Makkelijker doorwerken na AOW-leeftijd

Het wordt voor 65-plussers makkelijker door te werken op het moment dat ze het staatspensioen AOW krijgen en volgens veel cao's automatisch worden ontslagen. Voor werkgevers wordt het eenvoudiger en goedkoper om 65-plussers in dienst te houden of te nemen.

Dat is het gevolg van een wetsvoorstel van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Donderdag bleek in de Tweede Kamer dat Asschers voorstel op een ruime Kamermeerderheid kan rekenen van in elk geval de regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, SGP en het CDA. De SP is fel tegen, de PVV twijfelt nog.

De reden dat de Socialistische Partij tegen de wet is, is dat de aanspraak van de 65-plussers op de ziektewet en werkeloosheidswet ernstig ingeperkt wordt in het wetsvoorstel van minister Asscher. 65-plussers hoeven, ook in het voorstel van Asscher, geen premies te betalen voor deze volksverzekeringen. Hierdoor zijn de werkende gepensioneerden aanzienlijk goedkoper dan hun jongere concurrenten op de arbeidsmarkt. Dit vindt de SP oneerlijke concurrentie.

Veel 65-plussers willen vaak doorwerken en ze zijn goedkoop voor werkgevers omdat de meeste werknemersverzekeringen niet gelden en zowel werkgever als werknemer dus geen premies hoeven te betalen.