FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 3 maart 2020

Schansspringer Geiger wint 1000e World Cup-wedstrijd in klassiek Lahti

In het Finse Lahti is de World Cup-klassieker aldaar in het schansspringen gehouden. We keren nog even terug naar het weekeinde, want er werden mooie wedstrijden gehouden met het einde van het seizoen zo langzamerhand in aantocht.

Vrijdag - individueel
Stefan Kraft deed het in de eerste ronde alvast weer uitstekend en de World Cup-leider nam er de leiding, voor zijn concurrenten in het algemene klassement: de Pool Dawid Kubacki en de Duitser Karl Geiger, met Kraft's Oostenrijkse landgenoot Michael Hayböck op plek vier en nog een flinke groep mannen die kans maakten op het podium.

Met de top-4 nog te gaan was de eerste plek in handen van de Noor Daniel André Tande, zesde na één sprong. Hayböck viel vijf plekken terug, Geiger nam de leiding over en behield dus in elk geval zijn podiumplek. Kubacki viel tegen en leverde vier plekken in, Kraft maakte geen fout en pakte zijn 21e World Cup-zege, de vijfde van de winter. Geiger en Tande completeerden het podium.

Zaterdag - team
In de eerste ronde staken twee ploegen er bovenuit: Duitsland en Slovenië. Bij de Duitsers deden vooral Karl Geiger en Constantin Schmid het uitstekend, Stephan Leyhe en Pius Paschke sloten netjes aan. Timi Zajc en Anze Lanisek waren de beste Slovenen, Cene en broer Peter Prevc verloren iets teveel om de leiding te pakken. Oostenrijk volgde al op forse afstand, vlak voor Noorwegen en Polen.

Cene Prevc en Zajc sprongen Slovenië in de finale voorbij Duitsland, Oostenrijk begon het gat te dichten. Leyhe sprong het gat naar Peter Prevc bijna geheel dicht en met een minieme voorsprong moest Lanisek de winst binnenhalen tegen Geiger. Dat lukte echter niet: Lanisek viel tegen en Geiger sprong Duitsland naar de winst, terwijl de Oostenrijkse slotspringer Stefan Kraft nog gevaarlijk in de buurt kwam en zijn ploeg naar plek drie hielp.

De Duitsers winnen de landenwedstrijd

Zondag - individueel
Geiger opende de wedstrijd het beste en nam in de eerste ronde de leiding, maar spannend was het wel: Ryoyu Kobayashi volgde op iets meer dan één punt. Ook Kraft en Schmid deden nog volop mee, Hayböck knokte eveneens om het podium. Noemenswaardig was dat Leyhe en de niet aan elkaar verwante Japanners Yukiya en Keiichi Sato gezamenlijk de zesde plek in de stand deelden.

Leyhe bleek de beste van de drie mannen op plek zes, Hayböck ging er overheen en pakte daarna ook Schmid. Kraft nam de leiding over van zijn 'roomie' en verzekerde zich dus in elk geval van een podiumplek, waarna Kobayashi vijf plekken inleverde. Geiger haalde tot slot nog eens flink uit en sprong zo ruimschoots naar de winst, waardoor hij nog altijd kans houdt op eindwinst in de World Cup.

De wedstrijd op zondag was overigens de 1000e World Cup-wedstrijd in ruim vier decennia schansspringen. Op 27 december 1979 was Toni Innauer in Cortina d'Ampezzo de eerste die een zege boekte in wat nu hét vaste circus is, Geiger won duizend wedstrijden later dus.

Fout ontdekt in box 3 percentages belastingaangifte 2019 en 2020

Er is een fout ontdekt in de berekening van de percentages van het rendement van box 3 voor 2019 en 2020. Deze rekenfout, gemaakt op het ministerie van Financiën, werkt door in het aangifteprogramma 2019 en in de voorlopige aanslagen 2020 die al zijn verstuurd. Hierdoor lijkt het alsof mensen meer belasting moeten betalen over hun vermogen in box 3 dan zij straks daadwerkelijk hoeven. De Belastingdienst zal de gevolgen van de fout in regelgeving zo snel mogelijk herstellen.

Als je op 1 januari 2020 niet meer dan €30.846 aan spaargeld of beleggingen hebt, hoef je geen belasting in box 3 te betalen (in 2019: €30.360). Voor stellen geldt dat tot €61.692 (in 2019: €60.720). Voor de circa 2 miljoen belastingplichtigen die wel box 3 betalen maar een belast vermogen hebben tot bijna €73.000 gaat het om een bedrag van 1 of 2 euro verschil. Voor mensen met een belast vermogen tot bijna een miljoen euro gaat het gemiddeld om respectievelijk 4 en 18 euro verschil in 2019 en 2020. Voor grote vermogens boven de miljoen euro kan het bedrag oplopen tot een paar honderd euro verschil. In de definitieve aanslagen wordt dit hersteld.

Voor 2019 is het forfaitaire rendement op beleggen vastgesteld op 5,6% waar het 5,59% had moeten zijn. In 2020 is het forfaitaire rendement op beleggen op 5,33% vastgesteld waar het 5,28% had moet zijn. Het forfaitaire rendement op sparen is in 2019 goed vastgesteld, maar in 2020 op 0,06% waar het 0,07% had moeten zijn.

De Belastingdienst zal de aangifteprogramma’s voor de aangiftes die nu worden gedaan voor het jaar 2019 op korte termijn aanpassen. Tot die tijd zullen mensen die aangifte doen in eerste instantie helaas nog de onjuiste rendementspercentages zien. Bij de definitieve aanslag 2019 zullen natuurlijk de juiste percentages worden toegepast. Ook de definitieve aanslagen 2020 zullen op basis van de goede rendementspercentages worden opgelegd. Mensen zien dan het juiste bedrag van hun belastingteruggave of verschuldigde betaling.

Voor een beperkt aantal belastingplichtigen die in 2019 en 2020 al een voorlopige teruggaaf ontvangen, kan de teruggaafgrens van € 15 van toepassing zijn, waaronder doorgaans door de Belastingdienst niet wordt uitbetaald. Dit gaat waarschijnlijk om slechts een klein aantal gevallen, omdat inkomens, aftrekposten, vermogen etc. bij de definitieve aanslag vaak net iets anders blijken dan vooraf ingeschat. Op dit moment wordt onderzocht om hoeveel gevallen het ongeveer zou gaan en om welke bedragen.

