FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 3 april 2019

City passeert Liverpool, Chelsea en Tottenham winnen ook

Manchester City heeft de koppositie in de Premier League weer overgenomen van Liverpool. De formatie van manager Josep Guardiola won woensdagavond op eigen veld eenvoudig van degradatiekandidaat Cardiff City (2-0) en heeft met nog zes speelrondes voor de boeg één punt meer dan the Reds. Chelsea en Tottenham Hotspur boekten tegelijkertijd ook simpele zeges en deden daarmee goede zaken in de strijd om een Champions League ticket.

Manchester City - Cardiff City 2-0

Manchester City had zich geen betere start kunnen wensen, want al na zes minuten voetballen tekende Kevin De Bruyne voor de 1-0. De Belgische middenvelder werd aan de linkerkant van het veld in de diepte bereikt door Aymeric Laporte, waarna hij doelman Neil Etheridge verschalkte uit een schier onmogelijke hoek. Manchester City bleef vervolgens domineren, maar het duurde uiteindelijk tot vlak voor rust voordat de voorsprong werd uitgebreid door het elftal van Guardiola. Gabriel Jesus legde de bal met de borst klaar voor Leroy Sané, die vervolgens met een verwoestende uithaal de verre hoek vond: 2-0.

De thuisploeg speelde zo al snel een gewonnen wedstrijd, maar kwam niet geheel ongeschonden uit de eerste helft: Oleksandr Zinchenko was al in de negentiende minuut geblesseerd uitgevallen met een hamstringblessure. In de tweede helft bleef de dominantie van Manchester City aanhouden. Cardiff City had werkelijk niets in de melk te brokkelen, maar had het geluk dat Etheridge in uitstekende vorm verkeerde en Phil Foden de paal raakte. Manchester City stapte uiteindelijk wel als winnaar van het veld en besloot het Premier League-seizoen met duels met Tottenham Hotspur (thuis), Manchester United (uit), Burnley (uit), Leicester City (thuis) en Brighton (uit).

Chelsea - Brighton & Hove Albion 3-0

De supporters op Stamford Bridge vierden de eerste basisplaats in de Premier League voor Callum Hudson-Odoi: de achttienjarige rechtsbuiten begon voorin bij Chelsea naast Olivier Giroud en Eden Hazard. Bij Brighton waren Davy Pröpper en Alireza Jahanbakhsh basisspelers, terwijl Jürgen Locadia vanwege een blessure ontbrak in de selectie van manager Chris Hughton. Hudson-Odoi maakte een bedrijvige indruk en stond zeven minuten voor rust aan de basis van de verdiende openingstreffer voor Chelsea. De Engelsman snelde voorbij zijn directe tegenstander, waarna hij de bal bij de eerste paal perfect neerlegde voor Olivier Giroud: 1-0.

Chelsea speelde een prima eerste helft en had vrij weinig te duchten van Brighton, dat nog wel een aantal punten nodig lijkt te hebben om lijfsbehoud definitief veilig te stellen. De 2-0 viel kwam na precies een uur voetballen van de voet van Hazard: de Belgische smaakmaker werd tussen de linies bereikt door Ruben Loftus-Cheek, waarna hij een verdediger uitkapte en vanaf ongeveer vijftien meter doeltreffend uithaalde. Loftus-Cheek zorgde daarna vrijwel onmiddellijk zelf voor de beslissing in de wedstijd, ditmaal na een assist van Hazard. Chelsea speelde de wedstrijd professioneel uit en staat nu met 63 punten uit 32 duels vijfde in de Premier League.

Tottenham Hotspur - Crystal Palace 2-0

Mauricio Pochettino zag hoe Tottenham in de eerste helft weliswaar met veel intensiteit speelde, maar het ontbrak aan creativiteit in de laatste meters. Dat was ook de verdienste van Crystal Palace, dat compact speelde en in defensief opzicht een meer dan degelijke indruk maakte. Christian Eriksen en Dele Alli kregen niet veel ruimte en konden zich daardoor niet onderscheiden. Het team van Roy Hodgson kon daarentegen offensief weinig uitrichten: Michy Batshuayi stond op een eiland en kon de bal amper bij zich houden.

Heung-Min Son nam tien minuten na rust de eerste treffer in het nieuwe stadion voor zijn rekening. De Zuid-Koreaan kreeg de bal van Eriksen, baande zich een weg op de rand van het strafschopgebied en zag hoe zijn van richting veranderde schot achter de kansloze Vicente Guaita belandde: 1-0. Terwijl Crystal Palace, met Patrick van Aanholt in de basis, druk probeerde te zetten, voetbalde Tottenham zich daar relatief makkelijk uit. Tien minuten voor tijd stond Eriksen op de goede plaats om de 2-0 te maken. Hugo Lloris was daarna nog belangrijk door de aansluitingstreffer van Wilfried Zaha te voorkomen.

Uitslag FC Emmen - Ajax

Ajax heeft zich met een ruime overwinning tegen FC Emmen (2-5) in ieder geval voor een dag verzekerd van de koppositie in de Eredivisie. De Amsterdammers hebben nu een punt meer dan PSV, dat morgen nog wel in actie moet komen. Ajax kwam aan De Oude Meerdijk op een 0-5 voorsprong, waarna de concentratie afnam en Emmen de schade wist te verkleinen.

Erik ten Hag voerde enkele mutaties door in zijn opstelling, met de drukke periode van de komende weken in het vooruitzicht. Hakim Ziyech kreeg rust en werd vervangen door Klaas-Jan Huntelaar, die als spits speelde. Rasmus Kristensen kreeg het vertrouwen als vervanger van de geschorste Noussair Mazraoui en hield daarmee Joël Veltman op de bank. Ajax stond tegenover transferdoelwit Kjell Scherpen en de keeper was er ongetwijfeld op gebrand om zijn kwaliteiten aan de dag te leggen. In de negende minuut stond Scherpen echter als aan de grond genageld, toen Donny van de Beek de score opende.

De middenvelder van Ajax werd op de rand van het strafschopgebied bediend door Huntelaar, die op zijn beurt goed combineerde met David Neres. Het droge schot van Van de Beek belandde in de linkerhoek en daarmee was de ban gebroken. Het werd er voor Ajax desondanks niet veel makkelijker op. De ploeg van Ten Hag kwam zelden in de problemen, maar was zelf ook niet al te indrukwekkend in de opbouw. Een goed ingestudeerde standaardsituatie bood uitkomst in de zoektocht naar de 0-2. Lasse Schöne bediende Daley Blind, die de bal in één keer half uit de draai nam en fraai binnenschoot.

Als er nog supporters waren die hoopten op een comeback, dan kwam daar na rust snel verandering in. Neres maakte er 0-3 van uit een rebound, nadat Scherpen een vrije trap van Dusan Tadic niet onder controle kreeg. Aan de overzijde pareerde André Onana een inzet van Jafar Arias, waarna Huntelaar de 0-4 binnenwerkte. De spits zag de bal precies goed voor zijn voeten vallen en zijn inzet werd licht van richting veranderd. Huntelaar produceerde zijn honderdste doelpunt voor Ajax in de Eredivisie en werd de eerste speler die dat lukte sinds Dennis Bergkamp in 1993.

Na een uur werd het nog erger voor Emmen. Neres had de bal voor het intikken bij de tweede paal, maar kreeg zelfs hulp van Nick Kuipers en diens eigen doelpunt betekende de 0-5. Het eigen doelpunt dat Ajx daarna zou maken was echter een stuk beschamender: Tagliafico speelde de bal tussen de palen terug op Onana, die wat laat reageerde en de bal niet meer kon afstoppen. Ondanks, of wellicht door de ruime voorsprong kwam de klad erin bij Ajax. De ploeg maakte de nodige slordigheidsfoutjes en werd daar in de slotfase nog maar eens voor bestraft: Arias kreeg alle ruimte om van afstand uit te halen en bepaalde de eindstand op 2-5.

Huntelaar met zijn 100e Eredivisie-doelpunt. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Huntelaar met zijn 100e Eredivisie-doelpunt. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

FC Emmen

2 - 5

AFC Ajax

 63' Tagliafico (e.d)
 87' Arias
   9' v.d.Beek
 41' Blind
 51' Neres
 53' Huntelaar
 59' Neres
 
 Gele kaart: Bannink, Kuipers, (FC Emmen), Kristensen, (AFC Ajax)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.301
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Scherpen
Bijl
Kuipers
Bakker
Cavlan
Bannink (Bos/73)
Chacon
De Leeuw (Niemeijer/78)
A.Jansen (Ben Moussa/57)
Slagveer
Arias
  Onana
Kristensen
De Ligt
Blind (Veltman/56)
Tagliafico
Schöne (Dolberg/69)
v.d.Beek
De Jong
Neres
Huntelaar
Tadic (Lang/78)

Amsterdamse winkelier moet cash betalingen boven 1000 euro melden

Winkeliers in de PC Hooftstraat en elders in Amsterdam moeten contante betalingen van boven de duizend euro voortaan direct melden bij het meldpunt ongebruikelijke transacties. Burgemeester Femke Halsema en het college van B&W willen zo de criminaliteit in de hoofdstad aanpakken.

Volgens het complete artikel (zie bron) is dit maar één van de onderdelen van het programma De Weerbare Stad dat B&W van Amsterdam hebben gepresenteerd.

'Meer Brexit-uitstel voor deal met Labour'

De Britse premier Theresa May praat woensdag met oppositieleider Jeremy Corbyn in een poging de impasse in het parlement te doorbreken, en een aangepaste versie van haar EU-exitdeal goedgekeurd te krijgen. Ze wil nieuw uitstel tot uiterlijk 22 mei.

De deal werd al driemaal met ruimte meerderheid verworpen. Het leverde de premier felle kritiek op van haar chief whip Julian Smith, het hoofd partijdiscipline. Die zei dat ze meteen na de desastreuze verkiezingen van 2017, waarin May haar meerderheid vergokte, had moeten aansturen op een zachtere Brexit. Maar ze bleef naar de hardliners luisteren. "Zo kan ik mijn werk niet doen", klaagde Smith in de media.

Nu, om vijf voor twaalf, probeert ze dit dus alsnog. Labourleider Corbyn zegt dat zijn partij een vorm van Brexit kan steunen met een permanente douane-unie. Dat betekent dat een van de dromen van de hardliners sneuvelt: een eigen onafhankelijk handelsbeleid. Corbyn wil daarnaast de verzekering dat de Brexit niet leidt tot uitholling van werknemersrechten.

Noodtop
Er stond voor 10 april al een speciale EU-noodtop gepland. May zou uiterlijk 12 april - de nieuwe Brexitdag - moeten laten weten of ze extra uitstel wil. Eerder was al afgesproken dat het in dat geval lang uitstel wordt, en dat de Britten mee moeten doen aan de Europese verkiezingen. Maar May wil dus van die afspraak af en uitstel tot 22 mei. Dan hebben die verkiezingen plaats.

Veel Labourleden willen overigens dat Corbyn als voorwaarde stelt dat een aangepaste deal in een nieuw referendum aan de bevolking wordt voorgelegd. Maar hij zit daar niet op te wachten, omdat er in veel Labour-kiesdistricten in 2016 Leave werd gestemd.

Update 20.20 uur
Volgens een woordvoerder van May was de ontmoeting met Corbyn "constructief" en toonden beide kanten "flexibiliteit". Volgens de Labourleider was er evenwel niet zoveel verandering in de premiers houding als hij verwachtte, maar waren de gesprekken wel "zinnig". Momenteel onderhandelen er al teams van de partijen, en morgen praten beide leiders de hele dag verder.

Update 22.00 uur
Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zegt dat May uitstel tot 22 mei kan vergeten, tenzij de exitdeal uiterlijk 12 april wordt goedgekeurd. Verlenging om met Corbyn tot overeenstemming te komen behoort volgens hem dus niet tot de mogelijkheden. Komt dat er niet, dan verlaten de Britten de EU volgende week vrijdag zonder deal.

