FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 12 maart 2015

Verdachte gearresteerd na vuurgevecht

De politie heeft in het ziekenhuis van Genk (België) een 28-jarige Heerlenaar aangehouden die eerder donderdagavond in zijn woonplaats op de politie had geschoten. De politie schoot terug, er volgde een schotenwisseling. De man wist echter te ontkomen, maar werd later in Genk gearresteerd, maakte de politie bekend.

De verdachte negeerde om 20.00 uur een stopteken van de politie in de Talmastraat in Heerlen en ging er vandoor. Op de Kasteellaan liet hij de auto achter en vluchtte te voet verder. Daarbij schoot hij op zijn achtervolgers, die terug schoten. Hij ontkwam ondanks de inzet van speurhonden.

Later donderdagavond kreeg de politie informatie dat de man in het ziekenhuis van Genk was opgenomen. Hoe hij daar is gekomen en welke verwondingen hij heeft, weet de woordvoerster van de politie niet.

Meer profclubs in financiële zorgen

Het aantal clubs in het betaald voetbal dat in een financieel zorgwekkende toestand verkeert, is in een jaar tijd meer dan verdubbeld. Twaalf clubs zijn door de licentiecommissie van de KNVB ingedeeld in 'gevaren' categorie 1. Dat zijn er zeven meer dan een jaar geleden bij de meting, meldde de bond donderdag.

De clubs die zijn afgedaald naar categorie 1 zijn: PEC Zwolle, Roda JC, RKC Waalwijk, NEC, FC Dordrecht, VVV-Venlo, FC Den Bosch en Telstar. De Graafschap, Fortuna Sittard, FC Twente en NAC Breda stonden al onder verscherpt financieel toezicht van de bond. Excelsior is erin geslaagd van categorie 1 naar de veiliger categorie 2 te promoveren.

Matige start Luiten in Valspar Championship

Golfer Joost Luiten is het Valspar Championship, een evenement uit de PGA Tour in Florida, donderdag matig begonnen. De Bleiswijker kwam tot een ronde van 74 slagen, 3 boven par. Luiten moet vrezen dat hem dat na de eerste dag buiten de top honderd brengt. Nog niet alle golfers zijn klaar met de rondgang langs achttien holes.

Voorlopige leider is de Brit Brian Davis die in 65 slagen (-6) rond ging. Hiermee heeft hij een slag voorsprong op de Amerikanen Sean O'Hair en Ricky Barnes. Opvallendste prestatie kwam op naam van de Zimbabwaan Brendon de Jonge die op de veertiende hole door een slag van 114 meter een eagle maakte. Hij staat na de eerste dag op een gedeelde vierde plaats met vier slagen onder het baangemiddelde.

Bertens verliest in eerste ronde Indian Wells

Kiki Bertens is er donderdag niet in geslaagd de tweede ronde te bereiken van het toernooi van Indian Wells. De Servische Bojana Jovanovski was in twee sets de baas over de tennisster uit Wateringen: 6-3 en 6-4.

Bertens was de enige Nederlandse in het hoofdtoernooi. Bij de mannen komen Robin Haase, Igor Sijsling en Thiemo de Bakker in actie. De laatste plaatste zich via de kwalificaties.

Titanfall 2 is in de maak

Medeoprichter van Respawn Entertainment Vince Zampella heeft in een interview met IGN aangekondigd dat een opvolger van Titanfall in de maak is. Er is weinig bekend, zo is er nog geen naam, maar het wordt in ieder geval multiplatform.

Er zal worden voortgeborduurd op de bestaande verhaallijn en DLC-releases zouden wel eens conform het model van Evolve uitgevoerd worden, met periodiek gratis maps. Zampelli: "Ik ben van mening dat dat een hele goede insteek is, zoals Evolve het aanpakt. Ik denk dat als je betaalde mappacks gaat uitgeven, dit de community uiteen drijft en matchmaking een stuk moeilijker maakt. We willen in die zin af van de werkwijze die we hanteerden bij deel 1". 

Of er een singleplayer-optie komt is eveneens niet bekendgemaakt, net als een releasedatum. Wel weten we de platforms waar de game voor uitkomt, namelijk PlayStation 4, Xbox One en pc.

Uitslagen Europa League 12/03/2015

Vanavond werden de heenduels van de achtste finales van de Europa League gespeeld. In dit bericht de doelpuntenmakers, rode kaarten en eventuele andere bijzonderheden van de gespeelde wedstrijden. 

18.00 uur

Zenit St. Petersburg (Rus) - Torino (Ita) 2-0 (1-0) 
 28' Benassi (Torino/2g)
 38' Witsel 1-0
 53' Criscito 2-0

19.00 uur

Club Brugge (Bel) - Besiktas (Tur) 2-1 (0-0) 
 46' Töre 0-1
 62' De Sutter 1-1
 79' Refaelov 2-1

Dnipro Dnipropetrovsk (Oek) - Ajax (Ned) 1-0 (1-0) 
 30' Zozulya 1-0

VfL Wolfsburg (Dui) - Internazionale (Ita) 3-1 (1-1) 
 6' Palacio 0-1
 28' Naldo 1-1
 63' De Bruyne 2-1
 75' De Bruyne 3-1

21.05 uur

Everton (Eng) - Dinamo Kiev (Oek) 2-1 (1-1)
 14' Gusev 0-1
 39' Naismith 1-1
 82' Lukaku 2-1

Fiorentina (Ita) - AS Roma (Ita) 1-1 (1-0) 
 17' Ilicic 1-0
Bijz: 60' Ljajic (AS Roma) mist strafschop
 77' Keita 1-1 

Villarreal CF (Spa) -  Sevilla (Spa) 1-3 (0-2)
 1' Vitolo 0-1
 26' M'Bia 0-2
 48' Vietto 1-2
 50' Gameiro 1-3

Napoli (Ita) - Dinamo Moskou (Rus) 3-1 (2-1)
 2' Kuranyi 0-1
 25' Higuaín 1-1
 31' Higuaín 2-1
 45' Zobnin (Dinamo/2g)
 55' Higuaín 3-1

'Griekenland geen hopeloos geval'

Griekenland heeft voldoende mogelijkheden voor economisch herstel. Dat heeft de Duitse minister van financiën, Wolfgang Schäuble, donderdag gezegd. Schäuble zei er begrip voor te hebben dat frustraties onder Griekse kiezers resulteerden in een verkiezingsoverwinning voor een populistische partij die meer concessies over de Griekse noodleningen van de Europese Unie wil afdwingen.

Tot voor kort was de economische progressie in het terugdringen van de Griekse schuldenlast en het hervormen van de economie boven verwachting goed, zei de minister.

Ontevredenheid over de economische tegenwind leidde eerder dit jaar de val van de Griekse regering in. De linkse partij Syriza sleepte vervolgens een grote verkiezingszege binnen met de belofte nieuwe onderhandelingen over het leenprogramma op te starten.

IS accepteert trouw Boko Haram

Islamitische Staat heeft de trouw "geaccepteerd" die de leider van de Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram afgelopen weekeinde zwoer aan de soennitische extremisten in Syrië en Irak. De woordvoerder van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi liet dat in een audioboodschap weten.

Nigeria reageerde afgelopen weekeinde geschokt toen bekend werd dat Boko Haram trouw had gezworen aan IS. Het land riep de internationale gemeenschap op wakker te worden "nu een ramp zich hier ontvouwt".

IS accepteert trouw Boko Haram
IS accepteert trouw Boko Haram (Foto: ANP)

Mysterieuze schade aan auto's in Born

De brandweer heeft donderdagavond in Born (Limburg) groot alarm geslagen na meldingen over schade aan auto's. Uit de lucht vallende zwarte korreltjes veroorzaken volgens een woordvoerder van de brandweer "puntjes in de lak".

"We kregen veel meldingen binnen'', zei de woordvoerder. "Het gaat om een groot aantal auto's''. De beschadigde auto's staan geparkeerd bij het bedrijventerrein Holtum-Noord, vlakbij de A2 en bij autofabriek NedCar. Bij dit terrein is een grote parkeerplaats, waar nieuwe uit autofabrieken afkomstige auto's tijdelijk gestald worden.

Het gaat daarbij niet om auto's van het nabijgelegen NedCar. Ook daar staan honderden auto's buiten de fabriek, wachtend op transport naar afnemers. De brandweer gaat deze NedCar-Mini's donderdagavond nog op mogelijke schade onderzoeken.

Waar de korrels vandaan komen, is een raadsel. Navraag bij naburige bedrijven waaronder DSM en petrochemiereus Sabic leerde dat nergens in de buurt een storing is geweest, aldus de woordvoerder van de brandweer. Maar er staat oostenwind, de korrels kunnen ook uit Duitsland zijn overgewaaid.

'Yolanthe was geruchtenstroom zat'

Yolanthe Sneijder-Cabau heeft bewust al twee weken niets van zich laten horen via sociale media. "Ze was die eindeloze geruchtenstroom gewoon even zat, en geniet van die relatieve rust", zegt haar manager Xenia Kasper donderdag tegen het AD.

De laatste keer dat Yolanthe en haar man, Galatasaray-voetballer Wesley Sneijder (30), op sociale media van zich lieten horen, was op vrijdag 27 februari. "Ze was er even helemaal klaar mee, omdat Turkse en Nederlandse media een kennelijk onbedwingbare neiging hebben de kleinste mededelingen over haar privéleven op te blazen tot ongekende proporties."

Afgelopen weken werd druk gespeculeerd over de plotseling mediastilte rond het stel. Vooral Yolanthe is normaal gesproken regelmatig actief op sociale media. Er gingen geruchten dat ze zwanger was of bezig was zwanger te worden in een Turkse privékliniek. Ook waren er suggesties dat het niet boterde tussen het stel.

"Als Yolanthe berichtjes of foto's op sociale media zet gaat het los. En als ze even helemaal niets doet is ook dat weer aanleiding voor allerlei geruchten", zegt Kasper.

Baby in kinderwagen doodgereden

In het Overijsselse Lutten, bij Hardenberg, heeft een automobilist een vader die met zijn baby aan het wandelen was, aangereden. De kinderwagen werd door de klap weggeslingerd. De baby heeft dat niet overleefd. De vader is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie donderdag.

De automobilist is na de aanrijding doorgereden. Via een Burgernet-actie riep de politie omwonenden op uit te kijken naar een lichtgrijze Mercedes. Die auto is korte tijd later aangetroffen, maar van de bestuurder ontbrak ieder spoor.

Frozen 2 aangekondigd

Het nieuws zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het dan officieel: Frozen 2 is een feit. Dit meldt Disney op haar eigen kanalen.

Het gehele team dat aan het eerste deel heeft gewerkt, zal terugkeren voor het vervolg. Dit betekent dus dat de regie opnieuw op de schouders van Chris Buck en Jennifer Lee zal vallen en dat het Lopez-duo zich weer bezig zal gaan houden met de muzikale omlijsting. Het nieuws werd tijdens een vergadering bekend gemaakt aan de aandeelhouders van Disney. 

Frozen zorgde voor een enorme versterking van de al sterke positie van Disney op de animatiemarkt. De film wist wereldwijd meer dan 1,3 miljard dollar op te halen en is daarmee de meest succesvolle animatiefilm allertijden. Ook kreeg de film de Oscar voor Beste Animatiefilm en is de merchandise voor Frozen niet aan te slepen in de winkels.

Een releasedatum is nog niet bekend gemaakt, maar verwacht wordt dat het vervolg in het najaar van 2017 te zien zal zijn. Voor de fans is vanaf volgende week een korte film te zien, die het leven van Anna en Elsa in Arendelle toont na de perikelen van de film. Deze zal worden vertoond voor Disney's nieuwe live-action adaptie van Cinderella.

Clip songfestivallied Trijntje onthuld

De clip van het songfestivalliedje van Trijntje Oosterhuis is sinds donderdag online te bekijken. De video van het nummer Walk Along werd op Twitter en op de website van de Nederlandse organisatie van het Eurovisiesongfestival geplaatst.

Trijntje vertegenwoordigt op 19 mei Nederland op het Eurovisiesongfestival in Wenen. In de videoclip, die in zwart-wit is opgenomen, is Trijntje zingend samen met een man te zien.

Walk Along is geschreven door Anouk, die in 2013 meedeed aan het liedjesfestijn. Ze werd negende met het nummer Birds. Vorig jaar bereikten The Common Linnets, bestaande uit Ilse DeLange en Waylon, de finale. Ze werden tweede, de hoogste notering voor Nederland in decennia.

Marsrover kan robotarm weer gebruiken

De Marsrover Curiosity heeft zijn robotarm weer bewogen, nadat het ruimtekarretje vorige maand te kampen had gekregen met kortsluiting. Dat heeft de ruimtevaartorganisatie NASA donderdag gezegd.

Eerder deze week plaatste de Curiosity een poedermonster in zijn ingebouwde laboratorium voor analyse. Het poeder was afkomstig uit een gat in een stuk steen dat eerder door de rover was geboord.

De Curiosity bevindt zich aan de voet van een berg op Mars. In de komende dagen zal hij het hogerop zoeken om meer rotsblokken te onderzoeken.

KLM en bonden komen geen steek verder

De vakbonden en KLM liggen nog altijd ver uiteen als het gaat om nieuwe cao-afspraken. FNV-bestuurder Jan van den Brink liet donderdag weten dat de luchtvaartmaatschappij bij haar voorstel blijft om weer een jaar de nullijn te hanteren en om atv-dagen in te leveren. Dat is onacceptabel voor de bonden.

"De afgelopen twee jaar zat het personeel al op de nullijn, dat is het maximum", aldus Van den Brink. "KLM heeft een structureel probleem in de markt, dat los je niet op met het opheffen van een paar dagen".

Volgens de bestuurder wil KLM nog donderdagavond tot een akkoord komen. De onderhandelingen zijn echter geschorst. Wanneer ze worden hervat, is onduidelijk.

Ombudsman bekijkt klacht klokkenluider Odfjell

De Nationale ombudsman buigt zich over klachten van een man die misstanden bij het Rotterdamse olieopslagbedrijf Odfjell aan het licht heeft gebracht. Dat bevestigde een woordvoerster donderdag na een bericht van EenVandaag.

De klokkenluider zegt dat hij bij het Openbaar Ministerie geen gehoor vond voor zijn klachten over onveilige situaties bij Odfjell. Ook zegt hij dat het OM hem er niet op heeft gewezen dat hij als klokkenluider ondersteuning kon krijgen. Verder zou de politie niet adequaat op zijn meldingen hebben gereageerd.

De Nationale ombudsman wil niets zeggen over de inhoud van de klacht en over het onderzoek.

Uitslag Dnipro Dnipropetrovsk - AFC Ajax

Ajax moet volgende week twee keer scoren om de 1-0 nederlaag tegen Dnipro weg te spoelen. De Amsterdammers brachten te weinig voor een goed resultaat.

Al na vier minuten kreeg Serero na een uitstekende pass van Klaassen een goede kans om Ajax op voorsprong te zetten. Doelman Boyko kon redden en daarna domineerde Dnipro de wedstrijd. Op het slecht bespeelbare veld tikte Veltman de bal terug op Cillessen, die de bal niet onder controle kreeg en Seleznyov de kans gaf om de score te openen, maar de spits schoot naast.

Daarna haalde Van Rhijn een bal weg uit doelmond na een corner en oogde Ajax kwetsbaar. De Amsterdammers konden aanvallend nauwelijks iets laten zien en werden bij tijd en wijle ver teruggedrongen door de thuisploeg. Na een half uur brak Zozulya de ban voor Dnipro. Boilesen maakte een sliding waar hij beter had kunnen blijven staan, waarna de aanvaller op aangeven van Konoplyanka doelman Cillessen in de lange hoek klopte voor de 1-0.

Het bleef billenknijpen voor Ajax. Veltman timede verkeerd bij een lange bal. Seleznyov kon daarop uithalen. Cillessen kreeg de bal recht op zich af en voorkwam een grotere voorsprong voor Dnipro. Op slag van rust kreeg Ajax een uitgelezen mogelijkheid om de stand gelijk te trekken. Na een corner kopte Klaassen door, waarna Veltman de bal er een meter voor de lijn niet in kreeg. De verdediger werkte de bal over.

In de tweede helft bleef Ajax het merendeel van het balbezit houden, maar de Amsterdammers konden maar niet gevaarlijk worden in de buurt van Boyko. Aan de andere kant werd Dnipro wel weer gevaarlijk, vooral na vrije trappen en corners. Een bal die tot twee keer toe van richting werd veranderd kon Cillessen nog redden.

In het restant van de wedstrijd werd Ajax dreigender, maar niet dreigend genoeg voor de gelijkmaker. Invaller Kishna kreeg twee mogelijkheden om een schot te lossen, maar twee keer werd zijn poging geblokt door Dnipro-verdediger Douglas, waardoor Ajax volgende week twee goals nodig heeft om verder te bekeren.

Dnipro Dnipropetrovsk

1 - 0

AFC Ajax

 30' Zozulya    
 
 Gele kaart: Fedetskiy, Rotan (Dnipro), Boilesen, Bazoer (AFC Ajax)
 
Stadion: NSK Olimpiyskyi, Kiev
Toeschouwers: ??
Arbiter: Bebek (Kro)
 
Opstelling:   Opstelling:
Boyko
Fedetskiy
Douglas Bacelar
Cheberyachko
Egídio
Zozulya
Fedorchuk 
Bezus (Bruno Gama/58)
Rotan
Konoplyanka
Seleznyov (Kalinic/76)
  Cillessen
v.Rhijn
Veltman
Viergever
Boilesen
Bazoer
Klaassen
Serero (Sinkgraven/60)
El Ghazi
Milik (Zivkovic/77)
Schöne (Kishna/61)

Vrouwen boos op de Verenigde Naties

In het nieuwe document voor de rechten van de vrouwen, uitgegeven door de Verenigde Naties, hebben vrouwen een stuk minder universele rechten dan de uitgave van twintig jaar eerder. Veel vrouwenorganisaties zijn hels over de tekst.

Vrijheid van seksualiteit, het mogen weigeren van seks, enige vorm van gelijkwaardigheid met de man en ander leuks is behoorlijk afgezwakt in het pas verschenen VN-document. De reden hiervan is de toegenomen invloed van Amerikaanse reliekneuzen, bekrompenheid uit Afrikaanse landen, het Vaticaan dat nu eenmaal het vaticaan is, het xenofobische Rusland en last but not least, de op de Koran gestoelde meningen uit moslimlanden.

Ongeveer duizend vrouwengroepen en niet-gouvernementele organisaties zijn hierover behoorlijk verbolgen en hebben gezamenlijk een protestbrief ondertekend en opgestuurd naar het VN-hoofdkwartier.

Volgens onze eigen Jet Bussemaker, die een nietszeggend erebaantje bij een vage club binnen de VN heeft bemachtigd, valt het allemaal best mee. Vrouwenrechten worden zelfs hier en daar 'mensenrechten' genoemd.

Homo's, Lesbo's en transgenders worden totaal niet genoemd in het document.

Brandbrief over goederenspoor in Brabant

Drie provincies, twintig gemeenten en de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant hebben donderdag een brandbrief gestuurd aan staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor). Ze maken zich ernstige zorgen over de veiligheid van het spoorvervoer van gevaarlijke stoffen door dichtbevolkte gebieden via de Brabantroute en overige Zuid-Nederlandse spoorlijnen.

Aanleiding voor de brief is de botsing van een passagierstrein en een goederentrein bij Tilburg, afgelopen vrijdag. Na de botsing lekte uit de goederentrein het brandbare butadieen. De machinist bleek door een rood sein te zijn gereden.

De schrijvers van de brief vragen Mansveld onder meer om na te gaan of eerder toegezegde veiligheidsmaatregelen intussen zijn uitgevoerd, en of geplande maatregelen naar voren kunnen worden gehaald.

PVV: otter moet oprotten

De PVV vindt de otter geen verrijking voor het Zuid-Hollandse natuur. Enkele exemplaren van de marterachtigen hebben hun heil gezocht in de NIeuwkoopse Plassen, maar aanhangers van de eenmanspartij zijn van mening dat de otter moet worden uitgezet.

Reden hiervan zouden de kosten zijn die de ottercultuur nu eenmaal meebrengt in de provincie. Om de otter wat meer ruimte te geven en zich helemaal thuis te voelen, is Natuurmonumenten van plan om een paar tunnels aan te leggen. Onzin, vind de PVV. De otters horen niet in het westen thuis en kunnen beter gedeporteerd worden naar Friesland.

De otter heeft zich dertig jaar lang niet laten zien in het gebied, maar sinds vorig jaar is een voorzichtige ottertsunami begonnen.

Natuurmonumenten is bang dat de dieren zonder veredelde rioolbuizen drukke wegen zullen oversteken zonder goed uit te kijken, wat mogelijkerwijs voor de nodige slachtoffers zou gaan zorgen. Waanzin in de ogen van de PVV Zuid-Holland. Ze (de otters) kunnen beter naar het hoge noorden gaan, waar minder auto's rijden en meer groen te vinden is.

Katy Perry eet patatje azijn in Amsterdam

De Amerikaanse zangeres Katy Perry ging deze week even Amsterdam in, waar ze was vanwege een optreden in de Ziggo Dome. Ze bezocht het Anne Frank Huis, maar dat doet iedereen dus dat boeit eigenlijk niet. Veel interessanter is haar bezoek aan snackbar High Snack op de Wallen. Daar at ze namelijk een patatje azijn.

De zangeres plaatste vervolgens een foto van zichzelf voor de pui van de zaak op Instagram. Die werd natuurlijk prompt bedolven onder de likes, en nu is ook eigenaar Younes wereldberoemd, schrijft AT5. De snackbar stond de volgende dag dan ook vol fans, die net als hun heldin ook een patatje azijn moesten hebben. Dat kwam goed uit, want Perry gaf geen cent extra. "Dat heb je met die sterren, die geven nooit fooi."

Uw nederige verslaggever eet ook wel eens patat met azijn, maar dan bij een bord fish & chips in een Ierse pub. Hij heeft zich laten vertellen dat die rare gewoonte is te herleiden op het feit dat azijn een soort afwasmiddel is. Een detergent in het Engels. Het breekt vet af, en houdt mevouw Perry dus slank. Weten we dat ook weer. Eet smakelijk!

 

Oh hey to you too, snack! (Also doing my best Lisa Loeb impression in these 👓)

A photo posted by KATY PERRY (@katyperry) onMar 10, 2015 at 7:13pm PDT

Ebola-epidemie passeert tienduizend doden

De ebola-epidemie in West-Afrika is de grens van tienduizend slachtoffers gepasseerd. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie donderdag gezegd. De meeste doden vielen in landen als Guinee, Liberia en Sierra Leone.