Kwaliteit Nederlandse kinderopvang verder gestegen

Het is goed gesteld met de kwaliteit van de kinderopvang in Nederland. Door kinderopvangorganisaties is de afgelopen jaren ingezet op kwaliteitsverbetering en professionalisering. Hierdoor kan ons land zich nu meten met gidslanden zoals Denemarken en Finland, blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De Universiteit van Utrecht en onderzoeksbureau Sardes meten jaarlijks de kwaliteit van vier typen kinderopvang: dagopvang, peuteropvang, buitenschoolse opvang en gastouderopvang. De metingen van de afgelopen drie jaar (2017-2019) zijn gecombineerd, waardoor een goed beeld ontstaat van het niveau van de kinderopvang. Daarnaast is een analyse gemaakt van de kwaliteit van de kinderopvang in de afgelopen vijfentwintig jaar en maken de onderzoekers een internationale vergelijking.

Toppositie
Uit het onderzoek blijkt dat de kwaliteit van de kinderopvang de afgelopen jaren steeds verder is gestegen. De grootste kwaliteitsstijging doet zich voor bij aspecten die te maken hebben met emotionele kwaliteit, zoals de sfeer op de groep en de sensitiviteit van pedagogisch medewerkers. Internationaal neemt Nederland nu zelfs een toppositie in, stellen de onderzoekers. Ons land scoort goed op de algehele kwaliteit en kent relatief weinig kwaliteitsverschillen tussen de groepen. Het niveau is vergelijkbaar of hoger dan in landen als Denemarken, Finland, Noorwegen, Engeland en Australië.

Staatssecretaris Van Ark (SZW) is blij met de kwaliteitsslag die de sector kinderopvang heeft gemaakt: "Kinderopvang is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen. En pedagogisch medewerkers maken dagelijks het verschil door veilige, kwalitatief goede opvang te bieden. De sector groeit en is professioneler geworden, dat laat het onderzoek duidelijk zien. Tegelijkertijd heeft de kinderopvang te maken met personeelstekorten. Er zijn veel nieuwe mensen nodig om de hoge kwaliteit te blijven bieden. Ik ondersteun de campagne die de sector is gestart om nieuwe medewerkers te werven dan ook van harte."

Buitenschoolse opvang
Uit het rapport komen ook enkele aandachtspunten naar voren. Zo zijn de onderzoekers van mening dat de buitenschoolse opvang als vrijetijdsinvulling nog aan kwaliteit kan winnen. De nadruk ligt nu vooral op het bieden van sport en spel en minder op creatieve activiteiten of muziek. Van Ark gaat bekijken hoe het aanbod breder en aantrekkelijker gemaakt kan worden, met name voor kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar. Rond deze leeftijd neemt het gebruik van de buitenschoolse opvang namelijk sterk af. Bij de gastouderopvang zijn grotere onderlinge verschillen in kwaliteit te zien. Nader onderzoek is nodig om meer inzicht te bieden in de gastouderopvang.

Principeakkoord voor nieuwe cao voor postbezorgers

PostNL en de vakorganisaties Bond van Post Personeel (BVPP), CNV Publieke Diensten en FNV Publiek Belang hebben in de afgelopen periode onderhandeld over een nieuwe cao voor postbezorgers. Dat heeft er toe geleid dat er een principeakkoord is bereikt met Bond van Post Personeel (BVPP) en CNV Publieke Diensten. Zij leggen het akkoord nu positief aan hun leden voor. Vakorganisatie FNV Publiek Belang legt het onderhandelingsresultaat met een neutraal advies aan de leden voor. Deze cao geldt voor de ongeveer 20.000 postbezorgers van PostNL.

Afgesproken is dat het salaris tijdens de looptijd van de cao in 6 stappen omhoog gaat met in totaal 6,5 procent. Ook zijn er afspraken gemaakt over onder andere bedrijfskleding.

Resi Becker, directeur postbedrijf van PostNL: “Onze postbezorgers komen 5 dagen per week in elke straat van Nederland en bezorgen bijzondere momenten. Wij waarderen onze postbezorgers voor wat ze elke dag doen en daarom ben ik blij dat we goede afspraken hebben kunnen maken met de vakorganisaties. Hoewel de postvolumes blijven dalen, kunnen we met goede medewerkers betrouwbare service leveren voor onze klanten, het postbedrijf gezond houden en daarmee ook werkgelegenheid op lange termijn bieden.”

Looptijd en salarisverhoging
De looptijd van de cao is 24 maanden: van 1 oktober 2019 tot en met 30 september 2021. Het salaris van postbezorgers wordt in 6 stappen verhoogd met in totaal 6,5 procent.
De laatste salarisverhoging van de vorige cao was op 1 september 2019.

Samenvoeging postnetwerken PostNL en Sandd
Per 1 februari zijn de postnetwerken van PostNL en Sandd samengevoegd. Ongeveer 4.000 postbezorgers van Sandd zijn per 1 februari bij PostNL in dienst gekomen. Daardoor werken er in totaal zo’n 20.000 postbezorgers bij PostNL. Deze cao geldt voor al deze bezorgers.

Door de samenvoeging is er ongeveer 30% extra postvolume bij gekomen. Maar omdat er steeds vaker gekozen wordt voor digitale communicatie wordt verwacht dat het postvolume met 8% tot 10% blijft dalen.

Ledenraadplegingen
De komende weken leggen de vakorganisaties Bond van Post Personeel (BVPP) en CNV Publieke Diensten het principeakkoord positief voor aan hun leden. FNV Publiek Belang legt de uitkomst van het cao-overleg als onderhandelingsresultaat neutraal voor aan de leden. De verwachting is dat de uitkomst van de ledenraadplegingen uiterlijk op 20 maart bekend is.

COVID-19: 23 bevestigde besmettingen, reisadvies ItaliŽ aangescherpt

COVID-19 heeft mogelijk ook zijn intrede gedaan in Alkmaar. Dat meldden anonieme bronnen aan FOK!

In een mail die aan de ouders van een basisschool in Alkmaar Noord is verstuurd, en die door FOK! is ingezien, blijkt dat een gezin met twee kinderen in de voorjaarsvakantie in Noord-Italië is geweest. Zij verbleven in een regio die toen nog niet, maar inmiddels wel op een zwarte lijst staat. Het oudste kind, een meisje, heeft koorts en is verkouden. De zoon vertoont geen ziekteverschijnselen. 

Het gezin moet in quarantaine en wordt de komende dagen getest, op dit moment is het volgens de school in kwestie niet zeker of de dochter het virus heeft en hoeven ouders zich verder nog geen zorgen te maken, aangezien het meisje niet op school is geweest na haar vakantie.

Het RIVM meldt dat er gisteren zes nieuwe besmettingen zijn bevestigd, waarmee het officiële aantal op 24 uitkomt.

