FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 16 juni 2015

'Opsteker' voor wie nu met pensioen gaat

Een opsteker voor mensen die binnenkort met pensioen gaan en dan nadeel ondervinden van de huidige, zeer lage rente. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) gaat de zogenoemde 'pensioenknip' tijdelijk opnieuw invoeren. Die regeling biedt mensen de mogelijkheid om hun pensioen niet verplicht in één keer te laten uitkeren. Dat moet nu nog wel.

Nu moeten mensen die bij een verzekeraar een premieregeling hebben hun pensioen in één keer laten uitkeren op de dag dat ze met pensioen gaan, tegen de dan geldende rente en voor een levenslange periode. Door de lage rente is dat op het moment zeer onaantrekkelijk, omdat het leidt tot lagere uitkeringen.

Klijnsma maakt nu op aandringen van onder meer de VVD en D66 tijdelijk mogelijk dat het pensioen voor twee jaar kan worden uitgekeerd en over twee jaar de rest van het pensioen. Daarmee wordt de kans op een hoger pensioen vergroot, omdat de rente tussentijds gestegen kan zijn. Klijnsma wees in een Kamerdebat wel op de risico's: de knip is geen garantie op een hogere uitkering.

VVD-Kamerlid Helma Lodders: "Het is een eerste goede stap, omdat de afhankelijkheid van een dagkoers hiermee verminderd wordt. Het is goed dat mensen de keuze krijgen om te kiezen voor een levenslang pensioen, of een pensioen dat je eerst voor twee jaar aankoopt en later de rest."

De 'pensioenknipregeling' is tijdelijk. Per 1 juli volgend jaar moet er een definitieve oplossing zijn. Ook Steven van Weyenberg van D66 is blij. De pensioenknip geeft mensen keuze, als noodoplossing tot de nieuwe wet er is of het probleem is ondervangen door een initiatiefwet van de VVD.

Opsteker voor wie met pensioen gaat
'Opsteker' voor wie nu met pensioen gaat (Foto: ANP)

Geen WK voor Suriname na nederlaag tegen Nicaragua

Geen wereldkampioenschap voetbal voor Suriname. Onder leiding van bondscoach Dean Gorré werd dinsdag in eigen huis verloren van Nicaragua: 1-3. In Paramaribo moest een 1-0 nederlaag uit het heenduel worden weggewerkt om de volgende ronde te halen. 

Het begin ging wel goed. Na een paar minuten bracht Roxey Fer het thuisland op een 1-0 voorsprong. Het was echter snel gedaan met de pret. De gelijkmaker van Raúl Leguías na een klein halfuur had de Surinaamse missie al een stuk moeilijker gemaakt en net na rust maakte Manuel Rosas er 1-2 van en was de wedstrijd gespeeld. In de blessuretijd maakte Carlos Chavarria er zelfs 1-3 van.

Na twee wedstrijden zit het kwalificatietoernooi voor Suriname en bondscoach Gorré erop, die in februari werd aangesteld om het land naar het WK te loodsen. Grenada haalde vanavond wel de derde ronde. Ze wonnen thuis met 2-0 van Puerto Rico, waar uit nog met 1-0 werd verloren. De loting voor de derde ronde is 25 juli. De winnaars van de derde ronde mogen naar ronde vier, waarin ook de grote landen zoals Mexico en de Verenigde Staten zullen instromen. 

Hennis bezorgd over draagvlak voor NAVO

De haren van minister Jeanine Hennis van Defensie gingen 'enigszins overeind staan' toen ze las dat het draagvlak onder Europeanen voor het belangrijkste NAVO-principe (een aanval op een van de lidstaten is een aanval op allen) gering is.

De bewindsvrouw is bezorgd over de geringe steun voor Artikel 5 van het NAVO-handvest. Landen moeten het belang van dit principe onder hun burgers benadrukken, aldus de minister dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. "Over artikel 5 kan en mag geen misverstand bestaan."

In Duitsland, Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië, Polen en Spanje is geen meerderheid te vinden voor ingrijpen als een NAVO-bondgenoot wordt aangevallen, aldus een onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew Research Center in acht grote NAVO-landen. Nederland zat overigens niet bij de onderzochte landen.

'Amerikanen voeren druk op om Grieks akkoord'

Krap 48 uur voor de kritieke bijeenkomst in Brussel, voeren de Verenigde Staten de druk op Griekenland en haar schuldeisers op om tot een akkoord te komen.

Zo riep Jack Lew, de Amerikaanse minister van Financiën, volgens zakenkrant Financial Times de Griekse premier Alexis Tsipras op 'serieuze stappen' te zetten.

Lew zou Tsipras dinsdag in een telefoongesprek hebben gewaarschuwd voor de problemen waarin Griekenland verzeild kan raken, mocht er geen akkoord worden bereikt. Ook waarschuwde hij voor de gevolgen en onzekerheden voor Europa en de wereldeconomie als een overeenkomst uitblijft.

Eerder deze maand liet president Barack Obama al weten dat het tijd was om 'moeilijke beslissingen' te nemen rond Griekenland. De Amerikanen zouden met name bezorgd zijn dat Griekenland in de Russische invloedsfeer terechtkomt.

Op welke manier er precies druk wordt uitgeoefend blijft evenwel onduidelijk.

Trailer van World of Final Fantasy

Je zou het bijna vergeten met alle hype rondom de remake van Final Fantasy VII, maar er is gisteren bij de Sony-presentatie ook nog een andere Final Fantasy aangekondigd: World of Final Fantasy, inclusief trailer. 

World of Final Fantasy moet zich gaan richten op de nieuwkomers binnen Final Fantasy. Square Enix heeft vandaag ook tijdens zijn presentatie verteld met welke doelen de game ontwikkeld is: de game moet speelbaar zijn voor personen van elke leeftijd en gender, het moet een compleet nieuwe Final Fantasy-ervaring creëren en het de game moest zowel simpel als diepgaand zijn. 

World of Final Fantasy komt uit in 2016 voor de PlayStation 4 en de PlayStation Vita.

Chris Evans nieuwe presentator Top Gear

Chris Evans wordt de nieuwe presentator van de populaire tv-show Top Gear. De BBC heeft dinsdagavond de aanstelling van de 49-jarige Brit bevestigd. Hij is de opvolger van de ontslagen Jeremy Clarkson en diens collega's Richard Hammond en James May, die zich solidair verklaarden.

De geruchten over de aanstelling van Evans zongen al even rond. Hij zei 'door het dolle heen' te zijn met zijn nieuwe baan. Hij noemde Top Gear zijn 'favoriete programma aller tijden'. Evans beseft wat zijn voorgangers Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May hebben opgebouwd. Hij beloofde dan ook zorgvuldig met hun nalatenschap om te gaan in de show.

'Het programma is gemaakt door briljante mensen die van auto's houden en snappen hoe ze iets heel ingewikkelds leuk en eenvoudig kunnen laten overkomen. Terwijl het alles behalve dat is en dat is het briljante aan Top Gear', aldus de nieuwe presentator. Evans, zelf een groot autoliefhebber, heeft een contract voor drie jaar getekend. De opnames voor een nieuw seizoen Top Gear gaan de komende weken van start. Evans is onder meer bekend als presentator van de ontbijtshow op BBC Radio 2, het Britse equivalent van NPO Radio 2.

Voice-over
Eerder dit jaar werd het contract van presentator Jeremy Clarkson bij de BBC niet verlengd nadat hij een producer van de show had geslagen. Zijn collega's Hammond en May kondigden daarop ook hun vertrek bij Top Gear aan. Wat het trio nu gaat doen, is nog niet duidelijk. Clarkson is vorige week nog bij de BBC langs geweest om voice-over-teksten in te spreken voor de allerlaatste Top Gear-aflevering met Clarkson, Hammond en May. Volgens The Guardian wordt die aflevering op 28 juni uitgezonden op BBC 2. Deskundigen verwachten dat die uitzending kijkcijferrecords zal breken.

Waterpolosters naar kwartfinale Spelen

De Nederlandse waterpolosters hebben zich in Baku geplaatst voor de kwarfinale van de Europese Spelen. Dat deden ze door dankzij een 16-4 zege op Duitsland tweede te worden in de groep. De winnaar was direct geplaatst voor de halve finales.

Nederland won in de afgelopen dagen in de groep van Israël (29-1), Groot-Brittannië (19-6), Hongarije (14-9) en Duitsland. Verloren werd er alleen van Griekenland (8-14) en op onderling resultaat ging Griekenland dan ook met de groepswinst aan de haal. Nederland moet het in de kwartfinale opnemen tegen Italië, een wedstrijd die woensdag om 07.30 uur Nederlandse tijd gespeeld zal worden. De winnaars spelen tegen Rusland om een plek in de finale.

Aanvoerster Maartje Keuning, die tegen Israël de eerste treffer van het toernooi maakte, was tevreden na afloop. "Ik hoopte dat we de groep zouden winnen, maar tegen Griekenland waren veel speelsters erg nerveus, omdat het de eerste wedstrijd tegen een sterk team was. Ze hadden zoiets van 'oh God, het is Griekenland!'." De tweede plek werd nog maar nipt weggekaapt voor de neus van Hongarije: "We moesten met vier goals verschil winnen van Hongarije en we wonnen met vijf verschil, dus daar ben ik erg blij mee."

Nederland nam het in een schitterend decor op tegen Hongarije in wat een cruciale zege bleek (Foto: Getty)

Geen vuurgevechten in Mirror's Edge Catalyst

Mensen die de eerste Mirror's Edge hebben gespeeld, weten dat je in die game naast rennen ook geweren kon oppakken om daar je vijanden mee uit te schakelen. Oplettende fans hadden gisteren echter in de trailer gezien dat Faith geen enkele kogel afschoot. Sara Jonnson, senior producer van Mirror's Edge Catalyst, bevestigt dat er inderdaad geen vuurgevechten zullen plaatsvinden in Catalyst. 

"Faith zal nog steeds vechten, maar ze zal niet doden" zegt Jonnson. "Nu is het vechten meer een verlenging van het bewegen. Het bouwt voort op de flow, waardoor het beter past bij de mechanics van de game. Wanneer Faith in de flow zit en beweging na beweging aan elkaar plakt zonder te falen, dan zal ze zelfs onkwetsbaar worden voor kogels. Alleen als ze stopt, kan ze gewond raken." Er zullen echter nog steeds erg veel bad guys zijn, dus heeft EA een nieuw systeem ontwikkeld wat zich focust op melee. 

Mirror's Edge Catalyst komt uit op 23 Februari 2016 voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Eerste teaser voor The Leftovers 2

Voor het tweede seizoen van de HBO-serie The Leftovers is de eerste teaser verschenen. De video, van bijna een minuut, toont niet direct scènes uit het nieuwe seizoen, maar zinspeelt op een interessant gegeven dat in de nieuwe reeks onderzocht gaat worden.

The Leftovers, dat vorig jaar rond deze tijd zijn eerste seizoen beleefde op de kabelzender, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Tom Perrotta. De serie vertelt over een versie van onze wereld waarin op een zeker moment 2% van de wereldbevolking plotseling verdween, zonder ook maar enige hint naar een oorzaak of verklaring. In de serie wordt een groep inwoners van een klein Amerikaans plaatsje gevolgd, en is te zien wat de 'Sudden Departure' voor effect heeft gehad op de 'overgeblevenen'.

The Leftovers 2 is vanaf de herfst te zien bij HBO.

Haaze achtste op 'kayakmarathon' Spelen

Kayakster Eef Haaze is er tijdens de Europese Spelen in Baku niet in geslaagd een medaille te halen op de 'marathon' van het kanovaren, de 5000 meter. De 32-jarige Haaze ging een tijd mee in de kopgroep, maar moest toch voortijdig lossen en werd uiteindelijk achtste.

Het goud ging naar de Wit-Russische Maryna Litvinchuk, die daarmee een bijzondere dubbel neerzette. Een uurtje eerder won ze namelijk het goud op het korste onderdeel, de 200 meter. Op de 5 kilometer kwam ze na 22:48 minuten solo over de streep, een kleine twintig seconden later gevolgd door de Britse Lani Belcher en de Hongaarse Renata Csay.

Een ruime samenvatting van de finale op de 5000 meter, waar al na ongeveer een halve minuut een deelneemster omgeslagen is (Bron: YouTube)

Alonso: McLaren richt zich op 2016

Formule 1-coureur Fernando Alonso en zijn team McLaren-Honda verleggen hun aandacht naar het volgende Formule 1-seizoen. McLaren is dit jaar vooral achteraan te vinden, omdat er met de debuterende Honda-motor nogal wat mis is. De krachtbron is onbetrouwbaar en levert te weinig vermogen. Alonso denkt daarom dat het beter is 2015 als een leerjaar te beschouwen, en pas in 2016 voor goede resultaten te gaan.

"Gezien de situatie waarin we zitten en ons gebrek aan snelheid is het slim om ons op volgend jaar te richten", citeert Autosport Alonso. Dat er dit jaar dan waarschijnlijk geen succes meer volgt, accepteert de oud-wereldkampioen. "Desnoods start ik elke race vanuit de pits, als we de auto maar verbeteren. Dat is het enige doel, de auto van volgend jaar zo snel mogelijk maken."

Dubieuze Warner blaast 'FIFA-tsunami' opnieuw af

Het gevallen FIFA-bestuurslid Jack Warner (72) heeft zijn 'tsunami' aan onthullingen over de gang van zaken bij de wereldvoetbalbond en vooral ook over de handelswijze van voorzitter Sepp Blatter opnieuw afgeblazen. "Ik heb dertig jaar met hem samengewerkt. Ik weet wat loyaliteit betekent. Als een man op de grond ligt, of ogenschijnlijk op de grond ligt, zal ik hem geen trap na geven. Ik zal hem juist de helpende hand bieden", sprak de onnavolgbare politicus van Trinidad en Tobago.

Amper twee weken geleden kondigde Warner een 'lawine' aan belastend materiaal aan over de FIFA en Blatter. Dat deed de vroegere voetbalbaas van CONCACAF (Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied) eerder in 2011 ook al. Destijds bleef het echter eveneens bij louter dreigementen.

Warner geldt als een sleutelfiguur in het omvangrijke corruptieschandaal bij de FIFA. De Amerikaanse justitie heeft om zijn uitlevering gevraagd. Warner is in eigen land na de betaling van een borgsom van ruim 2 miljoen euro inmiddels weer vrijgelaten.

Nieuwssites blijven aansprakelijk voor userreacties

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft dinsdag een controversiële uitspraak in stand gehouden, over de aansprakelijkheid van nieuwssites voor lezersreacties. Het ging om het laatste beroep, ingediend door een heel scala aan mediaorganisaties. Landen zijn niet verplicht erin mee te gaan, maar EHRM-uitspraken hebben doorgaans wel veel gezag.

Het oordeel komt na een procesgang van maar lieftst negen jaar, en voert terug op een schamele boete van 430 euro. Die kreeg nieuwssite Delfi uit Estland in 2006 aan de broek na een artikel over veranderde vaarroutes van veerbedrijf Saaremaa. Dat zou sommige Esten op kosten jagen, en onder het artikel stroomde de site al snel vol met doodsbedreigingen en laster tegen Saaremaa.

Lynchen
Zo zou de eigenaar onder meer de oven in geschoven moeten worden of zich verdrinken, en dienden Delfi-users hem niet alleen te lynchen maar moesten tevens maar eens flink in zijn oor urineren en zich op zijn hoofd ontlasten. De reacties werden dezelfde dag verwijderd, maar toch volgde er een schadeclaim. Die werd niet betaald waarop Saaremaa naar de rechter stapte, en gelijk kreeg.

Volgens de aanklacht was Delfi aansprakelijk als uitgever van anonieme reacties. Er werd meegewogen dat het om die reden ondoenlijk was om de plaatsers ervan te vervolgen. Mediaorganisaties waaronder The Guardian, het NRC maar ook Google dienden daarop een verzoek in om de zaak te laten heroverwegen. Zij gaven aan te vrezen voor de vrijheid van meningsuiting. Dit werd dinsdag echter verworpen. Slechts twee van de zeventien rechters stemden voor heroverweging. Daarmee blijft de oorspronkelijke uitspraak in stand.

Gevolgen
Volgens Otto Volgenant, een van de betrokken advocaten bij het verzoek tot heroverweging, zouden de gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting evenwel meevallen. Hij stelt dat de opzet van het nog steeds zeer populaire Delfi sinds de aanklacht niet is veranderd, en dat er nog steeds anoniem kan worden gereageerd. Wel worden reacties door een legertje mods in de gaten gehouden.

"Als een uitgever ruimte biedt aan anonieme 'hate speech' en bedreigingen en daar niet direct op ingrijpt, dan kan die uitgever zelf aansprakelijk zijn voor dat soort uitingen. De vrijheid van meningsuiting is niet bedoeld om dat soort onrechtmatige uitingen te beschermen", aldus Volgenant in het NRC.

Ga eens deaud
Geen commentaar

Dames maken geen indruk tijdens boogschieten Spelen

De Nederlandse boogschutters zijn bijzonder sterk begonnen aan de Europese Spelen in Baku. Dinsdagochtend stond de plaatsingsronde bij de mannen op het programma, waarbij iedereen 72 pijlen op het doel schoot om zo de plaatsing voor de knock-outfase te bepalen.

De Italiaan Mauro Nespoli deed dat het beste: 39 pijlen gingen in 'de 10' en totaal schoot hij 683 punten bij elkaar. Hij werd echter op de voet gevolgd door de Nederlandse nummer vijf van de wereld, Rick van der Ven. De 24-jarige schoot twaalf pijlen in de roos - vier meer dan Nespoli - en zijn in totaal 37 tienen hielpen hem naar een score van 679 punten. Dat was er één meer dan de pas twintigjarige Sjef van den Berg, die derde werd. Alleen Mitch Dielemans viel er wat buiten: met 655 punten plaatste hij zich als 29e voor de knock-outfase.

De punten van alle drie de schutters per land werden bij elkaar opgeteld om zo ook tot de plaatsing voor de landenwedstrijd te komen. Daarin ging Nederland ruim op kop met in totaal 2012 punten. De dichtste achtervolgers waren Wit-Rusland (2004 punten), Frankrijk en Oekraïne (beiden 2003), olympisch kampioen Italië (1999) en Duitsland (1985).

In de individuele competitie, die zaterdag begint, opent Dielemans zijn toernooi in de eerste ronde tegen de Italiaan Michele Frangilli, een lastige opgave. Van den Berg zou weinig moeite moeten hebben met de 53-jarige Let Eduard Lapsins, terwijl Van der Ven begint tegen de bijna 700 plaatsen lager genoteerde Emanuele Guidi. In de landenwedstrijd heeft Nederland een bye in de eerste ronde, in de kwartfinale wacht Polen of Rusland.

De plaatsingsronde in het Tofiq Bahramov was een drukke aangelegenheid, met 64 schutters naast elkaar (Foto: Getty)

Update 20.49 uur

De Nederlandse dames hebben in tegenstelling tot de heren weinig indruk kunnen maken tijdens de plaatsingsronde. Shireen-Zoë de Vries deed het nog het beste door met 630 punten op de 27e plaats terecht te komen. Dat was ver achter de Duitse Lisa Unruh, die zich met 662 punten naar de favorietenrol schoot. Esther Deden (615 punten) en Annemarie der Kinderen (608) kwamen niet verder dan de 47e en 51e plek. Als team betekende het de dertiende plek voor Nederland, dat het woensdag in de achtste finales erg zwaar zal krijgen tegen Oekraïne. In het gemengde team nemen De Vries en Rick van der Ven het in de achtste finales op tegen Denemarken.

Ook Donald Trump gaat voor het Witte Huis

Zakenman Donald Trump doet mee aan de Republikeinse voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap. De bombastische New Yorker maakte dat dinsdag bekend in een toespraak in zijn eigen Trump Tower.

