FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 juni 2015

Transformers Devastation wordt gemaakt door Platinum Games

Transformers Devastation is een verrassende nieuwe Transformers-game van de hand van Platinum Games (bekend van Bayonetta, Vanquish,  The Wonderful 101). De regisseur van Metal Gear Rising werkt aan dit project. De game komt al eind dit jaar uit.

Transformers Devastation bevat alleen een singleplayer-modus en komt uit voor Xbox 360, Xbox One, PS3, PS4 en pc.

ESA legt opnieuw contact met komeetlander

De Europese ruimtevaartorganisatie is er zondagavond voor de tweede keer in geslaagd contact op te nemen met haar komeetlander genaamd Philae. Dat maakte de ruimtevaartorganisatie maandag bekend.

Net als zaterdag verstuurde Philae data naar zijn moederschip Rosetta, dat om de komeet cirkelt, waarna het werd doorgeseind naar de wetenschappers van ESA. Er kwam zondag echter veel minder data binnen dan een dag eerder. ESA vermoedt dat de afname is veroorzaakt doordat Rosetta verder weg is gedreven van de komeetlander.

Het moederschip bevindt zich momenteel op tweehonderd tot 240 kilometer van de komeetlander. ESA gaat woensdag proberen Rosetta dichter naar de komeet te sturen, totdat de afstand tot Philae nog maar 180 kilometer bedraagt. De hoop is dat de verbinding met de aarde daarmee stabieler wordt en er meer informatie kan worden verzameld.

Philae landde in november op de komeet 67P/Tsoerjoemov-Gerasimenko, een unieke prestatie. Zestig uur lang werden data terug naar de aarde gestuurd, maar daarna waren de batterijen leeg. Afgelopen weekeinde werd de komeetlander wakker. Doordat de komeet zich dichter bij de zon bevindt werd de batterij van de komeetlander met behulp van zijn zonnepanelen opgeladen.

Rabobank verhoogt hypotheekrente

Rabobank verhoogt met ingang van maandag de rente op hypotheken. Voor hypotheken met een looptijd van twee tot en met zeven jaar stijgt de rente 0,1 procent. De langere looptijden worden met 0,2 procent verhoogd. Dit maakte Rabobank maandag bekend.

De verhoging is een gevolg van de stijgende rentes op de kapitaalmarkt door de aantrekkende economie en de verwachting van hogere inflatie, aldus een woordvoerster. "Ondanks de stijging bevinden de tarieven zich nog altijd op historisch zeer lage niveaus."

Vorige maand leek de rente op hypotheken voorlopig zijn laagste peil al te hebben bereikt. Verschillende grote banken hebben hun tarieven voor hypotheken met een rentevaste periode toen iets verhoogd.

Rabobank verhoogt hypotheekrente (Foto: Novum)
Rabobank verhoogt hypotheekrente (Foto: Novum)

Jeb Bush elfde presidentskandidaat Republikeinen

Jeb Bush wil zijn vader en broer achterna en wil president van de Verenigde Staten worden. De oud-gouverneur van de staat Florida heeft zijn campagne maandag in Miami officieel ingeluid met een toespraak. Bush zei de problemen in een 'disfunctionerend Washington' op te willen lossen. 'De gebeurtenissen in de wereld moeten weer in ons voordeel uitvallen.'

De 62-jarige Republikein komt uit een bekende familie. Zijn vader George Herbert Walker Bush (91) was de 41e president van de Verenigde Staten, zijn broer George Walker Bush (68) was de 43e president van het land. Bush zei in zijn speech dat het land er slecht voor staat en sprak over het scenario waarbij de Democraten opnieuw de verkiezingen winnen. 'De vraag is wat ik daaraan ga doen. Ik heb besloten dat me kandidaat stel om de volgende president van de Verenigde Staten te worden.'

Spaanstalig
Jeb Bush was van 1998-2007 gouverneur van Florida. Hij spreekt Spaans en is getrouwd met een Mexicaanse. Bush wil zich onder andere op de Latino-gemeenschap in de Verenigde Staten richten. Met 54 miljoen mensen vormen ze 17 procent van de bevolking. Hun stem ging in 2012 voor het grootste deel naar Barack Obama. Jeb Bush wil de immigratie-wetgeving hervormen, waardoor illegalen in de VS sneller Amerikaans staatsburger kunnen worden.

Jeb Bush is al de elfde Republikein die zich heeft aangemeld voor de voorverkiezingen van de Republikeinse partij. Naar verwachting komen er nog meer kandidaten bij. Bush behoort binnen zijn partij tot de grote favorieten. Bij de Democraten hebben zich tot dusver vier kandidaten gemeld. De verkiezingen, waarin een opvolger wordt gezocht voor de huidige president Barack Obama, zijn in november 2016.

Jeb Bush meldt zich officieel als kandidaat
Jeb Bush meldt zich officieel als kandidaat (Foto: ANP)

Twee tieners VS zwaargewond na aanval haai

Twee Amerikaanse tieners zijn zondag bij twee verschillende aanvallen door een haai in het plaatsje Oak Island in North Carolina zwaargewond geraakt. Een meisje van 13 raakte een deel van een arm en mogelijk haar linkerbeen kwijt. Een uur later werd een jongen van 16 gebeten; hij verloor een arm, zei burgemeester Betty Wallace tegen een televisiestation.

De twee zwommen in ondiep water toen ze werden aangevallen. Of het in beide gevallen om dezelfde haai ging is niet bekend. De lokale autoriteiten reden met een terreinwagen langs het strand en droegen iedereen op uit het water te komen. De politie stuurde een helikopter de lucht in om langs de kustlijn te patrouilleren, zei de burgemeester.

Minder treinen rijden door rood sein

Vorig jaar reed het laagste aantal treinen door een rood sein sinds de jaren tachtig. Het gaat om 114 treinen, meldde staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) maandag op basis van onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Een betere opleiding en instructie van machinisten en uitbreiding van het beveiligingssysteem Automatische Trein Beïnvloeding Verbeterde versie (ATB Vv) zorgen ervoor dat minder treinen door een rood rijden. Met dat systeem komen treinen automatisch tot stilstand als ze langzamer dan 40 kilometer per uur rijden en een rood sein negeren.

Dat beveiligingssysteem zorgt er ook voor dat de risico's verder zijn afgenomen als een trein toch een rood sein negeert. Een trein bereikt minder vaak het punt dat een ongeluk kan gebeuren, aldus Mansveld.

Minder treinen rijden door rood sein (Foto: Novum)
Minder treinen rijden door rood sein (Foto: Novum)

'Hoge declaratie bestuurder niet per se fout'

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) heeft geen aanleiding om aan te nemen dat bestuurders van universiteiten in de fout gaan met hun declaraties. De regels verschillen per universiteit en worden door de raad van toezicht en het college van bestuur vastgesteld en gecontroleerd.

"Een bedrag kan wellicht hoog lijken, maar dat betekent nog niet dat het in strijd is met de richtlijnen", aldus een woordvoerder. RTL Nieuws meldt maandagavond dat bestuurders declaratieregels omzeilen. Zo blijkt uit onkostenoverzichten dat ze vaak in hotels overnachten die duurder zijn dan de normbedragen en veel geld spenderen aan auto's met chauffeur.

"We gaan er natuurlijk van uit dat daar waar richtlijnen gelden de universiteiten zich eraan houden", aldus de VSNU-woordvoerder. "Dat de declaratieregels per universiteit verschillen, maakt reageren op specifieke gevallen moeilijk."

Gemeente: opzet bij gasexplosies Venlo

De twee explosies van zondagavond in een flatgebouw in Venlo waren volgens de gemeente geen ongeluk, maar opzet. Een woordvoerder van de Limburgse gemeente zei maandagavond voorafgaand aan een bewonersbijeenkomst dat iemand 'opzettelijk gas heeft laten stromen'. Daarna ontstonden de ontploffingen.

Dat gebeurde in een flatgebouw aan de Gulikstraat in Venlo. Een bewoner liep brandwonden op. Hij is in het ziekenhuis opgenomen. Van minstens één woning in het gebouw zijn de voor- en achtergevel verdwenen. Meerdere appartementen zijn onbewoonbaar.

Elf mensen kunnen nog niet terug naar hun appartement. Het gaat om de bewoners van zes woningen die dichtbij het appartement op de begane grond liggen.

[E3] Liveblog persconferentie EA

De persconferentie van EA gaat om 22:00 uur van start. FOK!Games houdt je op de hoogte van alle gebeurtenissen tijdens de presentatie. EA zal vast wat laten zien van Star Wars Battlefront en Mirror's Edge Catalyst. Zojuist zagen we een glimp van Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2 en hopelijk ook Mass Effect 4. Naar welke games kijk jullie het meeste uit?

23:25 Dat was het. De show begon goed, zwakte af en wist de show nog te redden met Star Wars Battlefront.  

23:23 Maar hoe beslis je nu wie Skywalker of Darth Vader mag zijn?

23:19 Jaja, battlefield Hardline in space. Inclusief Walkers en X-Wings!

23:18 Offline co-op mogelijk! WIJ WILLEN GAMEPLAY ZIEN!

23:17 EA kreeg toegang tot Lucas Arts spullen zodat ze nog beter alles konden moduleren.

23:16 Vrouw is bang voor Darth Vader. Lekker belangrijk. Ik wil gameplaybeelden!

23:15 Plaatjes komen later, Twitch ligt eruit. 

23:14 GAAAP. Nu komt het. Star Wars Battlefront. EA zet massaal in op de Frostbite Engine. 

23:11 Als de NFL nou niet de stekker uit de Amsterdam Admirals had getrokken, dan was NFL misschien wat groter geweest in Nederland...

23:09 Wie al wilt slapen en nu de trailer van Battlefront wilt zien: here you go!

23:07 Madden NFL 16 en hun fantasy league. Tijd om wat drinken in te schenken.

23:04 De game komt uit op 23 februari 2016. Helaas is de trailer een mix van ingame en pre-renderd beelden. Kwa gameplay zien wij niet zo snel nieuwe elementen. 

23:03 De game is gebouwd met de nieuwe Frostbite Engine. Dat betekend dus geen loading screens en volledige vrijheid!

23:02 Mirror's Edge Catalyst nu officieel aangekondigd!

23:00 Pele, doe alsjeblieft je kunstgebitje in. Ik versta er echt geen hol van wat je zegt. 

23:00 Trouwe spelers krijgen Pele voor een FUT deck?

22:58 Jaja, damesteams. Zolang er maar bouncende boobies in zitten. 

22:56 Nu weer terug naar FIFA 16. Je kunt je verdedigers nog beter controleren, het middenveld is verbeterd er is nog meer magie toegevoegd!   

22:54  Ik hoor nog liever hoe goed EA-Access is, of nog beter, Farming Simulator 2015 gameplaybeelden dan dit. 

22:52  Zouden ze dit gesprek geoefend hebben? Wat heeft dit gesprek voor toegevoegde waarde?

22:51 Uhuh Pele, daar zitten de grote voetbalfans. Het gaat nog net niet zo ver als Blatter de grootste voetbalfan ooit noemen, maar het zit op het randje. 

22:49 EA probeert de Aziatische en Europese markt nog even aan te spreken met Pele. 

22:46 Minion Phil verknalt de vakantie en hij moet de boel weer redden. Samen met hem moet je op een onbewoond eiland ervoor zorgen dat ze weer gelukkig worden. Dat houdt dus in dat je waterglijbanen moet bouwen, hangmatten moet ophangen en nog veel meer.

22:45 Minions Paradise komt naar de mobiele telefoon. Het wordt een builder game die waarbij je met bananen een heleboel moet gaan bouwen. 

22:43 Nu over hoe goed de mobiele gamemarkt het doet. Star Wars Galaxy of Heroes komt naar de mobiele telefoon. 

22:42 Wacht ff, die ball release mogelijkeheid, die zat er eerder toch ook al in?

22:40 Het is heel belangrijk dat je swag vers is in een sportsgame. Noem mij een oude lul, maar volgens draait een sportspeel over hoe hij speelt, niet hoe je swag eruit ziet? 

22:39 Je kunt nu je eigen gezicht inscannen bij NBA Live. Hopenlijk kan dat straks ook bij FIFA.

22:38 NBA Live gaat het dit jaar beter doen van 2K NBA 15. 

22:37 Fantasy teams, zoals FUT, krijgen nu extra aandacht van EA.

22:36 PGA gaat als eerste sportsgame de nieuwe Frostbite engine gebruiken. Ik voorzie headshots!

22:35 Alleen sp3c vindt dit leuk.

22:35  Daar zijn ze dan, sportgames! We beginnen met de meest fysieke teamsport ooit: ijshockey! Je kunt gerust nu een plasje plegen of iets uit de koelkast halen.

22:23 EA zegt dat zij de game heel lang gaan voorzien van gratis content. Eerst zien, dan geloven!

22:31 Alle gamemodes kunnen straks in je eentje gespeeld worden, of door middel van local co-op met splitscreen. Alle unlocks die vrijgespeeld zijn in deel 1, kun je overzetten naar deel 2.

22:30 Moest je ook niet in TitanFall (een andere game van EA) evacueren als een ronde voorbij was?

22:29 Er zijn verschillende nieuwe classes, zoals een Sniper en Melee class.

 

22:28 Ik ben trouwens geen fan van witlof, mijn cavia's echter wel...

22:26 Live demo op toneel. Z-Tech Industries maken robotzombies die tuintjes gaan slopen. Met vier nieuwe klasses kun je die smerige plantjes te lijf!

22:25 Een grote zombie komt nu het podium op. Plants VS Zombies Garden Warfare 2 schijnt door 6 miljoen mensen gespeeld te worden.

22:23 Hij is gewoon zenuwachtig. Nergens voor nodig, want de game ziet er geweldig uit. De gameplay is een mix van een platformer en een puzzelgame waarbij Yarnie als een indiana Jones door de levels heen swingt.

22:22 Oke, de developer staat nu met zijn popptje vol in beeld voor de hele wereld. Hij heet Yarnie en beleeft avonturen.

22:21 Wol? Ik ken een paar Nintendo games die daar ook om draaien... 

22:19  Unravel, een van de nieuwe IP's van EA. De developer staat nu met tranen van geluk op toneel. Of Zweedse mannen zijn gewoon erg emotioneel. 

22:18 EA gaat naar gamers luisteren. Oftewel, EA gaat van alle games eerst gesloten/open beta's maken voordat ze een game gaan uitbrengen.

22:17  En weer over Star Wars Battlefront. We weten nu wel dat hij eraan komt. 

22:15 Owja, de andere Star Wars game. Star Wars: Knights of the Fallen Empire komt uit als DLC en zal volledig gratis zijn. Releasedatum 27 oktober 2015. 

22:12 Rep, daar draait het om tijdens het racen. Ow, en je kunt boetes krijgen. Wat zou Koos Spee hiervan vinden?

22:11 Gedetaileerde beelden van hoe je je auto kunt pimpen. Nu doet EA alsof het daar alleen maar om draait...

22:10 NfS komt uit op 3 november. De game bevat echte actuers, hoevwel dit allemaal nog nog pre alpha beelden zijn.

22:09 Ondertussen kondigt EA al aan dat zij ovder 50 minuten Star Wars Battlefront laten zien. Alsof NfS niet belangrijk genoeg is. 

22:07 REPSECT! Daar gaat het om draaien in NfS. Twee keer groter dan de vorige, losse missies en veel pimpen. Daar gaat het om draaien. NfS gaat weer terug naar zijn core roots. 

22:06 Need for Speed nu in beeld. Ze gaan weer op de Need for Speed Underground toer. Nutteloos rondracen, politie pesten en vooral veel gepimpte auto's.

22:05 Hij gooit meteen een megaton eruit. Star Wars Battlefont wordt de grand finale!

22:04 EA baas zegt dat hij voor de gamers is en dat wij gamers houden van games. Water is nat. 

22:03 Zwaai even naar StefanW. Die zit daar ergens. 

22:02  Nieuw deel van Mass effect Andromada komt uit laat 2016. 

22:00 En we zijn live dames en heren. We trappen af met een Western muziekje.

21:58 Zou er nog een System Shock uitkomen?

21:55 Over vijf minuten gaan we live!

Bijen nestelen zich in fietstas supermarktbezoeker

Terwijl in Bloemendaal een vrouw boodschappen deed in een supermarkt, zagen duizenden bijen hun kans schoon en hebben een bijeenkomst gehouden in de fietstas van de dame.

De koningin was waarschijnlijk een hele bijdehand, want zij is in de tas gekropen, waarop de rest van de zwerm volgde en daar een bijeenkomst hield.

De getroffen vrouw kreeg hier een nare bijsmaak van en er werd bijtijds een imker ingelicht. Volgens de imker hadden de dieren geen bijbedoelingen en bovendien net gegeten (inclusief bijgerechten). Met een volle maag steken deze insecten niet, valt in de bijsluiter van deze insecten te lezen. Bijster gevaarlijk is het geen moment geweest.

Nadat iedereen bijgepraat was heeft de imker de bijen meegenomen en bijgezet in een daarvoor bestemde bijzondere kast. De held in kwestie is in het dagelijks leven journalist. Bijenhouden is slechts een bijbaantje voor hem. Desondanks was het een nuttige bijdrage.

Vluchtelingen protesteren op Lesbos

Honderden Syrische en Iraakse vluchtelingen hebben maandag op het Griekse eiland Lesbos geprotesteerd voor betere leefomstandigheden en een snellere afhandeling van hun registratie in Europa. Ook willen ze gescheiden van Afghaanse vluchtelingen worden opgevangen. Tussen de verschillende groepen braken maandag gevechten uit.