Update 16:35 uur
Stichting AAP heeft besloten om alle geplande rondleidingen in de maand maart te annuleren. Dit om het risico op besmetting met het nieuwe coronavirus zo klein mogelijk te houden voor de dieren. Of rondleidingen vanaf april weer door zullen gaan zal later besloten worden. Ook al is nog niet aangetoond dat de dieren vatbaar zijn voor het virus, wil AAP geen enkel risico nemen met de vaak extra kwetsbare dieren. De dierverzorgers houden zich tijdens hun werk met de dieren strikt aan hygiëneregels: vaak de handen wassen, goede hoesthygiene, en bij verkoudheid een mondkapje op of voldoende uit de buurt blijven.

Het is nog niet duidelijk welke exotische dieren vatbaar zouden zijn voor SARS-CoV-2, zoals het coronavirus heet dat de besmettelijke luchtwegaandoening COVID-19 bij mensen veroorzaakt. Omdat andere bekende coronavirussen (denk aan het normale verkoudheidsvirus) wel degelijk flinke verkoudheid bij apen veroorzaakt, houden dierverzorgers altijd zeer goede hygiëne aan bij het werken met de dieren. Dit is een standaardprocedure bij AAP, want elke winter liggen verkoudheid en griep op de loer. 

Update 20:08 uur
Eén van de besmette kinderen in Diemen blijkt toch niet besmet te zijn zo meldt het RIVM. Daarmee komt het aantal officiële besmettingen nu op 23 te liggen. 

Daarnaast heeft de rijksoverheid het reisadvies voor Noord-Italië aangescherpt. Het advies luidt om alleen naar de regio af te reizen indien dit echt noodzakelijk is. 

Shorttrackster Aardoom moet noodgedwongen stoppen

Avalon Aardoom moet vanwege een aangeboren hartafwijking stoppen met haar topsportcarrière. De 22-jarige shorttrackster maakte sinds 2018 deel uit van de nationale selectie.

Aardoom werd op haar 16e werd geopereerd aan een hartafwijking. Ondanks die afwijking slaagde ze er toch in om de nationale top te bereiken. Op het NK in 2018 veroverde ze verrassend zilver in het eindklassement. Door dat resultaat kreeg ze een plaats in de nationale selectie van bondscoach Jeroen Otter. Haar droom, deelname aan de Olympische Spelen, leek binnen handbereik.

Afgelopen jaar kreeg ze echter te kampen met zware fysieke tegenslag. Een hersenschudding, opgelopen bij een valpartij waarbij ze beide knieën in het eigen gezicht kreeg, luidde een maandenlange periode van onzekerheid in. Toen ze vervolgens tijdens een fietstraining bewusteloos in de berm belandde, moest ze al haar sportactiviteiten staken.

“Schaatsen is er sindsdien helemaal niet meer bij, want dat is hartstikke gevaarlijk als je op elk moment 'out' kan gaan”, vertelt Aardoom. “Natuurlijk zou ik het liefst blijven shorttracken, maar het gaat gewoon niet meer.”

Uit medische onderzoeken bleek dat de hartafwijking Aardoom nog steeds parten speelt. Inmiddels heeft ze een implantaat gekregen dat haar 24 uur per dag monitort.

“Vreselijk balen, want mijn olympische droom is in duigen gevallen. Ik was echt heel klein toen ik al hardop zei dat ik naar de Spelen wilde, zo klein dat er geen schaatspak was dat echt strak zat. De droom leek haalbaar, maar het is helaas anders gelopen. Dat zal ik moeten verwerken en daarvoor ga ik binnenkort naar Canada. Ik zal daar werken aan mijn herstel en laat er nader onderzoek verrichten. Ik heb geen idee hoe lang dit gaat duren, maar hoop vooral weer snel gezond te worden.”

Bizarre ontknoping rodelseizoen na crash in beslissende run

In het Duitse Königssee is het internationale seizoen voor de rodelaars afgesloten met de laatste World Cup van de winter. Op de oudste, nog gebruikte kunstijsbaan ter wereld werd flink gestreden aan het prachtige meer, waar de wedstrijden weer met minieme verschillen beslist werden.

Dubbels
Toni Eggert en Sascha Benecken haalden uit en met nog één duo te gaan in de eerste run stond niemand binnen een halve seconde - een welhaast bizar verschil in het rodelen. Hun landgenoten en rivalen Tobias Wendl en Tobias Arlt maakten het gelukkig nog wel spannend en leverden slechts 0,081 seconden in, de Letse broers Juris en Andris Sics volgden op 0,555 seconden.

In de tweede run behielden Sics en Sics zonder grote problemen hun positie en dus hun podiumplek. Wendl en Arlt doken er 0,793 seconden onderdoor en dus lag de bal bij Eggert/Benecken, die er nog eens 0,266 seconden vanaf haalden. Ze pakten zo opnieuw de eindzege in de World Cup en grepen ook hun 43e World Cup-zege, waardoor ze er nog één minder hebben dan Wendl/Arlt.

Vrouwen
Duitsland boven in de eerste run, maar het was niet Julia Taubitz: de leidster van het team - bij afwezigheid van de onlangs bevallen Dajana Eitberger en Natalie Geisenberger - gaf 0,086 seconden toe op de ijzersterk startende jongeling Anna Berreiter. Tatyana Ivanova uit Rusland volgde op 0,106 seconden, voor de Amerikaanse Summer Britcher (+0,120) en de Russische Viktoriia Demchenko (+0,159).

Demchenko zette een dijk van een tweede run neer en ging met 0,013 seconden voorbij aan Britcher. Ivanova kon als eerste niet-Duitse in 22 jaar de World Cup pakken, maar viel met een matige run vier plekken terug. Taubitz pakte met 0,069 seconden de leiding en daarmee won ze haar eerste - en Duitsland's 23e achtereenvolgende - World Cup-titel. De dagwinst ging naar de jonge Berreiter, die met 0,078 seconden haar debuutseizoen winnend afsloot.

Anna Berreiter wint ook in Königssee (Pro Shots/Zuma Press)
Anna Berreiter wint ook in Königssee (Pro Shots/Zuma Press)

Mannen
In de eerste run verbrak Johannes Ludwig zijn eigen, twaalf jaar oude startrecord, wat hem plek zes op 0,225 seconden opleverde. De leiding was in handen van thuisheld Felix Loch, maar het verschil met de Rus Semen Pavlichenko bedroeg slechts vijf duizendsten van een seconde. De Oostenrijker Jonas Müller volgde op 0,037 seconden, voor de Rus Roman Repilov (+0,109) en de Italiaan Dominik Fischnaller (+0,181).

In run twee maakte Ludwig de tijd goed op Fischnaller, maar ook echt precies: ze stonden tot op de duizendsten gelijk. Repilov dook er 0,298 seconden onderdoor en daarmee was de Rus voor de tweede keer World Cup-kampioen. Müller was nog eens 0,064 tellen sneller en daar dook Pavlichenko dan weer drie duizendsten onder. Loch sloot de wedstrijd af en gaf 0,083 seconden toe, waardoor hij zijn moeizame seizoen afsloot met een plek buiten het podium op zijn thuisbaan.