Volgens Labour-schaduwminister Emily Thornberry moet Corbyn alleen akkoord gaan met een deal indien die vervolgens in een nieuw referendum aan de bevolking wordt voorgelegd. Dat zegt ze in een brief aan alle Lagerhuisleden van de partij. Anderen inclusief Corbyn zeggen echter dat een referendum alleen een optie is wanneer er geen overeenstemming is met May.

De EU-regeringsleiders lieten eerder weten dat een nieuw referendum, net als nieuwe verkiezingen, wat hen betreft een goede reden is voor verder uitstel, maar dit zou dan wel langdurig zijn.

Uitslag Fortuna Sittard - ADO Den Haag

De ontmoeting tussen Fortuna Sittard en ADO Den Haag heeft woensdag geen winnaar opgeleverd. Wel mogen de Limburgers zich de morele winnaar noemen.

De teams van René Eijer en Fons Groenendijk kwamen in Sittard niet tot scoren: 0-0. ADO wacht zodoende nog altijd op de eerste zege sinds 15 februari, toen PEC Zwolle met 1-0 werd verslagen. Beide teams komen nu op dertig punten in de Eredivisie.

Lazaros Lamprou had de eerste mogelijkheid van de wedstrijd, na een minuut of zeven. De aanvaller van Fortuna creëerde ruimte voor zichzelf en schoot over. Vijf minuten later was de thuisploeg opnieuw dicht bij een doelpunt. Robert Zwinkels kon een lob van Lamprou maar net uit de kruising tikken. De Limburgers bleven drukzetten op de defensie van ADO, maar kortsluiting in het hoofd van José Rodriguez na een half uur spelen veranderde het spelbeeld.

Rodriguez sloeg naar achter, raakte Shaquille Pinas en mocht meteen inrukken. Eijer greep in en haalde Lisandro Semedo naar de kant, ten faveure van Lars Hutten. ADO probeerde het numerieke overwicht nog voor rust uit te buiten, maar zonder resultaat. Doelman Alexei Koselev voorkwam vlak voor rust dat een inzet van Lex Immers de 0-1 betekende.

Ondanks de ondertalsituatie van Fortuna hielden de teams elkaar ook in de, in eerste instantie vrij saaie, tweede helft op gelijke hoogte. De ploeg van Eijer liet zich terugdringen op eigen helft en zag hoe Groenendijk na een uur spelen koos voor de entree van Tomas Necid en Erik Falkenburg. Ook de twee konden ADO echter niet aan de broodnodige zege helpen.

Het Haags kwartiertje begon met een kopbal van Falkenburg op de lat na een corner van Abdenasser El Khayati. Fortuna was zelf echter ook dicht bij een doelpunt. Hutten mikte het leer te hoog en daarna schoot Branislav Ninaj in kansrijke positie over. Falkenburg was in de allerlaatste seconde nog erg dicht bij de 0-1. Koselev tastte mis bij een voorzet, maar de invaller kopte naast.

Fortuna Sittard

0 - 0

ADO Den Haag

 
 Gele kaart: Ninaj, (Fortuna Sittard), Meijers, Bakker, (ADO Den Haag)
 Rode kaart: Rodríguez (32) (Fortuna Sittard),
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 8.125
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Koselev
Mac-Intosch
Ninaj
Heerings
Pinto
Smeets
Diemers
Rodríguez
Semedo (Hutten/37)
Novakovich (Dianessy/90 2)
Lamprou (El Messaoudi/80)
  Zwinkels
Malone
Beugelsdijk
Pinas
Meijers
Bakker
El Khayati
Goossens (Necid/61)
Becker
Immers
Hooi (Falkenburg/61)

IJshockeyer Letang doneert $58.000 aan kankerpatiëntje

IJshockeyer Kris Letang is doorgaans druk bezig op het ijs, waar hij namens de Pittsburgh Penguins assists aflevert en zorgt dat de tegenstander zo min mogelijk scoort. De verdediger had dit keer echter wat extra's te doen: hij regelde een bezoek voor Ian Rosenbaum, een 7-jarige fan van de Penguins en Letang in het bijzonder.

Ian is volop bezig met herstel, want het jochie is getroffen door een vorm van leukemie. Gelukkig is hij aan de beterende hand, maar de kosten van de behandeling zijn behoorlijk aan de hoge kant. Ian ontmoette Letang in september na zijn diagnose al eens en de ijshockeyer nodigde het jongetje onlangs weer uit toen hij in Pittsburgh was voor een afspraak.

Ian en zijn familie kwamen aan bij de PPG Paints Arena en daar wachtte Letang op ze, met een cheque van 58 duizend dollar. Dat werd niet zomaar gekozen, 58 is het nummer van de superster. "Kris is een echte held voor Ian, hij vertelt altijd over hem tegen de zusters in het ziekenhuis", aldus de moeder van het jongetje. "Dat kinderen zoiets moeten doorstaan is vreselijk", vertelde Letang tegen lokale media. "Ik zou helpen op welke manier ik kan."

Uitslag Excelsior - NAC Breda

NAC Breda leek zich woensdagavond stuk te bijten op Excelsior. Trainer Ruud Brood zag zijn ploeg de ene na de andere opgelegde kans verprutsen, maar diep in blessuretijd kon er dan toch gejuicht worden. De ploeg uit Breda won met 1-2. NAC verkleint de achtstand met De Graafschap en FC Emmen tot vier punten. 

Excelsior

1 - 2

NAC Breda

 30' El Hamdaoui    67' Korte
 90+3' Koch
 
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4400
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Damen
Horemans
Mattheij
Oude Kotte
Burnet
Schouten
Koolwijk
Bruins (Fortes/90 1)
Edwards
El Hamdaoui (Eckert/74)
Messaoud (Mahmudov/85)
  v.Leer
v.Anholt (Karami/46)
Koch
Palmer-Brown
Leigh
Nijholt (Ilic/ 56)
Lundqvist
Kali
Kastaneer (Rosheuvel/62)
Te Vrede
Korte

Bayern voorkomt afgang in knotsgek bekerduel tegen Heidenheim

Bayern München heeft zich een afgang bespaard in de DFB Pokal. Met tien man knokte de ploeg zich terug tegen tweededivisionist Heidenheim. Het werd 5-4. 

De verliezend finalist van vorig jaar kwam op eigen veld tegen tweededivionist Heidenheim al in de dertiende minuut met een man minder te staan na een rode kaart voor Niklas Süle, waarna er halverwege een 1-2 tussenstand op het scorebord stond. Bayern draaide de duimschrijven in de tweede helft echter aan en wist met tien man uit te lopen naar een 4-2 voorsprong. Heidenheim bracht de stand vervolgens weer in evenwicht, maar in een krankzinnige slotfase trok Bayern alsnog aan het langste eind: 5-4.

Heidenheim verraste in de vorige ronde door het Bayer Leverkusen van Peter Bosz met 2-1 te verslaan, maar de huidige nummer zes van de 2. Bundesliga leek in de Allianz Arena al snel met beide benen op de grond gezet te worden. Bayern begon met een tamelijk sterke basiself aan de wedstrijd, al begon aanvalsleider Robert Lewandowski op de reservebank, en wist al na twaalf minuten voetballen een opening te vinden in de defensie van de bezoekers. Joshua Kimmich bracht de bal uit een hoekschop in de doelmond, waarna Leon Goretzka van dichtbij raak kopte: 1-0. Bayern leek zo voor een eenvoudige avond te staan, maar amper twee minuten na de openingstreffer van Goretzka moest de formatie van Kovac verder met tien man.

Süle vergreep zich na een slordige pass van Thiago Alcântara aan Robert Andrich, waarna arbiter Guido Winkmann de verdediger in eerste instantie een gele kaart toonde. Winkmann werd echter gecorrigeerd door de videoscheidsrechter (VAR), waarna Süle alsnog met een directe rode kaart kon inrukken. Kovac wisselde vervolgens verdedigend door Jérôme Boateng in te brengen voor Franck Ribéry, maar desondanks wist Heidenheim in minuut 26 op gelijke hoogte te komen. James Rodríguez verloor de bal rond de middencirkel, waarna het bezoek razendsnel kon overnemen. Marc Schnatterer legde het leder uiteindelijk met veel gevoel neer bij de tweede paal, waar Robert Glatzel met het hoofd kon scoren.

De problemen voor Bayern stapelden zich vervolgens nog in de eerste helft verder op. Sebastian Griesbeck werd op slag van rust in de diepte gevonden na een bal van achteruit, waarna de middenvelder oog had voor Schnatterer. De aangever bij de gelijkmaker rondde oog in oog met Sven Ulreich overtuigend af en was er zo verantwoordelijk voor dat Heidenheim met een 1-2 voorsprong aan de thee kon. Kovac nam in de rust geen halve maatregelen: Lewandowski en Kingsley Coman werden direct na de onderbreking binnen de lijnen gebracht voor Rafinha en James Rodríguez en dat sorteerde vrijwel onmiddellijk het gewenste effect.

Lewandowski stond acht minuten na rust met een assist aan de basis van de gelijkmaker van Thomas Müller, waarna de Poolse spits nog voor het verstrijken van het uur voor de 3-2 tekende. Lewandowski fungeerde ditmaal zelf als eindstation na een afgemeten voorzet van Müller en kantelde de wedstrijd zo volledig. Bayern had de smaak te pakken en sloeg na twintig minuten spelen in het tweede bedrijf nogmaals toe. Een hoekschop van Thiago Alcântara werd met het hoofd verlengd door Mats Hummels, waarna Serge Gnabry bij de tweede paal vrij kon inschieten. Het verzet van Heidenheim leek daarmee wel gebroken, maar de stuntploeg van trainer Frank Schmidt gaf niet op en wist de spanning een kwartier voor tijd weer volledig terug te brengen in de wedstrijd.

Maurice Multhaup kreeg de bal in de as van het veld in de voeten gekopt door Müller, waarna de middenvelder Glatzel wist te bereiken op de rand van het strafschopgebied. Die schoot al vallend raak en verschafte Heidenheim daarmee een laatste strohalm. Bayern speelde op dat moment praktisch al met negen man, doordat Coman twintig minuten voor tijd geblesseerd was geraakt en al strompelend het duel had hervat. Bayern liep op zijn tandvlees en zag Heidenheim dertien minuten voor tijd uiteindelijk weer langszij komen. Na een overtreding van Hummels completeerde Glatzel zijn hattrick vanaf de strafschopstip 4-4. In de absolute slotfase kregen beide teams vervolgens kansen op de overwinning, maar het was uiteindelijk Bayern dat zes minuten voor tijd toch nog een winnende treffer wist te forceren. Verdediger Marnon-Thomas Busch kreeg de bal in de zestien ongelukkig op de hand, waarna Lewandowski vanaf elf meter voor grote opluchting zorgde in de Allianz Arena.

Bayern door in de DFB Pokal. (PRO SHOTS/Witters)
Bayern door in de DFB Pokal. (PRO SHOTS/Witters)

Uitslag VVV - FC Utrecht

Voor de tweede keer in de clubgeschiedenis heeft FC Utrecht vier opeenvolgende uitwedstrijden in de Eredivisie gewonnen. De ploeg van Dick Advocaat boekte woensdagavond een royale 2-6 overwinning op VVV-Venlo en evenaarde daarmee het clubrecord uit het seizoen 1971/72. Het was tevens de tweehonderdste uitzege ooit van Utrecht in de Eredivisie en de eerste uitwedstrijd in de competitie waarin de club zes keer scoorde.

Utrecht leefde met een goed gevoel toe naar de wedstrijd, na de 3-2 zege op Feyenoord van zondag. In die wedstrijd opende Urby Emanuelson de score, maar de middenvelder werd in De Koel afgelost door de van griep herstelde Simon Gustafson. De Zweed kon geschiedenis schrijven door als eerste speler ooit van Utrecht te scoren in vijf opeenvolgende uitwedstrijden. Het eerste doelpunt van de bezoekers kwam echter van Riechedly Bazoer, die Jonathan Opoku te slim af was, handig versnelde richting het doel van David Jensen en afrondde met een schuiver in de linkerhoek.

