Dames maken geen indruk tijdens boogschieten Spelen

heywoodu

De Nederlandse boogschutters zijn bijzonder sterk begonnen aan de Europese Spelen in Baku. Dinsdagochtend stond de plaatsingsronde bij de mannen op het programma, waarbij iedereen 72 pijlen op het doel schoot om zo de plaatsing voor de knock-outfase te bepalen.

De Italiaan Mauro Nespoli deed dat het beste: 39 pijlen gingen in 'de 10' en totaal schoot hij 683 punten bij elkaar. Hij werd echter op de voet gevolgd door de Nederlandse nummer vijf van de wereld, Rick van der Ven. De 24-jarige schoot twaalf pijlen in de roos - vier meer dan Nespoli - en zijn in totaal 37 tienen hielpen hem naar een score van 679 punten. Dat was er één meer dan de pas twintigjarige Sjef van den Berg, die derde werd. Alleen Mitch Dielemans viel er wat buiten: met 655 punten plaatste hij zich als 29e voor de knock-outfase.

De punten van alle drie de schutters per land werden bij elkaar opgeteld om zo ook tot de plaatsing voor de landenwedstrijd te komen. Daarin ging Nederland ruim op kop met in totaal 2012 punten. De dichtste achtervolgers waren Wit-Rusland (2004 punten), Frankrijk en Oekraïne (beiden 2003), olympisch kampioen Italië (1999) en Duitsland (1985).

In de individuele competitie, die zaterdag begint, opent Dielemans zijn toernooi in de eerste ronde tegen de Italiaan Michele Frangilli, een lastige opgave. Van den Berg zou weinig moeite moeten hebben met de 53-jarige Let Eduard Lapsins, terwijl Van der Ven begint tegen de bijna 700 plaatsen lager genoteerde Emanuele Guidi. In de landenwedstrijd heeft Nederland een bye in de eerste ronde, in de kwartfinale wacht Polen of Rusland.

De plaatsingsronde in het Tofiq Bahramov was een drukke aangelegenheid, met 64 schutters naast elkaar (Foto: Getty)

Update 20.49 uur

De Nederlandse dames hebben in tegenstelling tot de heren weinig indruk kunnen maken tijdens de plaatsingsronde. Shireen-Zoë de Vries deed het nog het beste door met 630 punten op de 27e plaats terecht te komen. Dat was ver achter de Duitse Lisa Unruh, die zich met 662 punten naar de favorietenrol schoot. Esther Deden (615 punten) en Annemarie der Kinderen (608) kwamen niet verder dan de 47e en 51e plek. Als team betekende het de dertiende plek voor Nederland, dat het woensdag in de achtste finales erg zwaar zal krijgen tegen Oekraïne. In het gemengde team nemen De Vries en Rick van der Ven het in de achtste finales op tegen Denemarken.