Europese Spelen 2015 - Opvallende quotes uit Baku #1

heywoodu

De eerste volle dagen van de Europese Spelen in Baku zitten erop en de eerste gouden medailles zijn verdeeld. Het heeft inmiddels ook al de nodige mooie, grappige of zielige citaten opgeleverd, die we bij FOK!sport eens op een rijtje hebben gezet.

"Ik wilde vroeger sterk genoeg zijn om tegen pestkoppen de eerste keer 'stop!' te zeggen en ze de tweede keer te slaan", zo legt de Franse karateka Alexandra Reechia haar beweegredenen uit. In Baku pakte ze een bronzen medaille.

"Ik droomde dat ik een probleem had met mijn make-up en dat het vlak voor de wedstrijd helemaal verpest was. Voor de wedstrijd begon had ik problemen met mijn lippenstift en moesten we snel wat natte handdoeken regelen om het op te lossen, mijn droom kwam dus weer uit!", aldus synchroonzwemster Dominika Tsyplakova uit Wit-Rusland, die eerder al droomde dat zij en haar partner de eerste sporters zouden worden die ooit in actie kwamen tijdens de Europese Spelen. Ook dat kwam onlangs uit, want zij openden de eerste competitie.

Mountainbiker Orkhan Mammadov uit Azerbeidzjan kwam ook met een uitspraak over dromen: "We hebben een gezegde, als je iets droomt zal het tegenovergestelde waarheid worden. Ik droomde dat ik laatste werd..." We kunnen echter melden dat ook zijn droom daadwerkelijk uitkwam, want hij was de eerste die op moest geven.

Mountainbiker Mammadov zag zijn droom, helaas, toch uitkomen (Foto: Getty)

De Zweedse worstelaar Zackarias Tallroth maakte indruk met zijn grote baard. Gevraagd naar zijn gezichtsbeharing gaf hij aan dat het een goed teken was: "Ik scheer me meestal pas na een slechte prestatie, dat kun je interpreteren hoe je wilt. Ik heb echter al lang geen slechte prestatie geleverd en dit is het resultaat." De 26-jarige Tallroth mag zijn scheerapparaat dan toch uit de kast halen, want in Baku ging hij in de achtste finale kansloos onderuit, waarna hij ook in de herkansingen gevloerd werd.

Tallroth's Noorse collega Felix Baldauf staat bekend om het regelmatig deels uit de kleren gaan voor fotoshoots. "We trainen met weinig kleren, dus voor ons is dat heel normaal. We zijn trots op onze lichamen. Als je een Ferrari hebt laat je die ook niet altijd in de garage staan."

Baldauf's land- en teamgenoot Stig-Andre Berge werd gevraagd naar een mogelijke carrière als topmodel. "We hebben een spuuglelijk gezicht, dus dat gaat niet gebeuren", was zijn duidelijke antwoord.

Boogschutter Marvin Grischke mocht tijdens de openingsceremonie de vlag van Liechtenstein dragen, waar hij een realistische kijk op had. "Ik was een beetje verrast toen ik hoorde dat ik de vlag mocht dragen, maar aan de andere kant...we zijn hier op dit moment maar met drie sporters, dus de kans was er natuurlijk wel."

Marvin Grischke leidt het Liechtensteinse team tijdens de openingsceremonie (Foto: Getty)

Bokser Muhammad Ali uit Groot-Brittannië komt dinsdag in actie, maar is er wel klaar mee dat mensen steeds refereren aan 'die andere Muhammad Ali'. "Ik ben een moslim en er zijn zoveel moslims met die naam. Toevallig ben ik ook een bokser."

De Kroatische worstelaar Nenad Zugaj leerde een dure les tijdens de Europese Spelen. "Midden in de halve finale begon ik te denken dat ik ging winnen en dus begon ik al feest te vieren. Dat was geen slimme zet en ik kan het beter niet meer doen." Hij verloor de betreffende halve finale alsnog van de Rus Davit Chakvetadze en ging ook in de strijd om het brons onderuit.