Halverwege de eerste helft zorgde Bazoer daarmee voor de 1-1. Even daarvoor was VVV op voorsprong gekomen: de ballenjongen gaf de bal snel mee, Opoku maakte handig gebruik van slordig verdedigend werk van Utrecht en plaatste de bal langzaam in de rechterhoek. Het was ook na de gelijkmaker een zeer onderhoudende wedstrijd; VVV creëerde het meeste gevaar in de fase na de 1-1. Jensen voorkwam de 2-1 van Ralf Seuntjens met zijn tenen. Utrecht kwam er ondertussen moeilijk uit en liet zich enkel nog een keer gelden via Jean-Christophe Bahebeck.

Het hoogtepunt van de eerste helft moest nog volgen. Vier minuten voor tijd werd Joosten een meter of twintig van het vijandelijke doel aangespeeld, waarna de door Utrecht verhuurde aanvaller zijn man passeerde en de bovenhoek vond met een fraaie zwabberbal: 2-1. Die voorsprong nam VVV mee de rust in en dus zag het er goed uit voor de manschappen van Maurice Steijn. In de tweede helft ging het echter volledig mis voor VVV: Utrecht walste over de Limburgers heen en liep in rap tempo uit naar een 2-5 voorsprong.

De gelijkmaker kwam op naam van Bazoer, die na een snelle aanval aan de rechterflank mocht opstomen en vanaf twintig meter doeltreffend uithaalde. Het was de eerste keer in zijn carrière dat hij tweemaal scoorde in een competitiewedstrijd. Een snoeiharde voorzet van Gustafson leidde via het been van Danny Post tot de 2-3; een minuut later breidde Sean Klaiber de marge uit. Voor het eerst scoorde Utrecht minstens vier keer in drie opeenvolgende uitwedstrijden. VVV legde de bezoekers geen strobreed meer in de weg en Sander van de Streek zorgde vanuit een lastige hoek zelfs voor de vijfde Utrechtse treffer. Enkele minuten voor tijd bepaalde invaller Michiel Kramer de eindstand met zijn eerste doelpunt voor Utrecht.

VVV-Venlo

2 - 6

FC Utrecht

 18' Opoku
 41' Joosten
   22' Bazoer
 53' Bazoer
 61' Post (e.d)
 63' Klaiber
 69' v.d Streek
 88' Kramer
 
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 6.723
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Dekker
Röseler
Kum
R.Janssen (Linthorst/68)
Post
Opoku (Susic/79)
Seuntjens
v.Ooijen
Mlapa
Joosten
  Jensen
Klaiber
Letschert
Janssen
Gavory
Bazoer
v.Overeem (Strieder/75)
v.d.Streek
Gustafson (Emanuelson/81)
Kerk
Bahebeck (Kramer/ 75)

MLB: Bellinger blijft op dreef en slaat grand slam

De honkballers van de Los Angeles Dodgers hebben dinsdag de Californische rivalen van de San Francisco Giants verslagen. De Dodgers, met Ryu Hyun-jin als startende werper, wonnen met 6-5.

In de derde inning sloeg Cody Bellinger gelijk toe: een worp van Giants-pitcher Madison Bumgarner werd door Bellinger gepromoveerd tot grand slam - een homerun met alle honken bezet. Met zijn rake klap staat Bellinger na zes wedstrijden al op twaalf binnengeslagen runs, meer dan wie dan ook vooralsnog.

De Giants leken wel wat terug te komen, maar een slotoffensief in de negende inning was niet genoeg: 6-5.

Uitslagen MLB dinsdag
New York Yankees - Detroit Tigers 1-3
Cincinnati Reds - Milwaukee Brewers 3-4
Toronto Blue Jays - Baltimore Orioles 1-2
Miami Marlins - New York Mets 5-6
Tampa Bay Rays - Colorado Rockies 4-0
Washington Nationals - Philadelphia Phillies 2-8
Texas Rangers - Houston Astros 6-4
Kansas City Royals - Minnesota Twins 4-5
Oakland Athletics - Boston Red Sox 1-0
Los Angeles Dodgers - San Francisco Giants 6-5
San Diego Padres - Arizona Diamondbacks 5-8
Seattle Mariners - Los Angeles Angels 2-1

Bellinger is op dreef (Bron: YouTube)

Van Dijk opnieuw de beste in Dwars door Vlaanderen

Ellen van Dijk heeft zichzelf opgevolgd als winnaar van Dwars door Vlaanderen. De Nederlandse, die dit jaar uitkomt voor Trek-Segafredo, reed op zestien kilometer van de streep weg en kwam solo aan in Waregem.

Kort nadat vluchtpogingen van Lucinda Brand en Annemiek van Vleuten niet succesvol waren zag Van Dijk haar kans. De 32-jarige Nederlandse sloeg een gat en reed solo naar de meet, ondanks een sterke achtervolgingsgroep met onder meer Van Vleuten, Brand, Marta Bastianelli, Elisa Longo Borghini en Katarzyna Niewiadoma.

Bastianelli won de sprint voor de tweede plaats, voor Brand. Van Vleuten was met een zevende plaats de derde Nederlandse in de top tien van Dwars door Vlaanderen.

Johan Derksen pleurt van de trap en ligt in het ziekenhuis

Johan Derksen, die nog nooit een aflevering van Veronica Inside, Voetbal Inside en Voetbal International heeft gemist, zal vrijdag voor het eerst verstek moeten laten gaan. Bij een val van de trap is hij namelijk nogal beschadigd: hij liep een gebroken arm op en ook hield hij een hersenschudding over aan een nachtelijk toiletbezoek. 

Hij zal vervangen worden door Jan Boskamp. Wilfred Genee verklaarde tegenover Radio Veronica dat Derksen enige tijd buiten westen zou zijn geweest. Ook zou hij meerdere botbreuken in zijn gezicht hebben opgelopen, naast de eerder genoemde verwondingen. Derksen ligt nog steeds in het ziekenhuis volgens Genee. 

Johan Derksen pleurt van de trap en ligt in het ziekenhuis (Pro Shots / Stanley Gontha)
Johan Derksen pleurt van de trap en ligt in het ziekenhuis (Pro Shots / Stanley Gontha)

Tegenstander MMA-vechter Overeem trekt zich onverwacht terug

De Rus Alexander Volkov zal 20 april niet in het hoofdprogramma van 'UFC St. Petersburg' tegen de Nederlander Alistair Overeem staan. Volkov heeft zich woensdag zonder opgave van reden teruggetrokken van het MMA-gevecht dat de uitsmijter van de avond had moeten worden.

Volkov's vervanger is de eveneens Russische Alexey Oleynik. Een vervelende wissel voor Overeem aangezien Volkov voornamelijk staand prima uit de voeten kan en Oleynik meer een worstelaar is. Met nog twee weken te gaan kan de Nederlander zijn voorbereiding gaan aanpassen.

De laatste overwinning van The Reem dateert van november 2018 toen hij in Beijing de Rus Sergey Pavlovich al in de eerste ronde knockout sloeg. Oleynik is net als Overeem een veteraan in het MMA met bijna zeventig professionele gevechten en heeft zijn laatste twee gevechten overtuigend gewonnen. De meest recente verliespartij was voor beiden tegen dezelfde tegenstander, Curtis Blaydes.

Volkov's coach Taras Kiyashko wilde geen uitspraak doen over het waarom zijn pupil op 20 april niet vecht. "We wachten de officiële mededeling van de UFC af", aldus Kiyashko mysterieus.

UFC Fight Night 149 wordt zaterdag 20 april gehouden in het Yubileyny Sports Palace in St. Petersburg, Rusland.

Van der Poel heeft zijn eerste voorjaarsklassieker binnen

Mathieu van der Poel heeft Dwars door Vlaanderen op zijn naam geschreven. De 24-jarige wereldkampioen veldrijden, die dit jaar voor het eerst voorjaarswedstrijden rijdt, was in de Belgische semi-klassieker de snelste van een kopgroep van vijf.

Het was een onrustig begin van de wedstrijd. Na een uur koersen ontstond er uiteindelijk een kopgroep van acht renners: Koch, Oliveira, Sinkeldam, Bizjigitov, Pöstlberger, Hepburn, Boeckmans en Räim. Vlak voor de tweede klim van de dag werd de koers even geneutraliseerd na een valpartij bij de vrouwen. De kopgroep mocht niet veel later weer vertrekken en kwam de wedstrijd echt op gang.

Van der Poel brak op 63 kilometer van de meet zelf de koers open. Eerst had hij zijn ploegmaat Dries de Bondt vooruitgestuurd en niet veel later ging de alleskunner op de fiets zelf in de aanval. Hij zou al snel aansluiten bij zijn ploeggenoot, maar die kreeg te maken met materiaalpech. Het peloton liet Van der Poel nooit ver wegrijden en op dertig kilometer van de streep sprongen Bob Jungels samen met Tiesj Benoot naar Van der Poel toe. Uiteindelijk ontstond er een vijftal met daarbij ook Anthony Turgis en Lukas Pöstlberger. Ondanks dat er in het peloton stevig werd doorgereden wisten de vijf renners vooruit te blijven.

Benoot probeerde het nog in de slotfase, maar die werd teruggehaald door Jungels met in het wiel Van der Poel. De Nederlander zette zich vervolgens op kop in de laatste kilometer en werd toch nog bijna verrast door Turgis, maar de Nederlander was duidelijk de snelste en pakte zo de eerste semi-klassieker uit zijn carrière.

Tiener pakt wapen agent af bij aanhouding

Afgelopen middag werd rond 12:50 uur werd een minderjarige verdachte aangehouden op de Vriezenveenseweg in Almelo. De jongen werd door winkelpersoneel van een supermarkt aangehouden op verdenking van winkeldiefstal.

De jongen was door het winkelpersoneel tegen de grond gewerkt en probeerde zichzelf te verwonden door met zijn hoofd tegen de grond te stoten. Toen de ter plaatse gekomen politiemensen hem overeind hielpen om dit te stoppen ontstond een worsteling waarbij de jongen zich heftig verzette tegen de aanhouding.

Hierbij zag hij kans om het vuurwapen van een van de politiemensen in handen te krijgen. Dit werd hem echter meteen weer afhandig gemaakt. Het incident zal intern worden geëvalueerd aldus de politie. Het betrokken winkelpersoneel is slachtofferhulp aangeboden. Van (een gedeelte van) het incident verschenen vandaag beelden op sociale media.

Na het incident werd op het bureau met de betrokken agenten nagepraat en teruggekeken. De teamchef Jos Westerveld was onder de indruk van zijn mensen. "De collega's twijfelden geen moment en wisten in een luttele seconde de situatie weer onder controle te krijgen. Dat is professioneel gedaan, daar ben ik trots op", aldus de teamchef.

Buschauffeur gemolesteerd door jongeren

De politie zoekt getuigen van de mishandeling die dinsdagavond plaatsvond op het 3de Katendrechtsehoofd in Rotterdam. Twee jongens en een meisje sloegen en schopten een buschauffeur.

De chauffeur stopte rond 19.30 uur op het 3de Katendrechtsehoofd. Hij verzocht de drie passagiers die in zijn bus zaten het voertuig te verlaten, dit was namelijk het eindpunt. De twee jongens en het meisje hadden daar geen zin, maar stapten na wat gemor toch uit. Ze gingen echter niet weg. Een van de jongens besloot zijn woede te botvieren op de bus en schopte en duwde tegen het voertuig.

Toen de chauffeur hem maande daarmee op te houden, sloegen de jongen en zijn maatje hem. Hij viel op de grond en kreeg daarna nog een paar trappen van een de jongens. Na de mishandeling gingen de drie er vandoor. De chauffeur liep lichte verwondingen op.

