'Homodrogeerder' vaker veroordeeld

De 42-jarige Amsterdammer Richard B. die wordt verdacht van het dodelijk drogeren van een homoseksuele date in Apeldoorn om zijn pinpas te stelen, kreeg wegens eerdere oplichtingen al straffen en jeugd-tbs. Dat bleek dinsdag voor de rechtbank in Arnhem.

B. combineerde date-plezier met beroving, gaf hij toe. Hij papte onder een valse naam en titel als bankmedewerker met zeker dertien mannen aan. Hij bewoog ze tot een pintransactie waarbij een handlanger een cameraatje had geïnstalleerd om de code af te kijken. B. ontfutselde dan de pas, waarna de twee de rekening plunderden.

Bij drie dates werd het reisziektemedicijn scopolamine in het bloed gevonden. Een toxicoloog kon de rechtbank dinsdag niet bevestigen of het slachtoffer uit Apeldoorn door dit middel was overleden.

B. ontkent stellig dat hij de mannen stiekem het middel toediende. Hij stelt dat zijn dates zelf het 'likkie' (hoeveelheid scopolamine) namen voor vergroting van seksueel genot. De drie gedrogeerde mannen namen echter nooit drugs. Bij hen ging opeens het licht uit nadat B. hen een aardbei voerde of whisky voor hen had gehaald, waarvan de bittere smaak opviel.

Of scopolamine dodelijk is, hangt af van de hoeveelheid én verschilt sterk per persoon, stelde de deskundige dinsdag. De toegediende hoeveelheid bij de Apeldoorner is lastig vast te stellen omdat het middel vrij snel afbreekt.