Zo'n driehonderd vluchtelingen liepen in een protestmars naar de haven van Mytilene. Volgens de migranten is er in de kampen geen elektriciteit, sanitair of schoon water. "Het is geen kamp. Het is een ramp. Het is een dierentuin", zei de Irakees Sameer, die samen met tientallen anderen drie dagen eerder aankwam. "Er wordt elke dag gevochten. We kunnen onze mensen, onze vrouwen, niet beschermen."

Het opstootje tussen de vluchtelingen brak uit in een van de kampen op Lesbos. Volgens de vluchtelingen greep de politie hardhandig in en raakten zeker drie mensen gewond.

Game of Thrones - Mother's Mercy

Weer een seizoen in het blik. De recaps werden steeds langer en deze aflevering was een ware marathon. Persoonlijk heb ik sterk genoten van dit seizoen en hebben ze de langdradige boeken 4 en 5 prima weten te verwerken, hoewel er nog veel onbehandeld is. Ik vertrouw erop dat dit in een later seizoen nog terugkomt. De serie koos dit seizoen zijn eigen richting, wat ook nodig was. Het geeft de serie een eigen identiteit en kiest hiermee voor een eigen vertelstijl. De serie blijft nog altijd complex maar langzaam beginnen de verschillende lijntjes meer en meer naar elkaar toe te lopen. Ik heb er weer van genoten en zal volgend jaar weer wekelijks verslag doen van seizoen 6!

De leukste sporttweets van week 24

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Tim Krul gaf zijn shirt weg aan een fan en hij paste precies:

Lotus en Mercedes hadden een mooi onderonsje:

Tijd voor een kleine update over de verbouwing van Thialf:

Zo scout Oleg Tinkov dus nieuwe renners voor zijn wielerploeg:

Ranomi Kromowidjojo kwam zichzelf tegen in een spelletje:

John Isner heeft duidelijk geen zin in weer een marathonpartij:

Dit vinden wij ook wat ongepast:

Een podiumplaats op Le Mans maakt heel wat los:

We houden de vinger aan de pols:

Soepel in de heupjes:

Voor diegene die hem nog niet gezien hebben willen we graag deze strafschop van Jetro Willems tijdens de training van Oranje nog even voorbij laten komen:

Het enorme dak over het center court van de US Open begint vorm te krijgen, volgend jaar zal het dak pas af zijn:

Bal kwijt? Dan haal je hem toch even:

PVV vormt fractie in Europees Parlement

De Partij voor de Vrijheid is erin geslaagd om met andere partijen een gezamenlijke fractie te vormen in het Europees Parlement. Dat meldt partijleider Geert Wilders in een tweet, schrijft De Telegraaf.

'Geweldig nieuws en historisch moment. Morgen 11.00 uur persconferentie in EP Brussel', twittert Wilders. De PVV werkt in het Europees Parlement nu al samen met het Franse Front National, de Oostenrijkse FPÖ, de Italiaanse Lega Nord en het Belgische Vlaams Belang. Daar zijn nu nog zeker twee partijen bijgekomen. Welke partijen dat zijn en uit welke EU-landen wordt dinsdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Brussel, waar ook Wilders bij aanwezig is.

Om een fractie te vormen moeten leden uit minimaal 25 leden uit zeven EU-landen zich aansluiten. Het vormen van een officiële fractie biedt meer financiële steun en meer invloed en spreektijd in het Europees Parlement. Naar verluidt luistert de nieuwe fractie naar de naam Europe of Nations and Freedom.

Microsoft laat nieuwe Elite-gamecontroller Xbox One zien

Bij de Microsoft-persconferentie vanavond werd de nieuwe elite-controller voor Xbox One getoond. De controller is ook bruikbaar in Windows 10 en heeft verwisselbare onderdelen.

Microsoft richt naar eigen zeggen met deze elite-controller op de professionelere gamers onder ons. De nieuwe controller beschikt over zogenaamde trigger locks, om de trigger-knoppen vast te kunnen zetten. Verder zitten er verwisselbare knoppen op, zoals verwisselbare joysticks, en zijn de knoppen naar eigen smaak te remappen. Daarnaast zou de nieuwe controller ook nog een stuk steviger en slijtvaster zijn.

Forza Motorsport 6 racet 15 september naar Xbox One

Forza Motorsport 6 is door Microsoft getoond. Na een dikke bolide de E3-zaal in te hebben getakeld, werd dezelfde wagen getoond in-game. Het verschil was nauwelijks te merken.

De game belooft mooier te worden dan ooit tevoren en kent een multiplayer met 24 auto's tegelijkertijd. Er komen 26 van de bekendste locaties in de game voor waarin je kunt racen met meer dan verschillende 450 auto's. Het geheel draait op 1080p en 60 fps. 

De game komt 15 september exclusief naar Xbox One.

Eerste grimmige beelden Dark Souls III

Dat Dark Souls III bestond was al gelekt, maar dat maakt deze eerste trailer niet minder mooi. Het wordt uiteraard weer een melancholische game. Dark Souls III moet begin 2016 uitkomen voor PS4, Xbox One en pc.

“The Dark Souls series has built a revered reputation placing it in the highest echelon of revered video game properties of all time. We are very excited to see Hidetaka Miyazaki and his talented team at From Software working on Dark Souls III”, aldus Chris Gilbert, vice-president van marketing voor Namco Bandai.

Microsoft toont indrukwekkende Minecraft-hologrammen met Hololens

Bij de persconferentie van Microsoft vandaag op E3 werd onder andere de kracht van de Hololens getoond. We zien een filmpje waarin iemand via een Xbox One-controller en de Hololens bezig is met bouwen in Minecraft.

De Hololens stelt de speler in staat om de Minecraft-wereld te projecteren op een tafel. Met behulp van stemcommando's kunnen objecten toegevoegd worden en met handgebaren kan bijvoorbeeld de camerapositie veranderd worden. Het gaat hier wel om gemanipuleerde beelden; we kunnen tenslotte niet precies zien wat de echte 'speler' door de lens ziet.

Gears of War 4 aangekondigd met gameplay

Gears of War 4 komt eraan. Dit heeft Microsoft tijdens haar E3-persconferentie bekendgemaakt. De game kent nieuwe helden en een geheel nieuwe setting, zoals duidelijk te zien is in de beelden.

De gameplay lijkt niet sterk te zijn veranderd, maar grafisch ziet het er een stuk strakker uit. Naast de gameplay is geen informatie vrijgegeven over het verhaal, dus dat is nog even afwachten. De game staat gepland voor een release in 2016.

Rare komt met dertig van hun grootste hits

Rare heeft over de jaren heen een mooie lijst games gemaakt. Om jong en oud de kans te geven deze pareltjes nog een keer te ervaren, komt Rare met Rare Replay, een collectie van dertig games die Rare heeft gemaakt.

We komen onder andere Perfect Dark, Banjo-Kazooie, Conker's Bad Furday, Battletoads en meer tegen. De game komt vier augustus beschikbaar en kost dertig dollar, wat ongetwijfeld voor ons dertig euro betekent. Een zacht prijsje voor een lesje game-geschiedenis.

De volledige lijst:

1. Jetpac (released in 1983, 1-2 players) – Single-screen shooter where Jetman must reassemble and fuel his rocket while fending off alien hordes.

2. Atic Atac (released in 1983, 1 player) – Top-down adventure with increased replayability thanks to randomized object locations and three different character classes.

3. Lunar Jetman (released in 1983, 1-2 players) – A return to the Jetpac side-scrolling formula, but with a scrolling, randomly generated landscape and much more to do.

4. Sabre Wulf (released in 1984, 1-2 players) – Classic jungle maze game and the first appearance of explorer Sabreman, tackling dangers including the vicious ’Wulf itself.

5. Underwurlde (released in 1984, 1 player) – Rare’s first true platform game. Help Sabreman survive the perils of the Underwurlde and escape through one of three exits.

6. Knight Lore (released in 1984, 1 player) – Introduction of Ultimate’s groundbreaking isometric Filmation engine. Sabreman must scour the castle for items to cure his werewolf curse.

7. Gunfright (released in 1986, 1-2 players) – A Wild West spin on the isometric style, with an improved engine and new first-person target-shooting sections.

8. Slalom (released in 1987, 1-2 players) – Rare’s first console game. Make it to the bottom of each course before time runs out while avoiding trees, sledders, snowmen and other skiers.

9. R.C. Pro-Am (released in 1988, 1 player) – Responsive racing game that inspired elements of Rare’s future racers, including speed boosts, upgrades and collectible power-ups littered around the track.

10. Cobra Triangle (released in 1989, 1 player) – Hop into a boat and power through a branching game world, completing challenges such as shooting targets, disposing of mines and defeating leviathans.

11. Snake Rattle N Roll (released in 1990, 1-2 players) – A fast-paced isometric adventure. Rattle and Roll must eat Nibbley-Pibbleys until they’re heavy enough to ring a bell and open the exit.

12. Digger T. Rock (released in 1990, 1-2 players) – 2D platformer in which Digger must find an exit switch, stand on it, then make it to the exit in 60 seconds.

13. Solar Jetman (released in 1990, 1 player) – A game built around exploration and physics; Jetman has to tow fuel and other items to his mothership.

14. Battletoads (released in 1991, 1-2 players) – Skill and perseverance required as the ’Toads take on multiple game styles to rescue Pimple and Princess Angelica from the Dark Queen.

15. R.C. Pro-Am II (released in 1992, 1-4 players) – Sequel to R.C. Pro-Am with a wider variety of environments, more car customization options and bonus games.

16. Battletoads Arcade (released in 1994) – First “Battletoads” game to allow all three ‘Toads to play simultaneously. Has never had a home release before “Rare Replay”!

17. Killer Instinct Gold (released in 1996, 1-2 players) – Home version of Killer Instinct 2 with several multiplayer modes (including tournament mode) and a training dojo.

18. Blast Corps (released in 1997, 1 player) – Cult classic with a fleet of destructive vehicles (from bulldozers to robots) used to clear the path for a runaway nuclear missile carrier.

19. Banjo-Kazooie (released in 1998, 1 player) – 3D platformer adventure where Banjo and Kazooie must take on the evil witch Gruntilda, who’s kidnapped Banjo’s sister Tooty and plans to steal her beauty for herself.

20. Jet Force Gemini (released in 1999, 1-4 players) – Interstellar action adventure that mixes third-person exploration and alien-blasting action as the last three JFG members go up against Mizar.

21. Perfect Dark (relased in 2000, 1-4 players) – A stealth shooter set in the year 2023. Players lead secret agent Joanna Dark against the dataDyne corporation as they uncover an alien conspiracy that takes her around the world.

22. Banjo-Tooie (released in 2000, 1-4 players) – Builds on Banjo-Kazooie with larger worlds, separately controllable characters, multiplayer modes and many more moves to learn.

23. Conker’s Bad Fur Day (released in 2001, 1-4 players) – Beloved comedy adventure that mixes up genres (platformer, third-person shooting, racing) with mature humor, pop culture references and parodies.

24. Grabbed by the Ghoulies (released in 2003, 1 player) – Rare’s first Xbox game. A comic book beat-’em-up set in a haunted house filled with breakable scenery and Ghoulies of all kinds.

25. Perfect Dark Zero (released in 2005, 1-4 players locally, up to 32 players online) – A prequel to Perfect Dark that delves into Joanna’s origins and fuses first-person shooting with third-person, cover-based combat.

26. Kameo: Elements of Power (released in 2005, 1-2 players locally or online) – A fantasy adventure focused on combat and exploration, with Kameo able to transform into ten different Elemental Warriors.

27. Viva Piñata (released in 2006, 1-2 players locally) – A magical gardening/life sim in which the player can cultivate a garden paradise, attract different Piñatas and keep them safe from Professor Pester and his Ruffians.

28. Jetpac Refuelled (released in 2007, 1-2 players locally or online) – A modern update to Jetpac. Assemble and fuel your rocket before blasting off to the next of 128 challenging stages.

29. Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts (released in 2008, 1-2 players locally, up to 4 players online) – A more open-ended, customizable approach to the series with vehicle-based challenges set by L.O.G. (the Lord of Games).

30. Viva Piñata: Trouble in Paradise (released in 2008, 1-2 players locally or online) – Features new species and Piñata Central challenges, plus desert and arctic regions to visit and catch native Piñatas.

Nepnegerin neemt ontslag

Liegebeest Rachel Dolezal is de commotie die rond haar persoontje ontstaan is meer dan zat en heeft –wijselijk- haar functie bij de NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) neergelegd. In een leuke brief zet ze uiteen over het hoe en waarom.

De nepnegerin haalde de internationale pers toen haar ouders op kwamen proppen met jeugdfoto's waaruit duidelijk bleek dat Rachel zo blank is als de top der duinen. Dit staat in schril contrast met wat de dame zelf beweert: ze zou naar eigen zeggen donkere ouders hebben en is Zuid-Afrika als een echte slaaf met een zweepje bewerkt. Ook deed haar (zwarte) adoptiebroer 'dienst' als haar zoon en liet ze het andere (eveneens zwarte) adoptiebroertje weten dat die haar verhaal niet mocht onderuit halen, want anders…

Haar natuurlijke ouders had ze al eerder een schop gegeven, want blank zijn is niet zielig natuurlijk en het ergste is dat je dan niet tot een onderdrukte minderheid behoort. Voor het gemak had ze een zwarte meneer maar als haar vader aangewezen. Mevrouw zelf was overigens niet bepaald vies van onvervalst racisme.

Het hele verhaal is eerder op FOK! geweest. Het uitstekende artikel van Elfletterig is hier te vinden.

In de brief, die mevrouw geheel in stijl eventjes online heeft gepubliceerd (dit natuurlijk ter meerdere glorie van haar eigen persoontje) wijst Rachel de organisatie op alle geweldige dingen die gebeurd zijn onder haar vakkundige leiding. In de –behoorlijk zelfbevlekkende- tekst is geen woord te vinden over haar verzonnen verleden en het bedrog dat zij gepleegd heeft. Wel worden anderen beschuldigd van het trekken van conclusies en rare meningen, zonder dat ze het hele verhaal kennen. Dat ze de pijp aan Maarten geeft heeft vooral te maken met een proces van continuïteit. Schijnbaar werd het tijd voor een andere pausin. Zelf blijft ze dapper de strijd aangaan tegen racisme en allerlei onrechtvaardigheden.

Update

Eerdergenoemde Elfletterig is zeer goed ingelezen in de zaak en vond nog wat sappige details rondom de kwestie.

Zo is een collega van Rachel, Kitara Johnson, een petitie gestart om ervoor te zorgen dat haar zo snel mogelijk de weg naar de deur gewezen zou worden. Zoals Kitara het zelf stelt: " 'Het gaat niet om ras, maar om integriteit. Als leider moet je integer zijn. Bij haar schort het duidelijk aan integriteit en het ontbreekt ook aan geloofwaardigheid."

Het gemeentebestuur van Spokane is ook niet echt blij met de situatie en is een onderzoek gestart of Dolezal heeft gelogen over haar identiteit toen ze werd aangesteld als lid van een toezichtcommissie op de politie. Dezelfde hermandad had meerdere onderzoeken lopen naar klachten over discriminatie, die door Dolezal waren ingediend. Deze onderzoeken zijn voorlopig in de ijskast gelegd.

Wij wensen haar en haar zorgvuldig gecultiveerde krulhaar heel veel succes.

houten doosdoos

Sea of Thieves is het nieuwe project van Rare

Rare is bezig met een nieuwe game voor Xbox One: Sea of Thieves. In de game speel je met anderen in een online omgeving en ben je een, je raadt het al, piraat. De game kent een vrolijke setting en veel vrijheid om te doen wat je wil en met wie je dat wil.

Hierbij moet je uiteraard wel goed opletten wie vriend is en wie vijand. Piraten zijn immers niet te vertrouwen. Een release date is nog niet bekendgemaakt, argh...!

UEFA onderzoekt hakenkruis bij Kroatië

De Kroatische voetbalbond moet vrezen voor een nieuwe straf van de UEFA. De Europese voetbalbond is maandag een onderzoek begonnen naar het hakenkruis, dat in het speelveld voor het duel van afgelopen vrijdag tegen Italië was gemaaid.

Alleen televisiekijkers zagen op een deel van het veld de vorm van een hakenkruis in de grasmat. De Kroaten moesten hun thuiswedstrijd zonder publiek afwerken. Het land kreeg de straf naar aanleiding van racistische spreekkoren van hun fans, eerder dit jaar tijdens een duel met Noorwegen.

De voetbalbond van Kroatië zegt zich diep te schamen voor het zoveelste racistische incident. "We bieden onze excuses aan voor dat nazisymbool, aan alle tv-kijkers, beide teams en onze gasten uit Italië", reageerde een woordvoerder.

"Wat we nu weten, is dat het symbool één of twee dagen geleden in het gras is gemaaid. Het werd zichtbaar tijdens de wedstrijd. Dit is sabotage en een criminele daad. We verwachten dat de politie de daders oppakt en we hebben ook de Europese bond UEFA ingelicht. Dit is een schande. Niet alleen voor onze bond, maar voor heel Kroatië."

Giliano Wijnaldum naar VfL Bochum

Trainer Gertjan Verbeek van VfL Bochum heeft zijn ploeg voor volgend seizoen versterkt met de Nederlandse verdediger Giliano Wijnaldum. De 22-jarige broer van PSV'er en international Georginio Wijnaldum komt transfervrij van Go Ahead Eagles, dat dit seizoen via de nacompetitie degradeerde naar de Jupiler League.