De politie onderzoekt de zaak en komt graag in contact met getuigen. De jongeren zijn rond de vijftien jaar oud, de jongens allebei getint, het meisje heeft blond haar. Getuigen kunnen bellen met 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Buijs op de vingers getikt en door het stof na mislukte '1 april-grap'

FC Groningen heeft Danny Buijs op de vingers getikt voor een ‘uit de hand gelopen 1 april-grap’, zo meldt het Dagblad van het Noorden. De oefenmeester kondigde maandag tijdens de persconferentie in aanloop naar de thuiswedstrijd tegen De Graafschap (1-0) aan vaker besloten te willen trainen. De uitspraken hebben bij de Trots van het Noorden de nodige commotie veroorzaakt en daarvoor heeft Buijs inmiddels zijn excuses gemaakt.

De trainer noemde trainingscomplex Corpus den Hoorn 'dramatisch' en stelde dat hij baalde van het voorbijrazende verkeer. "Je ziet bij meer clubs dat het gewoon afgesloten is met doeken, dat moet hier eigenlijk ook. Zelfs als het hier niet waait gaat windkracht tien over het veld. Continu hoor je dingen. Ik verbaas me in de voetballerij, dat is typisch Nederlands, dat mensen altijd denken dat de verplichting er is dat alles bij een club maar open en toegankelijk moet zijn. Dat typeert ons als open en transparante volksclub? Bij geen andere tak van sport gebeurt dat."

"In het buitenland kom je niet eens het trainingscomplex op. Ik durf te zeggen dat wij in Nederland en hier er heel anders in zitten dan bij veel culturen en landen, maar zo kijk ik er tegenaan", vervolgde Buijs, die zich tevens afvroeg waarom een vaste kern supporters dagelijks bij de training komt kijken. "Aardige mensen", zo stelde hij. "Maar op mijn beurt denk ik ook wel eens als je hier zeven dagen per week gaat staan, ga eens wat anders doen. Geniet van je leven."

Buijs stelt nu dat de insteek van de 1 april-grap was om de mensen een 'beetje te triggeren'. "Daarna zijn er dingen ter tafel gekomen waarover ik me absoluut niet goed heb uitgedrukt. Dat neem ik mezelf kwalijk. Ik heb me de afgelopen dagen afgevraagd, potver, hoe kan het mij overkomen dat ik het zo slecht heb verwoord. Ik wilde eigenlijk alleen maar aangeven dat het feit dat we af en toe besloten trainen niets afdoet aan het idee dat we een open en transparante volksclub zijn", zegt de oefenmeester in gesprek met het Dagblad van het Noorden.

De trainer van FC Groningen benadrukt dat het niet de bedoeling is geweest om mensen pijn te doen. "Daar wil ik graag mijn excuus voor maken. Het is niet mijn bedoeling geweest om supporters te kwetsen. Ik besef dat ik dat wel heb gedaan", aldus Buijs, wiens uitspraken als een verrassing kwamen voor algemeen directeur Hans Nijland. Hij constateert dat de uitspraken veel hebben losgemaakt in Groningen en zegt dat het vaststond dat de clubleiding om de tafel moest met Buijs. Na het thuisduel met De Graafschap heeft dit gesprek uiteindelijk plaatsgevonden.

"Laat ik heel duidelijk zijn, de 1 april-grap heb ik niet begrepen. Wij vinden dat Danny de supporters heeft beledigd, maar ook de club, de medewerkers die dag en nacht klaar staan", aldus Nijland, die van mening is dat Buijs ook de gemeente Groningen heeft beledigd. "Hij heeft onmiddellijk het boetekleed aangetrokken, aangegeven dat hij fout is geweest en hij heeft de bereidheid getoond om excuses te maken aan supporters, club en stad. Dat waarderen we. Er is gebeurd wat er gebeurd is."

Tropico 6

Tropico heeft een speciaal plekje in mijn hart: hoewel het niet de diepgaande strategie biedt die spelers soms vereisen van hun strategiegames, zit er een zekere charme in het gezapig je eigen bananenpubliek te runnen tussen wuivende palmbomen en witte stranden. Het is alweer het zesde deel waarin je als El Presidente het land kan runnen als een junta, communistische heilstaat, kapitalistisch imperium of toeristisch paradijs.

Raadkamer beslist over verlenging voorarrest Gökmen Tanis

De zaak tegen de verdachte van de schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht zal morgen bij de raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland worden behandeld. De zaak wordt dan niet inhoudelijk behandeld. Aan de orde is of Gökmen Tanis nog langer in voorarrest moet blijven. Het Openbaar Ministerie zal vorderen om de 37-jarige Utrechter negentig dagen langer vast te houden.

Als gevolg van de schietpartij in en rond de tram kwamen op 18 maart van dit jaar drie mensen om het leven en raakten er nog eens drie gewond. Afgelopen donderdag overleed een vierde slachtoffer aan zijn verwondingen. Het onderzoek is nog steeds in volle gang. Er wordt hard gewerkt aan het verzamelen en analyseren van informatie om te onderzoeken wat er die dag precies gebeurd is en wat het motief voor de schietpartij was. Naar verwachting zal het nog zeker enkele maanden duren voordat het onderzoek is afgerond.

Zoals eerder gesteld is, wordt de 37-jarige Utrechter verdacht van drie strafbare feiten: moord dan wel doodslag met een terroristisch oogmerk, poging daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk. Dit terroristisch oogmerk betekent dat het OM de man er op dit moment van verdenkt dat hij met die drie strafbare feiten het doel had om de bevolking, of een deel daarvan, vrees aan te jagen. De aanleiding hiervoor is onder meer het gebruikte geweld, het gekozen doel en het feit dat er geen relatie tussen verdachte en de slachtoffers is gebleken.

Er kan verschil bestaan tussen de juridische term oogmerk en de in het dagelijks leven gebruikte term motief. Het oogmerk zegt iets over het door de dader gewilde doel of gevolg van een strafbaar feit, terwijl het motief een verklaring geeft over de beweegredenen om een strafbaar feit te plegen. Wat precies het motief van de verdachte was, is nog punt van grondig onderzoek. Het is te vroeg om daar nu uitspraken over te doen volgens het Openbaar Ministerie.  Uiteindelijk is het aan de rechter om te beslissen of er inderdaad sprake was van een terroristisch oogmerk.

Girafnootjes mogen niet meer verkocht worden

De rechtbank verbiedt de verkoop van Girafnootjes. Volgens de rechtbank lijkt deze nootsoort qua uiterlijk te veel op Tijgernootjes. Daarmee maken de Girafnootjes inbreuk op het merkrecht.

Frito-Lay, de fabrikant van de Tijgernootjes van Duyvis, produceert en verhandelt de Tijgernootjes sinds 1993. Rond 2015 kwamen de Girafnootjes op de markt. Intersnack is de fabrikant van deze snack. Frito-Lay vindt dat dat Intersnack met het maken en verkopen van de Girafnootjes inbreuk maakt op het merkrecht van Frito-Lay. Beide nootjes hebben hetzelfde gevlekte uiterlijk en Frito-Lay heeft dat uiterlijk als merk laten vastleggen. De fabrikant vindt dat de Tijgernootjes nagebootst worden. Daarom stapte Frito-Lay naar de rechter.

De rechtbank vindt dat de Girafnootjes inbreuk maken op het merkrecht van Frito-Lay. Daarom verbiedt de rechtbank de verdere verkoop van de Girafnootjes. Frito-Lay was ook van mening dat de naam Tijgernootjes en Girafnootjes te veel op elkaar lijken. De rechtbank gaat hier niet in mee. Hetzelfde geldt voor de verpakkingen. Deze kunnen volgens de rechtbank door de beugel.

Bertens naar derde ronde WTA-toernooi Charleston

Kiki Bertens heeft de derde ronde bereikt van het graveltoernooi van Charleston. De titelhoudster versloeg qualifier Martina Trevisan uit Italië in twee sets.

Na een wisselende start waar Bertens een voorsprong weggaf kwam de Wateringse op stoom. Binnen het uur was de wedstrijd afgelopen: 6-2 en 6-1.

Voor de als eerste geplaatste Sloane Stephens ging het bereiken van de volgende ronde een stuk lastiger. Tegen de Spaanse Sara Sorribes werd het 7-6 en 7-6. In de eerste set kwam de Amerikaanse terug van een 2-5 achterstand en overleefde ze een setpoint.

Berghuis: "Geen vechtpartij en ik heb niemand 'verrot' gescholden"

Feyenoord ging zondag onderuit bij FC Utrecht en de Rotterdammers moesten het in die wedstrijd in eerste instantie doen zonder Steven Berghuis. De aanvaller, normaal gesproken basisspeler, werd door trainer Giovanni van Bronckhorst op de bank gezet vanwege een 'incident' op de training. Na afloop van het duel werd er geopperd dat Berghuis betrokken zou zijn geweest bij een vechtpartij of dat hij zijn trainer 'verrot zou hebben gescholden', maar hij heeft nu zelf duidelijkheid gegeven over het voorval.

"Ik ben niet betrokken bij een vechtpartij geweest bij Feyenoord, ik heb ook de trainer niet 'verrot' gescholden, zoals ik overal heb gelezen. Het ging om een tackle. Niet meer en niet minder. Het partijspel ging ook door, maar voor de trainer was het een opstapeling van meerdere dingen", legt hij uit in gesprek met De Telegraaf.

Berghuis baalt ervan dat hij wordt gezien als een 'moeilijke jongen' en vindt zelf dat hij goed met kritiek om kan gaan: "Het is geen probleem als ik een slechte wedstrijd speel en er komt kritiek, maar dit zijn feiten waarop ik moet reageren. Het gaat om mijn carrière en om mij als persoon. Dat moet ik uit de wereld helpen."

De aanvaller vraag zich nu af of het niet beter was geweest om eerder duidelijkheid te geven over de gang van zaken: "Maar niet iedereen hoeft alles te weten wat er gebeurt bij een spelersgroep. Alleen leverde het nu veel speculaties op." Berghuis merkt wel dat de geruchten tot veel onrust hebben geleid onder de achterban van zijn club: "Dan loop ik in de stad met mijn gezin en dan kijken mensen mij aan alsof ik de trainer verrot heb gescholden of bij een vechtpartij betrokken ben geweest. Maar zo ben ik helemaal niet opgevoed."

Berghuis geeft aan er zelf meteen voor uit te komen wanneer hij iets fout heeft gedaan en noemt eerdere incidenten met Sven van Beek, met wie hij het in het verleden aan de stok kreeg op de training, en Willem Janssen, toen hij zich liet vallen na een tikje op zijn achterhoofd, als voorbeeld: "Ik ben geen moeilijke jongen. In het kampioensjaar zijn er ook dingen gebeurd, maar toen werd dat door successen sneller naast iedereen neergelegd", aldus de vleugelaanvaller.

"Ik baal gewoon van dit seizoen en van de achterstand die we op PSV en Ajax hebben. Ik ben ambitieus en wil gewoon dat we beter presteren." Verwacht wordt dat Berghuis donderdagavond tegen sc Heerenveen gewoon weer in de basis zal staan. Feyenoord kan het gat met nummer drie AZ met een overwinning op de Friezen weer verkleinen tot een punt.

NHL: Ook Stars naar play-offs na winst op Flyers

De ijshockeyers van de Dallas Stars hebben zich als twaalfde team geplaatst voor de play-offs in de NHL. De ploeg won thuis met 6-2 van de Philadelphia Flyers en kan het postseason niet meer ontgaan.

Jason Dickinson en Esa Lindell waren in de eerste periode al snel goed voor de eerste twee goals, maar in de tweede periode brachten Oskar Lindblom en Shayne Gostisbehere de Flyers weer op gelijke hoogte. Alexander Radulov, al goed voor twee assists, bracht de Stars op 3-2, Tyler Pitlick tekende voor 4-2.

De Flyers hadden nog even hoop, maar na 9:33 minuten in de derde periode schoot Blake Comeau Dallas naar 5-2 en tien seconden later gooide Radulov de boel in het slot: 6-2 en het play-offticket was binnen.