In een speech waarin moeilijk een rode draad te ontwaren was weidde de tv-persoonlijkheid uitgebreid uit over zijn eigen successen. "Mijn hele leven lang heb ik gehoord dat een echt succesvol persoon, of zelfs een gemiddeld succesvol persoon, zich niet verkiesbaar kan stellen voor een publiek ambt", aldus Trump. "Maar dat is juist de instelling die nodig is om dit land weer groots te maken. Daarom stel ik me officieel kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten." Ook ging Trump veelvuldig in op zijn vastgoedportefeuille en persoonlijke rijkdom en maakte hij en passant reclame voor een van zijn golfbanen.

De 69-jarige Trump zinspeelde in eerdere verkiezingsjaren ook al op een gooi naar het Witte Huis, maar zag daar toch telkens van af. Hij is de twaalfde kandidaat in het nu al overvolle veld van Republikeinse kandidaten. Dat aantal stijgt de komende weken waarschijnlijk nog naar zeker zestien.

Internationale actie tegen witwas drugsgelden

Op negentien plekken in Nederland heeft de politie dinsdag invallen gedaan in een groot internationaal onderzoek naar het witwassen van drugsgeld. Onder meer in Apeldoorn, Harderwijk, Haarlem, Amsterdam, Ermelo en Hilversum werd huiszoeking gedaan, evenals op tien locaties in het buitenland. Dat meldde de politie.

Vier verdachten zijn aangehouden. Het zijn een 49-jarige inwoner van Ermelo, een 43-jarige inwoner van Hilversum, een vrouw van 77 jaar uit Amsterdam en een 49-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Onder meer chemicaliën en apparatuur om synthetische harddrugs te produceren zijn in beslag genomen. Ook werden vier vuurwapens gevonden. Daarnaast is beslag gelegd op een speedboot, contant geld en administratie.

Behalve de politie deden onder meer de FIOD, het Openbaar Ministerie en Europol mee aan de actiedag.

'Wal tegen vijandige overname ABN onnodig en duur'

De constructie die ABN AMRO moet beschermen tegen een ongewenste, vijandige overname is 'niet nodig en erg duur'. Dat stelde Eumedion, een organisatie die spreekt namens zeventig grote, institutionele beleggers uit binnen- en buitenland, dinsdag in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

In de beschermingswal zoals minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën die voorstelt krijgen de aandeelhouders certificaten van aandelen. In noodgevallen kan daarmee, gedurende maximaal twee jaar, hun stemrecht opzij worden geschoven.

Volgens Rients Abma van Eumedion is die constructie niet nodig, omdat er al voldoende waarborgen zijn voor ABN. Zo hebben de aandeelhouders geen invloed op de benoemingen in de raad van bestuur. Bovendien moet de Europese Centrale Bank altijd toestemming geven voor een overname.

De beschermingswal verlaagt bovendien de totale waarde van ABN met een bedrag tussen de 750 miljoen en 1,5 miljard euro. Erg duur, aldus Eumedion.

'Bescherming ABN tegen vijandige overname 'onnodig en duur'
'Wal tegen vijandige overname ABN onnodig en duur' (foto: ANP)

'Ouder machteloos tegen radicaliserend kind'

Als jonge moslims radicaliseren, voelen hun ouders zich machteloos. Ze zoeken naar hulp, zegt jongerenimam Yassin Elforkani. Daarom komen tientallen imams en theologen vanuit Marokko naar Nederland. Tijdens de ramadan, die donderdag begint, gaan ze praten met ouders en jongeren. Ongeveer dertig geestelijken kwamen dinsdagavond aan op Schiphol.

De moslimgeestelijken gaan tijdens de vastenmaand de moskeeën in Nederland langs. Elforkani: "We willen laten zien dat er geen absolute waarheid is in de islam. Er zijn veel meningen. We willen ook laten zien hoe je volwaardig moslim kunt zijn en iets toevoegt aan de samenleving. Dat de islam je stimuleert om een betrokken burger te zijn en je niet isoleert."

Elforkani merkt dat ouders niet weten hoe ze met hun kinderen moeten omgaan als die streng in de leer worden. "Sommige jongeren zeggen tegen hun ouders: dit is de absolute islam, je mag bijvoorbeeld geen tv kijken. Ze vinden de islam superieur. Ouders zijn zoekend en worden verlegen. In het begin was het: als mijn zoon religieus is, is hij veilig. Nu merken ze dat het niet altijd zo is."

De Marokkaanse geestelijken komen, omdat de Nederlandse imams tijdens de ramadan worden overspoeld met werk. "De moskeeën worden extra bezocht, er zijn veel activiteiten. Geen moskee is leeg, ze zijn helemaal propvol. Daarom is extra mankracht nodig. Imams uit Marokko hebben tientallen jaren bagage om dit te doen", aldus Elforkani.

Volgens Elforkani zijn het moeilijke tijden in de wereld. "Het kan alle kanten op. Het kan goed gaan, maar ook fataal fout. De positie van de islam staat onder druk. De Arabische wereld is onstabiel, er worden veel oorlogen in naam van de islam gevochten."

'Ouder machteloos tegen radicaliserend kind'
'Ouder machteloos tegen radicaliserend kind' (foto: ANP)

Beachvolleybalsters sluiten eerste dag gemengd af

De Nederlandse beachvolleybalsters zijn de Europese Spelen in Baku goed begonnen. Sophie van Gestel en Jantine van der Vlist wonnen hun eerste wedstrijd met speels gemak, Rimke Braakman en Jolien Sinnema hadden het moeilijker, maar wonnen ook.

Van Gestel en Van der Vlist kenden geen enkele moeite met het Bulgaarse duo Svetla Angelova en Irena Mishonova. In minder dan een half uur was het klusje geklaard en de eerste zege in de groep binnen: 21-10, 21-8. Braakman en Sinnema hadden meer moeite met de Russinnen Yulia Abalakina en Ksenia Dabizha. Ze verloren de eerste set, maar konden zich daarna terugknokken naar 1-1. In de beslissende derde set ging het lang gelijk op, tot het Nederlandse duo vanaf 7-7 wegliep naar de zege: 18-21, 21-15, 15-13.

"We hadden wat problemen in de eerste set", aldus Sinnema na afloop. "In de tweede set serveerden we met meer druk en sloegen we meer aces. We zijn nog wel een beetje op zoek naar de juiste flow". Braakman had wat meer vertrouwen: "Als we op ons best spelen kunnen we hier een medaille winnen." 

Van Gestel en Van der Vlist beginnen uitstekend aan hun jacht op de medailles (Foto: Getty)

De duo's spelen om 15.00 en 16.00 uur Nederlandse tijd hun tweede van drie groepswedstrijden. Woensdagochtend staat wedstrijd drie op het schema.

Update 20.28 uur

De tweede serie groepswedstrijden is voor de Nederlandse duo's niet volledig succesvol afgelopen. Dat was wel het geval voor Van Gestel en Van der Vlist, die opvallend makkelijk wonnen van de Finse tweelingzusjes Erika en Emilia Nyström: 21-15, 21-11. Woensdagochtend staan ze nog tegenover een Grieks duo om zich direct voor de achtste finales te plaatsen. 

Braakman en Sinnema hadden daarentegen een minder succesvol vervolg op hun openingswedstrijd. Tegen de Zwitsers Nicole Eiholzer en Nina Betschart ging het gelijk op, maar waren de Nederlandse dames net niet scherp genoeg: 19-21, 22-24. Woensdag wordt echter verwacht dat ze de derde groepswedstrijd, tegen twee Deense parttime volleybalsters, wel winnen, waardoor ze alsnog door mogen naar de knock-outfase.

Britse vaders radeloos: moeders en kinderen naar kalifaat

Drie vaders uit het noorden van Engeland zijn radeloos na de verdwijning van hun vrouwen (drie zussen), en in totaal negen kinderen. De kinderen zijn tussen de drie en vijftien jaar. Ze gingen eind mei op bedevaart naar Saudi-Arabië, maar zijn nu spoorloos.

Britse media meldden dinsdag dat de familie de Britse politie verwijt niet serieus werk te maken van de verdwijningszaak. De familie vreest dat de twaalf naar het gebied van de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) zijn gegaan. IS beheerst door middel van terreur grote delen van Syrië en Irak.

De vaders hebben dinsdag in de media een emotioneel beroep gedaan op hun naasten om terug te keren. Ze hebben een advocaat, Balaal Khan, in de arm genomen, om de verdwijning verder aan te kaarten. De drie zussen uit Bradford en hun negen kinderen zijn 11 juni als vermist opgegeven. Volgens Khan heeft de familie sindsdien niets meer van de autoriteiten gehoord. Het laatste contact met de kinderen was 8 juni in Medina, een dag voor ze terug hadden moeten keren. Zij zeiden hun vaders te missen en gauw naar huis te willen.

De moeders en zussen Khadija Dawood, Sugra Dawood en Zohra Dawood zijn Engelsen van Pakistaanse afkomst. Ze hebben een broer die eerder naar Syrië zou zijn gegaan om zich bij de extremisten aan te sluiten. De politie van West-Yorkshire is ook bang dat de twaalf naar het gebied van IS zijn gegaan. Volgens sommige media was de relatie tussen twee van de verdwenen moeders en de twee echtgenoten die in Bradford alarm hebben geslagen, Akhtar Iqbal en Mohammed Shoaib, slecht.

'Drie moeders en veel kinderen naar kalifaat'
Britse vaders radeloos: moeders en kinderen naar kalifaat(Foto: ANP)

Extra controles op illegale migranten

De marechaussee voert extra controles uit op plekken waar zich veel illegale migranten ophouden. Dat gebeurt in havens en nabij grenzen, waar migranten zich steeds vaker proberen in vrachtwagens te verstoppen om naar Engeland te komen.

Een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft berichtgeving daarover van de NOS bevestigd. Het gaat om mobiel toezicht. Dat is er al maar het kabinet heeft besloten dat te intensiveren.

De controles vinden plaats na een risicogerichte analyse. Daarbij werkt de marechaussee samen met de politie, douane en de transportsector.

Vorige week bleek dat steeds meer vreemdelingen proberen om onder meer via Hoek van Holland naar Engeland te komen. In de eerste vijf maanden van dit jaar werden al 160 illegale migranten ontdekt, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Extra controles op illegale migranten
Extra controles op illegale migranten (Foto: ANP)

[E3] Liveblog Square Enix

En we gaan meteen na Nintendo verder met Square Enix. SE gaat nieuwe beelden laten zien van Hitman en Just Cause 3, dus dikke megatons!

20:20 Dat was het dan. Uw wordt verzocht om naar buiten te gaan. 

20:19 Klap eens in je handjes, blij blij blij, op je boze maskertje, allebei...

20:17 Tijd voor een korte recap.

20:16 Project Setsuna gaat het heten en het wordt geen spinoff. Ergens in 2016 gaan we er mee over horen.

20:15 Tokyo RPG Factory gaat hem maken!

20:13 Final Fantasy Portal App wordt aangekondigt. En ook een nieuwe RPG IP!

20:11 Jenson gaat in2016 vechten tegen de nieuwe terroristen. Maar wie dat precies zijn, dat is nog even de vraag.

20:09 De eerste ingame trailer laat zien dat Eidos niet geloofd in AI. Iedereen die niet meer puur mens is wordt opgepakt.

20:08 Jenson krijgt nieuwe enhancements. De keuzes van de speler zal invloed hebben op het verhaal. 

20:06 Deus Ex Mankind Devided zal een nieuwe ingame engine hebben. Ze droppen meteeen een bom: Mechical Apartheid zal een grote rol spelen in de game. Ik hoor al mensen rellen 

20:05 Amerikanen en Europeanen mogen trouwens er langer op wachten, want de game komt al in 2015 uit in Japan.

20:03 Het nieuwe deel van Star Ocean komt uit ergens in 2016 exclusief voor Ps4. Het verhaal zal door middel van zowel statische als dynamische cutscenes verteld worden. De gameplay zal vernieuwent zijn, maar toch ook weer niet. 

20:02 Nieuwe gameplaybeelden waar vooral veel gerend in wordt. 

19:58 Een nieuw deel in de Star Ocean-serie, Integrity and Faithlessness. De developer doet alleen de groetjes aan Japanners De game komt wel uit in Amerika en Europa.

 

19:57 Hitman is te koop vanaf 8 december.

19:56 Je kunt ook je eigen missies maken en deze delen met je vrienden.

19:54 De oude stijl wordt behouden. Hoe je de hits aanpakt is aan jou. Sommige contracten zullen na verloop van tijd verdwijnen. Voor altijd. 

19:53 Dat betekend dat de verhaallijn waarschijnlijk geschrapt is en nu om het echte werk gaat.

19:52 De missies spelen zich af over de hele wereld. Van Marrakech, Parijs en nog meer steden.

19:51 De nieuwe Hitman zal multiplayer worden. Elke gamer speelt tegen elkaar met dezelfde opdrachten.

19:47 Developer van de game is ook blij met de game. De game zal de instap Final Fantasy-game worden voor nieuwkomers.

19:45 World of Final Fantasy, oftewel Baby Final Fantasy. Gisteren te zien bij de PS4 persconfro. Nu met nieuwe beelden. 

19:44 Iemand in de zaal is echt heel blij met de game! Japaner is onder de indruk en zegt: Eeeehhhhhhhh!

19:43 Vechten met Teacups! Heeft de Efteling al geklaagt?

19:42 Nu eindelijk dan de trailer van KH3. Maar eerst een potje schaken!

19:41 Even allemaal zwaaien naar Roy!

19:41 Zaal komt weer klaar. Arme schoonmaakster, die gaat zwanger naar huis!

19:40 Kingdom Hearts Unchainted key. Komt eerst naar Japan, maar later mag de rest van de wereld ook ermee spelen. Disney doet goede zaken.

19:38 Ziet er niet uit als KH3, maar als een lang verwachte mobile game. 

19:37 Disney logo in beeld en de zaal komt klaar. Dat zie je niet vaak.

19:36 Niet naar de Xbox One, maar naar iOS. Met voorrang nog wel.

19:34  Dat was KH3. Snel naar de FF7 remake. Komt naar de PS4, maar kennelijk ook naar de Xbox One na een tijdje.

19:33 Kingdom Hearts 3. Helaas missen we nu de voice over. Gelukkig houdt hij snel op met praten.

19:31 Square Enix laat snel zien welke games er nog komen gaan. Niets wat we nog niet eerder hebben gezien.

19:30 Lara gaat mobiel. Het ziet er net zo cartoony uit als Hitman Go. Wacht, het speelt hetzelfde als Hitman GO.

19:29 Square Enix gaat zich inzetten op mobile gaming. Hitman Sniper en Hitman Go zijn hier het voorbeeld van.

19:28 Zo realistisch, maar geen okselhaar. Dat wil ik ook!

19:27 Hoe prachtig deze beelden ook zijn, dit is meer iets voor na de presentatie.

19:25  Rise of the Tomb Raider moet de meest realistische Lara ooit worden Wat leven wij als gamers toch in een mooie tijd!

19:24 Lara is weer terug op de E3 met oude beelden die we al zagen tijdens de MS persco.

19:23 Zelfs de subtitel van de nieuwe game is geheim. We gaan het allemaal meemaken.

19:22 De developer zegt dat hij de game niet gaat verkloten. Gelukkig, ik maakte mij bijna zorgen.

19:21 Pop komt op tv om een nieuw deel van de NieR-serie aan te kondigen.

19:19 Trailer van een nieuwe game, mat een dame met een grote kitana.

Nieuwe game

19:17 Nu een Japanner op toneel. Begint volledig in het Japans te lullen. De pers heeft een moeilijk momentje.

19:16 JC3 kan best wel eens de GTAV killer worden.

19:15 De nadruk van combat ligt niet meer op land, maar vooral op in de lucht. Er zullen 80 voertuigen zijn en alles kan kapot.

19:14 De dictator wil de wereld overheersen. Aan jouw om dit te voorkomen met je nieuwe grable hook. Vijanden, opbjecten en wagens kunnen door de lucht vliegen.

19:13 De nieuwe trailer laat veel explosies zien, maar draait vooral om Chaos. Rico keert terug naar zijn moedereiland en gaat vechten tegen de heersende dictator.

19:12 Vanaf 1 december voor alle next-gen consoles en pc.

19:11 Just Cause wordt de beste game van de serie. Daarmee leggen ze de lat hoog. Wingsuite schijnt verbeterd te zijn, graple-hook nu nog meer inzetbaar. De wereld zal 400 square miles zijn.

19:10 Verkooppraatje is leuk voor de aandeelhouders. NU de games graag! 

19:09 SE support de kleine developers. We krijgen dus nieuwe IP's.

19:08 Mensen spelen nog steeds Just Cause 2. Phil zegt dat ze de game nog steeds ondersteunen. Dat belooft wat voor JC3!

19:08 Suqare Enix is trots op Life is Strange. Had er dan wat meer geld tegen aan gegooit voor de lipsync!

19:07 Phil Rogers wenst ons een goede dag. Goede dag terug dan maar!

19:06 We trappen af met Just Cause 3. Met meer voertuigen, explosies en vooral meer geweld!

19:05 En we beginnen!

19:04 Misschien is dit de persconferentie 

19:03 Ik begin maar een eigen blog met feitjes...

19:02 En nog meer feitjes!

19:01 Square Enix is weer eens te laat...

18:59 En nog een feitje

18:58 Bijna zei ik...

18:58 We gaan bijna los!

Watch live video from SquareEnixPresents on www.twitch.tv

http://i.fokzine.net/upload/15/06/150616_104357_VALyFOo_800_450.jpg

Kuijt krijgt bij Feyenoord 'eigen' nummer terug

Dirk Kuijt krijgt bij Feyenoord zijn 'eigen' rugnummer weer terug: 7. De Katwijker maakte dit nieuws via zijn Twitter-account bekend. In het afgelopen seizoen droeg Jean-Paul Boëtius dit rugnummer, maar hij was bereid deze in te ruilen voor nummer 11.

"Ik sta mijn oude rugnummer graag af aan een clubicoon als Kuijt", liet Boëtius op de officiële website van Feyenoord weten. "Ik ken Dirk goed en heb hem hier ook zelf over gesproken. Bovendien is nummer 11 zeker voor een buitenspeler ook een prachtig nummer om mee te spelen."

Ikea dwingt u gezond te drinken; alleen nog water en ranja

IKEA, de Zweedse meubelgigant en nachtmerrie van elke zichzelf respecterende man, gaat vanaf midden september haar klanten geforceerd aan de fruitwatertjes gooien. Een glaasje fris kan volgens de belerende meubelboer echt niet meer, aldus woordvoerder Annique van der Valk.

In de restaurants en bistro's van IKEA blijven de smerige kötbullars en te koud geserveerde maaltijden zonder smaak wél gewoon behouden, maar een glaasje fris vullen is er niet meer bij. Je kunt vanaf medio september kiezen uit water, water, water, water, water of water, waarvan de laatste een scheutje ranja hebben gekregen.

De smaken zijn appel, framboos, peer, vlierbloesem ( ), limoen en lingonberry.

Naast de kötbullar (spreek uit kutballen) gaat IKEA ook vegetarische ballen aanbieden met de naam grönsaksbullar (spreek uit groene zeikballen). Dit alles omdat IKEA wel even voor u zal bepalen dat u betutteld dient te worden.

Ikea Zwolle (foto: Danny Roodbol)
Water en groene kutballen bij IKEA (foto: Danny Roodbol)

Nadal geeft zege uit handen

Rafael Nadal is dinsdag al in de eerste ronde van het grastoernooi van Queen's uitgeschakeld. De Spaanse nummer vijf van de plaatsingslijst boog in Londen in drie sets voor de Oekraïner Aleksandr Dolgopolov: 3-6, 7-6 (6) en 4-6.

Nadal overleefde in de tiebreak van de tweede set nog een matchpoint tegen de nummer 79 van de wereld, waarna hij de set alsnog naar zich toe trok. In het derde bedrijf nam de Spanjaard een break voorsprong, waarmee hij de partij binnen leek te hebben.

De grillige Oekraïner knokte zich echter terug en sloeg daarna op de service van Nadal op zijn tweede matchpoint van de partij wel toe.

