerabeelden. De verdediging maakt daaruit op dat de schutter en zijn medeverdachte handelden uit noodweer. De rechtbank Limburg ging daar niet in mee, maar het hof oordeelt na het zien van de beelden anders en vindt dat er wél sprake is van noodweer.

Het hof gelooft dat de schutter en zijn vrienden het voornemen hadden om zonder confrontatie bij de woning weg te gaan. De schutter heeft voordat hij het pand verliet nog gekeken of de kust veilig was. Net nadat hij met zijn drie vrienden de deur uitliep, kwamen de buurman en zijn partner de hoek om en liepen hen gewapend met messen tegemoet. De schutter toonde het vuurwapen, maar dat weerhield de buurvrouw er niet van met een mes te dreigen. De medeverdachte zwaaide met een knuppel naar het mes maar werd door de buren teruggedrongen in de doodlopende steeg waaraan de toegangsdeur naar de woning zat.

Nadat de buurvrouw een mes en de buurman een glasscherf naar de medeverdachte had gegooid en de buurman op het punt stond opnieuw een grote glasscherf te gooien, was er voor de schutter geen andere optie dan te schieten op de buurman om de medeverdachte te verdedigen. Daarna heeft hij ook de buurvrouw door een knie geschoten toen zij op het punt stond hem met een mes aan te vallen.

Ontslag van rechtsvervolging
De mannen worden ontslagen van alle rechtsvervolging. Dat betekent dat zij geen strafbare feiten hebben begaan, omdat het gerechtvaardigd was wat ze deden. Beide mannen zijn daarom enkele dagen na de inhoudelijke behandeling vrijgelaten. De schutter krijgt van het hof wel drie maanden gevangenisstaf voor het bezit van het vuurwapen en munitie. Omdat hij die tijd al ruimschoots in hechtenis heeft doorgebracht hoeft hij niet terug de gevangenis in.

De nabestaanden van het slachtoffer en de buurvrouw hadden schadevergoedingen gevorderd. Nu het hof de mannen ontslaat van alle rechtsvervolging worden deze schadevergoedingen niet toegekend.

Groen licht voor EK handbal, alle wedstrijden in Denemarken

Het EK handbal voor vrouwen heeft groen licht gekregen. Na het afhaken van mede-organisator Noorwegen heeft de Deense bond in overleg met de Europese handbalbond EHF besloten het volledige toernooi op zich te nemen. Het EK vindt plaats van 3 tot en met 20 december.

Vanwege de strenge coronaregels was de Noorse bond niet in staat om het toernooi te organiseren. Nu is definitief besloten dat alle wedstrijden in Denemarken gespeeld gaan worden. De wedstrijden die gepland stonden in Noorwegen worden verplaatst naar het Deense Kolding.

Wedstrijden Nederland in Groep C:
- 4 december 20:30 uur, Kolding: Nederland – Servië
- 6 december 18:15 uur, Kolding: Kroatië – Nederland
- 8 december 20:30 uur, Kolding: Nederland – Hongarije

Taakstraffen en geldboetes voor verkoop van mogelijk schadelijk vlees

Een 55-jarige man en een 33-jarige vrouw uit Boxtel zijn veroordeeld tot taakstraffen van 80 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk, en geldboetes van ieder 1.500 euro voorwaardelijk. De rechtbank Oost-Brabant legt ook hun stichting een geldboete op van in totaal 6.500 euro, waarvan 3.750 euro voorwaardelijk.

De 56-jarige slager die het vlees leverde krijgt 120 uur taakstraf, waarvan 40 uur voorwaardelijk, en een geldboete van 1.000 euro. De verdachten verkochten vlees en wisten dat dit mogelijk schadelijk was. Ook voerden ze geen juiste administratie, plakten ze geen verplichte etiketten op het vlees en vervoerden ze dit onder te warme omstandigheden.

De man en vrouw uit Boxtel boden via hun stichting vlees te koop aan. Elke woensdag ontvingen de verdachten bestellijsten van klanten met daarin de contante betalingen voor die bestellingen. Op donderdag gaven ze deze bestellijsten en de betalingen, na aftrek van benzinegeld voor de verdachten, aan de slager. Hij zette de bestellingen in zijn koeling klaar. De Boxtelaren kwamen dit iedere zaterdag samen met enkele vrijwilligers ophalen en brachten het vervolgens naar afgesproken afhaalpunten in de regio. In augustus 2016 werden zij door de politie aangehouden. In totaal werd bijna 600 kilo vlees bestemd voor de klanten in beslaggenomen en onderzocht.