Uitslagen NHL dinsdag
Buffalo Sabres - Nashville Predators 2-3
Columbus Blue Jackets - Boston Bruins 2-6
Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins 4-1
Montreal Canadiens - Tampa Bay Lightning 4-2
Toronto Maple Leafs - Carolina Hurricanes 1-4
Minnesota Wild - Winnipeg Jets 5-1
Dallas Stars - Philadelphia Flyers 6-2
Colorado Avalanche - Edmonton Oilers 6-2
Arizona Coyotes - Los Angeles Kings 1-3
Vancouver Canucks - San Jose Sharks 4-2

Stars - Flyers (Bron: YouTube)

Eerste trailer voor DC's Joker

Warner Bros. heeft vandaag de eerste trailer vrijgegeven van Todd Phillips' Joker. De film vertelt een oorsprong van de bekende Batman-schurk, maar houdt (naar verluidt) de superheld buiten beeld om puur te focussen op de tragedie van de Clown Prince of Crime.

Volgens de filmstudio is Joker "Phillips’ onderzoek naar Arthur Fleck (Joaguin Phoenix), een man die door de maatschappij wordt genegeerd" en "niet alleen een interessante karakterstudie, maar ook een verhaal met een boodschap." De trailer lijkt dit inderdaad te ondersteunen: de focus ligt erg op de man vóór de Joker, die altijd werd gekenmerkt door zijn anonieme achtergrond, maar hier wel een naam krijgt.

De film valt niet onder het DC Extended Universe (ook al is dat geen officiële term) en laat dus een andere Joker zien dan Jared Leto's versie uit Suicide Squad. Eerdere geruchten over de film namen aan dat de film zich, al dan niet deels, zou baseren op The Killing Joke, een stripverhaal door Alan Moore dat geldt als de officiële oorsprong van de Joker. Het is niet duidelijk in hoeverre elementen uit dit verhaal zijn gebruikt voor Joker.

Joker is vanaf 3 oktober te zien in de bioscopen

De Groot opnieuw interim-trainer NEC

Ron de Groot is na het ontslag van Jack de Gier aangesteld als interim-trainer van NEC. Samen met Adrie Bogers en Rogier Meijer vormt de Nijmegenaar tot het einde van het seizoen de trainingsstaf.

De Gier werd dinsdag ontslagen vanwege tegenvallende resultaten. De Brabander was pas bezig aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer van de Nijmeegse club. Zijn opvolger De Groot speelde zelf voor NEC en maakte jarenlang deel uit van de trainingsstaf.

Het is voor De Groot niet de eerste keer dat hij tijdelijk hoofdtrainer van NEC is. Eerder was hij dat al na het ontslag van Alex Pastoor en Peter Hyballa.

Borderlands 3 lanceert 13 september

Vandaag komt Gearbox met meer informatie over Borderlands 3, waaronder de release datum. Dankzij een YouTube-reclame die te vroeg is uitgezonden weten we het antwoord echter al: 13 september.

Ook de boxart van de game is getoond en het is een parel, deze vind je hieronder. Minder goed nieuws is er wellicht voor de pc-gamer: Borderlands 3 heeft een exclusiviteitsdeal met de Epic Games Store en is dus (tijdelijk) niet beschikbaar via Steam. Verdere details volgen dus binnenkort, waarna we zeker kunnen zijn van de datum en ongetwijfeld horen hoe lang deze deal geldig is.

Update 15:07 Gearbox heeft een nieuwe trailer vrijgegeven waarin de datum en exclusitiveit worden bevestigd. In april 2020 komt de game naar andere winkels voor pc. De trailer toont ook de nieuwe Vault Hunters en geeft ze ook een naam. Spelers kunnen kiezen uit Moze, FL4K, Amara en Zane. Op 1 mei volgt een Gameplay Reveal Event waarin we de eerste echte gameplay te zien krijgen.

Borderlands 3 boxart

Civilization 6 ondersteunt cross-saves tussen pc en Switch

De Switch-port van Civilization 6 en de pc-versie hebben cross-save ondersteuning gekregen. Dit houdt in dat je een potje kunt beginnen op één van de twee platforms en op het andere platform gewoon door kunt gaan met spelen.

Het enige wat je hiervoor moet doen is een 2K-account aanmaken en linken aan je game, de multi-platform cloud save box aanvinken en natuurlijk spelen. De functie is al toegevoegd, dus je kunt hier meteen mee aan de slag.

Verkooprecords voor Avengers: Endgame

De ticketverkoop voor de vierde Avengers-film ging gisteren van start en zorgde direct voor virtuele chaos op de websites van ticketverkopers en bioscopen.

Het vervolg op Avengers: Infinity War is, door z'n scope en juist omdat het een vervolg is op één van de meest geanticipeerde films van 2018, nu ook zelf weer één van de meest geanticipeerde films van 2019. Niet gek dus dat Marvel een 'special look' trailer vrijgaf om de ticketverkoop af te trappen (zie onder). Dat leidde echter wereldwijd (of in ieder geval in Nederland en de Verenigde Staten) tot lange wachttijden op ticketwebsites.

Volgens de Amerikaanse ticketsite Fandango, waarop Amerikaanse bioscoopgangers tickets kunnen kopen voor diverse bioscoopketens, brak de verkoop voor Avengers: Endgame het bestaande record (voor Star Wars: The Force Awakens) binnen zes uur na de start van de verkoop. Bioscoopketens AMC en Alamo Drafthouse zagen hun websites op zwart gaan door de drukte en moesten online excuses aanbieden voor de problemen.

Ook Pathé, in Nederland de grootste keten, kampte met problemen. Volgens de theaterboer lag het aantal verkochte tickets 53% hoger dan het vorige record (voor Star Wars: The Last Jedi). Omdat de website door de drukte plat ging, biedt Pathé de klanten die voor vanavond 6 uur tickets hebben gekocht (of dat nog doen) een voucher voor gratis popcorn.

Avengers: Endgame draait vanaf woensdag 24 april in de bioscopen; echte fans kunnen dinsdagavond om middernacht het slotstuk van de Infinity Saga bekijken.

 

'Napoli kan clubrecord Excelsior verpulveren met bod van vier miljoen'

Jerdy Schouten speelt volgend seizoen mogelijk niet meer voor Excelsior. Hij staat naar verluidt in de belangstelling van drie Italiaanse clubs. Volgens Voetbal International zien Fiorentina, Udinese en Napoli een versterking in de 22-jarige Schouten.

Scouts van de drie Italiaanse clubs zouden Schouten al langer in het vizier hebben. De middenvelder zou met zijn spel bij Excelsior indruk maken, waardoor een transfer naar Italië tot de mogelijkheden behoort. Schouten speelt sinds de zomer van 2017 voor de huidige nummer vijftien van de Eredivisie en ligt nog tot medio 2021 vast in Rotterdam.

Volgens het weekblad schrikt men niet van de marktwaarde van circa twee miljoen euro van Schouten. 'Volgers van Napoli die vorige week over de interesse van de Serie A-topclub in Schouten repten, meldden serieus dat een bod van vier miljoen gerechtvaardigd zou zijn voor een speler van die leeftijd met die kwaliteiten.'

Een scout van Napoli zou de wedstrijd tussen Excelsior en Feyenoord (2-1) begin februari hebben bekeken en daarna een 'lovend rapport' hebben geschreven. Mocht Schouten voor circa vier miljoen euro verkassen, dan betekent dat een clubrecord voor Excelsior. Mike van Duinen, Mounir El Hamdaoui en Danny Buijs zijn nu nog de duurste uitgaande transfers met een bedrag van circa 750.000 euro.

Van Barneveld krijgt afscheid in Ziggo Dome

Raymond van Barneveld krijgt volgend jaar februari een groot afscheid in de Ziggo Dome.

De darter maakte het nieuws woensdag zelf bekend in de Ochtendshow van Frank Dane op Radio 538. “Het moet iets unieks worden”, aldus Van Barneveld. “Er moeten oude darters langskomen, waar ik finales tegen heb gespeeld. Het evenement moet volgend jaar in februari plaatsvinden. Het lijkt me helemaal geweldig.”

Ondanks dat hij een moeilijke periode doormaakt hoopt hij zijn carrière op een mooie manier te eindigen. “Ik ben een geboren winnaar en dan wil je toch nog graag naar het WK toe. Je wilt jezelf en je fans nog iets moois laten zien. Je wilt afsluiten met een mooie herinnering”, vertelt de 51-jarige darter. “Ik ga wat meer sporten en trainen. Ik kan me nu volledig richten op de weekenden, op de vloertoernooien. Daar moet ik me volledig op focussen om nog televisietoernooien te spelen.”


UEFA-voorzitter doet oproep aan scheidsrechters bij racisme

Aleksander Ceferin wil dat scheidsrechters een wedstrijd stilleggen als fans zich vanaf de tribunes schuldig maken aan racisme. Het Engelse nationale elftal kreeg onlangs met racisme te maken tijdens de uitwedstrijd tegen Montenegro. Ook in eigen land is het probleem er nog steeds. Raheem Sterling kreeg in december racistische leuzen naar zijn hoofd geslingerd tijdens de uitwedstrijd van Manchester City bij Chelsea. Een maand eerder verscheen een Engels onderzoeksrapport waaruit bleek dat de helft van alle Engelse voetbalfans wel eens getuige is geweest van racisme in een stadion.

Ceferin pleit daarom voor veranderingen. "Als een wedstrijd wordt gestopt, of zelfs helemaal niet wordt gespeeld, denk ik dat 90 procent van de 'normale' mensen in het stadion die idioten een schop onder hun reet geven", zei de UEFA-voorzitter volgens de BBC. "We leven in 2019 en niet honderd jaar geleden."

"We gaan opnieuw met de scheidsrechters in gesprek en ze zeggen dat ze vertrouwen moeten hebben. Ze moeten niet bang zijn om in te grijpen", aldus de 51-jarige Sloveen. "Het is een groot probleem. Niet alleen op de Balkan, maar in heel Oost-Europa. Er is daar weinig immigratie, omdat iedereen naar West-Europa wilde voor een betere baan en een beter leven. Dus het heeft tijd nodig."

Ceferin benoemde ook de problemen in Italië en Engeland. Hij vindt niet dat de sancties bij racisme zwaarder moeten worden. "Ik zie geen zwaardere straf dan stadionverboden geven, duels in lege stadions laten spelen, wat al een paar keer in Kroatië is gebeurd, en de geldboetes. Als het ergens een chronisch probleem is, kunnen we een club of landenteam uit een competitie gooien. Maar dat is een laatste middel."

Bokser Gvozdyk wint 1e gevecht na drama, Brits bijtincident

Voor het boksen gaan we nog weer even terug naar het weekeinde, om te beginnen naar Philalphia. Oleksandr Gvozdyk (16-0) heeft daar met succes zijn WBC-wereldtitel in het lichtzwaargewicht (-79,4kg) verdedigd tegen de Fransman Doudou Ngumbu (38-8).

Voor Gvozdyk was het zijn eerste gevecht nadat hij eind vorig jaar een einde maakte aan de hegemonie van Adonis Stevenson. De Canadees raakte na dat gevecht wekenlang in coma, maar is inmiddels volop bezig met zijn herstel en kan weer lopen, praten en eten.

Het gevecht tussen Gvozdyk en Ngumbu was niet heel spannend. De Oekraïner domineerde en leek in de vijfde ronde gas te geven, maar toen was het al klaar: Ngumbu leek ineens geblesseerd te raken aan zijn rechteronderbeen, probeerde het er nog even uit te lopen, maar moest de handdoek in de ring gooien.

Gvozdyk - Ngumbu (Bron: YouTube)

Eerder op de avond boekte de talentvolle Oezbeek Kudratillo Abdukakhorov (15-0) weer een nieuwe zege, door de Japanner Keita Obara (20-3) in het weltergewicht op punten te verslaan.

In Bilbao vocht de Baskische held Kerman Lejarrega (27-0, 22 KO's) om het behoud van zijn Europese weltergewichttitel. Dat werd niet zo'n succes: de Rus David Avanesyan (23-3) ging in de negende ronde los op het hoofd van de thuisheld en sloeg hem het licht uit de ogen, waarmee het gevecht voorbij was.