Verbeek liet Wijnaldum op 18-jarige leeftijd debuteren bij AZ. Hij kwam later ook nog uit voor FC Groningen. VfL Bochum speelt in Duitsland in de tweede Bundesliga, maar wil zo snel mogelijk terugkeren op het hoogste Duitse voetbalniveau.

Forest Whitaker in Star Wars: Rogue One

Forest Whitaker voegt zich bij de cast voor de eerste Star Wars-spinoff. De Oscarwinnaar zal een rol vertolken in wat voluit Star Wars Anthology: Rogue One gaat heten.

Whitaker, die eerder dit jaar nog te zien was tegenover collega-Star Wars-acteur Liam Neeson in Taken 3, zal onder regisseur Gareth Edwards (Godzilla) samenspelen met Felicity Jones, Riz Ahmen, Sam Claflin en Ben Mendelsohn. Het is niet bekend wat voor rol de acteur gaat vertolken.

Star Wars Anthology: Rogue One is de eerste van een reeks spinoff-films in de Star Wars-wereld. De film vertelt over een groep verzetsstrijders die samenwerken om de ontwerpen van de Death Star te stelen en de melkweg nieuwe hoop te geven. Rogue One verschijnt in december volgend jaar.

Naast zijn rol in Star Wars is Whitaker ook in gesprekken om een rol te gaan spelen in de remake van The Crow, waarin Jack Huston de titelrol speelt.

[E3] Liveblog persconferentie Microsoft

Welkom dames en heren. Om 18.30 uur begint de liveblog van de Microsoft persconferentie. Wil je meepraten, dan kan dat hier! Uiteraard kun je nu alvast bespreken wat wij gaan zien. Geforceerde gesprekjes met kinderen, Halo 5, veel sportgames waar alleen Amerikanen geïnteresseerd in zijn en Call of Duty: Black Ops 3? We weten het over iets meer dan een uur!

20.00 uur Dit was het dan! Tot 22.00 uur, dan begint de EA-persconferentie.

19.59 uur: Op Gamescom laat MS Crackdown 3 en Quantum Break zien!

19.58 uur: Iemand uit het publiek roept 'boe'. Zeker een Nintendo-fanboy.

19.57 uur: Nieuwe vijanden, het lijkt wel een oversized pissebed. De gameplay is nog steeds hetzelfde. Schieten uit cover, zagen en soms een GTE. De titel verliest wat woorden. Het heet vanaf nu GEARS 4 en is te koop vanaf oktober 2016.

19.56 uur: Niet aanraken, en dan natuurlijk aanraken. Ze zijn een groot beest aan het achtervolgen. Een beest dat je normaliter het liefst vermijdt. 

19.55 uur: Alles kan kapot, dus ook het hele level. De zaag op je wapen is weer terug, dus dat wordt zagen zagen wiedewiedewagen. 

19.53 uur. Ik zit al klaar met mijn COG-tags. Voor nu zien we nieuwe personages, een wereld die er nog beter uitziet en meer lichteffecten.

19.51 uur: Gears of War komt nu, want Rod Fergussen staat op het podium. De Ultimate Edition (deel 1 en deel 2) komt in ieder geval eerst. De bèta-versie is vanaf nu te downloaden!

19.49 uur: Je kunt met de Hololens niet alleen alles zien, maar ook spraakgestuurde commando's geven. Dit is iets wat ik nú moet hebben!

19:48 MINECRAFT OP EEN TAFEL. MINECRAFT IN HET ECHT. Dit is dus de reden waarom Minecraft door MS is gekocht, en het betaalt zich terug!

19.46 uur: Hololens nu live on stage, met kewle camera. Ik kijk er nu al naar uit dat ik hem moet reviewen. Dat heb ik gelukkig pas 4 keer gedaan.

19.45 uur: Microsoft Hololens zal natuurlijk ook ondersteund worden door de Xbox One. Mojang gaat nu laten zien wat je met Minecraft en de Hololens kunt doen. 

19.44 uur: MS gaat samenwerken met Valve VR. Oculus Rift gaat gebundeld worden met de Xbox One Controller. 

19.42 uur: Fable Legends wordt gratis te spelen. Mods die op pc worden gemaakt, zullen weer speelbaar zijn.

19.42 uur: Weer een nieuwe exclusieve game. Het begint wel een beetje een Efteling-persconferentie te worden.

19.42 uur: Sea of Thieves gaat de game heten en het lijkt een MMO te worden.

19.41 uur: Assasins Creed Black Flag, dat is het enige wat in mij opkomt.

19.40 uur: Piratenmuziekje eronder, houd ons niet langer in spanning!

19.38 uur: Rare gaat een nieuwe game maken. Suck it, nuts and bolts!

19.37 uur: Perfect Dark, Banjo Kazooie, Battletoads. 30 games gemaakt door Rare, die vroeger exclusief voor Nintendo waren, zijn straks te spelen op de Xbox One!

19.36 uur: RARE IS TERUGGGGGGGGGGGGGGGGGG

19.35 uur: Lara is weer verdwaald en alleen. Ze moet zichzelf weer redden, maar realiseert zich dat zij hiervoor geboren is. De game komt ook op 10 november uit, samen met Fallout 4.

19.34 uur: Je kunt veel zeggen, maar het ziet er weer spannend uit. Veel gameplayelementen uit de vroegere delen komen weer terug!

19.33 uur: Lara heeft natuurlijk veel pech. Uiteraard gaat het klimmen mis. Inlclusief suizende oren

19.32 uur: Lara ziet er ouder uit. Klimmen en klauteren zijn nog steeds haar ding. Ik voorzie veel, heel veel QTE.

19.30 uur: Rise of the Tomb Raider komt november dit jaar exclusief naar Xbox One. Nu de eerste gameplaybeelden waarbij Lara uit een grotje probeert te lopen. Het sneeuwt verschrikkelijk en ze heeft een lekker kontje.

19.29 uur: Een vacuüm verpakt mens? Dat wordt lekker!

19.27 uur: Dean Hall van DayZ nu op het podium om te praten over zijn nieuwe game Ion. Komt exclusief naar pc en Xbox One. 

19.25 uur: Er komt een nieuw indieproject aan. Xbox Game Preview wordt een Early Access-programma. Je kunt in tegenstelling tot Green Light van Valve eerst de game uitproberen voordat je hem koopt! De games zijn verschillend, maar DayZ zit erbij!

19.24 uur: En nog eentje, Cup Head, inclusief dikke baard waar een muisje in zit. En om eerlijk te zijn, de cartoonachtige jaren 80-graphics zien er wel nice uit!

19.22 uur: En weer een indie, Beyond Eyes. Heb ik toch gelijk gehad dat er een klein kind op de presentatie zou zijn. 

19.21 uur: De tweede indie is Ashen. Matig applaus van het publiek. Waar blijft Gears of War ?

19.19 uur:  Je moet erachter komen wat er gebeurd is. Crew is weg, theelepeltjes zijn weg, zelfs de handdoeken!

19.18 uur: Chris Charla van ID@Xbox nu op toneel over de indies die kennelijk naar de Xbox komen. Indies die tijdelijk exclusief naar de Xbox One komen, dat voelt raar. Tacoma wordt het. 

19.17 uur: Nieuwe Indies, lekker snel erdoorheen graag. Maar waar blijft Minecraft 2?

19.16 uur: Weer een nieuwe exlusive: Gigantic! Wordt Free to Play!

19.14 uur: In Siege draait het dus weer om gebouwen en andere objecten binnen te vallen, zoals in de ouderwetse Rainbow Six-games.

19.13 uur: Rainbow Six Siege krijgt Rainbow Six Las Vegas deel 1 en 2 gratis bij hun aankoop, vanwege de backward compatibiliteit.

19.12 uur: Laurant Detoc van Ubisoft probeert met een Frans accent te vertellen waar de game over gaat. Xbox One krijgt een exclusieve bèta in december.

19.11 uur: Nieuwe trailer van The Division. De wereld is in elkaar gestort en The Division moet weer orde in de chaos scheppen. Dat betekent dus veel schieten. De trailer is niet inspirerend. Het mist wat, maar ik kan niet vertellen wat. 

19.10 uur: Dark Souls 3 komt naar de Xbox One. Niet exclusief kennelijk!

19.09 uur: Nieuwe IP. Heeft een donker sfeertje, beetje gotischachtig. Lijkt op Dark Souls.

19.06 uur:  En daar gaat de wagen weer. Forza 6 profileert zich weer als pure autoporno. 26 tracks, 450 auto's. 24 man tegelijk online racen! En dit allemaal vanaf 15 september!

19.05 uur: Nu Forza 6 in beeld over GT auto's. Zou Top Gear weer commentaar leveren? Ze laten wel even een dikke auto droppen vanuit de lucht. Een nieuwe FORD GT Forza-editie!

19.03 uur: Jaren 70-muziek, veel schieten, robots die uit de lucht vallen en vooral veel geiten. Maar weinig gameplaybeelden.

19.01 uur: Plants vs Zombies Garden Warfare 2 komt deze lente uit. Het valt me mee dat ze geen andere sportgames laten zien! Gemiste kans EA!

18.59 uur: Deze week is EA-Access voor iedereen die Xbox Gold heeft gratis. Dat wordt dus gamen!

18.58 uur: EA op het toneel. EA-Access wordt gepromoot. EA-Access biedt nu 12 gratis games aan, inclusief Titanfall (voor degenen die het nog niet hadden).

18.56 uur: Deathclaws uit de grond? Je verwacht het letterlijk niet. Fallout 4 ziet er fapbaar uit, zelfs op een 360P stream van Twitch. Fallout 3 zit gratis bij Fallout 4. Mods die gemaakt zijn op de pc, zullen gratis naar de Xbox One-versie komen! Windows 10 laat zijn waarde zien.

18.55 uur: Exoskeleton wordt de nieuwe power armor. Met geheel nieuwe interface! Plus gib-extraordinaire

18.54 uur: Hontje maakt ook vijanden af. Nieuw wapen Laser Musket ziet leuk, maar niet praktisch uit. 

18.53 uur: Oude beelden zijn oud, dit hebben we gisteren allemaal al gezien.

18.52 uur: Besthesda nu op het scherm met Fallout 4. Krijgen we nu exclusieve DLC? Dikke Please?

18.52 uur: Alles is te swappen, button remapping, extra knoppen aan de achterkant. Bijna de hele controller kun je zelf customizen. 

18.51 uur: De elite wireless controller komt eraan. Voor echte G's, euh Elites!

18.50 uur: Preview members krijgen voorrang, de rest van de wereld moet nog even wachten tot eind november. 

18.49 uur: Je gedownloade games komen vanzelf in je library. Je gekochte spellen zullen meteen werken! Alle features van de Xbox One zullen werken!

18.48 uur: Alle Xbox 360-games kunnen straks op de Xbox One gespeeld worden. Mensen komen hierop klaar.

18.47 uur: We kunnen weer aan onze bingokaart werken. Phil zegt dat de Xbox weer de beste lineup heeft van dit jaar! En BACKWARD COMPATIBILITY!

18.46 uur: Recore wordt Xbox One only. De games moeten weer 'fun' worden. MS zet zich weer in op exclusieve games. 

18.46 uur: Recore is de naam. Phil Spencer komt nu uitleggen hoe en wat. Hij is een beetje dik geworden.

18.45 uur: Orbs spelen een rol in deze nieuwe game. Ze geven energie; genoeg energie om een robot tot leven te wekken. 

18.43 uur: Nieuwe IP! Veel zand, veel robots en een chick met lang haar! Inclusief hont!

18.41 uur: Er spelen twee verhaallijnen door elkaar heen. Je kunt met zijn 24en tegelijk tegen elkaar schieten. Red versus Blue is weer terug  

18.40 uur: Kennelijk zoekt iedereen de Master Chief. Helaas maar 5 minuten gameplaybeelden. Nu krijgen we pre-rendered beelden te zien met de aankondiging dat de game in 27 oktober uitkomt. 

18.40 uur: Je kunt je teamleden commando's geven. Ik voorzie een 4 player co-opmodus. 

18.38 uur: Megaexplosies zijn te zien. De game heeft de looks van Halo 4. Maar je speelt dus niet met Master Chief

18.35 uur: Master Chief is AWOL. Nieuwe gameplaytrailers laten een aanval zien van de Covenant.

18.35 uur: We beginnen met HALO 5 Guardians.

18.30 uur: We gaan van start!

18.15 uur: We gaan bijna van start!

Watch live video from Xbox on www.twitch.tv

Fallout 3 inbegrepen bij Fallout 4 voor Xbox One

Fallout 3 zal meegeleverd worden bij Fallout 4 op Xbox One. Dit maakte Todd Howard, de topman van Bethesda Game Studios, bekend tijdens de Microsoft-persconferentie.

Voor alle duidelijkheid, het gaat hier om een exclusieve Xbox One-deal. Fallout 4 zal op 10 november uitkomen. Houd onze E3-pagina goed in de gaten voor alle nieuws omtrent Fallout 4 en natuurlijk alle andere nieuwtjes van de E3.

Jurassic World breekt records

In wat een waarlijk schokkende wending is in entertainmentland heeft Jurassic World, het vierde deel uit de Jurassic Park-serie, afgelopen weekend een zooitje records gebroken. De film gaat op diverse punten voorbij aan onder andere het record van The Avengers uit 2012.

Jurassic World, een film van Colin Trevorrow onder supervisie van Steven Spielberg, haalde dit weekend in de VS bijna 209 miljoen dollar op, wat anderhalf miljoen meer is dan wat Joss Whedons superheldenavontuur drie jaar geleden in het eerste weekend binnenharkte.

Internationaal zit de dino-rampenfilm inmiddels op 524 miljoen dollar. Dat betekent een opbrengst van 315 miljoen buiten de VS, wat net iets meer is dan de 314 miljoen die de slotfilm uit de Harry Potter-reeks verdiende in 2011. Het zorgt er ook voor dat Jurassic World, dat hiermee wel kan rekenen op een vervolg, de eerste film is om de 500 miljoen voorbij te gaan in één weekend.

In Nederland wist Universal Pictures 1,9 miljoen euro om te zetten met de film, tegenover nog geen drie ton voor de nummer twee van dit weekend, Spy. Jurassic World staat na dit eerste weekend voorlopig op de zestiende positie in het jaaroverzicht.

Jurassic World: Chris Pratt en raptors

Vrijspraak voor betogers kernreactor Petten

Dertien actievoerders die vorig jaar bij de kernreactor in Petten werden aangehouden, zijn maandag vrijgesproken. Volgens de rechtbank in Alkmaar mochten ze gewoon demonstreren tijdens de nucleaire top in maart vorig jaar, ondanks een noodbevel van de burgemeester.

Het Openbaar Ministerie vervolgde de groep -die een boete weigerde te betalen- voor het niet opvolgen van een ambtelijk bevel. Maar volgens de rechtbank was het een gewone demonstratie en was het niet nodig om de betogers het grondrecht om te demonstreren te ontzeggen.

Advocaat Willem Jebbink: "Dit is het zoveelste voorbeeld van 'opgeruimd staat netjes' bij demonstraties. Burgemeester, officier van justitie en politie arresteren willekeurig demonstranten als een demonstratie even niet goed uitkomt.''

Regisseur voor X-Men-spinoff Gambit gevonden

Gambit heeft een regisseur. Aan de vooravond van wat een bomvol 20th Century Fox-panel op Comic-Con International zou kunnen worden heeft de studio Rupert Wyatt aangewezen om het soloverhaal van de mutant in beeld te brengen.

Wyatt regisseerde een paar jaar terug nog Rise of the Planet of the Apes voor Fox, die alom positief ontvangen werd en een succesvol begin is van een nieuwe serie Apes-films. Daarna overzag hij The Gambler met Mark Wahlberg en Jessica Lange, en was hij betrokken bij enkele tv-series.

Het personage Gambit, een mutant uit Marvel comics, was eerder te zien in X-Men Origins: Wolverine, waar hij werd gespeeld door Taylor Kitsch. In deze solofilm zal Channing Tatum de rol overnemen. Daarnaast zal hij fungeren als producer voor de film, naast Lauren Shuler Donner en Simon Kinberg, die ook bij eerdere X-films betrokken waren.

Gambit verschijnt in augustus volgend jaar in de bioscoop.

Dumoulin houdt stand in Zwitserland, dagzege Sagan

Peter Sagan heeft de tweede etappe in de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. De Slowaak van Tinkoff-Saxo was in Olivene de snelste in de sprint van een uitgedund peloton. De Nederlander Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) werd vijfde en behoudt zo de leiding in het klassement.

Vandaag stond in Zwitserland de Gotthardpas op het programma. Op die klim slopen Marco Marcato en Stefan Denifl weg uit het peloton. In de afdaling kon Branislau Samoilau nog aansluiten, waarna het trio uitliep naar zes minuten. Verder liet Tinkoff-Saxo het niet komen.

Op de top van de Leontica zat het peloton nog slechts dertig tellen achter Denifl en Samoilau die Marcato eerder al achterlieten. In de natte afdaling die volgde probeerden diverse rennes uit het peloton te ontsnappen. Dankzij Sagans teamgenoot Rafal Majka kwam alles tezamen, maar op het laatste stukje bergop probeerden onder meer Michael Albasini en Laurens ten Dam het nog, maar zij kwamen niet weg, waardoor Sagan naar de zege kon sprinten, voor Daniel Moreno Thibaut Pinot.