Het eerste besmette geval werd in maart 2014 waargenomen in een woud in Guinee. Aanvankelijk werd gedacht dat de verspreiding van het virus snel kon worden ingedamd, net als bij twee eerdere uitbraken in Centraal- en Oost-Afrika. Nu heerst de opvatting dat er te langzaam werd ingegrepen, waardoor het virus zich ook over de grens kon verspreiden. De gezondheidsstelsels in de getroffen landen bleken bovendien niet bij machte de crisis aan te kunnen.

Inmiddels is de snelheid waarmee het dodental oploopt aanzienlijk afgenomen. Dat is grotendeels het gevolg van internationaal ingrijpen. Maar in delen van Guinee en Sierra Leone blijkt de epidemie hardnekkiger dan elders.

Zelfgemaakt explosief uit woning Rijswijk gehaald

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft uit de woning van een verwarde 52-jarige man in Rijswijk een zelfgemaakt explosief gehaald. Het projectiel, dat vermoedelijk met chemicaliën is gemaakt, is donderdagavond ergens in de omgeving tot ontploffing gebracht. Dat meldt de politie.

De zestien flatwoningen in het complex aan de Steenvoordelaan zijn ontruimd. Bewoners van drie woningen zijn opgevangen in een nabijgelegen school. De straat voor het huis is afgezet. De politie doorzoekt behalve de woning ook de kelder van de verwarde man.

Hij had zich donderdagochtend in Ridderkerk bij de politie gemeld. De man leverde daarbij een vuurwapen en een handgranaat in en vertelde aan de politie dat er chemicaliën in zijn huis in Rijswijk lagen.

Hij verbleef ook in een woning in Ridderkerk. Bij het binnengaan van dat pand arresteerde de politie een andere 52-jarige man. Er werden hennepplanten, vuurwerk en een patroon voor een vuurwapen gevonden.

De politie denkt dat het nog enige uren duurt voordat de woning weer veilig is. Er staat een container voor de spullen die uit de ernstig vervuilde woning worden gehaald.

Star Wars spin-off officieel aangekondigd

De titel voor de eerste spin-off film in de Star Wars Cinematix galaxy is aangekondigd. Het gaat om Star Wars: Rogue One. Deze film zal het universum in 'a galaxy far, far away' voor het eerst buiten de Star Wars Saga gaan verkennen.

De film zal op 16 december 2016 in de bioscopen verschijnen. Gareth Edwards zal de film gaan regisseren. Edwards scoorde vorig jaar met een nieuwe versie van Godzilla. Hoofdrol in deze film is weggelegd voor Felicity Jones die afgelopen awardsseizoen geroemd werd om haar vertolking van Jane Hawking in The Theory of Everything. Ze verdiende er een Oscar-nominatie mee.

Tevens maakte Lucasfilm bekend dat Rian Johnson het script en de regie van Star Wars: Episode VIII op zich zal nemen. Deze film zal 26 mei 2017 verschijnen, precies 40 jaar en een dag na het verschijnen van de eerste Star Wars. Dit bekekent tevens dat er tussen Episode VII en Episode VIII slechts 1,5 jaar zal zitten. Rian Johnson regisseerde eerder Looper en drie afleveringen van Breaking Bad, waaronder de belangrijke en één van de beste afleveringen van die serie, Ozymandias

Over The Force Awakens is niks nieuws bekend gemaakt. Een trailer zal echter niet heel lang meer op zich laten wachten.

Aantal hardloopblessures blijft stijgen

Het aantal hardloopblessures blijft stijgen. Vorig jaar waren het er 710.000, vergeleken met 640.000 in 2013 en 610.000 in 2012. Vooral bij beginnende hardlopers neemt het aantal blessures toe. Dit blijkt uit een onderzoek dat het onafhankelijke bureau VeiligheidNL donderdag heeft gepubliceerd.

Blessure tijdens het hardlopen zijn te voorkomen. VeiligheidsNL beveelt aan blessurepreventie tot onderdeel van de training te maken. "Denk hierbij aan een goede trainingsopbouw, warming-up, cooling-down en spierversterkende oefeningen. Tips zijn te vinden op Voorkomblessures.nl", aldus VeiligheidNL. Ook zou meer aandacht voor preventie in hardloop-apps kunnen leiden tot minder blessures.

VVD 'nog nergens' in opvolging bewindslieden

Nieuwe bewindslieden voor Veiligheid en Justitie zullen nog wel even op zich laten wachten. "We zijn nog helemaal nergens", zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra donderdag op Radio 1. Een jurist heeft volgens hem als kandidaat 'natuurlijk een plus'. Het liefst had de VVD 'schapen met tien poten'. Lijken er mensen te zijn gevonden, dan moeten ze ook nog worden gescreend.

Zijlstra denkt niet dat Fred Teeven, de afgetreden staatssecretaris, er al over denkt om in de Tweede Kamer te gaan zitten. Hij zou in aanmerking komen als het omstreden ex-VVD-Kamerlid Johan Houwers als kandidaat afvalt. Van hem moet eerst vast komen te staan dat hij onschuldig is aan hypotheekfraude, de verdenking waarom hij eerder opstapte als parlementariër. Is hij dat, dan zou hij in de plaats kunnen komen van Mark Verheijen, die vertrok wegens twijfels aan zijn integriteit.

Teeven is intussen bezig te verwerken wat er is gebeurd, aldus Zijlstra, en dat gaat wel: "Hij heeft het een plaats gegeven".

Opgepakte leden motorclub geen Travellers

De drie leden van een motorclub die deze week werden aangehouden voor het bezit van harddrugs, zijn geen leden van de Trailer Trash Travellers, zoals de politie eerder meldde. Dat heeft secretaris Barry Joren van die motorclub donderdag gezegd. Volgens hem zijn de drie lid van Trailer Trash Caribbean.

De politie bevestigt dat ze de verkeerde naam naar buiten heeft gebracht. De twee motorclubs hebben niets met elkaar te maken, aldus Joren.

De aangehouden mannen zijn een 28-jarige inwoner van Almere, een 35-jarige Bussummer en een 29-jarige Haarlemmer. Ze werden aangehouden in Amsterdam-Noord. De harddrugs kwamen aan het licht bij het doorzoeken van hun auto, waar een sterke hennepgeur uit kwam.

Sportblog: Federer te kijk gezet & seksistisch wasvoorschrift

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke woensdag, en deze keer op donderdag, vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen. Dit weekend zal er weer een bonuiseditie verschijnen met nog meer leuks van het Sportblog.

Wasvoorschrift: Laat je vrouw het shirt maar wassen!
Het Indonesische sportmerk Salvo Sports heeft zich de woede op de hals gehaald van vrouwen over de hele wereld. Dat komt doordat de voetbalshirtsproducent een bijzonder wasvoorschrift in de shirts heeft genaaid. Op dat stukje handige informatie staat namelijk "Geef het aan je vrouw, het is haar werk." En dat vond natuurlijk niet iedereen even grappig. Inmiddels heeft het bedrijf officieel zijn excuses gemaakt voor het opmerkelijke wasvoorschrift.

Grensrechter nodig? Gebruik een fan of een journalist!
Het was wel raak afgelopen weekend. Zowel in Engeland als in België was er plots een nieuwe grensjager nodig. In België moest bij het duel tussen Antwerp en Patro Maasmechelen in de Tweede Klasse na twintig minuten de scheidsrechter met een blessure naar de kant. De grensrechter was zijn vervanger, maar wie verving hem in zijn taak? De gelukkige werd Sven Neefs, een 28-jarige Antwerp-fan. Neefs had wel ervaring als scheidsrechter bij de jeugd maar had nog nooit op een dergelijk niveau geacteerd. "Zelf zou ik nooit op het idee komen, maar mijn vrienden schoven me naar voren om te vlaggen." Aldus de jonge Vlaming tegen sportwereld.be.

In Engeland sloeg het noodlot ook toe. Bij de wedstrijd tussen Hemel Hempstead Town en Bath City, in de Engelse zesde divisie, moest al na negen minuten de grensrechter naar de kant met een blessure. De enige onpartijdige en gediplomeerde aanwezige die hem kon vervangen bleek een BBC-journalist te zijn.Voor de 26-jarige Matt Mesiano was het een bijzondere ervaring. "Normaal vlag ik bij de jeugd en komt er één man met zijn hond kijken. Nu waren het er zevenhonderd", aldus een nerveuze Mesiano, die de thuisploeg met 0-3 zag verliezen. "Veel vrienden heb ik hier niet gemaakt, denk ik."

Het derbygevoel in Kopenhagen
Vorig jaar lieten we al een een prachtige tifo-actie zien van de beladen derby tussen FC København en Brøndby. Ook dit jaar was het weer feest tijdens de wedstrijd. Zoveel vuurwerk als je voorbij ziet komen mag in Nederland vast niet meer de stadions in maar het geeft toch wel een bijzonder gezicht. FC København zette een mooi filmpje online waar we het derby gevoel van dichtbij meemaken. En ook een filmpje waarin de supportersacties worden gefilmd willen we jullie niet onthouden. We kijken al uit naar de confrontatie in het volgend voetbaljaar.


Het derbygevoel van dichtbij (Bron: YouTube/F.C. København)


De supporters tijdens de wedstrijd (Bron: YouTube/Stimmen der Kurve)

Froome bewonderaar van Marianne Vos
Wielrenner Chris Froome hield deze week een klein vragenuurtje waarbij fans via Twitter hun brandende vragen konden stellen. Nederland valt bij de winnaar van de Tour de France van 2013 in ieder geval goed in de smaak, want hij luistert graag naar de muziek van Tiësto. Wie hij in het wielerpeloton het meest bewondert? Onze eigen Marianne Vos natuurlijk.

Waren er meer opvallende zaken? Jazeker, want Froome was graag Formule 1-coureur geworden als hij geen wielrenner was geworden. Daarnaast blijft hij een echte Brit, ondanks dat hij in Kenia is geboren. Het liefst wordt hem groene thee voorgeschoteld.

Roger Federer te kijk gezet
Zelfs zeventienvoudig grandslamwinnaar Roger Federer kan nog wel eens verrast worden. De Zwitser speelde voorafgaand aan het toernooi Indian Wells een demonstratiepartij tegen Grigor Dimitrov, toen deze in de derde set zijn racket gaf aan een jongetje uit het publiek. Het kereltje bleek niet onder de indruk van Federer te zijn en speelde de bal terug. Sterker nog, toen de Zwitser aan het net stond werd hij verrast door een perfect uitgevoerde lob en werd hij te kijk gezet.


Leuk geprobeerd Roger (Bron: YouTube)

Wielerfoto van het jaar!
Tijdens de Strade Bianche is het dankbaar foto's maken voor de fotografen. De Italiaanse wielerwedstrijd die voor een groot deel gaat over onverharde wegen levert mooi plaatjes op. En als er dan ook nog wat onverwachts gebeurd dan kun je als fotograaf je geluk niet op. Jered Gruber had dat geluk afgelopen weekend. Hij stond bij Elia Viviani die wanhopig op een nieuw wiel stond te wachten na een lekke band. Maar het duurde maar en duurde maar omdat een stukje eerder op het parcours een grote valpartij was gebeurd waardoor de ploegleiders er niet door konden. Het lange wachten zorgde voor enige frustratie bij Viviani, zelfs zoveel dat hij kwaad zijn wiel weggooide. De Italiaan had pech dat hij op één van de mooi glooiende stukken stond en zo moest hij dus snel de achtervolging inzetten op zijn wiel. Gelukkig was Gruber zo vriendelijk om de mooie foto op Instagram te zetten.

Southampton op wintersportvakantie
Aangezien Southampton afgelopen weekend niet hoefde te voetballen besloot Ronald Koeman zijn team op een uitje mee te nemen, naar Davos. Een beetje gevaarlijk zou je zeggen, de voetballers zo vlak voor het beslissende deel van de competitie op de lange latten maar Koeman zag er geen probleem in. Tijdens het verblijf ging het team ook het ijs op. Onder leiding van voorzitter Ralph Krueger, een voormalig ijshockeyprofessional, begaven de voetballers zich op het ijshockeyveld. Ook Koeman deed mee, al had hij het zwaar:

De spelers hadden het goed naar de zin in de Zwitserse sneeuw:


Southampton in de sneeuw (Bron: YouTube/Southampton FC)

En natuurlijk was er na afloop ook après-ski:

Italië wil migrantenstroom buiten Europa opvangen

Italië wil dat er in het noorden van Afrika migratiecentra worden opgericht ter versteviging van de Europese middelen om de toestroom van asielzoekers tegen te gaan. De Italiaanse minister van binnenlandse zaken, Angelino Alfano, drong er donderdag bij andere lidstaten van de Europese Unie op aan het plan te omarmen.

Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk stelden zich achter het plan, dat inhoudt dat potentiële migranten in landen als Niger, Tunesië, Marokko of zelfs Egypte in het oog worden gehouden.

"Het gaat om een humanitaire missie die Europa in staat stelt de enorme markt voor mensensmokkel te controleren en ontmantelen", aldus Alfano.

Vorig jaar wisten 276.000 migranten de EU illegaal binnen te komen. Libië, dat door interne conflicten verscheurd wordt, is vaak de springplank vanwaar migranten Zuid-Europa hopen te bereiken.

De meeste migranten arriveren in Italië. De regering in Rome vreest inmiddels dat zich in de grote migrantenstroom extremisten ophouden.

De EU wil immigratiefunctionarissen naar landen buiten Europa sturen om vast te stellen of mensen dringend hulp nodig hebben en te bekijken welke legale manieren zij hebben om naar Europa te migreren. In Niger staat een testfase op de planning. Veel jongemannen uit Senegal, Gambia en Mali reizen via dat land naar het noorden, in een poging de armoede achter zich te laten.

Trailer Tales from the Borderlands: Episode 2 - Atlas Mugged

Telltale Games heeft een trailer laten zien van de tweede episode van Tales from the Borderlands, genaamd Atlas Mugged. Daarnaast zijn er screenshots om alvast de sfeer te proeven.

Tales from the Borderlands: Episode 2 – Atlas Mugged

De hoofdpersonen van Episode 1, Rhys en Fiona, krijgen de opdracht om spullen te stelen bij een verlaten fabriek van Atlas. Uiteraard laat Handsome Jack zijn mooie koppie ook weer zien.

Tales from the Borderlands: Episode 2 – Atlas Mugged  komt 17 maart uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Mac, Windows, iOS en Android.

Tales from the Borderlands: Episode 2 – Atlas Mugged

Tales from the Borderlands: Episode 2 – Atlas Mugged

Tales from the Borderlands: Episode 2 – Atlas Mugged

Tales from the Borderlands: Episode 2 – Atlas Mugged 

 Tales from the Borderlands: Episode 2 – Atlas Mugged

 Tales from the Borderlands: Episode 2 – Atlas Mugged

Tales from the Borderlands: Episode 2 – Atlas Mugged

Spaarrente bij Rabobank onder de 1 procent

Rabobank verlaagt als eerste Nederlandse grootbank zijn spaarrente volgende week tot onder de 1 procent. Mensen met een vrij opneembare internetspaarrekening bij de bank krijgen dan nog maar 0,9 procent rente.

Banken schroeven de spaarrentes al enkele jaren terug. Dit hangt samen met de lage rentestand in Europa. Vergelijkingssite Spaarrente.nl verwacht dat ook de andere grootbanken, ABN Amro en ING, hun spaarrentes komende weken onder de 1 procent brengen.

Financieel directeur van Rabobank, Bert Bruggink, zei begin vorige maand al dat hij er zeker van was dat de grens van 1 procent zou worden doorbroken. Of de spaarrente negatief wordt, kon hij niet zeggen. Volgens Bruggink leert de ervaring dat mensen een kleine negatieve spaarrente, zoals in bijvoorbeeld Zwitserland, nog aanvaarden.

'Kojima steekt langere middelvinger op naar het westen'

Kojima Productions steekt een dikke bionische middelvinger richting het westen. In de Japanse versie van de Collector’s Edition zit namelijk een grotere bionische arm dan in de Europese versie. Dat wordt dus of importeren of aanvaarden dat Japanners nou eenmaal grotere armen hebben.

In het onderstaande filmpje zie je meer detail van deze speciale Collectors Edition. Als je hem nog wilt kopen, dan zal je goed moeten zoeken. Hij was namelijk binnen een dag uitverkocht op Amazon.

Maak je seksleven 1.000% beter!

Als FOK!ker heb je natuurlijk geen seks dus heb je er geen flikker aan, maar toch blijkt je smartphone een kleine optie te bevatten die je seksleven een stuk beter maakt. De makers van de video beweren zelfs dat de kwaliteit en de frequentie van het neuken met zelfs 1.000 procent beter wordt. Dat is tien keer zoveel beter.

Het filmpje is gebaseerd op een wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Durham. Dus ze weten waar ze over praten.

Voor de optie van de smartphone hoef je niet eens een app te downloaden. Het gaat namelijk om de uit-knop. Het filmpje is natuurlijk een snoeiharde commercial van Durex, maar toch blijkt de video een kern van waarheid te bevatten.

Uit het onderzoek, in opdracht van de condoomfabrikant, is naar voren gekomen dat een buitensporig gebruik van technologie als smartphone slopend is voor je seksleven. Niet alleen wordt er minder geneukt, ook de duur van de wip is een stuk korter. Oftewel: als je als FOK!ker de hele dag op je smartphone zit te kutten, heb je geen seks. Maar dat wisten we al...

Ben ff uit

'Inlichtingenfiguur hielp Britse IS-meisjes'

In Turkije is een lid van een buitenlandse inlichtingendienst aangehouden. Hij zou drie Britse schoolmeisjes hebben geholpen zich aan te sluiten bij de terreurgroep Islamitische Staat.

De verdachte, onbekend is of het om een man of een vrouw gaat, zou zich hebben voorgedaan als een lid van een inlichtingendienst van een land dat onderdeel is van de internationale coalitie tegen IS, zei minister van buitenlandse zaken Mevlut Cavusoglu. "Het gaat niet om een lidstaat van de Europese Unie of de Verenigde Staten", zei hij.

De drie meisjes, twee van 15 en een van 16, reisden vorige maand naar Turkije. Van daaruit zijn ze vermoedelijk de grens met Syrië overgestoken. In Groot-Brittannië ontstond grote ophef over het vertrek van de meisjes. Een deel van de woede richtte zich tegen Turkije, dat van Londen het verwijt kreeg dat het de Britse autoriteiten niet op tijd had ingelicht.

Arrestaties voor online drugshandel

De politie heeft maandag in Amsterdam en Utrecht twee mannen gearresteerd op verdenking van grootschalige drugshandel. Ze zouden drugs hebben geleverd die later verkocht werden op illegale online marktplaatsen. Ze worden ook verdacht van witwassen. Dat meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

De verdachten zijn donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ze zitten nog zeker veertien dagen vast.

De politie kwam de verdachten op het spoor na een arrestatie in Amsterdam in december, na de vondst van een grote hoeveelheid harddrugs. De man die toen werd aangehouden, is volgens het OM mogelijk een van de grootste Nederlandse verkopers van verdovende middelen. De twee mannen die maandag werden opgepakt, worden gezien als leveranciers.

De politie heeft 30.000 euro cash, 150.000 euro aan bitcoins en een aantal BMW's in beslag genomen.

EU besluit tot strengere contraterreurmaatregelen

De lidstaten van de Europese Unie zijn het donderdag eens geworden over strengere controles van reizigers die ervan verdacht worden terroristen of potentiële islamitische strijders te zijn. De maatregelen worden in juni in het hele Schengengebied van kracht, zei de Letse Rihards Kozlovskis, die de vergadering voorzat.

In juli wordt voorts binnen Europol een speciale eenheid opgericht die zich zal bezighouden met het verwijderen van pro-terroristische en andere extremistische uitlatingen van websites en sociale media.

Ex-VVD-raadslid nog een week in de cel

Ex-VVD-raadslid Kathalijne de Kruif uit Stichtse Vecht moet nog een week in de cel blijven zitten. Volgende week donderdag wordt haar voorlopige hechtenis geschorst, maar er zijn nog voldoende ernstige bezwaren tegen de oud-politica die moeten worden onderzocht. Als ze wordt vrijgelaten uit de gevangenis, blijft ze nog wel verdachte.

Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Utrecht donderdag beslist, aldus een woordvoerster. De advocaat van de oud-fractievoorzitter van de VVD vroeg vorige week al om vrijlating van de Maarssense vrouw.

De Kruif zit al drie weken vast als verdachte in een omvangrijk onderzoek naar hennepteelt en witwassen. In dat onderzoek zijn nog zeven mensen gearresteerd. Tijdens het maandenlange onderzoek naar de zaak is de telefoon van De Kruif getapt door de recherche. Via de tap ontdekte de politie dat zij informatie over de benoeming van een nieuwe burgemeester voor Stichtse Vecht zou hebben gelekt aan een partijgenoot, die dat weer doorspeelde aan een kandidaat voor de functie.

De Kruif, die deze week besloot om als politica te stoppen, is ook voor het lekken gearresteerd, maar daarvoor zit zij niet in de cel. Ook naar de VVD'ers die de vertrouwelijke informatie van haar kregen doet Justitie onderzoek. Het zou gaan om oud-wethouder Piet Ploeg van Stichtse Vecht en Rob Bats, oud-burgemeester van het Groningse Haren.

Ritzege Debusschere in Tirreno-Adriatico

Jens Debusschere heeft de tweede etappe in Tirreno-Adriatico gewonnen. Na 153 kilometer fietsen van Camaiore naar Cascina was de Belgisch kampioen de snelste in de massasprint. Die sprint werd wel ontsierd door een val van Elia Viviana en Sacha Modolo. Zij maakten tegne de grond, nadat Mark Cavendish hen gehinderd had. De Brit week plots naar rechts uit na een probleem met een schakeling. 

Achteraf bleek dat zijn ketting eraf lag. Peter Sagan werd tweede voor de Ier Sam Bennett. De rit kende een zevenkoppige kopgroep die op zestien kilometer van de aankomst werd ingelopen. Martijn Keizer zat in die kopgroep. Adriano Malori van Movistar zal vrijdag opnieuw van start gaan in de leiderstrui.

Getuigen zagen raket vlak voor crash MH17

Dorpelingen in het oosten van Oekraïne zagen een raket vlak boven zich vliegen, kort voordat op 17 juli de MH17 van Malaysia Airlines neerstortte.