Lejarrega - Avanesyan (Bron: YouTube)

Tot slot richten we de blik nog even op Liverpool, want daar vochten de Britten David Price (23-6) en Kash Ali (15-0) in het zwaargewicht. In de vijfde ronde draaide Ali door en beet hij Price, waardoor hij gediskwalificeerd werd en zijn ongeslagen status in één hap was verdwenen.

Gedoe met rechten, dus we moeten het met een vaag filmpje als deze doen, met het bijten aan het eind (Bron: YouTube)

'Heerenveen wil acht miljoen euro voor Vlap'

Michel Vlap stapt na dit seizoen mogelijk over naar Anderlecht. Het Laatste Nieuws meldt dat de Belgische club zich bij sc Heerenveen heeft gemeld. De Friese club wil de smaakmaker niet zomaar laten gaan, want naar verluidt vraagt men circa acht miljoen euro voor de aanvallende middenvelder.

De 21-jarige Vlap maakt dit seizoen indruk in het shirt van Heerenveen en heeft reeds veertien keer gescoord en zes keer een medespeler in stelling gebracht in de Eredivisie. Anderlecht zou in Vlap een nieuwe nummer tien zien en heeft al meerdere keren met Heerenveen gesproken over een mogelijke transfer van de creatieveling.

Anderlecht moet echter wel diep in de buidel tasten, want de Belgische krant meldt dat Heerenveen ongeveer acht miljoen euro verlangt voor Vlap. In totaal heeft de aanvallende middenvelder 58 duels gespeeld voor de Friezen, met negentien goals en negen assists als resultaat. Vlap ligt nog tot de zomer van 2022 vast in het Abe Lenstra Stadion.

'Bij onze Nederlandse collega's klinkt het dat Vlap wat lijkt op Hans Vanaken: groot, met goeie voeten, spelinzicht en scorend vermogen', zo schrijft de krant. Naast Vlap zou Anderlecht ook azen op Dieumerci Mbokani van Royal Antwerp. De Belgische club zou de 33-jarige spits al langer in het vizier hebben en mogelijk gaat de club uit Brussel deze zomer toeslaan en de routinier strikken.

Helen Mirren: 'fuck Netflix!'

De positie van Netflix in de filmwereld, en het feit dat hun 'Netflix Original Films' steeds meer proberen de films in de bioscoop te beconcurreren, blijft voor spanningen zorgen in Hollywood. Ook tijdens CinemaCon, de jaarlijkse bijeenkomst voor filmexploitanten, kwam de streamingdienst ter sprake.

"Ik hou van Netflix," zei actrice Helen Mirren tijdens een presentatie voor haar film The Good Liar, "maar fuck Netflix!" Ze beargumenteerde dat de bioscoopervaring nog altijd superieur is aan het thuis bekijken van films, en kreeg een daverend applaus van de aanwezigen, zo meldt Variety vandaag.

Netflix is al enige tijd onderwerp van kritiek omdat de dienst, die films als Roma en Bird Box uitbrengt, deze films maar een beperkte tijd in de bioscopen vertoont voordat kijkers gebonden zijn aan een Netflix-lidmaatschap om de film te kunnen kijken. Vooral in de context van het jaarlijkse awardseizoen levert dit veel discussie op, omdat een film als Roma eigenlijk alleen even kort in de (Amerikaanse) bioscopen verscheen om in aanmerking te kunnen komen voor awardnominaties.

Na de meest recente editie van de Academy Awards gingen er daarom ook stemmen op om partijen als Netflix en Amazon uit te sluiten van deelname. Volgens Steven Spielberg spelen deze partijen simpelweg in een andere categorie: "als je je commiteert aan een televisieformaat ben je een tv-film. Als je dat goed doet verdien je een Emmy, maar geen Oscar."

De mogelijke wijziging van deelnameregels voor de Academy Awards heeft intussen ook de aandacht getrokken van het Amerikaanse ministerie van justitie, dat signaleert dat de wijziging van deze regels mogelijk antitrustwetten kan breken. Dit meldt Variety op basis van een brief die de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, organisator van de Academy Awards, heeft ontvangen.

"In het geval dat de Academy - een organisatie die meerdere [Oscar-] deelnemers onder haar leden schaart - nieuwe regels vaststelt voor deelname aan de Oscars waardoor concurrenten worden buitengesloten kan dat antitrustregels schenden," schrijft het ministerie in de brief.

"Overeenkomsten waarin nieuwe deelnemers kunnen worden buitengesloten kunnen in strijd zijn met antitrustwetten wanneer het doel of effect is dat eerlijke concurrentie door goederen of diensten, die door consumenten worden gebruikt maar de winsten van bestaande partijen bedreigt, wordt verstoord. Als de Academy een nieuwe regel introduceert waarin bepaalde typen films, zoals films die online worden gedistribueerd, worden buitengesloten van deelname aan de Oscars en die deelname beïnvloedt de verkoopkansen van die films, schendt dat sectie 1 van de Sherman Act."

De Board of Governors van de Academy, een organisatie met meer dan 7000 leden, komt later deze maand bijeen om te praten over eventuele aanpassingen van de regels.

Intussen is Alfonso Cuarons Roma, waarvoor hij een Oscar voor Beste Regie won en die eigenlijk alleen nog exclusief op Netflix te zien is, ook nog in Nederlandse theaters te bekijken, zoals het Schiedamse Wenneker Cinema, Cultuurcentrum Griffioen in Amstelveen of LantarenVenster in Rotterdam.

Pokémon in cijfers

Pokémon is een van de meest succesvolle franchises in de wereld en The Pokémon Company heeft enkele cijfers met ons gedeeld.

Pokémon begon in Japan in 1996 met Pokémon Red en Pokémon Green voor de GameBoy. Internationaal maakten wij pas in 1998 kennis met Pokémon Red and Pokémon Blue.

Wat cijfers van The Pokémon Company:

  • Wereldwijd zijn er meer dan 324 miljoen videogames verkocht
  • Voor the Pokémon Trading Card Game zijn er meer dan 25.7 miljard kaarten naar 74 landen verscheept. Ze zijn in 11 talen verschenen
  • Pokémon GO is wereldwijd meer dan 850 miljoen keer gedownload
  • The Pokémon tekenfilmserie met Ash en Pikachu bestaat ondertussen uit 22 seizoenen met meer dan 1000 afleveringen
  • De franchise Pokémon heeft in 2017 alleen al wereldwijd voor zo’n 3.5 miljard dollar verkocht.
  • Pokémon: Let’s Go, Pikachu! en Pokémon: Let’s Go,Eevee! Hebben sinds de release in november vorig jaar meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht
  • Pokémon op social media: 7,5 miljoen volgers op facebook, 2,8 miljoen volgers op YouTube, 5,2 miljoen volgers op Twitter, 2,2 miljoen volgers op instagram

Is de wereld ondertussen klaar met Pokémon? Nee hoor, in mei verschijnt er een live-action film, Pokémon Detective Pikachu. De games Pokémon Sword en Pokémon Shield komen ergens in het najaar van 2019 uit voor Nintendo Switch. Die cijfers zullen dus nog wel verder stijgen.

Detective Pikachu movie (Foto: Pokemon Company)

9-jarige Nemr mag toch in Nederland blijven

De 9-jarige Nemr en zijn ouders en broertjes krijgen toch een verblijfsvergunning. Dat zou de advocaat van het gezin tegen het ANP gezegd hebben. De Iraakse jongen kwam uitgebreid in het nieuws toen Tim Hofman de documentaire Terug naar je eige land maakte. 

In de docu riep Hofman op om de regeling voor het kinderpardon te verruimen. Uiteindelijk kwam die verruiming er wel, maar in maart werd er nog gezegd dat Nemr niet aan de voorwaarden voldeed. De IND zei toen nog dat er nog geen beslissing was genomen. 

Op 1 april zou het gezin van de IND te horen hebben gekregen dat ze dus alsnog een verblijfsvergunning krijgen. Volgens de advocaat van het gezin zijn ze enorm dankbaar voor alle steun die ze hebben ontvangen, maar worden ze nu het liefst met rust gelaten. 

Animal Rights filmt ruwe behandeling kalveren

In 2018 werd een undercoverpersoon van Animal Rights te werk gesteld op een bedrijf in De Krim met 1600 witvleeskalveren, die op een leeftijd van 16 weken bloedonderzoek moesten ondergaan. Dit gaat er hardhandig aan toe en levert pijn en stress op voor deze aan hun moeder ontstolen kalfjes.“Wie dacht dat met het verbod op kistkalveren van 1 januari 2007 ook een einde was gekomen aan het houden van kalveren op de grens van bloedarmoede komt bedrogen uit,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.

Kalveren worden nog altijd gevoed met (kunst)melk aangevuld met wat ruwvoer zoals snijmaïs. Dit dieet zorgt ervoor dat het ijzergehalte in het bloed laag blijft. Het vlees is daardoor wit van kleur, het zogenaamde blanke kalfsvlees. Het grootste deel van de in Nederland gehouden kalveren vallen hieronder en worden op een leeftijd van 6 maanden geslacht.

Het vlees is veelal bedoelt voor de export en daarom gebeurt de slacht vaak halal. Is er na bloedcontrole sprake van bloedarmoede, dan krijgt een kalfje extra ijzer toegediend om weer net boven die waarde te komen. Vleeskalverbedrijven controleren dit zelf.

Ruwe behandeling bij bloedafname
De undercoverpersoon legt uit: “We werkten in teams van 4. Eén iemand drijft de kalveren op door achter ze te lopen en ze bij de staart te pakken. Met een klap op de kont krijg je ze in beweging en je kan sturen met de staart door deze bij de staartaanzet omhoog te duwen. Dit voelt niet prettig voor het kalf, waardoor hij naar voren gaat om de spanning van zijn staart te halen. Wanneer ze in de weg staan kan je ze ook sturen door ze met een hand op het oog een andere kant op te begeleiden, soms met een tikje. Een ander persoon houdt het kalf vast wanneer deze met zijn kop door het hek bij de voederplaats heen komt en streept ze ook af met een stift. De derde persoon heeft een touw beet en trekt deze onder de kop door en omhoog. De kop komt hierdoor klem te zitten zodat de vierde persoon goed bij de halsader kan om bloed af te nemen.”

Bloedarmoede en EU-wetgeving
In de EU is vastgelegd dat kalveren een minimum hoeveelheid ruwvoer en voldoende ijzer moeten krijgen om het hemoglobinegehalte op niveau te houden. Dit mag niet lager zijn dan 4,5 mmol/l. Diverse wetenschappers adviseren echter een minimale waarde van 6,0 mmol/liter van elk kalf gedurende het hele leven, om bloedarmoede te voorkomen.

IJzer is belangrijk voor kalveren. Ze hebben het nodig voor zuurstoftransport, afweer, optimale groei, goede voederconversie en algehele fitheid. IJzer en ruwvoer zijn voedingsstoffen die nodig zijn voor de gezondheid en de ontwikkeling van de pens van het kalf, een belangrijk onderdeel van de spijsvertering. Een laag hemoglobinegehalte in het bloed veroorzaakt lusteloosheid en stramheid.

De kalveren staan per 7 in een hok van 20m2. En hok voor hok herhaalt dit proces zich. Zo werden die dag bij 800 kalveren bloed afgetapt. “Zoals overal in de vee-industrie is tijd geld, alles moet snel gebeuren en daarvan zijn de gehouden dieren altijd de dupe,” zegt Vermeulen.

Undercoverbeelden aanvulling op eerder onderzoek
Zoals het onderzoek van RTL Nieuws eerder deze week al aantoonde is er veel mis in de kalverhouderij. Op ruim 1200 boerderijen in ons land is sprake van extreem hoge sterfte onder kalfjes. De verzorging is zo slecht dat 1 op de 5 pasgeboren kalfjes binnen twee weken weer dood is. Dier & Recht bracht in december naar buiten dat bij witvleeskalveren bij meer dan 50% van de dieren beschadigingen aan de longen geconstateerd werden en 35% pleuritis had. En de Animal Rights beelden uit het slachthuis van Hasselt toonden aan dat kalveren tot hun laatste momenten mishandeld worden.

