FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 april 2019

Vechten en een topless reporter in het Russische ijshockey

Waarom zou je naar Russisch ijshockey kijken? Nou ja, voor de liefhebbers van ijshockey is dat niet zo ingewikkeld: de Kontinental Hockey League (KHL) is de Oost-Europese tegenhanger van de Noord-Amerikaanse NHL en het gaat er ook flink hard aan toe. Voor de niet-fans: er is een leuke reporter.

De play-offs zijn volop bezig en inmiddels zijn we onderweg in de finales van de Eastern en Western Conference. Salavat Ufa speelt in het oosten tegen Avangard Omsk en dat is mooi nieuws. KHL-reporter Ulyana Trigubchakova had namelijk beloofd dat ze wat pikante foto's zou maken als Salavat zich voor de conference-finale plaatste.

Die finaleplaats werd gepakt en aanvoerder Grigori Panin vroeg direct of ze haar belofte na zou komen. Ulyana mag er zijn en dat weet ze zelf maar al te goed, getuige haar Instagrampagina. Haar belofte kwam ze dan ook na en een topless Ulyana is te zien op deze week gepubliceerde foto's, hoewel ze nog wel wat bedekt.

De volgende stap is ook al gezet: als Salavat Ufa de Gagarin Cup wint, de enorme beker voor de winnaar van de KHL, gaat ze helemaal uit de kleren. "Ik ben op zoek naar een naaktfotograaf, ik vraag het voor een vriend", gooide ze nog op Instagram.

"Maar ik kwam voor het vechten", aldus de oplettende lezer. Dat was er donderdag in de vierde wedstrijd tussen Salavat en Avangard: met een paar seconden te spelen ging men flink met elkaar op de vuist, zoals hieronder te zien is.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

На что только не пойдешь ради любимой команды! Все ради победы!💚@hcsalavat, я верю что сегодня мы можем сравнять счет в серии! Спасибо за помощь в съемках: Артуру Идельбаеву - руководителю Центра развития туризма РБ. Тур "Настоящая Башкирия" @rakhmat_rakhmat02 . P.S: Версия без цензуры в телеграм-канале по ссылке в профиле 😉 . #hcsalavat #playoffs #салаватюлаев #хксалаватюлаев #титверг #уфа

Een bericht gedeeld door Ульяна Тригубчак (@uly_3gubchak) op4 Apr 2019 om 8:07 (PDT)

Van Gerwen redt punt tegen Price; Cross en Suljovic winnen

Avond tien van de Premier League. Het circus is neergetreken in Belfast. De eerste avond zonder Raymond van Barneveld. Er moet in dit tweede deel een leg meer gewonnen worden dan in het eerste deel van de competitite. Best of 14 legs en bij 7-7 is het een gelijkspel.

Mensur Suljovic 8-6 James Wade
Wade begon het duel met een break voorsprong, de drie legs erna gingen echter naar Suljovic. Wade maakte er vervolgens 3-3 van. Suljovic miste de kans om opnieuw op voorsprong te komen, waardoor Wade met een 96-finish weer op voorsprong kwam. De Oostenrijker maakte echter direct weer gelijk (4-4).

Suljovic nam de leiding weer over, nadat Wade twee pijlen miste op de dubbel. Het werd 7-4, waardoor Suljovic een punt binnen had. Wade kwam mede door een 137-finish terug tot 7-6. De Oostenrijker trekt de partij echter over de lijn en won met 8-6. De Oostenrijker was qua gemiddelde ook beter (94 om 87). Beide darters hadden een finishpercentage van 80%.  

Michael Smith 7-7 Peter Wright
Peter Wright en Michael Smith hebben hun onderlinge duel in Belfast gelijk gespeeld: 7-7. Beide mannen waren flink aan elkaar gewaagd en wisten elkaar slechts eenmaal te breken in het duel. In de eerste tien legs ging alles met de darts mee. Smith kreeg in leg elf problemen op de dubbels waarna Wright zijn kans schoon zag. Hij brak Smith voor het eerst in de wedstrijd, maar een leg later deed Bully Boy dat op zijn beurt ook: 6-6. Het maakte uiteindelijk niet uit. 

Rob Cross 8-4 Daryl Gurney
In zijn thuisstad Belfast mocht Daryl Gurney het opnemen tegen Rob Cross. De voormalig wereldkampioen won na een sterk optreden met 8-4. Op 2-1 kon Cross al uitlopen, maar liet dat liggen. Het werd 5-3, waarna Cross met 46% op zijn dubbels er 6-3 van maakte.

Gurney mocht nog wel een legje pakken, maar de punten gingen met Cross mee naar huis. Op 6-4 maakte Cross een finish op de dubbel zestien koelbloedig af. Met een geweldige 124-finish pakte hij de achtste leg en maakte hij de partij in stijl af met 8-4.

Michael van Gerwen 7-7 Gerwyn Price
Gerwyn Price heeft de kans laten liggen om voor de allereerste keer van Michael van Gerwen te winnen. Anderhalve week geleden miste hij al matchdarts op een European Tour, nu kwamen er tijdens de Premier League weer twee bij. Zodoende kon Van Gerwen met een 82-finish een punt redden. 

Van Gerwen begon niet overtuigend. Hij kwam nog op 1-0, maar werd gebroken doordat hij drie pijlen miste op de dubbels. Price hield zijn eigen leg met een 90-finish voor de twaalfdarter, om Van Gerwen vervolgens in zijn eigen leg een dart op dubbel-14 te zien missen voor een 145-finish. Daar kwam een snoeiharde bulls-eye 128-finish overheen voor 1-4.

Van Gerwen liet het ern iet bij zitten.Nadat Price op een 5-1 voorsprong kwam, pakte Van Gerwen 3 legs op rij. Vervolgens hield 'The Iceman' keurig zijn eigen leg waardoor hij nog altijd een break voorsprong had: 6-4. Van Gerwen maakte er 6-5 van. In de twaalfde leg miste Price drie pijlen op de dubbel, maar zag vervolgens Van Gerwen zich dood gooien. Op dubbel tien was het dan eindelijk raak en pakte hij zijn eerste punt tegen de wereldkampioen. 

Van Gerwen kwam terug tot 7-6. The Iceman kreeg twee wedstrijdpijlen maar miste. Van Gerwen gooide vervolgens 82 uit via bullseye en dubbel-16. Goed voor 7-7.

Uitslag Feyenoord - sc Heerenveen

Feyenoord heeft donderdagavond een eenvoudige zege geboekt op sc Heerenveen. De Rotterdammers zegevierden op eigen veld met 3-0.

Het was pas de tweede keer in negen jaar tijd dat de Rotterdammers als winnaar van het veld stapten: zes remises en één nederlaag, naast een 2-0 zege in maart 2014. Het team van Giovanni van Bronckhorst verkleinde de achterstand op nummer drie AZ, dat woensdag met 2-2 gelijkspeelde tegen Vitesse, tot op een punt.

Feyenoord scoorde in de eerste helft weliswaar drie keer, maar ging toch met slechts een 1-0 voorsprong rusten. Scheidsrechter Björn Kuipers en VAR Danny Makkelie keurden twee goals af en dat betekende een unicum in de Eredivisie. Feyenoord drukte Heerenveen in de openingsfase terug, maar al snel nam het team van Jan Olde Riekerink het heft in handen met volop balbezit en waren er zelfs her en der enkele fluitconcerten te horen.

Nicolai Jörgensen leek na twintig minuten de score in De Kuip te openen met een schuiver in de verre hoek, maar de duw van Sam Larsson was voor de VAR een reden om het feest niet door te laten gaan. Tien minuten later was het wel raak: Jörgensen tikte raak uit een rebound na een slecht verwerkte kopbal van Eric Botteghin door Heerenveen. Ook vijf minuten voor rust greep de VAR in. Jens Toornstra stond buitenspel en derhalve verscheen het doelpunt van Steven Berghuis niet op het scorebord.

Feyenoord startte sterk aan de tweede helft en was al snel via Jörgensen en Berghuis dicht bij de 2-0. Heerenveen, dat Daniel Höegh al vroeg in de eerste helft zag afhaken en ook Stijn Schaars vlak na rust met een blessure kwijtraakte, kreeg in de 53e minuut alsnog de 2-0 om de oren. Berghuis, weer in genade aangenomen door Van Bronckhorst, zette de tweede treffer van de Rotterdammers op het scorebord.

Tonny Vilhena voerde de score twintig minuten voor tijd verder op met een heerlijke volley: 3-0. Dat was ook tevens het laatste hoogtepunt van het duel, daar de thuisploeg het genoeg vond en de Friezen het verder wel geloofden. Feyenoord wacht komende zondag een uitwedstrijd tegen VVV-Venlo, terwijl AZ een dag eerder bij De Graafschap aantreedt. Over ruim twee weken staan de teams in De Kuip tegenover elkaar.

Feyenoord

3 - 0

sc Heerenveen

 32' Jörgensen
 53' Berghuis
 71' Vilhena
   
 
 Gele kaart: Botteghin, (Feyenoord), Woudenberg, v.Amersfoort, Johnsen, (sc Heerenveen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 25.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Martina (Nieuwkoop/ 82)
Botteghin
v.Beek
Haps
Clasie (Ayoub/77)
Toornstra
Vilhena
Berghuis
Jörgensen
Larsson
  Hahn
Hornkamp
Höegh (Dresevic/13)
Pierie
Woudenberg
Rienstra
Vlap (v.Amersfoort/72)
Schaars (Kobayashi/50)
v.Bergen
Lammers
Johnsen

Jongen (16) die meisje (6) verkrachtte en vermoordde niet blij met straf

In Groot-Brittannië speelt een opvallende rechtszaak. Het verhaal is dan ook hilarisch, want stel: je bent een jongen van 16 jaar en je trekt een meisje van 6 uit haar bed. Je neemt haar mee naar een donkere plek, verkracht haar - met ruim honderd wonden en 'catastrofale' schade aan haar genitaliën als resultaat - en maakt een einde aan haar leven, dan kom je toch ook niet meer bij van het lachen.

Ja, nee, dat is natuurlijk helemaal niet grappig, maar daar lijkt moordenaar Aaron Campbell anders over te denken. Tijdens zijn rechtszaak is het ellendige hoopje zuurstofverspilling veroordeeld tot minimaal 27 jaar in de cel, maar hij vermaakte zich opperbest tijdens de zaak. Zo moest hij 'er alles aan doen om te stoppen met lachen' gedurende de zaak over de moord, waar hij 'best tevreden' mee was. Volgens de tiener had hij al lopen fantaseren om 'iets overdreven' te doen en vond hij de verkrachtingsgedachte wel interessant.

Op de bewuste nacht dronk hij meer dan een hele fles wijn leeg en ging hij het huis in waar de 6-jarige Alesha MacPhail verbleef. Zij was daar op het Schotse eiland Bute met haar opa en oma, haar vader en diens nieuwe vriendin. Campbell kwam binnen en zag Alesha in bed liggen slapen: "Zodra ik haar zag dacht ik er alleen nog maar aan om haar te vermoorden", sprak de ademende drol. Hij tilde het meisje uit bed, zei dat hij een vriend van haar vader was, en ging over tot zijn gruwelijke daden.

Uiteindelijk was Campbell dankzij zijn eigen moeder de sjaak: zij had op camerabeelden gezien dat hij in de bewuste nacht drie keer vertrokken was uit hun huis, in dezelfde straat als het huis waar Alesha verbleef. Moeder dacht dat hij wellicht iets gezien had en dat klopte ook wel, maar hij bleek het van wel héél dichtbij gezien te hebben. De politie had even nodig voor ze hem vonden, iets wat hij 'vrij amusant' vond.

Enfin, Campbell is dus veroordeeld tot 27 jaar celstraf en is in beroep gegaan, dus dit wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

F-Side blijft achter standpunt over 'Feyenoorder' Scherpen staan

Ajax was woensdagavond met 2-5 te sterk voor FC Emmen en voor Kjell Scherpen werd het een extra pijnlijke avond. De jonge doelman van de Drentenaren wordt namelijk al geruime tijd in verband gebracht met een transfer naar de Amsterdammers en de ogen waren tijdens het duel aan De Oude Meerdijk dan ook massaal op de negentienjarige keeper gericht.