Uit de getuigenis, opgetekend door persbureau Reuters, zou blijken dat de raket is afgevuurd vanuit het gebied dat werd en wordt bezet door pro-Russische rebellen. Rusland en de rebellen hebben steeds gezegd dat het Oekraïense leger de raket afvuurde.

De dorpelingen zeggen dat de raketlanceerinstallatie in een veld bij Chervonyi Zhovten stond op de dag dat de MH17 werd neergeschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders.

Getuigen zagen raket vlak voor crash MH17
Getuigen zagen raket vlak voor crash MH17 (Foto: ANP)

Homefront bij nieuwe Dambuster Studios

Deep Silver onthulde vandaag het nieuwe logo en de website van hun nieuwe interne AAA ontwikkelteam, Deep Silver Dambuster Studios. Zij hebben het stokje overgenomen van Crytek om het spel Homefront: The Revolution te ontwikkelen.

Dambuster Studios werd in juli 2014 opgericht in Nottingham in Engeland. Aan de leiding staat Hasit Zala, hij is tevens gamedirector van Homefront: The Revolution. Momenteel heeft de studio 126 werknemers, waarvan het overgrote merendeel gewerkt heeft bij Crytek UK.

'We zijn verheugd dat de koop van de Homefront IP en bedrijfsmiddelen van Crytek door Deep Silver het mogelijk heeft gemaakt dat de ontwikkeling van Homefront: The Revolution met een zo gering mogelijke onderbreking door kon gaan', aldus Hasit Zala. 'Het team hier is ervan overtuigd dat we echt aan iets heel speciaals werken.'

De ontwikkeling van Homefront: The Revolution verloopt voorspoedig en de game staat nu gepland voor release in 2016 op Xbox One, PlayStation 4, Mac en pc. Meer is er in de preview van het spel te lezen.

logo

Stoet legervoertuigen rijdt route bevrijding

Een colonne van ruim 350 oude legervoertuigen gaat de route rijden die de geallieerden in 1945 aflegden om Oost- en Noord-Nederland te bevrijden. De tocht begint op 27 maart in Groesbeek en eindigt twee weken later in Groningen. De herdenkingstocht The Final Push is georganiseerd door Keep Them Rolling, de vereniging van verzamelaars van legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

De tocht voert van Groesbeek naar IJzerlo, Delden, Balkbrug, Westerbork naar Groningen. Bij die zes plaatsen slaan de deelnemers aan The Final Push telkens voor meerdere dagen een historisch militair bivak op. Langs de hele route zijn tal van herdenkingen, aangezien de colonne passeert op de dag dat de bevrijding daar precies 70 jaar geleden is. In Groningen is op 12 april een bevrijdingsdefilé op de Grote Markt.

De stoet legervoertuigen rijdt na het verlaten van Groesbeek Duitsland in en trekt via de Duitse plaatsen Kranenburg en Kleve naar de Achterhoek. Op de Rijnbrug in het Duitse Rees heeft een plechtigheid plaats.

Vier extra racebanen in Project Cars

Gisteren maakten we al bekend dat Project Cars alweer is uitgesteld. Vandaag hebben we een kleine pleister op de wond, in de vorm van screenshots van vier extra racebanen.

Sonoma

Sonoma Raceway, Verenigde Staten.
Op dit circuit worden NASCAR, IndyCar en FIA evenementen georganiseerd.

Spa

Circuit de Spa-Francorchamps, België.
De Formule 1 komt hier op bezoek voor de Belgische Grand Prix, maar ook de 24-uursrace, DTM en GP2 Series zoeven voorbij.

Brno

Brno circuit, Tsjechië.
Voornamelijk gebruikt voor motorraces, maar ook auto’s zijn hier welkom.

Willow

Willow Springs International Motorsports Park, Verenigde Staten.
Dit is de oudste permanente racebaan in de Verenigde Staten. In bedrijf sinds 1953 en retesnel.

Project Cars komt midden mei uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Asscher blijft boos om IS-tweet ambtenaar

De geruchtmakende tweet van een hoge justitieambtenaar dat Islamitische Staat (IS) een zionistisch complot is, blijft volgens integratieminister Lodwijk Asscher "verwerpelijk''.

Hij reageerde op het bericht van de NRC van donderdag dat deze ambtenaar volgens de Adviescommissie Grondrechten en Functie-uitoefening Ambtenaren (AGFA) er niet om mag worden ontslagen. "Het verspreiden van complottheorieën door mensen die beter moeten weten draagt bij aan een onverdraagzame samenleving'', hield Asscher donderdag vol.

De NRC meldde dat de AGFA vindt dat een schriftelijke berisping voor de vrouw, Yasmina Haifi, wel genoeg is. Ook zouden de uitlatingen van Asscher voorbarig zijn waardoor de arbeidsverhoudingen zijn verstoord. De AGFA doet zelf geen mededelingen over de zaken die haar worden voorgelegd. Het ministerie van Veiligheid en Justitie doet er eveneens het zwijgen toe.

Tweet Yasmina Haifi, Twitter
Tweet Yasmina Haifi, Twitter

'Slechtste land ter wereld' Bhutan stunt tijdens debuut WK kwalificatie

Bhutan heeft haar aller eerste kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap voetbal weten te winnen. De tussen China en India ingeklemde Himalaya-staat staat 209e en laatste op de FIFA-ranking en is daarmee officieel het slechtste voetballand ter wereld. Bhutan won vanmiddag met 0-1 op Sri Lanka. 

De 21-jarige Tshering Dorji scoorde na 84 minuten de winnende treffer. Een daverende stunt leverde zelfs een tweet van FIFA-voorzitter Sepp Blatter op. Ter illustratie: Voor het duel tegen Sri Lanka gaven de bookmakers noteringen van zelfs boven de 20 voor een zege van Bhutan.

De winnende treffer van Tshering Dorji. (Bron: YouTube) 

Tot vandaag wist Bhutan drie keer een interland winnen. De laatste overwinning dateert alweer uit 2008 toen Afghanistan met 3-1 werd verslagen. Daarvoor werd Montserrat en Guam ook al eens verslagen. Na de winst op Afghanistan en vandaag gingen negentien interlands verloren. Opvallend: Sri Lanka, dat vandaag verslagen werd en 36 plaatsen hoger staat op de FIFA-ranking, won in 2013 nog met 5-2 van Bhutan.

Het land sloot zich in 2000 aan bij de Aziatische voetbalbond. De eerste kwalificatiewedstrijd voor de Azië Cup ging met 20-0 tegen Koeweit verloren. Het meerendeel van het nationale team van Bhutan bestaat uit studenten of amateurvoetballers. Aanvaller Chencho Gyeltshen is de enige prof in het gezelschap. Hij is actief in de Thaise competitie. Aanstaande dinsdag is in Bhutan de return. De winnaar van het tweekamp plaatst zich voor de eerste groepsfase van de Aziatische kwalificatie. 

Een paar uur eerder begon de WK kwalificatie in Oost-Timor met het duel tussen het gastland en Mongolië. Oost-Timor wist met 4-1 te winnen. Chiquito do Carmo zal de geschiedenis in gaan als de eerste doelpuntenmaker tijdens de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal 2018 in Rusland. 

Uitslagen kwalificatie WK kwalificatie Azië ronde I

Thuis Uit Uitslag
Oost-Timor Mongolië 4-1
Cambodia Macau 3-0
Sri Lanka Bhutan 0-1
Taiwan Brunei 0-1
India Nepal 2-0
Yemen Pakistan 3-1

Jeremy Clarkson heeft producer niet geslagen

De geschorste Top Gear presentator Jeremy Clarkson heeft zijn producer niet geslagen. De Daily Mirror citeerde een anonieme bron die ook in het hotel verbleef: "Clarkson sloeg hem niet, maar hij maakte gebruik van alle mogelijke krachttermen. Hij moest tegengehouden worden" en "het leek meer op wat duw- en trekwerk".

Waarom Clarkson zijn producer Oisin Tymon bejegende lijkt nu ook duidelijk te zijn. Jezza wilde na een lange werkdag nog graag een lekker warm biefstukje naar binnen werken. Helaas was het keukenpersoneel al naar huis waardoor hij slechts een kopje soep en een broodje kon krijgen. Dit schoot in het verkeerde keelgat omdat buiten Clarkson de rest van de crew ook geen warm maal na een lange werkdag kreeg.

Na het voorval besloot de hotelmanager zelf de keuken in te duiken om de gemoederen te bedaren en alsnog een warme maaltijd voor Clarkson, Hammond, May en de rest van de crew te bereiden.

De petitie die is opgezet door fans om Clarkson op de buis te houden heeft inmiddels al zo'n 750.000 handtekeningen verzameld.

Grootste maan Jupiter heeft oceaan

Onder het oppervlakte van de grootste maan van Jupiter, Ganymedes, ligt mogelijk een oceaan verscholen. Dat zeggen wetenschappers na onderzoek van de maan met de Hubble-ruimtetelescoop.

Ganymedes, niet alleen de grootste maan van Jupiter, maar van het hele zonnestelsel, behoort tot een groeiend clubje manen die ondergronds water lijken te bevatten.

De oceaan die op Ganymedes is waargenomen is met bijna honderd kilometer veel dieper dan de wereldzeeën van de aarde en bevindt zich tussen een ijsplaat en mantelgesteente.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA wil voor 2022 een missie op poten zetten om Jupiter en drie van zijn manen, waaronder Ganymedes, te verkennen.

'Sheldon' onthult ster op Walk of Fame

The Big Bang Theory-ster Jim Parsons heeft zijn ster onthuld op The Walk Of Fame. Dat melden diverse media.

De acteur kreeg de 2545ste ster op de beroemde boulevard. "De reden dat ik hier ben vandaag is dat ik een rol speelde die ik niet gemaakt of geschreven heb en ook niet in een serie heb gestopt", zei een bescheiden Parsons tijdens zijn speech.

Zijn Big Bang-collega's Johnny Galecki, Kaley Cuoco-Sweeting, Simon Helberg, Kunal Nayyar, Melissa Rauch en Mayim Bialik waren ook aanwezig bij de ceremonie. Voordat Parsons de rol van Sheldon Cooper in de comedyserie vertolkte was hij te zien in kleine rollen in films zoals Garden State en Judging Amy.

Moeizame avondspits door ongelukken

De avondspits verloopt op diverse plaatsen bijzonder moeizaam doordat verschillende wegen dicht zijn. Rond 17.00 uur waren de A9 bij de Wijkertunnel en de A50 bij knooppunt Valburg dicht door ongelukken met gewonden. Ook bij Rotterdam is het druk door twee ongelukken, aldus de VerkeersInformatieDienst (VID).

Vooral de vertraging op de A50 bij Nijmegen is groot. Daar botsten al voor het begin van de avondspits een vrachtwagen en een personenauto op elkaar. Bij het ongeluk zijn volgens de brandweer vier gewonden gevallen. De A50 is door dit ongeluk in zuidelijke richting dicht tussen knooppunt Valburg en de Waalbrug. De andere kant op zijn er twee rijstroken dicht doordat diverse hulpdiensten op de weg staan. In beide richtingen staan lange files tot 10 kilometer met veel vertraging.

Armoede drijft gezin naar kuil in bos

Een gezin heeft in 2005 uit pure armoede met vier kinderen in een kuil in het bos gewoond in Rhenen. Dat bleek donderdag tijdens de rechtszaak tegen de moeder en stiefvader van de kinderen.

Het gezin was door geldgebrek gaan zwerven. Toen het geld op was, liepen ze naar een bos, waar ze een kuil groeven om in te wonen. Pas na vijf dagen werden ze opgemerkt door een wandelaar en opgevangen in een pension.

Het 11-jarig zoontje werd volgens het Openbaar Ministerie (OM) bovendien een jaar lang seksueel misbruikt. Tegen de moeder (44) werd donderdag een celstraf geeist van anderhalf jaar. De stiefvader (75) zou drie jaar de cel in moeten.

In de periode dat de puberkinderen nog in een zwaar vervuild huis woonden, werden ze volgens het OM regelmatig voor straf en in weer en wind naar buiten gestuurd in T-shirt en onderbroek. Ze moesten lange tijd met hun knieën in het grind zitten, waarbij ze de handen op hun rug moesten houden. Het OM beschouwt deze hardhandige manier van opvoeden als mishandeling.

Brabant kan rondweg Eindhoven zelf aanleggen

De provincie Noord-Brabant kan de rondweg om Eindhoven ook zonder bijdrage uit Den Haag aanleggen. Dat schrijven Gedeputeerde Staten donderdag in de overdracht van het dossier aan het volgende provinciebestuur.

"Op basis van de meest actuele ontwerpen en meer gedetailleerde kostenramingen blijkt dat de aanleg nog steeds financieel mogelijk is. Ook zonder de bijdrage van het Rijk", schrijft GS. Binnen het beschikbare budget (590 miljoen euro) hoeven geen concessies te worden gedaan en blijft de kwaliteit van het plan overeind, is de conclusie.

Het plan voor voltooiing van de rondweg om Eindhoven met nieuw asfalt ten noorden van de stad werd onzeker, toen Den Haag de bijdrage van 270 miljoen euro vorig jaar introk. Bovendien is er in Helmond en Eindhoven geen steun meer voor het plan.

Winkelcentrum Breda ontruimd na vondst pakje

Een deel van winkelcentrum Moerwijk in Breda was donderdagmiddag ontruimd wegens de vondst van een verdacht pakketje. Er was groot alarm geslagen.

Een explosievenexpert van de politie werd ingeschakeld. Twee uur later werd het sein veilig gegeven. In het pakketje zat drukwerk bestemd voor een winkel.

Het winkelcentrum in Breda-Noord kwam eind februari ook al in het nieuws, toen vanwege een plofkraak op een pinautomaat van ING. Daarop volgde een klopjacht waarbij de daders met Kalasjnikovs op de politie schoten.

Weer recordjaar voor BMW

Het Duitse autoconcern BMW heeft in 2014 voor het vijfde jaar op rij een recordwinst behaald. Dat liet 's werelds grootste fabrikant van luxeauto's donderdag weten.

De nettowinst nam met meer dan 9 procent toe tot 5,8 miljard euro en de omzet klom met 5,7 procent naar 80,4 miljard euro. BMW verkocht vorig jaar voor het eerst wereldwijd meer dan 2 miljoen voertuigen. "We hebben afgelopen jaar goed gepresteerd, met nieuwe records bij de verkoop, omzet en winst", aldus topman Norbert Reithofer in een toelichting.

Het bedrijf wil over 2014 een recorddividend uitkeren van 2,90 euro per aandeel. Reithofer stapt in mei op als bestuursvoorzitter om plaats te maken voor productiedirecteur Harald Krüger die zijn functie overneemt. Reithofer staat sinds 2006 aan het hoofd van het bedrijf uit München. Hij wordt president-commissaris bij BMW.

Trein in de fik bij station Abcoude

Vlak bij het station van Abcoude is donderdagmiddag een kleine brand uitgebroken in een trein. Volgens een brandweerwoordvoerder is daarbij mogelijk een gewonde gevallen en heeft een andere persoon rook ingeademd, maar dat is nog niet bevestigd. Alle overige passagiers hebben de trein veilig kunnen verlaten. Het treinverkeer is stilgelegd zolang de bluswerkzaamheden niet zijn afgerond. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Porte maakt huzarenstukje Sky in Parijs-Nice af

Richie Porte heeft de vierde etappe van Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De Australiër was donderdag de beste in de bergrit naar de Croix de Chaubouret. Hij kwam als eerste boven, met teamgenoot Geraint Thomas in zijn spoor. Derde werd Michal Kwiatkowski, die de leiderstrui overneemt van Michael Matthews.

Na drie vlakke ritten en één proloog begon Parijs-Nice donderdag eigenlijk pas echt. De vierde etappe had acht klimmetjes en eindigde bovenop de Croix de Chaubouret, een col van eerste categorie. Nog voor de klim kon Warren Barguil een streep zetten door zijn klassement. De kopman van Giant-Alpecin kwam ten val en kwam niet meer mee. Ook Rafal Majka zal niet meer meedoen om de prijzen. De Pool zag na de eerste kilometer van de slotklim het peloton al vertrekken.

Met nog zes kilometer te gaan moest klassementsleider Michael Matthews passen. De Australiër boekte woensdag nog een ritzege, maar bleek niet sterk genoeg om de betere klimmers te volgen en raakte daardoor zijn gele trui kwijt. 

Wilco Kelderman kon enige tijd mee, maar de kopman van LottoNL-Jumbo zakte tijdens de klim steeds iets verder naar achter in de groep. De Nederlander kwam uiteindelijk bijna anderhalve minuut na Porte over de streep. Beste Nederlander was Tom Dumoulin. Hij werd vijftiende op +1.04 van Porte. 

Met nog drie kilometer te gaan ging Thomas in de aanval. Hij kreeg Jakob Fuglsang en Simon Spilak met zich mee. Daarachter vertrokken ook Kwiatkowski en Porte. Het duo van Sky, Thomas en Porte, gingen op avontuur en kwamen als eerste boven. Kwiatkowski leidt het klessement op een tel van Porte. Thomas volgt op drie seconden. Dumoulin is met een vijftiende plek (+1.13) de beste Nederlander in het klassement. 

 

Real Madrid weerspreekt Ancelotti-gerucht

Carlo Ancelotti wordt voorlopig niet ontslagen bij Real Madrid. De Spaanse pers suggereerde dit, maar de club laat weten volledig achter de coach te staan.

Clubpresident Florentino Pérez had voor donderdagmiddag speciaal een persconferentie ingelast om de geruchten over trainer Ancelotti te weerspreken. Hij liet direct weten dat hij en de club volledig achter de succesvolle trainer staan. "De geruchten over Ancelotti zijn niet te accepteren. Hij blijft onze trainer."

"Wat er de komende weken ook gebeurt, Carlo Ancelotti blijft de trainer van Real Madrid", zei Pérez. "We hebben de beste coach en spelers voor Real Madrid. Zij hebben het respect van de voetbalwereld gewonnen, vooral van de fans. Samen hebben zij de titels gewonnen waarop de club al jaren aan het wachten was."

"Zij wonnen deze prijzen met mooi voetbal. Dat speelden ze tot twee maanden geleden. Real Madrid had nog nooit vier titels in een kalenderjaar gewonnen. De coach en spelers behoren tot de geschiedenis van deze club. Alles werd door hen bereikt."

Wel gaf de trainer aan dat de prestaties momenteel niet om over naar huis te schrijven zijn. "Maar de aanvallen op onze coach en spelers zijn zeker niet terecht. De club heeft juist heel erg veel vertrouwen in onze spelers", aldus de preses.

Pérez kijkt naar de toekomst van de club. Vorig jaar won De Koninklijke La Décima, de tiende Champions League uit de clubgeschiedenis. Dit jaar maakt Real kans op de elfde titel. Nog nooit lukte het overigens een club om, sinds het begin van de huidige Champions League in 1991, de titel te verdedigen. De Madrilenen staan in de kwartfinale.

"We moeten bij elkaar blijven en kijken naar de uitdagingen die voor ons liggen. We strijden voor onze elfde Champions League en de competitie. We krijgen graag kritiek, als dat maar op een constructieve en respectvolle manier gaat."

Boonen: over zes tot acht weken weer in koers

Tom Boonen hoopt binnen zes tot acht weken weer zijn opwachting in een wedstrijd te kunnen maken. De Belgische renner zei dit donderdag tegen televisiezender VTM na het verlaten van het ziekenhuis in Herentals. Hij heeft daar een operatie aan een breukje in zijn elleboog ondergaan, die hij door een val opliep.

"De operatie is goed gelukt", aldus Boonen. "De komende dagen zal ik kijken hoe het gaat. De pijn is nu een beetje mijn leidraad. Ik hoop tegen het weekend al opnieuw te beginnen met op te bouwen. Maar ik zal al blij zijn als ik over een kleine zes weken à twee maanden opnieuw kan koersen."

Boonen had graag de voorjaarsklassiekers waaronder Parijs-Roubaix willen rijden. "De barst in mijn elleboog is het grootste probleem. Met mijn schouder op zich had het nog gekund als de pijn wegbleef, maar met die elleboog op de kasseien rijden is onmogelijk."

Discworldschrijver Terry Pratchett overleden

De Britse schrijver Terry Pratchett  is overleden. De fantasy-auteur die wereldwijde erkenning met zijn Discworld-serie (Schijfwereld) verwierf, leed aan Alzheimer. Pratchett is 66 jaar oud geworden, meldt de BBC donderdag. In de zomer van 2014 voltooide hij nog zijn laaste boek, voordat de laatste fase van zijn ziekte zijn intrede deed.

De Engelsman verkocht meer dan 55 miljoen boeken en werd geridderd door de Orde van het Britse Rijk.

Weer kort geding tegen V&D

V&D wacht volgende week opnieuw een kort geding van een pandbaas die eist dat het warenhuis de volledige huur betaalt. Het gaat om Metroprop, eigenaar van drie V&D-panden in Den Bosch, Heerlen en Sittard.

De zaak dient volgende week woensdag bij de rechtbank in Den Bosch en draait om de V&D-vestiging in die plaats, bevestigde eigenaar Jos van de Mortel van Metroprop donderdag.

Ook voor de vestigingen in Heerlen en Sittard heeft Metroprop rechtszaken lopen, maar dat zijn zogenoemde bodemprocedures waarin niet wordt gevraagd om een snelle beslissing en waarvan de behandeling langer duurt.

Het noodlijdende V&D sloot vorige maand met een meerderheid van de verhuurders van V&D-panden een akkoord over een huurverlaging. Metroprop zat daar niet bij.

Ook eigenaar Mondia Investments van het V&D-filiaal in Hengelo ging niet akkoord en eiste donderdag bij de voorzieningenrechter in Enschede dat V&D alsnog de volledige huur betaalt. Het is nog niet bekend, wanneer de rechter uitspraak doet in deze zaak.

Poster Paper Towns vrijgegeven

Hij is er! De poster van de nieuwe John Green-film Paper Towns. FirstShowing.net plaatste hem zojuist op haar website.

Paper Towns is het tweede boek van John Green dat verfilmd wordt, na het razendpopulaire The Fault In Our Stars. Die film haalde meer dan 300 miljoen dollar op, met een budget van nog geen 12 miljoen dollar.

In Paper Towns begint Quentin Jacobsen (Nat Wolff) een tocht om op zoek te gaan Margo Spiegelman (Cara Delevingne) nadat hij haar ontmoette en zij hem meer antwoorden kan verschaffen op een onopgelost mysterie.

De film draait vanaf 25 juni 2015 in de Nederlandse bioscopen.