Dolgopolov treft in de tweede ronde opnieuw een Spanjaard. Guillermo García-López troefde in twee sets zijn landgenoot Pablo Andújar af: 7-6 (3) en 6-2.

Metroid Prime: Federation Force komt naar Nintendo 3DS

Nintendo zorgde voor veel opluchting bij fans: Metroid leeft nog en komt naar Nintendo 3DS. Het is echter geen Metroid in de klassieke stijl, maar Metroid is Metroid en biedt hoop.

De game kent een vier-speler co-op, waarin je samen (online) missies voltooit. Blast Ball, dat gisteren werd aangekondigd, is onderdeel van deze nieuwe Metroid-titel. De eerste beelden zijn hieronder te bekijken. De game krijgt een release in 2016.

Tyton op weg naar VfB Stuttgart

Przemyslaw Tyton is op weg naar VfB Stuttgart. De zaakwaarnemer van de keeper van PSV, Kees Ploegsma jr., is op dit moment in de Duitse stad om te onderhandelen over het contract van de Pool.

Tyton kwam in 2011 naar Eindhoven, waar hij na één seizoen een overeenkomst voor vier jaar tekende. Kort na het zetten van zijn krabbel veranderde er echter één en ander in de toekomstperspectieven voor de goalie. Uiteindelijk werd de sluitpost in het afgelopen seizoen aan het Spaanse Elche verhuurd.

VfB Stuttgart wil naar verluid één miljoen euro op tafel leggen, zodat Tyton de vertrokken Sven Ulreich kan vervangen. Bij PSV staan voor het nieuwe seizoen Jeroen Zoet, Remko Pasveer en aankoop Luuk Koopmans onder de lat.

Tyton op weg naar VfB Stuttgart (PRO SHOTS/Marca)
Tyton op weg naar VfB Stuttgart (PRO SHOTS/Marca)

Van der Vaart gepresenteerd bij Betis

Rafael van der Vaart is dinsdag onder toeziend oog van zo'n 1500 supporters gepresenteerd bij zijn nieuwe club Real Betis Balompié. De 32-jarige middenvelder hoopt bij de onlangs gepromoveerde club uit Sevilla niet weer verstrikt te raken in degradatiezorgen. Afgelopen seizoen wist hij zich met Hamburger SV ternauwernood te handhaven.

"Ik heb inderdaad twee slechte jaren gehad in Hamburg, maar ik ben nog steeds een goede speler", zei Van der Vaart, die in Spanje vooral bekend is van zijn twee seizoenen bij Real Madrid tussen 2008 en 2010. "De gesprekken met de club gaven me een goed gevoel. Ook in slechte tijden zat hier 40.000 man op de tribune."

Van der Vaart koos mede voor Sevilla, vanwege het feit dat zijn grootouders 100 kilometer verderop wonen, maar hij wil hen ook wat laten zien. "Ik heb veel ambitie. In het voetbal ben je de ene dag een koning, de andere dag ben je een slechte speler. Ik wil terug naar de selectie van het Nederlands elftal en daarom zal ik veel moeten spelen én winnen."

Van der Vaart gepresenteerd bij Betis (PRO SHOTS/Marca)
Van der Vaart gepresenteerd bij Betis (PRO SHOTS/Marca)

Verstappen wil scoren in Oostenrijk

Formule 1-coureur Max Verstappen wil dit weekend maximaal scoren bij de Grand Prix van Oostenrijk. De race is immers een thuiswedstrijd - althans, voor zijn door Red Bull gesteunde team Toro Rosso.

De fabrikant van energiedrankjes is ook de eigenaar en naamgever van de Red Bull Ring, waarop de Grand Prix wordt verreden. "Iedereen in het team wil er bij onze thuisrace zoveel mogelijk uithalen", zegt Verstappen.

De 17-jarige coureur heeft het voordeel dat hij de baan goed kent. "Ik heb veel op het circuit gereden in de Formule 3, dus ik ben er aardig bekend. Het parcours is mooi gelegen, en doet nog een beetje ouderwets aan. Ik rijd er graag."

Verstappen weet ook waar de uitdagingen liggen. "De lange rechte stukken passen misschien minder goed bij onze auto", voorspelt hij. "En na die snelle stukken liggen scherpe bochten, dus de remmen krijgen het ook moeilijk."

Verstappen wil scoren in Oostenrijk (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Verstappen wil scoren in Oostenrijk (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Dumolin blijft leiden in Ronde van Zwitserland

De Australische sprinter Michael Matthews heeft dinsdag de vierde etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De coureur van Orica GreenEdge won in Schwarzenbach na 193 kilometer de sprint van het uitgedunde peloton, voor de Slowaak Peter Sagan.

Tom Dumoulin blijft in het geel, maar zag zijn voorsprong in het klassement bijna volledig verdampen. Door bonificatie naderde Sagan hem tot op één seconde.

Xenoblade Chronicles X komt december uit

Nintendo heeft vandaag de releasedatum voor de langverwachte Xenoblade Chronicles X bekendgemaakt: 4 december van dit jaar moet de game verschijnen voor Wii U. Xenoblade Chronicles X is de spirituele opvolger van Xenoblade Chronicles uit 2010. 

In de game verkennen spelers een wereld met vijf enorme continenten, welke bestaan uit gigantische woestijnen, toendra's en gebieden die omgeven zijn met lava-pits. In de game jaag je op Lifeholds - schuilplaatsen die van een neergehaald schip zijn afgebroken - om overlevers te redden. Je kunt ook Skells besturen, enorme mechs die kunnen vliegen.

Skylanders Superchargers brengt Amiibo naar Skylanders-wereld

Tijdens het digital event van Nintendo vanavond heeft ontwikkelaar Vicarious Visions aangekondigd dat de nieuwe game Skylanders Superchargers Amiibo beschikbaar maakt in de Skylanders-wereld. De figuurtjes hebben complete movesets, upgrade-trees en special abilities.

Donkey Kong en Bowser maken een verschijning in de nieuwe Skylanders-game, waarbij ze dus zowel Amiibo- als Skylander-figuurtjes zijn. Turbo Charged Donkey Kong heeft zijn eigen voertuig, de Barrel Blaster, en Bowser heeft de zogenaamde 'Hammer Slam'. 

De game moet 20 september uitkomen voor Wii U, iOS, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Legend of Zelda: Triforce Heroes aangekondigd

Legend of Zelda: Triforce Heroes is een nieuwe 3DS-game die aangekondigd is gedurende E3. In de game ligt de nadruk op samenwerking. Legend of Zelda: Triforce Heroes verschijnt in de herfst van dit jaar.

Outfits lijken een grote rol te spelen, waarbij bepaalde outfits weer gecombineerd dienen te worden in een zowel online als local co-op gamewereld. De game krijgt een focus op multiplayer, sterker nog: op co-op in plaats van competitie. Samen door dungeons en puzzels oplossen. Er zijn vele raakvlakken met A Link Between Worlds, wat ook terug te zien was tijdens de beelden.

Miyamoto toont première Star Fox Zero

Tijdens de Nintendo Digital Event op E3 is de nieuwe Star Fox-game, Star Fox Zero, onthuld. De game laat zien hoe je in verschillende en transformeerbare voertuigen kunt spelen.

Miyamoto geeft aan dat hij inspiratie heeft gehaald uit onder andere Thunderbirds, maar ook uit Japanse architectuur. De bekende 'arches' waar je onderdoor vliegt, die ook al in de oude delen zaten, zijn geïnspireerd door Japanse gebouwen. Je kunt je Arwing laten transformeren naar een tank en vice versa. De transformaties spelen een grote rol in de game.  

Er is verder maar één knop voor schieten, de andere knoppen dienen voor de transformatie-functies. Verder dient de tv als 'overview' van de gamewereld en speel je uiteindelijk vooral via de Wii U-gamepad om accuraat te kunnen mikken en vliegen.

Het betreft geen remake of sequel, daarom is de titel Star Fox Zero geworden. 

Japan blameert zich tegen Singapore in WK-kwalificatie

In Azië was de tweede speelronde in de eerste groepfase van de Aziatische kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal in Rusland. De grote landen waren vrij in de eerste speelronde en kwamen dinsdag voor het eerst in actie.

Het nationale voetbalelftal van Japan heeft zich dinsdag geblameerd door gelijk te spelen tegen Singapore. Tegen het stadsstaatje, dat ruim honderd plaatsen lager staat op de wereldranglijst, kwamen de Japanners thuis niet verder dan een 0-0-gelijkspel. 

Singapore versloeg eerder Cambodja met 4-0 en gaat daardoor aan de leiding in Groep E. Japan is derde. Cambodja verloor vandaag opnieuw, ditmaal was Afghanistan met 0-1 te sterk. 

China (Groep C) opende de kwalificatiereeks met een klinkende zege. Het werd 0-6 bij Bhutan. Voor die overwinning waren Xu Yang (hattrick), invaller Yu Dabao (twee goals) en Wu Lei verantwoordelijk. Bhutan heeft na twee wedstrijden een doelsaldo van 0-13.

In Groep B speelde het Bangladesh van trainer Lodewijk de Kruif dinsdag met 1-1 gelijk tegen Tadzjikistan. Vorige week verloren de Bengalen nog met 3-1 van Kirgizië, zodat ze nu op de vierde plaats staan in de poule. Australië is de kwalificatie goed begonnen met een 1-2 zege bij Kirgizië. Tommy Oar, wiens contract bij FC Utrecht afloopt, zette zijn land na een minuut spelen op voorsprong. Het duurde lang voordat de beslissing viel, maar uit een prachtige assist van Mark Milligan verdubbelde invaller Oar de score. In de allerlaatste minuut deed Azamat Baymatov nog iets terug. Begin september gaat het kwalificatietoernooi verder. 

Uitslagen WK-kwalificatie Azië - tweede speelronde - 16/06/2015 

Groep Thuis Uit Uitslag
A Timor - Leste Verenigde Arabische Emiraten 0-1 
A Maleisië Palestina 0-6 
B Bangladesh Tajikistan 1-1 
B Kirgizië Australië 1-2 
C Bhutan China 0-6 
C Hong Kong Malediven 2-0 
D Guam India 2-1
D Turkmenistan Iran 1-1 
E Japan Singapore 0-0 
E Cambodia Afghanistan 0-1 
F Taipei Thailand 0-2 
G Myanmar Zuid-Korea 0-2 
G Laos Libanon 0-2 
H Noord-Korea Uzbekistan 4-2 
H Yemen Filipijnen 0-2

De standen in de groep zijn hier te vinden. 

Syntus wint aanbesteding vervoer Overijssel

Syntus gaat het treinvervoer tussen Zwolle-Kampen en Zwolle-Enschede verzorgen. De vervoerder heeft de aanbesteding voor een periode van vijftien jaar gewonnen. Behalve Syntus hadden ook de Nederlandse Spoorwegen (NS) en Arriva een offerte uitgebracht, liet de provincie Overijssel dinsdag weten. Met de exploitatie is ongeveer 17,5 miljoen euro per jaar gemoeid.

Syntus gaat op beide lijnen met nieuwe comfortabele treinen rijden. Beide trajecten moeten eerst nog worden aangepast omdat er elektrische treinen komen. Daarom gaat Syntus als nieuwe vervoerder pas in december 2017 op beide lijnen rijden. Op beide lijnen rijdt nu nog de NS met diesellocs.

Dronken een baby doodrijden? Mogelijk toch doodslag

De dronken automobilist die in maart in het Overijsselse Lutten een baby doodreed, wordt niet langer van doodslag verdacht. Dat meldt zijn advocaat dinsdag. De 51-jarige Gerrit G. staat komende dinsdag voor de rechter.

De man reed op 12 maart in Lutten (gemeente Hardenberg) met zijn auto een kinderwagen aan. De vader wandelde met zijn drie weken oude baby langs de Dedemsvaartseweg-Noord. Het kind overleed ter plekke. Het Openbaar Ministerie maakte een week later bekend dat Gerrit G. doodslag werd verweten.

De rechtbank Overijssel heeft in zijn ondoorgrondelijke wijsheid inmiddels bepaald dat het niet om doodslag gaat, maar om een 'gewoon' verkeersongeval. Volgens Roel van Faassen, de advocaat van de drankrijder, kwam zowel de rechter-commissaris als de raadkamer tot die conclusie. De zaak wordt komende dinsdag nog niet inhoudelijk behandeld, mede omdat nog een reconstructie plaats moet vinden.

De automobilist, ook afkomstig uit Lutten, zit sinds het ongeval vast. Terugkeer naar de regio is voorlopig niet aan de orde, zegt de advocaat. 'Uit respect voor de nabestaanden.' Hij woonde niet ver van de plek van het ongeval. Van Faassen hoopt dat een reconstructie definitief duidelijk maakt wat er precies is gebeurd die dag. Vermoedelijk wordt in september de zaak inhoudelijk behandeld.

Update 17.33 uur:
Het Openbaar Ministerie weerlegt de uitlatingen van de advocaat. De drankrijder wordt nog altijd verdacht van doodslag of poging tot doodslag, meldt het OM aan RTV Oost. Ook de uitlating dat er een reconstructie zal plaatsvinden wil het OM nog niet bevestigen. 'We willen nog niet op de zaken vooruit lopen', aldus het OM.

'Onderzoek de islamofobie, maar Wilders is de oorzaak'

Kamerlid Tunahan Kuzu heeft dinsdag tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer aan minister Stef Blok gevraagd om de oorzaken van de toenemende islamofobie en moslimdiscriminatie te onderzoeken. Kuzu kreeg een uitbrander van de Kamervoorzitter toen hij alvast een voorschot op de uitkomst nam en met de beschuldigende vinger richting Geert Wilders wees.

Tunahan Kuzu stapte eind vorig jaar samen met Selçuk Öztürk uit de PvdA-fractie en zit nu namens de zogeheten groep Kuzu/Öztürk in de Kamer. Hij vindt dat Blok (VVD, Wonen en Rijksdienst)  de groeiende islamofobie beter moet registreren. Ook gaf hij aan het belangrijk te vinden dat dit samen met het eveneens toenemende antisemitisme wordt aangepakt.

Kuzu doelt hier echter voornamelijk op het omgaan met de gevolgen. Zo vindt hij dat er net als bij synagoges ook politiebescherming bij moskeeën moet komen. Daarnaast stelt het Kamerlid dat gemelde incidenten zoals het afrukken van hoofddoeken en dreigementen, naar verluidt geregeld in het bijzijn van kinderen, slechts het topje van de ijsberg zijn.

Voor wat betreft de oorzaken moet Blok volgens hem onderzoek doen. Maar Kuzu meent de uitkomst al te kennen. "Waarom wilt u haatpredikers bij de grens tegenhouden terwijl de grootste haatprediker zich gewoon hier bevindt?", vroeg Kuzu, terwijl hij in de richting van de PVV-fractie van Geert Wilders wees.

Daarop greep voorzitter Anouchka van Miltenburg in. Ze wees erop dat het Vragenuurtje is bedoeld om met kabinetsleden en niet met parlementariërs te discussiëren. Namens de PVV diende Fleur Agema een klacht in. "Ik neem geen woord terug", zei Kuzu nog, voordat het volgende onderwerp ter tafel kwam.

Tunahan Kuzu
Tunahan Kuzu, groep Kuzu/Öztürk (CC: PvdA)

[E3] Liveblog Nintendo Direct

Om 18:00 precies begint de E3-Nintendo Direct. Hierin brengt Nintendo het laatste nieuws over hun Nintendo 3DS en Nintendo Wii U. Kijk jij ook mee? Dat kan via deze website of simpelweg hieronder.

18:53 Zo te zien is de Nintendo Direct afgelopen en gaan we nu over in de Nintendo Treehouse. Hier stopt dus onze liveblog. Meer aankondigingen gaan nog waarschijnlijk komen, dus blijf zeker kijken en lezen. Wij gaan al het nieuws uiteraard gewoon posten!

18:52 Hij werkt nog aan de titels die meer gebruik maken van de gamepad functionaliteiten. 

18:52 Miyamoto komt weer terug en bedankt ons voor het kijken.

18:50 Een video-delen over jouw Mario-avontuur kan op www.letssupermario.com Hiermee gaan we het 30-jarig bestaan van Mario vieren.

18:48 Een miljard mensen hebben ooit een Nintendo-game gespeeld, waarin icoon Mario natuurlijk het meest voorkomt.

18:46 Super Mario Maker komt 11 september beschikbaar.

18:45 De heren praten meer over hun ontwikkelingswijze en het gebruik van levels als tutorial.

18:44 Mario kan transformeren in andere personages via amiibo, onder andere Wii Fit Trainer, Link en meer.

18:42 Alle ideeën die de mannen vroeger hadden, maar niet konden toevoegen, zijn nu wel mogelijk. Erg leuk om dit te zien.

18:42 Vroeger moest alles getekend worden: elk level werd uitgetekend, die later in de game werden geprogrammeerd. 

18:41 Tezuka en Miyamoto werken al 30 jaar samen aan Mario. Ze hadden steeds meer tools nodig en dit werd de basis van Super Mario Maker.

18:40 Mario Tennis komt naar Wii U! 

18:40 De game toont duidelijke kenmerken van beide series. En nieuw is een gigantische Papercraft Mario! De game heet Paper JAm en komt volgend jaar in de Lente.

18:38 Een nieuwe game voor 3DS wordt getoond, waarin Paper Mario en Mario en Luigi worden gecombineerd!

18:38 Yo-Kai Watch is vooral erg populair in Japan en biedt serieuze competitie aan Pokémon. Miljoenen exemplaren zijn gegarandeerd.

18:37 Game van Level-5: Yokai Watch wordt getoond, in de maak voor Nintendo 3DS.

18:36 Meer wordt over de game uitgelegd, maar eigenlijk alles wat we al wisten. Maar het beste is natuurlijk: POOCHY IS TERUG!

18:35 Plezier staat centraal en de ontwikkelaars zijn bewust van de verschillende voorkeuren voor uitdaging. Er zijn dus mogelijkheden de game moeilijker en makkelijker te maken.

18:34 De mevrouw die we nu zien is verantwoordelijk voor de wollen Yoshi-amiibo. Allemaal even dankjewel zeggen!

18:33 Door naar de wolligste game van het jaar: Woolly World!

18:32 De elementen van Animal Crossing komen allemaal terug: Bells verzamelen, insecten vangen, competities en meer. De game komt holiday 2015.

18:32 Een Animal Crossing game komt ook naar Wii U: Amiibo Festival. Een soort Mario Party met Animal Crossing-amiibo.

18:31 Het decoreren van huizen staat in Happy Home Designer en komt 25 september.

18:30 Tijd voor Animal Crossing op de 3DS.

18:29 Xenoblade komt 4 december!

18:29 We gaan in hoog tempo door met een trailer voor Xenoblade Chronicles X. De gameplaybeelden zijn zowaar in het Engels, een primeur!

18:28 De game komt in 2016.

18:26 Na Fates gaan we verder met Shin Megami Tensei x Fire Emblem voor Wii U, waar een trailer van wordt getoond. In het japans. Zonder ondertiteling.

18:25 We gaan verder met Fire Emblem Fates, de nieuwe naam van If.

18:24 Zoals velen verwachten was Blast Ball onderdeel van deze game. Hij komt in 2016.

18:24 We kijken naar een nieuwe game op Nintendo 3DS. Metroid Prima Federation Force! Met vier speler co-op!

18:22 De trailer wordt nu getoond.

18:21 Hyrule Warriors wordt geport naar Hyrule Warriors met alle DLC personages. Deze game was eerder al gelekt. Daarnaast komen er extra personages uit The Wind Waker: King Hyrule en Tetra. De game heet Hyrule Warriors Legends.

18:20 De game kent online play!

18:20 De game speelt zich af in een wereld waar men houdt van mode en nette kleding. Door deze outfits te dragen, krijg je dus nieuwe abilities en uiteraard ook een sexy Link.