De mogelijke overstap van Scherpen naar Ajax is echter ook een bron van flink wat controverse, daar de doelman jaren geleden op social media duidelijk liet weten een voorkeur te hebben voor aartsrivaal Feyenoord. De harde kern van Ajax verwees hier woensdag met een spandoek naar en de F-Side laat donderdag via een verklaring nog maar eens weten de komst van de sluitpost niet te zien zitten: "Daar sta je dan, op woensdagavond in je te kleine stadion, dat opeens uitverkocht is door het neppubliek omdat het zo gehate, maar toch zo grote Ajax op bezoek komt."

"Je hebt je keepershandschoenen aangetrokken en je staat in het doel. Na een uurtje sta je 0-5 achter. Goed, dat is het leven van een gemiddelde keeper als je tegen Ajax moet spelen. Maar het kan nog erger. Je hebt nog geen jaar geleden een mooi interview gegeven. Voor het eerst in de Eredivisie. Men vraagt je wat en je geeft eerlijk antwoord. Je favoriete club is Feyenoord, je grote droom is daar keeper te worden. Je kan niet wachten om in de badkuip je debuut te maken", laat de supportersgroep weten.

De F-Side noemt de interesse in Scherpen bovendien 'best gek': "Want je weet dat je zelf nog nooit op een goede redding bent betrapt. Ja, je bent een lange slungel, maar daar heb je het dan ook mee gehad." Volgens de supporters had de doelman vanwege zijn clubvoorkeur dan ook meteen duidelijk moeten maken dat er van een overstap naar Ajax geen sprake kon zijn: "Maar het hypocriete in je komt boven en waarschijnlijk ook wat centjes die je kan gaan verdienen."

"Je vindt Ajax opeens de beste club van Nederland, zoals je gisteren op tv wist te vertellen. Opeens heb je wel oren naar een overgang naar de beste club van Nederland." Wat de fans betreft is er echter 'geen plaats' voor Scherpen in Amsterdam: "Niet welkom, ga lekker in De Kuip zitten of bij FC Emmen de local hero uithangen, maar wij kunnen niet bouwen op een keeper met voorkeuren voor kakkerlakken, daar hebben we er helaas al een van rond dwarrelen", verwijzen zij naar het Feyenoord-verleden van derde doelman Kostas Lamprou.

Remedy Entertainment: 'we blijven singleplayer games maken'

In 2016 maakte Max Payne- en Alan Wake-ontwikkelaar Remedy bekend te gaan werken aan multiplayer-titels, iets waar ze daarvoor nog weinig ervaring mee hadden. Dit kwam op veel fans over als een soort definitieve stap van single- naar multiplayer. Op PAX East benadrukt de ontwikkelaar dat dit zeker niet de bedoeling is.

Dat ze bij de Finse studio op de multiplayer-only tour zouden gaan was sowieso al ontkracht met de aankondiging van Control, de third-person shooter die veel stijl- en gameplay-elementen lijkt te lenen van eerdere titels, waaronder ook het recentere Quantum Break"We maken als studio zeker geen definitieve ommezwaai naar multiplayer," zo verklaart PR-figuur Thomas Puha tijdens PAX East. "Wel is het zo dat een heleboel van de medewerkers van Remedy hier al sinds jaar en dag werken en we niet altijd dezelfde dingen willen blijven maken. Veel van ons houden van multiplayer-spellen en het voelt echt als een uitstapje, bovendien willen we onze mensen graag de mogelijkheid geven om aan allerlei verschillende dingen te werken."

Behalve Control werkt Remedy ook aan Vanguard, waarvan nog niet helemaal duidelijk is wat het wordt maar wat alle schijn heeft van een soort online games-as-a-service. Daarnaast wordt nog gewerkt aan de online shooter-serie Crossfire. Mijn aandacht is voorlopig in ieder geval gevestigd op Control, dat hopelijk het voortreffelijke Quantum Break kan evenaren die, hoewel wat lineair en kort, toch behoorlijk spectaculair was. 

Er werd door Puha ook nog wat losgelaten over het intellectuele eigendom waar de meeste fans het liefst een nieuw deel van zien: Alan Wake. "Twee jaar geleden werkten we aan Alan Wake 2, maar dat is helaas op helemaal niets uitgelopen. We hebben er uiteindelijk ook nauwelijks iets aan overgehouden en voor de komende jaren zitten we nogal volgeboekt. Maar, ja, we bezitten nog altijd het IP".


Bertens uitgeschakeld in achtste finales Charleston

Kiki Bertens is in de achtste finales van het WTA-toernooi van Charleston uitgeschakeld. De titelverdedigster én als tweede geplaatste tennisster verloor in twee sets van de Griekse Maria Sakkari: 7-6, 6-3.

Ondanks een 4-1 voorsprong gaf Bertens de eerste set alsnog uit handen aan de nummer vijftig van de wereldranglijst. Ook in de tweede set bleef het spel van Bertens wisselvallig. Op de momenten dat ze Sakkari wel onder druk wist te zetten bezweek de Griekse niet. Door de vroege uitschakeling verliest Nederlands beste tennisster veel punten op de wereldranglijst.

Feyenoord roept huurling Hansson terug: "Binnenkort spreek ik met Stam"

Feyenoord roept Emil Hansson na dit seizoen terug naar De Kuip. De middenvelder heeft op huurbasis bij RKC Waalwijk een goede indruk achtergelaten op zijn eigenlijke werkgever, zo meldt zijn managementbureau Wasserman. Hansson krijgt vanaf de zomer de kans om zich te bewijzen aan de nieuwe trainer Jaap Stam en is blij met zijn aanstaande terugkeer.

De twintigjarige Zweed, die vorige week debuteerde voor de Onder-21 van zijn land, kwam namens RKC tot 29 wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie. Daarin maakte hij negen doelpunten en bereidde hij er acht voor. Hansson, wiens contract bij Feyenoord doorloopt tot medio 2020, kwam in 2015 over van SK Brann en speelde onder Giovanni van Bronckhorst vier wedstrijden in de Eredivisie en twee bekerduels in twee jaar tijd.

"Het is een goed teken als de club je terug wil", weet Hansson. "Binnenkort spreek ik de nieuwe trainer Jaap Stam, ik ben erg benieuwd naar de plannen die hij met mij heeft. Maar nu is de focus nog even volledig gericht op RKC, daarna zien we wel verder." Op de website van zijn managementbureau geeft Hansson aan dat hij wel even moest wennen bij de huidige nummer zeven van de Keuken Kampioen Divisie.

"Ik ging van een grote club naar RKC, met andere faciliteiten, andere teamgenoten en een ander niveau. De trainer heeft me vanaf het begin goed geholpen en daar ben ik heel blij mee", vertelt de jongeling over Fred Grim. "Hij is veel individueel met mij bezig geweest. Hij geeft me ook een schop onder m'n kont als dat nodig is. We praten veel over wedstrijdsituaties, hij maakt me echt beter."

'Marokkaan aanrijden is 100 punten': school neemt maatregelen

‘Racistische’ berichten in een Snapchatgroep van beveiligingsstudenten van het Vitalis College in Breda hebben tot ophef geleid op sociale media. De studenten maken misplaatste grappen over onder andere het doodrijden van Marokkanen. De school zegt de berichten ten zeerste af te keuren en heeft direct ‘passende’ maatregelen getroffen.

Het volledige verhaal bij BN DeStem.

Uitslag PSV - PEC Zwolle

PSV heeft zich donderdagavond hersteld van de 3-1 nederlaag tegen Ajax van afgelopen zondag. Een dag nadat Ajax dankzij een 2-5 overwinning op FC Emmen de koppositie over had genomen van de Eindhovenaren, won de ploeg van trainer Mark van Bommel zelf met 4-0 van PEC Zwolle. Luuk de Jong was met twee rake kopballen goud waard voor zijn ploeg, terwijl ook Steven Bergwijn en Donyell Malen trefzeker waren. De voorsprong van PSV bedraagt nu weer twee punten op de achtervolger uit Amsterdam.

Van Bommel wijzigde zijn opstelling met het inbrengen van Gastón Pereiro in de plaats van Michal Sadílek op één plek ten opzichte van de verloren wedstrijd tegen Ajax van afgelopen zondag. Met de Uruguayaan binnen de lijnen doorstond de thuisploeg de felle start van de Zwollenaren en na een minuut of tien slaagde PSV erin om het initiatief steeds steviger in handen te nemen. Dit leidde met twintig minuten op de klok tot een aantal goede kansen, waarvan De Jong er uiteindelijk een wist te benutten.

Voordat de aanvoerder met het hoofd uit een corner de 1-0 op het scorebord zette, moest Mickey van der Hart al met twee goede reflexen redding brengen op inzetten van Nick Viergever en Daniel Schwaab. PSV controleerde de wedstrijd na de openingstreffer tot aan de rust en kwam met nog een kleine tien minuten te gaan bijna op 2-0 via Hirving Lozano. Pereiro veroverde de bal op het middenveld na een duel met Thomas Lam en slaagde erin de Mexicaan aan de rechterkant te bedienen, maar Lozano schoot uiteindelijk hard voor het doel langs.

Zwolle probeerde een paar minuten na de rust via Vito van Crooij en Kingsley Ehizibue weer wat terug te doen, maar moest daarna weer achteruitlopen. Dik tien minuten na de onderbreking ontstond er een gevaarlijk moment voor het doel van Van der Hart toen Kenneth Paal de bal ongelukkig raakte en Lozano vervolgens licht vast leek te houden. Scheidsrechter Pol van Boekel weigerde echter om de Mexicaan een penalty mee te geven en de VAR besloot het daar ook bij te laten. Niet lang na deze kans moest Van der Hart echter opnieuw vissen toen Pelle Clement de bal op het middenveld verloor en Bergwijn aan een lange sprint vanaf zijn eigen helft begon.


Darryl Lachman slaagde er met een uiterste inspanning ook niet in om de Oranje-international af te stoppen, waarna hij via de doelman raak schoot. PEC kwam daarna niet verder dan een plaagstoot van grote afstand via invaller Mike van Duinen en moest een klein kwartier voor tijd ook nog de 3-0 incasseren. In een fase waarin de Blauwvingers door een blessure van Gustavo Hamer met tien man stonden knikte De Jong opnieuw een corner binnen. Voor de spits van PSV was het al zijn 24e treffer van de nog lopende voetbaljaargang: alleen in het seizoen 2011/12 (25 goals in dienst van FC Twente) en 2015/16 (26 doelpunten namens PSV) wist hij betere cijfers te overleggen. In de blessuretijd werd de 4-0 van Cody Gakpo in eerste instantie nog afgekeurd wegens buitenspel, maar een rake kopbal van Donyell Malen maakte het kwartet toch nog vol.

PSV

4 - 0

PEC Zwolle

 24' De Jong
 62' Bergwijn
 76' De Jong
 90+4' Malen
   
 
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34.000
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Dumfries
Schwaab
Viergever
Angelino
Rosario
Pereiro (Ihattaren/78)
Hendrix
Lozano (Malen/78)
De Jong
Bergwijn (Gakpo/87)
  v.d. Hart
v. Polen
Lachman
Lam
Paal
Hamer (Flemming/78)
Clement
Namli
Ehizibue (Elbers/78)
Thy (v. Duinen/64)
v. Crooy

Handbalsters treffen Spanje en Oostenrijk in EK-kwalificatie

De handbalsters van het Nederlandse team treffen in de kwalificatie voor het Europees kampioenschap Spanje, Oostenrijk en de winnaar van de kwalificatiefase tussen Israël, Finland, Griekenland en Luxemburg. De beste twee landen kwalificeren zich voor het EK van december 2020 in Denemarken en Noorwegen.

Als winnaar van het brons op het EK van afgelopen jaar is Nederland groepshoofd in groep 1. Op papier is Spanje de zwaarste tegenstander voor de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade. Tijdens de groepsfase op het EK in december won Nederland met slechts een doelpunt verschil van Spanje. De laatste ontmoeting met Oostenrijk dateert van 2016, toen won Oranje met 35-22.