Vogelgriep geconstateerd in Barneveld

Op een bedrijf In het Gelderse Barneveld is donderdagmiddag een milde vorm van vogelgriep vastgesteld. 30.000 kippen worden geruimd. In de omgeving van het besmette bedrijf geldt een vervoersverbod, meldt het ministerie van Economische Zaken.

Barneveld is het grootste 'kippencentrum' van Nederland. In 2014 herbergde de gemeente meer dan 3,7 miljoen kippen, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat voornamelijk om leghennen.

Barneveld telt in totaal 89 pluimveehouders. In de plaats bevindt zich ook het Nederlands Pluimveemuseum. Bovendien is Barneveld de naamgever van het kippenras 'Barnevelder'.

Ook in het omliggende gebied zijn veel pluimveehouders gevestigd. In het naburige Ede bijvoorbeeld leven bijna 3,2 miljoen kippen.

Myanmar vervolgt studenten vanwege demonstratie

Een aantal van de studenten die deze week in Myanmar protesteerden tegen een nieuwe onderwijswet wordt vervolgd. De politie maakte dinsdag met harde hand een einde aan het protest. Zo'n 130 mensen, onder wie zestig studenten, werden aangehouden.

Volgens een van de studenten die betrokken was bij het protest zijn donderdag zeker twaalf studenten vrijgelaten. Later op de dag volgen er waarschijnlijk nog eens tien. De betogers die vast blijven zitten worden onder meer vervolgd wegens het verstoren van de openbare orde en een onwettige samenscholing. Als ze schuldig worden bevonden kunnen ze zeker twee jaar cel krijgen.

De actievoerders zeggen dat de nieuwe wet de academische vrijheid beperkt. Volgens de in september aangenomen wet worden alle besluiten over vorm en inhoud in handen gelegd van een college dat voornamelijk uit leden van de regering bestaat.

Eerste foto's vervolg The Maze Runner

De eerste foto's van het vervolg op de YA-film The Maze Runner zijn zojuist vrijgegeven. Het meerendeel van de foto's is gepubliceerd door Entertainment Weekly.

Het vervolg draagt de ondertitel The Scorch Trials (NL: De Schroeiproeven), naar het tweede boek uit de boekenserie, geschreven door James Dashner. De eerste film wist bijna 350 miljoen dollar in het laatje te brengen en was daarmee succesvol genoeg om de hele boekenserie te gaan verfilmen. Het vervolg komt precies een jaar na de eerste film uit, wat betekent dat de studio een gokje heeft gewaagd door meteen te beginnen met het filmen. Deze strategie is de afgelopen jaren al vaker ingezet.

Onder andere Dylan O'Brien en Kaya Scodelario zullen hun rol weer vertolken. De regie is opnieuw in handen van Wes Ball, die ook verantwoordelijk was voor het eerste deel.

The Maze Runner: The Scorch Trials draait vanaf 24 september in de Nederlandse bioscopen.

Tim Burton gaat Dumbo regisseren

Tim Burton is aangetrokken als regisseur voor een nieuwe versie van Disney's Dumbo. Dat meldt The Wall Street Journal.

Het is de bedoeling dat Burton het beroemde verhaal van Dumbo nieuw leven inblaast met een mix van live-action en computeranimaties. De makers hebben aangegeven dat de wereld van Dumbo uitgebreider zal zijn dan het originele verhaal waarin circusolifant Dumbo leert vliegen. Wanneer de film uitkomt en wie de hoofdrollen gaan spelen is nog niet bekend.

Tim Burton bracht al eens een Disneyklassieker tot leven met echte acteurs met Alice In Wonderland. Momenteel werkt Burton mee als producent aan een vervolg op die film, Alice In Wonderland: Through The Looking Glass. Disney werkt intussen nog aan een reeks meer remakes van hun klassiekers. Deze maand verschijnt Cinderella, volgend jaar komt The Jungle Book uit en er staat een nieuwe vertolking van Beauty And The Beast op stapel.


Tim Burton gaat Dumbo regisseren (Foto: Novum)

Gaza exporteert weer naar Israël

Voor het eerst sinds de machtsovername door Hamas in de Gazastrook in 2007 heeft Israël weer goederen uit het Palestijnse gebied geïmporteerd. De eerste uitvoer bestond uit 27 ton tomaten en vijf ton aubergines.

Voordat Hamas aan de macht kwam exporteerde Gaza dagelijks honderden tonnen groente naar Israël. Toen Hamas na bloedige straatgevechten loyalisten van de Palestijnse president Mahmoud Abbas uit Gaza verdreef, besloten Israël en Egypte tot een handelsblokkade tegen het gebied.

Volgens Israël voorkomt de blokkade van Gaza de invoer van wapens door de Palestijnen. Critici spreken daarentegen van een collectieve straf voor de wandaden van Hamas.

Door de export vanuit Gaza nieuw leven in te blazen, krijgt de economie van de Gazanen de kans weer op te bloeien. Het is de bedoeling dat op termijn maandelijks vijftienhonderd ton groente naar Israël wordt verhandeld.

Vakbond België houdt algemene staking

Een grote Belgische vakbond van overheidspersoneel houdt op 22 april een algemene staking uit onvrede over de werkgevers, de overheden. De socialistische ACOD geldt als een van de machtigste vakbonden van het land.

De staking geldt voor alle overheidsdiensten, zoals het spoor, de post, openbaarvervoersmaatschappijen en het onderwijs. De ACOD hoopt dat andere vakbonden meedoen. Het gaat niet om een politieke staking, maar om "een staking tegen de regeringen als onze werkgever", stelde ACOD donderdag.

De vakbond laakt de besparingen, waardoor de werkdruk stijgt, en het gebrek aan investeringen. De ACOD is ook kwaad dat de pensioenen van de ambtenaren worden aangepakt.

Eind vorig jaar waren er in België al stakingen en betogingen tegen de bezuinigingsplannen van de regering-Michel. Onder meer het internationale treinverkeer ondervond hinder.

Man tankte 22 keer zonder te betalen

De politie in Den Haag heeft een 27-jarige Hagenaar opgepakt die ervan wordt verdacht dat hij zeker 22 keer heeft getankt zonder te betalen.

Bij zijn aanhouding dinsdag reed hij ook nog eens rond met valse kentekenplaten. De man zou vorig jaar bij verschillende tankstations in Den Haag 'gratis' hebben getankt voor enkele duizenden euro's, aldus de politie donderdag. De auto van de man is in beslag genomen.

Den Bosch op zoek naar plek voor azc

Op verzoek van de gemeenteraad gaat Den Bosch op zoek naar een geschikte plek voor een meer permanent asielzoekerscentrum (azc). Het azc gaat plaats bieden aan zeshonderd tot achthonderd vluchtelingen en gaat waarschijnlijk volgend jaar open.

Na een landelijke oproep aan gemeenten oordeelde de gemeenteraad vorige maand unaniem dat Den Bosch niet kan achterblijven bij de hulp aan mensen in nood. Pas daarna kwam het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) naar Den Bosch met een officieel verzoek voor de vestiging van een azc.

Wethouder Eric Logister is blij met deze volgorde omdat hij nu meer kans heeft om voor draagvlak te zorgen.

Het COA is blij met het aanbod. Volgens een woordvoerder zijn er nog een paar andere gemeenten die op eigen initiatief hulp aanbieden.

Steam let extra op de regio's

Steam gaat verder met de strijd tegen mogelijke kwaadwillenden. Je kunt niet meer zomaar games vanuit een andere regio kopen en spelen op je account. Deze regels schijnen nu ook met terugwerkende kracht te worden toegepast.

Oops

Via websites als G2Play.net en Kinguin.net kun je Steam codes voor spellen te koop aanbieden aan andere gamers.’Dit heet ‘reselling’. Voor iemand uit Rusland kan dit zeer aantrekkelijk zijn om een spel aan te beiden aan een West-Europeaan die euro’s betaalt. Sommige nieuwe games kosten in Russische Roebels slechts €30,- terwijl dezelfde game €70,- kost in Nederland. Omdat je als particulier geen games kunt verkopen, biedt je deze als geschenk (gift) aan. Na betaling aan de website, die dienst doet als tussenpersoon, krijg je via Steam de code toegestuurd.

Valve heeft bepaald dat je alleen uit je eigen regio een geschenk kan ontvangen. Om dit te omzeilen gebruiken gamers een VPN-verbinding. Ze doen dan alsof ze in een ander land zitten en kopen het spel via de website. Nu gaat Valve een stap verder en zegt dat je de game ook alleen in de regio mag spelen waar je de geschenk-code vandaan hebt. Bij constatering dat je een VPN-verbinding gebruikt, kan je account geblokkeerd worden.

Restrictie

Deze regels gelden met terugwerkende kracht en alleen voor geschenk-codes. Als jij dus naar Shanghai reist en daar een Steam-spel aanschaft dan is er dus niets aan de hand. Helaas zijn er al geluiden op Reddit van mensen die legaal gekochte spellen vanuit een andere regio niet kunnen spelen.

Op het moment heeft Valve nog geen commentaar gegeven.

Evolve krijgt twee nieuwe (gratis) maps

2K Games heeft bekendgemaakt twee nieuwe maps te introduceren in de asymmetrische coöperatieve shooter Evolve. De maps, Broken Hill Mine en Broken Hill Foundry, zijn gratis en beschikbaar in alle gamemodi.

De eerste map, Broken Hill Mine, biedt een uitgebreid doolhof van grotten onder de oppervlakte. Het netwerk van grotten bestaat uit drie afzonderlijke gebieden. Het monster zal de mogelijkheid hebben om binnendoorwegen te creëeren door breekbare muren weg te slaan. Omdat de grotten bestaan uit nauwe ruimtes en gangetjes, wordt stealth-gameplay aangemoedigd en zal er veel 'close quarter combat' plaatsvinden.

De tweede map, genaamd Broken Hill Foundry, beschikt over een mix van grote open gebieden en gangen met lage plafonds. Hier kunnen de hunters hun weg banen door grote warenhuizen en door straten.

Bij release kreeg Evolve veel kritiek te verduren vanwege de grote hoeveelheid DLC die vrijwel meteen werd aangeboden. Nou bleek dat dat voornamelijk ging om skins, en geen 'game-changing'-zaken betrof, maar erg handige marketing was het niet. Vorige week werd al een gratis spectator-modus aangekondigd, samen met een aantal gratis skins. De nieuwe, gratis maps komen op 31 maart beschikbaar voor Xbox One en op 30 april voor PlayStation 4 en pc.

Gamers kunnen inhoud collector's edition van Just Cause 3 zelf bepalen

Tegenwoordig is het niks speciaals meer als je goodies krijgt als je een speciale editie van een game besteld, maar dat de gamers zelf de inhoud van deze edities mogen bepalen is een ander verhaal. Square Enix heeft de hulp van Just Cause-fans ingeroepen, omdat zij nu zelf de collector's edition van Just Cause 3 kunnen samenstellen.

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is op de site van Square Enix in te loggen en daar je top drie samen te stellen van wat je graag bij je kopie van Just Cause 3 zou willen hebben. De drie goodies met de meeste stemmen komen in de collector's edition. Je kunt kiezen uit: 

  • Een Mini Art Book;
  • Een standbeeld/puzzel die je uit elkaar kan halen;
  • Verschillende modellen van voertuigen;
  • Een kaart van Medici, de setting van Just Cause 3;
  • Een replica van Rico's grappling hook;
  • Een rugzak;
  • Een radiografisch bestuurbare helikopter;
  • Een Diorama van Rico die zijn grappling hook afschiet;
  • Een Diorama met Rico die op de bovenkant van een rijdende auto balanceert;
  • Een Diorama met Rico bovenop een vliegtuig;
  • Een Rico-figurine van 22 centimeter;
  • Een steelbook.

Just Cause 3 komt volgend jaar uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Justcaus3
Gamers kunnen inhoud collector's edition van Just Cause 3 zelf bepalen

Duitsland: jihadist vast, aanslag verijdeld

Een 18-jarige Duitse strijder van Islamitische Staat is opgepakt. Hij zou een "zware aanslag die de staat in gevaar brengt" hebben voorbereid. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Frankfurt donderdag gezegd. De man moet voorlopig vast blijven zitten. Het is niet bekend waar hij de aanslag zou hebben willen plegen.

De man komt uit de omgeving van Frankfurt. Hij zou in oktober per auto via Turkije naar Syrië zijn gegaan. Eind vorige maand wilde hij terugkeren, maar hij werd opgepakt bij de grens met Turkije. Dat land stuurde hem maandag terug naar Duitsland. Na de landing in Frankfurt is hij formeel gearresteerd en opgesloten.

De verdachte reed naar Syrië met twee mannen (22 en 18) en een vrouw (19). Het is niet bekend waar zij nu zijn.

Regisseur Richard Glatzer (63) overleden

Still Alice-regisseur Richard Glatzer is dinsdag overleden aan de gevolgen van ALS. Hij is 63 jaar geworden. Dat meldt The Hollywood Reporter.

De regisseur stond nog volop in de belangstelling met zijn film Still Alice. Jullianne Moore won vorige maand de Oscar voor beste actrice voor haar rol in die film. Glatzer kon niet aanwezig zijn bij de uitreiking, omdat hij vlak voor het filmevenement werd opgenomen in het ziekenhuis.

Moore verwees tijdens haar speech bij de Oscars naar de spierziekte die in 2011 bij Glatzer werd geconstateerd. "Toen zijn man Wash hem vroeg wat hij wilde doen, reizen of de wereld zien, zei hij dat hij films wilde maken. En dat is wat hij deed."

Glatzer maakte zijn regiedebuut in 1993 met de komedie Grief en maakte verder de films The Fluffer, Quinceañera en The Last of Robin Hood. De meeste van deze films regisseerde hij samen met zijn man Wash Westmoreland. Hij werkte ook als adviseur voor het televisieprogramma America's Next Top Model. Still Alice gaat vandaag in de Nederlandse bioscopen in première. De FOK!film-review valt hier te lezen.

Tieten onderzocht, want kiespijn

In het Ierse Tullamore is deze week de rechtszaak aan de gang tegen een overijverige dokter. De 38-jarige man heeft een patiënte namelijk geheel gratis een tietenonderzoek gegeven. Dit terwijl de vrouw alleen maar bij de dokter kwam wegens kiespijn...

De vrouw in kwestie had zich ergens in augustus 2013 laten helpen aan haar verstandskies. Enkele dagen later kreeg zij echter enorme kiespijn. Omdat de pijn buiten kantooruren kwam opzetten, meldde de Ierse zich bij een noodarts.

Uiteraard deed de arts alle standaardcontroles. Hij keek in haar mond en oren en controleerde haar klieren. Vervolgens kneep de beste man in haar schouders en greep hij haar achterlangs onder haar armen.

Hierna besloot de dokter nog meer controles uit te voeren. Zo bevoelde hij haar tieten, waarna hij zijn stethoscoop te voorschijn haalde. Hiermee ging hij onder het topje van de vrouw op onderzoek uit.

De moeder van drie kinderen was stomverbaasd, maar de geile dokter stelde haar gerust. "Kiespijn kan soms leiden tot een hartinfectie", aldus de arts.

"Dat is gek, als je voor kiespijn komt", zo vertelde het slachtoffer in de rechtbank. Hierna ging de dokter nog verder. Het topje ging omhoog en de stethoscoop onder de bh. "Hij staarde naar mijn tieten, niet naar mijn gezicht. Hij kneep in mijn borsten en zat aan mijn tepels."

Ook beweert de vrouw dat hij zijn benen naast de hare hield, en dat hij een flinke bobbel in de broek had. Uiteindelijk gaf de dokter haar pijnstillers waarna zij weer naar huis ging.

De geile arts ontkent alle aantijgingen. De rechtszaak is dan ook nog wel even bezig...

Ook Dokter Bernhard wist wel raad met de vrouwtjes...

Mogelijk explosieven in woning Rijswijk

In de woning van een verwarde man in Rijswijk zijn stoffen aangetroffen die mogelijk gevaarlijk zijn. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is onderweg.

De man is aangehouden. Een stuk of zestien omliggende woningen zijn ontruimd. Dit heeft de politie donderdagmiddag laten weten. Een woordvoerster wilde nog niet zeggen hoe de politie de man op het spoor is gekomen.

Intel verlaagt omzetverwachting

De Amerikaanse chipfabrikant Intel heeft zijn omzetverwachting voor het eerste kwartaal van dit jaar flink verlaagd. Dat maakte 's werelds grootste halfgeleiderproducent donderdag bekend.

Volgens Intel zal de omzet dit kwartaal uitkomen op circa 12,8 miljard dollar (12 miljard euro), met een plus of min van 300 miljoen dollar. Eerder had het bedrijf een omzetprognose afgegeven van 13,7 miljard dollar, met een plus of min van 500 miljoen dollar. Intel gaf aan dat de lagere verwachting samenhangt met een sterker dan verwachte zwakte op de pc-markt.

Op de beurs in Amsterdam kwam chipmachinefabrikant ASML onder druk te staan door het omzetalarm van Intel. Het aandeel verloor donderdagmiddag tot 1,5 procent. Intel is een belangrijke klant van ASML.

Onderzoek naar vogelgriep in Barneveld

Op een Barnevelds pluimveebedrijf is mogelijk vogelgriep uitgebroken. Onderzoek door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit moet uitwijzen of het inderdaad om de gevreesde ziekte gaat. Dat liet secretaris Jan Brok van de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders (NVP) donderdag weten.

"De spanning is hier groot. Het gaat immers om centrum van de Nederlandse pluimvee-industrie", zegt Brok. Bij de pluimveebedrijven in Barneveld worden ruim 3 miljoen kippen gehouden.

Om welk bedrijf het gaat, wilde de gemeente Barneveld niet zeggen. De gemeente en de NVP hopen donderdagmiddag van het ministerie van Economische Zaken de uitslag te krijgen van het onderzoek.

DNB draagt minder af aan schatkist

De Nederlandsche Bank (DNB) betaalt over 2014 minder dividend uit aan de Nederlandse Staat. De winstuitkering komt op 903 miljoen euro, tegen 1,12 miljard euro een jaar eerder. Dat blijkt uit het jaarverslag dat DNB donderdag heeft gepubliceerd.

Het lagere dividend hangt samen met het lagere resultaat dat DNB afgelopen jaar heeft behaald. De centrale bank boekte 951 miljoen euro winst, tegen 1,18 miljard euro in 2013. De winstdaling werd vooral veroorzaakt door een forse afname van de rentebaten.

Het opkoopprogramma van de ECB kan de winst van DNB de komende jaren verder drukken, zeker als het economisch herstel harder doorzet en het programma sneller wordt afgebouwd dan verwacht. In dat geval kan het gebeuren dat DNB het opgekochte Nederlandse staatspapier, dat relatief duur is en weinig rendement oplevert, met verlies moet verkopen.

"Dat zou kunnen betekenen dat de minister van Financiën minder dividend van ons krijgt", erkende Knot. "Maar daar staat tegenover dat naarmate de economie sterker herstelt, hij meer belastinginkomsten krijgt."

Te weinig bewijs voor opdracht tot liquidatie

Het Openbaar Ministerie heeft vooralsnog te weinig bewijs voor de beschuldiging dat een veertigjarige Amsterdammer opdracht heeft gegeven voor de liquidatie van de Gintas Macionis vorig jaar in Huijbergen (Noord-Brabant). De rechtbank in Breda heeft dat donderdag geoordeeld. De verdachte blijft echter nog wel minimaal een maand vastzitten voor softdrugshandel.

De veertigjarige Miloud B. werd eind februari aangehouden. De politie denkt dat hij aan een groep mannen uit de Balkan opdracht heeft gegeven om Gintas Macionis te vermoorden wegens een conflict over drugs. De ex-vrouw van het slachtoffer wees Miloud B. aan als de opdrachtgever.

De 37-jarige Gintas Macionis uit Litouwen werd in februari op de oprit van zijn recreatiewoning in de Brabantse plaats door het hoofd geschoten.

Man breekt piemel tijdens seks

Een 42-jarige man uit Boston is beslist niet benijdenswaardig. De Amerikaan heeft namelijk zijn spermaspeer gebroken tijdens een potje neuken. Bonusklacht: de beste man hoorde zijn jongeheer knappen...

Het pechgeval van de arme drommel is zeer uitzonderlijk. Het is zelfs zo uniek, dat het inmiddels staat beschreven in de New England Journal of Medicine.

Het verhaal wil dat de man zijn partner (onbekend of het een man of vrouw is) aan zijn paarsgepunte lans wilde rijgen. Hij prikte echter mis, want de Duitse helm ketste af op het perineum (het gebied net voor de anus) van zijn partner. De arme kerel hoorde duidelijk *KNAP!* en de piemel werd direct slap.

De man kromp ineen van de pijn. Toen hij zag hoe er bloed uit zijn kleine vriend spoot, besloot hij als een speer naar het ziekenhuis te gaan. Hier had de arts aan een korte blik genoeg.

Het slachtoffer werd meteen naar de operatiekamer gereden. Hier bleek al snel dat de onfortuinlijke Amerikaan de buitenmantel van een van zijn zwellichamen had gebroken. De zwellichamen zitten in je piemel, waar deze zich vullen met bloed om de boel stijf te houden.

Door de breuk was al het bloed weggelekt, zo de plasbuis in. Zo kwam het dat de beste man het bloed uit zijn koppie zag lekken. Na de operatie moest de Bostonees nog enkele malen op controle komen. Gelukkig werkt inmiddels alles weer naar behoren.

Gemeente ergert zich aan treiteren oehoe

De oehoe in Purmerend wordt door sommige mensen getreiterd en uitgedaagd. De gemeente vraagt mensen dat niet meer te doen. "Het is heel vervelend voor de vogel en het heeft waarschijnlijke vervelende effecten voor de burgers", liet een woordvoerster van de gemeente donderdag weten. Mogelijk wordt de grote roofvogel er nog agressiever van.

De uil terroriseert al weken lang de inwoners van Purmerend. Verschillende mensen zijn aangevallen door het dier. De vogel is niet nieuw in de Noord-Hollandse gemeente. Het dier huist er al sinds maart vorig jaar en heeft naar schatting 53 mensen verwond.

Sinds vorige week probeert een door de gemeente aangestelde valkenier de oehoe te vangen, tot nu toe zonder succes. "Zolang de uil nog vrij rondvliegt, raden wij mensen af om het dier op te zoeken. Laat haar zoveel mogelijk met rust", adviseert de gemeente.

Familie Cage in Mortal Kombat X

Vandaag introduceert Warner Bros. Interactive Entertainment in een video van Mortal Kombat X met daarin de Cage-familie, met Sonya Blade, haar ex-man Johnny Cage en hun dochter Cassie Cage. En voor de oplettende kijker is er ook nog een tot nu toe onaangekondigde Jax die langskomt tijdens een gevecht met Johhny. Ed Boon heeft op zijn Twitter al bevestigd dat Jax inderdaad van de partij is in Mortal Kombat X.