Uit het onderzoek bleek dat het vlees niet traceerbaar was, omdat het niet volgens de regels van de Warenwet voorzien was van etiketten. Ook was er geen deugdelijke administratie voor de onderzochte partijen vlees. Hierdoor kon niet worden nagegaan wie het vlees aan de verdachten leverde, uit welke partijen het vlees kwam en wat de houdbaarheidsgegevens waren. Bovendien werd het vlees onder te warme omstandigheden vervoerd. De verdachten namen bewust het risico dat zij mogelijk schadelijk vlees leverden.

Ernstig verwijt
De verdachten verkochten over een periode van enkele maanden grote hoeveelheden vlees en leverden dit af bij klanten. Dat het ging om mogelijk schadelijk vlees, verzwegen zij. Ook overtraden zij de Warenwet door het vlees niet te etiketteren en te warm te vervoeren. De rechtbank vindt het ernstig dat de verdachten met dit alles de volksgezondheid in gevaar brachten. Bij de slager speelt bovendien mee dat juist hij als beroepsslager alle gevaren hoort te kennen. Hij trok zich hier, net als de andere verdachten, niets van aan. Tot slot weegt mee dat de delicten zo’n 4,5 jaar geleden plaatsvonden. Het Openbaar Ministerie kon geen reden geven waarom deze zaken zo lang zijn blijven liggen. Daarmee is de redelijke termijn waarbinnen de rechter de zaken kreeg voorgelegd met bijna 2,5 jaar overschreden. Ook hiermee houdt de rechtbank rekening bij het bepalen van de straffen.

Weer bedreigde docent thuis na islamkritisch vraagstuk

Een docent van het Visser 't Hooft Lyceum in Leiden zit thuis nadat op sociale media doodsbedreigingen zijn geuit naar aanleiding van een godsdienstles. In die les durfde de docent het aan om moslimterroristen te linken aan moslims.

Zo was één van de vragen 'hoe kunnen we ons beschermen tegen fundamentalisme', of 'hoe komt het dat mensen geloven in een godsdienst die zoveel geweld voortbrengt'. De vraag die een ieder met gezond verstand op de lippen brandt: 'waarom zijn er zoveel moslimterroristen?' mocht uiteindelijk ook niet ontbreken.

Toch was dat te gek voor een bepaald deel van de leerlingen en op sociale media voelden ze zich niet geremd om te doen wat we wisten dat ze zouden doen, namelijk dreigende taal uitslaan.

De school haalt het niet in zijn hoofd om achter de leraar te staan overigens. Sterker nog, in een brief naar de ouders besluiten zij een hartig woordje met de beste leraar te gaan spreken. "We hebben de docent gesproken en hij heeft aangegeven dat dit absoluut niet de bedoeling is geweest. In het vervolgproces zullen we met de docent in gesprek gaan om herhaling te voorkomen. Als school nemen wij afstand van enkele vragen in de schrijfopdracht tijdens een les godsdienst van deze week."

De directeur is eerder al diep door het stof gegaan voor de schandelijke manier waarop de godsdienstleraar moslimterroristen met moslims verenigde, waarschijnlijk om Franse toestanden te voorkomen. Inmiddels heeft de school veiligheidsmaatregelen genomen en de leraar zit thuis.

Openhartig discussiëren op het Visser 't Hooft Lyceum is dus blijkbaar ook niet meer mogelijk, zo blijkt uit de verklaring van de school. "Wij hebben respect voor elkaar, ongeacht afkomst, geloof of geaardheid en betreuren het als mensen zich door deze opdracht gekwetst voelen. Dat is zeker niet de bedoeling geweest."

Bewoners bevingsgebied: door fouten mogelijk de schadevergoeding terugbetalen

Huiseigenaren in het het aardbevingsgebied in Groningen moeten mogelijk duizenden euro's aan schadevergoeding terugbetalen. Ze zouden het geld mogelijk ten onrechte hebben gekregen door een fout bij de Nationaal Coördinator Groningen en het Instituut Mijnbouwschade Groningen. 

Het zou gaan om mensen die een vergoeding kregen voor waardedaling, maar die ook in een traject zitten voor sloop en nieuwbouw. Meer hierover in het DvhN.

Aanhoudingen voor grootschalige internetfraude

Vanmorgen zijn twee 18-jarige mannen uit Delfzijl aangehouden, omdat zij verdacht worden van internetoplichting via handelssites en afpersing. Het gaat om zeker zestien zaken met een buit van duizenden Euro’s. De misdrijven zijn in 2019 en 2020 gepleegd.