In het klassement heeft Dumoulin nog vijf seconden voorsprong op zowel Sagan als Moreno. Geraint Thomas staat op zeven tellen vierde, terwijl Pinot met twaalf tellen achterstand vijfde staat.

'City heeft 114 miljoen euro over voor Pogba'

Manchester City bereidt een bod van 114 miljoen euro op Paul Pogba voor. Dat meldt maandag de Italiaanse krant Corriere dello Sport.

De Franse middenvelder van Juventus zou in vijf jaar maar liefst 92 miljoen kunnen verdienen, exclusief 15 miljoen euro aan bonussen. Als het tot de genoemde transfer komt dan lost Pogba aanvaller Gareth Bale af als duurste speler van de wereld. De aanvaller verruilde voor zo'n 100 miljoen euro Tottenham Hotspur voor Real Madrid.

Manchester City wil 114 miljoen euro betalen voor Juventus-middenvelder Pogba (Pro Shots/Stanley Gontha)
Manchester City wil 114 miljoen euro betalen voor Juventus-middenvelder Pogba (Pro Shots/Stanley Gontha)

Microsoft kondigt backward compatibility aan voor Xbox One

Tijdens de persconferentie van Microsoft vandaag heeft het bedrijf bekendgemaakt dat een langverwachte feature voor Xbox On eindelijk geïmplementeerd gaat worden: backward compatibility. Deze functie stelt de gebruiker in staat om games van het oudere broertje, de Xbox 360, af te spelen.

Tijdens de persconferentie werd het eerste deel van Mass Effect gespeeld op Xbox One. We zien hoe typische Xbox One-features, zoals screenshots maken via Kinect, gebruikt kunnen worden tijdens de game.

De functionaliteit komt beschikbaar tijdens de herfst van dit jaar. Xbox Preview-leden kunnen er meteen gebruik van maken.

Opnieuw polsoperatie Del Potro

Juan Martin del Potro moet voor de derde keer worden geopereerd aan de linkerpols. Het gewricht bezorgt de Argentijnse tennisser al heel lang last. "Ik hoop dat deze ingreep de problemen eindelijk oplost. Ik geef niet op", zei de voormalig winnaar van het US Open maandag. De operatie is donderdag in de Verenigde Staten.

De 26-jarige Del Potro, ooit de nummer vier van de wereld, maakte begin dit jaar zijn rentree op de baan na tien maanden pauze. De klachten kwamen bijna meteen terug. Na anderhalve maand rust probeerde de Argentijn het in maart in Miami nogmaals, maar ook die comeback was van korte duur.

Tennisser Juan Martin del Potro ondergaat opnieuw polsoperatie (Pro Shots/Action Images)
Tennisser Juan Martin del Potro ondergaat opnieuw polsoperatie (Pro Shots/Action Images)

Zaak over kippendiefstal Kunis van de baan

Mila Kunis wordt toch niet vervolgd voor een vermeende kippendiefstal in haar jeugd. Dat meldt TMZ. De vrouw die haar daarvan beschuldigt, ziet af van de rechtszaak.

De Oekraiënse zangeres Kristina Karo wilde dat Mila een schadevergoeding van duizenden dollars zou betalen, omdat de actrice 25 jaar geleden een kip van haar zou hebben gepikt. De vogel, die naar de naam Doggie luisterde, was Kristina erg dierbaar. Ze had naar eigen zeggen jarenlang therapie nodig om het incident te verwerken.

Karo vertelde maandag aan TMZ dat ze na gesprekken met haar therapeut heeft besloten Kunis niet aan te klagen. "Ik heb geleerd om de mensen te vergeven die me onrecht hebben aangedaan", zegt ze. "Er is maar één rechter en dat is God. Ik bid voor Mila's ziel en die van Doggie. Ik hoop dat hij rust heeft gevonden in de kippenhemel."

De 31-jarige Kunis was overigens absoluut niet onder de indruk van de aanklacht. Volgens de partner van acteur Ashton Kutcher gebruikte Karo de rechtszaak 'schaamteloos' om aandacht voor haar nieuwe videoclip te krijgen.

Huisarts dupe van lange wachttijden ggz

Patiënten met ernstige psychische of psychiatrische problemen worden steeds vaker door de huisarts zelf behandeld omdat doorverwijzen naar specialistische zorg vaak niet lukt. Dat is het gevolg van de lange wachttijden voor de gespecialiseerde zorg, zo blijkt uit een maandag verschenen peiling van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder bijna 1900 huisartsen.

Meer dan twee derde van de huisartsen (69 procent) ziet een toename van het aantal mensen met psychische klachten dat naar het spreekuur komt. Bij de vorige peiling een jaar eerder was dit 57 procent. Daarnaast zegt 80 procent meer patiënten over te nemen uit de gespecialiseerde gezondheidszorg.

Twee derde van de huisartsen vindt dat de complexiteit van de psychische klachten is toegenomen. Dit was bij de vorige peiling 50 procent.

India schiet dertig stropers dood

Het afgelopen jaar zijn er in India dertig neushoornstropers doodgeschoten. De meeste geschoten stropers vielen in het noordoosten van het land, in het nationale park Kaziranga.

Dit blijkt uit cijfers die naar buiten zijn gebracht door het ministerie van Milieu. Volgens de minister Prakash Javadekar laten de cijfers zien dat de overheid actief bezig is het aantal stropers terug te dringen.

Hoewel dit natuurlijk goed nieuws is voor de neushoorns in het land, heeft het verhaal ook een keerzijde. In de rest van het land wordt er namelijk steeds actiever gejaagd op ander groot wild. Afgelopen jaar zijn er onder andere de restanten van 23 tijgers en 116 luipaarden gevonden. Verwacht wordt dat het werkelijke aantal veel hoger ligt, daar deze dieren ook als geheel worden meegenomen. Van neushoorns wordt meestal enkel de hoorn meegenomen.

De Wildlife Protection Society of India zegt dat het aantal gestroopte en gesmokkelde dieren onveranderd blijft. Vooral het noordoosten van het land begint volgens hen steeds meer op een belangrijke smokkelregio te lijken.

India schiet dertig stropers dood (Foto: International Rhino Foundation)
India schiet dertig stropers dood (Foto: International Rhino Foundation)

Peter R. de Vries ontvangt kogelbrief

Peter R. de Vries heeft maandagochtend een kogelbrief ontvangen. De presentator van het RTL-programma Internetpesters aangepakt zette 's middags een foto van de kogelhuls op Twitter.

"Als je stalkers opspoort, word je soms ook zelf gestalkt... Vanmorgen in de post", schrijft Peter bij de foto. De 58-jarige misdaadverslaggever zegt tegen RTL Boulevard dat het blijkbaar zo werkt. "Je wil mensen helpen met een programma en dan krijg je dit als reactie."

De Vries vertelt dat hij niet in paniek raakt door de kogelbrief. "Ik heb geen vermoeden van wie dit zou kunnen zijn. Deze envelop is in mijn postbus terechtgekomen en die leeg ik niet elke dag. Ik weet niet wanneer het is verzonden."

Engelse school vraagt parkeergeld aan ouders

Ouders die hun kinderen met de auto naar een school in de Engelse plaats Stoke-on-Trent brengen, moeten daarvoor komend schooljaar parkeergeld gaan betalen. De school gaat een parkeerplaats met vijftig plaatsen aanleggen, omdat slecht parkerende ouders de levens van de kinderen in gevaar zouden brengen.

Om de kosten voor de parkeerplaats, hekken, borden en een beheerder te kunnen afdekken, moeten ouders nu 2 pond (2,75 euro) per week gaan betalen. Het is de eerste school in Groot-Brittannië die zo'n maatregel neemt.

De meeste ouders steunen het plan, maar er zijn ook bezwaren. "Ik heb nog nooit gehoord dat iemand moest betalen om zijn kinderen naar school te brengen", zei een vader tegen The Telegraph. "Het lijkt wel ouderbelasting."

Engelse school vraagt parkeergeld aan ouders
Engelse school vraagt parkeergeld aan ouders (Foto: ANP)

Britse vrouw mag niet eigen kleinkind baren

Het plan van een Britse vrouw om haar eigen kleinkind op de wereld te zetten, is maandag door de hoogste rechtbank verboden. De 59-jarige vrouw wilde de ingevroren eicellen van haar aan kanker overleden dochter laten bevruchten en vervolgens bij zichzelf laten inbrengen.

Volgens de moeder had haar dochter dolgraag kinderen gewild en haar daarom gevraagd haar kind te baren. De autoriteiten hebben echter verboden om de eicellen te gebruiken. De overleden dochter heeft namelijk niet expliciet schriftelijk toestemming gegeven voor haar dood in 2011.

Britse vrouw mag niet eigen kleinkind baren
Britse vrouw mag niet eigen kleinkind baren (Foto: ANP)

KNSB wil WK allround 2018 in Olympisch Stadion

Het wereldkampioenschap allround van 2018 wordt gehouden in Nederland. Dat maakte de internationale schaatsunie ISU maandag bekend. Het toernooi zal plaatsvinden na de Olympische Spelen in Pyeongchang, waarschijnlijk op 10 en 11 maart. Een locatie is nog niet aangewezen, maar schaatsbond KNSB bekijkt de mogelijkheid om het kampioenschap in het Olympisch Stadion in Amsterdam te organiseren.

In 2018 is het 125 jaar geleden dat het eerste WK allround werd georganiseerd, ook in Amsterdam. "Het is mooi dat we in 2018 zowel de huidige als de historische schaatshelden kunnen eren", zegt KNSB-directeur Paul Sanders. "We zijn heel blij met de toewijzing, en we onderzoeken of het mogelijk is het schaatsen van toen en nu in Amsterdam te laten samenkomen."

In 2014 organiseerde de KNSB het NK Allround en NK Sprint al in het Olympisch Stadion. Daarom gaat de schaatsbond opnieuw met die partij in zee bij het onderzoeken van de mogelijkheid tot een WK op de Coolste Baan van Nederland.

KNSB overweegt Coolste Baan van Nederland te heropenen (Pro Shots/Erik Pasman)
KNSB overweegt Coolste Baan van Nederland te heropenen (Pro Shots/Erik Pasman)

EU wil betere bescherming data burgers

De persoonlijke data van burgers in de Europese Unie moeten beter worden beschermd. Dat geldt vooral voor het internet. Ook moeten internetters het recht krijgen om data te kunnen laten wissen, het zogenoemde recht om vergeten te worden.

Dat kwamen de EU-lidstaten maandag in Luxemburg overeen. Zij besloten tot een omvangrijk pakket nieuwe Europese regels voor de bescherming van persoonlijke gegevens, waarover de afgelopen drie jaar fel is gediscussieerd.

Webfirma's mogen voortaan ook niet meer persoonsgegevens verder verwerken zonder uitdrukkelijke toestemming van de klant. Bij overtredingen dreigen boetes.

De nieuwe afspraken vervangen de verouderde Europese privacyregels uit 1995, toen internet en mobiel telefoneren nog aan hun opmars moesten beginnen. Het Europees Parlement moet nog wel instemmen met het pakket.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) is tevreden over het akkoord dat de EU-lidstaten hebben bereikt. "Het is goed dat we dit Europees aanpakken", zei hij in Luxemburg na het beraad. Hij wijst ook op de voordelen voor het bedrijfsleven, omdat er duidelijkere regels komen waardoor de administratieve lasten dalen. Dijkhoff verwacht nog wel een "flink gesprek" met de Europees Parlement voordat er een compromis op tafel ligt.

Het EU-parlement hamert op fors hogere boetes voor overtredingen door internetdiensten. Bedrijven moeten geldstraffen tot 100 miljoen euro kunnen krijgen als zij regels over databescherming schenden, of een maximumstraf van 5 procent van de wereldwijde jaarlijkse omzet. Voor de lidstaten volstaan boetes tot 1 miljoen euro of maximaal 2 procent van de omzet.

EU wil betere bescherming data burgers
EU wil betere bescherming data burgers (Foto: ANP)

Historia nieuw blad van National Geographic

National Geographic brengt een nieuw tijdschrift op de Nederlandse markt dat geheel gewijd is aan geschiedenis. Hoofdredacteur Aart Aarsbergen kondigde maandag aan National Geographic Historia op 30 juni te presenteren in de Hermitage in Amsterdam.

"Tegen de trend in lanceren we een nieuw, papieren tijdschrift", zegt Aarsbergen. "Lezers van National Geographic hebben een grote interesse in geschiedenis. En veel mensen, van jong tot oud, vinden het nog heerlijk om in een papieren magazine te lezen en bladeren."

Het blad besteedt aandacht aan culturele ontwikkelingen, wetenschap en het dagelijks leven in het verleden. "Op basis van de verhalen van internationale experts en het overvloedige beeldmateriaal kan de lezer belangrijke gebeurtenissen herbeleven, exotische plekken verkennen en bijzondere mensen ontmoeten­ van de vroege beschavingen tot de middeleeuwen en de moderne tijd."

Het magazine verschijnt vier keer per jaar. Het eerste nummer is vanaf 2 juli te koop.

Historia nieuw blad van National Geographic
Historia nieuw blad van National Geographic (Foto: ANP)

Tientallen doden bij bomaanslagen Tsjaad

Twee gelijktijdige zelfmoordaanslagen op gebouwen van de politie in de hoofdstad van Tsjaad hebben maandagochtend minstens 23 mensen het leven gekost. Ook vier daders zijn omgekomen, zegt minister van informatie Hassan Sylla Bakari. Meer dan honderd mensen raakten gewond.

De verantwoordelijkheid voor de bomaanslagen, die werden uitgevoerd door mannen op motorfietsen, is nog niet opgeëist. Terreurdaden als deze bleven Tsjaad tot dusver bespaard. De Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram heeft de afgelopen tijd echter gedreigd in Tsjaad toe te slaan.

De extremisten hebben het op het buurland gemunt sinds het Tsjadische leger Nigeria te hulp schoot in de strijd tegen Boko Haram. De daders van maandag in Tsjaad volgden hetzelfde procedé als Boko Haram deed bij eerdere aanslagen.

A1 dicht na ongeval

Door een ongeval, waarbij een busje tegen de auto van een weginspecteur van Rijkswaterstaat is gereden, is de A1, van Apeldoorn in de richting Hengelo, afgesloten. De ANWB en de VID laten dat weten.

Volgens de ANWB blijft de weg de hele maandagmiddag dicht tussen Rijssen en knooppunt Azelo. Op foto's is te zien dat er sprake is van flinke ravage op de weg.

Oppositie mag woensdag belastingplan inzien

De oppositie is woensdagavond om 19.00 uur welkom bij staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën voor een eerste gesprek over het kabinetsplan voor een hervorming van het belastingstelsel. Bronnen rond het overleg hebben dat gemeld.

Het kabinet en de regeringspartijen VVD en PvdA bereikten maandag een definitief akkoord. Steun van meerdere oppositiepartijen is nodig omdat het kabinet in de Senaat bij lange na geen meerderheid heeft. CDA, D66 en GroenLinks hebben gezegd in te zullen gaan op een uitnodiging voor een eerste gesprek. Het CDA wil daarin zeker niet onderhandelen.

Andere partijen hebben tot nog toe gezegd dat ze alleen in de openbaarheid willen praten over het belastingplan.

Ouderenmishandeling blijft toenemen

Het aantal meldingen van ouderenmishandeling neemt jaarlijks toe, maar hoeveel mensen daadwerkelijk slachtoffer zijn is nog onbekend. Om dit in kaart te brengen is een "complex en grootschalig'' vervolgonderzoek nodig. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een maandag verschenen rapport.

Het SCP analyseerde de uitkomsten van verschillende recente onderzoeken over ouderenmishandeling, waaronder die van Steunpunten Huiselijk Geweld en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Bij de meldpunten kwamen vorig jaar 2400 meldingen van ouderenmishandeling binnen. IGZ ontving tientallen meldingen van fysiek geweld. Volgens eerder onderzoek krijgt minstens een op de twintig ouderen te maken met een vorm van mishandeling. Maar dat is vermoedelijk het topje van de ijsberg.

Draghi blijft Griekenland geld geven

De Europese Centrale Bank (ECB) zal geld blijven lenen aan Griekse banken zolang ze onderpand hebben en financieel gezond zijn. Die steun zegde de president van de ECB, Mario Draghi, Griekenland toe tijdens een bijeenkomst in het Europees Parlement in Brussel.

Tegelijkertijd waarschuwde hij wel dat het nodig is om zo snel mogelijk een akkoord te bereiken tussen Griekenland en de geldschieters. "We hebben een sterk en uitgebreid akkoord nodig en we hebben het snel nodig'', zei Draghi. De geldschieters moeten altijd bereid zijn om verder te gaan, "maar de bal ligt bij de Griekse autoriteiten om de nodige stappen te nemen'', voegde hij toe.

Geldschieters (de eurolanden, de ECB en het Internationaal Monetair Fonds) zijn al maanden in overleg met Griekenland over hervormings- en bezuinigingsmaatregelen in ruil voor financiële steun.

Hypnose doet verkrachtende notaris de das om

Een notaris uit het Belgische Brugge is maandag veroordeeld tot tien jaar cel voor verkrachting en foltering. Het slachtoffer herinnerde zich eerst niets meer, maar wees de 54-jarige notaris onder hypnose aan als dader. Het is een van de eerste keren dat iemand schuldig wordt bevonden na verklaringen van het slachtoffer onder hypnose.