18:20 De game is bedoelt voor 3-spelers: je kunt een totem met ze maken om gebruik te maken van het diepteverschil. Vier werkte niet goed voor de game.

18:19 De diepte verschillen uit A Link between Worlds dient als inspiratie en komt goed terug.

18:18 De game krijgt een focus op multiplayer, sterker nog: op co-op in plaats van competitie. Samen door dungeons en puzzels oplossen.

18:17 De game komt in de herfst van dit jaar.

18:16 Nieuwe outfits betekenen in deze game voor link nieuwe abilities, waarmee bommen gegooid kunnen worden en damage kan worden voorkomen.

18:16 Mario pakte een mushroom en veranderde in...LINK?! The legend of Zelda: Triforce Heroes voor Nintendo 3DS!

18:15 Nintendo moedigde Activision aan iets nieuws te bedenken, te durven. Geen Giga Bowser dus, maar de geboorte van Magma Bowser.

18:13 Ze hebben het gek genoeg over Skylanders: SuperChargers, waarin twee speciale amiibo komen van Donkey Kong en Bowser.

18:12 Meer nieuwe amiibo komen eraan en games om ze te spelen. Amiibo worden nu getoond op een nieuwe, onverwachte manier.

18:12 Als we het over transformaties hebben, kan Mario niet uitblijven: Super Mario Maker.

18:11 Transformaties lijken een centrale rol te gaan spelen in de E3 van Nintendo. Een voorbeeld is de samenwerking om pretpark attracties te maken.

18:10 De game is geen sequel, maar ook geen remake. Vandaar de naam: Star Fox Zero.

18:09 Elk level kan met de verschillende voertuigen worden gespeeld.

18:08 Eén knop dient om alles te schieten. De andere knoppen dienen om je Arwing te laten transformeren in onder andere een tank!

18:07 De tv dient als een soort overview, terwijl de gamepad dient voor de gameplay vanuit een cockpit view.

18:06 Je gaat vliegen onder verschillende 'arches', gebaseerd op de Japanse gebouwen. Met de gamepad kun je gebruik maken van de gyro-besturing om rond je heen te kijken.

18:04 Miyamoto vertelt over zijn inspiratie voor Star Fox, Thunderbirds.

18:03 Star Fox wordt getoond!

18:02 De personages veranderen langzaam maar zeker in zeer bekende personages: STAR FOX!

18:00 Poppenshow? En ik maar denken dat we games gaan kijken. Ach, typisch Nintendo!

18:00 We zijn live!

17:48 De stream is online gegaan en we horen een bekend melodietje uit New Super Mario Bros. Of we hier iets uit mogen opmaken zien we over 12 minuten!

17:47 Handig om alvast te weten: The Legend of Zelda Wii U wordt niet getoond tijdens de Direct. Producer Aonuma heeft eerder al aangegeven dat de game meer tijd nodig heeft en niet te zien is op E3. We kunnen in ieder geval uitkijken naar Xenoblade Chronicles X, Star Fox en de andere projecten van Miyamoto, die ongetwijfeld te zien zullen zijn.

17:30 Het is de derde keer dat Nintendo kiest voor een opgenomen Nintendo Direct in plaats van een live persconferentie. Na de Nintendo Direct en de komende paar dagen, is er een Nintendo Tree House te zien. Hierin gaan ontwikkelaars en Nintendo-medewerkers dieper in op een behoorlijk aantal games en is er kans dat er nieuwe games aangekondigd worden. Daarnaast kun je er ook voor kiezen de E3-persconferentie van Square-Enix te bekijken, waar wij ook live-verslag van doen. Het loont dus zeker om hierna te blijven zitten!

Politie: landelijke storing 0900-8844 voorbij

Het landelijke servicenummer van de politie, 0900-8844, is dinsdag de hele middag niet of slecht bereikbaar geweest door een storing. In grote delen van Nederland was de politie daardoor niet via dit nummer te bereiken. Het alarmnummer 112 heeft geen last ondervonden van de storing, meldde de politie.

Sinds 16.00 uur is de politie, naar eigen zeggen, in bijna heel het land weer gewoon bereikbaar. "Daar waar dit nog niet het geval is, wordt hard gewerkt om ook daar de bereikbaarheid weer op peil te brengen." De oorzaak van de storing wordt onderzocht. Het politienummer 0900-8844 is bestemd voor niet-spoedeisende zaken.

De storing was in grote delen van Nederland, onder andere in de provincies Friesland, Drenthe, Utrecht, Gelderland, Overijssel, West-Brabant en Zeeland. Het was zeker niet de eerste keer dat 0900-8844 getroffen werd door een storing, maar deze keer waren veel korpsen tegelijk de dupe.


Geen spoed, wel politie

Driemaal is scheepsrecht voor Pitch Perfect

Pitch Perfect wordt een trilogie. De komedieserie, waarvan het tweede deel momenteel succesvol is in de bioscopen, krijgt in de zomer van 2017 een derde deel.

Anna Kendrick en Rebel Wilson, die prominente rollen speelden in de eerste twee films zijn alvast gestrikt voor Pitch Perfect 3. Universal zette de route naar dit derde deel vorige week in gang, toen scenarioschrijver Kay Cannon werd ingeschakeld om de film te gaan schrijven. Cannon is ook verantwoordelijk voor de scenario's van de eerste twee films.

Anna Kendrick vierde het nieuws gisteren met haar fans, via Instagram:

 

Happening #3

Een foto die is geplaatst door Anna Kendrick (@annakendrick47) op15 Jun 2015 om 1:59 PDT

Pitch Perfect 3 gaat in de VS draaien vanaf 21 juli 2017, tegenover een nog onbekende animatiefilm van 20th Century Fox.

'Homodrogeerder' vaker veroordeeld

De 42-jarige Amsterdammer Richard B. die wordt verdacht van het dodelijk drogeren van een homoseksuele date in Apeldoorn om zijn pinpas te stelen, kreeg wegens eerdere oplichtingen al straffen en jeugd-tbs. Dat bleek dinsdag voor de rechtbank in Arnhem.

B. combineerde date-plezier met beroving, gaf hij toe. Hij papte onder een valse naam en titel als bankmedewerker met zeker dertien mannen aan. Hij bewoog ze tot een pintransactie waarbij een handlanger een cameraatje had geïnstalleerd om de code af te kijken. B. ontfutselde dan de pas, waarna de twee de rekening plunderden.

Bij drie dates werd het reisziektemedicijn scopolamine in het bloed gevonden. Een toxicoloog kon de rechtbank dinsdag niet bevestigen of het slachtoffer uit Apeldoorn door dit middel was overleden.

B. ontkent stellig dat hij de mannen stiekem het middel toediende. Hij stelt dat zijn dates zelf het 'likkie' (hoeveelheid scopolamine) namen voor vergroting van seksueel genot. De drie gedrogeerde mannen namen echter nooit drugs. Bij hen ging opeens het licht uit nadat B. hen een aardbei voerde of whisky voor hen had gehaald, waarvan de bittere smaak opviel.

Of scopolamine dodelijk is, hangt af van de hoeveelheid én verschilt sterk per persoon, stelde de deskundige dinsdag. De toegediende hoeveelheid bij de Apeldoorner is lastig vast te stellen omdat het middel vrij snel afbreekt.

Man (26) vast voor mishandeling in café Breda

Een 26-jarige man uit Breda die vorige week in een café een andere man zwaar mishandelde, is maandag aangehouden door de politie. Dat meldde de politie dinsdag.

Het geweld vond plaats in de nacht van donderdag op vrijdag in de horecagelegenheid in de Vismarktstraat in Breda. Het slachtoffer is een 25-jarige man uit het Noord-Brabantse dorp Handel. Hij heeft diverse breuken in zijn gezicht, onder andere rond zijn oogkas.

Bredase horecaondernemers willen de Bredanaar de toegang tot hun panden weigeren. Ook wordt bekeken of hij vanuit de gemeente een gebiedsverbod opgelegd kan krijgen. De man was al een bekende van de politie.

'Uitbuiting arbeidsmigranten via zorgpremies'

Uitzendbureaus, werkgevers en verzekeraars dwingen arbeidsmigranten tot het betalen van veel te hoge premies voor hun zorgverzekering, waarvan een deel via een constructie weer terechtkomt bij de werkgevers. Die besparen op die manier miljoenen op de lonen van de buitenlandse werknemers.

Dat stellen de vakbonden CNV, FNV en VCP. In een gezamenlijke brief aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) roepen ze de bewindsman dinsdag op snel een einde te maken aan deze volgens CNV-voorzitter Maurice Limmen "pure vorm van uitbuiting".

"En daarnaast zorgt het voor valse concurrentie op de arbeidsmarkt", zegt FNV-bestuurder Gijs van Dijk.

De vakbonden hebben vorig jaar de "verkapte loonsverlaging"al eens aangekaart. Maar volgens de bonden komt het nog steeds voor. Ze willen dat Asscher met een algeheel verbod komt op deze zogenoemde 'payback-constructies'.

'Uitbuiting arbeidsmigranten via zorgpremies'
'Uitbuiting arbeidsmigranten via zorgpremies' (Foto: ANP)

BDO-Darter Adams accepteert uitnodiging Grand Slam of Darts

Darter Martin Adams doet in november mee aan de Grand Slam of Darts. Dat de drievoudig wereldkampioen van de BDO meedoet aan het PDC-toernooi is bijzonder, want Wolfie heeft in het verleden altijd een uitnodiging voor de GSOD afgeslagen. 

Adams was in het verleden kritisch op de PDC. Hij vond dat het bij de PDC meer ging om de entertainment, dan om het darten. Tot ieders verbazing doet hij dit keer toch mee. Achter de schermen zijn de afgelopen periode gesprekken gevoerd tussen de BDO en PDC over de Grand Slam en zo blijkt met succes. 

De Grand Slam of Darts is een toernooi van de PDC, waarbij altijd spelers van de BDO werden uitgenodigd om mee te doen. Tijdens de komende editie zullen de PDC en BDO meer samenwerken aan het evenement. 24 darters van de PDC en acht darters van de BDO zullen aan de oche verschijnen. De winnaars en finalisten van de grote toernooien worden uitgenodigd voor de Grand Slam. 

Momenteel weten Gary Anderson, die het WK en de Premier League 2015 op zijn naam schreef, Michael van Gerwen, die de sterkste was tijdens de Masters en het UK Open, Phil Taylor, die zijn titel zal verdedigen in Wolverhampton, en Adrian Lewis, die afgelopen weekend de World Cup of Darts samen met Taylor op zijn naam schreef, zich verzekerd van een plek. Ook Raymond van Barneveld, die de finale van de Masters wist te bereiken, Keegan Brown, die het WK jeugd won, Peter Wright, Dave Chisnall en Rowby-John Rodriguez zullen aanwezig zijn.

Tijdens de World Matchplay, World Grand Prix, European Championship en de ranglijst van de World Series of Darts zullen er ook nog acht plaatsen te vergeven zijn. De overige plekken bij de PDC zullen worden opgevuld door een kwalificatietoernooi. 

Namens de BDO zijn wereldkampioen Scott Mitchell, runner up Adams, World Masters-winnaar Martin Phillips en World Trophy-winnaar Geert de Vos al gekwalificeerd. Ook de BDO zal nog kwalificatietoernooien organiseren voor de overige vier tickets. De Nederlandse Dartbond (DNB) heeft al aangekondigd dat zij een kwalificatietoernooi mogen organiseren

Het toernooi heeft plaats van 7 tot en met 15 november in Wolverhampton. De Grand Slam zal ook voor het eerst meetellen voor de wereldranglijst. 

Minister: geen ijzerzagen in gevangenis Vught

In de extra bewaakte gevangenis (EBI) in Vught zijn geen ijzerzaagjes in schoenen naar binnengesmokkeld. Het waren metalen plaatjes in schoenen waarop kartels waren aangebracht. Ze kunnen niet gebruikt worden om te ontsnappen en het is ook niet mogelijk om iemand er dodelijk mee te verwonden.

Dat zei minister Stef Blok (Wonen) dinsdag in antwoord op vragen van D66. Blok verving in het vragenuurtje zijn collega's op Veiligheid en Justitie, omdat zij in Luxemburg zijn voor Europees overleg. D66-Kamerlid Gerard Schouw wilde weten wat er waar is van de berichten dat de EBI zo lek is als een mandje.

Verder zijn de pillen waarmee de veroordeelde Lau G. zelfmoord pleegde, stiekem opgespaard in een apparaat tegen snurken. Blok zei dat er wel gecontroleerd wordt op medicijnen maar dat dit apparaat niet zomaar te openen is.

Nog onbekend wie explosie Venlo veroorzaakte

Het is nog steeds niet duidelijk of het slachtoffer van de explosie in een flat in Venlo afgelopen zondag ook de verdachte is. Het Openbaar Ministerie (OM) wilde dinsdag niet zeggen of de 62-jarige bewoner van de verwoeste flat de ontploffing zelf veroorzaakt heeft.

De man ligt met zware verwondingen in het brandwondencentrum in Beverwijk. Over zijn toestand is niets bekend.

Maandag zei burgemeester Antoin Scholten van Venlo tijdens een bijeenkomst van ruim honderd bewoners van de getroffen flat dat de ontploffing opzettelijk is veroorzaakt door het opendraaien van de gaskraan. Dat is gebleken uit onderzoek door de recherche, zei Scholten. Wie de gaskraan heeft opengedraaid en waarom, liet hij in het midden. "Dat is een zaak van justitie", zei hij bij die gelegenheid.

Brabanders scoren hit met Minions-filmpje

Twee jongens uit het Brabantse dorpje Gemert hebben een enorme YouTube-hit te pakken met een zelfgemaakt filmpje over de minion Dave.

Nick Janssen (22) en Wout Kanters (22) plaatsten hun korte avontuur The Last Banana met het gele wezentje in de hoofdrol op het filmpjeskanaal. Daar werd het binnen een paar dagen meer dan anderhalf miljoen keer bekeken nadat het werd opgepikt door de bekende Facebookpagina 'Funniest and Craziest Videos'.

Janssen en Kanters kennen elkaar van de middelbare school en maken sinds enkele maanden samen filmpjes voor hun Instagram- en YouTube-kanalen.The Last Banana vormt onderdeel van hun nieuwste videoserie waarin de jongens korte, grappige video's rond het personage Dave de Minion maken. Het gele wezentje is geïnspireerd op de populaire karakters uit de animatiehit Despicable Me.

Man aangehouden na bedreiging treinpersoneel

Een 42-jarige man uit Veendam is maandagavond in Zwolle aangehouden voor bedreiging en belediging van treinpersoneel van de NS. Dat meldde de politie dinsdag.

De man kreeg in de trein ruzie met een medereiziger over een opmerking. Toen de conductrice tussenbeide wilde komen, bedreigde de Veendammer de conductrice met de dood.

Op het station in Zwolle hielden gealarmeerde beveiligers van het spoorwegbedrijf de man vervolgens staande om hem over te dragen aan de politie. Hierop beledigde hij de beveiligers.

Man aangehouden na bedreiging treinpersoneel (Foto: Novum)
Man aangehouden na bedreiging treinpersoneel (Foto: Novum)

Eis 3 jaar cel tegen ontuchtige hulpverlener

Een hulpverlener van zorginstelling Ambiq uit Hengelo zou drie jaar celstraf moeten krijgen, omdat hij seks heeft gehad met een zestienjarige cliënte. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag geëist. Ook zou de man vijf jaar lang niet in de zorg mogen werken.

De 51-jarige man uit het Gelderse Borculo begeleidde het meisje. Hij had contact met haar ouders en haar school. Vorig jaar hadden ze seks. Bovendien moest het meisje erotische foto's van zichzelf naar de man appen. De relatie duurde enkele maanden. Volgens het OM was er sprake 'van emotioneel overwicht, een groot leeftijdsverschil en een verschil in positie'.

Jonge Ieren dood na afbreken balkon in Berkeley

In de Amerikaanse stad Berkeley zijn maandagnacht vijf mensen om het leven gekomen en acht gewond geraakt toen het balkon waar zij op stonden afbrak en zij vier verdiepingen naar beneden vielen. Volgens de Ierse regering is onder de slachtoffers 'een aantal' jonge Ieren.

De politie van de Californische stad meldde dat veel gewonden er slecht aan toe zijn.

Het ongeluk gebeurde rond 01.00 uur 's nachts. De politie kon nog niet zeggen waardoor het balkon is afgebroken en wat de mensen erop deden. De Ierse minister van buitenlandse zaken Chris Flanagan zei dat het Ierse consulaat in San Francisco de getroffenen zal bijstaan.

Duitsland waarschuwt voor sluiting grenzen

Als Europa geen oplossing vindt voor de vluchtelingencrisis, kan dat het einde betekenen van het vrije verkeer in Europa. Deze waarschuwing uitte de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, dinsdag in Luxemburg. Hij is daar voor overleg met zijn collega's over de problemen.

Duitsland wil geen terugkeer van grenscontroles, maar als er geen verantwoordelijkheid wordt genomen kan dat uiteindelijk leiden tot het verdwijnen van het vrije verkeer, stelde De Maizière. Hij verwees naar de spanningen door de enorme toestroom aan (boot-)vluchtelingen naar de Europese Unie.

De EU-lidstaten zijn uiterst verdeeld over het plan van Brussel om 40.000 asielzoekers eerlijker over Europa te spreiden. De commissie wil Griekenland en Italië ontlasten. Deze twee Zuid-Europese staten worden overspoeld door vluchtelingen. Italië dreigde al met een plan B dat 'Europa pijn gaat doen', mocht het niet tot een akkoord komen.

UDI U27, kleine quadcopter voor thuis

In de wereld van quadcopters kan je afhankelijk van je budget alle kanten op. Voor 37,99 dollar kan je de UDI U27 in huis halen die we van Tmart hebben ontvangen, een bedrijf wat voornamelijk bekend is van hun lampjes en outdoor gear. Met deze quadcopter heb je een leuke vlieger in huis die zeer geschikt is voor de beginner vanwege de automatische stabilisatie en de makkelijke besturing. 

Nieuw onderkomen voor terror-oehoe

De terror-oehoe die werd opgevangen bij vogelopvang Wings of Change in Andijk is verplaatst, omdat de opvang werd bedreigd. Onduidelijk is waar de uil nu verblijft. Dat heeft de gemeente Purmerend dinsdag gezegd naar aanleiding van een bericht van RTV Noord-Holland.

"De valkenier is meerdere malen op een vervelende manier door mensen benaderd die de oehoe en ook de andere vogels wilden bevrijden. Voor de valkenier zijn die vogels zijn lust en zijn leven. Dan is het niet leuk als je het hele land over je heen krijgt", reageert een woordvoerder van de gemeente Purmerend.

De nieuwe verblijfplaats van de vogel blijft geheim, aldus de woordvoerder, om de huidige verzorger te beschermen. Nadat de terror-oehoe begin maart was gevangen, werd Wings of Change in verband met de bedreigingen beveiligd. Een week lang gebeurde dat dag en nacht.

De uil viel in het voorjaar wekenlang inwoners van het Noord-Hollandse dorpje Kwadijk aan en verwondde daarbij meer dan 50 mensen.

Xbox One krijgt grote update met nieuwe UI later dit jaar

Microsoft was zo druk met al het gamenieuws gedurende hun E3-persconferentie dat de aankomende 'major' update van het Xbox One-dashboard niet meer aan bod is gekomen. Hierbij alsnog de belangrijkste details op een rijtje.

De lijst aan features is behoorlijk, dus alleen de meest opvallende zet ik voor je uiteen. Onderaan dit artikel kun je een walkthrough van "The New Xbox One Experience" vinden, waarin Larry Hryb AKA Major Nelson en Richard Irving van Microsofts Xbox-divisie uitleggen wat we allemaal kunnen verwachten.

Een opnieuw ontworpen 'Home'-scherm
Het Home-scherm van Xbox One gaat over de kop om zodoende nog meer de focus te leggen op je meest gebruikte Xbox-content. Je kunt verticaal scrollen om door je recent gespeelde games te bladeren, waarbij aanvullende informatie per game wordt getoond. Je kunt game-DVR-clips, achievements en uitbreidingen direct bekijken en toegang tot nieuwe content is ook meteen binnen handbereik.