De slachtoffers kwamen uit Noord-Nederland, maar ook uit het midden en zuiden van het land. Het tweetal wordt er daarbij ook van verdacht, dat zij bankrekeningen van mensen hebben gebruikt om geld op te ontvangen. Deze mensen werden gebruikt als geldezel. Het onderzoek is volop bezig. De mannen zitten vast en worden verhoord.

Wedde geschokt na brand: 12-jarig meisje overlijdt, vader raakte zwaargewond

In Wedde is geschokt gereageerd op de woningbrand die in de voorgaande nacht het leven kostte aan een 12-jarig meisje. Haar vader (40) heeft tevergeefs zijn dochtertje proberen te redden en ligt met zeer ernstige brandwonden in het ziekenhuis."Dit is een drama."

Op zondag 22 november kwam rond drie uur 's nachts bij de meldkamer de melding binnen dat er een hevige brand woedde in een woning aan de Lageweg in Wedde. Op dat moment hadden drie bewoners de woning verlaten, een van hen (de vader des huizes) is zwaargewond geraakt bij een poging om zijn dochter te redden uit de vlammenzee. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

De 12-jarige dochter bevond zich op dat moment vermoedelijk nog in de woning. De brandweer is bij aankomst direct naar binnen gegaan. Er was op dat moment echter al een dusdanige brandontwikkeling dat de brandweer – vanwege de gevaarzetting voor henzelf – niet verder kon. Zij hebben de woning dus moeten verlaten en vanuit buiten de bluswerkzaamheden voort moeten zetten. Dit heeft tot ongeveer half zeven in de morgen geduurd.

Op zondagmiddag werd pas het lichaam van de 12-jarige dochter in de woning aangetroffen. 

De woning is verwoest door de vlammenzee. Alleen de naastgelegen helft van de dubbele woning bleef gespaard. Meer hierover in het DvhN.

Acht 'pedojagende' tieners aangehouden voor mishandeling

De politie kreeg op zaterdag 14 november rond 20.20 uur een melding dat een man in Goes op straat in elkaar werd geslagen. Ter plaatse aangekomen troffen ze de gewonde man aan. Hij was dusdanig gewond dat hij per ambulance naar het ziekenhuis moest worden vervoerd. Uit de verklaringen van getuigen bleek dat deze mishandeling mogelijk het gevolg was van zogenaamde 'pedojagers'. De politie stelde een onderzoek in en hield acht minderjarigen aan.

De politie en het Openbaar Ministerie laten weten dit gedrag te veroordelen, omdat het absoluut niet de bedoeling is dat burgers het recht in eigen hand gaan nemen. Wanneer er sprake is van een verdenking van een strafbaar feit dan dient dit gemeld te worden bij een opsporingsinstantie, bijvoorbeeld de politie. Die stelt dan (onder leiding van het Openbaar Ministerie) een onderzoek in en houdt een eventuele verdachte aan. Een Officier van Justitie beoordeelt vervolgens of de verdachte vervolgd moet gaan worden en een rechter bepaalt uiteindelijk een straf voor de dader. Dat is hoe het werkt in een rechtsstaat als Nederland.

Het slachtoffer van deze mishandeling belandde in het ziekenhuis en deed aangifte bij de politie. Rechercheurs startten een onderzoek en in de afgelopen week werden acht tieners aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij de mishandeling. De verdachten zijn tussen de 14 en 16 jaar oud en afkomstig uit Noord- en Zuid-Beveland. Zij hebben allemaal een verklaring afgelegd. De Officier van Justitie zal zich nu over de zaak buigen en een beslissing nemen met betrekking tot de gevolgen voor de verdachte tieners.

Goedkeuring vaccins kan snel als fabrikanten kwaliteit leveren

De goedkeuring van coronavaccins kan in korte tijd worden afgerond. Maar dan moeten de ontwikkelaars wel onderzoeksresultaten van hoge kwaliteit aanleveren. “Als alles perfect is en de aanvraag geen vragen oproept, kan het heel snel gaan”, zegt een woordvoerster van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Samen met de andere medicijnautoriteiten uit EU-landen moet het CBG uiteindelijk een oordeel vellen over de toelating van vaccins.

Wetenschappers van nationale medicijnautoriteiten zitten samen in het Europese Geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP van het Europees Medicijnagentschap in Amsterdam. Zij wachten nog op de definitieve onderzoeksresultaten uit de derde en laatste onderzoeksfase. “De bal ligt bij de firma’s. Wij wachten op hun data, die zullen ze waarschijnlijk snel aanleveren”, aldus de woordvoerster van het CBG. Meer hierover bij Skipr.

COVID-19: 5214 nieuwe besmettingen en 54 doden, totaal 489.818 en 8945

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5214 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 489.818 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 151 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1432 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 23 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 536 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 54 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 8945 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Crisis bij FVD, scheuring dreigt. Wat is er gebeurd?