Op 17 juni 2010 werd het slachtoffer verkracht in een bed & breakfast in Oostkamp, ten zuiden van Brugge. De man ontkent iets te maken te hebben met de verkrachting. Hij stelt dat de jonge vrouw hem de bewuste avond via haar gsm om hulp had gevraagd. Hij trof haar bloedend aan, waarna hij het slachtoffer naar het ziekenhuis bracht.

De verdediging vroeg vrijspraak omdat een getuigenis onder hypnose volgens hen niet kon dienen als bewijs. De rechtbank had geen reden om te twijfelen aan de verklaring van de vrouw omdat de man aantoonbaar minimaal een half uur alleen was met het slachtoffer, er geen ander persoon in de buurt was en omdat de verdachte een "bijzondere belangstelling voor het seksuele'' heeft.

Turnsters pakken brons op Spelen

De Nederlandse damesturnploeg heeft tijdens de Europese Spelen in Baku voor een erg knappe prestatie gezorgd door het brons voor zich op te eisen. Het was de eerste keer sinds het EK van 2002 -waar de dames zilver wonnen - dat een Nederlandse turnploeg een belangrijke internationale medaille won.

Op de eerste dag, met twee van de vier toestellen, kwamen Lisa Top, Celine van Gerner en Lieke Wevers tot een score van 55.433 punten, op dat moment goed voor de derde plek. Maandag ging het nog beter, zowel op de balk als op vloer werden topprestaties neergezet. Op de balk slaagde zelfs alleen Rusland erin om het beter te doen dan de totaal 27.766 punten van Van Gerner en Wevers. Op vloer kwamen de dames tot totaal 26.900 punten, waarmee de eindscore voor Nederland op 110.099 uitkwam.

Vanaf dat moment was het afwachten, want er was nog concurrentie voor het brons. Dat Rusland goud zou winnen was onvermijdelijk en ook het zilver van Duitsland leek niet meer bedreigd te kunnen worden. Nederland moest echter afwachten hoe vooral Italië het zou doen, de nummers vier na de eerste dag. Zij stelden enigszins teleur en moesten juist inleveren op Nederland, net als Frankrijk. Met nog slechts een aantal mindere landen te gaan - die stuk voor stuk wereldrecords moeten turnen om Nederland nog te bedreigen - zijn de oranjedames nagenoeg verzekerd van het brons.

Top, Van Gerner en Wevers (vlnr) zien dat de scores goed genoeg zijn voor de bijzonder knappe bronzen medaille (Foto: Getty)

Volleybalsters winnen opnieuw op Spelen

De Nederlandse volleybalsters hebben maandag ook hun tweede duel op de Europese Spelen in Baku gewonnen. In de Azerbeidzjaanse hoofdstad was Oranje in vier sets te sterk voor Kroatië: 25-23, 25-17, 17-25, 25-21.

Zaterdag wonnen de Nederlandse vrouwen ook al met 3-1 van Rusland. Om door te gaan naar de kwartfinales moeten de volleybalsters bij de eerste vier eindigen in de poule van zes landen. Dankzij de twee zeges gaat Nederland voorlopig aan kop.

Nederland heeft nog drie groepswedstrijden voor de boeg. Woensdag speelt het team tegen Duitsland, vrijdag tegen Servië en zondag is Bulgarije de laatste tegenstander.

Vaticaan vervolgt pedofiele aartsbisschop

Het Vaticaan gaat de pedofiele ex-aartsbisschop Jozef Wesolowski (66) vervolgen voor seksueel misbruik. De aanklager van de Rooms Katholieke Kerk heeft dat maandag bevolen. De inmiddels uit zijn ambt gezette geestelijke zou betaald hebben voor seks met kinderen toen hij nuntius in de Dominicaanse Republiek was. Ook moet hij terechtstaan voor het bezit van kinderporno.

Wesolowski was vorig jaar de eerste persoon die in het Vaticaan werd gearresteerd op beschuldiging van pedofilie. De eerste procesdag staat voor 11 juli op de agenda.

De misbruikzaak tegen hem is gestoeld op onderzoek van de politie van de Dominicaanse Republiek. De kinderporno werd op zijn computer gevonden toen hij al terug was in het Vaticaan. Hij werd in 2013 teruggeroepen en zit sinds zijn arrestatie in september afgelopen jaar vast onder huisarrest. Indien schuldig bevonden hangt hem een maximale gevangenisstraf van twaalf jaar boven het hoofd.

Maandag werd ook bekend dat de aartsbisschop van het Amerikaanse St. Paul en Minneapolis en een hulpbisschop zijn afgetreden in verband met kindermisbruik. De twee zijn teruggetreden na beschuldigingen dat het bisdom te weinig deed om kinderen te beschermen tegen een pedofiele priester.

Vaticaan vervolgt pedofiele aartsbisschop
Vaticaan vervolgt pedofiele aartsbisschop (Foto: ANP)

'Massaal elektrisch rijden vanaf 2035'

Alle vanaf 2035 nieuw verkochte personenauto's in de Europese Unie zullen elektrisch worden aangedreven. Overheden moeten nog veel maatregelen nemen om te zorgen dat er tegen die tijd voldoende laadpalen en waterstofstations zijn, om te voorkomen dat elektriciteitsnetten overbelast raken en om auto-industrie en automobilist tot vergaande innovatie te bewegen.

Dit zegt Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in een maandag gepubliceerd onderzoek. ECN schetst daarin een stappenplan met topprioriteiten voor de Europese transportsector.

Die sector moet van de EU 60 procent minder koolstofdioxide (CO2) uitstoten in 2050. Vrachtwagens, vliegtuigen, schepen en treinen zullen maar beperkt bijdragen aan de reductiedoelstelling omdat zij nog conventionele brandstoffen zullen blijven gebruiken, zegt ECN.

Oostenrijks zilver 'is voor aangereden zwemsters'

Vier dagen na het bizarre busongeluk in Baku hebben de Oostenrijkse synchroonzwemsters toch weer iets om te vieren. De tweelingzusjes Anna-Maria en Eirini-Marina Alexandri bezorgden hun land maandag bij de Europese Spelen zilver bij het duet. De zeventienjarige zwemsters, geboren in Griekenland, droegen die medaille op aan drie teamgenotes. De Nederlandse tweelingzusjes Bregje en Noortje de Brouwer werden tiende in de finale.

Vanessa Sahinovic, Luna Pajer en Verena Breit liepen door het atletendorp in Baku toen ze werden geschept door een bus. De chauffeur zou per ongeluk het gaspedaal hebben ingetrapt in plaats van de rem. Sahinovic was er het ergste aan toe. De vijftienjarige zwemster ligt met meerdere breuken aan haar benen en heup en ernstige verwondingen aan haar ruggewervel in het ziekenhuis van Wenen, waar ze kunstmatig in coma wordt gehouden. Pajer liep een gebroken arm op, Breit kwam er relatief goed vanaf met alleen een gekneusde heup.

"Deze medaille is voor Vanessa, Luna en de andere meiden van het team", zei Eirini-Marina Alexandri maandag. "Het was heel zwaar, we hadden nooit verwacht hier nog een medaille te winnen."

Jeugddetentie voor doden van straatmuzikant

De zeventienjarige jongen die in december in Zwolle bij een supermarkt een straatmuzikant doodstak, is maandag veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie. Ook is een zogeheten PIJ-maatregel opgelegd, ook wel bekend als 'jeugd-TBS'.

Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle maandag. De 54-jarige straatmuzikant was op de avond van 2 december net klaar om naar huis te gaan toen een man wild op hem in begon te steken. Hij werd 29 keer met een mes geraakt in onder meer borst en rug. Een omstander die tussen beiden sprong, raakte zwaargewond. De jongen was moord en poging tot moord ten laste gelegd. De rechtbank achtte beide feiten bewezen. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Oscar V. raakte over de kook door een opmerking van een medebewoner in een instelling voor beschermd wonen. Hij stal een mes uit de keuken en stapte op de fiets richting het winkelcentrum. De muziek van de straatmuzikant raakte hem, zo verklaarde hij later. Toen de muzikant stopte, rende hij in razernij op de man af en begon te steken. De muzikant vluchtte de Jumbo-supermarkt in, maar werd door V. achterhaald en wederom met het mes gestoken. Een winkelende man die de dader wilde stoppen, werd in zijn hart geraakt. Omstanders wisten vervolgens V. te overmeesteren. De straatmuzikant overleed later in het ziekenhuis.

Janet Jackson gaat weer eens op tournee

Na vier jaar gaat Janet Jackson weer eens op tournee, aldus Billboard. De tournee staat in het teken van het nieuwe album van Janet, dat in de herfst het levenslicht zal zien.

Met de tour, Unbreakable World Tour genaamd, doet de zus van wijlen Michael vanaf 31 augustus 36 steden aan. Ze begint in Vancouver en blijft dan tot 12 november in Noord-Amerika optreden. Er zijn al heel wat data bekend, maar binnenkort zullen er helaas nog meer concerten worden aangekondigd.

Olympisch hordekampioene Pearson mist WK door 'botexplosie'

De olympisch kampioene hordelopen Sally Pearson mist dit jaar de wereldkampioenschappen in Peking. De 28-jarige atlete uit Australische heeft te veel last van de blessure aan haar linkerpols die ze ruim een week geleden opliep tijdens de Diamond League in Rome. Pearson struikelde over een hekje en liep bij de val een complexe breuk op.

"Het was verschrikkelijk om mijn pols in zo'n rare stand te zien", zei de Australische, die het op de baan uitschreeuwde van de pijn. "Ik dacht dat die geamputeerd moest worden." Pearson onderging in Italië een eerste operatie en moet deze week nog een keer onder het mes om de "botexplosie", zoals de artsen het noemen, te herstellen.

De olympisch kampioene van Londen 2012 en winnares van het zilver bij Peking 2008 mist daardoor de WK. Pearson werd in 2011 (Daegu) wereldkampioene op de 100 meter horden.

De val van Pearson in Rome, wat haar uiteindelijk deelname aan het WK kost (Bron: YouTube)

Bommenmakers gearresteerd in Hong Kong

De politie in Hong Kong heeft negen mensen opgepakt en in een voormalige televisiestudio materialen in beslag genomen die konden worden gebruikt om een bom te maken. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.

De vijf mannen en vier vrouwen werden opgepakt op verdenking van samenzwering met als doel een bom te fabriceren, aldus politiechef Au Chin-sau. Op een persconferentie zei hij dat sommigen lid zijn van een radicale beweging. Om welke groep het gaat en hoeveel mensen er precies lid zijn wilde hij niet zeggen.

In de oude televisiestudio troffen agenten volgens Au 'enkele kilogrammen' aan van een vaste stof, alsmede vijf liter vloeistof. De politie gaat ervan uit dat de spullen zouden worden gebruikt om een bom te maken. Bij een verdachte werden bij een huiszoeking nog eens twee liter grondstoffen aangetroffen voor het fabriceren van TATP, de afkorting voor de springstof acetonperoxide. TATP werd ook in 2005 gebruikt bij de aanslag op de metro in Londen waarbij 52 forenzen om het leven kwamen.

De politie nam ook luchtdrukwapens in beslag, een recept om rookgranaten te maken en maskers van Guy Fawkes. Het masker werd zeer populair door de film V for Vendetta en duikt geregeld op bij demonstraties van groepen als Anonymous. De spanningen in Hong Kong nemen toe nu er deze week wordt gestemd over hervorming van het kiesstelsel. De plannen daarvoor leidden vorig jaar tot enorme straatprotesten.

'Griekenland blijft in eurozone'

De Griekse president Prokopis Pavlopoulos is ervan overtuigd dat Griekenland in de eurozone zal blijven. Dat zei het staatshoofd maandag op de Griekse staatszender ERT1. Ook riep hij de politieke partijen in Griekenland op om samen te werken.

Volgens Pavlopoulos blijft de koers die is ingezet in zowel Europa als Griekenland ongewijzigd, zo verzekerde hij zijn toehoorders.

De conservatieve jurist Pavlopoulos werd in februari tot president van Griekenland gekozen. Hij zal op 7 juli een officieel staatsbezoek brengen aan Duitsland.

Man veinst hartprobleem bij politiecontrole

Een negentienjarige Zaandammer die in de nacht van zondag op maandag de politie om de tuin probeerde te leiden heeft daarvoor meerdere boetes gekregen. Hij deed tijdens een controle in Zaandam net alsof hij last van zijn hart had, zette zijn stoel in de ligstand en vertelde de agenten dat hij naar het ziekenhuis werd gebracht.

De man probeerde hiermee te verbloemen dat de zeventienjarige bestuurster van de auto geen rijbewijs had. Hij haalde tijdens de controle op de Wibautstraat nog meer halsbrekende toeren uit. Terwijl de ambulance naderde, sprong hij zelf achter het stuur, terwijl er nog een politieman half in de auto zat. De agent wist het voertuig na enkele meters te stoppen.

De vrouw die eerder achter het stuur zat, een zeventienjarige Zaandamse, bleek niet in het bezit van een geldig rijbewijs. Zij werd meegenomen naar de politiewagen, wat de Zaandammer probeerde te verhinderen door de agent weg te duwen. Hierop is hij aanhouden. Hij bleek te hebben gedronken. De man is onder meer zijn rijbewijs kwijt. De vrouw kreeg een bekeuring voor rijden zonder rijbewijs.

Van der Poel niet in wegwedstrijd Spelen Baku

Wielrenner Mathieu van der Poel komt zondag niet in actie bij de wegwedstrijd op de Europese Spelen in Baku. De Limburger kampte met een virusinfectie en is nog niet fit. "In deze vorm kan ik geen rol van betekenis spelen in de wedstrijd en ook niet van toegevoegde waarde zijn voor het team", zei Van der Poel maandag.

Of bondscoach Johan Lammerts de wereldkampioen veldrijden nog kan vervangen, is onduidelijk. Na het wegvallen van Van der Poel bestaat de selectie uit Stef Clement, Niki Terpstra, Pim Ligthart, Wouter Wippert en Nick van der Lijke.

Begin juni moest Marianne Vos al afzeggen voor de Europese Spelen. De wielrenster had last van de naweeën van verschillende blessures. Ze wordt in de hoofdstad van Azerbeidzjan vervangen door Amy Peeters.

Samsom: akkoord over hervorming belastingen

Kabinet en coalitiepartijen hebben een akkoord bereikt over de hervorming van het belastingstelsel. Dat zei PvdA-voorman Diederik Samsom maandag na overleg op het ministerie van Financiën. De uitnodiging naar de oppositie kan de deur uit, voegde hij eraan toe.

Op het departement spraken premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher, minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, staatssecretaris Eric Wiebes, PvdA-fractieleider Diederik Samsom en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra met elkaar.

Door de stelselherziening moeten de lasten op arbeid goedkoper worden waardoor de werkgelegenheid moet gaan groeien. Ook moet het stelsel eenvoudiger worden. Het aantal toeslagen moet worden beperkt.

Hoeveel partijen worden uitgenodigd door Wiebes is niet bekendgemaakt. 'Er zijn veel partijen met een constructieve houding geweest', zei Zijlstra. 'Die kunnen allemaal komen. Het zullen er heel wat zijn.' Zowel Zijlstra als Samsom verwacht dat de oppositie zal komen praten.
De oppositie verklaarde eerder pas te willen praten met het kabinet als de plannen openbaar worden gemaakt. Daarna willen ze het plan in de Tweede Kamer bespreken. Dat wil Rutte niet. Hij vreest dat het plan dan wordt neergesabeld en hij met lege handen staat.

Samsom ziet de gesprekken met een zeker optimisme tegemoet. 'Ik denk dat het moet gaan lukken.' Volgens hem hebben coalitie en kabinet goed naar de oppositie geluisterd. 'We hebben tot nu constructieve ideeën gehoord (van de oppositie - red) en veel daarvan zijn ook overgenomen.'

Het kabinet heeft de hulp van de oppositie nodig omdat het in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. Niet alle oppositiepartijen krijgen een uitnodiging. 'We gaan nu die partijen uitnodigen die in het verleden voorstellen hebben gedaan die aansluiten bij hetgeen wat wij als beeld hebben', zei VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. Het overleg moet achter gesloten deuren plaatsvinden. 'Ik kan me niet herinneren dat als je zo'n gesprek in een openbaar debat gaat doen dat je dan tot een oplossing komt', aldus Zijlstra.

Brand legt monumentale kerk Nantes in de as

Een felle brand heeft maandag een negentiende-eeuwse kerk in Nantes verwoest. Van het dak van de Sint-Donatus-basiliek in de West-Franse stad is nog maar weinig over.

De brand brak uit vlak nadat de ochtendmis was afgelopen, zei priester Benoît Bertrand van het bisdom Nantes. Alle aanwezigen werden snel geëvacueerd. Veertig brandweerlieden en een helikopter werden ingezet om de vuurzee te bedwingen. Het kerkdak werd in een mum van tijd door de vlammen verzwolgen.

Op foto's van de afgebrande kerk zijn enkel nog de zwartgeblakerde stenen bogen te zien waarop het dak rustte. De vlammen likken nog aan de stenen en rook kringelt omhoog.

Haase springt omhoog op wereldranglijst

Tennisser Robin Haase heeft een flinke sprong gemaakt op de wereldranglijst. Dankzij het bereiken van de halve finales bij de Topshelf Open in Rosmalen klom de 28-jarige Hagenaar maandag van de 83e naar de 73e plaats. Haase drong op het Brabantse gras voor het eerst dit jaar door tot de laatste vier van een ATP-toernooi. Hij moest in de halve finale buigen voor de Fransman Nicolas Mahut, die zondag ook de titel pakte.