Estafette
Als eerste outsiders zetten de Amerikanen een prima tijd neer, maar Anna Berreiter, Felix Loch en Toni Eggert/Sascha Benecken doken er namens Duitsland maar liefst 0,810 seconden onderdoor. Letland kwam ruim achter de VS terecht, waarna Rusland het mocht proberen. Dat lukte niet helemaal: op 1,008 seconden kwamen Demchenko, Pavlichenko en Yuzhakov/Prokhorov achter de VS terecht, met alleen Italië te gaan.

Italië had door het matige Russische optreden genoeg aan een top-9-plek in het veld van tien teams om de World Cup-titel te pakken. Andrea Vötter en Dominik Fischnaller verloren enkele tienden, Ivan Nagler/Fabian Malleier konden het afmaken. Het duo ging echter de fout in, kon een crash aanvankelijk nét voorkomen, maar ging toch onderuit. Ze wisten wel terug te komen op de slee, maar verloren zoveel tijd dat ze als tiende eindigden.

De beide ploegen kwamen zo op gelijke hoogte in het klassement en omdat van tiebreakers geen gebruik werd gemaakt, ging de titel alsnog naar Italië...én naar Rusland, dat met twee zeges één keer vaker bovenaan het ereschavot stond.

Oostenrijk, toch absoluut een van de podiumkandidaten, deed helaas niet mee: Thomas Steu en Lorenz Koller hebben het hele seizoen al gemist wegens een blessure, maar in de reguliere dubbelrace raakten ook Armin Frauscher en Yannick Müller geblesseerd bij een crash.

Oranje treft ItaliŽ, BosniŽ-Herzegovina en Polen in Nations League

Dinsdagavond is in de Amsterdamse Beurs van Berlage geloot voor de Nations League. Het Nederlands elftal moet het in de tweede editie van dit Europese landentoernooi opnemen tegen Italië, Bosnië-Herzegovina en Polen.

Oranje kende een succesvolle eerste editie van de Nations League waarin het verrassend de finale bereikte. In die finale verloor de ploeg van Ronald Koeman met 1-0 van Portugal.

De wedstrijden worden gespeeld in september, oktober en november 2020. De finaleronde wordt begin juni 2021 gehouden.

Divisie A
Groep 1
Nederland
Italië
Bosnië-Herzegovina
Polen

Groep 2
Engeland
België
Denemarken
IJsland

Groep 3
Portugal
Frankrijk
Zweden
Kroatië

Groep 4
Zwitserland
Spanje
Oekraïne
Duitsland

Divisie B
Groep 1
Oostenrijk
Noorwegen
Noord-Ierland
Roemenië

Groep 2
Tsjechië
Schotland
Slowakije
Israël

Groep 3
Rusland
Servië
Turkije
Hongarije

Groep 4
Wales
Finland
Ierland
Bulgarije

Divisie C
Groep 1
Montenegro
Cyprus
Luxemburg
Azerbeidzjan

Groep 2
Georgië
Noord-Macedonië
Estland
Armenië

Groep 3
Griekenland
Kosovo
Slovenië
Moldavië

Groep 4
Albanië
Wit-Rusland
Litouwen
Kazachstan

Divisie D
Groep 1
Malta
Andorra
Letland
Faeröer Eilanden

Groep 2
San Marino
Liechtenstein
Gibraltar

Hofstetter wint Waalse openingskoers; Blaak de beste bij de vrouwen

Hugo Hofstetter heeft de 51ste GP Le Samyn gewonnen, de Waalse openingswedstrijd van het jaar. De 26-jarige Fransman was de snelste van ene groep van tien. Hij won voor de Belg Aimé de Gendt. David Dekker, de zoon van Erik Dekker, werd knap derde.

Zes renners vormde de vroege vlucht van de dag, maar dankzij het werk van Deceuninck - Quick-Step werden die al op 80 km van de finish, gegrepen. Het peloton brak daardoor in twee stukken, maar de betere renners zaten in het eerste peloton.

In de finale waren er verschillende aanvallen, maar niemand geraakte weg. Op de laatste kasseistrook van de dag trok de winnaar van vorig jaar Florian Sénéchal eens goed door. Er bleef een kopgroep van twaalf over, waarin Hugo Hofstetter de snelste was. Aimé de Gendt passeerde als tweede de streep. David Dekker, de zoon van oud prof Erik Dekker, mocht mee het podium op als derde.

Bij de vrouwen ging de winst naar Chantal Blaak. De Nederlandse reed op meer dan vijftig kilometer weg uit het peloton en won met een kleine twee minuten voorsprong. De Nederlandse profiteerde van sterk ploegenspel. Ploeggenote Christine Majérus kwam als tweede over de meet, voor Lotte Kopecky.

Van Nieuwenhuizen verplicht gebruik schonere brandstof luchtvaart

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) wil dat Nederland als pionier in Europa vooroploopt om de CO2-uitstoot van de luchtvaart terug te dringen. Over drie jaar moeten vliegtuigen in Europa verplicht deels op duurzame brandstof vliegen. De minister neemt het voortouw om de Europese bijmengverplichting van duurzame luchtvaartbrandstoffen in te voeren. De bijmengverplichting kan op korte termijn zorgen voor minder uitstoot van de luchtvaart en jaagt de ontwikkeling en productie van alternatieve brandstoffen voor de luchtvaart aan.  

Van Nieuwenhuizen spoort andere Europese landen aan zich bij Nederland aan te sluiten om de overgang van fossiele kerosine naar duurzame luchtvaartbrandstof voor elkaar te krijgen. Ze wil met een aantal lidstaten in een groep van koplopers de ontwikkelingen voor duurzame brandstoffen voor vliegtuigen stimuleren. Uit onderzoek dat de minister liet uitvoeren komt naar voren dat het bijmengen van duurzame brandstof aan kerosine een goede manier is om de luchtvaart te verduurzamen.

Minister Van Nieuwenhuizen: “Met duurzame vliegtuigbrandstof kunnen we grote stappen voor een schonere luchtvaart zetten. We hebben het nodig om op korte termijn de uitstoot terug te dringen. Met een verplichte bijmenging kunnen we de productie van groene brandstoffen, zoals biokerosine en synthetische kerosine aanjagen.”

In ons land lopen verschillende initiatieven voor de productie van duurzame brandstof voor de luchtvaart. Zo wordt in Delfzijl de eerste Europese fabriek voor duurzame biokerosine gebouwd en werken Schiphol en andere marktpartijen aan een demonstratiefabriek om ook synthetische kerosine te gaan produceren. Van Nieuwenhuizen ondersteunt dit initiatief en kijkt naar mogelijkheden om de verdere ontwikkeling financieel te ondersteunen. 