Lang leek Forum voor Democratie een gesloten bolwerk maar gisteren barstte de interne bom en was er voor het eerst sinds ruzie met Henk Otten en consorten kritiek van binnen uit de partij op de leiding. Thierry Baudet heeft de touwtjes stevig in handen als bestuurslid en politiek leider maar op de manier waarop hij de ophef rond nazi-sympathieën bij een deel van de jeugdafdeling afhandelt, is veel kritiek. 

Maar wat is er nu allemaal aan de hand en komt dit goed? We zetten het voor jullie op een rijtje:

Wat is er aan de hand?

In april doken er al berichten op dat er in app-groepen gelieerd aan de JFVD, de jongerenafdeling van Forum, antisemitische en racistische berichten gedeeld werden. De ophef bleef destijds nog redelijk beperkt en het bestuur van de JFVD greep in door leden te schorsen (een sanctie die volgens de statuten niet bestaat) en een aantal leden uit de partij te gooien. Onder die laatste groep bleken voornamelijk klokkenluiders te zitten die de dubieuze berichten aanhangig hadden gemaakt bij het bestuur.

Naast het feit dat kritische leden geroyeerd werden bleek uit onderzoek van het Parool dat een aantal JFVD-leden met antisemitische denkbeelden, nazi-gedachtegoed en andere extremistische uitingen met gemak carrière maakten binnen de partij. Zo werd één van de dubieuze figuren uit de jongerenafdeling gepromoveerd naar coördinator van de JFVD in Zuid-Holland en ook zou hij inmiddels fractiemedewerker van Forum in de Tweede Kamer zijn. Hij zou vinden dat 'Joden internationale pedonetwerken hebben en vrouwen massaal de pornografie in helpen'.

Het Parool zette in een uitgebreid artikel op een rij dat de Nazi-sympathieën niet onopgemerkt konden zijn gebleven. Saillant detail is ook JFVD-voorzitter Freek Jansen dit jaar ook al meerdere malen in het nieuws is geweest vanwege sympathieën voor het Derde Rijk. Jansen is door Baudet op de zevende plaats gezet voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar.

En is er alsnog ingegrepen bij de JFVD?

Op 21 november kondigde het bestuur van de jongerenafdeling aan dat er een onderzoek zou komen naar de veelbesproken uitingen van leden van de afdeling. Dat onderzoek was al vanaf moment één problematisch. De onderzoeksommissie bestaat namelijk uit senator Paul Cliteur, Tweede Kamerlid Wybren van Haga en FVD-bestuurslid Olaf Ephraim.

Deze commissie heeft een vreemde rol omdat dit drietal feitelijk ook moet gaan oordelen over de rol van JFVD-voorzitter Jansen. Daarbij heeft zetelrover Van Haga een direct persoonlijk belang omdat Jansen een plek hoger staat op de kieslijst (zevende en Van Haga achtste). Nu Forum tussen de 4 en 8 zetels peilt kan elk plekje winst op de lijst voor de Tweede Kamer van cruciaal belang zijn. We weten inmiddels allemaal dat Van Haga graag vasthoudt aan zijn zetel. Ook bestuurslid Ephraim is een vreemde vogel in deze onderzoekscommissie. In het voorjaar was hij betrokken bij het royeren van de klokkenluiders die de dubieuze sympathieën binnen de JFVD aan de kaak stelden. De onderzoekscommissie is dus alles behalve onafhankelijk.

Was iedereen tevreden met deze wat vreemde oplossing?

Partijleider Thierry Baudet was zeer tevreden over de oplossing:

De rust leek weer terug te keren binnen de partij....... Althans daar leek het wel even op tot zondagochtend de bom binnen de partij echt barstte. Raadslid, Statenlid en senator Annabel Nanninga gooide de knuppel in het hoenderhok door te stellen dat alleen een volledige sanering van de JFVD een optie is:

Nanninga kreeg bijval van vele FVD-politici waardoor voor het eerst een groot deel van de partij lijnrecht tegenover de grote leider Baudet kwam te staan.

Was daarmee de gifbeker leeg voor Forum voor Democratie?

Nee, het leek er ineens op dat de inbox van GeenStijl de verzamelbak van veel ellende werd. Driftig werd er zondagmiddag gelekt door bezorgde FVD'ers die weinig op hebben met de extremistische partijgenoten. De lekkende Forum-leden lieten er met beeld en geluid geen twijfel meer over bestaan dat er flinke rotte plekken in de Forum voor Democratie zitten:

En toen?