In de top tien van de mondiale ranking veranderde niets. Novak Djokovic uit Servië gaat fier aan kop, gevolgd door de Zwitser Roger Federer en Andy Murray uit Schotland. Rafael Nadal schreef zondag weliswaar het grastoernooi van Stuttgart op zijn naam, maar dat leverde de Spanjaard geen terreinwinst op. Nadal blijft de nummer tien van de wereldranglijst.

Zware schorsing voor elleboog op WK

Harde tackles en gemene overtredingen zijn schaars op het WK voetbal voor vrouwen, maar toch heeft de wereldvoetbalbond FIFA een pittige schorsing moeten uitdelen. De Nigeriaanse verdediger Ugo Njoku plantte vorige week tijdens de groepswedstrijd tegen Australië haar elleboog doelbewust in het gezicht van Samantha Kerr. Dat ontging de scheidsrechter, maar werd wel geregistreerd door de camera's.

De FIFA besloot in te grijpen en de Nigeriaanse voetbalster voor drie wedstrijden te schorsen. Njoku mist daardoor de laatste groepswedstrijd tegen de Verenigde Staten en mogelijk ook het vervolg van het WK.

De smerige overtreding van de Nigeriaanse (Bron: YouTube)

Geurts klaar voor cruciaal WK-duel Oranje

Loes Geurts kan in de nacht van maandag op dinsdag het doel verdedigen in de laatste groepswedstrijd van de Nederlandse voetbalsters op het WK. De 29-jarige keepster miste vorige week het verloren duel met China (0-1) vanwege een enkelblessure. Geurts heeft de training weer hervat en kan tegen Canada onder de lat staan, zei bondscoach Roger Reijners op de persconferentie in Montreal.

"Loes is op de goede weg", aldus Reijners. "Ze gaat keepen." De vaste nummer één van Oranje werd tegen China vervangen door Sari van Veenendaal. Die hield de voetbalsters met talloze reddingen lange tijd op de been, maar werd in blessuretijd alsnog gepasseerd. Linksback Petra Hogewoning, die tegen China geblesseerd uitviel, is fit genoeg om tegen Canada haar honderdste interland te spelen. Oranje heeft minimaal een punt nodig om verder te komen op het WK.

VVV rouwt om overleden jeugdspeler (18)

Voetbalclub VVV-Venlo verkeert in rouw vanwege de dood van een jeugdspeler. De achttienjarige verdediger Beau Vilters uit Roermond kwam zondagavond om het leven door een verkeersongeval op de A73. De VVV'er werd uit zijn auto geslingerd toen hij tegen de vangrail botste. De inzet van een op de snelweg gelande traumahelikopter bleek vergeefs.

Vilters speelde afgelopen seizoen in de A1 van VVV en zou in de voorbereiding op het nieuwe voetbaljaar aansluiten bij de selectie van trainer Maurice Steijn.

'Final Fantasy VII Remake in de maak voor PS4'

Final Fantasy VII krijgt eindelijk een HD-remake. Dat meldt Siliconera, op basis van hun eigen bronnen. Voor alle duidelijkheid, dit is niet de port van de PS1-game die vorig jaar werd aangekondigd.

De game zou gebruik maken van de meer recente Final Fantasy VII-stijl die we in Advent Children en Dissidia hebben gezien. Waarschijnlijk wordt de remake tijdens de Sony-persconferentie aangekondigd.

Square Enix verkrijgt nieuw trademark net voor E3

Square Enix heeft morgen hun persconferentie op E3 en het Japanese Patent and Trademark Office heeft zojuist iets interessants gepubliceerd, een trademark registratie voor Kami to Majin no Sangokushi oftewel Three Kingdoms of Gods and Demons.

Interessant genoeg is dat de hoofdklasse, een negen voor games, games voor consoles en arcades omvat, dus niet voor mobiele games. Wat een beetje hoop geeft dat dit daadwerkelijk een console game zal zijn. De Sangokushi lijkt zeker terug te gaan naar de klassieke 'Romance of the Three Kingdoms'-literatuur, wat talloze games geïnspireerd heeft in elk mogelijke setting. We moeten maar afwachten of de game ook op E3 zal verschijnen of dat we meer informatie krijgen in de loop van de tijd.

Zilveren Eerland: "Dit is zo vernederend"

De Nederlandse tafeltennisdames zijn de strijd om het teamgoud op de Europese Spelen ijzersterk begonnen. In de eerste van maximaal vijf wedstrijden tegen Duitsland maakte Li Jiao gehakt van de hoogst geplaatste Europese speelster, Han Ying.

Al vanaf het begin van de wedstrijd was duidelijk dat de 42-jarige Jiao haar vorm van de eerste dagen door kon trekken. Tegen Han kwam ze in de eerste game op drie punten achterstand, maar die maakte ze ongedaan waarna ze de game met 11-9 won. Ook in de tweede game begon het moeilijk: Jiao kwam al snel op 2-5 achter. Daarna kwam ze echter weer op gang  en met een aantal fabuleuze punten kwam de Nederlandse veterane op 7-5, gevolgd door de zege in de game in 12-10. Het verzet van Han was in de derde game definitief gebroken: 11-5.

Op het moment van schrijven speelt Li Jie namens Nederland de tweede wedstrijd. Zij staat tegenover Shan Xianoa, de nummer 29 van de wereld. De wedstrijd is via YouTube live te volgen.

De officiële live stream van de strijd om het goud op de Europese Spelen tussen Nederland en Duitsland (Bron: YouTube)


Update 10.53 uur

Li Jie heeft de goede start van Nederland geen gevolg kunnen geven. Tegenover Shan maakte ze slechts in één game een sterke indruk. Shan begon met een simpele game van 11-4, waarna Jie in de tweede game dominant was en met 11-8 won. In het derde bedrijf kon Jie de Duitse nog bijbenen (8-11), maar in game vier was het gedaan. Shan kwam op een 1-9 voorsprong, zag Jie nog wel een beetje terugkomen maar maakte het met 11-5 af.

Li Jiao en Britt Eerland nemen het in het derde duel van de finale in het dubbelspel op tegen Petrissa Solja en Shan Xiaona. Het Duitse duo won tot nu toe al hun wedstrijden, Jiao en Eerland verloren alleen hun partij in de halve finale.

Update 11.40 uur

Jiao en Eerland begonnen het dubbelspel uitstekend door de eerste game overtuigend met 11-8 te winnen, onder meer met hulp van de veel fouten makende Solja. In game twee ging het een stuk minder en waren de rollen omgedraaid. Vooral Eerland maakte veel fouten, met als gevolg dat de game met 7-11 naar het Duitse duo ging.

Nederland kwam in de derde game snel op een 6-2 voorsprong, maar Jiao en Eerland gaven het weg en leverden de game met 11-9 toch nog in. In het vierde bedrijf ging het in eerste instantie gelijk op, maar daarna liep Nederland weg naar een 9-4 voorsprong. Door een aantal fouten van Eerland kwamen de Duitsers terug tot 9-7, maar twee fantastische rally's zorgden ervoor dat Jiao en Eerland een vijfde game uit het vuur konden slepen.

In die vijfde game begon ook Solja ineens stukken beter te spelen, wat het voor Nederland uiteraard nog moeilijker maakte. Het ging een tijd gelijk op, tot Jiao bij 4-5 twee keer de bal in het net sloeg. Daar kwam Nederland niet meer van terug en het Duitse duo maakte het met 11-7 vakkundig af. 

Jiao serveert aan het begin van de vijfde game tegen het Duitse koppel (Foto: Screenshot YouTube)
Jiao serveert aan het begin van de vijfde game tegen het Duitse koppel (Foto: Screenshot YouTube)

Li Jie moet het in de vierde wedstrijd opnemen tegen Solja. De Duitse is de favoriet, maar als Jie toch wint ligt alle druk op de schouders van Eerland, die het dan tegen de Duitse nummer tien van de wereld, Han Ying, uit moet gaan maken.

Update 12.12 uur

Jie heeft enigszins verrassend het duel tegen Solja gewonnen en Nederland op gelijke hoogte gebracht. Solja opende met twee zeer sterke punten, maar daarna kwam Jie terug en liep ze uit naar gamewinst in 11-8. Ook in de tweede en derde game was de Nederlandse een maat te groot voor haar Duitse opponente, die zonder succes alles uit de kast haalde. Met 11-7 en 11-9 was het duel in krap twintig minuten gespeeld. Eerland gaat nu om het goud spelen tegen Han Ying, waarbij het een stunt van jewelste zou zijn als de Nederlandse dat voor elkaar kan krijgen.

 Update 12.30 uur

Van Eerland werd niet verwacht dat ze het Han heel moeilijk zou maken, maar toch viel het tegen. Met name in de eerste game kende de Duitse geen enkele genade. Binnen de korste keren stond het 0-8, waarna Eerland haar enige punt van de game kon maken: 1-11. Haar uitspraak tegenover coach Elena Timina en medespeelster Li Jiao tijdens de time-out was veelzeggend: "Dit is zo vernederend", aldus een nog net niet huilende Eerland. Vooral Jiao probeerde haar zoveel mogelijk gerust te stellen, maar het mocht niet baten, want ook in de tweede game ging het hard: 2-11. In de derde game was Eerland wat minder kansloos, maar met 6-11 kwam ze nooit in de buurt van de winst en dus het goud.

Het is de tweede medaille voor Nederland op de Europese Spelen. Eerder won Rachel Klamer eveneens zilver in de triatlon.

Hiddink denkt na over stap terug

Bondscoach Guus Hiddink overweegt deze zomer een stap terug te doen bij het Nederlands elftal. De 68-jarige voetbaltrainer uit Varsseveld denkt erover om nu al plaats te maken voor Danny Blind, zijn huidige assistent. 'Ik heb mijn ideeën over een rol als senior-bondscoach', zegt Hiddink maandag in De Telegraaf.

Hiddink heeft de beslissing nog niet genomen, geeft hij aan. 'Alvorens daar een beslissing over te nemen en mee naar buiten te treden, wil ik die gedachten eerst bij wat mensen in mijn omgeving neerleggen. Daar kan ik binnen een uurtje uit zijn.'

Hiddink ging vorig jaar bij Oranje aan de slag als opvolger van Louis van Gaal. De bedoeling was toen dat hij na twee jaar plaats maakt voor zijn assistent Danny Blind, die na het EK van 2016 gepromoveerd zou worden tot bondscoach. Mogelijk gebeurt dat nu al een jaar eerder dan de bedoeling is. De KNVB staat open voor een dergelijke 'wissel' bij Oranje.

Nieuwe Rhythm Heaven aangekondigd voor Nintendo 3DS

Op het Japanse Youtube-kanaal van Nintendo is een trailer verschenen van een nieuwe Rhythm Heaven. Alles is in het Japans, maar de beelden spreken redelijk voor zich. Het lijkt erop een eShop-titel te worden.

Of de game naar het Westen komt is nog even afwachten, al is die kans zeker aanwezig. Eerdere delen kregen wij namelijk ook en er is een redelijke fanbase aanwezig.

Doorweekte Nederlanders van berg gered

Drie Nederlandse wandelaars zijn zondag doorweekt en uitgeput van een Oostenrijkse berg gered. Ze hadden twee wolkbreuken over zich heen gekregen en konden niet verder. Daarom pikte een reddingshelikopter ze op. De drie zijn onderkoeld naar een ziekenhuis gebracht. 

Dat meldt de Oostenrijkse politie maandag. De drie (35, 27 en 23) maakten een wandeltocht bij Schladming, ongeveer 70 kilometer ten zuidoosten van Salzburg. Ze waren op weg naar een berghut. Rond het middaguur kwamen ze in een zware onweersbui terecht. Toen de lucht opklaarde, liepen ze verder, maar door de sneeuw kwamen ze niet snel vooruit.

Rond 17.00 uur gingen de hemelsluizen weer open. De Nederlanders beseften dat ze de berghut niet voor zonsondergang zouden bereiken en sloegen alarm. Rond 19.30 uur pikte een helikopter ze op. Ze zijn onderkoeld naar een ziekenhuis gebracht. Na behandeling konden ze de kliniek verlaten.

Op Texel aangespoelde man was Syriër

De man die in oktober 2014 dood werd gevonden op het strand van De Koog op Texel is een 22-jarige Syrische vluchteling. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Vermoedelijk wilde de man vanuit Calais zwemmend Het Kanaal oversteken. Dat werd duidelijk nadat het wetsuit dat de man droeg was onderzocht. Dit pak was samen met een identiek pak begin oktober gekocht in een winkel in Calais. Op 2 januari 2015 spoelde in Noorwegen een man in eenzelfde pak aan.

Een Noorse journalist raakte naar aanleiding van deze vondst geïnteresseerd in het verhaal en bezocht Calais. Daar sprak hij een man wiens neef zeven maanden eerder vermist was geraakt. Onderzoek met het DNA van deze man en de in Noorwegen aangespoelde man leverde geen match op. Nadat het NFI het DNA van de mogelijke ouders had verkregen en onderzocht, bleek dat hun zoon op Texel was aangespoeld.

De identiteit van de in Noorwegen aangespoelde man is nog onbekend.

Worstelaarster Blaszka kan weer naar huis

Worstelaarster Jessica Blaszka heeft zich op de Europese Spelen in Baku geplaatst voor de kwartfinales in de klasse tot 48 kilogram. De Nederlandse rekende zonder heel veel problemen af met Karalina Tjapko uit Letland.

De 22-jarige Nederlandse kwam in de eerste drie minuten - een gevecht duurt maximaal zes minuten - op een 4-0 voorsprong, onder meer doordat ze Letse twee keer buiten de mat duwde. In de tweede periode kwam Tjapko in één klap op gelijke hoogte, maar het duurde niet lang voor Blaszka weer uitliep. Na zes minuten stond er 9-5 op het scorebord voor de Nederlandse. In de kwartfinale moet ze het maandagochtend opnemen tegen de Poolse Iwona Matkowski, die vorig jaar zilver pakte op het WK.

Update 9.45 uur

Voor Blaszka zitten de Spelen er weer op. Tegen Matkowski maakte ze geen schijn van kans en ging de Nederlandse met 7-0 onderuit. Doordat Matkowski in de halve finale zelf verloor, mocht Blaszka ook de herkansingen voor het brons niet in.

Chinese ontwerpklus voor Fokker

Ingenieurs van het Nederlandse luchtvaartbedrijf Fokker gaan de Chinese vliegtuigfabrikant Comac helpen bij het ombouwen van het passagierstoestel ARJ21-700 in een zakenjet. Het gaat om een ontwerpklus, maakte Fokker maandag bekend.

Met de opdracht zijn 'enkele tientallen miljoenen euro's' gemoeid. De Nederlanders verwachten eind 2017 of begin 2018 klaar te zijn met het ontwerpwerk. Daarna zetten de Chinezen de fabricage van het vliegtuig zelfstandig voort.

Comac wil de strijd aangaan met het Amerikaanse Boeing en de Europese vliegtuigmaker Airbus. China behoort tot de snelst groeiende markten voor vliegtuigen ter wereld. Voor het Nederlandse Fokker betekent dit extra werk. Het bedrijf deed al eerder zaken met Comac.

Ex-first lady Mexico wil Hillary Clinton achterna

Margarita Zavala, de vrouw van de voormalige Mexicaanse president Felipe Calderon, wil Hillary Clinton achterna. De voormalig first lady stelt zich kandidaat voor het presidentschap in haar land. Die verkiezingen zijn in 2018.

In een filmpje zegt Zavala dat ze de economie en het rechtssysteem wil verbeteren. In de maatschappij leeft veel woede over onder meer politieke corruptie en de trage groei van de economie. Dat zorgt voor veel onvrede over de huidige regering onder leiding van president Enrique Peña Nieto.

Zavala was voorheen congreslid voor de centrum-rechtse partij National Action Party (PAN). Of ze zich ook namens die partij verkiesbaar stelt, of als onafhankelijk politicus een gooi gaat doen, is niet bekend. Zavala was een populaire 'first lady' tijdens het PAN-presidentschap van haar man tussen 2006 en 2012. Maar een bloedige strijd tegen gewelddadige drugsbendes leidde er uiteindelijk toe dat de partij haar macht verloor.

Banken zetten IBAN-omnummertool weer online

De officiële omnummertool voor de langere IBAN-bankrekeningnummers staat weer online. Het hulpmiddel op de website OveropIBAN.nl was in april uit de lucht gehaald vanwege de hoge kosten. Maar vanwege een wildgroei aan onbetrouwbare niet-officiële tools hebben de banken besloten om de dienst toch weer te gaan aanbieden.

De niet-officiële tools zijn soms frauduleuze sites die hun eigen bankrekeningnummer laten zien in de plaats van het gevraagde IBAN-nummer. Veel consumenten hebben daarnaast nog altijd moeite met het vinden van de juiste IBAN.

De tool maakt het eenvoudig om via het oude bankrekeningnummer en de naam van de bijbehorende bank, het juiste langere bankrekeningnummer te achterhalen. Maar consumenten kunnen het beste gewoon de ander om zijn of haar IBAN vragen, adviseert De Nederlandsche Bank (DNB).

Warriors hebben nog één overwinning nodig

De basketballers van Golden State Warriors hebben nogéén overwinning nodig om voor het eerst in veertig jaar kampioen van de NBA te worden. Aan de hand van uitblinker Stephen Curry wonnen de Warriors zondagavond in de eigen Oracle Arena het vijfde duel met Cleveland Cavaliers: 104-91. Daardoor kwam de ploeg uit Oakland op een voorsprong van 3-2 in de best-of-sevenserie.