De kwalificatiewedstrijden beginnen in september 2019 en eindigen na zes speelronden op 31 mei 2020.

Kwalificatiewedstrijden Nederland
Speeldag 1, 25/26 september 2019: Nederland-Oostenrijk.
Speeldag 2, 28/29 september 2019: Winnaar kwalificatiefase 1-Nederland.
Speeldag 3, 25/26 maart 2020: Spanje-Nederland.
Speeldag 4, 27/28 maart 2020: Nederland-Spanje.
Speeldag 5, 27/28 mei 2020: Oostenrijk-Nederland.
Speeldag 6, 31 mei 2020: Nederland-winnaar kwalificatiefase 1.

Loting kwalificatiegroepen EK 2020
Groep 1: Nederland, Spanje, Oostenrijk, winnaar kwalificatiefase 1 (Israël, Finland, Griekenland, Luxemburg).
Groep 2: Montenegro, Hongarije, Italië, Litouwen.
Groep 3: Duitsland, Slovenië, Wit-Rusland, Kosovo.
Groep 4: Rusland, Servië, Slowakije, Zwitserland.
Groep 5: Zweden, Tsjechië, Noord-Macedonië, Portugal.
Groep 6: Frankrijk, Kroatië, Turkije, IJsland.
Groep 7: Roemenië, Polen, Oekraïne, Faeröer.

Topvrouw wordt lerares

Merel van Vroonhoven, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten, gooit het bijltje erbij neer. Ze laat zich aan de pabo omscholen tot lerares speciaal onderwijs, meldt de NOS.

"Na 20 jaar in allerlei raden van bestuur gewerkt te hebben, waarvan de laatste 10 jaar in de publieke sector, wil ik dichter bij de mensen werken die dat het meest nodig hebben", zegt ze over haar besluit.

Dat zou zijn ingegeven door haar autistische zoon. "Ik wil betekenis hebben op individueel niveau, zoals anderen dat voor mijn zoon hebben gedaan."

"Heel stoer, maar jammer", reageert minister van Financiën Wopke Hoekstra. "We gaan een geweldige bestuurder missen."

Schaatsers die Thyrax gebruiken niet langer welkom bij Jumbo-Visma

Schaatsers die het geneesmiddel Thyrax gebruiken zijn niet langer welkom bij Jumbo-Visma. De grootste Nederlandse schaatsploeg heeft dat besloten op advies van ploegarts Gee van Enst.

Tijdens de Olympische Spelen in Pyeongchang kreeg Van Enst signalen dat diverse Nederlandse schaatsers Thyrax gebruiken zonder dat daar een medische reden voor is. De schaatsers zouden het middel gebruiken omdat het een 'boost' geeft. Het middel staat niet op de dopinglijst en wordt normaal voorgeschreven bij schildklierproblemen.

“Als je Thyrax gebruikt, dan kom je niet in onze ploeg. Ook al gebruik je het terecht”, aldus teamarts Van Enst tegen Nieuwsuur. “Sinds een jaar bevragen wij schaatsers daarop. Ze moeten weten dat als ze in dat vage gebied komen, dat je er bij ons niet in komt. Want wij willen geen discussie over dat vage gebied.”

Ook overweegt de ploeg om haaranalyses in te voeren. “We kijken of we met haaranalyse terug kunnen gaan in de geschiedenis van de persoon. Of een schaatser dingen heeft gebruikt, waarvan hij zegt dat hij ze niet heeft gebruikt.”

Naast het gebruik van Thyrax zit de teamarts nog met meer vragen omtrent het gebruik van geneesmiddelen. “Ik heb zelf tien jaar op topniveau geroeid en als ik het daarmee vergelijk, dan gebruikten we niks. Dan had kennelijk niemand last van z'n longen. Niemand last van zijn schildklier. De bond en NOC*NSF moet niet alleen controleren of schaatsers het nodig hebben. Maar de tijd is ook rijp om te kijken bij topsporters waarom ze zo vaak ziek zijn of zoveel ziektes hebben.”

Britse Lagerhuis ontruimd

In Londen is het Britse Lagerhuis donderdag geëvacueerd. Men was bezig met een debat over de zogenaamde Loan Charge, iets wat niet over de Brexit gaat en in deze dagen dus even flink naar de achtergrond is verschoven.

Plotseling begon er water naar binnen te druppelen en al snel bleek dat er een serieus lek was in het Lagerhuis. "Dat is ook niet voor het eerst", grapte de Schotse Conservatief Ross Thompson nog even. Plaatsvervangend spreker Lindsay Hoyle ging nog heel even door, maar besloot al vrij snel dat de boel geschorst zou worden en verzocht eenieder het Lagerhuis te verlaten.

"We hebben een nieuwe waterattractie! Ik ben nog nooit bij een debat geweest waar regen de boel stil heeft gelegd, maar dat is nu dus gebeurd", aldus parlementslid Neil O'Brien. Vermoedelijk is ergens een pijpleiding gebarsten of is er ergens in het dak een gat ontstaan. Spreker Hoyle gaf nog aan dat er geen foto's gemaakt moesten worden, waarna er vrij veel foto's gemaakt werden.

Het debat wordt stilgelegd (Bron: YouTube)

'Positie van algemeen directeur De Jong in gevaar bij Feyenoord'

Bij Feyenoord bestaat veel onzekerheid over wie de club de komende jaren moet leiden. Ook de positie van de algemeen directeur zou wankel zijn. Technisch directeur Martin van Geel gaat na dit seizoen vertrekken op aandringen van de Raad van Commissarissen, terwijl de relatie tussen De Vrienden van Feyenoord en algemeen directeur Jan de Jong ook niet optimaal is. Volgens De Telegraaf willen de investeerders Robert Eenhoorn naar De Kuip halen.

Eerder werd al gesuggereerd dat de Vrienden van Feyenoord in de directeur van AZ de geschikte persoon zouden vinden voor het directeurschap bij de Rotterdamse club en deze 'duidelijke voorkeur' wordt nu bevestigd door het dagblad. "De vraag is of De Jong en Van Geel in de huidige situatie nog een uitdaging zien om het seizoen af te maken. Of sterker: of hen de kans wordt gegund het seizoen te voltooien."

Naast nieuwe voorzitter Toon van Bodegom zit ook oud-Feyenoorder Sjaak Troost in de Raad van Commissarissen. Laatstgenoemde heeft volgens de krant de afgelopen twaalf maanden 'zijn oor te luister gelegd' bij iedereen op de werkvloer. Troost wil investeren in de jeugdopleiding en ziet daarin het meeste toekomst voor Feyenoord. "Dat betekent ook dat de RvC kan bepalen hoe de directie er straks gaat uitzien", aldus de scribent.

Feyenoord verkeert momenteel dus in een 'machtsvacuüm'. Doorgaans bepaalt de technische leiding in samenspraak met de trainer de koers van de club, maar het is inmiddels bekend dat zowel Van Geel als Giovanni van Bronckhorst gaan vertrekken. Binnen Feyenoord zou iedereen zich nu afvragen door wie de club op dit moment wordt geleid.

'Isak speelt zich in Tilburg in de kijker bij Barcelona'

Alexander Isak mag zich opnieuw op de belangstelling van Barcelona verheugen, meldt El Mundo Deportivo. De negentienjarige spits is door zijn goede prestaties bij Willem II weer op de radar verschenen bij de Spaanse topclub. Isak wordt sinds januari door Borussia Dortmund verhuurd aan de club uit Tilburg en hij was in tien competitiewedstrijden al goed voor tien doelpunten.

De Zweed wordt in eigen land gezien als de nieuwe Zlatan Ibrahimovic en als speler van AIK Solna had hij de complete Europese top achter zich aan. Barcelona had hem al in het vizier en ook Real Madrid had interesse, maar destijds koos hij voor Borussia Dortmund. De talentvolle aanvaller kwam meerdere keren in actie in de hoofdmacht, maar hij werkte zijn duels doorgaans af bij de reserves van BVB. In januari koos hij voor een verhuurperiode in de Eredivisie en als opvolger van Fran Sol presteert hij uitstekend.

Barcelona scout regelmatig in de Eredivisie en telde in januari minimaal 75 miljoen euro neer voor Frenkie de Jong. Ook Matthijs de Ligt staat hoog op het lijstje van de Catalanen en daar komt nu de naam van Isak bij. Volgens de krant is Dortmund bereidt om te luisteren naar aanbiedingen voor de lange spits. Tot een aanbieding is het tot dusver niet gekomen. Het contract van Isak, die in januari 2017 voor ruim acht miljoen euro werd aangetrokken, loopt door tot de zomer van 2022.

Ajax bevestigt komst Roemeense middenvelder Marin

Razvan Marin maakt komende zomer de overstap van Standard Luik naar Ajax. De 22-jarige Roemeense middenvelder komt na deze voetbaljaargang over van Standard Luik en heeft zijn handtekening gezet onder een vijfjarig contract. Met de overgang is een transfersom van 12,5 miljoen euro gemoeid, zo heeft de club uit Amsterdam bekendgemaakt via de officiële kanalen.

De transfer van Marin komt niet volledig uit de lucht vallen. Enkele weken geleden meldden diverse media al dat een overstap aanstaande was. Erik ten Hag ging in aanloop naar de wedstrijd tegen PSV op een persconferentie al in op de kwaliteiten van Marin. Hij ziet in de vijftienvoudig international een ‘dynamische’ speler die goed in het spel van Ajax past. "In het lopen, maar ook in de passing. Zowel kort als lang. Het is een echte verbindingsspeler", aldus Ten Hag. "Ik zal niet ontkennen dat we hem op de radar hebben. Hij viel ons op toen we tegen Standard Luik gingen spelen (in de voorrondes van de Champions League, red.). In de voorbereiding op dat duel viel hij op en toen zijn wij hem gaan volgen: de staf en de scouting."

Marin maakte in januari 2017 voor ruim twee miljoen euro de overstap van Viitorul naar Standard Luik. Hij ontwikkelde zich stormachtig en door zijn goede prestaties in België werd hij vorig jaar verkozen tot Roemeens Voetballer van het Jaar. Behalve Ajax hadden naar verluidt ook AS Monaco, Fiorentina en AS Roma interesse in de middenvelder, die tussentijds zijn contract in Luik nog verlengde tot medio 2023. Donderdag onderging hij met succes een medische keuring in Amsterdam, waarna zijn transfer werd afgerond.

Marin is de eerste aankoop van Ajax voor volgend seizoen. Naar verwachting maakt de Eredivisie-club binnenkort ook de komst van Kjell Scherpen wereldkundig. De talentvolle doelman gaat FC Emmen verlaten voor een langdurig contract in Amsterdam. Naar alle waarschijnlijkheid krijgt Ten Hag volgend seizoen ook de beschikking over Kik Pierie. De verdediger staat nu nog onder contract bij sc Heerenveen, maar is met Ajax in gesprek over een overgang. Tegenover zijn komst staat waarschijnlijk het vertrek van Matthijs de Ligt, die al maandenlang in verband wordt gebracht met de grootste clubs uit Europa.

Gemeente Utrecht heeft beffende afdeling

Het is toch een vreemde gewaarwording, je stelt via Twitter een gewone vraag aan de gemeente Utrecht maar je krijgt een zeer onthullend antwoord. Dat overkwam Karlijn die een vraag over de fietsbrug bij het Beatrixpark stelde, maar in het antwoord werd onthuld dat er ongebruikelijke dingen gebeuren op het Utrechtse stadhuis. De antwoordende ambtenaar heeft het namelijk over een beffende afdeling.

Waarom de tweet inmiddels verwijderd is snappen wij wel, gelukkig hebben we de foto's nog.