“Kalveren zijn een afvalproduct van de zuivelindustrie en zoals de diverse onderzoeken aantonen, worden ze door een deel van de veehouders ook zo behandeld,” zegt Vermeulen. “Het lijden van dieren is inherent aan de vlees-, zuivel- en eierindustrie en een zelfkritische vermogen in de veesectoren is volledig afwezig. Er is hard ingrijpen van de overheid nodig.”

Animal Rights roept iedereen op om over te stappen op een plantaardig dieet.

Scheepswrak uit 16e eeuw gevonden

Onderzoekers hebben een Nederlands scheepswrak uit het begin van de 16e eeuw gevonden. Dit is de oudste vondst van een zeevarend schip in Nederlandse wateren ooit. Het wrak is gevonden bij het ruimen van zeecontainers, die overboord sloegen van de MSC Zoe in de nieuwjaarsnacht.

Minister Van Engelshoven: “Deze vondst kan met recht een geluk bij een ongeluk genoemd worden. Tijdens het bergen van de containers is deze spectaculaire ontdekking gedaan. Ik ben heel nieuwsgierig naar welke informatie nog meer boven water gaat komen. Dat is ook het mooie van archeologie: het prikkelt je nieuwsgierigheid en voorstellingsvermogen. Ik vind deze vondst echt een verrijking van het Nederlands erfgoed.” 

Tijdens de bergingsoperatie werden koperplaten en houten balken aangetroffen, waarna direct archeologisch onderzoek heeft plaatsgevonden. De houten balken blijken afkomstig te zijn van een schip met een gladde romp van waarschijnlijk 30 meter lang. Het schip vervoerde koperen platen.

Het hout is onderzocht. Uit dat onderzoek blijkt dat het hout in 1536 gekapt is en dat het schip rond 1540 is gebouwd in de Nederlanden. De koperplaten zijn na onderzoek gedateerd rond diezelfde periode. Bijzonder is dat de platen merktekens hebben van de familie Fugger. De familie Fugger had in de 16e eeuw o.a. de monopolie op koperproductie. Deze vondst is van zeer hoge culturele en archeologische waarde.

Door extra investeringen van dit kabinet in maritieme technologie kan er al op korte termijn ter plekke onderzoek gedaan worden. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaat het gevonden scheepswrak verder onderzoeken.

'Villa's en bakken geld voor kinderen vermoorde journalist Khashoggi'

Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post is Saoedi-Arabië druk bezig om de kinderen van de vermoorde journalist Jamal Khashoggi stil te houden. De twee zoons en dochters van de journalist zouden maandelijks een bedrag 'van vijf cijfers' krijgen en hebben volgens de krant ook villa's ter waarde van miljoenen dollars ontvangen.

In oktober werd Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul vermoord, volgens ongeveer de hele wereld in opdracht van het Saoedische koningshuis, waar de journalist nogal eens kritiek op had. Volgens een Saoedische overheidsmedewerker zou koning Salman de betalingen aan Khashoggi's kinderen goedgekeurd hebben, om 'het verkeerde goed te maken' nadat 'een groot onrecht is gedaan'.

De vier kinderen zouden elk een huis van zo'n 3,5 miljoen euro gekregen hebben in Jeddah. Oudste zoon Salah, werkzaam als bankier, zou verantwoordelijk zijn voor de onderhandelingen met de overheid en zou ook als enige van de kinderen in het land willen blijven. Tegenover The Washington Post wilde hij echter niet reageren op de zaak.

In Saoedi-Arabië loopt een onderzoek naar 21 mensen in de zaak-Khashoggi. Tegen vijf van hen eist de aanklager de doodstraf.

NBA: Westbrook schrijft geschiedenis, Warriors simpel langs Nuggets

In de NBA was het dinsdagavond wat resultaten betreft niet heel interessant, geen van de ploegen die nog om de play-offs strijden kwam in actie. James Harden hielp de Houston Rockets met 36 punten weer naar een zege, ook de Golden State Warriors wonnen.

De kampioenen ontvingen de Denver Nuggets en breidden een in het tweede kwart gepakte voorsprong gestaag uit naar een 116-102 zege. Kevin Durant werd in de slotfase uitgesloten van de wedstrijd nadat hij te kennen gaf het niet eens te zijn met een arbitrale beslissing. Als Durant nog één dergelijke overtreding begaat moet hij een wedstrijd toekijken.

Het grote nieuws zat hem dan ook niet in de uitslagen, maar in de resultaten van één speler: Russell Westbrook hielp zijn Oklahoma City Thunder langs de Los Angeles Lakers en deed dat op bijna ongeëvenaarde wijze. Hij was goed voor 20 punten, 20 rebounds en 21 assists, waarmee hij na Wilt Chamberlain in 1968 (22 punten, 25 rebounds, 21 assists) de tweede speler ooit is die een 20/20/20-wedstrijd liet noteren.

Uitslagen NBA dinsdag
Oklahoma City Thunder - Los Angeles Lakers 119-103
San Antonio Spurs - Atlanta Hawks 117-111
Sacramento Kings - Houston Rockets 105-130
Golden State Warriors - Denver Nuggets 116-102

Westbrook schittert (Bron: YouTube)

Rode Kruis wil jihadvrouwen en kinderen helpen repatriëren

Het Rode Kruis is bereid om de terugkeer van Nederlandse jihadvrouwen en hun kinderen uit Syrië te faciliteren als de regering daarom vraagt zo blijkt uit het statement dat de hulporganisatie op hun website heeft geplaatst: "Het is aan de overheid om te besluiten of kinderen en burgers worden teruggehaald en onder welke voorwaarden. Als de Nederlandse overheid besluit om dit te doen, moet zij samen met andere partijen (zoals het land waar gestreden wordt en de doorreislanden) overeenkomen hoe zij dit vervolgens gaan organiseren. Mocht het Rode Kruis gevraagd worden, is de hulporganisatie altijd beschikbaar voor (vertrouwelijk) overleg met de overheid en andere partners. Ook de terugreis faciliteren is mogelijk, als er een beroep op ons gedaan wordt en als alle partijen daarmee akkoord gaan."

De organisatie geeft wel duidelijk te kennen nooit op eigen houtje te zullen handelen: "Het Rode Kruis zal nooit op eigen initiatief mensen terughalen. Als onafhankelijke, neutrale organisatie opereren we zelfstandig, maar hebben we nadrukkelijk geen beslissingsbevoegdheid in deze kwestie. Er zal eerst een concreet verzoek moeten komen van de betrokken overheden en partijen om de terugkeer te faciliteren en alle partijen moeten het hiermee ermee eens zijn. Mocht dat verzoek komen, zullen wij ons uiterste best doen om in volledige transparantie de vrouwen en kinderen veilig terug te brengen naar Nederland."

Op dit moment verblijven er volgens de NOS naar schatting 65 kinderen en moeders in Koerdische vluchtelingenkampen. Onder hen zijn twee weeksinderen. Volgens het kabinet moeten de moeders zich melden bij de Nederlandse Ambassade als ze naar Nederland terugwillen, maar dat is lastig omdat ze vastgehouden worden. 

Fietsersbond blij met snorfiets van fietspad: 'Het wordt veiliger'

De Fietsersbond is na een jarenlange strijd maar wat blij dat de snorfiets vanaf volgende week niet meer binnen de Amsterdamse ring op het fietspad mag. Snorscooteraars kwamen de laatste weken in verzet, maar dat is volgens de fietsersbond nergens voor nodig.

"In 1999 ging de bromfiets naar de rijbaan. Toen was er ook de verwachting dat het onveiliger zou worden en er meer ongelukken zouden gebeuren. Die verwachting is er nu ook bij de snorscooteraars, maar we denken dat het eerder veiliger wordt", legt Teeja Arissen van de bond uit.

Arissen benadrukt dat snorscooterrijders zich mogelijk veiliger wanen dan zij eigenlijk op het fietspad zijn. "Als een auto afslaat en je gaat harder dan een auto verwacht, dan heb je een heel ernstig ongeluk." Op de weg zouden de scooterrijders beter gezien worden in het overige verkeer.

Fijnstof
Ook het Longfonds juicht de nieuwe maatregel toe: "Uit onderzoek van de GGD Gelderland-Midden (2017) blijkt dat fietsers op fietspaden blootstaan aan zeer hoge pieken ultrafijnstof. 21 procent van de fietsende longpatiënten geeft in hetzelfde onderzoek aan vanwege de vervuiling drukke fietspaden te mijden of minder te fietsen. Dat is zorgwekkend omdat zeker voor longpatiënten regelmatig bewegen van groot belang is voor de gezondheid. Uiteindelijk is een structurele oplossing het langzaam stoppen met de levering van brom- en snorfietsen met verbrandingsmotor en het stimuleren van schone alternatieven zoals elektrische scooters en -fietsen."

Het is nog de vraag wat snorscootereigenaren gaan doen. "Ik heb nog geen helm gekocht", zegt een van hen desgevraagd. "Ik verkoop 'em en ga voor mijn motorrijbewijs", aldus een ander. Weer anderen willen de snorscooter op laten voeren en er dan een geel kentekenplaatje op laten zetten, zodat deze harder mag.

E-bike
Fietshandelaren zien dat een deel van de snorscooteraars nu interesse toont voor een e-bike. Ook die gaat 25 kilometer per uur en daarmee mag gewoon nog op het fietspad zonder helm worden gereden.

"We zien dat de mensen die in het verleden hebben gekozen voor merken als Vespa, dan bij ons uitkomen omdat ze een high-end e-bike willen hebben. We zien ook steeds meer jongeren die al voordat ze 16 waren al op een e-bike stappen en dan op hun 17e alleen maar op mooiere e-bikes gaan doorrijden. Het is wel een vervanging voor de scooter", legt verkoper Nick Hielckert uit.

Ook de fietsersbond ziet meer in de e-bikes, omdat ze lang niet zo groot en zwaar zijn als een snorscooter. Hoeveel snorscooteraars daadwerkelijk over zullen stappen is nog even afwachten. In ieder geval kijkt de fietsersbond erg uit naar aankomende maandag: "Ik ga echt genieten die dag en ik denk met mij heel veel fietsers."

Eritrese treinaanrander: 'ik ben onschuldig'

De 19-jarige Eritreër Aman K. verdwijnt, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, voor anderhalf jaar achter de tralies. Hij zou door het hele land verschillende meisjes en jonge vrouwen hebben aangerand in de trein. 

De officier van justitie vindt dat tien aanrandingen, en één poging daartoe, zijn bewezen. Er zijn camerabeelden van de asielzoeker in treinen en stations door het hele land, net nadat hij de vrouwen betast had of terwijl hij daarmee bezig was. Bij twee van zijn slachtoffers, meisjes van 13 en 15 jaar, liet hij DNA achter in de nek en hals, dat door de politie werd veiliggesteld. 

Gisteren stond de man voor de meervoudige strafkamer van de rechtbank in Assen. De man zelf ontkent in alle toonaarden, zijn slachtoffers zouden allemaal liegen, en hij zelf zou niks mankeren. Zijn advocaat vroeg vrijspraak voor de man: naast iemand zitten is niet strafbaar en ook iemand's been aanraken of aan het haar ruiken van iemand zouden niet strafbaar zijn. Verder zou zijn cliënt verminderd toerekeningsvatbaar zijn. 

Volgens een psychiater heeft Aman een aanpassingsstoornis.  De officier van justitie stelt dan ook dat het gevaar op herhaling zeer hoog is. De eis van anderhalf jaar cel is dan ook een onvoorwaardelijke eis. 

Aman K. werd geboren in Eritrea. Al snel verhuisde hij naar Sudan. Zijn moeder gaf hem de opdracht om zijn geluk te beproeven in Europa. Dat voerde hem onder meer naar Denemarken en Duitsland. Omdat hij vanwege de rechtszaak geen recht heeft op een asielvergunning wil Nederland hem uitzetten, maar daar wil de Eritreër nog tegen in beroep gaan. 