Golden State Warriors kan de finale dinsdag beslissen in Cleveland. Lukt dat niet, dan valt de beslissing vrijdag tijdens de laatste confrontatie in Oakland. De Warriors werden in 1975 voor de laatste keer kampioen in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie. Cleveland Cavaliers, de ploeg van superster LeBron James, jaagt op zijn eerste titel. De ploeg uit Ohio moet echter wel de laatste twee wedstrijden in de finale winnen om eindelijk van de 'nul' af te komen.

James was de meest productieve speler op het veld met een zogeheten 'triple-double': 40 punten, 14 rebounds en 11 assists. Toch werd hij overvleugeld door Curry, die zeven driepunters raak gooide en uitkwam op 37 punten. "Ach, het heeft alleen waarde als we de titel binnenhalen", zei de Amerikaanse vedette van de Warriors, die in het reguliere seizoen werd uitgeroepen tot meest waardevolle speler (MVP). "Alleen dan kan ik zeggen dat ik mijn stempel heb gedrukt op deze finale."

Voor James dreigt zijn droom om de Cavaliers eindelijk aan een kampioenschap te helpen weer in duigen te vallen. De ploeg uit Cleveland mist de geblesseerde basiskrachten Kyrie Irving en Kevin Love en bouwt daardoor volledig op James. "Ik ben vol vertrouwen, want ik ben de beste basketballer ter wereld", blufte de superster van de NBA, die echter merkt dat hij het ook niet alleen kan.

Stelletje stapt te laat in trein: 460 euro boete

Een dagje shoppen in Zaandam is een dure grap geworden voor een Amsterdams stelletje. Op de terugweg sprongen ze na het laatste fluitsignaal in een intercitytrein. De NS presenteerde het duo daarna een boete van 460 euro voor 'verhinderen van het Openbaar Vervoer', meldt AT5.

Sue-Yin en haar vriend zagen hun intercity op station Zaandam al klaarstaan. Ze trokken een sprintje en sprongen de trein in, vlak voor het sluiten van de deuren. Toen zag Sue-Yin dat het papieren tasje van haar vriend klem zat tussen de deur. 'Het ging om een heel klein hoekje, de deuren waren gewoon gesloten', laat ze aan AT5 weten.

Inmiddels waren twee conductrices toegesneld. Ze riepen de machinist per portofoon op om de deur van de trein opnieuw te openen. Volgens Sue-Yin was dat nergens voor nodig. 'Jullie zijn te laat ingestapt en hebben het Openbaar Vervoer verhinderd', kreeg het duo te horen, waarna ze beiden een boete van 230 euro ontvingen. Sue-Yin is woedend, omdat de deur volgens haar helemaal niet geopend hoefde te worden. Ook begrijpt ze niet waarom er twee boetes opgelegd werden.

De NS kan niet op het specifieke geval reageren. Een woordvoerder zegt dat een dergelijke boete kan worden opgelegd bij ernstige verhindering van het treinverkeer: 'Het is heel gevaarlijk om na het fluitje in te stappen en bovendien is het verboden. In het verleden zijn daar ernstige ongelukken mee gebeurd.' Ook kan het opnieuw openen van de deuren zorgen voor vertraging. 'Het gaat in Zaandam maar om een minuutje, maar verderop in het traject kan zo'n trein dan voor een rood sein komen te staan. Ik denk niet dat passagiers daar blij mee zijn.'

Voor Sue-Yin is dat niet genoeg verklaring. Ze vindt de boete onredelijk en gaat een bezwaarschrift indienen. De woordvoerder van de NS zegt dat de boete intern zal worden getoetst.

'Rokers straks ook van terras geweerd'

In restaurants en cafés mag niet meer worden gerookt. Het terras wordt het volgende strijdtoneel waarop niet-rokers hun rokende medemens verjagen. Dat voorspelt horeca­kenner Wouter Verkerk in het AD. Volgens hem is het een kwestie van tijd voordat ook de buitenruimte rookvrij wordt.

De dagen van de rokende terrasbezoeker zijn geteld, denkt Verkerk. 'Steeds meer klanten vragen naar een rookvrij terras. Ze vinden het vies om in de rook van een ander te zitten. Ook op het terras is roken steeds moeilijker houdbaar.' Verkerk, die trainingen geeft in de horeca, hoort regelmatig van zijn klanten: 'we zullen eraan moeten geloven'.

Hoogleraar tabakontmoediging Marc Willemsen: 'Niet roken is de norm geworden. Roken is niet meer van deze tijd. Het wordt steeds minder geaccepteerd, ook in de buitenruimte.' Ook al zijn de gezondheidsrisico's voor meerokers veel minder groot dan binnen, de hinder is er niet minder om. Ton Voeten van Clean Air Nederland zegt: 'Wij krijgen dagelijks mails van mensen die roken op het terras buitengewoon irritant vinden.'

Behoefte
Sommige kroegen hebben inmiddels rookvrije gedeelten op hun terras. Café Kobus Kuch in Delft ging ruim 2 jaar geleden overstag. Eigenaar Jasja van Leeuwen: 'Wij willen de gasten die last hebben van de rook tegemoetkomen. Daar is behoefte aan. Ik denk dat het over 10 jaar verplicht is.' Horecabaas Gert Boonen uit Harderwijk: 'Vroeger moesten de niet-rokers in de horeca zich maar aanpassen aan de rokers. Nu is het andersom. Een rookvrij terras is de volgende stap. Dat gaat er zeker van komen.'

Horeca Nederland ziet een volledig rookvrije horeca helemaal niet zitten. Woordvoerder Joris Prinssen: 'Het terras is juist de enige mogelijkheid voor ondernemers om roken aan te bieden. Bovendien zou handhaving van een rookverbod op het terras erg lastig te organiseren zijn.' Ton Wurtz van Stichting Rokersbelangen: 'Buiten kijken mensen je vreemd aan als je rookt. Dat leidt op het terras soms tot spanning tussen rokers en niet-rokers. Ik hoop dat mensen er steeds samen proberen uit te komen. Je mag van de wet al op zo weinig plekken roken.'

Brazilië begint Copa América met benauwde zege

Brazilië heeft in de Copa América een benauwde zege geboekt. In de eerste wedstrijd voor het team van coach Dunga werd Peru zondagavond pas in de slotfase verslagen. In het Chileense Temuco werd het 2-1.

De Goddelijke Kanaries keken al na drie minuten tegen een achterstand aan toen Christian Cueva namens Peru scoorde. Kort daarna stelde sterspeler Neymar orde op zaken. Pas in de 90e minuut stelde Brazilië de zege veilig. Na voorbereidend werk van Neymar zorgde Douglas Costa daarvoor. Bij Peru stond overigens oud-PSV'er Jefferson Farfán in de basis. Hij werd kort voor tijd gewisseld.

In dezelfde groep won Venezuela verrassend met 1-0 van Colombia, kwartfinalist op het WK van vorig jaar. Salomón Rondón maakte het enige doelpunt.

Brazilië - Peru 2-1. (Bron: YouTube)

Curaçao door in kwalificatie voor WK na stormachtige wedstrijd

De voetballers van Curaçao hebben zich in Havana geplaatst voor de volgende kwalificatieronde voor deelname aan het WK in 2018. Het elftal van Patrick Kluivert hield Cuba in de returnwedstrijd op 1-1 en dat was na de eerdere 0-0 voldoende. De wedstrijd in Havana werd lang onderbroken vanwege onweer.

Cuba kwam door een treffer van Yenier Márquez al in de vijfde minuut op voorsprong. Hij verschalkte Vitesse-doelman Eloy Room. Papito Merencia (ADO Den Haag) maakte na ruim een kwartier gelijk. Op slag van rust kwam de thuisploeg met tien man te staan na een rode kaart voor doelman Sandy Sanchez na een wilde charge. Dustley Mulder (ex-RKC Waalwijk) was toen bij de gasten al vervangen door Jeremy de Nooijer, die de afgelopen seizoenen bij Sparta speelde.

De wedstrijd werd in de rust gestaakt vanwege hevig onweer en hevige regenval. De bliksem zou naast de tribune zijn ingeslagen. Na lang oponthoud werd besloten om de wedstrijd toch uit te spelen. Curaçao hield uiteindelijk stand op het doornatte veld.

Curaçao heeft nog een lange weg te gaan als het het WK wil halen. De wedstrijden tegen Cuba waren pas de tweede kwalificatieronde. Pas als de derde, vierde en een eventuele vijfde ronde worden gewonnen, gaat het team van Kluivert naar het WK.

Voor Aruba zit het kwalificatietoernooi erop. Het team verloor met 1-0 van Barbados, nadat ze thuis al met 0-2 hadden verloren. 

Overige uitslagen

Guyana 4-4 St Vincent/Grenadines (6-6 agg. St Vincent/Grenadines door op uitdoelpunten)
Saint Lucia 1-4 Antigua & Barbuda (5-4 agg)
Belize 3-0 Dominican Republic (5-1 agg)

Partysquad en Mr Polska naar Brabanthallen

The Partysquad, Mr Polska en FeestDJRuud treden op zaterdag 19 september op in de Brabanthallen in Den Bosch. Zij doen dit tijdens een reünie-optreden in Nederland van het Totally Summer-feest.

Het feest reist deze zomer langs diverse populaire Europese vakantiebestemmingen. In totaal worden er in de zomermaanden meer dan zeventig shows gegeven. De dj-tour doet onder meer Albufeira, Marmaris, Barcelona, Kreta, Malta, Sunny Beach en Rimini aan en trekt meer dan 80.000 bezoekers.

De kaartverkoop van het reünieconcert gaat maandag van start. De aftrap van de tour vond zaterdag plaats in attractiepark Walibi Holland in Biddinghuizen.

'Brandstichting auto burgemeester Haarlem'

De auto van burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem is in de nacht van zondag op maandag in vlammen opgegaan. 'We vermoeden brandstichting. Dat gaan we in de loop van de dag verder onderzoeken', aldus een woordvoerder van de politie.

De brandweer kreeg rond 01.00 uur melding van de brand op het Diaconesseplein. De burgemeester keek toe tijdens het blussen. Een andere auto werd ook verwoest door de brand en een scooter raakte zwaar beschadigd.

'Brandstichting auto burgemeester Haarlem'
'Brandstichting auto burgemeester Haarlem' (Foto: ANP)

'George Michael al maanden in afkickkliniek'

Zanger George Michael zit al maandenlang in een afkickkliniek in het Zwitserse Zürich. Dat claimt de Zwitserse krant Blick.

De kliniek, The Kusnacht Practice, geldt als duurste afkickkliniek ter wereld. Een verblijf van 28 dagen kost ruim 275.000 euro, schrijft de krant. De 51-jarige George zou hier al een tijdlang kliniek zitten; waarschijnlijk om van zijn wietverslaving af te komen.

Vorig jaar meldde George nog dat hij al zeker anderhalf jaar geen wiet meer had aangeraakt. Eerder rookte hij soms wel 25 joints per dag. Nadat hij onder invloed van wiet met zijn auto op een winkel inreed, zweerde hij naar eigen zeggen zijn hardnekkige gewoonte af.

Of de zanger nu in de kliniek is vanwege een teruggekeerde wietverslaving is niet helemaal zeker; de kliniek behandelt ook mensen die kampen met verslavingen aan alcohol, eetstoornissen, gokken, seks en internet. Ook mensen met persoonlijkheidsstoornissen, depressie, angststoornissen, fobieën en trauma's kunnen bij de kliniek terecht.

Succesvol
George Michael maakte in de jaren 80 deel uit van het succesvolle popduo Wham! en begon toen ook een succesvolle solocarrière, met hits als Careless Whisper en Faith. In 1998 werd hij gearresteerd voor een 'oneerbare daad' op een openbaar toilet in California. Hij kwam in het nieuws door eerdere verslavingen en auto-ongelukken. In 2011 leed hij aan een ernstige longontsteking en verbleef hij enige weken in een Oostenrijks ziekenhuis.

'Terroristenleider Belmokhtar gedood door VS'

Bij een anti-terreuraanval van de Verenigde Staten boven Libië is zaterdagnacht de Algerijnse terroristenleider Mokhtar Belmokhtar gedood. Dat heeft de internationaal erkende regering van Libië zondag bevestigd. Waar de jihadist gedood zou zijn is onbekend. Hij is eerder al eens ten onrechte doodverklaard.

Belmokhtar is gelieerd aan al-Qaeda. Zijn bijnaam luidt 'de ongrijpbare'. Hij wordt gezien als brein achter de gijzeling in een gascomplex in Algerije, begin 2013. Daarbij kwamen tientallen mensen om het leven en werden honderden buitenlandse werknemers gevangen gehouden. Vanwege die daad hebben de Verenigde Staten hem toen aangeklaagd voor onder meer samenzwering met al-Qaeda. Ook is Belmokhtar bekend van de sigarettensmokkel in de Maghreb, het noordwestelijk deel van Afrika.

Het Pentagon (waarin het Amerikaanse ministerie van Defensie huist) liet zondagavond weten dat Belmokhtar inderdaad was getroffen bij een luchtaanval, maar zei daarbij niet of hij ook om het leven is gekomen. Op het hoofd van de terroristenleider stond een prijs van vijf miljoen dollar (ongeveer 4,5 miljoen euro).

Verscheurd
Sinds de val van dictator Muammar Kaddafi in 2011 is Libië verscheurd in gebieden en wijken die worden beheerst door gewapende groepen. Het land telt talrijke rivaliserende stammen en clans, twee regeringen en minstens drie groepen jihadisten die zeggen dat ze een filiaal van Islamitische Staat (IS) zijn. De internationaal erkende regering kan de hoofdstad Tripoli niet in en houdt zich op in Tobruk, ruim duizend kilometer oostelijker.

'Terroristenleider Belmokhtar gedood door VS'
'Terroristenleider Belmokhtar gedood door VS' (Foto: ANP)

Fallout Shelter aangekondigd, komt vandaag al uit

Na jaren van terugkeren naar het project, heeft Bethesda dan eindelijk de game af, terwijl wij niet eens wisten van het bestaan. In Fallout Shelter voor mobiele apparaten beheers jij je eigen vault. Deze moet je, in Simcity-stijl, zelf opbouwen en inrichten. 

Jij bent dus de overseer van de vault. Mensen de wasteland insturen, zorgen voor nageslacht, nieuwe ruimtes bouwen, gevaar van buiten- en binnenaf afwenden en ga maar door: het zit allemaal in de game. Fallout Shelter is free to play, maar er is benadrukt dat de game geen onmenselijke laadtijden of verplichte microtransacties bevat: alles wat je wilt gebeurt direct. Je kunt extra lunchboxes kopen, waarin willekeurige loot zit. Dit is echter niet nodig om de game te kunnen spelen.

Fallout Shelter moet vandaag nog beschikbaar komen in de Apple Store.

Fallout 4 lanceert 10 november dit jaar

Fallout 4 lanceert, tot de blijdschap van vele fans, dit jaar nog. Tien november is de datum om precies te zijn. Dit heeft Bethesda tijdens de E3-persconferentie bekendgemaakt.

In Fallout 4 begin je met spelen voor de nucleaire bommen vallen. Je begint dus in een tijd van vrede, waarin je een plek in een vault voor jou en je familie veiligstelt. Al gauw gaat het mis en je belandt in de vault. Hoe weten we niet, maar tweehonderd jaar later vertrek je uit de vault en ga je de wijde wereld in. De game is te spelen als man en vrouw. 

Daarnaast is er veel ruimte voor aanpassingen in de game. Je kunt je eigen schuilplaats opbouwen en uitbreiden, waarna ook nieuwe mensen je gebied betreden. Het is wel essentieel dit gebied goed te beschermen, want Raiders kunnen en zullen je aanvallen.

De aankondiging is gepaard gegaan met veel gameplay-beelden, deze zijn hieronder te bekijken.

Nieuwe Doom is net zo bruut als vroeger

Doom is terug en het is net zo bruut als vroeger. Je waant je wederom tussen allerlei demonen, gelukkig heb je ook beschikking tot een groots wapenarsenaal om ze mee af te slachten. Doom moet in de lente van 2016 uitkomen voor pc, PS4 en Xbox One.

Bethesda onthulde bovendien 'SnapMap', een uitgebreide map editor voor Doom. Hiermee kun je je eigen maps voor co-op of multiplayer maken en met de hele wereld delen.

[upd][E3]Liveblog persconferentie Bethesda

Nog een half uur wachten en dan is het zover: de eerste E3-persconferentie van het jaar en de eerste van Bethesda ooit! We weten al dat we Doom en Fallout 4 mogen verwachten en ook schijnt Dishonored 2 getoond te worden. We gaan het zien.

FOK! Doet hier uiteraard live verslag van, dat hier te lezen valt. De stream ondertussen zelf bekijken? Dat kan via deze link.

05.22 uur: Het publiek krijgt een set figuurtjes mee, en daarmee is de show ten einde gekomen. Wij zijn vandaag om 18.30 uur terug met de persconferentie van Microsoft. Daarvoor posten wij natuurlijk al het nieuws dat vandaag uitkomt en is uitgekomen! 

05.20 uur: Fallout 4 lanceert 10 november dit jaar!!!

05.19 uur: Nog meer gameplay is getoond en het ziet er strak uit.