De video toont hun wilde maar vermakelijke relatie en diverse vechtstijlen. Nieuwkomer Cassie Cage is lenig, sterk en gebruikt dubbele pistolen op een brutale nieuwe manier. Franchise favorieten Sonya Blade en Johnny Cage, nu onthuld als speelbare personages in Mortal Kombat X, keren nogmaals terug als beschermers van Earthrealm ondanks hun tumultueuze verleden.

Mortal Kombat X komt 14 april uit op PlayStation 3, PlayStation 4, pc, Xbox 360 en Xbox One.

Rechtbank behandelt Tjeukemeermoord in zomer

De rechtbank in Leeuwarden gaat de Tjeukemeermoordzaak in juni behandelen. Dat bleek donderdag tijdens een pro-formazitting tegen één van de verdachten. Justitie wil dan drie verdachten voor de rechtbank brengen voor de moord.

De Tjeukemeermoord draait om de 35-jarige Omar Kourrich, wiens verbrande lichaam werd aangetroffen bij het Friese Tjeukemeer in de zomer van 2013. Het Openbaar Ministerie (OM) had vier verdachten voor deze moord vastzitten. Eén verdachte kwam vorig jaar om het leven in zijn cel. Hij werd gezien als hoofdverdachte in de zaak.

Kourrich werd naar alle waarschijnlijkheid in een winkel van de overleden verdachte vermoord. Daarna is zijn lichaam vervoerd naar het Friese meer, waar de hulp van een Friese verdachte zou zijn ingeroepen. Dit is het scenario waar het OM op dit moment rekening mee houdt. De verdere achtergrond van het misdrijf blijft onduidelijk.

Tijdens de pro-formazitting probeerde de advocaat van verdachte Marian H. opnieuw om zijn cliënt in afwachting van het proces op vrije voeten te krijgen. Dit verzoek werd niet gehonoreerd. Volgens de rechtbank bestaan er ,,ernstige bezwaren" voor een voortijdige vrijlating.

DNB: ook Nederland vaart wel bij ECB-beleid

Ook de Nederlandse economie zal profiteren van de maatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) neemt om de lage inflatie in de eurozone aan te pakken. Met name de waardedaling van de euro komt de concurrentiepositie ten goede. Dat zei president Klaas Knot donderdag bij de presentatie van het jaarverslag 2014 van De Nederlandsche Bank (DNB).

Maar volgens Knot moet het effect van het ECB-beleid op de Nederlandse handelsbalans niet worden overdreven. ,,Wij exporteren natuurlijk ook veel naar andere eurolanden, dat zijn onze belangrijkste handelspartners. Maar het is wel degelijk een stimulans voor de Nederlandse handel en economie.''

Desondanks is DNB wat minder optimistisch dan het Centraal Planbureau (CPB). Met name over de daling van de werkloosheid en de verbetering van de overheidsfinanciën is de centrale bank wat voorzichtiger, zei Knot zonder concrete cijfers te noemen. Wel stelt DNB vast dat het economisch herstel inmiddels breder gedragen wordt dan alleen door de export. ,,De economie loopt weer op twee benen'', zei Knot.

De DNB-chef was als medebestuurder tegen het plan van ECB-president Mario Draghi om staatsschulden te gaan opkopen. Nu dat besluit eenmaal genomen is, zal hij het evenwel moeten uitvoeren, zei hij. De ECB begon maandag met de steunaankopen van staatsobligaties. De euro staat daardoor sterk onder druk en de rentes op veel Europese staatsleningen zijn tot historisch lage niveaus gedaald.

Juist daar wringt volgens Knot de schoen. Voor sommige landen die eigenlijk nog meer moeten doen om hun staatsfinanciën op orde te krijgen, neemt het ECB-beleid zo de prikkel weg om de daarvoor benodigde hervormingen door te voeren. Zij worden door investeerders immers niet meer gestraft met een stijgende rente als ze de begrotingsafspraken aan hun laars lappen.

Dat geldt met name voor Frankrijk, dat onlangs opnieuw uitstel kreeg van de EU bij het terugdringen van het overheidstekort. ,,In de vijftien jaar dat we nu een monetaire unie hebben, had Frankrijk elf keer een te hoog tekort. Dat wordt over drie jaar veertien uit negentien als je uitzonderingen blijft maken. Daarmee ondermijn je niet alleen de regels, maar ook de publieke steun voor de euro'', waarschuwde Knot.

Nederland blijft vijfde op FIFA-ranglijst

Het Nederlands voetbalelftal bezet ook op de nieuwe ranglijst van de wereldvoetbalbond FIFA de vijfde plaats. De top negen is hetzelfde gebleven. Duitsland voert de lijst aan met 1770 punten, voor Argentinië (1577) en Colombia (1499). Nederland heeft 1415 punten.

Italië steeg twee plekken van de twaalfde naar de tiende plaats. Spanje verdween uit de top tien en staat nu elfde.

Eind maart staat voor Nederland weer een EK-kwalificatiewedstrijd gepland tegen Turkije.

Mogelijk tientallen doden na brand Kazan

Een brand in een winkelcentrum in de Russische stad Kazan heeft mogelijk aan tientallen mensen het leven gekost. Zeker vijf mensen zijn om het leven gekomen, maar 25 worden nog vermist. Als zij nog onder het puin van het ingestorte winkelcentrum liggen is er weinig hoop dat zij het hebben overleefd. Dat hebben medewerkers van de regionale hulpdiensten tegen Russische media gezegd.

Het vermistencijfer is gebaseerd op meldingen van familieleden en werknemers in het winkelcentrum, 720 kilometer ten oosten van Moskou. Bij de brand raakten veertig mensen gewond. De oorzaak van de brand woensdag is nog niet bekend.

Rutte niet naar herdenking busramp

Premier Mark Rutte is vrijdag toch niet bij de herdenking van de busramp in het Zwitserse Sierre. Hij kiest er 'gezien de actualiteit' voor om bij de ministerraad aanwezig te zijn, aldus een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag.

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaat nu in plaats van de premier. Ook de Belgische premier Charles Michel en de families van de slachtoffers zijn erbij.

Door de busramp op 13 maart 2012 in een tunnel kwamen drie jaar geleden 28 passagiers om het leven. Onder de doden waren zeven Nederlandse kinderen (van wie één met een dubbele nationaliteit). Ze waren op de terugweg van een skivakantie. In de bus zaten twee schoolklassen, één uit Lommel en één uit Heverlee. De Zwitserse autoriteiten gaan ervan uit dat de chauffeur onoplettend is geweest of een flauwte heeft gekregen.

Realityshows en talenten succes van Talpa

Zelfs als je geen televisie hebt kan het niet zo zijn dat je nog nooit iets over een programma van Talpa hebt gehoord. Het bedrijf van tv-icoon John de Mol, dat donderdag voor 500 miljoen euro werd overgenomen door de Britse commerciële televisiezender ITV, staat vaak garant voor spraakmakende programma's die nogal eens het nieuws halen.

Het concern werd in 2005 opgericht zodat De Mol kon doen wat hij het liefste doet: tv-programma's maken. Als onderdeel van Talpa werd in 2005 de gelijknamige televisiezender gelanceerd. Op de zender waren onder meer samenvattingen uit de eredivisie te zien, alsook bekende programma's als Big Brother, Expeditie Robinson en de Gouden Kooi.

Vanaf 2006 ging de zender 24 uur per dag uitzenden waarmee een lang gekoesterde wens van De Mol in vervulling ging. Het aanbod bestond voor 80 procent uit Nederlandse producties. Echter door een gebrek aan voldoende kijkers werd halverwege 2007 de stekker uit de zender getrokken.

Waar de televisiezender van Talpa sneuvelde, timmert de houdstermaatschappij nog altijd flink aan de weg, ook in het buitenland. Zo wordt de talentenjacht The Voice, die in Nederland voor het eerst werd uitgezonden in 2010 met Ben Saunders als winnaar, inmiddels in 180 landen uitgezonden. The Voice Kids was in 2012 voor het eerst in Nederland te zien en kent inmiddels 28 verschillende lokale versies en is wereldwijd ook een groot succes.

Vooral met realityprogramma's waarin onbekende deelnemers op een plek worden afgesloten van de buitenwereld drukte De Mol een stempel op de Nederlandse televisie. In de Gouden Kooi, dat liep van 2006 tot en met 2008, werd een groep kandidaten langdurig in een luxe villa opgesloten. De laatst overgebleven kandidaat kon die villa winnen.

Met realityshow Utopia hoopt de tv-producent op een nieuwe internationale kaskraker. In het programma, dat iedere werkdag te zien is op SBS6, bouwen vijftien mensen een jaar lang aan een nieuwe gemeenschap. In de afgelopen zes jaar ontwikkelde Talpa TV 75 shows, waaronder ook Battle of the Sexes en Dating in the Dark.

'Nederland nog niet klaar met hervormen'

De Nederlandse economie verbetert zichtbaar, maar er zijn meer hervormingen nodig om ook in de toekomst mee te kunnen in een snel veranderende wereldeconomie. Ook de overheidsfinanciën moeten verder worden verbeterd. Dat zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag.

Volgens Knot zal de staatsschuld verder omlaag moeten, zeker omdat in de toekomst door de vergrijzing steeds minder werkenden bijdragen aan de aflossing ervan. Een lage overheidsschuld werkt bovendien als een financiële buffer om in een economische crisis de eerste klappen op te vangen.

Verder stelde Knot dat het kabinet 'terecht' een herziening van het belastingstelsel hoog op het prioriteitenlijstje heeft staan. Een lagere belasting op arbeid kan de werkgelegenheid een impuls geven. Dat is nog altijd nodig want de werkloosheid daalt volgens DNB nog maar mondjesmaat.

VVD'er Offermanns krijgt 60 uur werkstraf

VVD'er en oud-burgemeester van Meerssen Ricardo Offermanns moet een werkstraf uitvoeren van zestig uur. Dat bepaalde het gerechtshof in Den Haag donderdag in hoger beroep.

De aanklager had 120 uur werkstraf geëist omdat justitie hem ervan beschuldigt dat hij in 2012 vertrouwelijke informatie kreeg van VVD-partijgenoot Jos van Rey, toen hij solliciteerde op de functie van burgemeester van Roermond.

De rechtbank veroordeelde Offermanns eerder tot 120 uur taakstraf, maar hij ging in hoger beroep.

Iraanse opperste leider: VS valt politiek uit elkaar

De open brief die Republikeinen in de Amerikaanse Senaat eerder deze week schreven aan de leiders van Iran is een teken van de verbrokkeling van het Amerikaanse politieke systeem. Dat heeft de opperste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, donderdag gezegd.

In de brief waarschuwden de Republikeinen Iran voor het sluiten van een atoomakkoord met president Barack Obama. Elke deal waar de Senaat zich niet eerst over uitspreekt kan door een volgende president weer worden teruggedraaid, zo betoogden de Republikeinen.

Landen komen normaal gesproken hun verplichtingen na, ook als er een andere regering aantreedt, zei Khamenei. "Maar Amerikaanse senatoren kondigden officieel aan dat een akkoord ongeldig zal worden verklaard nadat deze regering is vertrokken. Is dat niet de ultieme ineenstorting van politieke ethiek en het Amerikaanse systeem?"

De gewraakte brief volgt op de omstreden speech van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in het Congres. Die was door de Republikeinen uitgenodigd zonder dat Obama op de hoogte was, een breuk van diplomatieke protocollen. Obama wil met het beoogde akkoord Iran naar verluidt ook bij de strijd tegen IS betrekken. Maar Netanyahu, die vlak voor verkiezingen staat, is fel tegen een akkoord en eist juist meer sancties.

Voorzitter stichting MH17 legt taken neer

Voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 legt tijdelijk zijn taken neer. Dat heeft de stichting het ANP laten weten. Het bestuur en Ploeg hebben dit besloten, nadat deze week bekend werd dat Ploeg genoemd wordt in het strafrechtelijk onderzoek naar voormalig VVD-fractievoorzitter Kathalijne de Kruif uit Stichtse Vecht.

Zij zit in voorarrest op verdenking van hennepteelt en witwassen. Uit het onderzoek naar haar bleek volgens NRC Handelsblad ook dat De Kruif informatie over de benoeming van een nieuwe burgemeester lekte aan partijgenoot Piet Ploeg, oud-wethouder in Stichtse Vecht. Ook daarvoor is zij aangehouden. De informatie moest ervoor zorgen dat oud-burgemeester van Haren, Rob Bats (VVD), burgemeester van Stichtse Vecht kon worden.

'Poetin is kwijt/dood/ziek'

In Rusland zijn de Russische media druk aan het speculeren over de conditie van Poetin. Op twitter lopen de geruchten uiteen van een griepje tot het overlijden van Ruslands meest geliefde en gehate stoere leider.

Via persbureau Reuters heeft Moskou officieel een 'niets aan de hand, doorlopen'-berichtje uitgestuurd. Feit is echter dat de Russische leider voor het eerst sinds zijn aantreden als president een week lang niet gespot is. Zelfs zijn jaarlijkse toespraak bij de FSB is afgezegd. 

Reden genoeg dus voor allerlei complotdenkers om op volle toeren mogelijke situaties uit te persen. Wij van FOK! denken echter dat we hem over een paar dagen weer gewoon op TV met een tijger zien vechten. Wat denken jullie, waar is Poetin?

'Verdachten niets te maken met liquidatie Zwolle'

De twee mannen die zijn opgepakt in verband met de liquidatie in Zwolle in september vorig jaar, zijn niet van deze moord beschuldigd. Volgens de verdediging heeft het duo ook niets met die moordaanslag te maken.

Dit bleek donderdag tijdens een regiezitting in de rechtbank in Zwolle. Op 3 september vorig jaar werd een 48-jarige man in de auto in zijn wijk met een automatisch wapen beschoten. Zijn voorruit was doorzeefd met kogels. De man overleed later in het ziekenhuis.

De 39-jarige Özden S. en de 45-jarige Hendrik D. werden in december opgepakt in verband met de moord. Het duo wordt nog wel verdacht van wapenbezit.

Velen zijn allergisch, oorzaak is onbekend

Is het de toegenomen hygiëne, zitten er meer chemische producten in voedingsmiddelen of is de registratie simpelweg beter? De oorzaak is onduidelijk, maar het is wel zeker dat in de westerse wereld meer mensen vaker last hebben van allergieën. "Allergie is een relatief nieuw verschijnsel in de gezondheidszorg, pas de laatste decennia is er aandacht voor. Daarom is er nog niet veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan", zegt dermatoloog Thomas Rustemeyer van het VUmc.

Een groot deel van de bevolking heeft last van allergieën. "Dat kan een relatief onschuldige variant zijn zoals hooikoorts, maar er zijn ook mensen met een pinda-allergie die kunnen overlijden als ze iets eten waar 1/50e deel van een pinda in zit." De dermatoloog richt zich op onderzoek naar en behandeling van deze klachten.

Er zijn nauwelijks cijfers voorhanden van het aantal mensen dat last heeft van een of meer allergieën. De inschatting is dat ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking een slijmvliesallergie heeft, zoals bijvoorbeeld astma, hooikoorts of een voedselallergie. Een op de vijf mensen zou last hebben van een contactallergie, deze uit zich via de huid, zoals bijvoorbeeld een allergie voor parfum of nikkel.

"We weten inmiddels zeker dat het erfelijk is. Als ouders een allergie hebben, is de kans groot dat hun kinderen daar ook last van krijgen." Maar wat nog meer een oorzaak kan zijn, is niet bekend. "Er zijn onderzoeken die aantonen dat om allergie te voorkomen het voor baby's belangrijk is om de eerste maanden in contact te komen met viezigheid, maar er zijn evenzoveel onderzoeken die het tegendeel bewijzen."

De dermatoloog pleit daarom voor meer onderzoek en vooral meer specialisten op het gebied van allergie. "Daar is een groot tekort aan, omdat het zo'n nieuw terrein is in de medische wereld." Dat scheelt volgens hem ook veel geld in de gezondheidszorg. "Bij veel huisartsen en ook dermatologen ontbreekt het aan kennis over de verscheidenheid aan allergieën. Daardoor kost het veel tijd en geld om erachter te komen wat iemand met allergische klachten precies heeft."

Rustemeyer spreekt vrijdag zijn oratie uit als hoogleraar leerstoel dermato-allergologie en arbeidsdermatologie bij het VUmc.

Madonna had romance met Tupac

Madonna heeft een romance met rapper Tupac Shakur gehad. Dat vertelt ze in een interview met Howard Stern.

"Ik was in een vreemde stemming die dag", vertelt Madonna over een interview in 1994 met David Letterman waarin ze veelvuldig vloekte. "Ik was aan het daten met Tupac Shakur in die tijd en hij had me flink opgejut over het leven in het algemeen. Dus toen ik in die uitzending zat, voelde ik me een gangster." Daarmee bevestigt ze oude geruchten dat Madonna intiem was met de in 1996 vermoorde rapper.

Verder vertelt de zangeres over haar familieachtergrond en de gevoeligheid voor controversie in de VS. "We leven in een preuts land", stelt Madonna die al dacht dat haar carrière vroeg over zou zijn na een incident tijdens een van haar eerste optredens. "Ik bukte om mijn schoen op te pakken op de grond en mijn kont was te zien. Ik had het niet in de gaten. Na afloop zag mijn manager spierwit, hij keek me aan en zei: 'Je kont was te zien gedurende het hele nummer. Je carrière is voorbij'."

Ook haalt de popdiva herinneringen op aan de tijd dat ze naar New York verhuisde. "Ik ben verkracht. Het eerste jaar dat ik in New York woonde was bizar." Aangifte deed ze niet: "Je bent al geschonden. Waarom zo je erover willen praten? Waarom zou je het bekend willen maken? Het is het niet waard. Het is te vernederend."

Doden bij instorting cementfabriek Bangladesh

Het dak van een cementfabriek in Bangladesh is donderdag ingestort. Zeker vier mensen zijn omgekomen, velen zitten vast onder het puin, zeiden de nooddiensten.

Het ongeval vond plaats in een fabriek zo'n 135 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Dhaka. Op het moment dat het dak naar beneden kwamen waren zo'n 150 mensen aan het werk, zei de brandweer. Zeker dertig mensen zijn onder het puin vandaan gehaald, gevreesd wordt dat veertig mensen nog vastzitten.

Politie en OM bezorgd over bezuiniging op NFI

Politie en justitie maken zich zorgen over de bezuiniging van circa 9 miljoen euro die het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) moet doorvoeren. De ingrepen zullen ertoe leiden dat het NFI minder sporenonderzoeken van misdrijven kan doen, terwijl de situatie nu al krap is.

Dat maakten Hans Vissers van de Nationale Politie en hoofdofficier Bob Steensma van het Openbaar Ministerie donderdag duidelijk in een gesprek met leden van de Tweede Kamer. De opsporingsdiensten moet nog scherpere keuzes gaan maken bij het opsturen van sporen aan het NFI. De politie doet zelf al vooronderzoek, maar kan dat niet in complexe zaken.

Ook zou meer uitbesteed moeten worden aan andere instellingen, maar dat levert 'gedoe' op. Het is volgens hen duurder, leidt tot meer administratie en vervoer en het is de vraag of de kwaliteit op peil is.

Nederlandse pedo opgepakt in Roemenië

Een 53-jarige Nederlander is opgepakt in de Roemeense stad Sibiu omdat hij jongens seksueel zou hebben misbruikt. De slachtoffers zouden jonger dan 16 jaar zijn geweest. Dat meldt de Roemeense televisiezender PRO TV donderdag. Het is niet bekend om hoeveel jongens het precies gaat.

De Nederlander woont in Sibiu in het midden van Roemenië. Zijn buren hadden de politie gewaarschuwd omdat ze vonden dat hij ongebruikelijk veel jonge jongens op bezoek kreeg. Uit het eerste onderzoek blijkt dat de man zijn slachtoffers kleding, voedsel en onderdak aanbood in ruil voor seksuele gunsten. Ook zou hij jongens naar zijn appartement hebben gelokt met het verhaal dat hij ze computerles zou geven.

De Nederlander woont al jaren in Roemenië. Hij had er tot zijn pensionering een eigen bedrijf. Hij wordt donderdag voorgeleid aan de politierechter. Die beslist of hij dertig dagen lang vast moet blijven zitten in afwachting van een proces.

Zimbabwe uit de WK-kwalificatie gezet

De nationale voetbalploeg van Zimbabwe is door de wereldbond FIFA uitgesloten van de kwalificatiereeks voor het wereldkampioenschap in 2018. De Zimbabwaanse federatie wordt hiermee bestraft voor het niet nakomen van achterstallige betalingen aan voormalig bondscoach Jose Claudinei.

De Braziliaanse trainer had de nationale ploeg van januari tot november 2008 onder zijn hoede. In 2012 bepaalde de FIFA al dat de bond van Zimbabwe aan Claudinei moest betalen. Daarna volgde diverse waarschuwingen en deadlines, maar de bond heeft de schuld nog niet voldaan.

EP wil internationaal onderzoek moord Nemtsov

Het Europees Parlement (EP) wil een internationaal, onafhankelijk onderzoek naar de moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov. De internationale mensenrechtenorganisatie Raad van Europa of de Verenigde Naties zouden kunnen assisteren bij een "juist en onafhankelijk" onderzoek, opperden de parlementariërs in een donderdag aangenomen resolutie.

De parlementariërs maken zich zorgen over het groeiend aantal onopgeloste politiek gemotiveerde moorden, het gebrek aan persvrijheid en het verder groeiende ondemocratische klimaat in Rusland. In deze sfeer is het moeilijk, zo niet onmogelijk, om gedegen onderzoek te doen naar de moord op Nemtsov. Veel parlementariërs vrezen dat wel de daders, maar niet de opdrachtgevers gestraft zullen worden.

Schrijvers struinen door Gemeentemuseum

Schrijvers krijgen van het Gemeentemuseum Den Haag carte blanche om de zalen en depots door te struinen op zoek naar verhalen. De instelling wil elk half jaar een auteur uit binnen- of buitenland uitnodigen als 'schrijver-in-residentie'. Miek Zwamborn mocht de afgelopen maanden als eerste aan de slag, wat resulteerde in een serie gedichten.