Een nieuwe gids
Gaming must-haves zoals vrienden, party-uitnodigingen, berichten en notificaties kunnen rechtstreeks vanuit het Home-scherm worden benaderd of terwijl je in een game zit. Vanuit het Home-scherm naar links scrollen of de Xbox-knop twee keer indrukken terwijl je in een game zit zorgt er voor dat de gids het scherm binnen glijd vanuit de linkerzijde en alle benodigde functies meteen voorhanden zijn.

Community section
De huidige 'vrienden'-app wordt fors uitgebreid zodat gamers nog makkelijker en sneller toegang hebben tot sociale activiteiten. Dit betreft onder andere de activiteiten-feed om de laatste updates van vrienden en bijvoorbeeld gameontwikkelaars te bekijken, alsook een 'What's Trending'-onderdeel om direct te kunnen zien wat er op dat moment in de spotlight staat.

Xbox-avatars
De Xbox-avatars gaan een prominentere rol spelen op Xbox One. De avatars worden gemoderniseerd qua look, dus betere kwaliteit, waarbij alle bekende customizations nog gewoon beschikbaar blijven.

Cortana komt naar Xbox One
Cortana wordt jouw persoonlijke gaming-assistent. Cortana helpt je bij games, wordt naarmate je het meer gebruikt slimmer, en werkt samen met alle Windows 10-pc's, tablets en telefoons (Cortana wordt binnenkort ook beschikbaar op Android en iOS). Via stemcommando's asssiteert Cortana jou om sneller games te vinden en uitdagingen, al dan niet met vrienden, op te zoeken. Cortana biedt ook ondersteuning bij het zoeken naar en behalen van achievements, door bijvoorbeeld behulpzame video's of andere informatie aan te leveren. Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om een herinnering in je telefoon te zetten en deze te laten verschijnen zodra je je Xbox One aanzet. Cortana lanceert in eerste instantie in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk tijdens de herfst dit jaar.

Bekijk onderstaande demonstratie van de Xbox-toppers om een beeld te krijgen bij de nieuwe plannen van Microsoft.

'Vluchtelingen Calais komen naar Nederland'

Het vluchtelingenprobleem in Calais verplaatst zich naar Hoek van Holland of IJmuiden. Dat vreest verladersorganisatie EVO, zo meldt BNR. EVO opent een helpdesk voor ondernemers die hun goederen naar Groot Brittannië willen vervoeren, en te maken hebben met steeds gevaarlijker situaties. Dit weekend onderschepte de Britse douane nog vijftig verstekelingen die in Hoek van Holland een vrachtauto in klommen.

Soms bevinden de verstekelingen zich een dag in de laadruimte, waardoor de bloemen, vleeswaren of andere goederen worden afgekeurd. 'Hierdoor loopt de schade bij sommige bedrijven in de tonnen. Ondernemers zijn vooral in toenemende mate bezorgd omdat zowel chauffeurs als verstekelingen door de oversteekacties gevaar lopen', aldus de organisatie, die de belangen behartigt van 15.000 handels- en productiebedrijven.

EVO dringt erop aan dat Europa maatregelen neemt om de problemen op te lossen. Als de vluchtelingenstroom blijft toenemen en de Eurotunnel in Calais veiligheidsmaatregelen neemt, dan verplaatst het probleem zich mogelijk naar andere oversteekplaatsen zoals Rotterdam of IJmuiden, vreest de organisatie.

Een jaar geleden signaleerde EVO voor het eerst een toename van het aantal meldingen over verstekelingen die in Calais bestel- of vrachtauto’s inklimmen. 'Soms hangen de vluchtelingen aan het onderstel van de vrachtauto, maar veel vaker dringen ze de laadruimte binnen. Als de Britten de illegalen aantreffen, levert dat een boete op die kan oplopen tot 2000 pond per verstekeling.' EVO blijft er bij de Britten op hameren om de boetes kwijt te schelden.

EU-Hof erkent Lego-poppetjes als merk

De bekende gele Lego-poppetjes zijn een beschermd merk. De rechtbank van eerste aanleg van het Europees Hof van Justitie verwierp dinsdag een klacht van een concurrent van Lego.

Best Lock, dat soortgelijke speelfiguurtjes maakt, had een zaak aangespannen tegen de beslissing om de Lego-figuurtjes te registreren als merk. Volgens Best Lock is de specifieke vorm van het Lego-figuurtje noodzakelijk om ze aan elkaar te koppelen en dus is de vorm niet uniek te noemen. Het bureau dat de merkbescherming uitschreef, verwierp het bezwaar van Best Lock, waarop deze naar de Europese rechter stapte.

Ook daar ving Best Lock bot. De rechtbank oordeelde dat 'de kenmerken van de vorm van de betrokken figuren niet noodzakelijk zijn om een technische uitkomst te verkrijgen'. De vorm van de poppetjes is dus uniek genoeg om als merk te gelden.

In een eerdere zaak ving Lego juist bot bij het EU-hof over zijn bekende blokjes. Het EU-Hof stelde dat een technische functie zoals een bouwsteentje, geen beschermd merk kan zijn.

Stijging autoverkoop in EU zwakt af

De autoverkoop in de Europese Unie is in mei voor de 21ste maand op rij toegenomen, maar het groeitempo lag wel op het laagste niveau sinds het begin van de reeks van stijgende verkopen. Dat maakte de autobrancheorganisatie ACEA dinsdag bekend.

De verkoop klom met 1,3 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot ruim 1,1 miljoen voertuigen. In april was nog sprake van een toename van bijna 7 procent. De grote Europese autolanden lieten vorige maand een wisselend beeld zien. Zo daalde in Frankrijk en Duitsland de verkoop met respectievelijk 3,5 en 6,7 procent. In Spanje was juist sprake van een stijging met 14 procent, in Italië met 10,8 procent en in Groot-Brittannië met 2,4 procent. In Nederland kromp de verkoop echter met 9,4 procent tot ruim 28.000 auto's.

In andere EU-landen zoals Polen, Portugal, Slovenië en Tsjechië ging de verkoop flink omhoog, aldus ACEA. In Griekenland steeg die met 21,6 procent.

Volkswagen was vorige maand wederom het meest verkochte merk in de EU met meer dan 137.000 auto's. Daarna komt Opel/Vauxhall met een verkoop van iets meer dan 77.000 auto's. Renault staat op de derde plaats met ruim 74.000 wagens.

Stijging autoverkoop in EU zwakt af (Foto: Novum)
Stijging autoverkoop in EU zwakt af (Foto: Novum)

Aanhouding wegens havenbrand Limburg

De politie heeft dinsdagochtend in een woning in Maastricht een man aangehouden die mogelijk betrokken was bij een van de havenbranden in Midden-Limburg. Dat meldde de politie. Bij enkele branden gingen tientallen boten in vlammen op.

De politie is al maanden bezig met een groot onderzoek naar de branden in de jachthavens die in december en januari in Midden-Limburg plaatsvonden. De man is mogelijk ook betrokken geweest bij de andere havenbranden.

Reanimatie als levensles

Gisteren zag ik een item op tv over reanimatie. Er schijnen nog steeds heel weinig mensen te zijn die kunnen reanimeren, terwijl er dagelijks meerdere mensen omvallen door een hartstilstand. Gelukkig gebeurt dat nooit bij jou in de buurt. En als dat wel gebeurt, dan is er altijd wel iemand die wel weet hoe het moet. Maar ben jij dan degene die het weet? Nee, niet denken dat je het weet. Heb je ervaring in de handelingen die je tijdens een reanimatie moet doen? Ik niet. Terwijl ik het juist zou moeten leren.

Leeuwen en wolven dood door watersnood Tbilisi

Drie leeuwen, twee wolven en een tijger zijn omgekomen bij de overstroming van de dierentuin in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Het water in de hoofdstad begint zich na de watersnood van zondag eindelijk terug te trekken en de schade kan worden opgemaakt. De overstromingen eisten vijftien levens. Tien mensen worden nog vermist.

Zondag ontstonden er door zware regenval en harde windstoten overstromingen. Tientallen wilde dieren ontsnapten uit hun kooien toen de dierentuin onderliep. De dieren liepen door de straten van de stad en de politie moest sommige dieren afschieten. Andere dieren zwerven nog rond in de heuvels rond Tbilisi.

Nestlé India vernietigt voor miljoenen aan noedels

Voedselfabrikant Nestlé India gaat een partij instant noedels met een waarde van 44 miljoen euro vernietigen. De Indiase keuringsdienst van waren heeft de verkoop ervan verboden, omdat ze te veel lood bevatten.

De noedels werden eerder deze maand teruggehaald toen uit testen bleek dat er te veel lood in zat. Bij diezelfde testen werd ook de smaakversterker mononatriumglutamaat (ook bekend als ve-tsin) vastgesteld, terwijl die niet op de ingrediëntenlijst stond. Nestlé houdt vol dat de noedels geen gevaar opleveren voor de volksgezondheid en heeft een rechtszaak aangespannen.

Paul Bulcke, directeur van Nestlé, heeft verklaard dat er geen mononatriumglutamaat is toegevoegd. Volgens hem komt de stof van nature voor in enkele ingrediënten die gebruikt worden voor de noedels. Bovendien blijkt volgens Bulcke uit testen die Nestlé zelf heeft uitgevoerd dat de hoeveelheid lood binnen de toegestane limiet blijft.

'Zayn Malik niet terug naar One Direction'

Fans van One Direction raakten afgelopen weekend in de war nadat een afscheidsbericht van Facebook verdween en de biografie van Zayn Malik terugkeerde op de website van de groep. Maar Zayn komt echt niet terug, weten verschillende bronnen te melden.

Het gerommel op de webpagina's van de boyband zorgde ervoor dat de geruchten op gang kwamen dat Zayn terug zou keren in de groep die hij in maart verliet. "Zayn wil een solocarrière zodat hij onder de radar zijn ding kan doen zonder de dat hij de druk voelt die komt kijken bij het zingen in 's werelds grootste popgroep", zo meldt een bron aan HollywoodLife. "Hij zal niet terugkeren naar 1D en al helemaal niet voordat hij voor zichzelf en alle twijfelaars zal bewijzen dat hij het ook alleen kan."

Ook een woordvoerder van Columbia, de platenmaatschappij van One Direction, bevestigt aan USA Today dat er geen sprake is van een terugkeer van het populaire lid: "Ik kan bevestigen dat Zayn niet terugkeert in de band."

Vissers halen keien Greenpeace weer uit zee

Een bergingsschip heeft in opdracht van de Nederlandse Vissersbond zo'n vijf keien uit zee gehaald, die eerder door Greenpeace bij de Klaverbank in de Noordzee in het water zijn gegooid. Volgens de bond zijn de stenen levensgevaarlijk voor de vissersschepen en de bemanning. "We hebben daarom besloten zelf actie te ondernemen", aldus voorzitter Johan Nooitgedagt.

Er dient maandag een kort geding, maar de vissersbond wilde dit niet afwachten. "We vinden het allemaal veel te lang duren. Er zijn vijfhonderd aangiftes gedaan bij het Openbaar Ministerie, maar er gebeurt niks. Het was tijd om zelf het heft in handen te nemen. Greenpeace heeft al lang genoeg aan vissermannetjes pesten gedaan."

De stenen worden dinsdagochtend in Harlingen aan land gebracht. Nooitgedagt: "Greenpeace kan de stenen komen ophalen en de andere vijf kunnen ze ook zelf uit zee halen."

Auto ontploft in Enschede

Een auto in Enschede is in de nacht van maandag op dinsdag zwaar beschadigd door een explosie. De politie onderzoekt nog of de schade aan de wagen is ontstaan door een explosief of door zwaar vuurwerk dat in de auto is gegooid. Er ligt mogelijk nog een explosief in de auto.

De omgeving rond de Lattropbrink is afgezet voor onderzoek. De politie weet van wie de auto is, maar de woordvoerster wilde dit dinsdagochtend nog niet bekend maken.

Ex-president Morsi krijgt 25 jaar cel

De voormalige president van Egypte, Mohamed Morsi, is dinsdag veroordeeld tot 25 jaar cel omdat hij heeft samengewerkt met buitenlandse machten. Hij zou hebben gespioneerd voor de Palestijnse organisatie Hamas en de Libanese pro-Iraanse beweging Hezbollah. Ook het hoofd van de Moslimbroederschap Mohammed Badie moet 25 jaar de gevangenis in.

In totaal hebben zeventien leden van de Moslimbroederschap levenslang gekregen. Dertien werden bij verstek ter dood veroordeeld, onder wie de politicus Khairat al-Shater.

Morsi kreeg op 16 mei de doodstraf in een andere zaak, omdat hij zou hebben samengezworen om een uitbraak van gevangenen begin 2011 mogelijk te maken. De veroordeling leidde internationaal tot grote verontwaardiging. De rechtbank besluit dinsdagmiddag of de terdoodveroordeling wordt herzien.

Ex-president Egypte krijgt 25 jaar cel
Ex-president Egypte krijgt 25 jaar cel (Foto: ANP)

Bizarre ontknoping schietfinale Spelen, Hellenbrand 15e

Het eerste onderdeel van het schieten op de Europese Spelen in Baku kende dinsdagochtend een dramatische ontknoping. De Italiaan Niccolo Campriani - op de Olympische Spelen in Londen goed voor zilver - gaf het goud op het 10 meter luchtgeweer in het allerlaatste schot weg.

Met nog slechts één schot te gaan in de finale leek het goud zo goed als binnen voor de 27-jarige Campriani, die in Londen op de 50 meter drie posities goud won. Met 197,5 punten had hij 1,1 punt voorsprong op de 40-jarige Wit-Rus Vitali Bubnovich, een straatlengte voorsprong in een sport waar het om tienden van punten gaat. Onder druk van het klappende publiek ging het echter fout voor Campriani, die slechts 9,1 punten noteerde bij zijn laatste schot. Bubnovich profiteerde dankbaar en schoot zich met 10,4 punten alsnog naar het goud.

"Ik voel me op dit moment de gelukkigste man op aarde", aldus een overrompelde Bubnovich. Dat gold uiteraard niet voor Campriani: "Bij het laatste schot had ik de trekker eerder over moeten halen. Ik legde aan, twijfelde en verloor zo het juiste moment om te schieten. Dat is een les voor de toekomst." De Nederlander Peter Hellenbrand kwam niet door de kwalificaties van het onderdeel waarop hij op de Spelen van Londen furore maakte met zijn vijfde plek. Dit keer werd hij vijftiende.

Bubnovich onderweg naar onverwacht goud (Foto: Getty)

'Neem extra cash mee naar Griekenland'

Toeristen die op vakantie gaan naar Griekenland, doen er verstandig aan wat extra contant geld mee te nemen. Dit advies geeft reisbrancheorganisatie ANVR dinsdag naar aanleiding van de oplopende spanning rond de Griekse schuldenkwestie.

"Ga vooral naar Griekenland op vakantie", stelt ANVR-directeur Frank Oostdam voorop. "Maar het is wel verstandig wat meer cash op zak te hebben." Op die manier komen reizigers niet voor een verrassing te staan, voor het geval er geen geld meer uit Griekse geldautomaten komt.

Ook een goede reis- en annuleringsverzekering is aan te raden, stelt de ANVR. Mocht het bijvoorbeeld op enig moment tot stakingen komen in Griekenland, dan is een annuleringsverzekering wel noodzakelijk om eventuele schade te kunnen claimen, aldus de woordvoerder.

AFC blijft bij standpunt over Blatter

De Aziatische voetbalconfederatie (AFC) houdt vast aan het eerder ingenomen standpunt over het aangekondigde aftreden van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. "Wij respecteren zijn besluit volledig en zijn ervan overtuigd dat hij deze beslissing heeft genomen na een diepe en zorgvuldige afweging", liet de AFC dinsdag in een verklaring weten.

De Aziatische voetbalconfederatie, die uit 46 lidstaten bestaat waarvan vrijwel alle bonden pro-Blatter zijn, voelde zich gedwongen tot een reactie na een geruchtmakende publicatie in een Zwitserse zondagskrant. Volgens dat artikel zou Blatter zijn besluit om terug te treden, vier dagen nadat hij eind mei voor zijn vijfde termijn was herbenoemd, heroverwegen na een reeks van steunbetuigingen van Afrikaanse en Aziatische landen.

De Afrikaanse confederatie (CAF) ontkende maandag al dat er (schriftelijke) verzoeken vanuit zijn organisatie aan Blatter zijn gedaan om als preses aan te blijven. Op 20 juli bepaalt het dagelijkse bestuur van de FIFA een nieuwe verkiezingsdatum, ergens tussen december 2015 en februari 2016.

Melis geniet in 'The Big O'

De blijdschap bij Manon Melis na de laatste groepswedstrijd van de voetbalsters op het WK tegen Canada (1-1) verraadde veel. De topschutter aller tijden van Oranje maakt zich al op voor de achtste finales, al is deelname daaraan nog niet helemaal zeker. "We hebben een heel goede wedstrijd gespeeld en zeer terecht nog de 1-1 gemaakt in de laatste minuten", zei Melis, die werd uitgeroepen tot beste speelster op het veld in Montreal. "Ons positiespel was beter dan dat van Canada."

De rechterspits van Oranje had genoten van de sfeer in het overdekte Olympisch Stadion, bijgenaamd 'The Big O', waarin ruim 45.000 toeschouwers zaten. "Geweldig om in zo'n ambiance te spelen", zei Melis. "Het publiek juichte niet alleen voor Canada, maar ook voor ons. Al zal dat komen doordat er ook veel Nederlanders op de tribunes zaten. Dat gaf een geweldig gevoel en veel energie."

Reijners: "Doelpunt maakt groot verschil"

Bondscoach Roger Reijners houdt nog een slag om de arm, maar de Limburger rekent erop dat het WK een vervolg krijgt voor de Nederlandse voetbalsters. "We moeten afwachten wat er gaat gebeuren, maar we zijn in ieder geval derde in onze poule geworden met vier punten. Drie of vier punten, dat maakt een groot verschil", zei Reijners, die de komende dagen hoort of dat inderdaad genoeg is om tot de vier beste nummers drie te behoren.

Het 'gouden' doelpunt kwam in de 87e minuut op naam van Kirsten van de Ven. De invalster beloonde Oranje voor een sterk en hoopgevend optreden in de laatste groepswedstrijd tegen Canada. "We hebben een prima wedstrijd gespeeld. Ook na de vroege achterstand bleef de ploeg rustig", aldus Reijners. "We bleven zoeken naar dat ene moment om toe te slaan en dat hebben we gedaan. De gelijkmaker was meer dan verdiend."

Man betuigt spijt voor neersteken oma Toni

De man die eerder dit jaar in Amsterdam de 96-jarige oma Toni neerstak, zei dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam dat hij dit nooit heeft gewild. 'Ik wil heel veel spijt voor de nabestaanden betuigen. Ik vind het heel erg.'

De 24-jarige Vino H. uit Arnhem moest voor het eerst voor de rechter verschijnen voor een niet-inhoudelijke zitting. De in Irak geboren H. viel Toni Heeremans-de Jong op 19 maart aan toen zij achter haar rollator liep in de Govert Flinckstraat in de Amsterdamse wijk De Pijp. Hij stak haar meermalen in de buik en sloeg haar.

De vrouw wist op eigen kracht naar huis te komen en belde de politie. Ze belandde in het ziekenhuis, waar ze na een tijdje is overleden.

Volgens de officier van justitie blijkt uit een voorlopig sectierapport dat haar verwondingen en daaropvolgende operaties uiteindelijk hebben geleid tot haar dood.

Onno Hoes sleept Powned voor rechter

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht eist vrijdagmiddag bij de rechtbank in Amsterdam rectificatie van PowNed over de items die de omroep vorig jaar van hem maakte met een verborgen camera.