De minister streeft ernaar om de Europese bijmengverplichting binnen drie jaar te laten ingaan. Begin deze maand komen vertegenwoordigers van de Europese lidstaten op uitnodiging van Nederland in Brussel bij elkaar om ontwikkelingen op het gebied van duurzame luchtvaartbrandstof te delen. Als de Europese verplichting niet tijdig haalbaar is, zet Van Nieuwenhuizen in op de invoering van een nationale verplichting per 2023 om het gebruik en de productie van deze brandstoffen te stimuleren. Dit betekent dat vliegtuigen in Nederland vanaf dat moment op Nederlandse luchthavens alleen kerosine kunnen tanken die is bijgemengd met duurzame luchtvaartbrandstof.

Met de Europese verplichting maakt Van Nieuwenhuizen werk van de klimaatdoelstellingen voor de luchtvaart. De CO2-uitstoot van de internationale luchtvaart moet in 2050 gehalveerd zijn ten opzichte van 2005. In het Ontwerpakkoord Duurzame Luchtvaart heeft de minister afgesproken dat in 2030 14% van de brandstof voor de luchtvaart in Nederland duurzaam is en in 2050 de volledige fossiele kerosine behoefte van de luchtvaart door duurzame alternatieven wordt vervangen.

Rode Kruis: gebruik migranten niet als politiek drukmiddel

De duizenden migranten die vastzitten bij de Turks-Griekse grens mogen niet gebruikt worden als politiek drukmiddel. Het aantal mensen in het grensgebied is de afgelopen dagen gestegen tot minimaal 13.000. Zij slapen vaak buiten en hebben geen eten. Veel van hen zijn kwetsbaar of ziek, onder wie ook ouderen en kinderen.

Het leed van mensen mag nooit gebruikt worden om de druk op overheden op te voeren: “Iedereen heeft recht op humanitaire hulp en basisvoorzieningen, zoals gezondheidszorg. Dit is vooral belangrijk voor kinderen en andere kwetsbare groepen,” zegt het hoofd van het Internationale Rode Kruis, Francesco Rocca. 

Hoewel overheden het recht en de verantwoordelijkheid hebben hun eigen migratiebeleid te bepalen en hun grenzen te bewaken, mogen deze mensen daar niet de dupe van worden. Het lijden van deze mensen moet zoveel mogelijk worden beperkt. Rocca roept EU-staten op zich solidair op te stellen: “De EU-landen mogen Griekenland en Turkije niet de rug toekeren. De Zuid-Europese staten kunnen niet aan hun lot worden overgelaten. Alle staten hebben de verantwoordelijkheid om mensen te beschermen en levens te redden.”

Hulpverleners van de Turkse Rode Halve Maan zijn sinds afgelopen weekend actief in het grensgebied om hulp te verlenen. Er zijn twee mobiele keukens ingezet. Vrijwilligers van de hulporganisatie verstrekken onder andere warm eten en water. Ook delen ze winterkleding en dekens uit. Verder zorgen de noodhulpteams voor telefoonopladers en mobiel internet, zodat mensen in contact kunnen komen met familieleden. 

Tornado eist zeker negen levens in Tennessee

Een tornado is iets na middernacht (lokale tijd) door de Amerikaanse staat Tennessee getrokken. Daarbij zouden volgens de laatste berichten zeker negen mensen zijn omgekomen. Het gebied rondom de stad Nashville werd zwaar getroffen. Zeker veertig gebouwen zijn ingestort of hebben zware schade opgelopen. 

Tienduizenden Amerikanen zitten momenteel zonder stroom na het heftige noodweer. Ook liggen her en der nog stroomkabels over de wegen en zijn er enkele gaslekken. Tientallen mensen worden op dit moment nog behandeld in ziekenhuizen en in het donker wordt nog koortsachtig gezocht naar overlevenden. Het aantal slachtoffers kan dus nog verder stijgen. De kracht van de tornado is nog niet bekend maar vermoedelijk gaat het hier om een EF2 of EF3 tornado. Vannacht waren er meer tornado's in de VS. Ook in Kentucky en Missouri zijn tornado's gespot. Voor zover bekend zijn bij deze tornado's geen slachtoffers gevallen.

Het Amerikaanse tornadoseizoen loopt normaliter van maart tot juni, met april en mei als hoogtepunten. Ondanks het noodweer zullen veel inwoners vandaag toch de straat op moeten om te gaan stemmen. Tennesee is vandaag één van de veertien staten waarbij de Democraten hun keuze voor de Democratische kandidaat kunnen gaan uitbrengen. 

Hond van inbreker bijt surveillancehond tijdens arrestatie

De politie arresteerde maandag rond 21:15 uur op een industrieterrein aan de Veerhaven in Kats een 37-jarige verdachte uit Haastrecht op verdenking van diefstal, maar daarbij beet de hond van de verdachte de surveillancehond.

De politie ontving een melding dat er ingebroken zou worden op het industrieterrein. De politie stelde een onderzoek in en trof de verdachte op het terrein aan. Hij wilde niet meewerken aan zijn arrestatie en daarop is de surveillancehond ingezet. Hij beet de verdachte, maar de hond van de verdachte beet, mogelijk uit bescherming, de surveillancehond. De agent greep in en hield de hond van de verdachte in bedwang.

De verdachte werd aangehouden op verdenking van (poging) diefstal. Zijn hond is door het asiel opgevangen. De verdachte en de diensthond raakten licht gewond en zijn door de medische dienst gecontroleerd. De verdachte zit vast voor verhoor.

'FC Twente raakt 'een van zijn grotere talenten' kwijt aan Ajax'

Tijn Peters lijkt vanaf komende zomer speler van Ajax te zijn. TC/Tubantia meldt dinsdagochtend namelijk dat de veertienjarige middenvelder FC Twente met ingang van volgend seizoen inruilt voor de Amsterdammers. Peters is volgens de regionale krant een van de grotere talenten in de opleiding van de Tukkers en zijn vertrekt naar Ajax wordt naar verluidt door FC Twente dan ook beschouwd als een 'aderlating'.

Doordat spelers van die leeftijd nog geen contract mogen ondertekenen, kunnen ze de overstap maken naar een andere club.

Het vertrek van Peters staat niet op zichzelf bij FC Twente. De huidige nummer veertien van de Eredivisie zag de gebroeders Robin en Jason van Duiven vorig jaar bijvoorbeeld al naar PSV vertrekken.

Ook de momenteel bij Jong PSV actieve Andrew Medonca komt oorspronkelijk uit de jeugdopleiding van de club uit Enschede.