Deze en de kunstwerken die haar ertoe inspireerden, zijn vanaf 21 maart te zien in de tentoonstelling 'Getemde Hemel'. Uitgangspunt voor haar zoektocht was haar fascinatie voor oerlandschappen en bijzondere weersomstandigheden. Volgens museumdirecteur Benno Tempel zit het museum vol mooie verhalen. "Schrijvers herkennen en vertellen die als geen ander. Geïnspireerd door onze collectie maken zij weer nieuwe verhalen, in de vorm van poëzie of proza."

Het initiatief past binnen het streven van het museum om de collectie beter onder de aandacht te brengen. Zwamborn (1974) is schrijfster, vertaalster en beeldend kunstenaar. Ze publiceerde onder meer de romans 'Oploper' (2000) en 'De duimsprong' (2013).

Geen actie Kiesraad tegen stempasruil

De Kiesraad onderneemt geen actie tegen het Arnhemse studentenproject om stempassen in te ruilen voor gebruiksvoorwerpen. De raad heeft woensdag wel contact gehad met de studenten, maar doet verder niets. De Kiesraad gaat ervan uit dat het project niet serieus is bedoeld.

Drie studenten van de kunsthogeschool ArtEZ in Arnhem lanceerden deze week een Facebookgroep. Op #ruiljestempas kunnen belangstellenden hun stempas voor de Provinciale Statenverkiezingen aanbieden in ruil voor nuttige zaken als een mixer of een fiets. Degene die z'n stempas aanbiedt, moet alleen nog een volmacht invullen en tekenen.

De studenten vragen met de actie aandacht voor het feit dat steeds minder jongeren gaan stemmen. Ze willen jongeren ervan overtuigen gebruik te maken van hun stemrecht. "In veel landen is dat niet zo vanzelfsprekend", zegt studente Asja Keeman.

Russische boycot kost FrieslandCampina 80 miljoen

De resultaten van zuivelgigant FrieslandCampina zijn vorig jaar voor minimaal 80 miljoen euro negatief beïnvloed door de Russische boycot van levensmiddelen uit Europa. Dat maakte de onderneming donderdag bekend.

FrieslandCampina slaagde er vorig jaar toch in een bedrijfsresultaat te realiseren dat met 489 miljoen euro 56,2 procent hoger uitviel dan in 2013. De omzet bleef stabiel op 11,3 miljard euro. De nettowinst verdubbelde bijna en kwam uit op 303 miljoen euro.

De forse winststijging komt door eenmalige posten. Zonder die posten is sprake van een winstdaling met 21,1 procent tot 258 miljoen euro.

Makkelijker doorwerken na AOW-leeftijd

Het wordt voor 65-plussers makkelijker door te werken op het moment dat ze het staatspensioen AOW krijgen en volgens veel cao's automatisch worden ontslagen. Voor werkgevers wordt het eenvoudiger en goedkoper om 65-plussers in dienst te houden of te nemen.

Dat is het gevolg van een wetsvoorstel van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Donderdag bleek in de Tweede Kamer dat Asschers voorstel op een ruime Kamermeerderheid kan rekenen van in elk geval de regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, SGP en het CDA. De SP is fel tegen, de PVV twijfelt nog.

De reden dat de Socialistische Partij tegen de wet is, is dat de aanspraak van de 65-plussers op de ziektewet en werkeloosheidswet ernstig ingeperkt wordt in het wetsvoorstel van minister Asscher. 65-plussers hoeven, ook in het voorstel van Asscher, geen premies te betalen voor deze volksverzekeringen. Hierdoor zijn de werkende gepensioneerden aanzienlijk goedkoper dan hun jongere concurrenten op de arbeidsmarkt. Dit vindt de SP oneerlijke concurrentie.

Veel 65-plussers willen vaak doorwerken en ze zijn goedkoop voor werkgevers omdat de meeste werknemersverzekeringen niet gelden en zowel werkgever als werknemer dus geen premies hoeven te betalen.

Aanval op overheidsgebouw stad Somalië

Bij een aanval op een overheidsgebouw in de Somalische stad Baidoa zijn donderdag vier regeringssoldaten en drie aanvallers om het leven gekomen. Dat heeft een medewerker van het lokale bestuur gezegd.

De aanval op het hoofdkantoor van de regering van de South Western State begon met twee explosies om de toegang te forceren, waarna aanvallers al schietend naar binnen drongen. Deze tactiek wijst op betrokkenheid van de extremistische islamitische groep Al-Shabab.

South Western State werd in november gesticht als vierde deelstaat in Somalië. De deelstaat wordt geleid door Shariff Hassan Sheikh Aden, de vroegere voorzitter van het Somalische parlement.

Gemeente: stadion is project Feyenoordfamilie

De gemeente Rotterdam is niet van plan de leiding te nemen in de ontwikkeling van een nieuwe voetbaltempel in Rotterdam nu het verbouwplan van de BAM niet doorgaat. "Een vernieuwd stadion is en blijft een zaak voor marktpartijen", aldus sportwethouder Adriaan Visser. De raadsfracties in Rotterdam willen donderdag met de wethouder praten over de nieuwste ontwikkelingen.

De wethouder zegt maar één ding te kunnen doen en dat is nauw betrokken blijven bij de ontwikkeling van het stadionpark, waarin verbouwing van De Kuip of nieuwbouw van een stadion valt. De komst van een sportcampus valt buiten de stadionplannen. "Die gaat gewoon door", zegt Visser. "Dat is een gemeentelijk project van 60 miljoen euro. Maar het stadion blijft een project van de Feyenoordfamilie."

Stoelentest voor treinreizigers

Treinreizigers kunnen vanaf vrijdag in het Centraal Station van Rotterdam stoelen testen voor de nieuwe sprinters van de NS. Ze bepalen dan samen met deskundigen van de NS welke stoel het uiteindelijk gaat worden.

Dat verklaarde een woordvoerder van het spoorbedrijf donderdag. In totaal kunnen mensen tot donderdag 19 maart een keuze maken uit drie type stoelen. Sprinter Dafne Schippers geeft zaterdag om 11.30 uur het officiële startsein voor de test in de stationshal.

Afgelopen najaar maakte de NS bekend nieuwe Sprinters te kopen. Het gaat om zestig treinen bij de Zwitserse fabrikant Stadler die vanaf 2016 het spoor opgaan en 118 nieuwe Sprinters van treinenbouwer CAF die naar verwachting in 2018 op het Nederlandse spoor gaan rijden.

Veenendaalse opa beft vrouw kapot

Een 78-jarige man uit grefobolwerk Veenendaal moest gisteren voor de rechtbank verschijnen. De beste man had namelijk zijn vrouw kapotgebeft.

Het slachtoffer belde in december 's nachts naar de politie. Bromsnor werd meegedeeld dat haar man haar in de punani had gebeten. Dit deed de hoogbejaarde kerel toen ze samen in bed lagen.

Nader onderzoek wees uit dat de oude vrouw een vleeswond van maar liefst drie centimeter in haar schaamlip had. Haar echtgenoot weigerde echter toe te geven dat hij tijdens het beffen iets te enthousiast had gehapt.

De krasse knar is gisteren in Utrecht bij verstek veroordeeld tot een maand voorwaardelijk. Schoffelen hoeft niet, want de opa is gehandicapt. Ook een geldboete was geen optie, want dan zou ook zijn vrouw in haar beurs worden geraakt.

Australië biedt aan gevangeniskosten te betalen

Australië heeft Indonesië aangeboden levenslang de gevangeniskosten van twee veroordeelde Australische heroïnesmokkelaars te vergoeden als hun doodvonnissen niet ten uitvoer worden gelegd. Dat heeft minister van buitenlandse zaken Julie Bishop donderdag bevestigd.

Het aanbod was een van een aantal suggesties die Australië heeft gedaan als alternatief voor terechtstelling. Zo heeft Australië ook aangeboden de Australiërs te ruilen tegen drie Indonesische drugssmokkelaars die in Australië gevangen zitten. Dit voorstel is door Indonesië afgewezen, maar op het aanbod de gevangeniskosten voor de Australiërs te vergoeden is 'geen specifiek antwoord' ontvangen, zei Bishop.

Australië doet zijn best om te voorkomen dat de Australiërs Andrew Chan (31) en Myuran Sukumaran (33) voor het vuurpeloton eindigen. Ze behoren tot een groep van tien veroordeelden onder wie negen buitenlanders die waarschijnlijk binnenkort worden terechtgesteld. In januari executeerde Indonesië al zes veroordeelde drugssmokkelaars, onder wie de Nederlander Ang Kiem Soei.

Ondertussen heeft de Indonesische minister voor politieke, juridische en veiligheidszaken Tedjo Edy Purdjianto Australië gemaand zijn kritiek op de voorgenomen executies te matigen. Australië moet Indonesië dankbaar zijn dat het asielzoekers weghoudt van de Australische kusten, anders zou Australië overspoeld worden door een 'menselijke tsunami', zei hij.

Herman van Veen jubileert met drie boeken

Met drie boeken viert Herman van Veen deze week een dubbel jubileum. De clown, cabaretier, schrijver, regisseur, musicus, acteur, presentator, violist, zanger en kinderrechtenactivist viert zaterdag zijn zeventigste verjaardag, maar beleeft ook zijn gouden artiestenjubileum. Het is precies vijftig jaar geleden dat hij zijn entree maakte in de Nederlandse theater- en muziekwereld.

Ter gelegenheid van de mijlpaal heeft dramaturg Emile Schra het werk van de artiest volledig in kaart gebracht, "met alle hoogte- en dieptepunten". De Vlaamse fotograaf Herman Selleslags heeft diens carrière in foto's vastgelegd, die Van Veen zelf van teksten heeft voorzien. En in het boek 'Herinnerde dagen' kijkt de podiumkunstenaar "terug op zijn leven, op zijn succes en zijn falen". Het is het tweede deel van zijn biografie. In deel één ging het vooral over zijn jeugd.

Het jubileum gaat ook aan het podium niet voorbij. De Arenbergschouwburg in Antwerpen is de plek waar woensdag de voorstelling 'Herman van Veen 70' is te zien. De artiest wilde graag weer naar Vlaanderen voor de viering van zijn verjaardagsfeest. Toen hij veertig, vijftig en zestig werd, kwam hij ook naar 'de Arenberg' om het te vieren.

Het wordt "een feestelijk concert omdat ik blij ben dat ik er nog steeds bij ben", zegt Van Veen zelf over de uitverkochte avond. Op zaterdag, zijn echte verjaardag, staat hij 's avonds met zijn 'gewone' voorstelling Kersvers in het Luxor Theater in Rotterdam.

In 1965 debuteerde de geboren Utrechter (14 maart 1945) in het theater met zijn muzikaal clowneske soloprogramma Harlekijn. Sindsdien reist hij met zijn voorstellingen de wereld rond en zingt hij zijn repertoire in vier talen. Van zijn hand verschenen tot op heden 178 cd's, 25 dvd's en zeventig boeken. Bekende liedjes van hem zijn Opzij, Anne en Hilversum III. In Koninklijk Theater Carré in Amsterdam, de zaal die hem het liefst is, stond hij al meer dan vijfhonderd keer.

Van Veen is de geestelijk vader van de stripfiguur Alfred Jodocus Kwak en zet zich al meer dan een halve eeuw in voor de rechten van het kind. Hij is al jarenlang ambassadeur van Unicef en is vele malen onderscheiden.

Strijd om Tikrit woedt voort

De strijd om de Iraakse stad Tikrit die begin deze maand begon woedt donderdag voort. Overal in de stad zijn inslaande raketten en mortiergranaten te horen. Het leger slaagde er woensdag al in vanuit het noorden en zuiden de stad binnen te trekken, maar elders in Tikrit stuiten de militairen nog op hevig verzet van terreurbeweging Islamitische Staat.

De Iraakse minister van defensie bracht donderdag een bezoek aan de troepen in Tikrit en sprak met de commandanten ter plaatse. Volgens een Iraakse bron maakt het leger zich op om later donderdag door te stoten naar het stadscentrum.

Het Iraakse leger wordt in de strijd niet alleen bijgestaan door sjiitische milities, maar ook door adviseurs uit Iran. Zo is generaal Qassem Soleimani, de bevelhebber van het machtige Iraanse Quds Korps, actief in Tikrit.

Taliban doden zeven politieagenten Kunduz

Taliban hebben in de noordelijke Afghaanse provincie Kunduz zeven politieagenten gedood. De agenten waren op naar een aangrenzende provincie om hun loon op te halen toen ze in een hinderlaag vielen, zegt de gouverneur van het district Dashti Archi, Nasruddin Khan. Hij schatte het aantal aanvallers op dertig.

In de provincie Parwan ten noorden van Kabul doodden Taliban woensdagavond vier politieagenten die een controlepost bemanden in het district Syagurd.

Politiemensen die controleposten bemannen zijn een vrij eenvoudig doelwit voor de Taliban. In 2014 doodden de opstandelingen meer dan vijfduizend agenten.

'EU moet excuses aanbieden aan Franse bank'

De Europese Commissie moet haar excuses aanbieden aan Crédit Agricole over opmerkingen over de vermeende betrokkenheid van de Franse bank bij de manipulatie van het interbancaire rentetarief Euribor. Dat heeft de Europese Ombudsman donderdag gezegd.

Volgens Ombudsman Emily O'Reilly ontstond door opmerkingen van voormalig Europees commissaris Joaquin Almunia (Mededinging) bij het publiek het idee dat de bank schuldig is aan de fraude. Die opmerkingen werden gedaan, terwijl het Europese onderzoek naar de betrokkenheid van Crédit Agricole nog loopt en er geen boete is opgelegd aan het bedrijf. De bank ontkent schuldig te zijn en had een klacht ingediend over de uitlatingen van Almunia.

De Europese Ombudsman wil dat de commissie met regelgeving komt voor commissieleden en publieke opmerkingen over lopende onderzoeken.

AEX hoger in gemengde regio

De Amsterdamse aandelenbeurs ging donderdagochtend verder omhoog. De andere Europese effectenmarkten lieten een wisselend beeld zien na de mooie koerswinsten van een dag eerder. Op Beursplein 5 boden sterke jaarcijfers van Boskalis steun aan de handel.

"Zelfs met lagere slotstanden op Wall Street blijft de AEX omhoog gaan. Beleggers moeten wel kritisch blijven want de waarderingen van sommige bedrijven beginnen aardig op te lopen. Ook blijft het de vraag of de goedkopere euro genoeg is om de huidige niveaus te rechtvaardigen", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,4 procent hoger op 494,05 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 748,64 punten. De beurzen in Frankfurt stond 0,2 procent hoger en Parijs vlak. De Londense FTSE, die woensdag wat achterbleef, won 0,8 procent.

Boskalis steeg meer dan 2 procent in de AEX. De baggeraar en maritiem dienstverlener boekte afgelopen jaar ruim een derde meer winst dan in 2013. Over de plannen met het belang in Fugro (plus 3,9 procent) liet topman Peter Berdowski weten ,,absoluut niet bezig te zijn met voorbereidingen van een bod"op de bodemonderzoeker.

Bij de kleinere bedrijven klom AMG 7,8 procent. De metaalspecialist wist vorig jaar weer winst te boeken na een verlies in 2013. De jaarresultaten van RoodMicrotec (min 8,7 procent) vielen in minder goede aarde. De toeleverancier aan de chipindustrie schrapt daarnaast circa 15 procent van het personeelsbestand.

In Londen won ITV ruim 1 procent. De Britse commerciële televisiezender koopt Talpa Media van John de Mol. ITV betaalt in eerste instantie 500 miljoen euro. Dat bedrag kan, afhankelijk van de prestaties en de betrokkenheid van De Mol bij het bedrijf, oplopen tot in totaal 1,1 miljard euro.

De euro stond op 1,0601 dollar, tegen 1,0574 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De eenheidsmunt zakte eerder op de ochtend voor het eerst sinds januari 2003 even onder 1,05 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 48,53 dollar. De prijs van Brentolie steeg 1,3 procent tot 58,28 dollar per vat.

Man probeert boete met vals geld te betalen

Een 24-jarige man uit Oosterhout heeft in de nacht van woensdag op donderdag geprobeerd om een boete te betalen met een vals biljet van 50 euro. Tijdens een kentekencontrole ontdekte de politie dat de automobilist nog een boete van 1153 euro moest betalen. De man wilde het bedrag contant betalen op het politiebureau. Hij ging thuis geld halen maar één biljet was vals, ontdekte de politie.

De man werd op het politiebureau aangehouden en zit nog vast. De politie gaat niet uit van opzet, zei een woordvoerster donderdag.

Voor het eerst in decennia minder zorgbanen

Het aantal banen in de zorg is in 2013 in Nederland met 37.000 afgenomen, de eerste daling in decennia. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

In totaal telt de zorg 1,42 miljoen werknemersbanen. Het gaat om vaste en tijdelijke dienstverbanden van werknemers bij zorginstellingen. De daling werd voor een deel gecompenseerd door een groei van het aantal zelfstandigen in de sector, met 24.000 (29 procent).

Het aantal dienstverbanden daalde bij vrijwel alle sectoren in de zorg, zoals ziekenhuizen, GGZ, ouderen- en gehandicaptenzorg en kinderopvang. Alleen bij verpleegkundigen was sprake van groei. De afname van zorgbanen hangt samen met de bezuinigingen in de sector.

Politie voorkomt ripdeal

De politie heeft met de aanhouding van drie mannen uit Amsterdam waarschijnlijk een ripdeal voorkomen. De verdachten zouden van plan zijn geweest om twee andere mannen onder bedreiging van vuurwapens te beroven bij een drugsdeal. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag gemeld.

De verdachten van 20, 26 en 35 jaar oud zijn al op 25 februari aangehouden door een arrestatieteam. Dat gebeurde op een parkeerplaats in Amstelveen, vlak voordat de deal zou plaatsvinden.

De mannen hadden volgens de politie 10.000 xtc-pillen besteld bij twee broers van 19 en 22 jaar uit Linschoten. Ook zij zijn opgepakt, net als twee tussenpersonen en de mogelijke leverancier van de pillen, een 35-jarige man uit Amstelveen.

Polen wil kruisraketten

Polen wil drie aan te schaffen onderzeeboten uitrusten met kruisraketten. Dat heeft de Poolse minister van defensie Tomasz Siemoniak donderdag gezegd. "Wij vragen iedereen die zulke wapens kunnen leveren, ook onze Amerikaanse partners", zei hij voor de Poolse radio.

Polen voelt zich in zijn veiligheid bedreigd door het gewapend conflict in het buurland Oekraïne en de rol die Rusland daarin speelt. Het ministerie van defensie moedigt burgers aan militaire training te volgen en intensiveert de inspanningen om zijn strijdkrachten te moderniseren. Ook worden er deze zomer in Polen militaire oefeningen gehouden in NAVO-verband.

Bijna helft voedsel bevat pesticiden

Veel voedsel op de Europese markt bevat nog steeds pesticiden. In bijna de helft van de onderzochte voedselmonsters bevonden zich meetbare hoeveelheden bestrijdingsmiddelen.

Dat meldde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) donderdag bij de presentatie van het onderzoek over 2013. Bijna 81.000 monsters werden getest op 685 pesticiden. Bij 2,6 procent was er zelfseen overschrijding van de Europese normen.

De EFSA benadrukt dat een overschrijding niet per se een gevaar voor de gezondheid betekent. Schadelijke gevolgen zijn echter niet uit te sluiten bij de consumptie van grote hoeveelheden voedsel waarin bepaalde bestrijdingsmiddelen zitten.

Uitspraak in corruptiezaak VVD'er Offermanns

VVD'er en oud-burgemeester van Meerssen Ricardo Offermanns krijgt donderdag in hoger beroep te horen of en zo ja, welke straf hij krijgt. Tegen hem is 120 uur werkstraf geëist.

Offermanns wordt ervan verdacht dat hij in 2012 vertrouwelijke informatie kreeg van VVD-partijgenoot Jos van Rey, toen hij solliciteerde op de functie van burgemeester van Roermond.

Van Rey was wethouder en adviseur van de sollicitatiecommissie. De politie kreeg lucht van het lek tijdens een onderzoek naar Jos van Rey. Offermanns trok zijn kandidatuur in nadat bekend was geworden dat hij verdachte was. De sollicitatieprocedure moest over.

De rechtbank veroordeelde Offermanns eerder tot 120 uur taakstraf, maar hij ging in hoger beroep.

Age of Wonders III krijgt nieuwe uitbreiding

Triumph Studios, de Nederlandse ontwikkelaar achter Age of Wonders III, komt met een tweede grote uitbreiding voor het spel. De uitbreiding moet volgende maand uitkomen. De uitbreiding met de naam 'Eternal Lords' brengt aardig wat nieuwe dingen met zich mee.

Ze komen met een nieuwe necromancer-class, nieuwe specialisaties voor de Keeper, Grey Guard en Shadow Born, twee nieuwe rassen, de Tigran en de Frostling en Race Governance. Dit laatste moet er voor zorgen dat je relaties met bepaalde rassen kunt regelen. Daarnaast komen ze ook met een nieuwe campaign, mapgebieden, items en scenario's. Age of Wonders III is een turn-based strategiespel met rpg-elementen.

Nederland blijft vijfde op FIFA-ranking, Spanje uit top tien

Spanje is uit de top tien gevallen van de FIFA-ranking. Het is voor het eerst sinds 2007 dat Spanje niet meer in de top tien van de werelranglijst staat. La Roja is op de nieuwe ranking gezakt naar plaats elf. Nederland blijft vijfde.

De wereldkampioen van 2010 en de Europees Kampioen van 2008 en 2012 was jarenlang de mondiale nummer één. Maar de resultaten uit het verleden zijn minder of niets meer waard geworden. Italië pakte de tiende plek af van de Spanjaarden.

Verder kende de top van de FIFA-ranking geen wijziging. Nederland is nog altijd vijfde. Oranje moet  wereldkampioen Duitsland, verliezend WK-finalist Argentinië, Colombia en België voor zich dulden. Op 31 maart oefent Oranje in Amsterdam ArenA tegen Spanje. 

FIFA-ranking

1. Duitsland 1.770 
2. Argentinië 1.577 
3. Colombia 1.499 
4. België 1.471 
5. NEDERLAND 1.445 
6. Brazilië 1.348 
7. Portugal 1.191 
8. Frankrijk 1.180 
9. Uruguay 1.164 
10. Italië 1.146 
11. Spanje 1.130

Kwalificatie olympisch voetbaltoernooi begonnen met monsterscore

De Aziatische kwalificatie voor het vrouwenvoetbaltoernooi op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro volgend jaar is woensdag van start gegaan met een opmerlijke uitslag. De vrouwen van Myanmar haalden voor eigen publiek snoeihard uit tegen Sri Lanka: Het werd liefst 16-0.

