Meerderheid wil rookverbod op terras

Ruim de helft van de Nederlanders vindt het een goed idee om terrassen in de horeca rookvrij te maken. Dat blijkt uit een enquête van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws. De voornaamste reden waarom 52,4 procent van de mensen de terrassen graag rookvrij ziet worden: ze vinden het vies wanneer de buurman of buurvrouw op het terras een sigaret opsteekt.

Het Algemeen Dagblad liet maandag deskundigen aan het woord over roken op het terras. Ze verwachten allemaal dat roken op den duur ook op terrassen wordt verboden. RTL Nieuws peilde daarom de mening van het volk. Wat blijkt? Een meerderheid van de Nederlanders wil het rookverbod in de horeca graag uitbreiden naar de terrassen.

Het merendeel van de ondervraagden ziet niet-roken als de nieuwe norm (63,6 procent) en vindt dat rokers zich moeten aanpassen aan niet-rokers (66,7 procent). Ook vinden mensen rook stinken. Opmerkelijk genoeg is ook een deel van de rokers zelf voorstander van een rookvrij terras in de horeca: 18 procent.

Van de ondervraagden stoort 46,5 procent zich eraan wanneer mensen roken op het terras; bij niet-rokers is dit 56,7 procent. De voornaamste redenen zijn dat het stinkt (34,9 procent), dat het vies is als je zit te eten (34,7 procent) en dat mensen last krijgen van hun ademhaling of longen (23,2 procent).

In New York mag al jaren niet meer worden gerookt op het terras, in parken en op het strand. Bijna driekwart van de ondervraagden verwacht dat zulke verboden er op korte of lange termijn ook komen in Nederland. Onder rokers deelt bijna 68 procent die opvatting.