Onno Hoes heeft een procedure bij de rechtbank in Amsterdam aangespannen tegen Robbie Hasselt die hem heimelijk filmde tijdens twee afspraken en omroep PowNed die de beelden uitzond. De twee hadden elkaar via sociale media leren kennen. Volgens Hoes heeft PowNed de beelden zonder zijn toestemming uitgezonden. De uitzendingen van de ontmoetingen in PowNews waren voor Hoes in december reden om zijn vertrek als burgemeester aan te kondigen.

Hoes eist volgens de rechtbank in Amsterdam onder meer een verbod op verder gebruik van het beeldmateriaal en een nog nader te bepalen schadevergoeding. 'De burgemeester vindt dat hij zonder geldige reden in de val is gelokt en zijn eer en goede naam is aangetast. Daarnaast zou ook op andere wijze privacygevoelige informatie over hem openbaar zijn gemaakt', vermeldt de rechtbank in zijn nieuwsbrief.

In afwachting van de lopende bodemprocedure vraagt Hoes de rechter om een aantal vorderingen met spoed te behandelen in een zogeheten voorlopige voorziening. De eis voor rectificatie is daar nieuw aan toegevoegd.

Hoes deed vorig jaar aangifte, maar het Openbaar Ministerie besloot die te seponeren. Justitie oordeelde dat er geen sprake was van strafbare feiten. Hoes vond dat het OM hiermee een verkeerd signaal afgaf.

Kopstuk al-Qaida gedood in Jemen

De leider van terreurbeweging al-Qaida op het Arabisch schiereiland is in Jemen gedood. Dat meldt de NOS op basis van berichten vanuit Jemen. Leider Nasir al-Wuhayshi is vrijdag omgekomen bij een drone-aanval, vermoedelijk van de Amerikanen.

Al-Wuhayshi wordt gezien als de tweede man van al-Qaida. Hij was een persoonlijk medewerker van Osama bin Laden. Volgens Twitterberichten van mensen uit zijn omgeving, is al-Wuhayshi een martelaar geworden. Ook wordt op Twitter gemeld dat Qassim al-Rimi (ook bekend als Abu Hureira al-Sanaani) tot zijn opvolger is benoemd.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie wilde maandag niet reageren op de berichten. De dood van al-Wuhayshi zou volgens de Amerikaanse jihadmonitoringsgroep Site de grootste slag zijn die al-Qaida is toegebracht sinds de dood van Bin Laden in 2011.

Update 09.40 uur:
Al-Qaida heeft de dood Nasir al-Wuhayshi bevestigd, meldt Novum. Zijn plaatsvervanger Qassim al-Rimi is hem opgevolgd, zo maakte de mediadienst van Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland dinsdag bekend. Al-Wuhayshi was de plaatsvervanger van Al-Qaida-leider Ayman al-Zawahri.

Volgens Adam Schiff, de hoogste Democraat in de commissie voor de inlichtingendiensten van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, raakt Zawahri steeds meer geïsoleerd. De leider wordt steeds afhankelijker van een klein kader aan trouwe luitenanten. Al-Wuhayshi vervulde volgens Schiff een belangrijke rol bij het in het gareel houden van Al-Qaida-groepen die onder druk staan van de rivaliserende groep Islamitische Staat. 

Stanley Cup voor Chicago Blackhawks

De ijshockeyers van Chicago Blackhawks hebben maandag (plaatselijke tijd) de Stanley Cup veroverd. Met een zege van 2-0 op Tampa Bay Lightning in de zesde wedstrijd uit de finale brachten de Blackhawks de eindstand in de best-of-seven op 4-2.

Met de overwinning bemachtigde de club de begeerde trofee die behoort bij het kampioenschap in de Amerikaanse profliga NHL. Het is de derde keer in zes seizoenen dat Chicago Blackhawks de Stanley Cup verovert en de zesde keer in de clubhistorie.

Duncan Keith opende in de 38e minuut de score. De verdediger werd na afloop tot meest waardevolle speler van de play-offs om de Stanley Cup uitgeroepen. Het was de eerste keer sinds 2007 dat een speler uit de laatste linie die onderscheiding kreeg. De erelijst van Keith telt nu drie Stanley Cups met Chicago en twee olympische titels met Canada.

Patrick Kane besliste het duel met Tampa Bay Lightning, de kampioen van 2004, voor eigen publiek met de tweede treffer vijf minuten voor het einde van de wedstrijd.

Chili en Mexico delen punten in spektakelstuk

Gastland Chili heeft op de Copa América een punt gepakt tegen Mexico. Het werd 3-3. De bezoekers uit Midden-Amerika, die op uitnodiging meedoen, nam tweemaal de leiding.

Chili begon niet slecht aan het duel, al stond het halverwege de eerste helft wel 0-1. Vicente Vuoso zette Mexico op voorsprong na een snelle tegenaanval. Amper een minuut later kwamen de Chilenen echter weer langszij. Uiteindelijk gaf Arturo Vidal met zijn hoofd het laatste zetje.

Via een fraaie kopbal van Raúl Jiménez nam Mexico na bijna een halfuur voetballen toch weer de leiding. Vlak voor rust slaagde de thuisploeg erin om opnieuw gelijk te maken. Dit keer was het Eduardo Vargas die raak kopte. In de tweede helft kwam Chili voor het eerst op voorsprong via Vidal, die na een overtreding op hemzelf een strafschop benutte.

Halverwege de tweede helft wist Mexico toch een puntje veilig te stellen, want ook Vuoso maakte zijn tweede treffer van de avond: 3-3. In groep A hebben Chili en Bolivia, die elkaar in de laatste poulewedstrijd ontmoeten, allebei nu vier punten. Bolivia won met 2-3 van Ecuador. Mexico (twee) en Ecuador (puntloos) kunnen zich ook nog plaatsen.

Groep A: Chili - Mexico 3-3. (Bron: YouTube)

Martin Gaus maakt zwartboek bijtende honden

Hondentrainer Martin Gaus is woest over het afmaken van honden na een bijtincident. Hij werkt aan een zwartboek over in beslag genomen honden. Dat wil hij binnenkort aan de Tweede Kamer aanbieden. Gaus wil dat honden na een bijtincident een tweede kans krijgen, schrijft het AD.

De 70-jarige Gaus was maandag in Rotterdam aanwezig bij een herdenkingsbijeenkomst van de staffordpups Angel en Hope. Deze honden kregen na een uitspraak van de rechtbank een spuitje voor het doodbijten van een labrador in de duinen van Katwijk. Onterecht, vindt Gaus: 'Geef een hond na een bijtincident een tweede kans. Dat doen we bij mensen ook.'

Volgens Gaus wordt het tijd dat de politiek ingrijpt. Vandaar een zwartboek dat hij aan de Tweede Kamer gaat aanbieden. In het boek vertelt Gaus over zijn ervaringen van de afgelopen zes jaar met dertig bijtende honden die van de straat zijn gehaald. 'Bijna allemaal hadden ze een euthanasieadvies van een deskundige aan de Universiteit Utrecht', gruwelt Gaus in het AD. 'Een onderdeel daarvan is een gedragstest die onder bizarre omstandigheden wordt afgenomen. De honden werden vaak verdoofd bij ons binnengebracht. Binnen vier dagen veranderden vrijwel alle dieren van honden met gedragsgestoorde agressie naar vriendelijke honden die graag leerden. Op vier na mochten ze allemaal terug naar huis.'

RIGS komt ook naar Project Morpheus

RIGS is een team-based first person arena shooter, waarin het scoren van doelpunten belangrijk is. De game speel je in een mech, waarin je ziet (en met Project Morpheus vanuit de cock-pit alles meemaakt). Schieten, rennen, springen en door de hoepel springen voor punten. 

Een release date is niet gegeven, maar wordt ongetwifeld samen met Project Morpheus gelanceerd in 2016.

Horizon: Zero Dawn is nieuwe IP Guerrilla Games

PlayStation heeft vannacht tijdens hun persconferentie een nieuwe game aangekondigd: Horizon: Zero Dawn. De game wordt gemaakt door de Nederlandse studio Guerrilla Games, bekend van de Killzone-games, en draait om de strijd tussen mens en machine, waarbij cybernetische wilde dieren een grote rol spelen.

In de gameplayvideo zien we een jonge vrouw die het opneemt tegen de mechanische beesten. Centraal in de game staat overleven in een grote open wereld, waarin je op zoek gaat naar artefacten en andere aanwijzingen van een oude maar zeer geavanceerde beschaving die ooit bloeide in de wereld waairn je je begeeft.

Drs. P rijmt eigen rouwadvertentie

De zondag overleden tekstschrijver Drs. P blijkt zijn eigen rouwadvertentie te hebben geschreven. In de Volkskrant staat dinsdag een annonce, ondertekend door H.H. Polzer.

Drs. P, onder meer bekend van liedjes als Dodenrit, Veerpont, Knolraap en lof, schorseneren en prei, overleed zondag op 95-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam.

Disney Infinity 3.0 komt eerst naar Sony

Disney Infinity 3.0 is in de maak en legt een grote nadruk op Star Wars. In totaal komen er drie play sets voor deze franchise naar de game en Sony heeft ervoor gezorgd dat dit alles een maand eerder te spelen is op PlayStation-platforms. De game en play sets komen wel allemaal voor de andere platforms beschikbaar, timed exclusive dus.

De game komt in de herfst beschikbaar voor Nintendo Wii U, pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Bejaarde vrouw in ziekenhuis bestolen, beelden van daders

Omroep Brabant heeft maandag camerabeelden laten zien van vier mannen die in Den Bosch geld pinnen met een gestolen pinpas. De portemonnee met pinpas hadden ze gestolen van een zieke, bejaarde vrouw die was opgenomen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

De diefstal vond plaats op 11 maart. Het viertal stal de portemonnee uit haar nachtkastje terwijl de bejaarde vrouw lag te slapen. Na de diefstal reden de mannen naar de Helftheuvelpassage in Den Bosch. Daar plunderden ze de bankrekening van het slachtoffer, terwijl hun lachende gezichten vastgelegd werden door een beveiligingscamera.

In het opsporingsprogramma Bureau Brabant zijn de beelden maandagavond getoond. De politie is op zoek naar de vier lachende dieven.

Nieuwe Hitman-game aangekondigd

HITMAN is aangekondigd, wat ongetwijfeld de voorlopige naam is. We krijgen geen gameplay te zien, laat staan een release date, maar de beelden zijn plezierig om naar te kijken. Sony heeft de game getoond tijdens haar E3-persconferentie.

Sony-platformen krijgen 6 exclusieve contracten en toegang tot een exclusieve bonus beta voor de launch. Meer is helaas nog niet bekend over de game. Laat het lange wachten dus maar weer beginnen.

Meerderheid wil rookverbod op terras

Ruim de helft van de Nederlanders vindt het een goed idee om terrassen in de horeca rookvrij te maken. Dat blijkt uit een enquête van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws. De voornaamste reden waarom 52,4 procent van de mensen de terrassen graag rookvrij ziet worden: ze vinden het vies wanneer de buurman of buurvrouw op het terras een sigaret opsteekt.

Het Algemeen Dagblad liet maandag deskundigen aan het woord over roken op het terras. Ze verwachten allemaal dat roken op den duur ook op terrassen wordt verboden. RTL Nieuws peilde daarom de mening van het volk. Wat blijkt? Een meerderheid van de Nederlanders wil het rookverbod in de horeca graag uitbreiden naar de terrassen.

Het merendeel van de ondervraagden ziet niet-roken als de nieuwe norm (63,6 procent) en vindt dat rokers zich moeten aanpassen aan niet-rokers (66,7 procent). Ook vinden mensen rook stinken. Opmerkelijk genoeg is ook een deel van de rokers zelf voorstander van een rookvrij terras in de horeca: 18 procent.

Van de ondervraagden stoort 46,5 procent zich eraan wanneer mensen roken op het terras; bij niet-rokers is dit 56,7 procent. De voornaamste redenen zijn dat het stinkt (34,9 procent), dat het vies is als je zit te eten (34,7 procent) en dat mensen last krijgen van hun ademhaling of longen (23,2 procent).

In New York mag al jaren niet meer worden gerookt op het terras, in parken en op het strand. Bijna driekwart van de ondervraagden verwacht dat zulke verboden er op korte of lange termijn ook komen in Nederland. Onder rokers deelt bijna 68 procent die opvatting.

Sony heeft nieuwe samenwerking met Call of Duty, toont multiplayer

Zoals al werd verwacht, toen Microsoft niet sprak over Call of Duty: Black Ops III, heeft Sony aangekondigd samen te werken met Call of Duty. Net zoals eerst met Microsoft het geval was, krijgen nu PlayStation-platforms de DLC als eerst. De rest moet wat langer wachten.

Ook krijgen fans op deze platforms als eerst toegang tot de multiplayer beta, ergens in augustus. Dit werd allemaal aangekondigd met de eerste beelden van de multiplayer, die hieronder te bekijken zijn.

Gemiddelde huur in Londen hoger dan 2000 euro

Overweeg je om naar Londen te verhuizen en daar een woning te huren? Zorg dan dat je een flinke spaarpot met geld meeneemt. Voor het eerst is de gemiddelde huurprijs van een woning in de Britse hoofdstad  de grens van 1.500 pond gepasseerd; dat is meer dan 2.000 euro.

Dit cijfer komt naar voren in een onderzoekt waar de Britse krant The Guardian over bericht. Een onderkomen buiten de hoofdstad kost omgerekend ruim duizend euro per maand.

De huurprijzen in Groot-Brittannië zijn gigantisch gestegen. De gemiddelde huurwoning is in een jaar tijd 12,5 procent duurder geworden. Dat is een vijf keer zo grote stijging vergeleken met het jaar ervoor. Gevolg is dat twee keer zo veel mensen met huurachterstanden zitten.

Volgens de onderzoekers komt de prijsstijging door de enorme krapte op de woningmarkt. De vraag naar huurhuizen is enorm, omdat koopwoningen voor veel mensen onbereikbaar zijn. De huizenprijzen liggen vaak zo hoog, dat het onmogelijk is om een hypotheek ervoor te krijgen.

Gemiddelde huur in Londen hoger dan 2000 euro
Wie in Londen wil wonen, moet flink over de brug komen... (Foto: ANP)

Lindsay Lohan op nieuw album Duran Duran

De zingende actrice Lindsay Lohan is te horen op het nieuwe album van Duran Duran. Dat heeft de Britse band bekendgemaakt. Hun veertiende studioalbum heet Paper Gods.

Voor hun album heeft de band een reeks aan gasten uitgenodigd in de studio. Behalve Lohan zijn voormalig Red Hot Chili Peppers-gitarist John Frusciante, zangeres Kiesza en singer-songwriter Mr Hudson te horen op de nieuwe plaat. Vorig jaar hintte Lindsay Lohan al op een samenwerking met de band door een foto te delen waarop ze poseert met Duran Duran-zanger Simon LeBon en toetsenist Nick Rhodes.

De band, die in de jaren tachtig wereldberoemd werd met hits als The Reflex en The Wild Boys, belooft op Paper Gods terug te gaan naar hun roots. 'We gaan terug naar de vreemde vroege Duran-mix: pop met scherpe randjes gemixt met donkere, vreemde experimentele muziek', meldt bassist John Taylor in een persbericht.

Terwijl de band zich opmaakt voor de lancering van het album, is Lindsay Lohan druk bezig met andere zaken. Op Instagram liet ze maandag zien dat ze een diepvries in was gedoken voor een huidbehandeling. De vriesmethode wordt gebruikt voor atleten, maar ijdeltuiten kunnen de speciale vriescel eveneens gebruiken om hun huid jeugdig te houden.

Trailer voor Rose McGowans regiedebuut 'Dawn'

Rose McGowan, bekend van rollen in Charmed en Planet Terror, brengt haar regiedebuut naar YouTube. Op die site heeft ze ook een trailer voor de film geplaatst.

De film, Dawn, is een verontrustend verhaal over een jong meisje dat in het begin van de jaren 60 in Amerika woont en tienerdromen heeft over een jongen die haar bevrijdt uit haar saaie bestaan. Wanneer ze echter een jongen ontmoet die aan haar wensen voldoet en iets met hem begint, krijgt ze misschien meer dan waarop ze had gehoopt.

De korte film (van slechts iets meer dan een kwartier) is geschreven door M.A. Fortin en Joshua John Miller en verschijnt komend weekend op YouTube.

Disney plant vervolg voor Maleficent

De reverse-remake van de Disney-klassieker Doornroosje krijgt een vervolg. Het verhaal over de slechterik uit het verhaal, die toch niet zo slecht blijkt te zijn, is nog niet uitverteld. Dat, of er valt gewoon nog een bak geld te verdienen.

Disney heeft scenarioschrijver Linda Woolverton, die verantwoordelijk is voor het scenario van Maleficent, gevraagd om aan het werk te gaan met een nieuwe film over de boze koningin slash fee, slash heks. De studio neemt hiermee een klein risico: Angelina Jolie, die de hoofdrol speelde in Maleficent, heeft geen contract voor een vervolgfilm en staat er niet om bekend vaak op te komen draven voor een herhaling van zetten.

Maleficent maakte vorig jaar ruim 750 miljoen euro omzet, waarmee het op de vierde plaats kwam in een ranglijst van films uit 2014. In Nederland haalde de film 2,6 miljoen euro op en werd de film 28e.

Maleficent: Angelina Jolie
Angelina Jolie als Maleficent

Jack Huston is niet langer The Crow

Maakten we gisteren nog zijdelings melding van de betrokkenheid van Jack Huston (Boardwalk Empire, American Hustle) bij de remake van The Crow; vandaag leren we dat hij niet langer de hoofdrol zal spelen.

De opnames van de bovennatuurlijke superheldenthriller moeten over een aantal weken beginnen, maar Huston heeft op het laatste moment afscheid moeten nemen van de rol omdat hij agendaconflicten heeft. Blijkbaar was dat niet van tevoren afgetikt. Huston is naar verluidt druk bezig met de opnames voor Ben-Hur, een andere remake.

Volgens regisseur Corin Hardy zal een nieuwe acteur binnenkort worden aangekondigd. Variety noemt Jack O'Connell (Eden Lake, Unbroken) en Nicholas Hoult (Warm Bodies, Mad Max: Fury Road) als kandidaten voor de rol van de Crow.

[upd] Shenmue 3 zoekt geldschieters - Kickstarter-pledge inmiddels behaald

Sony heeft bijna letterlijk het dak van de L.A. Memorial Sports Arena losgekregen tijdens haar E3-persconferentie. Zonder dat iemand het ook maar kon vermoeden liep gameheld Yu Suzuki, bekend van onder meer Virtua Fighter en Shenmue, het podium op. Een van de meestgewilde games onder gamers moet namelijk van zijn hand gaan komen, Shenmue 3.

De tribunes klapte bijna uit elkaar toen Suzuki zei dat hij op datzelfde moment een Kickstarter-project had gestart om ondanks alle tegenslagen alsnog Shenmue 3 te kunnen maken. Hiervoor zoekt Yu Suzuki een totaalbedrag van twee miljoen dollar.

Dat de game er eindelijk gaat komen lijkt bijna een zekerheid te zijn. Op het moment van schrijven, krap drie uur nadat het Kickstarter-project is opgestart, staat de teller namelijk al op 1.257.400 dollar, 62% van het doelbedrag. Hiermee zou het wel eens de meest succesvolle Kickstarter ooit kunnen worden.

Als het geld is opgehaald gaat Suzuki met zijn ploeg aan de slag. In 2017 zou Shenmue dan te spelen moeten zijn. De game gaat gemaakt worden voor PlayStation 4 en pc.

Update:

Het beoogde bedrag van 2 miljoen is inmiddels al behaald en het geld blijft binnenstromen. Hieruit blijkt maar weer hoe populair de Shenmue-franchise is onder gamers.

Square Enix maakt Final Fantasy-fans gek

Square Enix heeft de harten van veel Finanl Fantasy-fans tijdens E3-persconferentie van Sony even stil laten vallen. De studio maakte namelijk bekend dat een lang gekoesterde wens uitkomt. Er komt een remake van Final Fantasy 7, volgens velen de beste Final Fantasy ooit.