Een onthullende tweet (Bron: Twitter)
Een onthullende tweet (Bron: Twitter)

'Ajax doet in Camp Nou navraag naar Aleñá

Carles Aleñá staat naar verluidt hoog op het verlanglijstje van Ajax. De middenvelder komt bij Barcelona niet veel aan spelen toe. Ajax bekijkt de mogelijkheid om hem tijdelijk naar de Johan Cruijff ArenA te halen. Beide clubs zijn in gesprek over een mogelijke samenwerking en daar zouden dergelijke huurovereenkomsten het resultaat van kunnen zijn.

De Amsterdammers nemen na dit seizoen afscheid van Frenkie de Jong en houden ook rekening met een vertrek van Matthijs de Ligt en Nicolás Tagliafico. Directeur spelersbeleid Marc Overmars kijkt zelf ook rond op de transfermarkt en zou zijn uitgekomen bij Aleñá. Sport meldt dat Ajax hem graag een jaartje ervaring wil laten opdoen in de Eredivisie en dat Aleñá prima zou passen in het elftal van trainer Erik ten Hag.

Eerder maakte Catalunya Ràdio al bekend dat Barcelona linksback Juan Miranda (19), centrumverdediger Jean-Clair Todibo (19) en middenvelders Oriol Busquets (20) en Riqui Puig (19) had gevraagd naar een eventuele verhuurperiode bij Ajax. Eerstgenoemde wordt gezien als de opvolger van Tagliafico, maar de linkspoot zou zijn twijfels hebben bij een tijdelijk avontuur in Nederland. De overige drie spelers hebben aangegeven dat zij het aanbod in overweging nemen aangezien ze in het Camp Nou weinig aan spelen toe zullen komen.

De naam van Aleñá zou ook bij de onderhandelingen over De Jong zijn gevallen. Als Barcelona besluit dat de middenvelder tijdelijk mag vertrekken, dan maakt Ajax een zeer goede kans. De geboren Catalaan speelde dit seizoen achttien wedstrijden namens het eerste elftal van Barça . Die duels verdeelde hij over LaLiga, de Copa del Rey en de Champions League. In het competitieduel met Villarreal maakte hij eind vorig jaar zijn eerste doelpunt.

Poldervaart stapt per direct op bij Excelsior: "De club is het belangrijkste"

Excelsior moet het in de beslissende fase van het seizoen stellen zonder hoofdtrainer Adrie Poldervaart. Hij heeft zijn ontslag per direct ingediend. De 48-jarige hoofdtrainer was bezig aan zijn eerste seizoen als eindverantwoordelijke en hij heeft zijn conclusies getrokken nu de Kralingers steeds verder afzakken richting de rode streep. Na de 1-2 nederlaag tegen hekkensluiter NAC Breda heeft hij de handdoek in de ring gegooid. "De reden is dat ik de groep naar mijn idee en gevoel niet meer kan raken", laat hij weten via de officiële kanalen van de club.

Hij is van mening dat de club gebaat is bij een frisse wind. "Het clubbelang staat nu voorop en daarom heb ik besloten om mijn contract in te leveren. Excelsior is het belangrijkste", betoogt de oefenmeester, die op begrip kan rekenen van de clubleiding. "Wij respecteren de keuze van Adrie", reageert algemeen directeur Ferry de Haan. "Het tekent hem dat hij deze keuze in het belang van Excelsior heeft gemaakt. De club heeft in zijn ogen nu iemand anders nodig. Wij vinden dit vooral ook een persoonlijk drama voor Adrie."

De bestuurder signaleert tegelijkertijd dat de ploeg woensdagavond door de ondergrens zakte. "Ik ga er vanuit dat een ieder beseft dat het niet kan zoals we gisteren voor de dag kwamen en dat het echt anders moet willen wij het eredivisieschap veiligstellen", besluit De Haan. André Hoekstra neemt voorlopig de honneurs waar op de trainingen en de club gaat zo snel mogelijk op zoek naar een oplossing voor de rest van het seizoen.

Poldervaart weet nog niet wat hij nu gaat doen. In ieder geval wenst hij de club het beste. "Ik hoop dat het in het vervolg van het seizoen beter gaat met iemand anders voor de groep. Qua inzet en beleving kan ik mijzelf geen verwijten maken, over de keuzes die ik gemaakt heb gedurende het seizoen ga ik de komende tijd nog maar eens goed nadenken." Excelsior staat op plek vijftien met slechts een punt meer dan FC Emmen en De Graafschap. NAC Breda is de Kralingers tot op vijf punten genaderd.

Voorarrest Gökmen Tanis met 90 dagen verlengd

De 37-jarige Gökmen Tanis, die verdacht wordt van de schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht, blijft langer vastzitten. Zijn voorarrest is met de maximale termijn van 90 dagen verlengd. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland vandaag beslist.

Eerder bepaalde de rechter-commissaris dat de man 14 dagen langer vast moest blijven zitten. Het Openbaar Ministerie verzocht de rechtbank vandaag om het voorarrest van de man met 90 dagen te verlengen. Deze zittingen worden achter gesloten deuren behandeld. De raadkamer van de rechtbank oordeelde vandaag dat de man vast moet blijven zitten tot de eerste zitting.

De eerstvolgende zitting is een zogenoemde pro-formazitting, dit is een openbare zitting. Als een verdachte in voorarrest zit, moet zijn zaak binnen 3 maanden aan de strafrechter worden voorgelegd. Tijdens de pro-formazitting wordt onder andere de stand van het onderzoek en het voorarrest besproken. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. De man wordt verdacht van drie strafbare feiten: moord of doodslag op meerdere personen met een terroristisch oogmerk, poging daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk.

Nog geen sporen gevonden van Marjo Winkens

Bij de zoekactie in het kader van het onderzoek naar de verdwijning van Marjo Winkens zal vrijdag extra materieel ingezet worden. Afgelopen dagen heeft de zoekactie zich gericht op een bosperceel, gelegen achter een aantal woningen aan de Kerstenbergweg in Beesel. Daartoe zijn onder andere twee graafmachines ingezet. De verwachting is dat deze werkzaamheden in de loop van donderdag zijn afgerond.

Lees ook: Politie zoekt na 43 jaar opnieuw naar Marjo Winkens

Vanaf vrijdagochtend zal de zoekactie zich vooral richten op een tuinperceel, vroeger deel uitmakend van het bos. Daarvoor is ander materieel nodig. Dit heeft te maken met de samenstelling van de grond en de begroeiing op het perceel. Dit betekent dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vrijdagochtend dit materieel met een grote vrachtauto naar Beesel zal brengen. Ook bij de zoekactie op dit perceel zullen onder andere de archeologen van het NFI weer aan het werk zijn.

Tot nu toe zijn er nog geen sporen aangetroffen die duiden op een plek waar mogelijk het stoffelijk overschot van Marjo Winkens begraven is. De verwachting is nog steeds dat – mocht er niets aangetroffen worden - de zoekactie in de loop van vrijdag afgerond gaat worden. Dat betekent dat in de loop van vrijdagavond/zaterdag al het materieel dat in Beesel noodzakelijk was voor de zoekactie weer opgehaald en weg gebracht wordt. Ook wordt de bewaking ter plaatse dan opgeheven.

Als de zoekactie is afgerond, zullen zowel het bos- als tuinperceel zoveel mogelijk in originele staat terug gebracht worden. Daarover zijn inmiddels afspraken gemaakt met de eigenaren van de betreffende percelen.

Hoe loopt het af met de Brexit?

Bijna drie jaar na het Brexitreferendum is er een volwaardige soap ontstaan met dagelijkse afleveringen en voortslepende intriges. Over een douane-unie of nieuw referendum praten werd al verraad genoemd. En nu premier May met oppositieleider Corbyn overlegt komt er ook overspel bij.

May probeert momenteel uitstel te krijgen tot aan de Europese verkiezingen van 22 mei, maar de EU heeft weinig vertrouwen dat het dan in kannen en kruiken is. En dus is de kans reëel dat het Verenigd Koninkrijk nog mee moet doen aan die verkiezingen ook.

Hoe denk jij dat dit allemaal eindigt?

Douane onderschept honderden vogelspinnen in koekjesdozen

Je maakt nog eens wat mee als je bij de Filipijnse douane werkt. Dat ondervonden medewerkers bij het postkantoor in de buurt van het vliegveld van hoofdstad Manila deze week: cadeauverpakkingen en dozen met koekjes en havermout bleken wel cadeau's te bevatten, maar niet iets wat ze hadden verwacht.

In de verpakkingen troffen ze vogelspinnen aan. Niet één of twee van de dieren, nee, 757 stuks. Een groot deel bestond uit nog zeer jonge exemplaren, die in kleine plastic tubes met wat gaatjes voor zuurstof gestopt waren. Er zaten ook grotere jongens bij, die werden verscheept in plastic bakjes. Het geheel werd verstuurd vanuit Polen, maar het is nog niet bekend door wie.

In Manila kwam iemand de 'bestelling' ophalen en hij was uiteraard gelijk de sjaak. Het is volgens de natuurwetten in het land verboden om dergelijke spinnen te verzamelen of te verkopen. De hele lading was bij elkaar grofweg tussen de vijf- en zesduizend euro waard.

Team viert goal met selfie, tegenstander scoort

Even naar de eerste divisie van het Marokkaanse voetbal: Club Athletic Youssoufia Berrechi (CAYB) en Mouloudia Club d'Oujda (MCO) speelden tegen elkaar, je kent ze wel. Na een half uur opende CAYB de score, maar echt snugger waren ze bij het vieren van de goal niet.

De spelers hadden gezien dat de immer bescheiden Mario Balotelli onlangs een goal voor Olympique Marseille vierde met het maken van een selfie - - en deden dat met z'n allen na. De scheidsrechter had er echter schijt aan: we gaan het spel natuurlijk niet onnodig lang stil laten liggen omdat er even foto's gemaakt moeten worden, zo oordeelde hij niet geheel onterecht.

MCO mocht aftrappen, de CAYB-spelers moesten zich als een dolle in positie rennen en een goal kon alleen voorkomen worden met een overtreding in het penaltygebied. De penalty ging erin en de 1-1 eindstand was bereikt.

Lekker bezig (Bron: YouTube)

MLB: Tweede zege Red Sox, homerun Albies

De honkballers van de Boston Red Sox hebben in de MLB hun tweede zege in zeven wedstrijden te pakken. Na twee nederlagen bij de Oakland Athletics won de kampioen woensdag met 3-6, nadat Mookie Betts in de negende inning de ban brak met een rake klap over de grond.

De Atlanta Braves wonnen in eigen huis van de Chicago Cubs, die met 1-4 ook bepaald niet best aan het jaar zijn begonnen. In de derde inning sloeg Ozzie Albies de Braves met een homerun op een 2-1 voorsprong, waarna de Cubs het omdraaiden tot 2-4. Een 3-run double van Johan Camargo in de achtste inning bracht de Braves echter langszij en hielp ze uiteindelijk naar de 6-4 zege.

Uitslagen MLB woensdag
Cincinnati Reds - Milwaukee Brewers 0-1
Washington Nationals - Philadelphia Phillies 9-8
Cleveland Indians - Chicago White Sox 3-8
Tampa Bay Rays - Colorado Rockies 0-1 (2 extra innings)
Kansas City Royals - Minnesota Twins 6-7
San Diego Padres - Arizona Diamondbacks 4-1
New York Yankees - Detroit Tigers 1-2
Toronto Blue Jays - Baltimore Orioles 5-3
Miami Marlins - New York Mets 4-6
Pittsburgh Pirates - St.Louis Cardinals 4-5
Atlanta Braves - Chicago Cubs 6-4
Texas Rangers - Houston Astros 4-0
Oakland Athletics - Boston Red Sox 3-6
Los Angeles Dodgers - San Francisco Giants 5-3

Braves - Cubs (Bron: YouTube)

Gepeste scholier neemt wraak met hamer

Pesten: helaas nog altijd een veelvoorkomende bezigheid onder de grootste lamzakken op allerhande scholen. Zo ook op een middelbare school in het Franse Ivry-sur-Seine, waar een slachtoffer er klaar mee was en wraak nam met een hamer.