FC Groningen-fans moeten vrezen voor derby na afsteken vuurwerk tegen Ajax

De aanklager betaald voetbal heeft een schikkingsvoorstel naar FC Groningen gestuurd. Dat meldt de nummer acht in de Eredivisie dinsdagochtend via de officiële kanalen. Het voorstel bestaat uit een boete van 17.500 euro en het verplicht leeg houden van Vak F van het Hitachi Capital Mobility Stadion tijdens de eerstvolgende wedstrijden in de vier weken na 9 maart.

De aanklacht is een gevolg van de ongeregeldheden tijdens het thuisduel van FC Groningen met Ajax van 26 januari. Voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Ajax werd er door supporters van de Trots van het Noorden vuurwerk afgestoken op de Tonny van Leeuwentribune.

Daarnaast lag het duel halverwege de eerste helft enige tijd stil omdat er door sommige fans vuurwerk op het veld was gegooid. De clubleiding van FC Groningen heeft tot uiterlijk 9 maart om officieel te reageren op het voorstel vanuit Zeist.

Mocht FC Groningen niet akkoord gaan met het schikkingsvoorstel, dan wordt de tuchtcommissie van de KNVB ingeschakeld om zich met de kwestie te bemoeien. Men loopt dan wel het risico dat de straf uiteindelijk een stuk hoger uitvalt.

De middenmoter benadrukt op zijn website nog eens dat het afsteken van vuurwerk in voetbalstadions ten strengste verboden is. De aanklager betaald voetbal deelde in dat kader al eens een straf uit aan FC Groningen.

Het verbod werd vorig jaar ook al overtreden door de aanhang van de Groningse club. Als gevolg daarvan waren seizoenkaarthouders van Vak F niet welkom bij de thuiswedstrijd van het elftal van trainer Danny Buijs tegen FC Twente.

Er is vanwege het tumult tijdens de ontmoeting met Ajax het risico dat bovengenoemde fans het stadion niet mogen betreden als sc Heerenveen op bezoek komt op 10 april, voegt FC Groningen daaraan toe.

Perez over MidtsjŲ: "PSV heeft het geprobeerd, maar AZ vraagt 18 tot 20 miljoen euro"

AZ laat Fredrik Midtsjö niet zomaar gaan, zo weet Kenneth Perez uit betrouwbare bron te melden. Volgens de analist was PSV nog niet zolang geleden in de markt voor de Noorse middenvelder, maar een overgang richting Eindhoven was vanwege de vraagprijs al snel geen optie meer. Perez verklapt dat de clubleiding van AZ de hoofdprijs vraagt voor Midtsjö, wiens contract bij AZ doorloopt tot medio 2022.

"Toen ik zondag PSV - Feyenoord keek opperde ik hem bij PSV en zei toen gelijk: Zet hem daar alsjeblieft neer op het middenveld, want daar missen ze zoveel creativiteit", stelt Perez in Voetbalpraat van FOX Sports.

"Ik begreep dat PSV het wel geprobeerd heeft, maar dat AZ achttien tot twintig miljoen euro vraagt. Dat vind ik te duur en ik snap dat je het dan uiteindelijk niet doet", voegt de oud-middenvelder daar gelijk aan toe.

De middenvelder werd in 2017 voor ongeveer twee miljoen euro overgenomen van Rosenborg BK. Perez is onder de indruk van de kwaliteiten van Midtsjö, maar wil hem niet gelijk bestempelen als 'de beste middenvelder van Nederland'.

"Donny van de Beek is ook middenvelder, toch?", vraagt hij zich hardop af. "Dat vind ik wel echt een hele goeie." Sjoerd Mossou, verslaggever van het Algemeen Dagblad, noemt Midtsjö juist als mogelijke aanwinst van Ajax.

"Ik snap wel dat het altijd over Calvin Stengs en Myron Boadu gaat, maar als je naar dit Ajax kijkt dan zullen ze Midtsjö misschien nog wel het hardste nodig hebben."

Mossou voorziet ook geen problemen met een eventuele flinke transfersom. "Dat kan Ajax makkelijk betalen."

Bekerzege Arsenal overschaduwd door naar incident rond blessure Torreira

Arsenal heeft zonder grote problemen de kwartfinales van de FA Cup bereikt. Op Fratton Park werd Portsmouth met 0-2 opzij gezet. Grote smet op de zege van the Gunners op de nummer drie uit de League One is het uitvallen van Lucas Torreira. De middenvelder moest aan het zuurstof na een zware overtreding van James Bolton. De wedstrijd was nog geen twaalf minuten oud toen Bolton hard het duel met Torreira in ging.

Terwijl de Uruguayaan veel pijn had, liet de aanhang van de thuisploeg zich van zijn slechtste kant zien door een liedje te zingen met de tekst: 'You're going home in a f***ing ambulance'

Torreira werd uiteindelijk per brancard van het veld gedragen en vervangen door Dani Ceballos. Portsmouth hield in de eerste helft lang stand, maar in blessuretijd moest de Engelse laagvlieger toch een tegentreffer toe staan.

Een hoekschop van Arsenal werd in eerste instantie nog weggewerkt door de Portsmouth-defensie, maar toen de bal opnieuw werd ingebracht door Reiss Nelson had doelman Alex Bass geen antwoord op de harde inzet van Arsenal-verdediger Sokratis: 0-1.

Niet lang na rust bracht Arsenal de marge op twee. Nelson ging er vandoor op de rechterflank en met een scherpe voorzet bereikte hij Edward Nketiah, die van dichtbij raak schoot.

Arsenal had het voetballend beter voor elkaar dan in de eerste helft, maar desondanks slaagden de bezoekers er niet in om de score verder uit te breiden.

Een doelpunt van Portsmouth had de spanning terug in de wedstrijd gebracht, maar de thuisploeg kwam er simpelweg niet aan te pas en een aansluitingstreffer hing dan ook niet in de lucht. Arsenal hield eenvoudig stand en boekt na de uitschakeling in de Europa League weer bekersucces.

Aanhouding na zware mishandeling

De politie hield maandag rond 22:30 uur op de Laurens Stommesweg in Middelburg een 24-jarige verdachte op verdenking van zware mishandeling.

Twee mannen kregen vermoedelijk onenigheid en er ontstond een vechtpartij. Een 45-jarige man liep steekwonden op. Hij is vermoedelijk met een mes gestoken.

Het slachtoffer kreeg medische zorg en deed aangifte. De politie heeft een 24-jarige verdachte op verdenking van zware mishandeling aangehouden. Hij zit vast voor onderzoek.