De trailer die erbij getoond is eindigt met de woorden 'play it first on PlayStation', wat lijkt aan te geven dat de remake op meerdere consoles gaat uitkomen. Hoogstwaarschijnlijk zal dit, naast PlayStation 4, Xbox One en pc worden. Wanneer de remake te koop is is niet bekendgemaakt.

Sony toont The Last Guardian

Tien jaar na dato, op het moment dat niemand er meer op durfde te hopen, heeft Sony een klein bommetje laten vallen tijdens haar E3-persconferentie. Zij begonnen de presentatie met een game die al heel lang in ontwikkeling is en waar veel mensen op zaten te wachten. Die game bleek even later The Last Guardian te zijn.

De game, die vooral gaat over heldhaftige daden en hechte vriendschap, moet, als we het eind van de trailer mogen geloven, in 2016 in de winkels liggen.

Moeder die kinderen doodde voor de rechter

De 35-jarige Aurélie V. die in oktober 2013 haar kinderen Rosa van zes en Lucas van acht doodde, staat dinsdag voor de rechter in Zutphen.

De vrouw bracht de kinderen op 2 oktober 2013 in haar woning in Apeldoorn om het leven. Rosa en de gehandicapte Lucas overleden door de verwondingen die zij toebracht met een mes.

V.'s advocaat Alrik de Haas meent dat bijwerkingen van antidepressiva mogelijk een grote rol speelden in de daad van de moeder Een deskundige moest onderzoeken in hoeverre dat het geval is geweest.

'Hulpje' wilde bloederige tegenprestatie voor ontsnapping

De vrouw die eerder deze maand twee gevangenen hielp ontsnappen uit een zwaarbewaakte gevangenis in de Amerikaanse staat New York wilde daar een bloederige tegenprestatie voor. De ontsnapte moordenaars hadden het met de gevangenismedewerkster op een akkoordje gegooid dat ze haar echtgenoot zouden vermoorden. Dat heeft nieuwszender CNN maandag vernomen van een bron betrokken bij de rechtszaak.

De 51-jarige Joyce Mitchell had gereedschap voor de ontsnapping naar binnen gesmokkeld, maar toen de twee eenmaal waren ontsnapt, zag ze het voorgenomen plan om hen met een auto op te pikken niet meer zitten. Volgens de aanklager zou ze zich zorgen hebben gemaakt om haar man. "Ze wilde hem geen pijn doen", aldus de aanklager. Op welke manier de man vermoord moest worden is onbekend.

De vrouw, die vrijdag werd opgepakt, verscheen maandag in de rechtbank. Ze wordt aangeklaagd voor medeplichtigheid aan de ontsnapping. Tijdens de zitting hield ze de kaken stijf op elkaar. Mogelijk had ze een seksuele relatie met een van de gevangenen.

De klopjacht op de zware criminelen Richard Matt (48) en David Sweat (34) is nog steeds aan de gang. Volgens de sheriff van het gebied kunnen de twee overal zitten: "51 procent kans dat ze ver weg zijn, 49 procent kans dat ze zich in een bos hier in de buurt verschuilen."

Europese Spelen 2015 - Dag 5

Gisteren was de tot nu toe meest succesvolle dag voor Nederland op de Europese Spelen in Baku. De tafeltennisdames pakten het zilver, terwijl er voor de turnsters brons was in de teamwedstrijd. De kans dat die score vandaag geëvenaard wordt is nagenoeg nihil, maar toch wacht ons weer een dag vol met Nederlanders en andere mooie wedstrijden.

De dag begint in het immense Tofiq Bahramov Stadion met de plaatsingsronde bij het boogschieten. Iedereen schiet 72 pijlen om zoveel mogelijk punten te scoren. Aan de hand van de uitslag wordt vervolgens bepaald hoe het speelschema in de knock-outfase eruit gaat zien. Het zal waarschijnlijk flink waaien in Baku, dus de kans lijkt klein dat het wereldrecord van 699 punten, geschoten door de bijna blinde Zuid-Koreaan Im Dong-hyun, vandaag verbroken gaat worden. 

Wereldtopper Rick van der Ven begint vandaag zijn jacht op goud (Foto: Getty)

Tijdens de Olympische Spelen van Londen stal schutter Peter Hellenbrand tal van Nederlandse harten toen hij zeer verrassend vijfde werd op het onderdeel 10 meter luchtgeweer. Dat staat vandaag op het programma, met om 06.00 uur Nederlandse tijd de kwalificaties, gevolgd door de finale om 08.15 uur. Ook het beachvolleybal bij de dames begint vandaag, met voor Nederland Rimke Braakman/Jolien Sinnema en Sophie van Gestel/Jantine van der Vlist die de eerste twee groepswedstrijden spelen.

Overigens is het het melden waard dat de organisatie zeer veel wedstrijden live uitzendt via YouTube. De livestreams kunnen hier bekeken worden. Een vast programma lijkt er niet te zijn, dus geïnteresseerden moeten zelf even in de gaten houden wat er precies uitgezonden wordt. Verder kunnen de echte diehard fans ook via de officiële online stream van de Azerbeidzjaanse tv kijken, die hier te vinden is. Zij hebben daarnaast een gratis app voor Android (AZTV), waar ook gekeken kan worden. Deze is te vinden in de Google Play Store. Tot slot is een ieder uiteraard van harte welkom om in deze topicreeks op het FOK!forum mee te komen praten over en kijken naar de Spelen.

Tijd (NL) Sport Wedstrijd Medailles
06:00 Boogschieten Plaatsingsronde mannen: Sjef van den Berg, Mitch Dielemans, Rick van der Ven  Nee
06:00 Schieten Kwalificatie 10 meter luchtgeweer mannen: Peter Hellenbrand Nee 
07:00  Synchroonzwemmen  Finale solo  Ja 
08:00  Beachvolleybal  Groepswedstrijd vrouwen: Braakman/Sinnema - Abalakina/Dabizha (Rusland)  Nee 
08:06  Kanovaren  Finale K1 500 meter vrouwen: Eef Haaze (B-finale)  Ja 
08:15  Schieten  Finale 10 meter luchtgeweer mannen: evt Peter Hellenbrand  Ja 
08:26  Kanovaren  Finale K1 1000 meter mannen  Ja 
08:37  Kanovaren  Finale K2 500 meter vrouwen  Ja 
09:00  Beachvolleybal  Groepswedstrijd vrouwen: Van Gestel/Van der Vlist - Angelova/Mishonova (Bulgarije)  Nee 
09:15  Waterpolo  Groep A vrouwen: Nederland - Duitsland  Nee 
11:00  Boogschieten  Plaatsingsronde vrouwen: Esther Deden, Annemarie der Kinderen, Shireen-Zoë de Vries   Nee 
11:00  Schieten  Finale 10 meter luchtgeweer vrouwen Ja 
12:05  Kanovaren  Finale K1 200 meter vrouwen  Ja 
12:10  Kanovaren  Finale K1 200 meter mannen  Ja 
12:15  Kanovaren  Finale C1 200 meter mannen  Ja 
12:35  Kanovaren  Finale K2 200 meter mannen  Ja 
12:40  Kanovaren  Finale K2 200 meter vrouwen  Ja 
13:30  Kanovaren  Finale K1 5000 meter vrouwen: Eef Haaze  Ja 
13:30  Schieten  Finale trap vrouwen  Ja 
14:00  Boogschieten  Achtste finales teams mannen en vrouwen: Nederland  Nee 
14:05  Kanovaren  Finale K1 5000 meter mannen  Ja 
15:00  Synchroonzwemmen  Finale vrije combinatie: Nederland  Ja 
15:00  Beachvolleybal  Groepswedstrijd vrouwen: Braakman/Sinnema - Trans/Sønderg (Denemarken)  Nee 
16:00  Beachvolleybal  Groepswedstrijd vrouwen: Van Gestel/Van der Vlist - Nyström/Nyström (Finland)  Nee 
16:00  Worstelen  Finales vrouwen -53kg  Ja 
16:21  Worstelen   Finales vrouwen -58kg  Ja  
16:42  Worstelen   Finales vrouwen -63kg  Ja  
17:03  Worstelen   Finales vrouwen -75kg  Ja  
18:15  Taekwondo  Gevechten om brons: Vrouwen -49kg en mannen -58kg  Ja  
19:15  Taekwondo  Finales vrouwen -49kg en mannen -58kg  Ja  

Medaillespiegel na dag 4

Positie Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Rusland 9 2 4 15
2 Azerbeidzjan 7 2 7 16
3 Turkije 4 2 6 12
4 Duitsland 3 4 4 11
5 Zwitserland 3 2 1 6
6 Hongarije 3 1 1 5
7 Frankrijk 2 3 3 8
8 Spanje 2 1 0 3
9 Oekraïne 1 3 3 7
10 Portugal 1 2 0 3
11 Wit-Rusland 1 1 4 6
12 Kroatië 1 1 2 4
13 Zweden 1 0 1 2
14 Groot-Brittannië 1 0 0 1
15 Oostenrijk 0 3 1 4
16 Italië 0 3 0 3
17 Nederland 0 2 1 3
18 Bulgarije 0 1

3

4
18 Polen 0 1 3 4
20 Tsjechië 0 1 1 2
21 Armenië 0 1 0 1
21 Griekenland 0 1 0 1
21 Israël 0 1 0 1
21 Servië 0 1 0 1
25 Macedonië 0 0 2 2
26 Denemarken 0 0 1 1
26 Estland 0 0 1 1
26 Montenegro 0 0 1 1
26 Slowakije 0 0 1 1

Van de Ven zet Oranje op drempel WK-vervolg

De Nederlandse voetbalsters verkeren tussen hoop en vrees. Oranje knokte zich tijdens de laatste groepswedstrijd in Montreal tegen Canada naar een punt (1-1) en eindigde daardoor als derde in poule A, achter het gastland en China. De ploeg van bondscoach Roger Reijners weet pas in de loop van de week of die klassering recht geeft op een plek in de achtste finales. De vier beste nummers drie van de zes poules gaan door en de kans is groot dat Oranje daar bij zit.

Oranje moest in het overdekte Olympisch Stadion van Montreal kleur bekennen na twee tegenvallende optredens. De ploeg die zo graag wil voetballen volgens de Hollandse School, liep tegen Nieuw-Zeeland en China vooral achteruit en kwam zelf amper aan aanvallen toe. In de cruciale confrontatie met Canada gooiden de 'Leeuwinnen' eindelijk de schroom van zich af, al was de start dramatisch. Nadat Sophie Schmidt eerst op de bovenkant van de lat had gekopt, schoot Ashley Lawrence het gastland in de tiende minuut op voorsprong. Lawrence kreeg de bal via Stefanie van der Gragt voor haar linkervoet en haalde doeltreffend uit: 1-0.

Vlak na die vroege achterstand volgde ook een personele tegenvaller, toen rechtsback Desiree van Lunteren geblesseerd uitviel. Met Dominique Janssen als vervangster ging Oranje in de achtervolging, aangestuwd door Sherida Spitse die heerste op het middenveld. Lieke Martens knalde de bal na een prachtige opening van Manon Melis rakelings langs het Canadese doel en even later liet Daniëlle van de Donk een open kans liggen. De schaduwspits werd oog in oog voor keepster Erin McLeod op maat bediend door Melis, maar verslikte zich in de bal. Voor rust creëerde Oranje zo al meer kansen dan in het hele duel met China, die in blessuretijd verloren ging (0-1).

In de tweede helft golfde het spel op neer in 'The Big O', het stadion dat gevuld was met ruim 45.000 toeschouwers. Vivianne Miedema kreeg, weer op aangeven van Melis, een vrije schietkans. De achttienjarige spits waarvan zo veel werd verwacht, schoot echter hoog over. Vlak voor tijd bezorgde invalster Kirsten van de Ven de voetbalsters toch nog een kostbaar punt: 1-1. De kans is groot dat Oranje daardoor verder gaat, al krijgt het daar pas de komende dagen duidelijkheid over.

Europese Spelen 2015 - Opvallende quotes uit Baku #1

De eerste volle dagen van de Europese Spelen in Baku zitten erop en de eerste gouden medailles zijn verdeeld. Het heeft inmiddels ook al de nodige mooie, grappige of zielige citaten opgeleverd, die we bij FOK!sport eens op een rijtje hebben gezet.

"Ik wilde vroeger sterk genoeg zijn om tegen pestkoppen de eerste keer 'stop!' te zeggen en ze de tweede keer te slaan", zo legt de Franse karateka Alexandra Reechia haar beweegredenen uit. In Baku pakte ze een bronzen medaille.

"Ik droomde dat ik een probleem had met mijn make-up en dat het vlak voor de wedstrijd helemaal verpest was. Voor de wedstrijd begon had ik problemen met mijn lippenstift en moesten we snel wat natte handdoeken regelen om het op te lossen, mijn droom kwam dus weer uit!", aldus synchroonzwemster Dominika Tsyplakova uit Wit-Rusland, die eerder al droomde dat zij en haar partner de eerste sporters zouden worden die ooit in actie kwamen tijdens de Europese Spelen. Ook dat kwam onlangs uit, want zij openden de eerste competitie.

Mountainbiker Orkhan Mammadov uit Azerbeidzjan kwam ook met een uitspraak over dromen: "We hebben een gezegde, als je iets droomt zal het tegenovergestelde waarheid worden. Ik droomde dat ik laatste werd..." We kunnen echter melden dat ook zijn droom daadwerkelijk uitkwam, want hij was de eerste die op moest geven.

Mountainbiker Mammadov zag zijn droom, helaas, toch uitkomen (Foto: Getty)

De Zweedse worstelaar Zackarias Tallroth maakte indruk met zijn grote baard. Gevraagd naar zijn gezichtsbeharing gaf hij aan dat het een goed teken was: "Ik scheer me meestal pas na een slechte prestatie, dat kun je interpreteren hoe je wilt. Ik heb echter al lang geen slechte prestatie geleverd en dit is het resultaat." De 26-jarige Tallroth mag zijn scheerapparaat dan toch uit de kast halen, want in Baku ging hij in de achtste finale kansloos onderuit, waarna hij ook in de herkansingen gevloerd werd.

Tallroth's Noorse collega Felix Baldauf staat bekend om het regelmatig deels uit de kleren gaan voor fotoshoots. "We trainen met weinig kleren, dus voor ons is dat heel normaal. We zijn trots op onze lichamen. Als je een Ferrari hebt laat je die ook niet altijd in de garage staan."

Baldauf's land- en teamgenoot Stig-Andre Berge werd gevraagd naar een mogelijke carrière als topmodel. "We hebben een spuuglelijk gezicht, dus dat gaat niet gebeuren", was zijn duidelijke antwoord.

Boogschutter Marvin Grischke mocht tijdens de openingsceremonie de vlag van Liechtenstein dragen, waar hij een realistische kijk op had. "Ik was een beetje verrast toen ik hoorde dat ik de vlag mocht dragen, maar aan de andere kant...we zijn hier op dit moment maar met drie sporters, dus de kans was er natuurlijk wel."

Marvin Grischke leidt het Liechtensteinse team tijdens de openingsceremonie (Foto: Getty)

Bokser Muhammad Ali uit Groot-Brittannië komt dinsdag in actie, maar is er wel klaar mee dat mensen steeds refereren aan 'die andere Muhammad Ali'. "Ik ben een moslim en er zijn zoveel moslims met die naam. Toevallig ben ik ook een bokser."

De Kroatische worstelaar Nenad Zugaj leerde een dure les tijdens de Europese Spelen. "Midden in de halve finale begon ik te denken dat ik ging winnen en dus begon ik al feest te vieren. Dat was geen slimme zet en ik kan het beter niet meer doen." Hij verloor de betreffende halve finale alsnog van de Rus Davit Chakvetadze en ging ook in de strijd om het brons onderuit.

Worstelaar Aleksandar Maksimovic uit Servië bracht zijn Turkse opponent Abdulsamet Ugurlu flink in de problemen in de achtste finales: de Turk viel plotseling flauw op de mat, tot grote schrik van de hele arena. Gelukkig kwam hij al vrij snel weer bij. "Ik heb hem gewurgd. Geen idee hoe het gebeurde, maar schijnbaar heb ik hem iets te hard gewurgd", aldus een schuldbewuste Maksimovic. 

Ugurlu gaat gestrekt tegen een geschrokken Maksimovic (Bron: YouTube)

Taekwondoka Michele Ceccaroni uit San Marino komt uit voor de enige taekwondoclub in het land, tevens het nationale team. Zijn ambitie is duidelijk: "Als ik één wedstrijd kan winnen in Baku zou ik zo ongelooflijk blij zijn, dat is mijn ultieme doel." Een uitdaging zal het zeker worden, want in de eerste ronde neemt hij het op tegen de Rus Alexey Denisenko, goed voor olympisch brons in 2012.

De Duitse turnster Elisabeth Seitz gaf een klein geheimpje bloot over het krijgen van goede scores: "Tijdens competities houd ik er heel erg van om te flirten met de juryleden."

De Servische worstelaar Viktor Nemes won een zilveren medaille en gaat dat vieren met tweelingbroer Mate, maar niet in Baku. "We gaan naar huis om daar feest te vieren, want hier is het bier te duur." Wij wensen de broers veel plezier in Servië, geniet met mate.

De Nederlandse tafeltennisdames stonden in de finale van de teamwedstrijd, maar zoals te doen gebruikelijk bij dergelijke evenementen kreeg het allemaal weinig aandacht van de publieke omroep. Tot woede van kopvrouw Li Jiao: "Zelfs in China werd het live uitgezonden op tv...natuurlijk had het ook in Nederland op tv moeten komen."

Elisabeth Seitz in actie tijdens de kwalificaties in Baku. Ze flirt graag me juryleden, maar of ze dat hier ook doet (en of ze onder de indruk zijn) is de vraag (Foto: Getty)

Het Azerbeidzjaanse kanoteam wordt geleid door Rovshan Karimov, die duidelijk is over de missie van het team: "We moeten alle medailles winnen, we willen helemaal niks delen met wie dan ook." Hij ziet wel het feit over het hoofd dat er per onderdeel maar één boot per land mee mag doen en het per definitie lastig is om met één deelnemer drie medailles te winnen. Ook vergat hij rekening te houden met een wat minder succesvolle landgenoot, zoals hieronder te lezen is.

Het kanovaren wordt gehouden in Mingachevir, ver van gaststad Baku. Voor Tamerlan Mustafayev was het een mooie kans, want hij is geboren en getogen in Mingachevir en was gebrand op een goede prestatie. Dat lukte niet, want hij werd kansloos laatste in zijn serie in de K1 1000 meter, wat weer een probleem opleverde. "Oh shit, mijn vader belt me nu...ik kan toch niet opnemen? Wat moet ik tegen hem zeggen?", beefde hij van angst. "Ik wil graag verder in de sport, als de nationale bond dat toestaat...als ze me niet meer door laten gaan zouden ze gelijk hebben."

Simon Clegg, een van de hoge mannen van het organisatiecomité, geeft aan over genoeg humor te beschikken. "De coverage van de Spelen op de internationale tv-zenders is een van de absolute hoogtepunten. Er is zeer veel interesse in het uitzenden van de Spelen over het hele continent en zelfs daarbuiten", zegt Clegg naar aanleiding van een vraag over het nagenoeg geheel ontbreken van live uitzendingen op publieke omroepen in de meeste landen. Er is expres niet gekozen voor een contract met Eurosport, wat gelijk uitzendingen in tientallen landen had opgeleverd. "We hebben er speciaal voor gekozen om individueel per land met een zender in zee te gaan", waarbij Clegg nog net niet aangeeft dat geld daarin wel zeer waarschijnlijk de beslissende rol in heeft gespeeld.

Nieuwe Ubisoft-IP is For Honor, focust op melee-combat

Ubisoft heeft tijdens E3 een nieuwe IP aangekondigd, genaamd For Honor. In de game zien we veldslagen tussen verschillende groeperingen: ridders, vikingen en samurai.