Al na zes minuten mochten de ruim vijfduizend toeschouwers in het Mandalarthiri Stadium in Mandalay voor de derde keer juichen, terwijl de teams met een duidelijke 11-0 stand aan de thee gingen. Vooral de prestatie van Khin Moe Wai was opvallend te noemen. De middenvelder maakte in de zesde minuut de 3-0 en liet vervolgens tussen de 16e en 26e minuut nog vier treffers optekenen. Ook teamgenote Win Theingi Tun werkte het leer vijf keer tegen de touwen. 

Voor Myanmar was het net niet de grootste overwinning ooit. In 2004 werden de Maldiven met 17-0 aan de kant gezet. Sri Lanka vestigde wel een record: Hun grootste nederlaag ooit dateerde uit 2010 en was slechts een 8-0 oorwassing door het topteam uit Nepal.

Koning trots dat Máxima katholiek bleef

Koning Willem-Alexander is trots dat zijn vrouw koningin Máxima katholiek is gebleven. Hij gelooft niet in een geloofsovergang "omdat het moet" Dat had hij erg gevonden. "De overstap van katholiek naar protestant lijkt misschien niet de grootst mogelijke sprong, maar als je het alleen maar doet omdat het moet, ben je niet eerlijk", aldus de koning in een vraaggesprek met Deense media.

Hij benadrukte in het gesprek dat religie een privézaak is waar de staat buiten staat. Dat Máxima geen geloofsovergang maakte toen ze met hem trouwde, was dan ook geen enkel probleem. "Het is simpelweg een natuurlijk en afzonderlijk element in ons leven", aldus de koning over het geloof. Hij maakte een vergelijking met Denemarken, waar koningin Margrethe aan het hoofd staat van de 'Folkekirke', de evangelisch-lutherse staatskerk.

'Breaking Bad-fans moeten stoppen met pizza's gooien'

Fans van de twee jaar geleden gestopte tv-serie Breaking Bad moeten ophouden met het gooien van pizza's. Dat stelde de bedenker van de serie (en de spin-off Better Call Saul), Vince Gilligan.

In een podcast voor Better Call Saul gaf Gilligan aan dat fans al enige tijd bezig zijn een bekende scène uit Breaking Bad te imiteren, waarin Walter White (Bryan Cranston) uit woede een pizza op het dak van zijn huis smijt. Het huis in de serie bestaat echt; het staat in Albuquerque, New Mexico waar de serie zich afspeelt en werd opgenomen, maar het is gewoon een bewoond huis.

"De dame die er woont, en haar man, zijn de vriendelijkste personen in de wereld en ze verdienen het om goed behandeld te worden," legde Gilligan uit. "Er is niets grappig of origineel of cool aan om pizza op het dak van deze vrouw te gooien." Fans die toch de pizzaworp proberen kunnen rekenen op een pak slaag van Jonathan Banks, voegde de acteur, in beide series verantwoordelijk voor de rol van Mike Ehrmantraut, er luchtig aan toe.

Better Call Saul is inmiddels over de helft van het eerste seizoen op de Amerikaanse zender AMC. Nieuwe afleveringen zijn na uitzending internationaal beschikbaar via Netflix.

Ibrahimovic kwaad op Kuipers en 'Chelsea-baby's'

Zlatan Ibrahimovic werd woensdagavond al in de eerste helft met rood naar de kleedkamer gestuurd. De Zweedse spits was na afloop erg kwaad. Paris Saint-Germain plaatste zich ondanks de numerieke minderheid wel voor de kwartfinale van de Champions League, door er in de verlenging nog een 2-2 gelijkspel uit te slepen. Daar was sterspeler Zlatan Ibrahimovic blij mee, maar uiteraard niet met zijn rode kaart.

De Zweedse spits kreeg van arbiter Björn Kuipers rood na een stevige tackle op Óscar. "Vervolgens kwamen al die spelers van Chelsea om hem heen staan zwaaien en springen, dat vond ik echt belachelijk. Dat ik rood kreeg was erg, maar het vervelendste vond ik de reactie van de Chelsea-spelers", aldus Ibrahimovic tegen Zweedse media.

"Ik had het idee dat er elf baby's om me heen stonden", vervolgt Ibrahimovic zijn verhaal. "Daarom was ik erg boos. Ik weet niet of Óscar zich aanstelde, maar ik had niet het idee dat ik hem enorm hard raakte."

Maar PSG plaatste zich dus evengoed voor de kwartfinale en zit volgende week vrijdag in de koker bij de loting in Nyon. De heenwedstrijd gaat echter waarschijnlijk aan Ibrahimovic voorbij wegens een schorsing, al kunnen speler en club nog beroep aantekenen.

Ibrahimovic kwaad op arbiter Kuipers (Pro Shots/Action Images)
Ibrahimovic kwaad op arbiter Kuipers (Pro Shots/Action Images)

Puzzelen met speelgoed in Mario vs. Donkey Kong

Volgende week verschijnt Mario vs. Donkey Kong: Tipping Stars in de eShops van Nintendo 3DS en Nintendo Wii U. Nintendo vond dit een geschikt moment om een trailer uit te brengen van de game, die hieronder is te bekijken.

De game is de eerste cross-buy game uit de stallen van Nintendo. Koop je dus de 3DS-versie, ontvang je de Wii U-versie gratis en vice versa. Benieuwd wat wij vinden van de game? Hier vind je onze preview.

Extra regels voor taakstraf Lindsay Lohan

Om te voorkomen dat Lindsay Lohan haar taakstraf weer te gemakzuchtig uitzit, heeft een rechter in Los Angeles nieuwe regels ingevoerd. Dat meldt TMZ.

Lindsay Lohan verblijft al een tijdje in Londen, waar ze haar werkstraf mocht uitzitten die ze in Los Angeles opgelegd kreeg. De Britse vrijwilligersorganisatie Community Service Volunteers (CSV) vond het, tot ongenoegen van de rechter, echter prima dat de actrice haar uren invulde door te praten met fans en op te treden in het theater. Ze moet daarom opnieuw haar uren invullen en mag dat wederom via CSV doen, maar de rechter eist dat ze maximaal vier uur per dag mag declareren met nuttig werk.

Lohan kreeg 240 uur taakstraf opgelegd nadat ze in 2013 gearresteerd werd voor roekeloos rijgedrag. In januari raffelde ze de werkuren vlak voor de deadline af, maar de rechter keurde de uren aan keuvelen en acteren af. Ze moet daarom nog eens 125 uur opnieuw doen.

Rock Band 4 kent geen nieuwe functies voor instrumenten

Mondjesmaat komt er steeds meer informatie over Rock Band 4, dat dit jaar nog moet verschijnen voor PlayStation 4 en Xbox One. Harmonix heeft bekendgemaakt dat de instrumenten geen nieuwe functies kennen.

Dit betekent dat voorgaande instrumenten allemaal gebruikt kunnen worden. Iedereen die nog een drumstel of gitaar heeft liggen, hoeft dus geen nieuw instrument aan te schaffen. Gezien de sterke verkoopcijfers van de serie is dit waarschijnlijk een wijs besluit.

De enige uitzonderingen zijn de keytar en keyboard. Rock Band 4 kent geen keyboard-tracks en deze instrumenten worden dus niet ondersteund.

Rock Band 4

Euro naar laagste punt sinds januari 2003

De waarde van de euro ten opzichte van de dollar is donderdagochtend verder gedaald. Daarbij zakte de Europese munt voor het eerst sinds januari 2003 onder 1,05 dollar.

Bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag was de euro nog 1,0574 dollar waard. Dat was donderdag omstreeks 05.00 uur 1,0495 dollar. Rond 06.40 uur was er sprake van een licht herstel, tot 1,0518 dollar.

De Europese munt was in december 2002 voor het laatst minder waard dan de dollar. Op 6 december 2002 waren de euro en de dollar voor het laatst evenveel waard.

PlayStation Mobile is niet meer

In oktober van 2012 lanceerde Sony PlayStation Mobile, een initiatief waarmee indie-ontwikkelaars gemakkelijk games konden ontwikkelen voor android en PlayStation Vita. Helaas werd het nooit een groot succes.

Het uitblijven van succes is reden voor Sony om de service te stoppen. Het stopzetten gebeurt in twee fasen. Vanaf 15 juli is het niet meer mogelijk om games uit PlayStation Mobile aan te schaffen. Hierna heb je nog tot 10 september de tijd om titels die je hebt aangeschaft te downloaden. Hierna is het helemaal uit met de pret.

PlayStation Vita 2000

Hoop voor Brabanste schaapskuddes

Brabantse schaapskuddes zijn te redden als de schapen ook grasland gaan begrazen en de kuddes groeien. Onderzoeksbureau Alterra van de Wageningen Universiteit concludeert dat in onderzoek in opdracht van de provincie Noord-Brabant.

Op de Brabantse heide lopen meer dan twintig herders met kuddes rond, vooral met Kempische heideschapen. Ondanks subsidie van de provincie komt een gemiddelde kudde per jaar 30.000 euro tekort. De tekorten kunnen onder gunstige omstandigheden met 80 of 90 procent worden beperkt, aldus Alterra.

De traditionele schaapskudde keerde eind vorige eeuw terug in het Brabantse landschap. Een gemiddelde kudde bestaat uit 250 ooien maar zou moeten groeien naar 350. Er is bovendien geld te verdienen door betere afzet van vlees en wol, meent Alterra.

Van der Garde wordt gesteund door Button en Perez

Jenson Button en Sergio Pérez spreken openlijk hun steun uit voor Giedo van der Garde. De coureurs van McLaren en Force India vinden het goed dat de Nederlander voor zijn rechten opkomt. Button neemt het Sauber vooral kwalijk dat het team zich op veiligheid gooit tijdens de rechtszaken.

In gesprek met Sky Sports liet de meest ervaren man in de Formule 1 weten: "In de Formule 1 nemen we veiligheid zeer serieus, dus ik vind het spijtig dat ze zo lichtjes met zo'n belangrijk onderwerp omgaan en het als argumentatie in hun zaak hebben gebruikt. Persoonlijk ben ik ook van mening dat het laten rijden van Giedo helemaal geen veiligheidsrisico's met zich zou meebrengen en ik vind het zelfs nogal verrassend en oneerlijk om dat als argument tegen hem te gebruiken", aldus de 35-jarige Button.


Waar Button zich over de inhoud van de rechtszaak uitsprak, spreekt Sergio Pérez zich voornamelijk uit over hoe contracten moeten worden nageleefd. De Mexicaan vindt het dan ook een goede zaak dat Giedo van der Garde de rechtszaken tegen Sauber heeft gewonnen: "Zo dien je coureurs niet te behandelen. Je moet respect hebben voor coureurs, net zoals je met eerbied met monteurs en engineers en hun contracten moet omgaan. Als je een overeenkomst hebt, dient dat gerespecteerd te worden, want afspraak is afspraak."


De Force India-coureur vindt het dan ook begrijpelijk dat de Nederlander de stap naar de rechtbank heeft genomen. "Je hoort vaak genoeg over coureurs die ondanks een contract op straat worden gezet, of dat ze jaren nadat ze bij een team zijn vertrokken nog salaris tegoed hebben. Giedo komt op voor zijn rechten, hij laat zien dat coureurs ook macht hebben. Ik vind dat een goede zaak. Niet alleen voor ons als coureurs, maar voor iedereen die in de Formule 1 werkt."

Pauw trekt minder kijkers met debat

Het verkiezingsdebat woensdagavond in het tv-programma Pauw op NPO 1 was goed voor 639.000 kijkers. Op maandag en dinsdag wist de talkshow van Jeroen Pauw met respectievelijk 778.000 en 709.000 kijkers meer mensen te trekken, zo blijkt uit gegevens van de Stichting Kijkonderzoek (SKO).

In het programma van woensdag gingen de leiders van VVD, PvdA, D66, CDA, SP en PVV met elkaar in debat.

De best bekeken tv-programma's waren het NOS Journaal van 20.00 uur (2,1 miljoen kijkers), Goede tijden slechte tijden (1,5 miljoen), De wereld draait door (1,5 miljoen), de natuurserie Life Story (1,4 miljoen) en de voetbalwedstrijd Chelsea-PSG (1,4 miljoen).

Sci-fi-sterren beginnen eigen serie over comic-conventies

Acteurs Alan Tudyk en Nathan Fillion zijn deze week een crowdfunding-campagne gestart om een nieuw project te financieren. Ze willen een online tv-serie produceren met de mensen achter comic-conventies als onderwerp.

De acteurs, het beste bekend van hun rollen in de te vroeg geannuleerde Joss Whedon tv-serie FireFly (en de bijbehorende film Serenity), zijn het hele jaar door te gast op diverse conventies, zoals Comic-Con International in San Diego, en baseren het project, Con Man geheten, op hun ervaringen met organisators en bezoekers van deze conventies. De serie is geschreven door Tudyk, die de afleveringen ook zal regisseren en de hoofdrol zal spelen.

Con Man vertelt over het leven van Wray Nerely (Tudyk), de ster van SPECTRUM, een tv-serie die te vroeg is geannuleerd en uiteindelijk een cult classic werd. Wray's goede vriend Jack Moore (Fillion) had ook een rol in de serie en is inmiddels een grote bekendheid geworden, terwijl Wray moeite heeft om door te breken. Terwijl Jack het leven van een A-lister geniet, brengt Wray zijn weekends door in het conventiecircuit, als gast in stripwinkels en andere popcultuur-evenementen.

De cast van de serie zal, naast het duo, bestaat uit bekende acteurs en celebrities, fanfavorieten die eveneens veel contact met het publiek vinden op conventies, zoals Sean Maher, Gina Torres, James Gunn, Seth Green, Felicia Day en Amy Acker. Het plan is om hier nog meer gast-sterren aan toe te voegen.

Volgens Tudyk en Fillion is de serie geïnspireerd door de diverse figuren die ze op hun vele conventie-bezoeken tegenkomen. "De gekste dingen en de vreemdste karakters zijn de bekendheden en de mensen die al die conventies doen," vertelt Tudyk in een interview met IGN. "Veel mensen weten niet veel van sci-fi conventies als ze er niet zijn geweest. Ze zien de verklede mensen en stellen zich voor dat dat de gekken zijn. Maar eigenlijk zijn het de mensen die de boel organiseren die zo vreemd zijn."

"Er is een subcultuur van mensen voor wie een conventie alles is. Ze doen er eentje in deze stad, dan weer daar, en dan nog een stad," aldus Fillion. "Ze organiseren het, en het is een bizarre kleine gemeenschap, en het is fascinerend. Ze zijn gedreven. Een beetje gestoord soms, maar het is geweldig."

Volgens de acteurs kwam de beslissing om deze serie door het publiek te laten financieren voort uit de wens om fans te betrekken bij het proces. "Sommigen mensen in Hollywood kijken neer op zoiets," licht het duo toe. Ze willen graag dat enthousiaste, betrokken fans de kans krijgen bij te dragen. En dat lukt ze; het eerste doel voor de campagne was om 425.000 dollar los te krijgen voor het produceren van drie afleveringen. Dit doel is binnen een dag gehaald en op het moment van schrijven is er al 1,1 miljoen dollar gefinancierd.

Fans die mee willen financieren (het aantal afleveringen stijgt naarmate er meer gefinancierd is) kunnen terecht op crowdfund-platform Indiegogo.

Alan Tudyk en Nathan Fillion tijdens Nerd HQ 2014 (Foto: Peter Breuls)
Alan Tudyk en Nathan Fillion tijdens Nerd HQ 2014 (Foto: Peter Breuls)

Bloodborne duurt zeker 40 uur

De laatste uitgave van het videogameblad Edge focust op Blooborne. In een exclusief interview met Hidetaka Miyazaki komen verscheidene nieuwe details aan het licht, zoals de duur van de game.

40 uur was niet genoeg voor de mensen van Edge om een playthrough te voltooien. Volgens het tijdschrift zullen ervaren spelers zullen het waarschijnlijk binnen die tijd kunnen doen, maar de mensen van Edge hadden nog niet eens de multiplayer of de willekeurig-gegenereerde Chalice Dungeons aangeraakt.

Edge noemt Bloodborne een 'wrede tegenaanval' jegens iedereen die meent dat ze 'alles al wel gezien hebben' uit de universa die From Software produceert. Het eerste schild dat je vindt in Bloodborne draagt het signatuur "shields are nice, but not if they engender passivity", wat eerdere berichten over de meer offensieve gameplay van Bloodborne bevestigt. Alle hoogtepunten uit het artikel van Edge heeft iemand op NeoGAF al opgesomd, zie het lijstje onderaan dit artikel.

Bloodborne komt later deze maand uit, exclusief voor PlayStation 4.

  • Playthrough did not involve Chalice Dungeon or multiplayer.
  • This is not an official review/no score, despite the cover of the game saying "THE VERDICT"
  • "Bloodborne is Hidetaka Miyazaki's brutal riposte to the section of his playerbase that thinks it has seen it all before."
  • Merchant sells a clip-on lantern (hello Demon's Souls augite).
  • "Yharnam spends the game in the grip of a perpetual night...that can only be brought to an end by the player finding and finishing off the source of the scourge of beasts." (this could be referring short term like...defeat a major boss, get some daytime, or overall, I guess)
  • Description on the first shield they found: Shields are nice, but not if they engender passivity.
  • Some enemies in the game can use spells
  • Confirmed Bloodtinge stat governs bullet damage
  • Transforming strikes and their follow-up attacks give you a way of reaching enemies that in other Souls games might be out of reach because they were pushed back by your earlier attacks - they say stamina management is a more diverse process in Bloodborne than in the earlier games
  • Clothes found in the world or from a merchant whose catalog expands when you defeat bosses
  • Bloodstone shards = titanite, coldblood = portable souls, most common items are blood vials (healing) and quicksilver bullets, but stocks can grow low later in the game
  • Surplus items are automatically sent to a storage box, and if you die your items are replenished from the box automatically
  • They say your starting stats are dictated by the trick weapon you choose, which runs counter to the origins shown in the character creator...
  • Only found 6 or so weapons and 6 or so guns in 40 hours
  • Very few chests, almost all have something good inside
  • Enemies only drop upgrade mats and items
  • Bloodgems are an upgrade item that allows you to change the attributes of a weapon, ex. increasing physical attack power, adding poison damage, or increasing scaling - all the weapons in the game are customizable with bloodgems
  • Did not beat the game but they feel like it is less replayable than its predecessors (this does not count the Chalice Dungeon or multiplayer components)
  • You can keep up to 5 dungeon configurations in your Chalice Dungeon stock
  • Lantern checkpoints are not "overabundant" like the bonfires of Dark Souls II, you open shortcuts rather than getting new bonfires (ala Demon's Souls), interconnectivity approaches Firelink Shrine type numbers of access and departure points in a few places
  • "Discrete areas flow together to create a believable world" - separating the hub from the main gameworld allows the world itself to be more coherent
  • They say in Souls you are frequently scared of dying, but in Bloodborne you are also scared of what is coming to kill you - "There is a moment in Dark Souls that we will never forget: down in the Depths, picking up an item from a corpse and a slime dropping onto our head. We spent the rest of the level panning the camera endlessly for unseen threats, no longer scared of dying, but of moving. Imagine a whole game of that." - For this reason they think taking the replayability factor to CD makes more sense.
  • Torch may be very important for newcomers/first playthroughs
  • There is a new mechanic they are not allowed to discuss
  • "If you thought From Software was going soft, Hidetaka Miyazaki is about to put you brutally back in your place. And if you've been watching this generation from the sidelines, unmoved by the remasters and rush jobs while you wait for the first true essential to arrive, now's the time. As if there was ever any doubt, Miyazaki and his team have done it all over again."

Danny Trejo te zien in From Dusk Till Dawn: The Series

Het tweede seizoen van de tv-versie van From Dusk Till Dawn is volop in productie en vandaag werd bekend dat een bekend gezicht zich bij de cast heeft gevoegd. Danny Trejo zal een rol spelen, maar het is niet dezelfde als in de film.

In de filmversie van From Dusk Till Dawn vertolkte Trejo de rol van Razor Charlie, maar deze rol, gespeeld door Sam Medina, is in de serie inmiddels vergeven én alweer vergeten dankzij de gebeurtenissen in het eerste seizoen. Trejo zal de rol van de Regulator spelen; een kwaadaardige agent die een donkere taak te vervullen heeft.

In het tweede seizoen van de serie, die is geproduceerd en deels geregisseerd door Robert Rodriguez en wordt uitgezonden op zijn eigen tv-zender El Rey, zal te zien zijn dat zij die de Titty Twister overleefd hebben allen hun eigen weg zijn gegaan. De officiële synopsis luidt als volgt:

"Seizoen twee begint met onze personages ieder in hun eigen wereld. Santanico en Richie zijn buiten Houston en leven als Bonnie en Clyde. Seth en Kate proberen rond te komen ten zuiden van de grens (met Mexico, red) en Freddie Gonzalez beschermt zijn vrouw en dochter in een buitenwijk van Houston. En Carlos Madrigal en Scott Fuller komen uit de Titty Twister als nieuwe personen. Ze komen uiteindelijk allemaal weer samen, en moeten het opnemen tegen een nog grotere dreiging."

From Dusk Till Dawn zal later dit jaar in première gaan op El Rey. De verwachting is dat voor internationale kijkers, en dus in Nederland, de afleveringen weer op wekelijkse basis op Netflix zullen verschijnen.

From Dusk Till Dawn: Seth en Richie
From Dusk Till Dawn: Seth en Richie

Van der Garde wint hoger beroep tegen Sauber

Giedo van der Garde heeft donderdag ook het hoger beroep in de zaak tegen renstal Sauber gewonnen. Het Zwitserse team ging in beroep nadat de Nederlandse coureur de rechtszaak woensdag al had gewonnen, maar het hooggerechtshof in het Australische Melbourne stelde Sauber in het ongelijk.

De zaak ging om het verkrijgen van een stoeltje bij de renstal. Van der Garde heeft nu juridisch het recht om zondag van start te gaan in de openingsrace van het jaar, in Melbourne.

Nieuwe Daredevil-trailer focust op de Kingpin

Met nog minder dan een maand te gaan tot de première van de nieuwe Marvel/Netflix-serie Daredevil is er deze week een nieuwe trailer verschenen.

Deze trailer begint met een sterke focus op Wilson Fisk, oftewel de Kingpin, gespeeld door Vincent D'Onofrio. Ook lijkt deze trailer een goed beeld te geven van de toon van de dertiendelige serie.

Daredevil is een Marvel-productie en valt binnen het Marvel Cinematic Universe, waar de Marvel Studios-films en de series Agents of S.H.I.E.L.D. en Agent Carter ook deel van uitmaken. Op 10 april zijn bij Netflix alle dertien afleveringen in één keer beschikbaar, zoals dat gebruikelijk is voor (echte) Netflix Original series.