Al sinds het begin van het schooljaar zou de 17-jarige jongen ernstig worden gepest, inclusief fysieke mishandelingen. "Het ging allemaal veel te ver", klinkt het door leerlingen op de school. Het slachtoffer bleef uit angst al een paar dagen thuis, maar besloot deze week toch weer naar school te gaan, met een wapen.

In de ochtend begon het gepest gelijk weer en dat bleek geen goede zet: de gepeste jongen pakte in de klas een hamer uit zijn tas en begon in te slaan op de galbakken. Ook rende hij naar een andere scholiere, die een stevige klap op haar hoofd kreeg te verwerken en in het ziekenhuis verzorgd moest worden.

Het pestslachtoffer is door de politie in voorlopige hechtenis genomen en verklaarde dat zijn leven door de pesterijen 'in een hel was veranderd'. Over een straf voor de pesters is nog niks bekend.

Michael Jackson-standbeeld Best na ruim 20 jaar weg

We keren nog even terug naar iets eerder in de week, want ophef: McDonald's heeft het beroemde Michael Jackson-standbeeld bij het filiaal in het Brabantse Best weggehaald. Dat vond men passend, want er is weer eens gedoe over Jackson wegens een documentaire waarin hij beschuldigd wordt van seksueel misbruik.

Volgens een woordvoerster van McDonald's Nederland kan het standbeeld een 'onplezierig gevoel' oproepen bij gasten. Dat is niet de bedoeling: "We vinden het belangrijk dat álle gasten zich prettig voelen bij een bezoek aan onze restaurants." Na overleg met franchisenemer Peter van Gelder, die eerst fel tegen was, is het standbeeld dinsdag verwijderd.

Van Gelder, die het beeld in 1996 met zijn vrouw voor 33 duizend gulden kocht, zegt het te doneren aan een Nederlandse Michael Jackson-fanclub. Die zoeken een nieuwe bestemming voor het beeld, waar fans al jaren graag naartoe komen om de verjaardag te vieren van de wellicht ietwat dubieuze zanger.

Grensrechter opgepakt na kopstoot

Woensdagavond rond 20.40 uur is een 43-jarige man uit Koudekerke, gemeente Veere, aangehouden voor mishandeling. De verdachte was grensrechter bij een voetbalwedstrijd van meisjes onder de 15 jaar en gaf een Terneuzense supporter een kopstoot nadat deze een opmerking had gemaakt over een beslissing van de scheidsrechter.

Agenten kwamen ter plaatse en hebben gesprekken gevoerd met het slachtoffer en enkele getuigen. Naar aanleiding van die verklaringen is de 43-jarige verdachte in zijn woning aangehouden. De man is overgebracht naar een politiecellencomplex en zal daar vandaag worden gehoord over het incident. Na het incident heeft de scheidsrechter de wedstrijd gestaakt.

NHL: Rookies spelen Ducks langs Flames, jochie flirt met jongedame

De ijshockeyers van de Anaheim Ducks zijn bezig aan een sterk einde van een verder verloren seizoen in de NHL, waarin de play-offs al een tijdje buiten bereik zijn. In eigen huis won de ploeg van Daniël Sprong met 3-1 van de Calgary Flames, die juist een topseizoen kennen.

Het waren twee rookies die de boel in de eerste zeven minuten op gang hielpen: Sam Steel opende de score na vijf minuten, Max Jones was twee minuten later trefzeker. Derek Ryan deed nog wel snel iets terug namens de Flames, maar een tweede goal zat er niet in en vroeg in de tweede periode bracht Ryan Getzlaf de 3-1 eindstand al op de borden.

De show werd overigens ook nog gestolen door een jonge Flames-fan, die het stereotype van de vriendelijke Canadees volledig waar wist te maken. Hij scoorde een puck, maar besloot een - op het oog al bezette - jongedame het hof te maken door de puck af te staan. Vervolgens ving hij er nog één, die gaf hij aan een ventje achter hem.

Uitslagen NHL woensdag
New York Rangers - Ottawa Senators 1-4
Chicago Blackhawks - St. Louis Blues 4-3 SO
Anaheim Ducks - Calgary Flames 3-1

Jochie flirt (Bron: YouTube)

Hoera! De NAVO is jarig

De NAVO viert vandaag haar 70e verjaardag. Grote delen van Europa en Noord-Amerika danken 70 jaar vrijheid en veiligheid aan het bondgenootschap. “Een groot goed waar we vaker bij stil mogen staan”, geeft minister Ank Bijleveld-Schouten aan.

Nederland is lid vanaf het eerste uur. “De NAVO is en blijft voor Nederland de hoeksteen van ons veiligheidsbeleid”, benadrukt Bijleveld. “We staan voor elkaar klaar wanneer het nodig is. Die afspraak is de kern van onze alliantie. Dat gaat verder dan alleen een militair bondgenootschap; we delen onze waarden, respect voor democratie en de rechtsstaat."

Nederland en NAVO-operaties
Defensie nam in het verleden deel aan zo’n 20 NAVO-missies. Zo hielp Nederland de NAVO om vrede te bewaren en stabiliteit te brengen. De inzet varieerde van operaties in voormalig Joegoslavië, Libië en Albanië tot optreden tegen piraterij bij Somalië en de Patriot-inzet in Turkije.

Vanaf 2006 voerde de NAVO het bevel over de International Security Assistance Force (ISAF-)missie in Afghanistan. Totaal gingen meer dan 25.000 Nederlandse militairen op uitzending naar Afghanistan. Nog steeds werken ongeveer 160 Nederlandse militairen in het Aziatische land. Voor de huidige NAVO-missie Resolute Support helpen zij leger en politie te versterken.

Artikel 5
Vrijheid en veiligheid hebben een hoge prijs. Er kwamen 38 Nederlandse militairen om het leven in NAVO-operaties, het merendeel tijdens de ISAF-missie in Afghanistan. Die operatie vloeide voort uit de aanslagen in de Verenigde Staten op 9 september 2001. Toen trad ook voor het eerst Artikel 5 in werking. Daarin staat dat een aanval op een van de landen wordt gezien als een aanval op allemaal.

Blik op het oosten
De eerste 40 jaar van haar bestaan richtte de NAVO zich voornamelijk op de toenmalige Sovjet-Unie. Daarop was ook de Nederlandse krijgsmacht ingericht. De NAVO heeft in de laatste decennia haar blik verruimd en veel geïnvesteerd in de veiligheid het grondgebied heen. Dat valt onder de twee andere hoofdtaken coöperatieve veiligheid en crisis management. Sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014 is ook het belang van collectieve verdediging weer toegenomen.

Vandaag de dag blijft Rusland een van de grootste uitdagingen voor de NAVO. Defensie levert bijvoorbeeld met 270 militairen een bijdrage aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) in Litouwen. Het is een van de geruststellende maatregelen voor de NAVO-bondgenoten in Oost-Europa.

Prijskaartje
Aan vrede en veiligheid hangt een prijskaartje. Bijleveld: “Als we de vrede willen behouden, moeten we bereid zijn de rekening te willen betalen. Je bent lid van de club en moet dus ook je eerlijke deel van de lasten dragen.” Dat hebben de Verenigde Staten de Europese NAVO-partners ook duidelijk gemaakt. Nederland zet nu stappen naar het verhogen van de defensie-uitgaven: toegroeien naar 2% van het bruto binnenlands product in 2024.

Hoera! De NAVO is jarig (Foto: Defensie)
Hoera! De NAVO is jarig (Foto: Defensie)

Curlers op z'n Duits verslagen door Duitsland op WK

De Nederlandse curlers hebben op het WK in het Canadese Lethbridge de derde zege te pakken in zeven wedstrijden. Jaap van Dorp, Wouter Gösgens, Laurens Hoekman en Carlo Glasbergen waren woensdag te sterk voor het China van skip Zou Qiang.

Van Dorp en co begonnen met verrassende zeges op de Amerikaanse olympisch kampioenen en de Europees kampioenen uit Schotland, maar het Zoetermeerse team verloor van Zweden (4-9), Japan (7-9), Zwitserland (6-7) en Noorwegen (4-9).

Tegen China ging het beter en al in het tweede end pakte Nederland drie punten. Daar kwamen er in het vierde end nog twee bij en na zes ends stond Nederland al op 7-3. De Chinezen kwamen in het zevende end nog terug tot 7-5, maar met een prima slotfase maakte Nederland het keurig af: 10-5.

Update 09.30 uur
Een vierde zege zat er voor de Nederlandse curlers lange tijd in tegen het Duitsland van skip Marc Muskatewitz, maar een ieder weet: Duitsers zijn pas verslagen als de laatste steen gegooid is. 

Vanaf het eerste end ging Nederland aan de leiding, tot de Duitsers in end vijf op 2-2 kwamen. Via 3-4 kwam Nederland met goede scores in het achtste en negende end op 6-4, maar Muskatewitz en co sloegen in het tiende en laatste end toe met drie scorende stenen: 6-7.

NBA: Pistons wachten op play-offs, Magic zet stapje

De basketballers van de Detroit Pistons hebben hun play-offticket in de NBA nog niet binnen. De ploeg is vrijwel zeker van het postseason, maar zonder Blake Griffin zat winst er thuis tegen de Indiana Pacers eigenlijk geen moment in: 89-108.

De Orlando Magic is alsmaar zekerder van de play-offs, hoewel het ticket ook nog niet binnen is. Thuis zette de ploeg in elk geval weer een volgende stap: onder leiding van Nikola Vucevic, goed voor 29 punten en 13 rebounds, werden de New York Knicks met 114-100 verslagen.

Uitslagen NBA woensdag
Detroit Pistons - Indiana Pacers 89-108
Orlando Magic - New York Knicks 114-100
Washington Wizards - Chicago Bulls 114-115
Atlanta Hawks - Philadelphia 76ers 130-122
Brooklyn Nets - Toronto Raptors 105-115
Miami Heat - Boston Celtics 102-112
New Orleans Pelicans - Charlotte Hornets 109-115
Dallas Mavericks - Minnesota Timberwolves 108-110
Denver Nuggets - San Antonio Spurs 113-85
Phoenix Suns - Utah Jazz 97-118
Portland Trail Blazers - Memphis Grizzlies 116-89
Los Angeles Clippers - Houston Rockets 103-135

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Veel Amsterdammers willen graag verhuizen

In 2018 gaf 15 procent van alle huishoudens in een zelfstandige woning aan in de voorgaande twee jaar te zijn verhuisd, zo’n 1,1 miljoen huishoudens. Dat is meer dan in 2012 en 2015, toen zo’n 13 procent rapporteerde te zijn verhuisd. Ook de groep huishoudens met een verhuiswens nam toe: van 24 procent in 2012 naar 33 procent in 2015, om in 2018 uit te komen op 34 procent. Dit meldt het CBS op basis van het Woon Onderzoek Nederland (WoON) 2018, een driejaarlijkse enquête onder ruim 60.000 Nederlanders.

Het aantal huishoudens dat vanuit een koopwoning verhuisde steeg het sterkst: van 200.000 in de twee jaren voorafgaand aan 2015 naar 380.000 in de twee jaren voorafgaand aan 2018. Het aantal doorstromers vanuit een huurwoning nam in dezelfde periode toe van ruim 400.000 naar bijna 470.000 huishoudens. Het aantal starters op de woningmarkt steeg met 60.000 huishoudens.

Meer jongeren binnen twee jaar verhuisd
Onder jonge huishoudens was de toename in verhuizingen het grootst. In 2018 waren in de twee voorafgaande jaren 560.000 huishoudens tussen de 18 en 35 jaar verhuisd, tegen 480.000 in 2015. Alhoewel bij huishoudens van deze leeftijd het percentage starters op de woningmarkt het grootst is en deze groep ook is toegenomen, zit de groei in het aantal verhuizingen hier vooral bij de doorstromers vanuit een huurwoning. Relatief steeg het aantal verhuizingen in deze periode het hardst bij de 65- tot 75-jarigen: van 37.000 naar 66.000. Ook bij de andere leeftijdsgroepen was er een toename in het aantal verhuisbewegingen.