For Honor legt de nadruk overduidelijk op gevechten 'up close 'n personal'. Met zwaarden en bijlen gaat men elkaar te lijf en bloed vloeit er talrijk. Naast de world premiere-trailer is er ook uitgebreid gameplay getoond. Behalve hersenloos op elkaar inhakken met metaal, is er ook een strategisch aspect aanwezig zoals het behouden van capture points. Bekijk 't moois hieronder.

Ubisoft kondigt nieuwe Ghost Recon-game aan

Aan het einde van de Ubisoft-persconferentie kwam de uitgever nog even met een verrassing: Ghost Recon: Wildlands. Wat in de trailer meteen opvalt is hoe groots alles in beeld wordt gebracht.

De nieuwe Ghost Recon-game wordt ontwikkeld door Ubisoft Paris en biedt een gigantische open wereld. We zien verschillende benaderingen waarmee situaties getackeld kunnen worden, waaronder ambush, long range en stealth. Er lijken in ieder geval raakvlakken te zijn met Ubisofts andere succesvolle franchise, Far Cry.

Kat berijdt vlammende eenhoorn in Trials Fusion-DLC

Trials Fusion: Awesome Level Max had misschien wel de opmerkelijkste trailer van de Ubisoft E3-persconferentie. Deze aankomende uitbreiding gaat helemaal over the top. De DLC komt al op 17 juni uit.

Hier een lijstje van de nieuwe features:

  • The Awesome Adventure is a funny and previously unseen Trials gaming experience, including a unique unicorn-riding cat!
  • RedLynx vs All-Stars is a collection of 22 new tracks, half of them created by RedLynx’s track developers and the other half made by the very best track creators from all around the world!
  • In total, this new DLC pack features 30 all-new tracks plus 10 Supercross tracks, 30 unexpected and various challenges to complete, unicorn bike & cat rider, 5 new garage items and more than 130 fresh new Editor objects.
  • For newcomers to Trials Fusion, The Awesome Max Edition includes the base game, all 6 DLC packs from the Season Pass, and the new Awesome Level Max DLC. Over 180 tracks, Online Multiplayer Mode, Tournament mode, customizations, unicorns, explosions and more!

 

Nieuwe South Park-game in de maak

The Stick of Truth krijgt een sequel! South Park: The Fractured but Whole wordt ontwikkeld voor Xbox One, PS4 en pc. Een releasedatum werd niet bekendgemaakt. De game lijkt zich ditmaal te focussen op superhelden.

The Fractured but Whole wordt niet meer door Obsidian gemaakt, maar door Ubisoft San Fransisco. Trey Parker en Matt Stone zijn wederom heel erg betrokken bij de game.

Hier een samenvatting van het spel:

From the creators of South Park, Trey Parker and Matt Stone, comes South Park: The Fractured but Whole, a sequel to 2014’s award-winning South Park: The Stick of Truth. Players will once again assume the role of the New Kid, and join South Park favorites Stan, Kyle, Kenny and Cartman in a new hilarious and outrageous RPG adventure.

Players will delve into the crime-ridden underbelly of South Park with Coon and Friends. This dedicated group of crime fighters was formed by Eric Cartman whose superhero alter-ego, The Coon, is half man, half raccoon. As the New Kid, players will join Mysterion, Toolshed, Human Kite, Mosquito, Mint Berry Crunch and a host of others to battle the forces of evil while Coon strives to make his team the most beloved superheroes in history.

Koerden heroveren Tal Abyad op IS

Syrische Koerden hebben maandag grote delen van de stad Tal Abyad heroverd. De stad, nabij de grens met Turkije, was in handen van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn veel strijders van IS teruggedreven naar Raqqa, dat als hoofdstad van het kalifaat geldt. Slechts een handvol jihadisten zou nog in Tal Abyad zijn.

Tal Abyad ligt op een strategisch belangrijke positie. De Koerden kunnen door de stad in te nemen een bevoorradingsroute naar Raqqa afsnijden. De stad werd zondag al omsingeld door de Koerden.

Koerden heroveren Tal Abyad op IS
Koerden heroveren Tal Abyad op IS (Foto: ANP)

Schuldbekentenis voormalig FIFA-bobo openbaar

De openbaar aanklager in de Verenigde Staten heeft maandag de schuldbekentenis van voormalig FIFA-bestuurslid Chuck Blazer openbaar gemaakt. Blazer geldt als de kroongetuige van de Amerikaanse justitie in de zaak over corruptie bij de wereldvoetbalbond. De rechter in New York bepaalde op verzoek van verschillende media dat zijn afspraken met de aanklagers openbaar moeten worden gemaakt.

Eerder werd bekend dat Blazer heeft bekend dat er bij de toewijzing van het WK in 2010 in Zuid-Afrika sprake is geweest van omkoping en dat hij zelf steekpenningen heeft aangenomen voor toewijzing van het WK van 1998 aan Frankrijk.

Blazer was tot 2013 lid van het dagelijks bestuur van de FIFA. Hij trad af terwijl er een onderzoek naar hem liep door de FIFA en de FBI. Vervolgens bekende hij dat hij zich schuldig had gemaakt aan corruptie, belastingontduiking en witwassen.

Bolivia wint voor het eerst sinds 1997 in Copa

Ecuador is op de Copa America tegen een behoorlijke zeperd aan gelopen. Nadat ze al verloren van Chili, verloor het land nu ook zeer verrassend van Bolivia, dat sinds hun tweede plaats op het toernooi in 1997 al vijf toernooien zonder overwinning zat. Het werd 2-3.

In de eerste helft opende Bolivia, dat tegen Mexico gelijkspeelde in de eerste wedstrijd, vroeg de score na een blunder in de defensie van Ecuador. De Bolivianen hadden het vervolgens niet makkelijk tegen de ploeg die op zoek was naar de gelijkmaker, maar de doelman Quiñonez redde een aantal keren knap. Na een kwart wedstrijd werd het nog erger voor Ecuador toen de Bolivianen ook de 0-2 wisten te maken. Er kwam na 35 minuten echter een kans om terug in de wedstrijd te komen. Een kadootje van arbiter Aguilar werd in eerste instantie benut door Enner Valencia, die na een ogenschijnlijk onschuldige overtreding de bal van elf meter nam, maar diezelfde Aguilar vond dat de trap opnieuw genomen moest worden. Daarna stopte doelman Quiñonez de strafschop alsnog. Vijf minuten later wist Bolivia wel het doel te vinden van elf meter na een duidelijke overtreding.

In de tweede helft werd Vitesse-speler Renato Ibarra gebracht. Snel werd ook de 1-3 gemaakt door Valencia, die zo zijn gemiste strafschop enigszins goed kon maken. Een lange storm op het doel van Bolivia was het vervolg, maar pas tien minuten voor tijd werd het via een prachtig afstandsschot 2-3. Bolivia kon geen vuist meer maken, maar Ecuador wist het doel niet meer te vinden. Hierdoor was de enorme verrassing van de Bolivianen een feit.

Bolivia leidt nu in groep A met 4 punten en lijkt een goede kans te maken op de tweede ronde, terwijl het voor Ecuador zaak is om de laatste wedstrijd van Mexico te winnen. Chili en Mexico spelen later deze nacht de andere wedstrijd in deze groep.

Duitse en Noorse vrouwen ronde verder op WK

Duitsland en Noorwegen hebben zich maandag rechtstreeks geplaatst bij de laatste zestien op het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen. Regerend Europees kampioen Duitsland won met 4-0 van Thailand en eindigde op doelsaldo als eerste in groep B. Noorwegen versloeg Ivoorkust met 1-3 en werd tweede.

De Duitse bondscoach Silvia Neid wijzigde haar ploeg op zeven posities voor de wedstrijd tegen Thailand. Het duel in Winnipeg kwam moeizaam op gang. Bij rust stonden de Duitse vrouwen met 1-0 voor. Met twee goals van invalster Lena Petermann kort na rust was de wedstrijd beslist. Sara Däbritz bepaalde de eindstand op 4-0.

Noorwegen kwam na zes minuten op voorsprong. Na rust liepen de Noorse vrouwen uit naar 3-0. Ange Nguessan redde de eer voor Ivoorkust dat het toernooi verlaat met zestien tegendoelpunten in drie wedstrijden.

Dodelijk verleden 41

‘Ja, lekker dan. Als, als. En als ik nu wel door het raam was gesprongen en vier meter naar beneden was gevallen? Het is zoals het is en het gaat zoals het gaat. Ik vind u best eng, raar ook. Ik snap er in ieder geval geen moer van. Dit gaat boven mijn pet. Maar wat zou ik nu verder moeten weten? En waarom had ik het zo verdomd koud naast u?’ vroeg ik.
‘Ik zie dat het te moeilijk voor je is. Het is voor jou voldoende te weten dat ik alles zie en hoor,’ zei de oude dame rustig.

Hoofdrol voor Waterston in Potter-spin-off

Katherine Waterston speelt de vrouwelijke hoofdrol in de aankomende Harry Potter-prequel, Fantastic Beasts and Where To Find Them. Dat heeft Warner Bros maandag aangekondigd, meldt The Wrap.

Waterston speelt in de film Tina, of voluit Porpentina, een tovenares die haar magische krachten in de Verenigde Staten uitoefent. De mannelijke hoofdpersoon is Newt Scamander, gespeeld door Eddie Redmayne.

J.K. Rowling, schrijfster van de Harry Potter-boeken, is verantwoordelijk voor het scenario. Het verhaal begint in New York, zeventig jaar voordat Harry Potter in Engeland zijn magische krachten ontdekt. 'Magisch zoöloog' Newt Scamander is op zoek naar magische wezens als hij in New York City Porpentina tegen het lijf loopt.

Katherine Waterston, dochter van acteur Sam Waterston, oogste veel lof voor haar rol in de film Inherent Vice.

Van der Vaart tekent bij Betis Sevilla

Middenvelder Rafael van der Vaart (32) heeft maandagavond zijn contract getekend bij zijn nieuwe club Real Betis Sevilla. "Het is net getekend", vertelde hij bij NOS Langs de Lijn. "Ik ben blij dat ik terug ben in de Spaanse competitie. Het past goed bij me. Ik heb er zin en veel vertrouwen in", aldus de voormalig Ajacied.

Op 6 juli sluit hij aan bij de voorbereiding van de Spaanse club die is gepromoveerd en volgend jaar weer uitkomt in de Primera División.

Van der Vaart komt transfervrij van Hamburger SV, de Duitse club die zich ternauwernood wist te handhaven in de Bundesliga. Hij speelde eerder in Spanje voor Real Madrid (2008-2010).

[E3] Liveblog persconferentie Ubisoft

Nog even en de persconferentie van Ubisoft gaat van start. In de aanloop naar E3 dit jaar zijn we al enkele keren getrakteerd op nieuwtjes over titels die momenteel in ontwikkeling zijn bij Ubisoft, waaronder Assassin's Creed Syndicate, The Division en Rainbow Six Siege. Ook weten we dat ze momenteel bezig zijn met virtual reality-games. Wij gaan live om 00:00!

01:12  Dat was het einde. Om 3 uur vannacht begint Sony met zijn persconferentie.

01:10 GHOST RECON IS TERUG! jemig, dat hebben ze goed bewaard.

01:09 Je houdt ons in spanning Ubisoft!

01:08 Of toch Splinter Cell?

01:07  Nee, een nieuwe IP!

01:05 Nu de VR-Games?

01:05 De game is speelbaar op de E3. Buiten de E3 zijn er 7 plekken op de wereld waar zij de demo tonen. 

01:04 Nu dan eindelijk de ingame beelden!

01:01 Onze hoofdrolspeler stuurt een groep huurlingen aan. Dat komt dus zeker terug.

00:59 Assasins Creed Syndicate beelden. Helaas nog niet ingame, maar het ziet er naar uit dat de game zich  afspeelt rond 1870. Alle gadgets zijn geupgrade naar die tijd. Maar de focus van de trailer blijft hand-to-hand combat.

00:57 200 tracks plus trackbuilder mode, die zelf tracks on the fly genereerd. Dat betekend dat je eeuwig kunt doorspelen. 

00:56 De vraag is, hoeveel gaat het kosten, of zal de game gratis zijn?

00:54 De game heet TrackMania Turbo. Als het ook mods gaat ondersteunen, dan ben je mij een paar weken kwijt. 

00:53 Trackmania komt naar de consoles toe. Het publiek is niet echt onder de indruk.

00:51 Het is het team gelukt om de bom te ontmantelen. Er komt, je verwacht het niet, een beta die start in september. 

00:49 De muren kunnen kapot geslagen, geschoten of opgeblazen worden.

00:48 De spotter kan met zijn RC Car alvast de boel verkennen terwijl de terroristen uit hun neus eten.

00:46  Je kunt nu met z'n 4en tegelijk een gebouw voorzicht bestormen. Helaas zie je niet meer hoeveel terroristen er nog leven.

00:45  Terror Hunt is terug. Deze modus was zwaar populair in Rainbow Six Las Vegas.

00:44 Nog een diepte interviewtje over hoe het is om te acteren. 

00:42 De achtergrond van Six wordt uitgelegt.  Angela Basset legt uit hoe ze het vond om in een game te spelen.

00:41  Ik heb ondertussen een hekel aan Aisha Tyler gekregen. Wie nog meer?

00:40 Rainbow Six Siege met biochemische wapens. 

00:39 YES een streaming service. Kunnen we straks naar Japanse chickies kijken terwijl ze zich uitleven in Just Dance 2016! Helaas moet je waarschijnlijk wel voor betalen.

00:36 Ow, een diepte interviewtje heur. Paul en Wittenman zijn onder de indruk. 

00:34 En ik kan weer koffie pakken, want Jason DeRulo staat te dansen. Zucht, als Ubisoft zou luisteren naar de gamers, dan wist Ubisoft dat wij liever naar de tandarts gaan dan naar dit soort dingen kijken.

 

00:33  De game waar iedereen op zit te wachten: Just Dance 2016! Dus schut je heupen los, gooi de Kinect weg, want je kunt de game volledig spelen met je mobiele telefoon.

00:32 Het lijkt erop of je op aarde en in de ruimte steden kunt bouwen. 

00:30  We zagen net Anno 2205. Uiteraard met een open beta.

00:28 Blue Bytes gaat een nieuwe city-builder maken. De game gaat zich afspelen in de ruimte. 

00:27 The Division komt uit op 8 maart 2016 voor alle next-gen platformen.

00:26 Xanax als DLC. Beta's galore, want je kunt je straks inschrijven voor de open beta.

00:25 Je kunt elkaar keihard naaien door elkaar op het einde van een level neer te schieten. Dit had ik toch niet verwacht.

00:23 Kennelijk ruimen de vuilnismannen in NY hun troep op met flamethrowers!

 

00:22 Ze overleggen met elkaar hoe ze met elkaar de groep gaan aanvallen. De vraag is of dit ingame beelden zijn met pratende AI of dat ze zelf overleggen.

00:21  Schieten op nieuwjaarsdag midden in New York. 

00:20 The Division heeft een Dark Zone. Schijnt intens te zijn. 

00:18 Trails Fushion Awesome Level Max komt 14 juli uit als expension voor Trails Fusion. Je kunt met eenhoren en katten rijden! Typisch iets voor brownies.

00:16 The Crew krijgt een nieuwe expansion pack met dikke monster trucks, Japanse bolides en motoren en vooral, heel veel nieuw wegen. De DLC pack komt 17 november uit en gaat Wild Run heten.

00:15 For Honor is morgen te spelen voor de pers. De rest van de wereld mag zich wederom inschrijven voor een gesloten beta versie.

00:14 Zei ik ridders? Ik zie samurai tegen ridders zwaartvechten. Hoewel ik wel wat meer actie verwachte, zit het er toch tof uit.

00:13 For Honor ondersteund 4 tegen 4 multiplayer, maar ik zie meer dan 100 ridders tegelijk op het scherm. 

00:10 Nee, For Honor, een volledige nieuwe game dus. Ridders, vikingen en samurai's die tegen elkaar vechten. We kunnen eindelijk uitmaken wie nou het beste is!

 

00:08 Toet toet boink boink, hakken en zagen. Nieuwe IP of Chivalry 2?

00:07 Ubisoft geeft aan dat ook zij luisteren naarde gamers en er alleen voor de gamers zijn. Waar hebben we dat eerder gehoort?

00:06 Rustig aan mevrouw, u heeft 90 minuten voor de presentatie. Zo snel kan ik niet typen...

00:05 Kontgrappen, wat had je anders kunnen verwachten!

00:04 Ja, ze zouden nooit een deel twee maken, maar de game werd zo goed ontvangen, ze gaan er gewoon mee door

00:02 Zo, meteen de micorofoon belachelijk maken. Goede binnenkomer Matt!

00:01 Niet meer Lord of the Rings dus, maar South Park Super Heroes! The Fractured ButtWhole! MEGATON

00:00 Gaap. We gaan beginnen met Lord of the Rings! Euh, Cartman!

23:58 We beginnen bijna!

PvdA onder vuur om jacht

Teleurgestelde oppositiepartijen namen maandag de PvdA onder vuur bij het Kamerdebat over de jacht. Zij betreuren het dat de PvdA coalitiepartner VVD tegemoetkomt en zich niet houdt aan de eerder gedane belofte om de plezierjacht op dieren te verbieden.

VVD en PvdA willen het plan van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) aanpassen waarmee Dijksma de jacht lastiger maakt. Jagers moesten van haar vooraf in een plan aangeven hoeveel wilde eenden, fazanten, hazen, konijnen of houtduiven ze willen schieten als er te veel van zijn. Van PvdA en VVD, goed voor een Kamermeerderheid, mogen de jagers achteraf rapporteren. Wel moeten ze de plannen vooraf overleggen met natuurclubs en de organisaties die dieren beschermen. De bewindsvrouw kan zich vinden in de aanpassing en wil het een kans geven. Ook al omdat er nu voor alle vormen van jacht een plan moet komen. "Dat is echt nieuw."

Carla Dik-Faber (ChristenUnie) vindt het 'te gek voor woorden' dat 'het cruciale onderdeel' uit de wet verdwijnt waarmee Dijksma de jacht kon sturen. "Een staaltje schijtluizenpolitiek", meent Eric Smaling (SP). "In het pak genaaid door de VVD", aldus Marianne Thieme (Partij voor de Dieren). Dijksma keurde de harde woorden die werden gebruikt bij het debat af.

Dijksma's plan wordt gewijzigd, omdat de VVD er grote moeite mee had. Te veel regels en bureaucratie, niet ons ding, aldus Rudmer Heerema (VVD) die dreigde tegen de hele natuurbeschermingswet te stemmen. PvdA'er Henk Leenders vindt dat er nu een beter plan ligt om het onnodig afschieten van dieren te laten stoppen. "Jacht moet in dienst staan van de natuur. Enkel voor het plezier jagen is met ons voorstel ten grave gedragen." Door jagers afspraken te laten maken met natuur- en dierenbeschermingsclubs, wordt de jacht beter te controleren en kunnen bovendien veel regels geschrapt, aldus Leenders.

De Partij voor de Dieren wil het zonder noodzaak doden van dieren verbieden, omdat dat niet meer van deze tijd is. Maandag werd duidelijk dat de PvdA dit voorstel niet steunt waardoor er in de Kamer geen meerderheid voor is.

Politie doet onderzoek naar MH17 in Oekraïne

Experts van politie en defensie zijn maandag in Oost-Oekraïne een nieuwe missie begonnen voor het opsporingsonderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt.

Het onderzoek richt zich op het vinden van bewijs. Dat moet helpen de verschillende scenario's over de toedracht van de vliegramp te kunnen staven of verwerpen. De missie wordt uitgevoerd in opdracht van het internationale Joint Investigation Team.

De bergingsmissie werd enkele weken geleden afgerond. Menselijke resten, persoonlijke bezittingen en wrakstukken van de Boeing 777 van Malaysia Airlines werden naar Nederland overgebracht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.