Het bestuur van de JFVD kon niet anders dan een volgende stap te nemen. Het bestuur kondigde aan terug te treden gedurende het onderzoek en de resultaten van het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien. Dat is op zich opmerkelijk als je de beelden die GeenStijl kreeg toegestuurd ziet.

Verder nog problemen?

Ja, want het bestuur kan helemaal niet zomaar terugtreden volgens de statuten. Daarnaast mag je als bestuur niet terugtreden zolang er geen tijdelijk vervangend bestuur is aangewezen. Ook is het een probleem dat het bestuur van de JFVD (net als dat van moederpartij Forum voor Democratie) praktisch niet weg te sturen is omdat twee derde van alle leden daarvoor aanwezig moet zijn bij een ledenvergadering.

Maar wat vindt Baudet?

Die staat volledig achter de keuze van de jongerenafdeling:

En wat vinden de anderen?

Vanuit de partij was al vrij snel kritiek:

Ook ingewijden weten aan diverse media te vertellen dat de spanningen intern oplopen en dat Baudet zijn rechterhand Jansen niet wil laten vallen. De twee werken al jaren samen en waar Baudet loopt in de Tweede Kamer is ook zijn rechterhand Jansen te vinden. De JFVD-voorzitter is al sinds jaar en dag de persoonlijk medewerker van de partijleider en schrijft ook mee aan zijn speeches.

Van de top 10 van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen houden de meesten zich stil of op de vlakte. Niet vreemd aangezien de top 10 voornamelijk door Baudet is samengesteld.

En hoe moet dit verder dan? Staat het voortbestaan van Forum op het spel?

Ja! "Een groep prominente leden van Forum voor Democratie stevent af op een breuk met partijleider Thierry Baudet. Ze dreigen met een scheuring als hij zich niet harder opstelt tegen de jongerenafdeling van de partij, de JFVD, en JFVD-voorzitter Freek Jansen. Baudet weigert dat", zo schrijft het NRC in een uitgebreide analyse.

Baudet zou intern gesteld hebben dat als Jansen weg moet hijzelf ook zou vertrekken. En dat terwijl een gedwongen vertrek van Jansen niet onlogisch zou zijn. Alle problemen bij de JFVD hebben onder zijn leiding immers kunnen voortwoekeren en hij greep in door vooral klokkenluiders weg te sturen en dubieuze figuren te belonen met een promotie.

Kortom, wordt ongetwijfeld vervolgd.

Crisis bij FVD, scheuring dreigt. Wat is er gebeurd? (WikiCommons/Forum voor Democratie)
Crisis bij FVD, scheuring dreigt. Wat is er gebeurd? (WikiCommons/Forum voor Democratie)

Vijf dozen vuurwerk en auto in beslag genomen

Afgelopen nacht zagen politieagenten een personenauto rijden over de A16 met 168 km/u. Het was reden om de bestuurder een stopteken te geven. Hij werd omstreeks 04.00 uur stilgezet op de Lapdijk bij Zevenbergschen Hoek.

De papieren van de bestuurder werden gevraagd. Op het moment van aanspreken zagen de agenten in de auto een doos met vuurwerk liggen. De doos bleek verboden vuurwerk te bevatten. Uit onderzoek bleek dat er nog vier dozen zwaar, illegaal, vuurwerk in de auto lagen. De mannen, een van 20 en een van 22 uit Rotterdam, zijn aangehouden en overgebracht naar een politiecellencomplex.

Een gespecialiseerd bedrijf is ter plaatse gekomen om het vuurwerk te vervoeren en te vernietigen. In totaal werden 8950 stuks illegaal vuurwerk in beslag genomen. Het betroffen o.a. Romeinse kaarsen en nitraten.

De auto waarin de twee mannen reden is in beslag genomen en weggesleept door een takelbedrijf. De Officier van Justitie bepaalt wat er met de auto gaat gebeuren. Mogelijk wordt het voertuig verbeurd verklaard.

De bestuurder van de auto krijgt sowieso een proces-verbaal voor de snelheidsovertreding die hij maakte, over de andere strafbare feiten worden de twee nog gehoord.

Proef met mobiel lab: binnen paar uur resultaat op DNA-spoor

Hoe sneller de politie sporen kan onderzoeken en analyseren na een misdrijf, hoe sneller het delict wordt opgelost en de politie verdachten kan aanhouden. Vanuit die gedachte onderzoeken de politie en andere partijen volop welke mogelijkheden er zijn om sporen sneller te verwerken. Begin deze maand is een proef gestart met een mobiel forensisch lab. 'Daarmee kunnen we binnen enkele uren een DNA-profiel door het NFI laten analyseren en door de DNA-databank halen', zegt projectleider Rob van der Veer.