Percentage verhuizingen grootst in Groningen
Het percentage huishoudens dat in de voorgaande twee jaar is verhuisd was het grootst in de COROP-gebieden Overig Groningen en Noord-Friesland: 19 procent van de huishoudens die daar in 2018 woonden waren in de voorgaande twee jaar verhuisd. De groep verhuizers was het kleinst in Zuidwest-Friesland (10 procent), Delfzijl en omgeving en Noord-Drenthe (beiden 11 procent).

Toename in verhuisgeneigdheid
Huishoudens is tevens gevraagd of ze in de komende twee jaar willen verhuizen naar een andere woning. Hieruit blijkt dat onder alle huishoudens het percentage verhuisgeneigden is toegenomen: van ruim 24 procent in 2012 naar bijna 34 procent in 2018. Dit komt vooral doordat de groep die eventueel wel wil verhuizen of wel wil verhuizen maar niets kan vinden tussen 2012 en 2015 toenam. Het aandeel huishoudens dat binnen twee jaar beslist wil verhuizen bleef vrij constant tussen 2012 en 2018.

Verhuisgeneigdheid grootst in Amsterdam
In het COROP-gebied Groot-Amsterdam was in 2018 de totale verhuisgeneigdheid (eventueel en beslist) onder huishoudens met 41 procent het grootst. Ook in Overig Groningen was 41 procent verhuisgeneigd. In Midden-Limburg (25 procent), Zeeuws-Vlaanderen (26 procent) en Noord-Limburg (27 procent) was het aandeel verhuisgeneigde huishoudens het kleinst. In de gebieden met het hoogste percentage verhuizingen is over het algemeen dus ook de verhuisgeneigdheid groter.

Politie onderzoekt verband tussen moord en zelfmoord

Bij een schietincident aan de Landsherenstraat in Mijdrecht is op 2 april 2019 een 45-jarige vrouw om het leven gekomen. De politie kreeg rond 22.00 uur een melding dat er knallen waren gehoord bij de woning. Ter plaatse troffen agenten een ernstig gewonde vrouw aan. Zij bleek te zijn neergeschoten. Hulpdiensten, waaronder een traumaheli, kwamen ter plaatse en probeerden het leven van het slachtoffer te redden. Dit lukte niet en zij overleed korte tijd later.

Volgens getuigen vluchtte, kort na het schietincident, een man uit de woning in een onbekende richting. Met meerdere eenheden en met hulp van de politiehelikopter werd in de directe omgeving naar de mogelijke verdachte gezocht, maar hij werd niet aangetroffen. Recherche en forensische opsporing startten direct een onderzoek naar de toedracht en omstandigheden rond het schietincident. Uit dit onderzoek kwam al snel een verdachte naar voren. De politie is diezelfde avond, op 2 april, naar de woning van deze verdachte gegaan en heeft een inval gedaan. De verdachte werd daar echter niet aangetroffen. Het onderzoek wordt verder voortgezet.

Woensdag werd een stoffelijk overschot aangetroffen in de berm aan de Amstelkade in Wilnis. Het gaat om een 54-jarige man uit Zegveld die zelfmoord had gepleegd.  Uit onderzoek is gebleken dat het slachtoffer uit Mijdrecht aangifte had gedaan van stalking door deze man. Uiteraard onderzoekt de politie de mogelijke betrokkenheid van deze man bij de dood van de vrouw uit Mijdrecht.

Cao-lonen stijgen minder hard dan consumentenprijzen

In het eerste kwartaal van 2019 zijn de cao-lonen met 2,2 procent gestegen. Dat is gelijk aan de loonontwikkeling over het laatste halfjaar van 2018. Anders dan toen is de stijging nu lager dan die van de consumentenprijzen. Deze bedroeg in het eerste kwartaal 2,5 procent. Dit meldt het CBS op grond van nieuwe cijfers.

Sinds 2014, het dieptepunt van de economische recessie, is het éénmaal eerder voorgekomen dat de consumentenprijzen harder stegen dan de cao-lonen, namelijk in het eerste kwartaal van 2017. In 2015 en 2016 lag de cao-loonstijging nog ver boven de stijging van de consumentenprijzen, mede doordat in die periode de stijging van de consumentenprijzen niet boven de 1 procent uitkwam.

Als de cao-lonen minder hard stijgen dan de consumentenprijzen, betekent dit niet automatisch dat werknemers er reëel in koopkracht op achteruit gaan. Het nettoloon is namelijk ook afhankelijk van de veranderingen in de premies die werknemers betalen voor pensioen, sociale verzekeringen (inclusief zorg) en de loonheffing.

In het eerste kwartaal stegen de lonen het meest in de gesubsidieerde sector, namelijk met 2,3 procent. In de sector particuliere bedrijven en bij de sector overheid namen de lonen toe met respectievelijk 2,2 procent en 1,8 procent. Vorig jaar stegen de lonen bij de sector overheid nog het meest (2,5 procent) en namen de lonen het minst toe in de gesubsidieerde sector.

Minste loonstijging in onderwijs
Op het niveau van de bedrijfstakken namen de lonen in de overige dienstverlening (waartoe onder meer de cao’s kappersbedrijf en uitvaartzorg worden gerekend) het meest toe, namelijk met 3,1 procent. In het onderwijs stegen de lonen met 1,4 procent het minst. Vorig jaar was dit de bedrijfstak met de grootste loonstijging. In 2018 stegen bijvoorbeeld de lonen van het onderwijzend personeel in de cao van het primair onderwijs meer, doordat het salarisverschil verkleind werd met docenten in het voortgezet onderwijs. Voor het primair onderwijs is nog geen nieuw akkoord afgesloten, nadat op 1 maart de cao was verlopen.

Bij de bedrijfstakken informatie en communicatie en verhuur en handel van onroerend goed zijn geen ontwikkelingen bekend, omdat voor het merendeel van de cao’s in deze bedrijfstakken een akkoord uitblijft. Het voorlopige cijfer over het eerste kwartaal van 2019 is gebaseerd op 81 procent van de cao’s waaruit de statistiek is opgebouwd.

Stijging contractuele loonkosten, vooral bij de overheid
Sinds het begin van 2016 ligt de stijging van de contractuele loonkosten (cao-lonen en werkgeverspremies) boven die van de cao-lonen. In het eerste kwartaal van 2019 gingen de contractuele loonkosten met 2,6 procent omhoog. Dit komt doordat de bijdragen aan de WW(Algemeen werkloosheidsfonds)- en WAO/WIA-(basis)-premies gestegen zijn. De verhoogde pensioenpremies bij het ABP zorgen voor een extra stijging van de loonkosten bij de overheid.

Onderwijs-minister Slob: 'Lerarentekort ook te wijten aan scholen zelf'

Volgens de minister van Onderwijs Arie Slob hebben schoolbesturen niet altijd actief genoeg gehandeld om voldoende leraren in dienst te houden. En dat heeft eraan bijgedragen dat op verschillende scholen te weinig docenten werken.

Dat meldt NH Nieuws na een interview met de minister tijdens een werkbezoek aan NH Nieuws en AT5. Slob gaf in dat gesprek aan dat schoolbesturen soms niet hun best hebben gedaan om leraren te binden aan hun school. Daarmee laat de minister zien dat de scholen zelf ook deels verantwoordelijk zijn voor het lerarentekort.

Slob legt uit dat er leraren zijn die naar andere werkgevers zijn vertrokken nadat ze op de scholen geen vaste baan aangeboden kregen: "Het is de besturen niet gelukt om vervangers vast te houden en dat had soms ook te maken met het feit dat men contracten niet omzette in vaste dienstverbanden."

Zowel de overheid als de scholen zelf zijn verantwoordelijk voor het lerarentekort, denkt Slob: "Het is een wisselwerking geweest tussen mogelijkheden die vanuit de politiek zijn geboden, waar overigens in het verleden ook geld naar de scholen is gegaan, en ook het actief handelen van besturen om te zorgen dat ze naar de toekomst toe hun personeelsbestand op orde hadden."

FOK! Wat een weer: bewolking met af en toe regen

Vanochtend is het in de noordoostelijke helft overwegend bewolkt, verder naar het zuidwesten is de bewolking dunner en schijnt de zon ook van tijd tot tijd door de bewolking heen. Tegen het einde van de ochtend en in de loop van de middag gaat er in het noordoosten en oosten van tijd tot tijd regen vallen. De middagtemperatuur varieert van 9°C in het noordoosten tot lokaal 12°C in het zuidwesten. De wind is overwegend zuid en zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig.

In de nacht van donderdag op vrijdag blijft het in het noordoosten overwegend bewolkt en kan er af en toe regen vallen. In de rest van het land zijn er brede opklaringen en met name in het midden en oosten kan mist ontstaan. De minimumtemperatuur loop uiteen van 5°C onder de bewolking in het noordoosten tot rond het vriespunt in de opklaringsgebieden. De wind is zwak en veranderlijk.

Vrijdag overdag blijft de bewolking in het noordoosten overheersen en kan er aanvankelijk nog af en toe regen vallen. In de rest van het land begint de dag, na het oplossen van eventuele mist, zonnig. Later ontstaan er enkele stapelwolken, maar blijft het daar droog. De maximumtemperatuur loop uiteen ban 10°C in het noordoosten tot 14°C in het zuidwesten. De wind wordt zwak tot matig uit richtingen tussen noord en oost. (Bron: KNMI)

Het was zonnig in Amsterdam (Foto: Interpretatie)
Het was zonnig in Amsterdam (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Petitie tegen 'racistische' Hornbachreclame

In Duitsland, en zo langzamerhand ook Nederland, beginnen meer en meer mensen onbedoeld gratis reclame te maken voor Hornbach. De bouwmarkt heeft een nieuwe reclamespot gemaakt en volgens een petitie, die inmiddels meer dan twintigduizend keer is ondertekend, is deze, je raadt het al, racistisch.

De reclame heb je vast al eens langs zien komen en anders kun je hem hieronder bekijken. Een in Keulen woonachtige Zuid-Koreaanse is de petitie tegen het spotje gestart, want geen humor en racistisch. Niet álle Aziatische mensen trekken immers gedragen kleding uit de muur om eraan te kunnen ruiken en het leven van Aziatische vrouwen in Duitsland zou door de campagne bemoeilijkt worden.

Hornbach moet excuses maken, maar lijkt de gratis aandacht - en dus reclame - wel prima te vinden: men gaat er gewoon mee door. Volgens Hornbach is de reclame een 'aanklacht tegen de toenemende verstedelijking en afnemende levenskwaliteit. De geur van het voorjaar is in die steden alleen verkrijgbaar in automaten.' Wel wil men nog zo vriendelijk zijn om met de klagers in gesprek te gaan.

De vraag van de dag: hoe ruikt het voorjaar?

'Zó ruikt het voorjaar' (Bron: YouTube)

Stroombanden bij honden worden verboden

Het gebruik van stroombanden voor de opvoeding van honden wordt vanaf 1 juli 2020 verboden. Momenteel is het geven van stroomstoten of elektromagnetische signalen toegestaan om ongewenst gedrag van honden voor mensen of andere dieren te voorkomen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gebruik van een stroomband ernstige inbreuk doet op het welzijn van het dier. Daarom kiest minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor een algeheel verbod. Dit staat in de brief die vandaag naar de Tweede Kamer is verstuurd.

Minister Schouten: “Het gebruik van stroombanden veroorzaakt onnodige pijn bij honden. Nu blijkt dat het dierenwelzijn in het geding komt, kies ik ervoor om de banden te verbieden. Als houder van een huisdier ben je verantwoordelijk om het dier goed te verzorgen. Daar hoort ook een goede opvoeding – zonder gebruik van een stroomband – bij”.

Het gebruik van stroombanden bij honden is momenteel toegestaan onder de voorwaarde dat het dierenwelzijn niet wordt aangetast. Uit onderzoek blijkt dat niet aan deze voorwaarde kan worden voldaan. Ook kan niet worden bewezen dat het gebruik van stroombanden leidt tot betere gedragsveranderingen dan andere, minder ingrijpende, methoden. Daarom heeft de minister besloten het gebruik van de stroomband te verbieden.

