EU-Hof erkent Lego-poppetjes als merk

De bekende gele Lego-poppetjes zijn een beschermd merk. De rechtbank van eerste aanleg van het Europees Hof van Justitie verwierp dinsdag een klacht van een concurrent van Lego.

Best Lock, dat soortgelijke speelfiguurtjes maakt, had een zaak aangespannen tegen de beslissing om de Lego-figuurtjes te registreren als merk. Volgens Best Lock is de specifieke vorm van het Lego-figuurtje noodzakelijk om ze aan elkaar te koppelen en dus is de vorm niet uniek te noemen. Het bureau dat de merkbescherming uitschreef, verwierp het bezwaar van Best Lock, waarop deze naar de Europese rechter stapte.

Ook daar ving Best Lock bot. De rechtbank oordeelde dat 'de kenmerken van de vorm van de betrokken figuren niet noodzakelijk zijn om een technische uitkomst te verkrijgen'. De vorm van de poppetjes is dus uniek genoeg om als merk te gelden.

In een eerdere zaak ving Lego juist bot bij het EU-hof over zijn bekende blokjes. Het EU-Hof stelde dat een technische functie zoals een bouwsteentje, geen beschermd merk kan zijn.