De proef LocalDNA draait in de eenheden Amsterdam en Midden-Nederland. ‘Ze kunnen elk voor 25 zaken een beroep doen op de inzet van het mobiele lab van de Landelijke Eenheid,’ vertelt Van der Veer. ‘Als een delict wordt gepleegd, dat aan de selectiecriteria voldoet, kunnen de eenheden het lab naar de plaats delict laten komen.’

CTER
Het mobiele lab bestaat uit een forensisch identificatie voertuig (FIV), dat is uitgerust om DNA en andere sporen te onderzoeken. Via een beveiligde verbinding sturen forensisch politiemedewerkers DNA-data naar het Nederlands Forensische Instituut (NFI), waar na analyse de profielen worden vergeleken met profielen in de DNA-databank.

Normaal duurt dat proces zo’n 20 dagen: DNA-materiaal dat op een plaats delict is aangetroffen, wordt naar een politiebureau gebracht, opgeslagen en uiteindelijk samen met sporen uit andere zaken naar het NFI gebracht. Dankzij de apparatuur in de FIV-bus kunnen de sporen direct digitaal naar het NFI worden verzonden. Binnen enkele uren is dan bekend of een spoor aan een persoon in de databank kan worden gekoppeld.

'De bus is oorspronkelijk aangeschaft om in te zetten bij terroristische aanslagen’, vertelt Van der Veer. ‘Om mobiele DNA-apparatuur zoals in de FIV-bus ook te kunnen inzetten bij andere zaken, was een wetswijziging nodig. Die is begin november doorgevoerd en daarmee kon de proeftuin van start. De bus is tot nu toe enkele keren ingezet. Omdat het om lopende opsporingsonderzoeken gaat, kan ik daar geen details over prijsgeven, maar de eerste ervaringen zijn positief.’

Snelle duiding
De tijdwinst die deze manier van werken oplevert, vereist snel schakelen. ‘Rechercheurs op een zaak krijgen veel sneller duiding’, zegt Rob. ‘Ze weten eerder in welke hoek ze moeten zoeken. We hebben het werkproces in deze proeftuin samen met het OM en NFI ontwikkeld. Om de beoogde resultaten te kunnen behalen, is de afspraak dat ook zij versneld reageren in deze proeftuin, vergelijkbaar met de snelheid in een spoedzaak.’

Onderzoek
De uitkomsten en effecten van de proeftuin worden onderzocht door het Lectoraat Forensisch Onderzoek van de Politieacademie en Hogeschool van Amsterdam. De onderzoekers zullen toetsen of de LocalDNA-methode leidt tot een ander en/of versneld opsporingsproces bij verschillende soorten zaken. Ook onderzoeken zij wat de effecten zijn op het werk van de professionals in de strafrechtketen.

Mogelijkheden
De proeftuin LocalDNA komt voort uit het Programma ‘Herpositionering en Intensivering Forensische Opsporing’ en maakt deel uit van een reeks proeftuinen. ‘We zijn steeds beter in staat om maximaal resultaat te behalen met minimale sporen’, zegt Programmadirecteur Ruud Staijen. ‘Ook de snelheid waarmee sporen kunnen worden verwerkt, neemt toe. Met experimenten als deze – en bijvoorbeeld de proef snelle DNA-straat in Limburg – onderzoeken we hoe we al die nieuwe mogelijkheden optimaal kunnen gebruiken en welke effecten dat heeft op onze en andere organisaties’.

Cruciaal
Behalve aan de proeftuinen wordt in het ‘Programma FO’ ook gewerkt aan de werving van nieuw personeel, opleidingen, automatisering en samenwerking met partners. Staijen: ‘Stuk voor stuk cruciale onderdelen om de forensische opsporing in ons land naar een hoger plan te tillen en toekomstbestendig te maken.’

Van Gerwen mist acht matchdarts tegen Whitlock en is uitgeschakeld op Grand Slam of Darts

Michael van Gerwen heeft zich niet weten te plaatsen voor de halve finale van de Grand Slam of Darts. In een ongekende thriller moest Mighty Mike het in de 31e en beslissende leg afleggen tegen Simon Whitlock: 16-15. De uitschakeling is een enorme dreun voor Van Gerwen. De Brabander heeft in de wedstrijd niet achter gestaan en miste acht pijlen voor de wedstrijd. 

Van Gerwen begon met een gewonnen leg aan de wedstrijd en brak vervolgens Whitlock meteen, waardoor de Nederlander direct 2-0 voor kwam. Vervolgens slaagde Whitlock er toch in om voor het eerst in de wedstrijd op gelijke hoogte te komen. De Australiër voltooide daarmee een inhaalrace die de hele wedstrijd had geduurd, en waarin The Wizard onder meer tegen een 9-6, 11-7 en 12-9 achterstand had aangekeken.