Agenten beschoten bij demonstratie Ferguson

Twee politieagenten zijn donderdag gewond geraakt toen er werd geschoten tijdens een betoging in Ferguson, een voorstad van de Amerikaanse stad Saint Louis.

Het is volgens de Saint Louis Post-Dispatch onduidelijk wie er heeft geschoten. Er zouden vier schoten zijn afgevuurd tijdens een betoging tegen het vermeend racistische optreden van de plaatselijke politie. De demonstratie die woensdagavond was begonnen, was bijna afgelopen toen er werd geschoten.

Betogers hadden naast het politiebureau een spandoek opgehangen met de met de tekst: Racism Lives Here. Ook kalkten ze met krijt op de parkeerplaats. Toen de demonstranten van de parkeerplaats de straat op gingen, greep de politie in. Tenminste een demonstrant werd aangehouden.

Uit een recent rapport van het ministerie van Justitie blijkt dat de agenten in Ferguson jarenlang buitensporig veel geweld hebben gebruikt tegen Afro-Amerikanen. Afgelopen zomer werd een ongewapende zwarte tiener in Ferguson doodgeschoten. Dat leidde in het hele land tot protesten en rellen.

Woensdag besloot de chef van de politie in Ferguson op te stappen. De bijeenkomst die burgemeester James Knowles daarvoor had belegd, zorgde ook voor de toeloop van demonstranten.

ING en Randstad helpen klant bij vinden werk

ING begint samen met Randstad HR Solutions een proef om werkzoekende klanten met een hypotheek weer aan werk te helpen. Als klanten hun vaste baan kwijtraken of als zelfstandigen zonder opdrachten zitten, hebben zij daardoor minder inkomen. Dit heeft impact op hun financiële situatie en op de betaling van de vaste lasten. De bank en de uitzendorganisatie willen klanten van ING op vrijwillige basis in die situatie gaan helpen, maakten zij woensdag bekend.

Klanten met een hypotheek bij ING krijgen vrijwillig de mogelijkheid om gebruik te maken van een loopbaangesprek. In dit gesprek krijgt de klant adviezen en tips over het vinden van werk of het binnenhalen van opdrachten. Gedurende een proef van zes tot negen maanden testen de partners de behoefte van klanten aan deze nieuwe service.

"Werkloosheid of het niet hebben van opdrachten, is een van de belangrijkste redenen die klanten aangeven waardoor zij in (dreigende) betalingsproblemen komen met hun hypotheek," zegt Peter Paul Wekking, directeur hypotheken bij ING. "Middelen als budget-coaching en rentepauze worden door ING actief ingezet, maar bieden slechts tijdelijk een oplossing."

Ombudsman pleit voor kinderbudget

Europese landen moeten een budget instellen speciaal voor kinderen en jongeren. Dat vindt kinderombudsman Marc Dullaert. Volgens Dullaert worden 19 miljoen kinderen in Europa bedreigd door armoede als gevolg van de economische crisis en de bezuinigingen.

'Hierdoor staan in veel Europese landen de kinderrechten onder druk', zegt de kinderombudsman. Hij constateert dat er toenemende signalen uit verschillende landen zijn over ondervoede kinderen en de terugkeer van kinderarbeid.

Dullaert doet zijn oproep voor een kinderbudget donderdag in Genève. Hij spreekt daar namens het netwerk van Europese Ombudsmannen ENOC de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties toe.

De Europese kinderombudsmannen vinden dat kinderen tijdens een crisis extra aandacht verdienen. Ze hebben ook kritiek op de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds. Die hebben bij de onderhandelingen over steunmaatregelen en noodhulp niet bekeken wat de effecten op kinderen zijn, aldus de ombudsmannen.

Terreurverdachte opgepakt in Canada

De Canadese immigratieautoriteiten hebben deze week een Pakistaanse man opgepakt die ervan verdacht wordt bomaanslagen te hebben willen plegen op het Amerikaanse consulaat en andere gebouwen in de zakenwijk van Toronto. Hij zou een aanhanger zijn van Islamitische Staat en Al-Qaida en had zijn plannen besproken met een undercoveragent, bleek woensdag bij zijn voorgeleiding.

De 33-jarige Jahanzab Malik, die in 2004 als student naar Canada kwam en in 2009 een permanente verblijfsvergunning kreeg, werd maandag gearresteerd. De Canadese autoriteiten willen hem nu uitwijzen.

Motorclubs: imagoschade moet ophouden

 De motorclubs Black Sheep en Veterans eisen dat overheidsdiensten als politie en justitie stoppen met met het 'ongefundeerd' plakken van criminele etiketten op hun organisaties. Leden van de Veterans zijn (oud-)militairen die allemaal in het buitenland hebben gediend.

De clubs willen dat de aantasting van hun imago echt stopt. 'Vanaf nu worden alle juridische procedures ingezet om dit tegen te gaan', benadrukt hun advocaat Michael Ruperti. Beide motorclubs hebben inmiddels onafhankelijk van elkaar juridische acties in gang gezet.

Ze onderstrepen niet crimineel zijn. Politie, justitie en ook de opgestapte minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) hebben beide motorclubs hiervan wel openlijk beschuldigd. 'Uitlatingen en berichtgeving hierover van de overheid ontberen elke feitelijke en juridische grondslag', stelt Ruperti. 'Door het moedwillig stigmatiseren zijn hun eer en goede naam onherstelbaar beschadigd.'

Black Sheep heeft maandag de Tweede Kamer verzocht opdracht te geven om Opstelten, toen overigens nog minister, als individuele functionaris te vervolgen voor laster en smaad. De Veterans deden dat vorig jaar mei al. De Hoge Raad buigt zich naar verwachting in mei over deze procedure. Het opstappen van Opstelten brengt daar volgens Ruperti geen verandering in.

Verder sommeert Black Sheep de ministers van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken en korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie om hun club niet meer te bestempelen als Outlaw Motorcycle Gang. Daarmee mag de landelijke aanpak van deze motorbendes zich niet meer tegen de Black Sheep richten, aldus Ruperti.

De club heeft vorige maand ook aangifte gedaan tegen de politie wegens laster en smaad. De politie plaatste volgens Ruperti na een inval in het clubhuis een bericht op haar website dat leden van de Black Sheep op grote schaal betrokken waren bij criminele activiteiten, onder meer op het gebied van wapens en drugs. Dat terwijl er niets was gevonden. Ook is tegen politie en justitie een klacht ingediend voor de 'onterecht inval' in het clubhuis in Ede.

Groot verschil in toeslag gehandicapte student

De toeslag die jongeren met een arbeidshandicap ontvangen voor hun studie is sinds begin van dit jaar sterk afhankelijk van waar ze wonen. Zo bedraagt de studietoelage in Coevorden nu 3600 euro, maar is dit in Landgraaf slechts een tiende van dit bedrag. Dat concludeert Binnenlands Bestuur, het vakblad voor bestuurlijk Nederland, donderdag op basis van eigen onderzoek.

Sinds 1 januari mogen gemeenten zelf de individuele toeslagen regelen voor arbeidsgehandicapten vanaf achttien jaar. Dat zijn jongeren die ondanks hun handicap nog wel in staat zijn om (deels) te werken. De toeslag moet deze jongeren stimuleren om een opleiding te volgen en hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

Maar doordat gemeenten er een wisselend beleid op nahouden is er grote ongelijkheid ontstaan, constateren de onderzoekers. De bedragen die jongeren ontvangen zijn inmiddels nagenoeg overal flink naar beneden bijgesteld. Soms krijgen ze nog maar een fractie van de oude studieregeling. Maar er zijn ook gemeenten die nog enigszins in de buurt blijven van het oude bedrag, zoals Amsterdam, Zwolle, Coevorden, Oisterwijk en Nuenen.

Voorheen werd de studietoeslag door uitkeringsinstantie UWV geregeld. Jongeren met een arbeidshandicap vielen toen onder de zogeheten landelijke studieregeling en ontvingen 25 procent van het minimumloon. Gemeenten moeten nu de toelages vastleggen in een verordening. Dat moet op 1 juli geregeld zijn en inmiddels hebben veel gemeenten dit al rond.

Deel bemanning ruimtestation terug op aarde

Twee Russen en een Amerikaan zijn na een verblijf van bijna een halfjaar aan boord van het internationale ruimtestation ISS teruggekeerd op aarde.

De Sojoez-capsule met de Russen Elena Serova en Aleksandr Samokoetajev en de Amerikaan Barry Wilmore aan boord landde donderdag ten zuidoosten van de stad Dzjezkazgan in de steppen van Kazachstan. Ondanks slecht zicht wegens dichte mist waren de bergers binnen enkele minuten ter plekke en konden de drie ruimevaarders de capsule na een halfuur verlaten.

De drie achtergebleven bemanningsleden van het ruimtestation krijgen als alles goed gaat op 27 maart gezelschap van drie nieuwe collega's, van wie er twee een heel jaar in de ruimte zullen blijven.

Super Smash Bros Amiibo-toernooi in Japan

Nintendo Japan organiseert een Super Smash Bros.-toernooi. Dat is op zich nog niet zo bijzonder, maar wel dat de deelnemers de veelgewilde Amiibo's-beeldjes zijn. De deelnemers moeten hun getrainde opgeslagen personages inzetten die in een toernooi-schema knokken tegen elkaar. 

In Japan gaan de figuurtjes nog niet zo hard over de toonbank als in het Westen. Nintendo Japan heeft daarom dit toernooi bedacht om de Amiibo's te promoten. Vorig jaar won een Fox-Amiibo al bijna een toernooi in Canada. Deze was voor de lol ingeschreven en speelde tegen menselijke deelnemers, maar kwam verrassend ver in het toernooi.

Het is nog onbekend of we ooit zo'n toernooi in Europa gaan zien.

Amiibo special (Foto: Nintendo)

Ruim duizend nieuwe zeevissoorten ontdekt

Onderzoekers hebben in de afgelopen acht jaar wereldwijd meer dan duizend nieuwe zeevissoorten ontdekt, waaronder 112 haaien en roggen. In een bijna afgewerkte wereldlijst staan nu ongeveer 228.000 zeedier- en plantensoorten.

Dat heeft het World Register of Marine Species (WoRMS) woensdag gemeld. Het WoRMS is een samenwerkingsverband tussen tweehonderd wetenschappers om de kennis van zeeleven samen te voegen.

Behalve zeevissen zijn in 2014 ook veel nieuwe zeeorganismen ontdekt: zo'n 1450. Het gaat onder meer om 139 sponzen. Die zijn volgens WoRMS economisch erg belangrijk. Uit eerder ontdekte sponzen werden diverse waardevolle kankerbestrijdingsstoffen gehaald.

De onderzoekers denken dat het register met alle soorten nu bijna compleet is. ,,Helaas vrezen we dat veel soorten vrijwel zeker al verdwenen zullen zijn, door veranderende omstandigheden op zee, zoals opwarming, vervuiling en verzuring, nog voor we een kans hebben gekregen om ze te ontdekken", zegt WoRMS-voorzitter Jan Mees tegenover het Belgisch persbureau Belga.

Naar schatting is slechts tien procent van het leven in zee beschreven.

'Verenigde Naties falen in Syrië'

Ondanks internationale afspraken sterven steeds meer burgers in de oorlogen in Syrië, slaan steeds meer inwoners op de vlucht en wordt het werk van hulpverleners steeds moeilijker. Dat concluderen 21 hulporganisaties in een rapport dat donderdag is verschenen.

Volgens dat rapport falen de leden van de Veiligheidsraad van de VN en de strijdende partijen in de uitvoer van drie resoluties die burgers en hulpverleners moeten beschermen. Er zijn de afgelopen twaalf maanden meer mensen gedood, ontheemd en hulpbehoevend geworden, aldus het rapport Failing Syria.

"Failing Syria laat zien dat de vechtende partijen en ook de VN eigenlijk totaal geen gehoor geven aan deze belangrijke resoluties waardoor het leed van de Syrische bevolking voortduurt", zegt Jorrit Kamminga van Oxfam Novib, een van de 21 organisaties achter het rapport. Hij noemt de woorden van de VN een lege huls. "De humanitaire crisis is alleen maar erger geworden. De vraag is wat deze resoluties opleveren: Wat biedt een resolutie aan een Syrische moeder als haar huis wordt gebombardeerd en haar kinderen honger lijden", vraagt Kamminga.

Vorig jaar stierven 76.000 burgers in de oorlog tussen het regeringsleger van president Bashar al-Assad en veelal extremistische rebellen en de strijd door en tegen IS. In gebieden die volgens de VN moeilijk bereikbaar zijn, wonen 4,8 miljoen mensen. De hulpkonvooien bereikten volgens het rapport vorig jaar veel minder mensen: 1,1 miljoen tegen 2,9 miljoen in 2013.

Hoewel het gaat om gebrekkige uitvoer van VN-resoluties, lijdt de situatie in Syrië vooral onder een patstelling over Assad onder vier van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk willen dat de Syrische president het veld ruimt, maar Rusland steunt hem juist. Al deze landen kunnen resolutievoorstellen met hun vetorecht wegstemmen. Het resultaat is dat uiteindelijke resoluties minder slagvaardig zijn.

'Verenigde Naties falen in Syrië'
'Verenigde Naties falen in Syrië' (Foto: ANP)

Rutte somber over negeren uitgestoken hand

Premier en VVD-leider Mark Rutte wordt er niet vrolijk van dat sommige oppositiepartijen zijn oproep negeren om na de verkiezingen van volgende week te gaan samenwerken met het kabinet. Volgens hem zitten we middenin de 'grootste verbouwing' sinds de Tweede Wereldoorlog en is het daarom het beste dat zoveel mogelijk partijen de herstelplannen steunen.

Dat stelde hij woensdag in het verkiezingsdebat van het televisieprogramma Pauw. Hij is vooral teleurgesteld in het CDA, waarvan partijleider Sybrand Buma opnieuw aangaf dat de oppositierol hem prima bevalt. Rutte zei dat hij daar somber van wordt. "Het CDA was altijd bereid verantwoordelijkheid te nemen en kiest nu voor de oppositie", zei hij.

Emile Roemer (SP) heeft de uitgestoken hand van Rutte wel gezien. Maar vragen om VVD-beleid uit te voeren, is volgens hem 'geen uitgestoken hand'.

'Koe zwanger van seriedierenverkrachter'

Zo nu en dan kom je van die nieuwsberichten tegen dat je jezelf eerst even knijpt om er zeker van te zijn dat je niet in de één of andere schemerzone terecht bent gekomen waar alleen maar zwaar gestoorde dingen plaatsvinden. Zo ook dit relaas over ene Andy Loyola uit de Filipijnen. De 46-jarige man werd gearresteerd nadat hij op heterdaad was betrapt toen hij seks had met een koe, die eerder die dag als vermist was opgegeven.

Dierenvriend Andy Loyola (Foto: Daily Mail)
'Dierenvriend' Andy Loyola (Foto: Daily Mail)

Volgens boer Rustico Sarno, de eigenaar van het misbruikte dier, is de koe nu zwanger zonder dat daar een stier aan te pas kwam! De koe zal binnenkort onderzocht worden om aan te kunnen tonen of het dier werkelijk zwanger is geworden van het onderonsje met Loyola.

De 'zwangere' koe (Foto: Daily Mail)
De 'zwangere' koe (Foto: Daily Mail)

Volgens de lokale politie was Lotola waarschijnlijk onder de invloed van geestverruimende middelen toen hij zijn liefde aan de Filipijnse koe betuigde. De man zit momenteel achter de tralies in het politiebureau van de plaats Silang, vlakbij de stad Manila. Loyola wordt tevens beschuldigd van het verkrachten van andere dieren, waaronder diverse koeien, paarden en waterbuffels. Het is nog niet bekend wanneer de seriedierenverkrachter voor de rechter zal moeten verschijnen.

De Bakker in hoofdtoernooi Indian Wells

Thiemo de Bakker heeft het hoofdtoernooi van Indian Wells bereikt. De Westlandse tennisser won woensdag in Californië ook zijn beslissende kwalificatiepartij. De Amerikaan Taylor Harry Fritz was met tweemaal 6-4 zijn slachtoffer.

De partij duurde iets meer dan een uur. De Bakker brak de service van zijn pas 17-jarige opponent, toegelaten met een wildcard, driemaal. Zelf kreeg hij maar één breekpunt tegen en kon dat niet wegslaan.

Hitler gebruikte Duitse steden om V2-raketten uit te testen

Zo'n dikke zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog is er nieuw bewijsmateriaal opgedoken dat aantoont hoe wanhopig en gestoord Adolf Hitler was geworden gedurende de laatste maanden van de oorlog. Supergeheime documenten van een geheime SS-eenheid genaamd Kommandostelle S tonen aan dat gedurende 1944 en 1945 duizenden Duitsers om het leven kwamen bij proefvluchten van de beruchte V2-raketten. De geheime documenten, die ongetwijfeld vernietigd hadden moeten worden, doken op bij een Duitse verzamelaar, die de papieren te koop heeft aangeboden bij een veilinghuis in Londen.

In de gecodeerde documenten wordt tot in detail weergegeven welke Duitse dorpen en steden gebruikt mochten worden om de massavernietigingswapens op uit te proberen. De V2-raketten werden later vooral gebruikt om Londen en andere Engelse steden vanaf het Europese vasteland te beschieten. Hierbij zouden meer dan 7000 Britten om het leven komen. De Vergeltungswaffe-2 raketten werden tegen het einde van de oorlog door de Duitsers ingezet toen al enigszins duidelijk werd dat de nazi's aan de verliezende hand waren. Ze werden dan ook wel als de laatste troef van de gestoorde Oostenrijkse bloksnor gezien. Als de nazi's, die zich ook bezighielden met de ontwikkeling van de atoombom, zich eerder hadden gericht op de ontwikkeling van de raketten was de kans redelijk groot geweest dat de Tweede Wereldoorlog op een geheel andere wijze was afgelopen.

Van het document, dat momenteel in het bezit is van het veilinghuis Chiswick Auctions, zijn destijds slechts 10 tot 12 exemplaren gemaakt. Volgens Richard Westwood-Brookes, woordvoerder van het veilinghuis, bevatten de gedeeltelijk aangebrande documenten veel nieuwe informatie over de technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen gedurende de Tweede Wereldoorlog. Westwood-Brookes: "De V2 was de allereerste ballistische raket die Hitler de zege van de Tweede Wereldoorlog had kunnen bezorgen als hij ook de eerste was geweest bij de ontwikkeling van de atoombom in 1945".

In de teruggevonden SS-documenten valt te lezen hoe steden en dorpen in de regio Pommeren werden gebruikt om te experimenteren met de raketten. Bij deze bombardementen, waarbij duizenden Duitsers zouden sneuvelen, werd de beschuldigende vinger op de Geallieerden gericht. Westwood-Brookes geeft aan dat hij nooit eerder zulk concreet bewijs zag van het feit dat Hitler zijn eigen steden gebruikte om zijn vernietigingswapens op uit te testen. "Het feit dat een aantal van de bladzijden uit dit document in de brand hebben gestaan tonen aan dat men een poging heeft gedaan om deze papieren te vernietigen. Het is een zeer zeldzame vondst en het geeft een geheel nieuw beeld van het schrikbewind onder Hitler tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog".

De V2-raket werd ontwikkeld door onder meer de Duitse raketingenieur Werner von Braun. Nadat hij zich had overgegeven aan de Amerikanen ging hij aan de slag voor onder meer NASA en het was mede dankzij zijn kennis en technologie dat de eerste mens op de maan kwam in 1969. De 14 meter lange V2-raketten konden tot op een afstand van zo'n 350 kilometer een compleet huizenblok wegvagen. De raket was het meest geavanceerde wapen dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt totdat de Amerikanen in augustus 1945 de steden Hiroshima en Nagasaki weg zouden vagen met hun atoomwapens.

Uitslagen Champions League 12/03/2015

Paris Saint_Germain en Bayern München hebben de kwartfinales van de champions League bereikt. Bayern walste over Sjachtar Donetsk heen, het werd 7-0. PSG speelde in Londen na verlenging met 2-2 gelijk tegen Chelsea, wat na de 1-1 in de vorige wedstrijd voldoende was.

Chelsea - Paris Saint-Germain

Paris Saint-Germain heeft op een hectische voetbalavond in Londen de kwartfinales van de Champions League bereikt. Dat deed de Franse kampioen, met Gregory van der Wiel als late invaller, op imponerende en sensationele wijze. De ploeg van trainer Laurent Blanc hield met tien man Chelsea in de verlenging op 2-2. Dat was na de 1-1 drie weken geleden in Parijs voldoende voor een plaats bij de laatste acht.

Arbiter Björn Kuipers vervulde met zijn team een hoofdrol op Stamford Bridge. Hij stuurde na ruim een half uur aanvalsleider Zlatan Ibrahimovic van Paris SG van het veld na een charge op Oscar. Kuipers verzuimde nadien David Luiz (Paris SG) en ook Diego Costa (Chelsea) wegens wangedrag eveneens weg te zenden.

Gary Cahill bracht Chelsea in de 81e op voorsprong (1-0). David Luiz (ex-Chelsea) zorgde in de 86e minuut voor 1-1. Uit een strafschop, na een slaande beweging van Thiago Silva naar de bal, schoot Eden Hazard de thuisclub opnieuw op voorsprong (2-1). Thiago Silva kopte Paris SG in de 114e minuut naar de laatste acht: 2-2.

Bayern München - Sjachtar Donetsk

Bayern München heeft met speels gemak de laatste acht bereikt in de Champions League. De Duitse favoriet won, na de 0-0 in Lviv, woensdagavond voor eigen publiek, 70.000 man sterk, met 7-0 van Sjachtar Donetsk. Thomas Müller (twee), Jérôme Boateng, Franck Ribéry, Holger Badstuber, Robert Lewandowski en Mario Götze verzorgden de productie.

Arjen Robben viel al vroeg in de wedstrijd geblesseerd uit. De Oranje-international greep na ruim een kwartier naar de achterkant van het linkerdijbeen. Hij probeerde het even, maar ging toen wijselijk naar de kant. De spierkwetsuur lijkt niet ernstig.

Op dat moment stond het al 1-0 door een rake strafschop van Müller. De bal ging op de stip na overtreding van Oleksandr Koetsjer op Mario Götze. Er waren amper drie minuten verstreken. De Oekraïense verdediger kreeg ook nog rood van scheidsrechter William Collum. Inclusief de automatische schorsing dus drie straffen voor één fout, en niet eens zo'n ernstige.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.