Het nieuwe verbod geldt voor alle apparatuur waarmee honden door middel van stroomstoten pijn kan worden gedaan. Gebruik van stroombanden binnen bedrijven, organisaties of verenigingen zullen door de NVWA worden gehandhaafd. Misbruik bij particulieren wordt gecontroleerd door de politie, boa’s en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). Ook kunnen mensen bij het vermoeden van misbruik van de stroomband bellen naar 144.

Raskat 'Bambino Sphynx'
Ook kondigde minister Schouten vandaag nieuwe handhavingsregels aan bij het fokken van de (naakte) raskat Bambino Sphynx. Onderzoek van de Universiteit Utrecht toont aan dat het fokken van deze katten veelal gepaard gaat met gezondheids- en welzijnsproblemen voor de dieren en zijn criteria bepaald aan de hand waarvan de NVWA beter toezicht kan houden op de gezondheid van deze katten.

Verder roept de minister mensen op om voor het aanschaffen van een kat gebruik te maken van de 'kattenchecklist' van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG). Via deze checklist worden mensen geholpen bij het maken van een verantwoorde keuze voor de aanschaf van een kat.

Minister Schouten verbiedt gebruik stroombanden bij honden
Minister Schouten verbiedt gebruik stroombanden bij honden

Real lijdt eerste nederlaag sinds rentree van Zidane

Real Madrid heeft woensdagavond de eerste nederlaag sinds de rentree van Zinédine Zidane geleden. Valencia bleek verrassend te sterk. De topclub ging op bezoek bij Valencia met 2-1 onderuit, nadat elk van de eerste drie duels onder leiding van de Fransman in een overwinning was geëindigd. Door de nederlaag heeft de Koninklijke nu vijf punten minder dan nummer twee en stadsgenoot Atlético Madrid, dat zaterdag op bezoek gaat bij Barcelona. Nummer vijf Valencia is nog maar een punt verwijderd van een plek die recht geeft op Champions League-voetbal.

In het eerste half uur was de neutrale toeschouwer de grote verliezer. De ploegen van Marcelino en Zidane stonden goed gepositioneerd op het veld, wachtten op de rivaal, en zorgden nauwelijks voor gevaar rondom de doelgebieden van Neto en Keylor Navas. Vanaf de openingstreffer van Guedes, na iets meer dan een half uur spelen, werd de ontmoeting in Mestalla aantrekkelijker en levendiger. De Portugees ontving de bal van Carlos Soler en schoot het leer met precisie achter Navas; 1-0.

Het zelfvertrouwen van Valencia nam toe na de voltreffer van Guedes en enkele kansen op de 2-0 volgden. Pogingen van Kevin Gameiro en Rodrigo misten het doel van Navas op een haar en een poging van Geoffrey Kondogbia had een beter lot verdiend. Real Madrid zette Neto daarentegen niet aan het werk. In het eerste kwartier na de onderbreking veranderde het spelbeeld niet. Navas moest tot het uiterste gaan om de 2-0 van Soler te voorkomen, terwijl een schot van Rodrigo maar net naast ging.

Zidane greep na iets meer dan een uur spelen in en haalde Toni Kroos en Marco Asensio naar de kant, ten faveure van Isco en Gareth Bale. Real Madrid bleef in aanvallend opzicht onmachtig, ook na de entree van Mariano. Valencia liet lange tijd na om het duel in het slot te gooien; zelfs een vier-tegen-twee-aanval resulteerde niet in de 2-0. Navas blokkeerde de noodgedwongen hakbal van Soler, maar de thuisploeg sloeg zeven minuten voor tijd alsnog toe. Na een corner van Dani Parejo kopte Ezequiel Garay raak.

In de slotfase ging een strafschop na een charge op Sergio Ramos niet door in verband met buitenspel, maar de ploeg van Zidane slaagde er toch nog in om de achterstand te verkleinen. Karim Benzema kopte uit een hoekschop van Luka Modric de 2-1 binnen, maar de treffer kwam te laat om een nederlaag te vermijden.

Uitslagen LaLiga woensdag
Athletic de Bilbao - Levante 3-2
Eibar - Rayo Vallecano 2-1
Huesca - Celta de Vigo 3-3
Valencia - Real Madrid 2-1

Kluivert blinkt uit bij Roma, Icardi terug met goal

In de dertigste speelronde in de Serie A hebben Justin Kluivert en Mauro Icardi zichzelf een goede dienst bewezen bij AS Roma en Internazionale. Inter heeft zich steviger gevestigd op de derde plaats in de Serie A. De ploeg van Luciano Spalletti won woensdag met 0-4 van Genoa en profiteerde van het puntenverlies dat nummer vier AC Milan dinsdag leed tegen Udinese; het gat tussen de rivalen is nu vier punten. Icardi maakte na zijn rentree, bijna twee maanden nadat zijn aanvoerdersband werd afgenomen, en was goed voor een treffer en een assist. AS Roma speelde met 2-2 gelijk tegen Fiorentina; Kluivert leverde twee assists en Rick Karsdorp viel na rust in.

Genoa - Internazionale 0-4
Alle aandacht ging uit naar Icardi, die voor het eerst sinds 9 februari weer deel uitmaakte van de wedstrijdselectie en meteen een basisplaats had. Het was echter Roberto Gagliardini die binnen het kwartier de score opende. De middenvelder stond in het strafschopgebied klaar om af te ronden na een voorzet van Kwadwo Asamoah. Het moment van Icardi volgde vijf minuten voor rust: de Argentijn werd neergehaald door Cristian Romero, die een rode kaart kreeg, en ontfermde zich met succes over de daaropvolgende penalty: 0-2. Icardi plaatste de bal beheerst in de rechterhoek en leek daarmee de wedstrijd te beslissen, gezien Inter een numeriek overwicht had.

In de eerste helft domineerden de bezoekers de wedstrijd en kwam Genoa niet vaak van de eigen helft af. In het tweede bedrijf leek een comeback er eigenlijk nooit in te zitten. Inter kwam op 0-3 via Ivan Perisic, die werd bediend met een perfecte pass van Icardi en de benedenhoek vond. Tien minuten voor tijd, kort nadat Icardi naar de kant was gehaald, verzorgde Gagliardini zijn tweede doelpunt van de avond. Zijn kopbal van dichtbij leek gekeerd te worden door doelman Andrei Radu, maar doellijntechnologie wees uit dat de bal over de lijn was.

AS Roma - Fiorentina 2-2
Het was voor beide ploegen een belangrijke wedstrijd, daar Roma en Fiorentina de punten nodig hebben in hun jacht op respectievelijk Champions League- en Europa League-voetbal. Al na twaalf minuten greep Fiorentina de leiding in Stadio Olimpico: aanvoerder Germán Pezzella mocht binnenkoppen na een corner van Cristiano Biraghi. Circa negentig seconden daarna lag de bal er echter ook aan de overzijde in. Justin Kluivert leverde vanaf rechts een scherpe voorzet op Nicolò Zaniolo, wiens kopbal via de onderkant van de lat over de doellijn ging. Namens Fiorentina trof Luis Muriel vervolgens de lat en zodoende bleef het voor rust bij 1-1.

Ook in de tweede helft scoorden beide teams al gauw. Weer was het Fiorentina dat als eerste toesloeg. Aan de linkerzijde wipte Biraghi de bal behendig over Kluivert, alvorens een voorzet in het strafschopgebied af te leveren. Marco Benassi kreeg de bal met meer geluk dan wijsheid bij Gerson en de huurling van Roma deed zijn eigenlijke werkgever pijn met een doeltreffende uithaal van afstand. Het antwoord van de thuisploeg liet weer kort op zich wachten en opnieuw kwam de assist van Kluivert. Vanaf rechts vond hij Diego Perotti, die prachtig raak volleerde: 2-2. Daar bleef het uiteindelijk bij. Roma staat achtse, maar het evenveel punten als nummer zes Lazio. Wel heeft die ploeg een duel tegoed.

Uitslagen Serie A woensdag
Empoli - Napoli 2-1
AS Roma - Fiorentina 2-2
Frosinone - Parma 3-2
Genoa - Internazionale 0-4
SPAL - Lazio 1-0
Torino - Sampdoria 2-1

'Nederlands' Chelsea naar halve finales Youth League

De vier clubs die zich geplaatst hebben voor de halve finales van de UEFA Youth League zijn bekend. FC Barcelona, 1899 Hoffenheim, FC Porto en Chelsea strijden om de titel in de jeugdversie van de Champions League.

FC Barcelona speelde tegen Olympique Lyon en was op weg naar een 2-1 zege. Reo Griffiths bracht Lyon echter in de 89e minuut langszij, maar Alejandro Marques werkte de Catalaanse jongelingen in de 97e minuut met een penalty alsnog naar de laatste vier.

Hoffenheim won in eigen huis met 4-2 van Real Madrid, onder meer door twee goals van Tim Linsbichler. FC Porto stond lange tijd op 1-0 tegen Midtjylland en wist de Denen in het laatste kwartier de genadeklap te geven: 3-0.

Een 'Nederlands' Chelsea had woensdag grote moeite met Dinamo Zagreb. Met Juan Familio-Castillo, Ian Maatsen en Daishawn Redan in de basis stond het na de reguliere speeltijd 2-2 door goals van Luke McCormick (Chelsea) en Antonio Marin (Dinamo Zagreb).

Ook in de verlenging werd niet gescoord en dus moesten strafschoppen genomen worden. De grote held aan Engelse zijde werd uitgerekend Karlo Ziger, de uit Zagreb afkomstige Kroatische keeper van Chelsea, die twee penalties stopte. Chelsea schoot vier keer raak en plaatste zich zo voor de halve finales.

Lagerhuis dwingt May no-deal te voorkomen

Het Britse Lagerhuis heeft met één stem verschil een motie aangenomen die premier Theresa May verplicht een verzoek tot Brexit-uitstel in te dienen. Als ook het Hogerhuis instemt betekent dit dat ze niet kan proberen het parlement vlak voor de deadline van 12 april het mes op de keel te zetten, door met een no-deal exit te dreigen.

Het voorstel van Labour-parlementariër Yvette Cooper werd met 313 tegen 312 stemmen kort na middernacht Nederlandse tijd aangenomen. Het was niet de enige keer dat het spannend was. Eerder staakten de stemmen bij 310 op een voorstel voor nog een stemmingsronde om een Brexit-alternatief te vinden. Voorzitter John Bercow wees de motie daarop af door zelf tegen te stemmen.

Het Conservatieve Lagerhuislid Anne Main had eerder op de dag met haar eigen amendement geprobeerd af te dwingen dat er na 22 mei geen uitstel meer kon zijn. Dit werd met 488 tegen 123 stemmen overweldigend afgewezen.

De regering heeft nog getracht het Cooper-amendement onmogelijk te maken met een eigen voorstel, dat moest verzekeren dat het kabinet volledig vrij spel zou hebben bij het al dan niet vragen om uitstel. Dit werd met 400 tegen 220 stemmen verworpen, de op een na grootste nederlaag van een Britse regering. De grootste was de eerste keer dat May haar EU-exitdeal in stemming bracht.

Donderdag praten May en oppositieleider Jeremy Corbyn verder over een compromis-deal waarbij het Verenigd Koninkrijk in de douane-unie van de EU zou blijven. Volgens Labours tweede man Tom Watson is het partijbeleid om daarbij te eisen dat zo'n deal in een nieuw referendum aan de bevolking wordt voorgelegd, hoewel Corbyn daar weinig voor zou voelen.

Sander Dekker hoeft niet weg

Minister Sander Dekker (VVD) mag van de Tweede Kamer aanblijven, meldt de NOS. Een meerderheid steunt zijn plan van aanpak om fouten te voorkomen die zouden hebben geleid tot de dood van de 25-jarige studente Anne Faber.

Dat bleek woensdag na een debat in aanwezigheid van Fabers familie dat bijna de hele dag duurde. Een van de maatregelen die Dekker aankondigde is dat een gevangene voortaan alleen naar een kliniek mag worden overgeplaatst indien er een volledige risicoanalyse is gemaakt.