05.16 uur: Ook je eigen Power Armour, zoals de fans zullen kennen, is compleet aanpasbaar. Indrukwekkende dingen.

05.15 uur: Er zijn ruim 50 'basissets' voor wapens en ruim 700 uitbreidingen voor deze wapens. Deze kun je craften met items die je vindt over de hele wereld: alle items hebben een functie in de game.

05.13 uur: Je kunt sentry's en meer neerzetten en dat is nodig ook: raiders kunnen en zullen je ook daadwerkelijk aanvallen. Een goede verdediging is dan essentieel.

05.12 uur: Bouwen, bouwen! Jouw personage kan een gebied herbouwen. Verzamel materiaal en bouw hoe jij wilt een gebied opnieuw op, wederom een nieuwe feature. Dit werkt allemaal in real-time. Het gaat om jouw ervaring, het maken van jouw wereld: een waar jij in wilt zijn! Is jouw gebied goed genoeg, dan komen er meer mensen bij. Merchants, plantenverzorgers en je kunt ook power generators vrijspelen: elektriciteit in je stad!

05.10 uur: De game is gratis, maar heeft geen lange laadtijden: alles gebeurt meteen. Er zijn Microtransacties, maar die zijn niet nodig. Je krijgt alleen meer random loot. Deze game komt vandaag nog beschikbaar!

05.07 uur: Nog meer Fallout: een mobiele game. Fallout Shelter. Hierin maak je je eigen vault! Je bent daarin de overseer die alles beheerst. Inspiratie uit Xcom, Simcity en meer.

05:05 uur: De speciale pip-boy werkt als off-screen-ervaring. Je telefoon kan erin en hij doet het compleet. Erg toffe bonus dus.

05.04 uur: De nieuwe pip-boy wordt getoond, die krijg je wanneer je de vault uitgaat. Wapens, items, holotapes afspelen (waarvan sommige spelletjes zijn, gebaseerd op echte spellen) en animaties. De pip-boy is sterk opgewaardeerd. Ze houden er zó veel van, dat ze een echte hebebn gemaakt die geleverd wordt bij de collector's edition.

05.02 uur: VATS zijn terug en de combat lijkt hetzelfde te werken als Fallout 3 en New Vegas. Nog meer terrein wordt getoond en de wereld ziet eruit om van te smullen. Maar dan niet echt, want hij is radioactief.

05.00 uur: Je bent vrij om te wisselen tussen first- en third-person view en ontmoet al gauw je trouwe viervoeter. Yes! Commando's geven kan door op dingen te wijzen en te klikken, simpel.

04.56 uur: Na de ontploffingen ga je 200 jaar later uit de vault. Hoe dit in zijn werk gaat, wordt niet verteld. Je komt terecht in een enorm dynamische wereld waarin je kan doen wat je wil, waar je maar wil en wanneer je maar wil.

04.54 uur: Je kan spelen als vrouwelijk personage!

04.53 uur: We beginnen Fallout 4 voordat de bommen vallen. We krijgen dus inderdaad een soort origin story erin verwerkt. Gevolgd door wat lijkt op de beginscène, waar we ons personage maken. En hij praat.

04.51 uur: Heel veel details gaan in het spel zitten. Alle knopjes op alle machines geven lichtjes, bijvoorbeeld. Een grote diversiteit aan gebied wordt vervolgens getoond en het ziet er werkelijk prachtig uit.

04.50 uur: Games zijn entertainment en kunnen je zeer bijzondere en aangename gevoelens geven. Weinig games zijn hierin ZO goed als....Fallout. Ja ja, hij houdt van zijn games.

04.47 uur: Fallout 4 tijd! We krijgen één demo te zien en dat is degene die nu gaat volgen. Onder leiding van Todd Howard.

04.45 uur: De presentator is fan van kaartspellen. En hij kondigt The Elder Scrolls Legends aan, een kaartspel in hetzelfde universum. Een sneakpeak wordt gegeven. Hebben we toch onze portie Elder Scrolls! De game is free to play en komt naar pc en iPad.

04.42 uur: Bethesda staat nog even stil bij The Elder Scrolls Online. Ze werken hard aan nieuwe content en geven een teaser over wat dit jaar naar Tamriel komt.

04.40 uur: Een nieuw, vrouwelijk personage is speelbaar. Emily nog iets. De game komt naar pc, PlayStation 4 en Xbox One. Meer informatie volgt snel.

04.39 uur: Dishonored 2 is aangekondigd. Zoals verwacht, aangezien de game al gelekt was. We krijgen een eerste trailer. Het geheel ziet er strak uit. 

04.34 uur: Arkane Studios komt het podium op, de breinen achter Dishonored. Waar zouden zij nou voor verschijnen?

04.34 uur: De enforcer, infiltrator, ranger en gadgeteer zijn classes die gebruikt worden.

04.33 uur Sign-ups voor bèta zijn open, voor 18 juni inschrijven is prioriteit en een in-game reward waard. Nu een nieuwe blik op de game. 

04.32 uur: Bethesda.net wordt genoemd. Onder andere Doomsnap maakt er gebruik van en ook The Elder Scrolls. Het doel is één veilloze ervaring voor alles Bethesda. We gaan nu verder met Battlecry.

04.30 uur: Grote demoon! Maar ook groot wapen. Welke sterker is, zullen we waarschijnlijk zelf moeten ervaren. Wanneer dat is? Lente 2016 op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

04.26 uur: In-game editor dus. Mooie toevoeging. We gaan weer terug naar de singleplayer met nieuwe gameplay footage. Het huis van de demonen, hel.

04.23 uur: DOOM is nog niet klaar! Ze willen meer en ons meer laten doen. Onafhankelijk van platform of ervaring, moet iedereen een eigen ervaring kunnen maken. Co-op, hordes demonen of vier speler deathmatch: alles gaat mogelijk zijn. Het heet DOOM Snapmap

04.21 uur: De gameplay stopt op het moment dat we worden overmeesterd. We gaan verder met DOOM multiplayer! Domination, arena en meer. Verticale movement en unieke power-ups. Nu een sneak peak.

04.19 uur: KETTINGZAAG!

04.18 uur: We zien wat lijkt op een fragment uit het verleden, een projectie als het ware. Wat er in dit gebouw ook is gebeurd, het is geen pretje.

04.17: Het lijkt erop dat melee een grote rol speelt en dat wapens meerdere 'modi' hebben. De shotgun die wordt gebruikt, kan losse kogels schieten, maar ook in burst. We gaan nu over op een laserwapen.

04.14: Veel gore, finishers, strakke lichteffecten, mooie sfeer, ontploffingen. We kijken inderdaad naar Doom.

04.13: Badass demons, big ass guns, moving really fast. Daar draait het om. Op mars is jouw taak: demonen slopen. Nu de eerste trailer.

04.10 uur: We beginnen met DOOM! Uiteraard een icoon in het genre. Om ons meer over de game vertellen, betreedt Marty Stratton het podium.

04.07 uur: Pete Hines betreedt het podium. Ze zijn blij hier voor het eerst te staan en de geschiedenis van het bedrijf en de medewerkers te vertegenwoordigen. 

04.06 uur: We zien een montage trailer waarin veel voorbijkomt. DOOM en Fallout maar ook Dishonored en Skyrim. 

04.05 uur: We zijn begonnen! We zien een hoop developers met hun geschiedenis die aan de game hebben gewerkt. Iedereen is erg enthousiast. Dat is heel mooi! 

04.00 uur: Na een lange introductie wordt DOOM genoemd! Hij is al eerder getoond, maar de primeur voor ons komt vannacht. De vraag is of het nieuwe deel het 'Doom-gevoel' vasthoudt, maar ze verzekeren ons dat dit het geval is.

03.52 uur: De announcement trailer wordt nogmaals getoond, voorlopig dus nog weinig nieuws onder de zon.

03.48 uur: Bethesda heeft nog niet begrepen dat we games willen zien, in plaats van willen weten welke games men wil zien. Ach, dan nog maar een kopje koffie achterover slaan.

03.45 uur: We beginnen kennelijk een kwartier eerder. De stream is live en de introductie is bezig!

03.41 uur: Kennelijk werkt Bethesda snel, want op de stream is ondertussen het welbekende Fallout-laadscherm te zien met zeer herkenbare muziek. Het lijkt er dus op dat we met Fallout 4 gaan beginnen!

03.40 uur: Na even online te zijn geweest, is de Bethesda-stream weer offline gegaan. We hopen maar dat de problemen snel zijn opgelost!

03.30 uur: De koffie staat klaar, we houden nog vol! Voor degenen die net wakker worden, welkom terug!

Europese Spelen 2015 - Dag 4

Het is vandaag maandag 15 juni, de vierde dag van de Europese Spelen in Baku. Het was gisteren een gemengde dag voor Nederland. Karateka Moreno Sheppard viel tegen, maar de waterpolodames boekten een ruime zege in de groepsfase. Het hoogtepunt vanuit Nederlands oogpunt werd zonder twijfel verzorgd door de tafeltennisdames, die zich geplaatst hebben voor de finale van de teamwedstrijd. Hier kunnen we vandaag - mits de live streams meewerken - naar gaan kijken.

Om 07.00 uur Nederlandse tijd begint de eerste finale in het synchroonzwemmen, waar Bregje en Noortje de Brouwer voor Nederland op een daverende stunt hopen. Normaal gesproken zal het goud hier naar het Russische duo Valeriya Filenkova/Daria Kulagina gaan, terwijl Oekraïne en Spanje zich waarschijnlijk over de andere medailles ontfermen. Hetzelfde geldt voor de teamwedstrijd, later vanmidag.

Lisa Top kende namens Nederland een prima eerste dag van het turntoernooi in Baku (Foto: Getty)

's Ochtends vroeg beginnen ook de turners aan hun tweede dag, waar de kwalificatie voor de individuele toestellen ook telt als landenwedstrijd. Na de eerste dag lijkt het bij de mannen een spannende strijd om het teamgoud te worden tussen Oekraïne en Rusland, terwijl Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en ook Spanje nog in de running lijken voor het brons. Nederland staat op een voor de medailles kansloze dertiende plek. Bij de vrouwen maakt Rusland haar favorietenrol vooralsnog helemaal waar en lijkt Duitsland hard op weg naar zilver. De strijd om het brons is echter nog niet gestreden en de Nederlandse dames zouden zomaar Hongarije nog af kunnen troeven.

Wat betreft topniveau belooft het kanovaren vandaag absoluut spektakel te worden. Al in de eerste finale van de dag, de K1 1000 meter bij de mannen, maakt de Duitser Max Hoff zijn opwachting. Hij werd op de Spelen van Londen in 2012 derde en is op dit onderdeel drievoudig wereldkampioen. Regerend olympisch- en wereldkampioen Sebastian Brendel gaat daarna op jacht naar goud in de C1, terwijl in de K4 bij de vrouwen gouden, zilveren en bronzen medailles van de Spelen in Londen vertegenwoordigd zijn. 

Britt Eerland op en top geconcentreerd, wat ook vandaag nodig zal zijn om een kans te maken tegen Duitsland (Foto: Getty)

Om 09.30 komt de eerste echte mogelijkheid voor Nederland om in Baku een gouden medaille te pakken. Li Jie, Li Jiao en Britt Eerland nemen het in de tafeltennisfinale dan op tegen Duitsland, maar ze zijn daarin zeker wel de underdog. Verder komt Nederland vandaag in twee teamsporten in actie in de groepsfase: de volleybalsters wacht een in principe simpele wedstrijd tegen Kroatië, de waterpolosters mogen hun borst natmaken voor het duel met Hongarije, dat tot nu toe alle drie de wedstrijden won. Een zege zou Nederland erg dicht bij de halve finales brengen.

Overigens is het het melden waard dat de organisatie zeer veel wedstrijden live uitzendt via YouTube. De livestreams kunnen hier bekeken worden. Een vast programma lijkt er niet te zijn, dus geïnteresseerden moeten zelf even in de gaten houden wat er precies uitgezonden wordt. Verder kunnen de echte diehard fans ook via de officiële online stream van de Azerbeidzjaanse tv kijken, die hier te vinden is. Zij hebben daarnaast een gratis app voor Android (AZTV), waar ook gekeken kan worden. Deze is te vinden in de Google Play Store. Tot slot is een ieder uiteraard van harte welkom om in deze topicreeks op het FOK!forum mee te komen praten over en kijken naar de Spelen.

Tijdschema Nederlandse deelnemers en medaille-evenementen 

Tijd (NL) Sport Wedstrijd Medailles
06.30 uur Tafeltennis Team vrouwen, brons: Tsjechië - Oekraïne Ja
07.00 uur Synchroonzwemmen Duetten finale: Bregje & Noortje de Brouwer Ja 
07.00 uur  Turnen  Teamwedstrijd mannen, dag 2: Nederland Ja 
07.00 uur  Turnen   Teamwedstrijd vrouwen, dag 2: Nederland Ja
07.00 uur  Turnen    Individuele kwalificaties, dag 2: Lisa Top, Celine van Gerner, Lieke Wevers, Frank Rijken, Casimir Schmidt, Bram Verhofstad  Nee 
07.00 uur Kanovaren Mannen K1 1000m, finale Ja
07.20 uur  Worstelen   Vrouwen -48kg, achtste finales: Jessica Blaszka - Karalina Tjapko  Nee  
07.21 uur  Kanovaren  Mannen C1 1000m, finale  Ja 
07.32 uur  Kanovaren  Vrouwen K4 500m, finale  Ja 
07.43 uur  Kanovaren  Mannen K2 1000m, finale  Ja 
07.50 uur  Kanovaren  Mannen C2 1000m, finale  Ja 
07.56 uur  Worstelen  Vrouwen -48kg, kwartfinales: Jessica Blaszka*  Nee 
08.24 uur  Worstelen  Vrouwen -48kg, halve finales: Jessica Blaszka*   Nee 
08.38 uur  Worstelen  Vrouwen -48kg, herkansingen: Jessica Blaszka*   Nee 
09.30 uur  Tafeltennis  Team vrouwen, finale: Nederland - Duitsland  Ja 
11.30 uur  Volleybal  Vrouwen groep B: Nederland - Kroatië  Nee 
14.00 uur  Tafeltennis  Team mannen, brons: Duitsland - Oostenrijk  Ja 
15.00 uur  Synchroonzwemmen  Teamwedstrijd: Nederland  Ja 
16.00 uur  Worstelen  Vrouwen -48kg, finales: Jessica Blaszka  Ja 
16.21 uur  Worstelen  Vrouwen -55kg, finales  Ja 
16.42 uur  Worstelen  Vrouwen -60kg, finales  Ja 
17.00 uur  Tafeltennis  Team mannen, finale: Frankrijk - Portugal  Ja 
17:03 uur  Worstelen  Vrouwen -69kg, finales  Ja 
17.30 uur  Waterpolo  Vrouwen groep A: Nederland - Hongarije  Nee 

* Of de genoemde Nederlanders in actie komen hangt ervan af of ze zich eerder op de dag gekwalificeerd hebben voor de betreffende wedstrijd


Medaillespiegel

Positie Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Azerbeidzjan 6 2 5 13
2 Rusland 5 0 2 7
3 Turkije 4 2 6 12
4 Zwitserland 3 2 1 6
5 Frankrijk 2 2 3 7
6 Spanje 2 0 0 2
7 Kroatië 1 1 2 4
8 Groot-Brittannië 1 0 0 1
9 Italië 0 3 0 3
10 Oekraïne 0 2 1 3
11 Oostenrijk 0 2 0 2
12 Wit-Rusland 0 1 2 3
12 Duitsland 0 1 2 3
14 Armenië 0 1 0 1
14 Griekenland 0 1 0 1
14 Hongarije 0 1 0 1
14 Nederland 0 1 0 1
14 Portugal 0 1 0 1
14 Servië 0 1 0 1
20 Macedonië 0 0 2 2
21 Bulgarije 0 0 1 1
21 Estland 0 0 1 1
21 Montenegro 0 0 1 1
21 Polen 0 0 1 1
21 Slowakije 0 0 1 1
21 Zweden 0 0 1 1

Nintendo komt met nieuwe amiibo die hinten naar een nieuwe game

Nintendo heeft per ongeluk een tijd een verkeerd plaatje online gezet. Op dit plaatje waren nieuwe amiibo te zien, die tot nu toe nog onbekend waren. Het gaat om vier Animal Crossing-amiibo en een 8-bit Mario-amiibo.

De 8-bit Mario-amiibo is hoogstwaarschijnlijk ter ere van Mario Maker en het dertig jarig jubileum van Mario dit jaar. De vier Animal Crossing-amiibo zijn echter een groter vraagteken. De 3DS-game die is aangekondigd, maakt namelijk gebruik van amiibo-kaarten. De verwachting is dan ook dat Nintendo een nieuwe Animal Crossing aan gaat kondigen voor Nintendo Wii U.

Overigens is het plaatje ondertussen veranderd naar een neutraal plaatje, maar het gelekte plaatje is hieronder nog gewoon te bekijken.

Animal Crossing amiibo

Mother 1 komt naar Wii U als Earthbound Beginnings

De E3 is nog niet begonnen, maar Nintendo streamt al wel hun Nintendo World Championships uit. Redelijk casual lieten ze tussendoor de bedenker van Earthbound aankondigen dat deel 1 uit de Mother-serie komt naar Wii U als Earthbound Beginnings.

Sterker nog, de game moet vandaag beschikbaar komen in de eShop. Deel 1 van de serie is nooit eerder uit het Westen uitgekomen, waar nu dus verandering in komt. 

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.