Naar een betere aanpak van ratten- en muizenplagen

In 2015 koos de Rijksoverheid voor Integrated Pest Management (IPM) voor de bestrijding van ratten en muizen. Het doel van IPM is chemische middelen zo min mogelijk in te zetten door ratten- en muizenplagen zo veel mogelijk te voorkomen. Het is van belang om beleid en uitvoering van knaagdierbeheersing volgens IPM verder te ontwikkelen en te verbeteren. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gevraagd knelpunten en mogelijke oplossingen te inventariseren om dit IPM-beleid voor knaagdieren zo goed mogelijk te laten werken. Het RIVM heeft de problematiek breed in beeld gebracht, door gebruik te maken van de kennis en ervaringen in het werkveld.

Ratten en muizen kunnen gezondheidsproblemen, economische schade en overlast veroorzaken. Om deze problemen te voorkomen worden ratten en muizen zoveel mogelijk bestreden. Hierbij worden nog vaak chemische middelen gebruikt. Deze middelen zijn echter zeer giftig voor mensen, andere zoogdieren en vogels. Ook kunnen knaagdieren resistent worden tegen chemische middelen. Bij IPM wordt daarom eerst naar andere oplossingen gezocht. Rond 2023 wordt de IPM-aanpak verplicht voor de bestrijding van ratten en muizen binnen en buiten gebouwen, bij gebruik van bepaalde chemische middelen (anticoagulantia).

Een oplossing om overlast te voorkomen is dat huizen, gebouwen, bedrijven en de ruimte eromheen schoon blijven. Dan is er geen voedsel voor ratten en muizen. Voorlichting kan daarbij helpen, net als een goed afvalbeleid. Als preventieve maatregelen niet genoeg werken, kunnen bijvoorbeeld klapvallen worden ingezet. Pas daarna mogen de dieren worden bestreden met chemische middelen zoals anticoagulantia. Om anticoagulantia buiten te mogen gebruiken is een opleiding én een certificaat nodig.

Bij het beheersen van knaagdierplagen zijn vier ministeries betrokken (het ministerie Infrastructuur en Waterstaat , het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit , het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties ). Ook hebben provincies en gemeenten een rol. Meer duidelijkheid is nodig wie de regie heeft over welke maatregel. In het RIVM-rapport staan oplossingen voor knelpunten gericht op verantwoordelijkheden en samenwerking, preventie en voorlichting, de praktische toepassing van IPM op locaties, de opleiding van plaagdierbeheersers, de wet- en regelgeving en monitoring en onderzoek. De resultaten van dit onderzoek worden aangeboden aan de Tweede Kamer.

Hof handhaaft gesloten uithuisplaatsing niet

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft in een zaak over uithuisplaatsing van een minderjarige beslist dat de gesloten uithuisplaatsing niet gehandhaafd mag worden als er door een wachtlijst geen plaats is in een vervolg (open) groep.

De kinderrechter had een machtiging gegeven voor een gesloten uithuisplaatsing van een minderjarige. Toen de kinderrechter deze machtiging gaf werd voldaan aan het wettelijk criterium daarvoor. Het wettelijk criterium bepaalt, kort gezegd, dat jeugdhulp noodzakelijk is in verband met ernstige opgroei- of opvoedingsproblemen. Die problemen belemmeren de ontwikkeling naar volwassenheid en opname is daarvoor noodzakelijk, omdat het risico bestaat dat de minderjarige zich aan hulpverlening onttrekt.

De minderjarige is in hoger beroep gegaan en tijdens de behandeling in hoger beroep werd aan het wettelijk criterium niet meer voldaan. Toch wilde Jeugdbescherming dat de machtiging gehandhaafd bleef totdat een geschikte vervolgplek (waarvoor de minderjarige op de wachtlijst stond) was gevonden.

Omdat het bij gesloten uithuisplaatsing gaat om vrijheidsbeneming vindt het hof de plaatsing in een gesloten accommodatie voor jeugdzorg een te ingrijpend middel wanneer iemand op de wachtlijst staat voor een plek in een open groep.

Energierekening 170 euro lager

Op basis van de prijzen in januari komt de gemiddelde jaarlijkse energierekening voor huishoudens in 2020 uit op 1.574 euro. Dit is 170 euro minder dan in januari 2019, bij hetzelfde verbruik. Hiermee daalt de gemiddelde energierekening voor huishoudens met 9,7 procent ten opzichte van een jaar geleden. In januari vorig jaar ging deze nog 19 procent omhoog. Er zijn wel grote verschillen tussen huishoudens, afhankelijk van het verbruik. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De vergelijking van de energierekening voor huishoudens tussen januari 2020 en januari 2019 is gemaakt op basis van een gelijkblijvend gemiddeld jaarverbruik. Door het verbruik gelijk te houden, zijn de berekende effecten geheel toe te schrijven aan veranderingen van de tarieven voor energie. Ieder huishouden heeft een ander energieverbruik. Sinds vandaag publiceert het CBS de nieuwe tabel Gemiddelde energietarieven voor huishoudens. Uitgaande van de gemiddelde energietarieven in deze tabel kan voor elk gekozen energieverbruik een gemiddelde energierekening worden berekend.

Xbox Series S voor de prijsbewuste gamer

Na het bombardement van informatie over de nieuwe Xbox Series X-console van Microsoft, begonnen ook de geruchten over een nieuwe (zwakkere) console van Microsoft. Deze zou de naam Xbox Series S kunnen krijgen.

De console, met de codenaam Lockhart, moet een alternatief zijn voor prijsbewuste gamers. Tot nu toe zijn er alleen geruchten over prestaties en hardware en een van hen zegt dat Xbox Series S slechts 4 TFLOPS theoretische GPU-rekenkracht heeft. Dat zou dan een derde moeten zijn van zijn krachtige broertje, de Xbox Series X.

Ook zou de videokaart een stuk minder krachtig zijn. Waar de Series X zich richt op 4K en 8K resoluties, zou de Series S zich vooral richten op de 1080P resolutie.  Maar de ene teraflop is de andere niet, zoals Digital Foundry in het volgende filmpje aangeeft.

"De E3 gaat gewoon door"

Het Corona virus zorgt niet alleen voor dalende beurzen, maar ook voor afgezegde beurzen. De grootste en misschien wel de belangrijkste beurs, de E3, heeft voorlopig nog geen plannen om het event niet door te laten gaan.

De E3 vindt over drie maanden plaats en naar alle waarschijnlijkheid worden zijn daar de nieuwe consoles van Sony en Microsoft als eerste werkend te zien. Via Twitter liet de organisatie achter de E3 het volgende weten:

"Everyone is watching the situation very closely. We will continue to be vigilant, as our first priority is the health, wellness and safety of all of our exhibitors and attendees... Given what we know at this time, we are moving ahead full speed with E3 2020 planning. Exhibit and registration sales are on track for an exciting show in June."Ruim baan voor vissen in Utrechtse wateren

Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en provincie Utrecht hechten belang aan een gevarieerde, gezonde visstand en gezond water. Daarom worden er vispassages aangelegd. Ze heffen de barrière op die stuwen, dammen, gemalen en sluizen vormen voor het leef- en voedselgebied van vissen.

