'Hulpje' wilde bloederige tegenprestatie voor ontsnapping

De vrouw die eerder deze maand twee gevangenen hielp ontsnappen uit een zwaarbewaakte gevangenis in de Amerikaanse staat New York wilde daar een bloederige tegenprestatie voor. De ontsnapte moordenaars hadden het met de gevangenismedewerkster op een akkoordje gegooid dat ze haar echtgenoot zouden vermoorden. Dat heeft nieuwszender CNN maandag vernomen van een bron betrokken bij de rechtszaak.

De 51-jarige Joyce Mitchell had gereedschap voor de ontsnapping naar binnen gesmokkeld, maar toen de twee eenmaal waren ontsnapt, zag ze het voorgenomen plan om hen met een auto op te pikken niet meer zitten. Volgens de aanklager zou ze zich zorgen hebben gemaakt om haar man. "Ze wilde hem geen pijn doen", aldus de aanklager. Op welke manier de man vermoord moest worden is onbekend.

De vrouw, die vrijdag werd opgepakt, verscheen maandag in de rechtbank. Ze wordt aangeklaagd voor medeplichtigheid aan de ontsnapping. Tijdens de zitting hield ze de kaken stijf op elkaar. Mogelijk had ze een seksuele relatie met een van de gevangenen.

De klopjacht op de zware criminelen Richard Matt (48) en David Sweat (34) is nog steeds aan de gang. Volgens de sheriff van het gebied kunnen de twee overal zitten: "51 procent kans dat ze ver weg zijn, 49 procent kans dat ze zich in een bos hier in de buurt verschuilen."