Vanaf 12-12 werd het dus een 'best-of-7'. De eerste drie legs gingen met de darts mee, waarna Van Gerwne opnieuw een break pakte met een 146-finish. In de 29e leg kreeg hij drie matchdarts om de wedstrijd te beslissen. Dat lukte niet, en Whitlock kwam terug tot 15-14. De Australiër verzilverde die break en sleepte er een alles beslissende leg. Die begon hij met een 180’er, zijn 20e van de wedstrijd. Whitlock mocht vanaf 170 als eerste voor de wedstrijd gooien, maar faalde. Vervolgens kreeg Van Gerwen twee matchdarts op dubbel vier en miste weer twee keer. Omdat Whitlock 114 niet uit gooide, mocht Van Gerwen nóg eens drie keer voor de wedstrijd gooien, maar faalde op dubbel vier, twee en één. Een nieuwe kans kreeg de Nederlander niet. Whitlock faalde vervolgens bij zijn tweede wedstrijdpijl niet en won via dubbel acht de wedstrijd.

"Ik ben doodziek. Dit mag gewoon niet misgaan. Ik was gewoon steady", aldus Van Gerwen voor de camera van RTL7. "Als je zoveel wedstrijdpijlen mist, moet je gewoon je spullen pakken en weggaan. Ik baal als een stekker, want ik was hier gewoon de baas op het podium. Dit neem ik mezelf echt kwalijk."

In de andere wedstrijd van de avond rekende Van den Bergh in een thriller af met Nathan Aspinall. De 26-jarige Van den Bergh kon aanvankelijk alleen maar volgen, mede doordat hij veel dubbels miste. Het duel kantelde toen hij drie legs achterstand omboog in een 14-12 voorsprong, waarna hij het toch weer uit handen leek te geven (14-15). Hij maakte echter gelijk en in de beslissende leg was zijn tweede poging op de dubbel achttien raak.

FOK! Wat een weer: kans op zon

Vannacht zijn er brede opklaringen en in het zuiden komt er plaatselijk mist voor. In het zuidoosten en noorden zijn er meer wolkenvelden en in het noorden kan er eerst nog een enkele bui voorkomen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van iets boven het vriespunt in langdurige opklaringen in het midden en oosten tot 6°C vlak aan zee en onder de bewolking. De wind is boven land zwak uit een zuidwestelijke richting. In de kustgebieden is de wind westelijk en matig tot vrij krachtig.

Vanochtend zijn er naast wolkenvelden ook brede opklaringen, in het zuidoosten kan eerst ook mist voorkomen. De rest van de dag zijn er naast wat kleine stapelwolken ook flinke perioden met zon en blijft het droog. De maximumtemperatuur ligt rond 10°C. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig. In de loop van de middag draait de wind naar een zuidelijke richting.

In de nacht naar dinsdag is het droog en is er aanvankelijk weinig bewolking. In de loop van de nacht drijft er van het zuiden uit laaghangende bewolking binnen die zich vervolgens uitbreidt over het gehele land. Daarbij wordt het bovendien nevelig. De minimumtemperatuur loopt uiteen van net iets boven het vriespunt in het zuidoosten tot 8°C langs de noordwestkust. De wind is zuid tot zuidwest en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Dinsdagochtend is het op veel plaatsen grijs en nevelig. In het noordwesten is de bewolking mogelijk dik genoeg voor wat motregen. In de loop van de dag trekt de bewolking en nevel wat op en in het zuidoosten zou mogelijk de zon nog even kunnen doorbreken. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 7°C in het oosten tot 10°C langs de kust en in het zuiden. De zuid- tot zuidwestenwind blijft matig, langs de kust vrij krachtig. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

Een fraaie zonsopkomst...
Een fraaie zonsondergang...

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Geroyeerde SP’er gekozen tot voorzitter SP-jongeren: ‘Het is een gore heksenjacht’

SP-jongerenorganisatie Rood heeft de in opspraak geraakte Nijmeegse Olaf Kemerink (21) met grote meerderheid  gekozen tot voorzitter. De benoeming is zeer opvallend omdat hij afgelopen week door het landelijke SP-bestuur uit de partij werd gezet omdat hij ook actief zou zijn voor het Communistisch Platform en dubbellidmaatschap is verboden bij de SP.