Worstelaar Aleksandar Maksimovic uit Servië bracht zijn Turkse opponent Abdulsamet Ugurlu flink in de problemen in de achtste finales: de Turk viel plotseling flauw op de mat, tot grote schrik van de hele arena. Gelukkig kwam hij al vrij snel weer bij. "Ik heb hem gewurgd. Geen idee hoe het gebeurde, maar schijnbaar heb ik hem iets te hard gewurgd", aldus een schuldbewuste Maksimovic. 

Ugurlu gaat gestrekt tegen een geschrokken Maksimovic (Bron: YouTube)

Taekwondoka Michele Ceccaroni uit San Marino komt uit voor de enige taekwondoclub in het land, tevens het nationale team. Zijn ambitie is duidelijk: "Als ik één wedstrijd kan winnen in Baku zou ik zo ongelooflijk blij zijn, dat is mijn ultieme doel." Een uitdaging zal het zeker worden, want in de eerste ronde neemt hij het op tegen de Rus Alexey Denisenko, goed voor olympisch brons in 2012.

De Duitse turnster Elisabeth Seitz gaf een klein geheimpje bloot over het krijgen van goede scores: "Tijdens competities houd ik er heel erg van om te flirten met de juryleden."

De Servische worstelaar Viktor Nemes won een zilveren medaille en gaat dat vieren met tweelingbroer Mate, maar niet in Baku. "We gaan naar huis om daar feest te vieren, want hier is het bier te duur." Wij wensen de broers veel plezier in Servië, geniet met mate.

De Nederlandse tafeltennisdames stonden in de finale van de teamwedstrijd, maar zoals te doen gebruikelijk bij dergelijke evenementen kreeg het allemaal weinig aandacht van de publieke omroep. Tot woede van kopvrouw Li Jiao: "Zelfs in China werd het live uitgezonden op tv...natuurlijk had het ook in Nederland op tv moeten komen."

Elisabeth Seitz in actie tijdens de kwalificaties in Baku. Ze flirt graag me juryleden, maar of ze dat hier ook doet (en of ze onder de indruk zijn) is de vraag (Foto: Getty)

Het Azerbeidzjaanse kanoteam wordt geleid door Rovshan Karimov, die duidelijk is over de missie van het team: "We moeten alle medailles winnen, we willen helemaal niks delen met wie dan ook." Hij ziet wel het feit over het hoofd dat er per onderdeel maar één boot per land mee mag doen en het per definitie lastig is om met één deelnemer drie medailles te winnen. Ook vergat hij rekening te houden met een wat minder succesvolle landgenoot, zoals hieronder te lezen is.

Het kanovaren wordt gehouden in Mingachevir, ver van gaststad Baku. Voor Tamerlan Mustafayev was het een mooie kans, want hij is geboren en getogen in Mingachevir en was gebrand op een goede prestatie. Dat lukte niet, want hij werd kansloos laatste in zijn serie in de K1 1000 meter, wat weer een probleem opleverde. "Oh shit, mijn vader belt me nu...ik kan toch niet opnemen? Wat moet ik tegen hem zeggen?", beefde hij van angst. "Ik wil graag verder in de sport, als de nationale bond dat toestaat...als ze me niet meer door laten gaan zouden ze gelijk hebben."

Simon Clegg, een van de hoge mannen van het organisatiecomité, geeft aan over genoeg humor te beschikken. "De coverage van de Spelen op de internationale tv-zenders is een van de absolute hoogtepunten. Er is zeer veel interesse in het uitzenden van de Spelen over het hele continent en zelfs daarbuiten", zegt Clegg naar aanleiding van een vraag over het nagenoeg geheel ontbreken van live uitzendingen op publieke omroepen in de meeste landen. Er is expres niet gekozen voor een contract met Eurosport, wat gelijk uitzendingen in tientallen landen had opgeleverd. "We hebben er speciaal voor gekozen om individueel per land met een zender in zee te gaan", waarbij Clegg nog net niet aangeeft dat geld daarin wel zeer waarschijnlijk de beslissende rol in heeft gespeeld.