Australië biedt aan gevangeniskosten te betalen

Australië heeft Indonesië aangeboden levenslang de gevangeniskosten van twee veroordeelde Australische heroïnesmokkelaars te vergoeden als hun doodvonnissen niet ten uitvoer worden gelegd. Dat heeft minister van buitenlandse zaken Julie Bishop donderdag bevestigd.

Het aanbod was een van een aantal suggesties die Australië heeft gedaan als alternatief voor terechtstelling. Zo heeft Australië ook aangeboden de Australiërs te ruilen tegen drie Indonesische drugssmokkelaars die in Australië gevangen zitten. Dit voorstel is door Indonesië afgewezen, maar op het aanbod de gevangeniskosten voor de Australiërs te vergoeden is 'geen specifiek antwoord' ontvangen, zei Bishop.

Australië doet zijn best om te voorkomen dat de Australiërs Andrew Chan (31) en Myuran Sukumaran (33) voor het vuurpeloton eindigen. Ze behoren tot een groep van tien veroordeelden onder wie negen buitenlanders die waarschijnlijk binnenkort worden terechtgesteld. In januari executeerde Indonesië al zes veroordeelde drugssmokkelaars, onder wie de Nederlander Ang Kiem Soei.

Ondertussen heeft de Indonesische minister voor politieke, juridische en veiligheidszaken Tedjo Edy Purdjianto Australië gemaand zijn kritiek op de voorgenomen executies te matigen. Australië moet Indonesië dankbaar zijn dat het asielzoekers weghoudt van de Australische kusten, anders zou Australië overspoeld worden door een 'menselijke tsunami', zei hij.