Volgens de Nijmeegse fractieleider van de SP, Hans van Hooft, heeft het Communistisch Platform gevaarlijke en wereldvreemde denkbeelden. 'Het wil bijvoorbeeld bewapende volksmilities. Dat standpunt verdedigde Kemerink', vertelde Van Hooft. 'De SP wil zich verre houden van zulke radicale zolderkamercommunisten.' Meer hierover in de Gelderlander.

Verkrachtingen en intimidatie op palmolieplantages waar multinationals inkopen

Het meisje (16) herinnert zich nog goed hoe haar baas zijn hand stevig over haar mond klemde, waardoor ze niet kon gillen ook al was er toch niemand in de buurt om haar te horen.

Ze beschrijft hoe haar leidinggevende haar verkrachtte te midden van de hoge bomen op een Indonesische palmolieplantage die aan een aantal van 's werelds bekendste cosmeticamerken levert. Na de daad hield hij een bijl tegen haar keel en waarschuwde haar: aan niemand vertellen.

Op een andere plantage is een, vrouw genaamd Ola, erg ziek. Ze heeft koorts, moet hoesten en heeft neusbloedingen na jarenlang gevaarlijke pesticiden op het gewas te hebben moeten spuiten zonder beschermende kleding. Ze verdient slechts $ 2 per dag zonder zorgverzekering en kan zich niet veroorloven om naar een dokter te gaan voor haar klachten.

Honderden kilometers verderop rouwt Ita, een jonge vrouw, om de twee baby's die ze in het derde trimester verloor. Ze sjouwde tijdens beide zwangerschappen regelmatig met ladingen die twee keer zo zwaar waren dan haarzelf, uit angst dat ze zou worden ontslagen als ze het zou weigeren.

Dit zijn verhalen van een paar van de onzichtbare vrouwen van de palmolie-industrie, samen met miljoenen dochters, moeders en grootmoeders zwoegen ze op uitgestrekte plantages in Indonesië en het aangrenzende Maleisië, die samen 85 procent van 's werelds meest veelzijdige plantaardige olie produceren.

Palmolie komt voor in alles, van chips en pillen tot dierenvoeding, en wordt ook gebruikt in de produkten  van enkele van de grootste namen in de "Beauty Business" met een gezamenlijke jaaromzet van $ 530 miljard, waaronder de populaire L'Oréal, Unilever, Procter & Gamble, Avon en Johnson & Johnson.  Palmolie wordt vermeld onder meer dan 200 ingrediëntbenamingen en wordt gebruikt in bijna drie van de vier producten voor persoonlijke verzorging - alles van mascara en bubbelbad tot antirimpelcrèmes.

AP voerde een diepgaande onderzoek uit dat zich in eerste instantie richtte op de slechte behandeling van de werkneemsters bij de productie van palmolie, inclusief de verborgen vernedering van seksueel misbruik, variërend van verbale intimidatie en bedreiging tot verkrachting. Bij dit onderzoek werden echter meer zware misstanden in de twee landen aangetroffen, waaronder mensenhandel, kinderarbeid en regelrechte slavernij.

De vrouwen moeten het zwaarste werk doen op de palmolieplantages, ze brengen uren tot hun middel door in water dat is aangetast door chemische bestrijdingsmiddelen en ze moeten enorm zware ladingen dragen, zo zwaar dat ze er baarmoederverzakkingen tot zelfs een baarmoeder prolaps aan kunnen overhouden. Velen worden door onderaannemers ingehuurd als goedkope dagarbeiders, maar voeren jarenlang - zelfs decennia - hetzelfde werk uit voor dezelfde bedrijven. Ze werken regelmatig zonder loon om hun echtgenoten te helpen om zijn dagelijkse quota te behalen.

'Bijna elke plantage heeft problemen met arbeidskrachten', zegt Hotler Parsaoran van de Indonesische non-profitorganisatie Sawit Watch, die uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar misstanden in de palmoliesector. 'Maar de omstandigheden van vrouwelijke arbeiders zijn veel erger dan die van mannen.'

Parsaoran zei dat het de verantwoordelijkheid is van regeringen, telers, grote multinationals en banken die plantage-uitbreiding helpen financieren om deze misstanden met de palmolie aan te pakken.

AP interviewde meer dan drie dozijn vrouwen en meisjes van ten minste twaalf bedrijven in Indonesië en Maleisië. Omdat eerdere verhalen die naar buiten werden gebracht hebben geleid tot wraakacties tegen de betrokken werkneemsters, worden de vrouwen nu alleen genoemd met gedeeltelijke namen of bijnamen. De interviws met de  vrouwelijke AP-verslaggevers vonden in het geheim plaats, soms 's avonds laat, meestal zonder mannen, zodat er openlijk kon worden gepraat. Lees het hele verhaal bij AP.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #958
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
©FOK.nl e.a.