David Reurslag is projectbeheerder bij waterschap HDSR: “Inmiddels zijn er in de provincie zo’n 70 vispassages aangelegd. Dit jaar leggen we er nog eens vijf aan. We leggen de passages aan bij stuwen en gemalen waar vissen normaal gesproken niet langs kunnen. Door middel van een vispassage kunnen de vissen verder zwemmen. Dat is van belang is voor de biodiversiteit: een gezonde visstand en gezond water.”

Vissen
Reurslag vervolgt: “Het doel van de aanleg van een vispassage is dat zoveel mogelijk vissen en vissoorten er gebruik van kunnen maken om hun levenscyclus te voltooien. Vissen die wij zien, zijn onder meer: voorn, stekelbaars, snoek, winde, maar ook de grote en kleine modderkruiper en baars. Uit eigen monitoring en onderzoek bij diverse eerder aangelegde vispassages blijkt dat door onze vispassages nagenoeg alle vissoorten, groot en klein, lang en kort kunnen zwemmen. Zowel goede als minder goede zwemmers en bodemvissen maken er gebruik van.” Een trotse projectbeheerder: “De vispasssages zijn duurzaam gebouwd en onderhoudsarm.”

Faunatunnel
De vispassage is eigenlijk een faunatunnel, maar dan onder water. Het verbindt watergangen waar in het verleden stuwen en gemalen zijn geplaatst. “Door de vispassages kunnen vissen zich tussen verschillende leefgebieden verplaatsen, ongunstige omstandigheden ontwijken en gebieden opnieuw bereiken,” aldus Reurslag.

De provincie Utrecht heeft in juni 2017 een Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) subsidie beschikbaar gesteld van 1,16 miljoen euro aan waterschap HDSR voor het aanleggen van 14 vispassages. De subsidie bestaat voor de helft uit EU-geld en voor de andere helft uit provinciale middelen.

Impact coronavirus op economie zeer onzeker

De economische impact van het coronavirus is op dit moment moeilijk te voorspellen. In de zojuist gepubliceerde raming (CEP) door het Centraal Planbureau (CPB) is aangenomen dat het virus snel onder controle komt, maar is ook een scenario opgenomen waarin het virus zich wijder verspreidt en langduriger impact heeft.

Pieter Hasekamp, directeur CPB: “Het is duidelijk dat het coronavirus nu al een negatief effect heeft op de economie. Als de verspreiding van het virus niet snel tot staan wordt gebracht, zal dit de economische groei verder negatief beïnvloeden.”

Uitgaand van een beperkt effect van de verspreiding van het coronavirus groeit de Nederlandse economie in 2020 en 2021 gestaag door, met 1,4% in 2020 en 1,6% in 2021. Dat is een gematigde groei, maar gegeven de uitzonderlijk lage groei van de wereldhandel en de magere groei in de ons omringende landen is het relatief goed. De werkloosheid ligt op een historisch laag niveau en blijft voorlopig laag. De krappe arbeidsmarkt veroorzaakt een hogere loonstijging. Gecombineerd met lastenverlichting leidt dit tot een toename van de koopkracht van 2,1% in 2020 en 1,3% in 2021. Het begrotingsoverschot daalt naar 0,1%.

In de beschouwing bij de raming vraagt het CPB aandacht voor het feit dat kinderen van ouders met een laag inkomen een aanzienlijk lagere kans hebben om zelf een hoog inkomen te verwerven, dan kinderen van rijke ouders. Het ideaal van gelijke kansen voor kinderen wordt breed gedeeld, maar ook in Nederland maakt het uit in welk gezin je geboren wordt. Beleid gericht op het vergroten van kansen, zoals investeren in voorschoolse educatie, kan helpen. Dat is niet alleen goed voor die kinderen, maar ook voor de economie.

Er zijn naast het coronavirus ook andere risico’s bij de raming. De handelspolitiek van de VS blijft onvoorspelbaar. Verder is een onordelijke Brexit afgewend, maar is er nieuwe onzekerheid of de handelsrelatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk tijdig vorm krijgt. In eigen land blijft de invloed van de stikstof- en pfas-problematiek onzeker. De groei kan hoger uitvallen indien de lonen harder stijgen dan in deze raming is voorzien.

Ook op de middellange termijn blijft de groei rond 1,5%. Dat is flink hoger dan in de middellange termijnverkenning van het CPB in november werd gerapporteerd. De bijstelling komt vrijwel volledig door de hogere bevolkingsprognose van het CBS. De overheidsfinanciën verbeteren in de komende kabinetsperiode door de hogere economische groei, wat leidt tot een kleiner houdbaarheidstekort van 0,8%.

FOK! Wat een weer: Vanmorgen zonnig, vanmiddag buien

De ochtend begint op veel plaatsen vrij zonnig en lokaal kan het eerst glad zijn door bevriezing. Aan de kust komt zeer lokaal een lichte bui voor. Geleidelijk ontstaan er landinwaarts stapelwolken en komen er vanmiddag enkele buien tot ontwikkeling, met daarbij vooral in het oosten en zuiden een kans op hagel en een klap onweer. In de avond neemt de bewolking van het westen uit toe en volgen er nieuwe buien. Deze trekken in de avond in activiteit afnemend oostwaarts. De middagtemperatuur ligt rond 8°C. De zuidwestelijke wind is matig, aan de kust vrij krachtig.

In de nacht naar woensdag blijven er enkele, overwegend lichte, buien aanwezig. Met name in het noorden kan het mogelijk langer opklaren en licht vriezen met kans op lokale gladheid. Daar is ook kans op een mistbank. Elders ligt de minimumtemperatuur tussen 5 en 1°C. De zwakke tot matige wind komt uit zuidwest en draait in de loop van de nacht vooral in het westen naar een westelijke richting.

Woensdag overdag is het wisselend bewolkt met enkele enkele buien. In de loop van de middag beperken de meeste buien zich tot het oosten. In de avond wordt de bewolking dikker en volgt er van het zuidwesten uit regen. De maximumtemperatuur komt uit op een graad of 9. De west- tot zuidwestenwind is overwegend matig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Charged was bij de bouw van een nieuwe fietsbrug tussen Mook en Cuijk
Charged was bij de bouw van een nieuwe fietsbrug tussen Mook en Cuijk

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
special
Weekend gifdump #104
review
Hogwarts Legacy
special
AI Picture Gallery #114
special
Random Pics van de Dag #852
©FOK.nl e.a.