Faber werd in het najaar van 2017 na een vermissing dood gevonden. Kort daarop werd de verdachte Michael P. aangehouden, die uiteindelijk bekende haar te hebben verkracht en omgebracht. De 27-jarige man had al verschillende veroordelingen op zak wegens gewelds- en zedenmisdrijven.

Dekker erkende dat de overheid tekort is geschoten bij de bescherming van de samenleving, omdat er bij de resocialisatie onvoldoende oog was voor de risico's. Hij zei evenwel niet zeker te weten of als er geen fouten waren gemaakt, Faber nog had geleefd. Honderd procent veiligheid is niet te garanderen, aldus de minister.

Woonlasten ten opzichte van inkomen niet verder gestegen

De woonquote, de totale woonlasten als percentage van het besteedbaar inkomen, komt in 2018 voor huurders gemiddeld uit op 38,1. Eigenaren besteden in 2018 met gemiddeld 29 procent een kleiner deel van hun besteedbaar inkomen aan wonen. Dit meldt het CBS op basis van het woononderzoek Nederland (WoON) 2018, een driejaarlijkse enquête onder ruim 60 duizend Nederlanders.

De woonquote van huurders is sinds 2012 met 2 procentpunt gestegen, ten opzichte van 2015 is deze niet verder toegenomen. De woonquote van eigenaren is tussen 2015 en 2018 met 0,4 procentpunt gedaald, na een afname van 3 procentpunt tussen 2012 en 2015. Het toegenomen verschil dat tussen 2012 en 2015 is opgetreden in de woonquote van huurders en woningeigenaren wordt niet verklaard door een groter verschil in gemiddeld inkomen tussen de twee groepen, maar door een groter verschil in de gemiddelde woonlasten.

De totale woonlasten van huurders zijn gemiddeld met 14 procent toegenomen ten opzichte van 2012, vanaf 2015 bleef de stijging beperkt tot 4 procent. De stijging van woonlasten komt volledig voor rekening van hogere huren. De hoogte van de bijkomende woonlasten, zoals gemeentebelastingen en uitgaven aan energie en water, is ten opzichte van 2012 nauwelijks veranderd en ook het hogere gemiddeld ontvangen bedrag aan huurtoeslag had een verlagend effect op de woonlasten van de groep huurders in 2018.

Ten opzichte van 2015 zijn de totale woonlasten voor de groep woningeigenaren in 2018 gemiddeld 2 procent hoger. Wel is dit nog 5 procent lager dan de gemiddelde woonlasten voor eigenaren in 2012. De daling in de gemiddelde woonlasten van eigenaren houdt verband met de lagere bruto hypotheekuitgaven, mede veroorzaakt door de gedaalde rente, strengere regelgeving rond hypotheken en dalende hypotheekschuld onder oudere woningeigenaren. Door de sterke daling van het belastingvoordeel van woningeigenaren tussen 2015 en 2018 komen de totale woonlasten 2 procent hoger uit dan in 2015.

Jonge huurders en eigenaren hebben een hogere woonquote
Huishoudens in een koopwoning met een huishoudenshoofd jonger dan 35 jaar hebben hogere relatieve woonlasten dan oudere woningeigenaren. De gemiddelde woonquote van jonge huishoudens is 32,0, terwijl woningeigenaren van 45 jaar of ouder gemiddeld 28,0 procent van hun inkomen aan woonlasten besteden. Jonge huurders hebben tevens relatief hogere woonlasten dan huurders in de leeftijd van 35 tot 55 jaar. Ook huurders van 55 jaar of ouder besteden gemiddeld een groter deel van hun inkomen aan wonen.

Minst welvarende huishoudens besteden meest aan woonlasten
Huishoudens die behoren tot de 20% minst welvarende huishoudens van Nederland hebben gemiddeld een hogere woonquote dan de meer welvarende huishoudens. Woningeigenaren uit de 20% minst welvarende huishoudens besteden gemiddeld bijna de helft van hun besteedbaar inkomen aan woonlasten, huurders zo’n 42 procent. De gemiddelde netto woonlasten van woningeigenaren uit deze groep komen in 2018 uit op 963 euro per maand.

Woningeigenaren uit de 20% meest welvarende huishoudens betalen maandelijks 1038 euro aan woonlasten, gemiddeld nog geen kwart van hun besteedbaar inkomen. Huurders uit het eerste kwintiel betalen met gemiddeld 527 euro in absolute zin het minst, maar relatief het meeste aan woonlasten. Dat bedrag loopt op tot gemiddeld 980 euro voor huurders uit het vijfde kwintiel. Deze laatste groep besteedt een groter deel van hun inkomen aan woonlasten dan huurders uit het derde en vierde kwintiel van de welvaartsverdeling.

Woonquote hoger in de vier grote steden
De woonquote in de vier grootste gemeenten is hoger dan gemiddeld in de 40 grootste gemeenten en de rest van Nederland. Van de vier grootste gemeenten hebben huishoudens in Amsterdam zowel de hoogste relatieve als absolute woonlasten. Alleen onder huurders in Den Haag zijn de woonlasten iets hoger; gemiddeld besteden huurders daar iets meer dan 41 procent van hun inkomen aan wonen.

Amsterdamse huurders spenderen gemiddeld 40,5 procent van het besteedbaar inkomen aan woonlasten en in Rotterdam en Utrecht is de woonquote respectievelijk 38,4 en 39,3. Onder woningeigenaren in Utrecht is de woonquote lager dan in de andere drie grote gemeenten. Dit komt met name door het hogere gemiddelde besteedbaar inkomen van woningeigenaren in Utrecht, de absolute woonlasten zijn in Utrecht met 1.069 euro gemiddeld hoger dan in Den Haag (1.036 euro) en Rotterdam (1.014 euro) en lager dan in Amsterdam (1.128 euro).

De hogere woonquotes onder woningeigenaren in grensgebieden van Nederland (bijvoorbeeld Oost-Groningen) houden vooral verband met de lagere inkomens van eigenaren in deze gebieden en worden in mindere mate door hoge woonlasten bepaald. Daartegenover staat dat de hoge woonquotes in het westen van Nederland -bijvoorbeeld de Agglomeratie Haarlem- vooral op hoge woonlasten zijn gebaseerd. In de huursector zijn inkomen en woonlasten vaker met elkaar in verhouding, de hogere woonquotes onder huurders zijn zowel in grote steden als in de grensgebieden vaker een gevolg van hogere woonuitgaven.

60 procent arbeidsmigranten is binnen zes jaar weg

In 2011 schreven ruim 31.000 arbeidsmigranten zich in bij een Nederlandse gemeente. Eind 2016 was hiervan 59 procent weer uit ons land vertrokken. Ongeveer 3.000 arbeidsmigranten bleven korter dan een jaar in ons land; bijna 10 procent van de groep die in 2011 binnenkwam. Dit meldt het CBS op basis van een nieuw onderzoek, mede naar aanleiding van vragen van de media.

In het tweede jaar vertrok de grootste groep arbeidsmigranten: 7.400. Vanaf 2013 nam het aantal vertrekkers jaarlijks af. Van de oorspronkelijke groep arbeidsmigranten waren ongeveer vier op de tien kenniswerker. De kennismigranten komen vooral uit India, de overige arbeidsmigranten met name uit Polen.

Overige arbeidsmigranten uit de EU blijven het langst
In het onderzoek is naast een tweedeling in type (kennismigrant / overige arbeidsmigrant) ook een tweedeling gemaakt in herkomst: van binnen of buiten de Europese Unie (EU). Van de vier aldus onderscheiden groepen was eind 2016 het grootste deel over van de overige arbeidsmigranten uit de EU, namelijk 44 procent. Dit aandeel was bijna anderhalf keer zo groot als onder kennismigranten van buiten de EU (30 procent).

De instromende kennismigranten komen vaak op latere leeftijd naar Nederland. Ruim de helft van de instromers uit 2011 kwam als dertiger (38 procent) of veertiger (13 procent) naar Nederland. Onder overige arbeidsmigranten was ruim 54 procent jonger dan 30 jaar.

Kennismigranten vooral naar Amsterdam
Arbeidsmigranten vestigen zich overwegend in stedelijke gebieden. Van de kennismigranten woonden de meesten na binnenkomst in 2011 in COROP-regio Groot-Amsterdam met circa 36 migranten per 10 duizend inwoners. In deze regio gingen kennismigranten vooral aan de slag in de specialistische zakelijke dienstverlening (zoals onderzoeks- en adviesbureaus), de handel en de IT-sector.

Overige arbeidsmigranten (dus niet de kenniswerkers) zijn met name te vinden in de regio Delft en Westland (ruim 38 per 10 duizend inwoners). Daarbinnen ligt het zwaartepunt in de gemeente Westland, waar het aandeel overige arbeidsmigranten bijna het dubbele bedraagt van dat van de hele regio (75 per 10 duizend inwoners).

Veel kennismigranten tijdens verblijf naar een koopwoning
Onder kennismigranten die begin 2016 nog steeds in Nederland waren ingeschreven, was het aandeel huishoudens in een koopwoning meer dan verdubbeld tussen 2012 en 2016. Bij de groep overige arbeidsmigranten steeg het aandeel blijvers met een huurwoning in deze periode, en dan ging het met name om corporatiewoningen. Begin 2016 was dit aandeel ruim anderhalf keer zo groot als begin 2012. De WOZ-waarde van de woning waarin een kennismigrant verblijft is doorgaans hoger. Daarnaast bewoont een kennismigrant veelal een groter oppervlak.

Bijna 180.000 Polen aan het werk in Nederland

In 2017 werden ruim 838.000 banen vervuld door buitenlandse werknemers. Werknemers van Poolse herkomst vormen hiervan de grootste groep. Zij bezetten bijna 180.000 banen en behoren tot de laagst betaalden. Daarnaast zijn vooral de beter betaalde Duitsers en Belgen goed vertegenwoordigd op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dit meldt het CBS op basis van het reguliere onderzoek Buitenlandse werknemers.

Van de 838.000 banen van buitenlandse werknemers  werd bijna de helft vervuld door personen uit een EU-land. Bijna 424.000 banen, iets meer dan de helft, werd vervuld door werknemers met een herkomstland buiten de EU. Hiervan waren ruim 125.000 banen van werknemers uit het Amerikaanse continent en bijna 121.000 banen van werknemers uit Europese landen buiten de EU, inclusief Rusland. Relatief weinig banen, een kleine 3,5.000, werden vervuld door werknemers uit Oceanië. In de rest van dit artikel wordt verder ingezoomd op werknemers uit EU-landen.

Ook veel Duitsers en Belgen
Er waren in 2017 ruim 414.000 banen van buitenlandse werknemers uit de Europese Unie. Bijna 180.000 van deze banen werden vervuld door werknemers met een Poolse herkomst. Er waren een kleine 46.000 banen van Duitse en ruim 28.000 van Belgische werknemers.

De banen met de laagste uurlonen worden vooral door werknemers uit Midden- en Oost-Europese landen vervuld. Zo heeft ruim 70 tot 80 procent van de werknemers geboren in Roemenië, Polen, Bulgarije en Hongarije een baan met een uurloon onder de 15 euro per uur. Werknemers afkomstig van landen die al langer deel uitmaken van de Europese Unie, zoals Griekenland, Spanje, Italië en Portugal, verdienen meer. Het merendeel van deze groep verdient meer dan 15 euro per uur. De best betaalde werknemers zijn afkomstig uit de landen om ons heen.

Meeste Polen vallen onder de zakelijke dienstverlening
Een groot deel van de buitenlandse werknemers heeft een baan in de bedrijfstak zakelijke dienstverlening, uitzendbureaus zijn in deze sector de belangrijkste werkgevers. Vooral werknemers afkomstig van een van de Midden- en Oost-Europese landen zijn in deze sector werkzaam. Daarnaast zijn werknemers uit Polen, Roemenië en Bulgarije relatief veel in de landbouw werkzaam.

Werknemers afkomstig uit landen die al langer deel uitmaken van de EU zijn relatief vaak werkzaam in de niet-commerciële dienstverlening. Hieronder vallen onder meer de overheid, het onderwijs en de zorg.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.