Schrijvers struinen door Gemeentemuseum

Schrijvers krijgen van het Gemeentemuseum Den Haag carte blanche om de zalen en depots door te struinen op zoek naar verhalen. De instelling wil elk half jaar een auteur uit binnen- of buitenland uitnodigen als 'schrijver-in-residentie'. Miek Zwamborn mocht de afgelopen maanden als eerste aan de slag, wat resulteerde in een serie gedichten.

Deze en de kunstwerken die haar ertoe inspireerden, zijn vanaf 21 maart te zien in de tentoonstelling 'Getemde Hemel'. Uitgangspunt voor haar zoektocht was haar fascinatie voor oerlandschappen en bijzondere weersomstandigheden. Volgens museumdirecteur Benno Tempel zit het museum vol mooie verhalen. "Schrijvers herkennen en vertellen die als geen ander. Geïnspireerd door onze collectie maken zij weer nieuwe verhalen, in de vorm van poëzie of proza."

Het initiatief past binnen het streven van het museum om de collectie beter onder de aandacht te brengen. Zwamborn (1974) is schrijfster, vertaalster en beeldend kunstenaar. Ze publiceerde onder meer de romans 'Oploper' (2000) en 'De duimsprong' (2013).