Titelverdedigster Bertens begint met simpele winst in Charleston

Tennisster Kiki Bertens is het gravelseizoen prima begonnen. De Nederlandse nummer zes van de wereld begon in het Amerikaanse Charleston met een simpele zege op de Italiaanse Martina Trevisan: 6-2, 6-1.

Bertens was na een uurtje al klaar met de mondiale nummer 159. In Charleston heeft de Wateringse flink wat te verdedigen met het oog op de wereldranglijst: vorig jaar schreef ze het Amerikaanse graveltoernooi op haar naam.

4 weken cel voor agressieve zwartrijder

Vier agenten waren er nodig die vrijdagmiddag 15 maart 2019 om een zwartrijder af te voeren uit de trein die stilstond op station Alphen aan den Rijn. De 39-jarige Pool zonder vaste woon- of verblijfsplaats had daarvoor een conducteur bedreigd. Mogelijk was hij onder invloed van drank en drugs. Sinds zijn aanhouding heeft de man in voorarrest gezeten. Vandaag legde de politierechter hem vier weken cel op.

De man zat zonder kaartje in de trein toen de conducteur langskwam voor controle. Toen hij ook geen ID-bewijs kon tonen, ontspon zich een woordenwisseling. Daarbij pakte de man de conducteur bij zijn stropdas en keycord waardoor deze het idee krijgt hij gewurgd wordt. De conducteur kan echter loskomen en waarschuwt de politie die de man bij aankomst in Alphen opwacht.

Hij weigert echter mee te komen en moet met pepperspray bewerkt worden. Ook dan blijft hij zich verzetten en pakt de pepperspray van de agent af. Met veel moeite weten de agenten de man mee te nemen naar het politiebureau. Bij fouillering van de man treffen zij onder meer een lege fles Martini en drugs aan.

Overgeleverd
De officier van justitie benadrukte nog eens dat je af moeten blijven van mensen met een publieke taak. “Als conducteur heb je geen geweldsmiddelen zoals een agent. Je zit opgesloten in een trein en bent bij een agressieve situatie overgeleverd aan de hulp van reizigers.” Hoewel het slachtoffer geen letsel opliep, zat de schrik er bij hem goed in. De officier eiste tegen de verdachte vier weken cel. Dat er drugs en alcohol in het spel was, vond zij strafverzwarend.

De rechter volgde het OM in de strafeis en veroordeelde de verdachte tot vier weken cel voor bedreiging, wederspannigheid en het niet voldoen aan een ambtelijk bevel.

Systeemeisen pc-versie Anno 1800 onthuld

Ubisoft heeft de officiële systeemeisen voor de pc-versie van Anno 1800 onthuld.

Hieronder een gedetailleerd overzicht van de systeemeisen:

MINIMUM 1080p (30FPS):

  • OS: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (64bit versions only)
  • PROCESSOR: Intel Core i5 2500 @ 3.3 GHz, AMD FX 6350 @ 3.9 GHz
  • RAM: 8GB
  • VIDEO CARD: Nvidia GeForce GTX 660 (2GB), AMD Radeon R7 260X (2GB)
  • DIRECT X: Direct X 11 or 12

MINIMUM 1080p (60FPS):

  • OS: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (64bit versions only)
  • PROCESSOR: Intel Core i5 4460 @ 3.2 GHz, AMD Ryzen3 1200 @ 3,1 GHz
  • RAM: 8GB
  • VIDEO CARD: Nvidia GeForce GTX 670 (2GB) or AMD Radeon R9 270X (2GB)
  • DIRECT X: Direct X 11 or 12

RECOMMENDED 1080p (30FPS):

  • OS: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (64bit versions only)
  • PROCESSOR: Intel Core i5 4690K @ 3.5 GHz, AMD Ryzen5 1400 @ 3.2 GHz
  • RAM: 8GB
  • VIDEO CARD: Nvidia GeForce GTX 770 (4GB), AMD Radeon R9 285X (2GB)
  • DIRECT X: Direct X 11 or 12

RECOMMENDED 4K (60FPS):

  • OS: Windows 10 (64bit versions only)
  • PROCESSOR: Intel Core i5 4690 @ 3.5 GHz, AMD Ryzen 5 1500X @ 3.5 GHz
  • RAM: 8GB
  • VIDEO CARD: Nvidia GeForce GTX 970 (4GB), AMD Radeon R9 290X (4GB)
  • DIRECT X: Direct X 11 or 12

De Open Beta van Anno 1800 is van 12 tot en met 14 april speelbaar op PC via Uplay en de Epic Games Store. Spelers die Anno 1800 pre-orderen, ontvangen het Imperial Pack dat extra content bevat. Spelers die de Digital Deluxe of Pioneers Edition pre-orderen, krijgen toegang tot exclusieve content waaronder The Anarchist.

Anno 1800 is vanaf 16 april 2019 verkrijgbaar voor pc.

Anno 1800 - pc specs (Foto: Ubisoft)

Sonic racet met wielen in Team Sonic Racing

Vandaag deelt SEGA een nieuwe gameplay video van Team Sonic Racing, de race-game die de winkels in scheurt op 21 mei 2019.

Team Sonic Racing is ontwikkeld door de studio Sumo en is een arcaderacer met een snelle competitieve racestijl. Natuurlijk zijn er allerlei personages en omgevingen uit het hele Sonic Universe in de game te vinden. Race samen en win in de online multiplayer- of lokale coöpmodus met behulp van de dynamische teammechanica en voertuig-aanpassingsfuncties om als eerste over de finish line te racen.

Team Sonic Racing komt  21 mei uit op PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch,en pc.

Call of Duty Blackout inclusief nieuwe map Alcatraz tijdelijk gratis speelbaar

Vanaf vandaag tot 30 april is Call of Duty: Black Ops 4 Blackout gratis te spelen op PlayStation 4, Xbox One en pc via Blackout Free Access. In de Blackout modus is de de nieuwe battle royale map, Alcatraz vanaf nu ook beschikbaar.

Blackout Free Access bevat alle actie van de Black Ops 4 battle royale modus, inclusief de originele blackout map die de personages, locaties, wapens en gear van de gehele Call of Duty-serie samenbrengt. Daarnaast is ook de gloednieuwe Alcatraz map speelbaar. De Alcatraz map speelt zich af op een mistig eiland met een grote gevangenis boven op een heuvel.

Tijdens de Free Acces gelegenheid worden fans gekoppeld andere Blackout spelers, waar ze individueel, in duo’s of met z’n vieren kunnen spelen. Alle voortgang zal opgeslagen en overgedragen worden zodra spelers er voor kiezen te upgraden naar de volledige versie van de game.

Alcatraz wordt uitgebracht als toevoeging op de originele Blackout map, zodat spelers uit twee verschillende maps kunnen kiezen wanneer ze in de Blackout modus springen.

Veiling operatiekamers MC Slotervaart brengt ruim vier ton op

De veiling van de operatiekamers van het failliette MC Slotervaart heeft meer dan vier ton opgebracht.

Meer dan dertienduizend keer werd er geboden op de inventaris van de operatiekamers. Op de veilingwebsite werden er vanuit 23 landen biedingen gedaan, meldt MC Slotervaart dinsdag.

Volgens curator Marlous de Groot is de vier ton een 'belangrijke bijdrage in de grote veiling'. "Deze hele specialistische inventaris blijkt voor veel zorginstellingen bijzonder interessant. Vanuit India tot Zwitserland en van Curaçao tot Nederland is er geboden en zijn de kavels verkocht."

Een week geleden werd geboden op apparatuur van de afdeling radiologie. Dit leverde bijna een half miljoen euro op.

Inmiddels is de derde veiling van start gegaan. Geïnteresseerden kunnen via de website van Troostwijk Veilingen bieden op de inventaris van de poliklinieken. Daarna start de veiling van de Intensive Care en Dagverpleging.

Bloedspoor in Amsterdam na vermoedelijke steekpartij

De politie kreeg afgelopen nacht rond 03.30 uur een melding binnen van een steekpartij in de buurt van de Nieuwmarkt in Amsterdam.

Een bloedspoor zou aantonen dat het slachtoffer gestoken is op het J.W. Siebbeleshof en vervolgens naar de Nieuwmarkt is gelopen. Dat vertelt een getuige. 

Wat er precies is gebeurd, is nog onbekend. De recherche doet daar nog onderzoek naar.

FOK! Wat een weer: buien

In de oostelijke helft overheerst vandaag de bewolking en vooral vanochtend kan er in het oosten af en toe wat (mot)regen vallen. In de rest van het land is het wisselend bewolkt en komen er enkele buien voor, met in de middag daarbij een kleine kans op onweer. De maxima liggen rond 10°C. De wind komt uit zuidelijke richtingen en is matig. In de avond draait de wind naar zuidoost en neemt af naar zwak.

In de nacht naar donderdag is er vooral in het noorden en oosten bewolking aanwezig. In het noordoosten is er kans op regen. De minima lopen uiteen van 5°C in het uiterste noorden tot -1°C in het zuidwesten. Er staat een zwakke, aan zee en op het IJsselmeer matige zuidoostenwind.

Donderdag overdag neemt overal de bewolking toe. Het zuidwesten houdt kans op zon. In het noordoosten valt er af en toe regen, mogelijk ontstaat elders een enkele bui. Het wordt circa 9°C. De zuidoostenwind is zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig. In de middag wordt de wind in het westen en noorden tijdelijk zwak en variabel. (Bron: KNMI)

Haarlem by night! (Foto: Stephan5)
Haarlem by night! (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

EU steunt Italiaans budget zonder eigen cijfers

De Europese Commissie heeft de begroting van Italië geaccepteerd en afgezien van een boete, zich daarbij baserend op cijfers van de Italianen zelf, meldt de NOS. Dat blijkt uit vrijgegeven stukken na een verzoek volgens de wet openbaarheid van bestuur door CDA'er Pieter Omtzigt. De commissie wilde die eigenlijk geheimhouden.

Zo voorspellen de Italianen een economische groei die 0,8 procentpunt hoger is dan de ramingen van de EU. Ook blijft de staatsschuld steken op 130 procent van het bruto binnenlands product en neemt die niet met 3,5 punten af zoals de Europese regels voorschrijven.

Er hing Italië een miljardenboete boven het hoofd, maar na onderhandelingen met de Italiaanse premier Guiseppe Conte werd die geschrapt. Er werd onder meer afgesproken dat er hoge eenmalige kosten mogen worden gemaakt zoals voor de ingestorte Genua-brug en als gevolg van overstromingen, zonder dat die meetellen voor het begrotingstekort. Ook werd de invoering van een bijstandsuitkering, door de Italianen basisinkomen genoemd, uitgesteld.

Omtzigt is niet verbaasd dat de commissie de stukken niet vrij wilde geven. "Maar het is onbegrijpelijk dat de landen daarmee akkoord gingen." Hij wil opheldering van premier Mark Rutte.

Rallyrijder Neuville wint op Corsica na dramatische ontknoping

Speciaal voor de rallyliefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde, want de Rally van Corsica stond op het programma. Die is gewonnen door de Belgische Hyundai-coureur Thierry Neuville, maar hij had er wel een beetje mazzel voor nodig.

Vrijdag pakte de Welshman Elfyn Evans met navigator Scott Martin in hun M-Sport Ford de leiding, zaterdag vocht hij daarom met Neuville en navigator Nicolas Gilsoul en de Esten Ott Tänak/Martin Järvejoa (Toyota). Het duo uit Estland moest zich met een lekke band gewonnen geven, Evans nam vroeg op de slotdag de macht over van Neuville.

Het kon eigenlijk nauwelijks nog fout voor Evans...tot zijn rechtervoorband het in de allerlaatste proef begaf. Neuville ging er zo alsnog met zijn eerste zege van het jaar vandoor en pakte ook de leiding in het WK. Sebastien Ogier was in zijn Citroën vrij onzichtbaar, maar kende geen problemen en werd op 40 seconden tweede, nog voor Evans.

Hoogtepunten van de laatste proef (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.